|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Kochane głosujemy na kolejny tytuł zapraszam
|
|||
| Testować nerwy swojej mamy lubię, psocę, niszczę, krzyczę, rozrabiam i gubię. |
|
5 | 10,64% |
| Tu tupnę nóżką, tam krzyknę "nie", niech siwych włosów przybędzie mamie. |
|
1 | 2,13% |
| Daj mi, nie ciem i łaa łaa - krzyczy wciąż gromadka ta. |
|
1 | 2,13% |
| Niewinne oczka jak aniołek mam, ale prawdziwy hardcore wnet pokażę wam |
|
7 | 14,89% |
| Zdania układamy, co raz wiecej z rodzicami rozmawiamy. |
|
0 | 0% |
| My tu gadu-gadu, a dzieciaki dają w zabawach czadu. |
|
0 | 0% |
| Bunt dwulatka przyszedl wiosna i mamy minę "radosna" |
|
0 | 0% |
| Magnesy lepimy, czapeczki dziergamy, bunt naszych dzieci jakoś przetrwamy |
|
26 | 55,32% |
| Dzieci nasze już w domach znudzone, gdzie ta wiosna? , pytaja one |
|
1 | 2,13% |
| Rożki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną |
|
6 | 12,77% |
| Głosujący: 47. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3031 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Różki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną. Wakacyjne brzdące 2011
Brumku mnie się nie chce tych pomocy robić. A wydać 60 zł na kartki z wyrazami mi się nie uśmiecha
![]() O wiele bardziej podoba mi się np. odimienna metoda nauki czytania Majchrzakowej. Dla mnie Doman to takie spełnianie ambicji rodziców, pt patrzcie moje dziecko czyta. A ile w tym jest czytania ze zrozumieniem a ile czystej pamięciówki to nie wiem. Koło 4 roku życia rozwija się słuch fonematyczny, dziecko zaczyna wyodrębniać głoski. Wtedy zaczyna się głoskowanie potem sylabizowanie i dopiero jak to dziecko opanuje właściwa nauka czytania. O ile w angielskim to ok. może się przydać bo tam np. czerwony to czerwony, a u nas: czerwony, czerwona, czerwone, czerwonemu, czerwonej... ile tych słów dziecko musiałoby zobaczyć, wiec wg mnie oprócz ćwiczenia pamięci to nie wiele wpływa na nauke czytania sens stricte. |
|
|
|
#3032 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Różki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną. Wakacyjne brzdące 2011
Cytat:
Kurcze a Ja płukałam ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3033 |
|
Zakorzenienie
|
bo ja piłam herbatke szałwiowa i bardzo mi smakowala a niby niepolecana do picia. płukanie to innna sprawa...
|
|
|
|
#3034 |
|
Zakorzenienie
|
Nie pić nie piłam, nie moje smaki.
Wole malinową:P |
|
|
|
#3035 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Do płukania np nie, własnie wczoraj nawet dentysta mi mowił zeby nie płukac szałwią po wyrywaniu zeba, bo moga być "suche zebodoły" lepiej płukac wodą z solą na drugi dzień. |
|||
|
|
|
#3036 |
|
Zakorzenienie
|
Szalwi sie w ciazy i po porodzie nie zaeca, bo to najskuteczniejszy naturalny hamulec laktacji
|
#3037 |
|
Zakorzenienie
|
STronczku szkoda, że z mężem macie odmiennie zdanie na temat pożyczania samochodu i pieniędzy :/
ja kolegów TŻ znam bardzo dobrze - takich super kumpli ma 2-óch i wiem, że oni jakby chcieli pożyczyć to dla mnie problemu nie ma, ale to odpowiedzialni faceci i wiem, że jakby nawet coś się stało to wszystko pokryją z własnej kieszeni. Isia super czapki chociaż ja jestem inna i najbradziej to podobają mi się te "zwykłe" zwierzęce nakrycia głowy do mnie nie przemawiają ![]() Lili Ala je Nutramigen. MAdziulko a to opiekujesz się jakąś dziewczynką tak? a jak np. wychodzisz z nimi na spacer? ja już daawno temu jeszcze przy Hani myślałam o opiece nad drugim dzieckiem, ale wizja spacerów z dwójką maluchów bez podwójnego wózka była dla mnie nie do ogarnięcia a kupwoanie specjalnie czegoś było bezsensem no i ja mieszkam na 3 piętrze bez windy ![]() Żaneta a to dobrze, że wyniki ok ![]() tak kiedyś gdzieś pisałam, może u Ciebie rzeczywiście od hormonów coś ![]() z Telestradą nie pomogę - nie znam.
|
#3038 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
Pospałyśmy do 10 ![]() Isia, jakie cudne czapy! Dziewczyny dobrze radzą, sprzedawaj! Ja bym na pewno była chętna na takie cudo.Metoda Glenna Domana- ja nie jestem pedagogiem i nie znam się na tym, musiałabym więcej poczytać na ten temat. Jestem daleka od postawy chwalenia się czytającym dzieckiem, jednak wydaje mi się, że ta metoda ułatwia dziecku płynność czytania. Przecież sami nie literujemy wyrazów czytając je tylko czytamy je w całości (pamiętacie ten tekst gdzie dwie pierwsze i dwie ostatnie litery w wyrazach się zgadzały, w środku był mętlik, a i tak człowiek był w stanie rozszyfrować co jest napisane?) Nie ma też co uogólniać i mówić że dana metoda jest najlepsza, bo jak widać jest ich mnóstwo i jest w czym wybierać. Lili, mi też się wydaje że zrobienie takich tabliczek nie jest czymś skomplikowanym. Stronczku, rozumiem Twoją złość, to w końcu Wasze wspólne auto i oboje powinniście zdecydować, czy chcecie je pożyczyć, czy nie. Swoją drogą ten znajomy to rzeczywiście nieciekawy typ i strasznie wykorzystuje Twojego tż- nie lubię takich ludzi. Madziulka, oj to nabiegasz się przy dwójce. A jak się maluchy ze sobą dogadują? Bawią się w ogóle razem, czy raczej osobno?
|
|
|
|
#3039 |
|
Wtajemniczenie
|
Iwa tak opiekuję się roczną dziewczynką. Mam wózek dla bliźniaków, taka zwykła, podwójna parasolka
|
#3040 |
|
Zakorzenienie
|
http://www.youtube.com/watch?v=7TQi29itJJc o robieniu tabliczek.
Moim zdaniem są lepsze, ciekawsze metody nauki czytania. Marzenko ja rozumiem płynność ale moim zdaniem polski zbyt skomplikowany w odmianach, ale z drugiej strony widziałam tylko dzieci poniżej 2 lat, i tylko odczytujące tabliczki Muszę poszperać, bo czasem mam ochotę zaeksperymentować z Agatą ![]() Ja na pewno będę Agatę uczyć czytać i pisać w domu. Metodą Dobrego Startu, którą uwielbiam, a której w przedszkolu pewnie nie będą stoować (no ale to dopiero koło urodzin) |
|
|
|
#3041 |
|
Zakorzenienie
|
http://www.youtube.com/watch?v=JEQsVZIN3CI tu to jest fajne, że dziecko pokazuje to co "przeczyta" na kartce
|
|
|
|
#3042 | ||
|
Zadomowienie
|
Bry Kuny
Cytat:
![]() no czasami tak mężul zabłyśnie chyba się mu dziś przebiorę za walentynkę ![]() Cytat:
dziś było białe szaleństwo ogłaszam wszem i wobec że konflikt mojego syna ze sankami został zażegnany zrobiliśmy dwa bałwany i jedną glizdę
|
|
#3043 | |
|
Zakorzenienie
|
To tak jakbyś bliźniaki miała
![]() Ja jak Radek ma drzemkę to mogę coś spokojnie zrobić, odetchnąć. Nie wyobrażam sobie jak nie będzie cały dzień spał Ale... wtedy bedzie straszy i może się sam trochę sobą zajmie a nie będzie tylko mama ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() super, że Żbik się już saneczek nie boi.To się olepiliście, dwa bałwany i glizda ![]() ---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ---------- Iwa a nutramigen jest na receptę? |
|
|
|
|
#3044 |
|
Zakorzenienie
|
Zostałam po raz kolejny ciocią
Kuzynka tzta, a chrzestna mojego starszego synka urodziła dzis córeczkę Wysłała mi zdjecie, taka malutka kruszynka. Zazdrosze daty porodu, piekniejszego prezentu na Walentynki chyba nie mozna sobie wymarzyć
|
|
|
|
#3045 |
|
Zakorzenienie
|
najtaniej Hipp chyba jest w auchan, normalnie 35, a na promo 28.
walentynkowo: http://maleksiazki.pl/katalog/rozali...string=rozalia Roninek ma dzisiaj 9 urodzinki |
|
|
|
#3046 |
|
Zakorzenienie
|
Ale to nadal tylko czytanie z tych plansz. ide pogrzebać może coś znajdę.
|
|
|
|
#3047 |
|
Zakorzenienie
|
Marzenko wow jaka godzina pobudki! zazdraszczam na całego!
Shira super, że sanki wróciły do łask ![]() Lili tak Nutramigen jest na receptę i jeszcze najlepiej mieć aktualne zaświadczenie od alerogloga, że dziecko musi to mleko pić. a czemu pytasz? ![]() tzn może i można kupić jakieś pojedyncze sztuki bez recepty (nie wiem mi się tak kiedyś udało jak mi mleka zabrakło) ale cena puszki zwala wtedy z nóg (38.70zł) Gomra gratulacje!
|
#3048 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie najtaniej w Rossie. Różnica między Auchan a Rossmanem to 2zł. Moja gwiazda z bałwanem
|
|
|
|
|
#3049 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czasem jest tak, że się przy U gimnastykuje, częściej musi mieć dwa. No sama nie wiem o co cho
|
|
|
|
|
#3050 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Najczęściej to Szymon zabiera zabawkę małej i ucieka z nią do innego pomieszczenia, a ona go goni Szymon ma wtedy ubaw po pachy ![]() Cytat:
Bo oprócz standardowych obowiązków jak przewijanie, karmienie, zabawa etc. jest to, że jednak to maleństwo tęskni za mamą, sporo płacze z tęsknoty.. mała chodzi do drzwi wyjściowych, przytula się do nich i popłakuje Dzieciaki nie wychowują się od początku razem tak jak bliźniaki.Nie wyobrażam sobie kiedyś mojego pójścia do pracy, co Szymek będzie przeżywał
|
|
#3051 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ale dobrze zrobiłaś przeprowadzając się do mamyCytat:
te bym chetnie kupila---------- Dopisano o 16:51 ---------- Poprzedni post napisano o 16:37 ---------- Wczoraj miałam dużo pozaznaczane, ale Jusia się obudziła i wyłączyłam. Pamietam, że Aniu pytałaś mnie jaki mamy wózek- graco quatro tour duo. Marzenka- brawa za odsmoczkowanie ![]() Stronczek-mój też pożycza samochód, ale jakoś strasznie mnie to nie rusza, z tym że nigdy by nie pożyczył-jakbym ja np. miała iść kawał drogi na piechotę, no i mamy dwa. Co do łóżka- to usypiam Julkę już tylko w nim- w nocy budziła się podobnie jak zawsze, ale przychodziłam do niej i szybko zasypiała spowrotem, raz aby Ona przyszła do nas i została na trochę, ale ogólnie jestem zadowolona- jeszcze kilka rzeczy musimy sami usprawnić. ---------- Dopisano o 16:55 ---------- Poprzedni post napisano o 16:51 ---------- Cytat:
fajna data-prawda moja koleżanka z pracy urodziła rok temu 29 lutego- córeczka będzie wiecznie młoda
Edytowane przez Oliweczka1985 Czas edycji: 2013-02-14 o 16:52 |
||||
|
|
|
#3052 | ||
|
Zakorzenienie
|
boskie
![]() Cytat:
no to oprócz Nutramigenu jest jeszcze Bebilon Pepti, ale tak samo jak z Nutrą na receptę i nam nie podszedł - Ala miała po nim straszne zaparcia (on ma troszkę laktozy w składzie) u nas pediatra zaleciła mleko no i jak masz możliwość to bierz już skierowanie do alergologa bo terminy masakryczne :/ Cytat:
może akurat Szymcio będzie z tych dzieci, że płakać bardzo za mamusią nie będzie
|
|
#3053 |
|
Wtajemniczenie
|
Moja paniusia z dzisiejszego spaceru
ImageUploadedByTapatalk1360862413.920243.jpg ImageUploadedByTapatalk1360862429.724152.jpg ImageUploadedByTapatalk1360862445.130842.jpg |
|
|
|
#3054 |
|
Wtajemniczenie
|
Gejów, walentków, mamolów
![]() cześć mamole jednym słowem Emi i Wiki-świetne śnieżynki marzenko gratuluje taaaakiej nocki, a ja mam stresa przed jutrzejszym odstawianiem smoka jak wam mijają walentynki? mi nawet beza nie wyszła buuuuuu telik
|
#3055 |
|
Zadomowienie
|
szalwia w ciazy nie polecana, bo powoduje skurcze.
Czesc i czolem, jak Walentynki-srynki? Ja zrobilam salatke, miala byc tez dla meza, alem ja zjadla :P Wczoraj Szymon probowal sie wciagnac do odkurzacza przez policzek, dzisiaj ma krwiaka Bylam tez upoloznej, ale troche dziwna kobieta. No i nie bedzie przy porodzie, bo jej sie nie chce wstawac o 2 w nocy. Ech nie wiem czy chce aby przychodzila do mnie po wszystkim, musze to przemyslec. Ha i musialam podpisac oswiadczenie, ze nie bede o niej w internecie pisac. Chyba musze to wyciac :P
|
|
#3056 |
|
Wtajemniczenie
|
Teliku moja to raczej nie śniezynka a wiosenna panna. Dzis piękna pogoda była, ale dziękujemy za komplement.
Kajool nikomu nie powiemy o pani leniwej położnej Walentynki... Hmmm dzien jak co dzien. Przez ostatnie kilka lat sie starałam. JAKIS drobiazg i kartka a sama nie dostawalam nic ( zawsze przepraszał ze czasu nie miał by cos kupic) w tym roku ja czasu nie mam. Jednostronne gesty mi sie znudziły :ziewa: |
|
|
|
#3057 |
|
Wtajemniczenie
|
Napisałam posta i mi sie włączyły aktualizacje a raczej wyłączył mi sie komp
W telegraficznym skrócie-nie mam jak was nadrobic. Mam młyn w pracy-jutro biegły+zapowiedziana kontrola z US Dzisiaj nawet zostaałm wbrew sobie na godzine ponad norme. A zaczelo sie od zostań na 5 minut, jeszcze tylko chwilke. Wreszcie powiedziałam,ze ide do domu bo jestem juz głodnato uslyszlam :to idź" i zoabaczyłam focha szefowej Byle do kwietnia ![]() ZANETA super bałwan ![]() OLIWKO macie juz łóżeczko? Dziewczyny czy wy zamawiałyście kolejne paputki. Ja ostatnio zamówiłam rozmiar L i one sa bardzo duze. Wasze tez? Te co teraz mamy sa juz prawie na styk i myslałam, ze te oczywiscie beda troche za duze ale nie że az tak
|
|
|
|
#3058 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
W ogóle jestem żądna różnych takich kreatywnych, nietypowych zabaw/zajęć z dzieckiem. Pisz czasem, ok? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ronin - sto psich lat staruszku ![]() Ale bałwan!!! Rewelacja. Same robiłyście? My też dziś bałwana robiliśmy, ale jakieś 30 razy mniejszego ? POtem Wam opisze historię z tym bałwanem.Cytat:
U nas śnieg po kolana...Pogodziliście się z tżem? ![]() Cytat:
Trzymam kciuki za smoka! A czemu to akurat jutro? My w Walentynki nie widzieliśmy się cały dzień. Dopiero niedawno mąż wrócił, no i spisał się bo kwiatki przyniósł A ode mnie miał piernikowe serce-niespodziankę do pracy i t-shirt w prezencie ![]() Cytat:
Oj tam, Kajoolku, liczą się dobre chęci ![]() 2. Odkurzaczowa malinka... Bidulek 3. To do czego ta położna jest , skoro przy porodzie nie będzie, opiekować sie nie będzie? PO co takie spotkanie? Cytat:
|
|
#3059 |
|
Wtajemniczenie
|
Walentynki-dostaąłm dzisiaj sympatycznego smsa od meza. Nie spodziewałam sie. Amorów dzisiaj nie było bo TŻ chory
|
|
|
|
#3060 |
|
Zadomowienie
|
Bry wieczór
U mnie walentynki z laptopem , bo tż w pracy- pewnie wróci w nocy. Kupiłyśmy mu dzisiaj z Hanią perfum i wsunęłyśmy do szafy. Hania nawet się własnoręcznie podpisała na walentynce.![]() Brumku, tż dopieszcza a ja czuję jak mi znowu tyłek rośnie. ![]() Iwa, szalona kobieto! Dziękujemy za prezenty. - nie mogę od niego wzroku oderwać, zdolniacha z Ciebie.![]() Żaneta, pięknego bałwanka Emi ulepiła. Ślicznotka z niej.Stronczku, czuć już u Was wiosnę na tych zdjęciach. Teliczku, ja też się bałam i nastawiałam na ciężką walkę, a nie było najgorzej. ![]() Agula, co tam u Was? Jak się ma tż? Wracaj tu i smęć ile trzeba.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:13.

zapraszam

a artur to nawet w przedszkolu spi mimo iz staczal rok temu batalie o niespanie w dzien...
auto przyprowadził wczoraj o 23. Sam na tym zarobił a Moj tz nic z tego nie ma. Wymarzl tylko na tym Jego motorku jak do pracy wieczorem jechał (ten mu dał łaskawie swój motor by miał czym dojechać). Sprawa pożyczania pieniędzy dla tego kolegi tez juz walkowana była kilkakrotnie. Kiedys pojechał do PL a żona jego została w UK sama. Powiedział jej zeby jak jej zabraknie kasy to do M zadzwoniła a on jej pożyczy. Po 2 dniach zadzwoniła ze chce 100 f po kolejnych kilku dniach 60 f. Na dodatek trzeba było jej te pieniądze zawieźć do domu. Najbardziej wkurza mnie to ze ten kolega wszystko traktuje jak oczywistość. Tak powiedział i tak ma byc. Jest strasznie pewny siebie i nie uznaje odmowy.(nie przyszlo mu do Glowy ze Moze nie mamy wolnych środków na pozyczanie) Kiedys pożyczył 30 f i nie oddawał przez ponad 2 m-ce. W miedzy czasie tz kupował mu gry dla dzieci na xbox (oddawał za to kasę) ale na te 30 f nie było go stać. Ja jak mam dług to staram sie oddać jak najszybciej a pozniej wydaje na przyjemnosci. 

Muszę poszperać, bo czasem mam ochotę zaeksperymentować z Agatą 

zębole
Dzieciaki nie wychowują się od początku razem tak jak bliźniaki.
ale dobrze zrobiłaś przeprowadzając się do mamy

Oj tam, Kajoolku, liczą się dobre chęci