|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4411 |
Konto usunięte
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 7
[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;39269790]Ja mam miłe wspomnienia z oddziału ginekologii w białostockim gigancie. Sale dostałam dwuosobową z łazienką, personel miły i uczynny, lekarz także, naprawdę byłam mile zaskoczona bo tyle się nasłuchałam o koszmarnych szpitalach. Aha, tylko trzeba uważać na śniadanie, a dokładnie na pasztet
![]() ja też się tyle nasłuchałam, że tam bród, koszmar i w ogóle umieralnia, a jak tam trafiłam, to tak się mną zajęli i nie chcieli wypuścić dopóki nie będą mieli 100% pewności, że wszystko jest ok. Ja na śniadanie miałam codziennie zupę mleczną (pewnie z myslą o tych, którzy mogą przyjmować tylko rzeczy płynne) i dodatkowo 3 kromki z szynką, sałatą i pomidorem. Żyć nie umierać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4412 | |
Zakorzenienie
|
no tak, u mnie jest tylko jeden lekarz na nfz i 2 prywatnych bodajże.
---------- Dopisano o 16:26 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ---------- Cytat:
![]() Natomiast w wojewódzkim- super, miłe i sympatyczne pielęgniarki poza wyjątkami (w mniejszosci), lekarze wykonujący dokładne i szczegółowe badania. Też spore ilości jadła, do tego podwieczorki typu herbatniki, biszkopty, galaretka, kisiel. Tylko te prysznice nieszczególne... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4413 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() łazienki i wc też nieszczególne, no ale lepsze to niż dobre wyposażenie i słaba opieka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4414 |
Zakorzenienie
|
No to brawo dla twojego powiatowego, to chyba rzadkość?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4415 |
Zadomowienie
|
O polskich szpitalach i służbie zdrowia możnaby założyć osobny wątek- temat rzeka
![]() Ja mieszkam blisko powiatowego szpitala i jestem zmuszona czasem z niego skorzystać- koszmar. Pacjenci są traktowani jak szm.aty, pielęgniarki strasznie opryskliwe i poprostu chamskie, lekarze jak za czasów PRL'u... Z łaską wykonują jakiekolwiek badania, porozmawiać się nie da, pytania są ignorowane albo wyśmiewane... Niejednokrotnie słyszałam o skargach pisanych na ten szpital- niestety dalej "funkcjonuje". Za to mogę pochwalić SOR we Wrocławiu przy ul. Kamieńskiego ![]() ![]()
![]() |
#4416 |
Konto usunięte
|
ech, to chyba mój powiatowy to jakiś wyjątek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4417 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4418 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4419 |
Zakorzenienie
|
[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;39272710]Mnie czasami zastanawia czy chamski personel medyczne zawsze miał poziom empatii na poziomie pantofelka czy po prostu po iluś latach pracy stali się tacy.[/QUOTE]
Wiesz i to i to. niektórzy sie chamami rodza a niektórzy mają po prostu dość. Na SORZE standartem jest to że powitanie ze strony pacjenta to " ty ch,,,u, lub ty ☠☠☠.. ku..." i nie że się zdarza, takich jest codziennie kilku. Albo agresja fizyczna bo lekarz nie chce złamac prawa i napisac lewego L4 albo recepty z refundacja co sie nie należy. A w tym kraju pacjent to śwęta krowa i moze robić wszystko. |
![]() ![]() |
![]() |
#4420 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4421 | |
Flawless
|
Cytat:
Z moich doświadczeń szpitalnych (3 dni na endokrynologii) wynika, że młodzi, 'świeżutcy' lekarze mają trochę inne podejście, chyba działa jeszcze misja zbawiania świata ![]() Natomiast to, czego się nasłuchałam na onkologii, kiedy u mojej mamy wykryto nowotwór woła o pomstę do nieba. Byłam w szoku i modliłam się, żeby mama mogła się stamtąd wyrwać jak najszybciej.
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4422 |
Konto usunięte
|
[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;39272710]Mnie czasami zastanawia czy chamski personel medyczne zawsze miał poziom empatii na poziomie pantofelka czy po prostu po iluś latach pracy stali się tacy.[/QUOTE]
mnie się wydaje, że to jest po prostu wypalenie zawodowe. No bo ludzie idący na medycynę mają jakąś misję, a te studia są na takim poziomie, że nie wiem, czy jest ktoś kto poszedł tam z przypadku i z braku pomysłu na siebie został sobie lekarzem. Po jakimś czasie (zwłaszcza po kilku nieudanych "akcjach") człowiek się zniechęca, praca staje się rutyna a po jakimś czasie utrapieniem. I to odbija się na pacjencie. |
![]() ![]() |
![]() |
#4423 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4424 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
co za ludzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4425 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mozna byc patomorfologiem, radiologiem, specjalistą medycyny nuklearnej, mikrobiologiem, diagnosta laboratoryjnym lub lekarzem medycyny pracy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4426 |
Zakorzenienie
|
Ale ja wiem, ze nie trzeba, ale jednak często trafiam do takich lekarzy co jednak z ludźmi nie powinni mieć częstych kontaktów. Cóż zrobić, "lekarz" brzmi dumnie.
#4427 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4428 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
łatwiej by im było zostać prezesem jakiejś firmy, też mieliby prestiż ![]() co jak co, ale medycyna wydaje mi się takim kierunkiem, ze jesli nie masz powołania i samozaparcia to długo na nim nie zabawisz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4429 | |
Zakorzenienie
|
No patrz, a dla mnie brzmi. A niby dlaczego nie w tym kraju? Sens pracy jest inny, u nas nie chodzi o pomaganie, leczenie ludzi? W mojej osobistej hierarchii zawodów lekarz jest wyżej od elektryka, prawnika itd.
---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ---------- Cytat:
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4430 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ---------- Cytat:
![]() A z resztą posta się zgadzam. Studiuję medycynę, więc widzę, że niektórzy się nie nadają, bo np. gardzą ludźmi bez wykształceni, a samych siebie uważają za takich och ach, bo są na medycynie.
![]() |
#4431 |
Wtajemniczenie
|
Hm, zdaje się, że - przynajmniej jakiś czas temu tak było - do bycia pielęgniarką wcale nie trzeba było mieć skończonych studiów. Wówczas bywali ludzie z przypadku, typu moja ciotka, która akurat bardzo krótko pracowała, ale nie chciałabym trafić pod jej opiekę (nie, żeby była niemiła, po prostu wszystko robi po linii najmniejszego oporu i aby było zrobione, tak na odwal).
|
![]() ![]() |
![]() |
#4432 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4433 |
Zakorzenienie
|
Inna satysfakcja z zawodu, pacjenci sa mili i stosuja się do zaleceń a przy najmniej staraja sie. Nie wyzywaja lekarza od ku..w za to ze cukrzykowi kaze trzymac diety i zaleca wysiłek fizyczny, nie gorżą pobiciem za niewypisanie leku który sie nie nalezy, nie pakuja się w galerii handlowej do pokoju dla matki z dzieckiem po to żeby pogadac o swoim problemie. Nie wypobrażam sobie żeby w niemieckim szpitalu pacjent komentował że mam brzydkie włosy albo że utyłam, tak za plecami ale głośno "ale sie spasła".
nie mówiąc juz o systemie który na pacjenta kaze nam przeznaczac 10-15minut ( a tak na prawdę 5) bo ważniejsze od badania jest wypełnienie stosu papierów. Polska jako jedyny kraj ma cudowny system refunacji gdzie za brak ubezpieczenia pacjenta ( a ewusia nie było i nie było rzetelnego dowodu ubezpieczenia) odpowiadał lekarz a nie pracodawca. Dodatkowo jedynie u nas to lekarz ustala odpłatność leków zamiast zająć się chorym, bo to jest dla nfzu ważniejsze niz pacjent. W mediach modna jest tez nagonka na lekarzy, i nie mówię tu o uchybieniach czy ewidentnych błedach ale pisanie źle o lekarce co nie złamała prawa i nie wypisała dziewczynie leku a nocnej pomocy, leku który przed zapisaniem wymagała badań, tylko odesłała ja do szpitala. A ta podarła kartke od lekarki i zachowywała się agresywnie- winna oczywiście była lekarka. Albo relacja że pacjentka zmarła pod drzwiami przychodni, tyle tylko ze z przychodni wybiegła lekarka, zadzwoniła po pogotowie i zaczęła reanimować nikt inny nic nie zrobił. No ale nie było filmowo nie było noszy i magicznej kroplówki, za to było zgodnie z wytycznymi. nie mówiac o najwazniejszym, pierwsze 7 !! lat po studiach pensja wynosi oszałamiające 2.5 tysiaca. Zyć nie umierac. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4434 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4435 |
Zakorzenienie
|
No, to pomimo nagonek, kasy, sprzętu, mediów, jednorożców i miliona innych rzeczy, dla mnie lekarz nadal brzmi dumnie i już napisałam dlaczego. I mimo wszystko jakoś nadal multum ludzi wybiera akurat tę ścieżkę zawodową, czasem niekoniecznie mając do tego predyspozycje, o czym też już pisałam.
#4436 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Zresztą, większość ludzi na medycynie ma lekarzy w rodzinie.
![]() |
#4437 |
maszyna, nie człowiek
|
U mnie brat wybrał coś zupełnie innego niż rodzice, ja nieco pokrewnego
![]()
![]() |
#4438 | ||
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() I dodam tylko- nie ma już od dawna służby zdrowia, jest ochrona zdrowia, tak tylko nadmieniam.
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4439 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Naprawdę chciałabyś, żeby ktoś, kto jest odpowiedzialny za twoje zdrowie dostawał pensję w wysokości 2500zł?
![]() |
#4440 | |
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
![]() I wszystko byłoby fajnie, gdyby 2/3 znajomych mi lekarzy nie marudziło ciągle jak to im ciężko, jednocześnie dostając pensje na poziomie jakiś 4 pensji krajowych. Niech zarabiają te 100 zł brutto na godz, niech 2 razy w roku jeżdżą na urlopy zagraniczne, zmieniają auta co2, 3 lata- tego nie bronię. Ale tak marudzącej i narzekającej grupy zawodowej to ja nie znam. Faktem jest, że ta jest mi najbliższa ![]()
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:52.