|
|
#661 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Dot.: Laminowanie włosów żelatyną
tu nie tyle chodzi o pogodę, co o wilgotność powietrza (punkt rosy) i jej wpływie na włosy (zwłaszcza przy proteinach). Wszystko znajdziesz w pierwszym poście.
Edytowane przez *Basia* Czas edycji: 2013-02-12 o 13:12 |
|
|
|
|
#662 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#664 |
|
Raczkowanie
|
Pokombinowałam tym razem ze sposobem laminowania<mieszanka użyta po raz kolejny>.
Na "przedwczorajsze"such e i niemyte włosy nałożyłam rozwodnioną wersję mojej maski żelatynowej<ostatnio robię na odżywce proteinowej artiste z dodatkiem oleju i octu winnego/cytryny - liczę na to, że mniejsze proteinki z artiściaka przy okazji laminowania się lepiej zadomowią we włosach>. Tak nalożoną wysuszyłam. Umyłam dwukrotnie odżywką potersa aloes. Wysuszyłam. Lekko wilgotne zjonizowałam szczotką. Wyschnięte przeprostowałam sprawnie prostownicą nastawioną na najniższą temp. <przeciągałam dość szybko - robiły się dobrze ciepłe, ale nie gorące> - ciekawe czy coś to dało dodatkowo...może dłużej będzie się trzymać... Wersję na niemyte polecam - oszczędza czas ![]() W wyglądzie jak zwykle po laminowaniu - efekt wow i tak jest
|
|
|
|
|
#665 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to jakis rodzaj szamponu? |
|
|
|
|
|
#666 |
|
Raczkowanie
|
Odżywką taką normalną
- tutaj wątek jakie to mogą być odżywki, dlaczego myją i jakie wrażenia:https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=267906 Z przerwami "myjam"odżywką ze dwa lata, ale dopiero niedawno skusiłam się na zmywanie odżywką olei, a dziś "skorupy" z żelatynki - daje radę
|
|
|
|
|
#667 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jaki olej dodajesz do laminowania? |
|
|
|
|
|
#668 |
|
Raczkowanie
|
Argan lub kokos albo pól na pół - około łyżeczki do dwóch.
Moje włosy z kokosem się baardzo lubią, choć wiele wskazuje że są wysokoporowate. Dodawałam też czasem miód i kwas hialuronowy - miły efekcik był, nie powiem Jak zużyję to co mam i będę zamawiać to stestuję macadamię do laminowania - kiedyś używałam i to jedyne cosik jak do tej pory co faktycznie działało genialnie na końcówki - ja mam z tym odwieczny problem, bo noszę zawsze rozpuszczone i po lewej stronie mam co jakiś czas masakrę od torby
|
|
|
|
|
#669 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moje są falowane.nie kręcą się ,ale nie są proste,często napuszone jakbym miała stara trwałą. mam cienkie włosy,ale bardzo dużo co polecasz? |
|
|
|
|
|
#670 |
|
Kuźnia inspiracji
|
Porowatość to jakby to wytłumaczyć.... odchylenie łusek włosa, im bardziej przylegają do siebie, tym mniej są porowate.
Wysokoporowate włosy w mega powiększeniu wyglądałyby jak choinka, bo mają odchylone łuski. Można to sprawdzić, obserwując, jak włosy zachowują się w danych sytuacjach, chociaż nie zawsze da się jednoznacznie to ustalic. |
|
|
|
|
#671 |
|
Raczkowanie
|
hihi ja też dopiero ugryzam temat porowatości
Miałam przerwę w regularnym śledzeniu włosowego wizażu w części pielęgnacyjnej z ponad dwa lata<wpadałam tylko żeby ew jakąś analizę składu podejrzeć itp>, bo wydawało mi się, że już wszystko co dla mnie niezbędne wiem i szukając pielęgnacji dla kręconowłosej córki wpadłam na tę część dla zakręconych i okazało się, że nie wiem nic A dziś zalaminowałam i 5 letnie dziecię z loczkami ślicznie![]() Widać masz falki - ja też mam I też włosy raczej nie grube, ale duuużo. Możesz z nich zrobić większe falki a może i nawet loki<polecam wizaż dla zakręconych, choć czytania strasznie dużo, ale we wszystkich wątkach jest pigułka> a możesz nosić proste lub lekko falowane<tu może pomóc szczotka jonizująca -likwiduje lub znacznie minimalizuje puszenie> - w rossmanie za 30zł są jakby co, bo ja sie przymierzałam już jakiś czas, ale brauny i reszta są dużo droższe i szkoda gdyby okazało się, że nie podchodzi> tutaj fajne posty o falkach, porowatości i olejach, ale i tak wypada przetestować na własnych prywatnych włosach , bo to tylko wytyczne. Falki: http://kokardka-mysi.blogspot.com/20...dz-to-typ.html http://kokardka-mysi.blogspot.com/20...ow-w-fale.html Porowatość i oleje: http://czarownicujaco.blogspot.com/2...o-budowie.html A tu offtopowo wkleję link pomocny do tamtego wątku, żeby już w jednym było http://czarownicujaco.blogspot.com/2...o-myciu-wosow- |
|
|
|
|
#672 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziękuję |
|
|
|
|
|
#673 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie pierwszy raz spróbowałam i co ? Jedyny efekt- jeszcze nigdy nie miałam takiego siana na głowie ;D Poza tym zero jakichkolwiek efektów, nic. Ze złości aż musiałam zjeść pół czekolady.
|
|
#674 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiesz,ja też dałam nie taką odżywkę i za dużo żelatyny... napisz jak zrobiłaś,a dziewczyny wylapią twój błąd |
|
|
|
|
|
#675 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#676 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja nie myję szamponem żelatyny kiedy mam tylko odżywkę,płuczę kiedy robię z olejem. Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2013-02-21 o 16:37 |
|
|
|
|
|
#677 |
|
Raczkowanie
|
Z joanny jajeczna. Ale to jak to płukać ? Nie rozumiem juz nic ;D
|
|
#678 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#679 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wyslane z fonika L5 |
|
|
|
|
|
#680 | |
|
koci świat
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#681 |
|
Raczkowanie
|
Szczerze mówiąc tego było aż za dużo bo z włosów mi już kapało, nie wiem chyba ta mieszanka była zbyt wodnista
|
|
#682 | |
|
koci świat
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#683 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wyslane z fonika L5 |
|
|
|
|
|
#684 |
|
Zakorzenienie
|
A ja mysle,ze z tym laminowaniem to kwestia tego jakie ma sie wlosy, a nie ilosci zelatyny. Ja mam wlosy niemal do pasa. Do mastki dodalam 1 lyzke zelatyny rozpuszczona w 3 lyzkach wody. Efekt laminowania wyszedl bo wlosy wygladaly jak spod prostownicy, a jak je "doprostowalam" to juz mega fajnie wyszlo. Ale z drugiejs trony zauwazylam, ze moje wlosy stracily na miesistosci, ale za to jak szlam gdy padal snieg albo bylo wilgotno to wlosy w ogole sie nie skrecily ani nie napuszyly.
A moglby mi ktos wyjasnic dlaczego w przypadku proteinowania wlosow tak wazne jest nawilzanie i odzywianie?
|
|
#685 | |
|
koci świat
|
Cytat:
bo może dojść do przeproteinowania włosów czyli sianko na głowie
|
|
|
|
|
|
#686 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, próbowałam laminatu... dwukrotnie, efekt ?
"D... nie urywa" Ale myślę, że duży wpływ oprócz kondycji i jakości włosów ma technika, żelatyna powinna by dobrze wymieszana z wodą, odżywki odrobina, no i należy nałożyć ją raczej na włosy a nie na skórę, potem dobrze zmyć, taka jest moja refleksja, bo jak za pierwszym razem laminowałam - to mega szopa i namiot na głowie , a za drugim już - no, no lepiej, widać, że coś się na tych włoskach zmieniło. Mam włosy tzw.wysokoporowate, skłonne do puszenia, falowane takie ani proste ani kręcone. Nie uzyskałam efektu prostych włosów ale tak jakby tych włosów było więcej i były takie mocniejsze, bardziej sztywne. Aha i jeśli któraś z Was ma alergie na farby lub używa henny to potwierdzam, że laminat nie przeszkadza... Chyba większej alergii jak ja mieć już nie można
|
|
|
|
|
#687 |
|
Zakorzenienie
|
Znam osobe ktora ma alergie na oliwke dla dzieci i wszystkie pochodne jak i na aloes, miete i takie tam.. i wez tu teraz zmyj wosk po depilacji :banghead:
wyslane z fonika L5 |
|
|
|
|
#688 |
|
Raczkowanie
|
Słuchajcie, na co tak naprawdę działa laminowanie?
|
|
|
|
|
#689 |
|
Raczkowanie
|
Cały wątek mówi na ten temat
Ja robię jutro podejście nr 2, zaopatrzyłam się w nową paczkę żelatyny i emulsji z Glorii, ale jak znowu nie wyjdzie to olewam to i zapominam raz na zawsze :[
|
|
#690 |
|
Raczkowanie
|
Włosy mogą stać się bardziej błyszczące i gładkie - choć różnie z tymi efektami bywa. Moje zrobiły się prostsze, bardziej sypkie, mięsiste, wydaje się ich być nieco więcej, są takie cięższe, bo żelatyna je dociąża tak jakby.
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:33.

, a za drugim już - no, no lepiej, widać, że coś się na tych włoskach zmieniło. Mam włosy tzw.wysokoporowate, skłonne do puszenia, falowane takie ani proste ani kręcone. Nie uzyskałam efektu prostych włosów ale tak jakby tych włosów było więcej i były takie mocniejsze, bardziej sztywne.