|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#391 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zaburzenia hormonalne (PCOS, schorzenia nadnerczy i tarczycy)- wątek zbiorczy
Aha,to jeszcze mi brakuje jednego wyniku do tego 3
![]() ![]() ![]() Zapytałam na tym forum gazeta.pl ![]() ![]()
"Wielkość człowieka polega na jego postanowieniu, by być silniejszym niż warunki czasu i życia." Tymoteusz ![]() 23.11.2014r Edytowane przez LoLcIa123 Czas edycji: 2013-02-06 o 17:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#392 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zaburzenia hormonalne (PCOS, schorzenia nadnerczy i tarczycy)- wątek zbiorczy
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#393 |
Zakorzenienie
|
Aha,to zaczynam od 0
![]() ale w sumie ciekawe jaka jest różnica?? czy robie co rok,czy co 1,5 i wynik jest ok,choć II grupa,ale podobno najczęściej wychodzi gr II. W każdym razie mam zapalenie pecherza chyba,piecze jak diabli ![]() ![]()
![]() |
#394 | ||
luckygirl
|
Cytat:
![]() ![]() u mnie nikt nie piecze pączków za to babcia faworki robi ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#395 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny dostałam taka odpowiedz od osoby znającej się na problemach z tarczycą z jednego forum;
"poziomy hormonów i usg masz zupełnie przyzwoite. Po co Ci hormon? Wywal euthyrox i tyle. Lekarzowi powiedz, że paskudnie się po nim czujesz i dlatego go odstawiłaś. aaaaaa, i nie patrz na TSH, patrz na poziomy hormonów. Może w przyszłości będzie Ci potrzebny euthyrox /kto to wie?!/, ale na dzień dzisiejszy jest zbędny." I co Wy na to?
![]() |
#396 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#397 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ---------- Cytat:
![]() Np u mnie w domu wierzą w zabobony,tj że w wielkanoc nie można grzebać w ziemi ,tzn przesadzać kwiatków ,bo ktoś bliski umrze z rodziny i tak sąsiadka grzebała w ziemi a niedługo po tym jej mama zmarla po złamaniu nogi,no to już winą jest to ,że grzebała w ziemi, następny zabobon jak komuś się śnią wypadające zęby,to już na pewno śmierć,jak ktoś w bliskim czasie umrze-to łączą to z tym,jak zmarły lezy w kostnicy w niedziele,to na pewno weźmie kogoś z rodziny ze sobą i tak jak faktycznnie zdarzył się kiedyś tam przypadek śmierci bliskich osób w krótkim czasie to już podpinaja to pod to ![]() Nam opowiadała na edukacji zdrowotnej kobitka ,że pozytywne i negatywne myślenie wpływa na proces leczenia ,ale nie na powodowanie chorób,no chyba że wlaśnie,psychicznych,któr e są równie ciężki i uporczywe ![]()
![]() |
![]() |
#398 |
Zakorzenienie
|
Może źle się wyraziłam,bo na pewno są choroby które można wywołać sobie stresem,jakieś arytmie serca,nadciśnienie tętnicze, wzrost cholesterolu nawet ! jest się bardziej podatnym na infekcje ,można nawet się na zawał przekręcić przy ogromnym stresie.
Pisałam to wyżej raczej w ujęciu chorób nowotworych,bo jednak tutaj w gre wchodza jakieś patogeny ![]() Ja też mam od nerwów arytmie i jakieś inne rzeczy ![]() Ja jak tylko moge staram sie zapomnieć o stresie ,ale jest to trudne,zwłaszcza teraz,mam ciężki okres w życiu ,a w dodatku jestem DDA ![]()
"Wielkość człowieka polega na jego postanowieniu, by być silniejszym niż warunki czasu i życia." Tymoteusz ![]() 23.11.2014r Edytowane przez LoLcIa123 Czas edycji: 2013-02-08 o 11:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#399 |
Zakorzenienie
|
No niestety
![]() No nic nie zrobię,że życie sie tak potoczyło,czasem zwalam winę na moją mame,że powinna dawno zostawić ojca,a nie że teraz dzieci takie znerwicowane, ale Ona biedna sama żyje w ciągłym stresie od kilkudziesieciu lat,więc po co jej dokładać. Leczę się u tego psychologa z marnym efektem,dziś już mam dzień k.py ![]()
![]() |
#400 | ||
luckygirl
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#401 |
BAN stały
|
Czy któraś z Was brała CLIMEN na PCOS?
jak sie czułyscie po tym? ja jestem po diagnozie, gino - endo kazała brac mi 2 miechy CLIMEN a potem przejść na anty. pytałam na co ten CLIMEN, ale albo słabo wyjasniala, albo nie zrozumialam.. któras z was wie? bo Climen to HTZ wiec teoretycznie "rozhula" i pobudzi jajniki. A potem anty by je zachamować i jakby "zamrozic"..? ktos moze mi wyjasnic czemu tak? bede bardzo wdzieczna.. ![]() aha czy wy biorac ten Climen (biore 4 dzien dopiero) tez byliscie takie przemeczone i ospałe? Akurat mam sesje a zasypiam od 4 dni, plus mocno boli mnie jedna noga:/ chyba ze chodzi o to, by zahamować i "zamrozić" je tabletami anty w momencie gdy beda w lepszym stanie niz teraz, stad 2 miesiace te HTZ ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#402 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mi też dopiero nie wiem, który powiedział, że przy moim cholesterolu to w ogóle anty brać nie powinnam. Pierwszy raz (jakies ponad 10 lat temu) dostałam diane też bez zadnych badan, wywiadu od tak na problemy z cera... A mam mame po wylewie w mlodym wieku, no i ogolnie rodzinne problemy z krazeniem i zylakami + cholesterol ponad norme od lat. ---------- Dopisano o 08:37 ---------- Poprzedni post napisano o 08:32 ---------- Cytat:
Ogolnie jednak na pewno nie zaszkodzi robic. A co do drugiej grupy...to podobno jest najczestsza ![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:47 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ---------- Cytat:
![]() Ja pamietam taki okres, ze bylam nawerowa i plakalam codziennie...i zupelnie nie laczylam tego na tamtym etapie z tabletkami tylko wydawalo mi sie, ze mam powody i ze moje zycie jest do d****. W przypadku PCOS i problemow hormonalnych stres odgrywa DUZA role i moze mocno wplywac. OStatnio czytam ksiazke o PCOS i tam jest sporo o stresie i jak go unikac. Tylko to latwiej powiedziec niz zrobic ![]() Inna rzecz, ze ciagle sie martwiac i stresujac i czegos dopatrujac w naszym zdrowiu i problemach zdrowotnych to mozemy miec wlasnie objawy somatyczne, czegos o czym myslimy, ze na pewno to mamy. Ogolnie wiadomo, ze najfajnie byloby umiec sie nie denerowac i nie stresowac i nie doszukiwac w ciele kolejnych objawow....ale ogolnie jesli ktos ma problemy z faktyczna nerwica to powiedzienie mu " nie denerwuj sie" nic nie da , a wrecz przeciwnie tylko go zdenerwuje ![]() ---------- Dopisano o 08:50 ---------- Poprzedni post napisano o 08:47 ---------- Ja Ci odpowiedzialam na drugim watku ![]() ![]() Jesli chcesz zachecic dziewczyn stad do odpowiedzi to lepiej bylo powiedziec, ze napisalam tam i poprosic o rade ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post39179346 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#403 | |
BAN stały
|
Cytat:
ok dzieki, bede pamietac ![]() co do cholesterolu, ja mam ponad 300... biore Climen a za 2 miesiace mam zacząć brac YAZ. Gino-endo widziała ten cholesterol, nawet jej to nie ruszyło:/..... Co do żylaków moje obie babcie miały, z czego jedna miała od nich powikłania i jakies operacje na te zylaki. Babcia jedna miała zawał, dziadek ze strony taty dwa wylewy miał. Z kolei moj tata ma zawężenia żył (chcieli mu stendy zakładac..) i kłopoty z sercem i krazeniem. Gino - endo sie nawet nie zapytała mnie o takie rzeczy, zapisujac homorny.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#404 |
Zakorzenienie
|
Ehh, no to szkoda slow czasem... bo jednak zarowno cholesterol jak i obciazenia rodzinne zwiekszaja one szanse na problemy zakrzepowe itp. i na kazdej ulotce jest o tym.
Zreszta zobacz ulotke YAZ ( http://yaz.info.pl/gfx/Yaz_ulotka_dla_pacjenta.pdf) i sekcje "kiedy nie nalezy stosowac" (i dalsze dwie strony). Cholesterol 300 to jednak jakby nie bylo naprawde sporo...o 50% ponad norme. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#405 |
BAN stały
|
no ja mam ponad 300
![]() i jestem świeżo po rozmowie telefonicznej z "moja" gino-endo i jestem załamana. Znacie DOBREGO (nie musi byc na NFZ) gino endo w Poznaniu? Bo nie wiem czy nie zmieniac swojej ![]() Stwierdzilam ze zadzwonie do niej i sie zapytam czy musze brac to az 2 miechy, bo sie zle czuje po tym a to dopiero 5 tabletka i zeby mi wyjasnila po cholerę właściwie mi ten climen.. J (ja) G (moj gino endo..) J: Dzien dobry, moje nazwisko XYZ. Od 5 dni biore ten Climen dopiero, a czuje się już źle na nim, bolą mnie bardzo nogi, nie mogę się na niczym skupić, słabo mi i mnie mdli.. Czy w tej sytuacji musze go brać aż 2 miesiące, nie wystarczy jeden? G: Pani mi sie przypomni, o co w ogole chodzi. J: Yyyyy. No ja mam ten PCOS i podejrzenie nadnerczy.. Mialam brac Climen 2 miesiace a potem tabletki anty. G: Ale to musiałaby pani zaczac miesiaczkowac, a u pani jest zanik miesiaczek skoro zapisałam Climen, bo on jest na wywołanie przy wtórnym braku miesiaczki. J: (mina WTF?) Ale przeciez na wizycie u Pani doktor mowiłam WYRAŹNIE że u mnie miesiaczki wystepuja jak najbardziej, jedynie mam wydłuzone cykle i bywa że dostaje co 30 czy 32-35 dni, ale miesiaczkuje cały czas, zadnego zaniku miesiaczki nie miałam i nie mam, co mowilam przeciez. G: to po co pani ten Climen bierze ????? J: pani doktor mi zapisała na dwa miesiace, potem miałam brac antykoncepcje na pcos. G: cos mi sie pomyliło ze u pani te miesiaczki nie wystepuja, Climen jest na przywrocenie miesiaczek J: ale przeciez ja mowilam wyraznie.. G: (chamsko przerywa) to pani ten Climen przestanie brac od dzisjaj i od jutra weźmie sobie antykoncepcje, do widzenia. J: (szczęka w okolicach podłogi..) ale chwileczke, przeciez ja miałam Climen brac od 5 dnia cyklu a dzis biore 5 dzien, wiec jutro bede miała juz 11 dzien cyklu a to prawie polowa cyklu juz. Przeciez tabletki antykoncepcyjne bierze sie od 1 dnia cyklu i to wszystkie jakie istnieja! G: Pani sobie od jutra te antykoncepcje wezmie. J: Ale ja nawet nie mam recepty.. G: To 26 zapraszam po recepte, do widzenia. Jestem w szoku. Niby jedna z lepszych gino - endo.. TABLETKI ANTY zaczac brac w 11 (!!!!!!!!) dniu cyklu????? WTF? I po cholere ja ten Climen łykałam :/? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#406 |
Zakorzenienie
|
kasiastrunin, nie wiem co napisać... Ja w takiej sytuacji chyba faktycznie pomyślałabym nad zmianą lekarza. Nie znam osobiście Twojej lek., ale jeśli masz jakieś wątpliwości co do jej postępowania itp., to zmień (albo chociaż udaj się na konsultację) do innego lekarza. Ja tak zrobiłam z gin. i teraz jestem bardzo zadowolona
![]() Co do lek. z Poznania- PW ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#407 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Za sama rozmowe ogolnie i jej podejscie do pacjenta Bo od 11 dnia cyklu to byc moze nie bedzie jeszcze problem duzy bo ogolnie z anty mozna sporo mieszac i mozna zaczac brac z opoznieniem albo czasem sie czlowiekowi zdaza zrobic przerwe...ale wtedy po prostu nie maja dzialania antykoncepcyjnego itp itd... ale w takie sytuacji jak ona namieszala to powinna przynajmniej dokladnie wytlumaczyc i rozwiac twoje watpliwosci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#408 | |
luckygirl
|
Cytat:
![]() I raz miałam I grupe, a było to po usunięciu torbieli,a tak zawsze mam II ![]() ![]() kasiastrunin ta lekarka to chyba jakaś niepoważna ![]() Moim zdaniem też powinnaś poszukać innej lekarki/ lekarza. Osoby, która będzie bardziej kompetentna! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#409 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Badanie cytologiczne jest najskuteczniejszą metoda profilaktyki raka szyjki macicy. NFZ refunduje badania dla Polek pomiędzy 25 a 59 rokiem życia, które w ciągu trzech ostatnich lat nie miały pobranego wymazu cytologicznego w ramach ubezpieczenia z NFZ." |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#410 | |
luckygirl
|
Cytat:
I jak się kiedyś zapytalam mojego ginekologa to powiedział, że każda kobieta która zaczęła współżyć niezależnie od wieku, co dwa lata. Więc nie wiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#411 |
Zakorzenienie
|
No to ja tez nie wiem...bo w tym linku podane jest, ze "nfz refunduje" ... i tak dalej
![]() Nie wiem tez czym mialoby sie roznic robienie z programu lub nie z programu...czyli, ze na program sie nie lapiesz, a poza nim i owszem. Nieco to bez sensu ![]() No i tak jak piszesz to niby co dwa lata, a ty masz co rok....czyli juz w sumie zupelnie nie wiadomo jak czesto ona przysluguje ![]() Dobra, znalazłam http://www.nfz.gov.pl/new/index.php?...145&artnr=4659 Edytowane przez quleczka Czas edycji: 2013-02-12 o 20:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#412 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do cytologii- Rekomendacja Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego: U wszystkich kobiet po ukończeniu 25- go roku życia lub nie później niż 3 lata po inicjacji seksualnej, powinny być wykonywane coroczne badania cytologiczne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#413 |
Zakorzenienie
|
Wiesz, czasem rekomendacje, a finansowanie NFZ to dwie rozne rzeczy
![]() Ale z tego co wyczytalam to jesli sa jakies wskazania to lekarz faktycznie moze robic nam ja co rok ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#414 | ||
luckygirl
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja mam co rok w ramach profilaktycznych po wycięciu torbieli (z tego co mi lekarz powiedział ![]() ---------- Dopisano o 21:33 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ---------- To jest dość częste zjawisko ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#415 |
Raczkowanie
|
Hej Dziewczyny
![]() Do lekarza mam jeszcze tydzień czasu, a chciałam podać Wam moje wyniki i co Wy o tym myślicie, chciałabym się dowiedzieć. W sumie pewnie głównie o hormony chodzi tak więc: TSH - 4,220 [0,27-4,0] fT3 - 1,29 [0,932-1,71] fT4 - 3,260 [2,02-4,43]
![]() |
#416 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#417 |
Zakorzenienie
|
Gwiazdka ale przeciez niedoczynnosc to : zaparcia, zwolniona przemiana materii, marznienie, suchosc skory zwiekszona nie tylko na dloniach.
Ogolnie ja to zawsze tak kojarze jakby calosc organizmu pracowala "w zwolnionym tempie" ![]() A tu choc samo TSH na to faktycznie wskazuje to wiekszosc objawow jakby odwrotna ![]() Tak wiec chyba tylko zostaje poczekac na diagnoze lekarza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#418 |
Raczkowanie
|
Tak, tak, oczywiście pójdę do lekarza
![]() Też bardzo zdziwił mnie ten wynik TSH, ale czytałam, że nawet przy nadczynności tarczycy może taki być w przypadku, gdy przyczyną nadczynności są różne choroby autoimmunologiczne.. Myślałam, że może któraś z Was tak miała i chciałam się zapytać .
![]() |
#419 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#420 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiele osob ma je suche, szczegolnie teraz ![]() A jak z lokciami i kolanami u Ciebie? Bo lokcie i kolana bo to podstawowy "wskaznik" niedoczynnnosci...suche to sa niemal u kazdego z nas ale przy niedoczynnosci pojawiaja sie tzw. "brudne" kolana i lokcie. Moj Tata po usunieciu tarczycy takie ma. Wyglada jakby ich nie domyl, a to poprostu taki wysuszony i zrogowacialy naskorek. Co do cyklu to przy niedoczynnosci sie tez wydluza raczej niz skraca ![]() Ogolnie faktycznie nietypowo bo objawy niemal wszystkie jak na nadczynnosc...a badania zdecydowanie na niedoczynnosc, wiec zostaje poczekac na werdykt lekarza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:40.