|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4621 | ||||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 (XXI) - część VI
Poproszę
Cytat:
Oj, jak słodko Cytat:
Cytat:
Cytat:
wszystkiego dobrego dla Was ![]() ![]() Hej U Nas nocka nie za ciekawa, Alexowi się niezajechalność włączyła Budził się co chwilę i... chciał się bawić ![]() Z okazji Walentynek, dostałam od męża bukiet czerwonych róż
|
||||
|
|
|
#4622 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ---------- Cytat:
O tym samym pomyślałam To chyba inaczej niż "na kłodę" |
|||||
|
|
|
#4624 |
|
Zakorzenienie
|
|
#4625 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a Ty kiedy zaczęłaś? nic się nie chwalisz na blogu ;p |
|
|
|
|
#4626 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() No niestety, będzie trzeba d.u.p.ę ruszyć |
|
|
|
|
#4627 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() z uwagi na dobro psychiczne moje i Emila tak na razie musi być. Ale chyba muszę się poradzić psiego psychologa co dalej ![]() ![]() na tamtego bloga nie mam czasu więc go skasowałam. A co mam się chwalić, jak ubędzie mi ze 20kg to wtedy będę głośno krzyczeć
|
|
#4628 | |
|
Wtajemniczenie
|
kupiłam kulę - hulę i szału nie ma, 0 zainteresowania, jestem zawiedziona i chyba ją sprzedam, większy szał był z plastikową butelką bo łaził za nią po całym pokoju
ile ![]() mój Mały z przewijaka nie ucieka bo nadal mamy go na łóżeczku, przekręca się za to baaardzo często nie wpadałam na to ale wątpię że to coś pomorze bo jak już sie przebudzi to tylko o cycu "myśli" oczywiście spróbuję ![]() Cytat:
dla Marcinka
Edytowane przez wanilllka82 Czas edycji: 2013-02-14 o 12:18 |
|
|
|
|
#4629 |
|
Zakorzenienie
|
Zazdroszczę Wam dziewczyny tego samozaparcia do ćwiczeń, ja sobie ciagle powtarzam 'od jutra', jakoś nie mogę sie zebrać, choć przydałoby sie poprawić kondycję a raczej jej brak
|
#4630 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#4631 |
|
Zakorzenienie
|
Moje dziecko jeszze nie raczkuje, chyba pozniej osiagnie ten level, na azie postawiony na czworaka chwilke sie tak utrzyma, ale generalnie na brzuchu lezy i nie wyczynir nic cudownego
|
|
|
|
#4632 |
|
Zakorzenienie
|
O Wy zboczuchy
dziewczyny czy Wasze maluchy te 7 miesieczne juz same siedzą? bo moja pipa grochowa nie. Buja sie w kazde strony i siedzac pochyla by jesc stopy i w ogole nie chce nawet z oparciem bo sie zsuwa albo nogi prezy do stania i wcale nie da sie posadzic
|
#4633 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#4634 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I tak mi przeszło jak wstałam z łóżka i przerwałam tą "kurację" ![]() No nic... Oby zadziałało w końcu i było lepiej ![]() ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#4635 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4636 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Luśka nam dzisiaj zarządziła pobudkę o 5.30... że ja funkcjonuję dzisiaj to sama się sobie dziwię. I myślałam, że w dzień odeśpi, ale gdzie tam, koło 9 poszła spać na 15 min i na spacerze pospała całe pół godziny... A przed chwilą wstała przy oknie balkonowym i zaczęła go lizać skubana już nie potrzebuje niczego się łapać, żeby wstać, wystarczy, że jest się o co oprzećCytat:
w imieniu Lusi i przesyłamy buziaki dla F. ![]() a próbuje się non stop przekręcać na przewijaku. Ja to jeszcze mam na nią jakiś sposób, jak małż ją przebiera to tylko się obydwoje denerwują i kończy się mega rykiem małej, że tatuś nie dał się na brzuch przekręcić Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() no brawo Lu jeszcze tego nie potrafiLuśka zaczęła sama stabilnie siedzieć jak miała jakieś 7,5 miesiąca
|
|
#4637 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z wagą dwucyfrową to już nie taki "Fabiś". Mam nadzieję, że do czasu osiągnięcia takiej masy moje dziecko nauczy się chodzić. Zastanawiam się, do czego moja zmierza, bo o ile przechodzenie z pozycji do raczkowania na dłonie i stopy rozumiem (ale "chodzić" tak jeszcze nie umie i myślę, że nauka trochę potrwa), to przenoszenia w tym momencie ciężaru z rączek na głowę już nie, a od kilku dni czasem robi coś takiego. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Moje dziecko jogurt zjadło tylko trochę chętniej niż owoce. No właśnie...nie zaszkodził jej ani jogurt, ani zupa pomidorowa Hipp! W składzie słoiczków Hipp po 7 miesiącu widziałam sól jodowaną (czyli zwykłą sól kuchenną dostępną w sklepach) i pieprz. Ciastek, Nadalka, Katja - to chyba Wy interesowałyście się tym, czym można przyprawić dziecięce obiadki. Ostatnio pisałyśmy o smoczkach - zabrałam jej wtedy wszystkie i od tego czasu dostała raz na chwilę, bo miałam do wyboru utulenie jej do snu obok siebie (do czego nie chcę jej przyzwyczajać, a po 3 dniach miałam wrażenie, że się tego domaga), albo zestaw smoczek, kocyk, maskotka i głaskanie. Wybrałam to drugie. Drugi raz dojrzała któryś na komodzie i sobie ściągnęła jako gryzak, ale za chwilę posmarowałam jej dziąsła i go podmieniłam na gryzak. Na tej komodzie (niskiej) kładę rzeczy, którymi nie zrobi sobie krzywdy. Ona się cieszy, że mama czegoś nie zauważyła i cichutko się tym bawi. Myślę, że czasem mogłabym ją tym smoczkiem uciszyć i na pewno wezmę, jak będziemy gdzieś jechać z tż, ale tak jak przypuszczałam nie jest jej potrzebny zbyt często. Tż przedtem dawał smoczek, a teraz jak gdzieś na mnie czeka, to raczej przesiada się do tyłu i bierze ją na kolana. To mnie zaskoczyło przedwczoraj. Tylko u nas to jeszcze nie była idealnie gładka powierzchnia. Edytowane przez Maciejka__ Czas edycji: 2013-02-14 o 14:23 |
||||
|
|
|
#4638 |
|
Zakorzenienie
|
Lu tak wstaje od kilku dni, ale przy idealnie gładkiej powierzchni od wczoraj. Wczoraj tak przy lustrze stanęła, tylko lustro zaczęło jechać w bok. Małż był niby obok, ale nie zwrócił uwagi na to, co robi, w ostatniej chwili ją złapał
|
#4639 |
|
Zakorzenienie
|
Hej my po spacerku, nawet ciepło dziś
Wszystkiego najlepszego dla Marcinka Żeby rósł zdrowy, silny i bardzo radosny.Prince moja sama (bez podparcia) nie siedzi Sol mam do Ciebie prośbę. Jak znajdziesz chwile, to napisz mi jak wyglądał zabieg udrożnienia kanalika łzowego. Fabiś miał znieczulenie miejscowe w kroplach? Płakał bardzo przy zabiegu? Kto go trzymał? Dziecko płacząc zaciska oczy więc jak oni daja radę zrobić ten zabieg? Mam mnóstwo pytań a to dlatego że zdecydowaliśmy się na zabieg! Bo jedno oczko wciąż ropieje (z przerwami, ale to ciagle wraca). We wtorek mamy zabieg. ---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:31 ---------- Wanillka dzięki za odpowiedź
|
|
|
|
#4640 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4641 |
|
Wtajemniczenie
|
jak miał 7 miesięcy to siedział stabilnie a teraz potrafi już łagodnie przejść z siedzenia do leżenia na brzuchu, etap pośredni to klęczenie, usiąść sam nie umie i nie zanosi się na to
|
|
|
|
#4642 |
|
Zakorzenienie
|
A wiecie, ze słyszłam o teorii żeby nie sadzać jak nie potrafi usiąść samo, nie stawiać jak nie potrafi stanąć samo itp. - bo to opóźnia próby samodzielnego siadania, stawania itd. Nie wiem ile w tym prawdy.
|
|
|
|
#4643 |
|
Zakorzenienie
|
Agunia, Maciejka ale macie zdolne cory
![]() Linko za zabieg. Wszystko będzie dobrze
|
#4644 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4645 |
|
Zadomowienie
|
Prince Nadia sama nie siada , jak ją posadzę to siedzi w miarę stabilnie , ale jak się przewróci nie potrafi się podnieść, a zaraz kończy 8 miesięcy. Też nie raczkuje owszem chodzi do tyłu i kręci się wokół własnej osi, buja i siada na nóżki czasem udaje jej się przesunąć do przodu . Do tego nie ma zębów więc nie martw się są większe leniuchy
|
|
|
|
#4646 |
|
Rozeznanie
|
Hej!
Dzisiaj jedziemy oglądać foteliki oczywiście jak mała pozwoli. A z nowych umiejętności mojej córki, to ściąga sobie ciągle skarpetke żeby jeść stópkę ]Nauczyła się robić "nie, nie, nie", łobuz jeden. No i siedzi chwilę bez podparcia, bo po co jej podparcie jak można bez? Zauważyłam, że niebardzo jej smakują owoce, banana nie chciała wogóle, przy jabłku z morelą się krzywi i zje trochę, a jabłka potartego wogóle nie tknie jakby. Woli zupkę puki co. Od którego miesiąca można brokuła wprowadzać? i szpinak?szpinak w słoiczku jest po 4 miesiącu, a wyczytałam na necie, że po 7 można wprowadzać? |
|
|
|
#4647 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4648 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4649 |
|
Rozeznanie
|
Moje dziecko zasnęło właśnie, obstawiam 20min
![]() Co ile śpią sierpniowe dzieciaki?moja spała do tej pory co 2 godz po 30-40 min, teraz już wydłuża się do 3 godzin czas czuwania i drzemka po 20 min. Wychodzi ok 1,5-2 godz drzemki w ciągu dnia. Śpi średnio od 21 do 7 rano. Czyli wychodzi 12 godzin spania
|
|
|
|
#4650 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za stópkę i siedzenie. * Brokuł z ziemniakiem dałam po czwartym, a szpinak z ziemniakiem po szóstym ze względu na śmietankę w składzie. Jadła chętnie. Po słoiczku z bananem tak ulewała, że nawet nie próbuję jej podać drugi raz (może spróbuję dać jej zwykłego banana), na wszystko z jabłkiem się krzywi, ale malinę z jabłkiem (Owoce&Zboża Hipp) zjada. Samą morelę też. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:46.

dlugo szlo.....

ale wątpię że to coś pomorze bo jak już sie przebudzi to tylko o cycu "myśli" oczywiście spróbuję
Mały pluł zarówno obiadkiem jak i deserkiem. W efekcie musiałam znów ściągać więcej mleka, bo oczywiście był głodny. Szczęśliwie kaszkę zdecydowałam się podać mu sama (obiadek dawała babcia, a deser tata), no i zjadł ładnie

Ale nic nie pomaga...
w imieniu Lusi i przesyłamy buziaki dla F.
za zabieg. Wszystko będzie dobrze