Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 7 - Strona 148 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-16, 14:18   #4411
201604200942
Konto usunięte

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 7

[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;39269790]Ja mam miłe wspomnienia z oddziału ginekologii w białostockim gigancie. Sale dostałam dwuosobową z łazienką, personel miły i uczynny, lekarz także, naprawdę byłam mile zaskoczona bo tyle się nasłuchałam o koszmarnych szpitalach. Aha, tylko trzeba uważać na śniadanie, a dokładnie na pasztet. Kawa super, bułka pyszna, masełko ekstra ale ten pasztet potem zeskrobywałam z tej bułki. A byłam po przymusowej ponad 36 godzinnej głodówce.[/QUOTE]

ja też się tyle nasłuchałam, że tam bród, koszmar i w ogóle umieralnia, a jak tam trafiłam, to tak się mną zajęli i nie chcieli wypuścić dopóki nie będą mieli 100% pewności, że wszystko jest ok.
Ja na śniadanie miałam codziennie zupę mleczną (pewnie z myslą o tych, którzy mogą przyjmować tylko rzeczy płynne) i dodatkowo 3 kromki z szynką, sałatą i pomidorem. Żyć nie umierać
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-16, 15:26   #4412
szakal165
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez razdwapiec Pokaż wiadomość
Się ciesz, że nie 14 miesięcy.
no tak, u mnie jest tylko jeden lekarz na nfz i 2 prywatnych bodajże.

---------- Dopisano o 16:26 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ----------

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
ja też się tyle nasłuchałam, że tam bród, koszmar i w ogóle umieralnia, a jak tam trafiłam, to tak się mną zajęli i nie chcieli wypuścić dopóki nie będą mieli 100% pewności, że wszystko jest ok.
Ja na śniadanie miałam codziennie zupę mleczną (pewnie z myslą o tych, którzy mogą przyjmować tylko rzeczy płynne) i dodatkowo 3 kromki z szynką, sałatą i pomidorem. Żyć nie umierać
a ja powiem tak: u mnie w powiatowym była beznadzieja, opryskliwy personel, Pielęgniarki szarpały wenflonem (autentycznie, nie wiem czy to było specjalnie? ale mnie to bolało...), lekarze nie chcieli odpowiadać na pytania co mi jest. No i odmowa operacji, choć wskazania były.
Natomiast w wojewódzkim- super, miłe i sympatyczne pielęgniarki poza wyjątkami (w mniejszosci), lekarze wykonujący dokładne i szczegółowe badania. Też spore ilości jadła, do tego podwieczorki typu herbatniki, biszkopty, galaretka, kisiel. Tylko te prysznice nieszczególne...
szakal165 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-16, 15:44   #4413
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez szakal165 Pokaż wiadomość
a ja powiem tak: u mnie w powiatowym była beznadzieja, opryskliwy personel, Pielęgniarki szarpały wenflonem (autentycznie, nie wiem czy to było specjalnie? ale mnie to bolało...), lekarze nie chcieli odpowiadać na pytania co mi jest. No i odmowa operacji, choć wskazania były.
Natomiast w wojewódzkim- super, miłe i sympatyczne pielęgniarki poza wyjątkami (w mniejszosci), lekarze wykonujący dokładne i szczegółowe badania. Też spore ilości jadła, do tego podwieczorki typu herbatniki, biszkopty, galaretka, kisiel. Tylko te prysznice nieszczególne...
ja byłam w powiatowym

łazienki i wc też nieszczególne, no ale lepsze to niż dobre wyposażenie i słaba opieka
Stary 2013-02-16, 15:50   #4414
szakal165
Zakorzenienie

No to brawo dla twojego powiatowego, to chyba rzadkość?
szakal165 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-16, 16:36   #4415
makaron91
Zadomowienie

O polskich szpitalach i służbie zdrowia możnaby założyć osobny wątek- temat rzeka
Ja mieszkam blisko powiatowego szpitala i jestem zmuszona czasem z niego skorzystać- koszmar. Pacjenci są traktowani jak szm.aty, pielęgniarki strasznie opryskliwe i poprostu chamskie, lekarze jak za czasów PRL'u... Z łaską wykonują jakiekolwiek badania, porozmawiać się nie da, pytania są ignorowane albo wyśmiewane... Niejednokrotnie słyszałam o skargach pisanych na ten szpital- niestety dalej "funkcjonuje".
Za to mogę pochwalić SOR we Wrocławiu przy ul. Kamieńskiego Widać, że personel dba o pacjentów, stara się rozwiązać każdy problem, chce poprostu pomóc.. Lekarze świetni, tak samo pielęgniarki. I nie panuje tu atmosfera wielkiego focha, że pacjent śmie chorować/mieć wypadek
Stary 2013-02-16, 16:47   #4416
201604200942
Konto usunięte

ech, to chyba mój powiatowy to jakiś wyjątek
Stary 2013-02-16, 16:50   #4417
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
ech, to chyba mój powiatowy to jakiś wyjątek
W moim powiatowym tez jest OK, no po za jedzeniem, które jest paskudne.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-16, 16:52   #4418
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez makaron91 Pokaż wiadomość
O polskich szpitalach i służbie zdrowia możnaby założyć osobny wątek- temat rzeka
Ja mieszkam blisko powiatowego szpitala i jestem zmuszona czasem z niego skorzystać- koszmar. Pacjenci są traktowani jak szm.aty, pielęgniarki strasznie opryskliwe i poprostu chamskie, lekarze jak za czasów PRL'u... Z łaską wykonują jakiekolwiek badania, porozmawiać się nie da, pytania są ignorowane albo wyśmiewane... Niejednokrotnie słyszałam o skargach pisanych na ten szpital- niestety dalej "funkcjonuje".
Za to mogę pochwalić SOR we Wrocławiu przy ul. Kamieńskiego Widać, że personel dba o pacjentów, stara się rozwiązać każdy problem, chce poprostu pomóc.. Lekarze świetni, tak samo pielęgniarki. I nie panuje tu atmosfera wielkiego focha, że pacjent śmie chorować/mieć wypadek
Mnie czasami zastanawia czy chamski personel medyczne zawsze miał poziom empatii na poziomie pantofelka czy po prostu po iluś latach pracy stali się tacy.
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-16, 17:03   #4419
dacn
Zakorzenienie

[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;39272710]Mnie czasami zastanawia czy chamski personel medyczne zawsze miał poziom empatii na poziomie pantofelka czy po prostu po iluś latach pracy stali się tacy.[/QUOTE]

Wiesz i to i to. niektórzy sie chamami rodza a niektórzy mają po prostu dość.

Na SORZE standartem jest to że powitanie ze strony pacjenta to " ty ch,,,u, lub ty ☠☠☠.. ku..." i nie że się zdarza, takich jest codziennie kilku.
Albo agresja fizyczna bo lekarz nie chce złamac prawa i napisac lewego L4 albo recepty z refundacja co sie nie należy.
A w tym kraju pacjent to śwęta krowa i moze robić wszystko.
Stary 2013-02-16, 17:08   #4420
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość

Na SORZE standartem jest to że powitanie ze strony pacjenta to " ty ch,,,u, lub ty ☠☠☠.. ku..." i nie że się zdarza, takich jest codziennie kilku.
Albo agresja fizyczna bo lekarz nie chce złamac prawa i napisac lewego L4 albo recepty z refundacja co sie nie należy.
A w tym kraju pacjent to śwęta krowa i moze robić wszystko.
Ja rozumiem, że po latach wysłuchiwania obelg niektórzy mają dość bycia miłym, szkoda tylko, ze wtedy najczęściej obrywają normalni pacjenci a nie ci chamscy.
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-16, 17:11   #4421
Phoce
Flawless

Cytat:
Rzeczywiście tak chyba jest.
Z moich doświadczeń szpitalnych (3 dni na endokrynologii) wynika, że młodzi, 'świeżutcy' lekarze mają trochę inne podejście, chyba działa jeszcze misja zbawiania świata
Natomiast to, czego się nasłuchałam na onkologii, kiedy u mojej mamy wykryto nowotwór woła o pomstę do nieba. Byłam w szoku i modliłam się, żeby mama mogła się stamtąd wyrwać jak najszybciej.
Check out your worth because you're worth more than that."
Phoce jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-16, 17:15   #4422
201604200942
Konto usunięte

[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;39272710]Mnie czasami zastanawia czy chamski personel medyczne zawsze miał poziom empatii na poziomie pantofelka czy po prostu po iluś latach pracy stali się tacy.[/QUOTE]
mnie się wydaje, że to jest po prostu wypalenie zawodowe.

No bo ludzie idący na medycynę mają jakąś misję, a te studia są na takim poziomie, że nie wiem, czy jest ktoś kto poszedł tam z przypadku i z braku pomysłu na siebie został sobie lekarzem.
Po jakimś czasie (zwłaszcza po kilku nieudanych "akcjach") człowiek się zniechęca, praca staje się rutyna a po jakimś czasie utrapieniem. I to odbija się na pacjencie.
Stary 2013-02-16, 17:31   #4423
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:

No bo ludzie idący na medycynę mają jakąś misję, a te studia są na takim poziomie, że nie wiem, czy jest ktoś kto poszedł tam z przypadku i z braku pomysłu na siebie został sobie lekarzem.
(...)
Albo jeszcze casus tych co to idą na medycynę, bo to MEDYCYNA, a potem się okazuje, że ludzi trzeba leczyć

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-16, 17:34   #4424
paulinka1128
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość
Ja nie rozumiem typów, które jak są u kogoś pare dni, to jedzą 3x więcej niż normalnie. Niby "gość w dom" itd., ale kurde - ostatnio była u nas znajoma siostry, która pochłaniała wszystko w takich ilościach, że potem w nocy wymiotowała. Nie rozumiem, autentycznie, zagięło mnie. Wszystko bylo przygotowane na ten weekend, ale podczas jej pobytu jedna osoba zamiast lazić po lesie itd. musiała siedzieć jeszcze w kuchni i gotować dodatkowa ilość żarcia. Bo trudno im było odmawiać gościowi, a gość był w stanie wpierdzielić całą blachę ciasta wieczorem. Więc to co mialo być na trzy dni zostało zjedzone w ciągu jednego...
To wyglądało tak jakby laska postanowiła, ze skoro jest u kogoś i ma żarcie niejako za darmo, to będzie się napychać do nieprzytomności (no i tak było, skoro rzygała po nocach).

co za ludzie
Stary 2013-02-16, 17:36   #4425
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Albo jeszcze casus tych co to idą na medycynę, bo to MEDYCYNA, a potem się okazuje, że ludzi trzeba leczyć
A widzisz, nie trzeba leczyć ludzi.
Mozna byc patomorfologiem, radiologiem, specjalistą medycyny nuklearnej, mikrobiologiem, diagnosta laboratoryjnym lub lekarzem medycyny pracy.
Stary 2013-02-16, 17:39   #4426
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
A widzisz, nie trzeba leczyć ludzi.
Mozna byc patomorfologiem, radiologiem, specjalistą medycyny nuklearnej, mikrobiologiem, diagnosta laboratoryjnym lub lekarzem medycyny pracy.
Ale ja wiem, ze nie trzeba, ale jednak często trafiam do takich lekarzy co jednak z ludźmi nie powinni mieć częstych kontaktów. Cóż zrobić, "lekarz" brzmi dumnie.

~ Hank Moody
Stary 2013-02-16, 17:40   #4427
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Ale ja wiem, ze nie trzeba, ale jednak często trafiam do takich lekarzy co jednak z ludźmi nie powinni mieć częstych kontaktów. Cóż zrobić, "lekarz" brzmi dumnie.
Nie w tym kraju.
Stary 2013-02-16, 17:41   #4428
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
no dobra, ale czy oni poświęciliby tyle czasu na nauke, tyle stresu, tylko po to by mieć prestiż?
łatwiej by im było zostać prezesem jakiejś firmy, też mieliby prestiż

co jak co, ale medycyna wydaje mi się takim kierunkiem, ze jesli nie masz powołania i samozaparcia to długo na nim nie zabawisz.
Stary 2013-02-16, 17:48   #4429
Suvia
Zakorzenienie

No patrz, a dla mnie brzmi. A niby dlaczego nie w tym kraju? Sens pracy jest inny, u nas nie chodzi o pomaganie, leczenie ludzi? W mojej osobistej hierarchii zawodów lekarz jest wyżej od elektryka, prawnika itd.

---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ----------

Cytat:
no dobra, ale czy oni poświęciliby tyle czasu na nauke, tyle stresu, tylko po to by mieć prestiż?
łatwiej by im było zostać prezesem jakiejś firmy, też mieliby prestiż

co jak co, ale medycyna wydaje mi się takim kierunkiem, ze jesli nie masz powołania i samozaparcia to długo na nim nie zabawisz.
Samara, no tak z moich osobistych obserwacji, to właśnie nie zawsze. Grono ludzi z biochemu poszlo na medycynę, bo "mama lekarz i tata lekarz", bo "skoro zdał na 100 procent matury biologiczno-chemiczne, to się na inne kierunki nie będzie marnował" itd, itd. Nie 100 procent studetów medycyny, oczywiście, ale przecież się jakiś taki ulamek się zdarza. Mój znajomy z roku wyżej właśnie przebrnąl przez studia prawnicze, zdał na aplikacje, będzie adwokatem. I nic to, że prawa nie znosi, męczył się 5 lat (za to pamięć i zdolności logiczne ma genialne), nic to, ze ludzi na ogół nie lubi, a będzie ich bronił i z nimi współpracował. Chłopak chce być mecenasem i kropka. Wszędzie się znajda tacy ludzie.

~ Hank Moody

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-16, 17:57   #4430
Duszaniola
Wtajemniczenie

Cytat:

Po jakimś czasie (zwłaszcza po kilku nieudanych "akcjach") człowiek się zniechęca, praca staje się rutyna a po jakimś czasie utrapieniem. I to odbija się na pacjencie.
Część idzie, bo rodzice lekarze nie wyobrażają sobie dziecka na innym kierunku

---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ----------

Cytat:
No patrz, a dla mnie brzmi. A niby dlaczego nie w tym kraju? Sens pracy jest inny, u nas nie chodzi o pomaganie, leczenie ludzi? W mojej osobistej hierarchii zawodów lekarz jest wyżej od elektryka, prawnika itd.

---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ----------

Samara, no tak z moich osobistych obserwacji, to właśnie nie zawsze. Grono ludzi z biochemu poszlo na medycynę, bo "mama lekarz i tata lekarz", bo "skoro zdał na 100 procent matury biologiczno-chemiczne, to się na inne kierunki nie będzie marnował" itd, itd. Nie 100 procent studetów medycyny, oczywiście, ale przecież się jakiś taki ulamek się zdarza. Mój znajomy z roku wyżej właśnie przebrnąl przez studia prawnicze, zdał na aplikacje, będzie adwokatem. I nic to, że prawa nie znosi, męczył się 5 lat (za to pamięć i zdolności logiczne ma genialne), nic to, ze ludzi na ogół nie lubi, a będzie ich bronił i z nimi współpracował. Chłopak chce być mecenasem i kropka. Wszędzie się znajda tacy ludzie.
Pewnie chodziło o to, że teraz lekarze to Ci najgorsi. Nawet tu przecież był wątek, że lekarze piszą niewyraźnie z wredoty

A z resztą posta się zgadzam. Studiuję medycynę, więc widzę, że niektórzy się nie nadają, bo np. gardzą ludźmi bez wykształceni, a samych siebie uważają za takich och ach, bo są na medycynie.

Duszaniola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-16, 17:57   #4431
szarri
Wtajemniczenie

Hm, zdaje się, że - przynajmniej jakiś czas temu tak było - do bycia pielęgniarką wcale nie trzeba było mieć skończonych studiów. Wówczas bywali ludzie z przypadku, typu moja ciotka, która akurat bardzo krótko pracowała, ale nie chciałabym trafić pod jej opiekę (nie, żeby była niemiła, po prostu wszystko robi po linii najmniejszego oporu i aby było zrobione, tak na odwal).
szarri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-16, 17:58   #4432
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Duszaniola Pokaż wiadomość
i co, i oni będą za niego zarywać nockę i uczyć do egzaminów?
Dziwi mnie takie podejście, że rodzice to od razu dziecko musi iść w ich slady...
Stary 2013-02-16, 18:00   #4433
dacn
Zakorzenienie

Inna satysfakcja z zawodu, pacjenci sa mili i stosuja się do zaleceń a przy najmniej staraja sie. Nie wyzywaja lekarza od ku..w za to ze cukrzykowi kaze trzymac diety i zaleca wysiłek fizyczny, nie gorżą pobiciem za niewypisanie leku który sie nie nalezy, nie pakuja się w galerii handlowej do pokoju dla matki z dzieckiem po to żeby pogadac o swoim problemie. Nie wypobrażam sobie żeby w niemieckim szpitalu pacjent komentował że mam brzydkie włosy albo że utyłam, tak za plecami ale głośno "ale sie spasła".

nie mówiąc juz o systemie który na pacjenta kaze nam przeznaczac 10-15minut ( a tak na prawdę 5) bo ważniejsze od badania jest wypełnienie stosu papierów. Polska jako jedyny kraj ma cudowny system refunacji gdzie za brak ubezpieczenia pacjenta ( a ewusia nie było i nie było rzetelnego dowodu ubezpieczenia) odpowiadał lekarz a nie pracodawca. Dodatkowo jedynie u nas to lekarz ustala odpłatność leków zamiast zająć się chorym, bo to jest dla nfzu ważniejsze niz pacjent.

W mediach modna jest tez nagonka na lekarzy, i nie mówię tu o uchybieniach czy ewidentnych błedach ale pisanie źle o lekarce co nie złamała prawa i nie wypisała dziewczynie leku a nocnej pomocy, leku który przed zapisaniem wymagała badań, tylko odesłała ja do szpitala. A ta podarła kartke od lekarki i zachowywała się agresywnie- winna oczywiście była lekarka.
Albo relacja że pacjentka zmarła pod drzwiami przychodni, tyle tylko ze z przychodni wybiegła lekarka, zadzwoniła po pogotowie i zaczęła reanimować nikt inny nic nie zrobił. No ale nie było filmowo nie było noszy i magicznej kroplówki, za to było zgodnie z wytycznymi.

nie mówiac o najwazniejszym, pierwsze 7 !! lat po studiach pensja wynosi oszałamiające 2.5 tysiaca. Zyć nie umierac.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-02-16, 18:00   #4434
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Duszaniola Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ----------

Pewnie chodziło o to, że teraz lekarze to Ci najgorsi. Nawet tu przecież był wątek, że lekarze piszą niewyraźnie z wredoty

A z resztą posta się zgadzam. Studiuję medycynę, więc widzę, że niektórzy się nie nadają, bo np. gardzą ludźmi bez wykształceni, a samych siebie uważają za takich och ach, bo są na medycynie.
To mnie dziwi. Jeju, jakby moi kazali mi iść na geodezję po rodzicach, gdzie z matematyką i fizyką zawsze byłam na bakier, to powodzenia . Za to mojego brata przekabacili i dla świętego spokoju poszedł, bo nie miał innego pomysłu na siebie.
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-16, 18:07   #4435
Suvia
Zakorzenienie

No, to pomimo nagonek, kasy, sprzętu, mediów, jednorożców i miliona innych rzeczy, dla mnie lekarz nadal brzmi dumnie i już napisałam dlaczego. I mimo wszystko jakoś nadal multum ludzi wybiera akurat tę ścieżkę zawodową, czasem niekoniecznie mając do tego predyspozycje, o czym też już pisałam.

~ Hank Moody
Stary 2013-02-16, 18:10   #4436
Duszaniola
Wtajemniczenie

Cytat:
i co, i oni będą za niego zarywać nockę i uczyć do egzaminów?
Dziwi mnie takie podejście, że rodzice to od razu dziecko musi iść w ich slady...
Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
To mnie dziwi. Jeju, jakby moi kazali mi iść na geodezję po rodzicach, gdzie z matematyką i fizyką zawsze byłam na bakier, to powodzenia . Za to mojego brata przekabacili i dla świętego spokoju poszedł, bo nie miał innego pomysłu na siebie.
Też mnie to dziwi, ale tak jest. Część z tych osób później chodzi i poprawia wszystko, co się da, a jak się nie uda, to rodzice płacą parę tysięcy za warunek i od początku się zaczyna.
Zresztą, większość ludzi na medycynie ma lekarzy w rodzinie.

Duszaniola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-16, 18:54   #4437
nicRu
maszyna, nie człowiek

U mnie brat wybrał coś zupełnie innego niż rodzice, ja nieco pokrewnego

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-02-16, 20:15   #4438
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:
Inna satysfakcja z zawodu, pacjenci sa mili i stosuja się do zaleceń a przy najmniej staraja sie. Nie wyzywaja lekarza od ku..w za to ze cukrzykowi kaze trzymac diety i zaleca wysiłek fizyczny, nie gorżą pobiciem za niewypisanie leku który sie nie nalezy, nie pakuja się w galerii handlowej do pokoju dla matki z dzieckiem po to żeby pogadac o swoim problemie. Nie wypobrażam sobie żeby w niemieckim szpitalu pacjent komentował że mam brzydkie włosy albo że utyłam, tak za plecami ale głośno "ale sie spasła".

nie mówiąc juz o systemie który na pacjenta kaze nam przeznaczac 10-15minut ( a tak na prawdę 5) bo ważniejsze od badania jest wypełnienie stosu papierów. Polska jako jedyny kraj ma cudowny system refunacji gdzie za brak ubezpieczenia pacjenta ( a ewusia nie było i nie było rzetelnego dowodu ubezpieczenia) odpowiadał lekarz a nie pracodawca. Dodatkowo jedynie u nas to lekarz ustala odpłatność leków zamiast zająć się chorym, bo to jest dla nfzu ważniejsze niz pacjent.

W mediach modna jest tez nagonka na lekarzy, i nie mówię tu o uchybieniach czy ewidentnych błedach ale pisanie źle o lekarce co nie złamała prawa i nie wypisała dziewczynie leku a nocnej pomocy, leku który przed zapisaniem wymagała badań, tylko odesłała ja do szpitala. A ta podarła kartke od lekarki i zachowywała się agresywnie- winna oczywiście była lekarka.
Albo relacja że pacjentka zmarła pod drzwiami przychodni, tyle tylko ze z przychodni wybiegła lekarka, zadzwoniła po pogotowie i zaczęła reanimować nikt inny nic nie zrobił. No ale nie było filmowo nie było noszy i magicznej kroplówki, za to było zgodnie z wytycznymi.

nie mówiac o najwazniejszym, pierwsze 7 !! lat po studiach pensja wynosi oszałamiające 2.5 tysiaca. Zyć nie umierac.
Niektórzy 20 lat po studiach tyle nie mają I wybacz, ale po tych paru latach pensja 2.5 tyś rośnie i to sporo.
Cytat:
Napisane przez makaron91 Pokaż wiadomość
Tak samo jak o dzisiejszym obrazie polskiego pacjenta, też temat rzeka i też niezbyt pochlebny
I dodam tylko- nie ma już od dawna służby zdrowia, jest ochrona zdrowia, tak tylko nadmieniam.

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-16, 20:33   #4439
LiquidLuck
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez winter76 Pokaż wiadomość
Niektórzy 20 lat po studiach tyle nie mają I wybacz, ale po tych paru latach pensja 2.5 tyś rośnie i to sporo.
Zawsze można iść na medycynę zamiast narzekać, że 20 lat po studiach nie zarabia się 2,5 tys.
Naprawdę chciałabyś, żeby ktoś, kto jest odpowiedzialny za twoje zdrowie dostawał pensję w wysokości 2500zł?
Stary 2013-02-16, 21:07   #4440
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:
Napisane przez LiquidLuck Pokaż wiadomość
Zawsze można iść na medycynę zamiast narzekać, że 20 lat po studiach nie zarabia się 2,5 tys.
Naprawdę chciałabyś, żeby ktoś, kto jest odpowiedzialny za twoje zdrowie dostawał pensję w wysokości 2500zł?
Nie mówię teraz o sobie, tak więc nie rozpędzaj się. I dodam, że też pracuję w zawodzie, jestem odpowiedzialna za ludzkie zdrowie ( nie lekarz, nie pielęgnirka, ale zagłębiac się nie będę ) i przemilczę swoje zarobki
I wszystko byłoby fajnie, gdyby 2/3 znajomych mi lekarzy nie marudziło ciągle jak to im ciężko, jednocześnie dostając pensje na poziomie jakiś 4 pensji krajowych.
Niech zarabiają te 100 zł brutto na godz, niech 2 razy w roku jeżdżą na urlopy zagraniczne, zmieniają auta co2, 3 lata- tego nie bronię. Ale tak marudzącej i narzekającej grupy zawodowej to ja nie znam. Faktem jest, że ta jest mi najbliższa

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości