Miłośnicy języka polskiego. Stwórzmy miejsce do dyskusji! :) - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-02-15, 11:04   #931
viva91
na przekór do celu

Dot.: Miłośnicy języka polskiego. Stwórzmy miejsce do dyskusji! :)

Cytat:
Napisane przez IzzieSt Pokaż wiadomość
Mnie zastanawia czy forma 'oglądnęłam' jest poprawna. W moim rodzinnym mieście nigdy się z czymś takim nie spotkałam, wszyscy moi znajomi mówią, że coś obejrzeli, a w Krakowie co druga osoba mówi mi, że oglądnęła
Też strasznie mnie to razi, w podstawówce tłuczono nam do głów, że powinno być "obejrzałam", a nie "oglądnęłam", ale właśnie raz dyskutowałam na ten temat z mieszkanką Krakowa czy okolic i zaciekle broniła, że to poprawna forma. Być może jest taką - nie sprawdzałam.

A co do "słyszałam w radio" - tak, autorka stwierdziła, że jest "starodawna"
Stary 2013-02-15, 11:29   #932
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Heroldin Pokaż wiadomość
Nieśmiało dodam, że obie formy są poprawne. Sarkazm niepotrzebny.
Owszem, ale forma nieodmieniona jeszcze jest poprawna właśnie z tego względu, że i tak ci starej szkoły się nią posługują. Ot, taka pozostałość z dawnych czasów, więc z dnia na dzień nie można uznać jej niepoprawności. Ale młode pokolenie, posługujące się tylko odmienionym radiem sprawi, że nieodmienione radio wyjdzie całkowicie z użycia.

Cytat:
e powinno być "obejrzałam", a nie "oglądnęłam", ale właśnie raz dyskutowałam na ten temat z mieszkanką Krakowa czy okolic i zaciekle broniła, że to poprawna forma. Być może jest taką - nie sprawdzałam.
Może jakiś regionalizm Ja nie słyszałam, żeby dorośli używali tego słowa, jakoś bardziej mi się kojarzy z dziećmi Wiecie, skoro jest oglądać, to czasownik dokonany od tego, według prostej dziecięcej logiki, mógłby brzmieć właśnie oglądnąć.

Cytat:
Ja chciałam prosić o wytłumaczenie : dlaczego tak popularne stało się słowo : "płukam" ? Czyżby jakieś nowe zasady języka polskiego, o których nie wiem ?!
Ja nie słyszałam, ale pewnie po prostu ludzie dążą do jak największego uproszczenia języka polskiego. Skoro jest rzeczownik płukanie, to tworzą od tego czasownik płukać. Ja płukam, ty płukasz. Brzmi nieco dziwnie
bowszystkotoiluzjajest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-15, 11:44   #933
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez bowszystkotoiluzjajest Pokaż wiadomość
Może jakiś regionalizm Ja nie słyszałam, żeby dorośli używali tego słowa, jakoś bardziej mi się kojarzy z dziećmi Wiecie, skoro jest oglądać, to czasownik dokonany od tego, według prostej dziecięcej logiki, mógłby brzmieć właśnie oglądnąć.
Tą prostą dziecięcą logiką posługują się nie tylko dzieci. Mogłabym zalać ten wątek przykładami z samego Wizażu
Stary 2013-02-15, 11:58   #934
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
Tą prostą dziecięcą logiką posługują się nie tylko dzieci. Mogłabym zalać ten wątek przykładami z samego Wizażu
Ja tam na Wizażu namiętnie czytuję tylko kilka wątków, więc jakoś przykłady językowych rewolucji przechodzą mi koło nosa
Stary 2013-02-15, 15:10   #935
--Olka--
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nie słyszałam, ale pewnie po prostu ludzie dążą do jak największego uproszczenia języka polskiego. Skoro jest rzeczownik płukanie, to tworzą od tego czasownik płukać. Ja płukam, ty płukasz. Brzmi nieco dziwnie
Nie rozumiem, jak to nie ma czasownika "płukać"? A "płukać" jamę ustną? Przecież jest, tylko odmienia się: ja "płuczę", a nie "płukam".

Chyba znalazłam odpowiedź: http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=6414

Edytowane przez --Olka--
Czas edycji: 2013-02-15 o 15:11
--Olka-- jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-15, 15:47   #936
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez --Olka-- Pokaż wiadomość
Nie rozumiem, jak to nie ma czasownika "płukać"? A "płukać" jamę ustną? Przecież jest, tylko odmienia się: ja "płuczę", a nie "płukam".
No przecież wiem, nie mówię, że nie ma płukać, tylko że od niego właśnie tworzą płukam, płukasz, a to brzmi dla mnie dziwnie - bo po prostu ja tam się z tym nie spotykam za często.

Dla mnie jest płukanie i płukać. Ale w odmianie jest już: płuczesz jamę ustną, a nie płukasz.

Cytat:
Chyba znalazłam odpowiedź: http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=6414
No ten link w sumie niewiele wyjaśnia.
Tylko tyle, że według słowników PWN deptam {od deptanie, deptać} jest niepoprawne, bo powinno być depczę, natomiast płuczę jest 10x częściej używane niż płukam, co wcale nie znaczy, że płukam jest niepoprawne

Jak już unormować język polski, to po całości, bo skąd taki przeciętny Polak ma potem wiedzieć, że deptam to błąd, a płukam nie, mimo że jest to tworzone na takiej samej zasadzie (deptanie, płukanie)

Edytowane przez bowszystkotoiluzjajest
Czas edycji: 2013-02-15 o 15:48
Stary 2013-02-15, 16:09   #937
Heroldin
Zakorzenienie

Cytat:
Ale młode pokolenie, posługujące się tylko odmienionym radiem sprawi, że nieodmienione radio wyjdzie całkowicie z użycia.
Po moim trupie ! Do śmierci będą dla mnie nieodmienne wyrazy radio, kino, studio. Ot, ten typ już tak ma.

Cytat:
Napisane przez bowszystkotoiluzjajest
Ja nie słyszałam
Ja też nigdy i nigdzie. Dlatego pytam. To Wizaż wprawia mnie owocnie w kompletne osłupienie.
Heroldin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-02-16, 05:42   #938
Cindy28
Lux Mundi

Bry .
Dołączam i ja do gros miłośniczek poprawnej mowy .

Cytat:
Napisane przez asta9126 Pokaż wiadomość
I druga rzecz... Taka konstrukcja, której nie lubię "Ja nie uważam robienia czegośtam jakośtam" np. "Ja nie uważam gotowania warzyw na parze". Jeśli na końcu byłoby "...za dobre/za najlepszy sposób" itp. to byłoby ok, ale tak? Spotkałyście się z czymś takim?
To naleciałość z języka rosyjskiego, w której 'uważać' oznacza 'szanować'. Nie uważam robienia czegośtam = nie szanuję, czyli nie zgadzam się, że może być to dobre.

Cytat:
Po moim trupie ! Do śmierci będą dla mnie nieodmienne wyrazy radio, kino, studio. Ot, ten typ już tak ma.
Ma, również jestem wierna tym konstrukcjom.

I oczywiście wkupne , czyli 'hit' językowy:
miałam wątpliwą przyjemność zasiadania w terytorialnej komisji wyborczej. Sprawą nie do przełknięcia okazała się dla mnie anomalia językowa, pt. "protokÓły" sporządzane, podpisywane, etc. Było to stwierdzenie nagminne, słyszane w ustach kilku urzędniczek z kierowniczką na czele .
Na koniec powiedziałam jej, że pewne stanowiska zobowiązują do minimum jakim jest poprawność w używaniu ojczystego języka i takiej sytuacji nic nie usprawiedliwia.
Oczywiście 'gadał dziad do obrazu [...]' - podczas kolejnych wyborów można było usłyszeć takie same kwiatki.
Stary 2013-02-16, 06:33   #939
Heroldin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cindy28 Pokaż wiadomość
również jestem wierna tym konstrukcjom.
Jak to się przyjęło mówić : przybij piątkę !

Cytat:
Napisane przez Cindy28
Sprawą nie do przełknięcia okazała się dla mnie anomalia językowa, pt. "protokÓły"
A co z tymi "protokółami" jest nie tak ? "Protokóły zebrania", "protokóły posiedzenia", "protokóły sporządzone zgodnie z ..." to przecież poprawnie.
Stary 2013-02-16, 09:17   #940
magyarparaszt
Ha ha ha ha ha

Obie formy się poprawne, ale "protokoły" jest chyba częstsza (?)

magyarparaszt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-16, 10:24   #941
--Olka--
Zakorzenienie

Protokoły i protokóły: http://obcyjezykpolski.strefa.pl/?md=archive&id=414

"Ostatecznie (przy okazji wielkiej reformy ortograficznej w 1936 r.) językoznawcy opowiedzieli się za pisownią protokół (przez -ó), czyli włączyli owo słowo do grupy wyrazów o zakończeniu -ół (jak np. wół, dół, stół, cokół, sokół, popiół), tym samym przesądzając o wymianie -ó na -o w przypadkach zależnych (czyli protokół – protokołu, jak wół – wołu, dół – dołu itd.). W formach l.mn. już w mianowniku postawiono na (te) protokoły (a nie: protokóły).
Nie wszyscy użytkownicy polszczyzny przyjęli to jednak w tamtym czasie do wiadomości. Trwali na stanowisku, że protokół jest z pochodzenia tworem obcym, a więc że nie powinna w nim występować alternacja -ó //-o i należy się posługiwać formami protokół – protokółu, z protokółem; protokóły, protokółować. Podawali też przykład utrzymywania się -ó podczas odmiany w wyrazach ogół, szczegół (ogółu, szczegółu itd.).
Słownik poprawnej polszczyzny PWN (wydany w 1973 r.) jednoznacznie postawił na formy fleksyjne z -o, traktując te z -ó jako regionalne (typowe dla języka ludzi mieszkających na północy Polski). Jednak późniejsze wydawnictwa poprawnościowe… przywróciły tym drugim status równorzędności z formami protokołu, protokoły, protokołować. Chyba niepotrzebnie, gdyż Polacy o wiele częściej (i chętniej) mówią dzisiaj protokół, protokołu, protokołować, protokolanka."

"Protokóły" niby są poprawną formą, ale mnie na przykład potwornie drażnią.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-16, 11:52   #942
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Cytat:
Do śmierci będą dla mnie nieodmienne wyrazy radio, kino, studio.
Chodźmy do kino? Jakbym tak powiedziała, to znajomi by myśleli, że sobie z nich żartuję
Stary 2013-02-16, 14:06   #943
Cindy28
Lux Mundi

Cytat:
A co z tymi "protokółami" jest nie tak ? "Protokóły zebrania", "protokóły posiedzenia", "protokóły sporządzone zgodnie z ..." to przecież poprawnie.
Dla mnie niekoniecznie . Brzmi - mówiąc kolokwialnie - jak 'z doopy wzięte' i tak bije po uszach, że aż strach .

---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:03 ----------

Cytat:
Chodźmy do kino? Jakbym tak powiedziała, to znajomi by myśleli, że sobie z nich żartuję
Kino to faktycznie lekka przesada . Aczkolwiek - dla mnie przynajmniej - odmiana radio i studio nie wchodzi w grę .

Edytowane przez Cindy28
Czas edycji: 2013-02-16 o 14:05
Cindy28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-17, 02:13   #944
Heroldin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez --Olka-- Pokaż wiadomość
"Protokóły" niby są poprawną formą, ale mnie na przykład potwornie drażnią.
Tak się zastanowiłam i ja częściej w mowie i piśmie używam : protokół.

Cytat:
Masz rację. Zbyt szybko spod palców wyszło. Ot taki lapsus calami. Kajam się.

Edytowane przez Heroldin
Czas edycji: 2013-02-17 o 04:48
Stary 2013-02-17, 09:42   #945
--Olka--
Zakorzenienie

Cytat:
Tak się zastanowiłam i ja częściej w mowie i piśmie używam : protokół.
W liczbie pojedynczej też używam "protokół". Ale w mnogiej "protokoły", a nie "protokóły".

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-02-20, 12:24   #946
magyarparaszt
Ha ha ha ha ha

ABULIA - Chorobliwy brak woli.

Abulia objawia się jako niemożność podejmowania decyzji i urzeczywistniania zamierzeń. Abulia jest objawem charakterystycznym np. dla depresji czy schizofrenii. Osoba cierpiąca na abulię na skali obniżenia aktywności plasuje się pomiędzy apatią a mutyzmem akinetycznym (chory nie jest w stanie nawiązywać kontaktu z otoczeniem).

ANTYSZAMBROWAĆ -
ZNACZENIE: Długo czekać na czyjąś audiencję, na spotkanie z osobą ważną i decyzyjną.
UŻYCIE: Współcześnie czasownik antyszambrować ma wydźwięk żartobliwy, jednak dawniej był to 'pełnoprawny' czasownik oznaczający czekanie na spotkanie z decydentem.

Edytowane przez magyarparaszt
Czas edycji: 2013-02-22 o 12:24
Stary 2013-02-23, 01:37   #947
Cindy28
Lux Mundi

Cytat:
Napisane przez magyarparaszt Pokaż wiadomość
ABULIA - Chorobliwy brak woli.

Abulia objawia się jako niemożność podejmowania decyzji i urzeczywistniania zamierzeń. Abulia jest objawem charakterystycznym np. dla depresji czy schizofrenii. Osoba cierpiąca na abulię na skali obniżenia aktywności plasuje się pomiędzy apatią a mutyzmem akinetycznym (chory nie jest w stanie nawiązywać kontaktu z otoczeniem).

ANTYSZAMBROWAĆ -
ZNACZENIE: Długo czekać na czyjąś audiencję, na spotkanie z osobą ważną i decyzyjną.
UŻYCIE: Współcześnie czasownik antyszambrować ma wydźwięk żartobliwy, jednak dawniej był to 'pełnoprawny' czasownik oznaczający czekanie na spotkanie z decydentem.
Ostatnio na wątku prokrastynatorek rozmawiałyśmy o abulii.

A w ogóle, to lubię czytać wyrazy, które podajesz . Póki co znajomość znaczeń u mnie jak najbardziej na plus.
Stary 2013-02-23, 08:13   #948
magyarparaszt
Ha ha ha ha ha

Cytat:
Póki co znajomość znaczeń u mnie jak najbardziej na plus.
To jesteś lepsza ode mnie

Stary 2013-02-23, 14:46   #949
Cindy28
Lux Mundi

Cytat:
Napisane przez magyarparaszt Pokaż wiadomość
To jesteś lepsza ode mnie
Raczej zakres słownictwa wpisał się moje zainteresowania - szczęście miałam i tyle .
Pamiętam, że część dotyczyła genealogii, rytualnego uboju [ nie jem mięsa, więc swego czasu czytałam o tym bardzo dużo], były też chyba klimaty marynistyczne - musiałabym jeszcze raz przejrzeć, co tam fajnego przytaczałaś .

A skoro jesteśmy już przy 'słówkach', to pamiętam z bajki [ 'Dzwonnik z Notre Dame'] moment, w którym Quasimodo recytował alfabet [ do pewnego momentu'] :
A- abominacja
B- bezwstyd
C- celibat
D - denuncjacja
E- ekskomunika
F - festyn, fanatyzm

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-23, 15:09   #950
Andriejewna
Zakorzenienie

GG do Andriejewna

Cytat:
Dla mnie niekoniecznie . Brzmi - mówiąc kolokwialnie - jak 'z doopy wzięte' i tak bije po uszach, że aż strach .

---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:03 ----------

Kino to faktycznie lekka przesada . Aczkolwiek - dla mnie przynajmniej - odmiana radio i studio nie wchodzi w grę .
Jesuu, nie cierpię "protokółów"! jak się dowiedziałam że to poprawne to myślałam, że się powieszę

A co do odmian to ja jestem za odmienianiem wszystkiego żeby łatwiej było (chociaż w sumie z niektórymi słowami może niekoniecznie ).

Ze słów wpisywanych przez magyar znałam tylko diariusz

Spełniam się w macierzyństwie
Roz
Dwa
Trzi
Cztyry

(Ej mam blog )
Andriejewna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-25, 12:19   #951
magyarparaszt
Ha ha ha ha ha

FOODIE
ZNACZENIE: Wym. [fudi]; potoczne określenie miłośnika dobrej kuchni.
UŻYCIE: Foodie nie jest profesjonalnym smakoszem, nie snobuje się też wyłącznie na dania i produkty z najwyższej półki, foodie to amator jedzenia, który uwielbia tak samą konsumpcję, jak i przygotowywanie posiłków, wszelkie ciekawostki kulinarne, żywieniowe etc. Od typowego smakosza foodie różni się tym, że tego pierwszego obchodzi przede wszystkim wyśmienity smak, podczas gdy drugiego cały proces przygotowania jedzenia, wszelkie nowinki żywieniowe, nietypowe przyprawy, nowe sposoby łączenia składników. Foodies skupiają się nie tylko na jedzeniu, ale też na napitkach, np. winach.

Stary 2013-02-25, 13:26   #952
Cindy28
Lux Mundi

Cytat:
Napisane przez Andriejewna Pokaż wiadomość
Ze słów wpisywanych przez magyar znałam tylko diariusz
Oliv, Miszcz .
Stary 2013-02-27, 12:29   #953
magyarparaszt
Ha ha ha ha ha

EGZEGEZA

ZNACZENIE: Objaśnianie i interpretacja tekstów starożytnych, np. Biblii.
UŻYCIE: Egzegeza jest nie tylko objaśnianiem, ale także badaniem i krytyczną interpretacją teksów, szczególnie tekstów świętych i hagiograficznych (dotyczących żywotów świętych). Dzięki egzegezie poznawane są warstwy alegoryczne i metaforyczne tekstów. Egzegeza biblijna miała dwie główne fazy: rabinistyczną (midrasz, kabała, talmud) i chrześcijańską.

SZTUBACKI
ZNACZENIE: Inaczej uczniowski, młodzieńczy.
UŻYCIE: Przymiotnik sztubacki może mieć także wydźwięk lekceważący i określać osobę niedojrzałą, niedorosłą.

Edytowane przez magyarparaszt
Czas edycji: 2013-02-28 o 13:35
Stary 2013-03-01, 13:31   #954
viva91
na przekór do celu

"Gdy okresy kapitalizacji są krudsze od roku..."
by dr inż.
Stary 2013-03-01, 16:37   #955
smerfetk_a
Żona Gargamel

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
"Gdy okresy kapitalizacji są krudsze od roku..."
by dr inż.
Wykształcony człowiek podobno...
Btw, inżynierowie myślą, że skoro nimi są, to nie muszą znać zasad pisowni, bo przecież co ich to interesuje skoro głównie liczą. I takie cuda potem tworzą

smerfetk_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-01, 23:07   #956
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez smerfetk_a Pokaż wiadomość
Wykształcony człowiek podobno...
Btw, inżynierowie myślą, że skoro nimi są, to nie muszą znać zasad pisowni, bo przecież co ich to interesuje skoro głównie liczą. I takie cuda potem tworzą
Ja za rok o tej porze będę inżynierem, a ortografia od zawsze należała jednak do moich mocniejszych stron
Stary 2013-03-05, 11:02   #957
magyarparaszt
Ha ha ha ha ha

FRENETYCZNY
ZNACZENIE: Inaczej entuzjastyczny, burzliwy.
UŻYCIE: Przymiotnika 'frenetyczny' używa się także do określenia bardzo rzęsistych oklasków lub pełnych zapału okrzyków.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-03-05, 15:09   #958
smerfetk_a
Żona Gargamel

Zasłyszane w galerii handlowej: "Bo to kupiłam na wysprzedażach"

smerfetk_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-05, 15:13   #959
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez smerfetk_a Pokaż wiadomość
Zasłyszane w galerii handlowej: "Bo to kupiłam na wysprzedażach"
W sumie… Całkiem to sensowne
Stary 2013-03-07, 11:05   #960
magyarparaszt
Ha ha ha ha ha

SERENDYPNOŚĆ
ZNACZENIE: Sytuacja, w której przypadkowo dokonuje się szczęśliwego odkrycia.
UŻYCIE: Serendypność, inaczej serendypia, to przede wszystkim sytuacja, gdy szczęśliwego odkrycia dokonało się szukając czegoś innego. O serendypii często mówi się w kontekście naukowym, jednak jest wielu badaczy, którzy mają obiekcje, by przyznawać się do przypadkowych odkryć.

FROTERYZM
ZNACZENIE: Rodzaj zboczenia seksualnego, w którym jedynym lub preferowanym sposobem osiągania satysfakcji seksualnej jest ocieranie się o ciało obcej osoby w zatłoczonym miejscu publicznym. I nie jest to primaaprilisowy żart.
UŻYCIE: Ulubionymi miejscami, w jakich swoje dziwne potrzeby lubią spełniać froteryści to autobusy, tramwaje, ale też windy czy kolejki w sklepie.

ABLUTOFOBIA
ZNACZENIE: Lęk przed myciem.
UŻYCIE: Ablutofobia to jeszcze jedna obok agorafobii czy mizofobii nietypowa fobia. Przejawia się chorobliwym i nieuzasadnionym lękiem przed myciem się, kąpielą czy inną formą czyszczenia własnego ciała. Ablutofobia częściej występuje u dzieci niż u dorosłych, a także, co ciekawe, jest powszechniejsza u kobiet niż u mężczyzn.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości