|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1501 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze dzieci świat poznają, a mamusiom spać nie dają. III-IV 2012 cz.(X)V
Cytat:
Wiem bo ostatnio dużo po takich sklepach chodzę w poszukiwaniu jedzenia dla córki. Jak sie człowiek wczyta w te eko rzeczy czasami to włosy dęba stają.Pomidory i paprykę można dawać od 10 miesiąca. Warto dac i obserwować- może akurat nie uczulą. Moja je pomidory od 7 miesiąca ![]() Mleko niby po roku...ale lepiej wstrzymać się do 2 roku życia. Mleko krowie ma minerały które obciążają nerki dziecka- tak w skrócie. Ja korzystam z tej tabeli http://www.osesek.pl/podstawy-zywien...iac-zycia.html ---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ---------- Cytat:
- chciałam odmienić jej to jedzenie ryżu na okrągło- no ale nie polubiła jaglanej na słodko. Nic, ważnie że do obiadu jej wchodzi. No i kasze gryczana polubiła- także jest dobrze
|
|
|
#1502 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ale po Twoim poście hania811 poszukałam ich w necie, żeby się upewnić, że nie są to żadne świństwa. Jeśli można im wierzyć wszystko jest ekologiczne : http://www.firma-sys.pl/o-nasDziękuję za tabelę
Edytowane przez agunieszka Czas edycji: 2013-02-19 o 16:03 |
|
|
|
|
|
#1503 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niby OK..ale jednak ja jestem fanką świeżo gotowanych zup. Już weszłam w nawyk i rano zaraz po śniadaniu obieram na szybko jakieś warzywa, trę ,wrzucam na wrzątek, wsypuję ryż, dodaję kurczaka i po 20 min zupa gotowa- na 2-3 dni. Tanio, szybko, zdrowo.
Edytowane przez hania811 Czas edycji: 2013-02-19 o 16:06 |
|
|
|
|
|
#1504 |
|
Zakorzenienie
|
hania a kasze jęczmienna probowalas?
|
|
|
|
|
#1505 |
|
Zakorzenienie
|
jęczmienna zawiera gluten więc nie
|
|
#1506 |
|
Zakorzenienie
|
a to nie wiedziałam
to faktycznie masz nie ciekawie, moze sproboj za pare dni dac znow jaglana moze podejdzie ![]() a czym u was objawiala sie alergia na gluten? |
|
|
|
|
#1507 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) Moja ma bóle brzucha po glutenie - bardzo duże- dużo gorsze od kolek które tez miała. Próbowałam już 3 razy. Najpierw zgodnie ze schematem po 5 miesiącu zrobiłam ekspozycję. Dramat- wiła się po łóżeczku z bólu. Potem spróbowałam jeszcze koło 7 miesiąca- to samo. Teraz dałam z 3 razy trochę makaronu- od razu w nocy dramat- zero spania i płacz, pruty, problemy z kupka. ![]() Mam nadzieję że przejdzie po 2 roku życia i że to zwykła niemowlęca nietolerancja, a nie celiaklia.
|
|
|
#1508 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oby przeszlo z wiekiem! Wiktorek na sczescie (odpukac) na nic nie jest uczulony
|
|
|
|
|
|
#1509 |
|
Zakorzenienie
|
No to tylko się cieszyć że synek może jeść wszystko. Nie musisz tak kombinować z jedzeniem.
Moja się bardzo nacierpiała Jak miała ten pierwszy atak jako 5 miesięczny szkrab to byłam mocno przerażona. Płakałam razem z nią. Oczywiście nie podejrzewałam że to może byc od tej minimalnej ilości kaszy manny. Dopiero na wizazu dziewczyny mnie uświadomiły czym ta kasza manna jest i że jak najbardziej może powodować taki ból brzucha.Moja też poza tym nie jest alergikiem- pomidory, miód, jajo, jogurty, mandarynki je i nic jej nie jest. A to przecież duże alergeny.
|
|
#1510 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Oliś też bananów nie chce i żadnych warzyw ostatnio Tylko mięcho i biszkopty by jadł I mam problem z żółtkiem, zadne jajo nie przechodzi nawet ścięte w zupie, jakiś czas dało radę ze szpinakiem ale teraz nawet w tej formie nie wchodzi ![]() Cytat:
![]() Cytat:
I pieczywka nie może Olaf dziś malował z tatą sufit, załatwili takie fajne portki młodego no
|
|
|
#1511 |
|
Zadomowienie
|
Ja tez zostalam dzis opluta
MAteuszek jak ma wieksze kawalki w zupie to we mnie pluje i juz![]() u nas ostatnio jajo tylko jako jajecznica ![]() w ogole dziewczyny jestem przed okresem, czuje sie tak jakos ciążowo i wciaz mysle o nastepnej dzidzi niech ta @ juz przyjdzie bo, jakiejs paranoji dostaje, a ciąża niemozliwa raczej![]() i jeszcze jakbyscie chcialy cos kupic w H&M dla dzieciaków to zapisując sie do newslettera na ich stronie otrzymuje sie 25 % znizki na zakup pojedynczej rzeczy, ale mysle ze spokojnie mozna sie zapisac dwa razy i kupic taniej dwie rzeczy ja sie wybieram na wiosenne zakupy dla Mateuszka, mam juz troszke upatrzone
26.03.2012 Mateuszek 21.09.2014 Piotruś Edytowane przez tynka88 Czas edycji: 2013-02-19 o 19:30 |
|
|
|
|
#1512 |
|
Zakorzenienie
|
Na celiakię można zrobić badanie genetyczne z krwi Q2/Q8, do tego enzymy wątrobowe, morfologia z rozmazem... Nie wiem ile kosztuja prywatnie, może warto skonsultowac z lekarzem?
|
|
#1513 |
|
Zakorzenienie
|
Ja próbowałam i Ania jadła aż jej się uszy częsły
![]() Na szczęscie moje dzieci mogą jeść wszystko
|
|
|
|
|
#1514 | ||
|
Gang Iren
|
Gratulacje! Sliczny Oskarek
U nas mniej wiecej tak: 7-8 mm 210 ml 11 roznie:jogurt z owocem,chlebek z serkiem i szczypiorkiem,chlebek z pomidorem i ogorkiem kiszonym,jajecznica ze szczypiorkiem,chlebek z szyneczka,owsianka,kaszka ,kisiel i biszkopcik.Jak chlebek to zje skibeczke bez skorki jak owsianka/kaszka itd to 200 ml 14 obiad z reguly ze sloiczka 200 ml 17 podobnie jak na II sniadanie,w zaleznosci co bylo rano jedzone 19-20 przed snem 210 mleka. Jako przekaski chrupki kukurydziane/wafelki ryzowe,sporadycznie biszkopcik. Cytat:
Cytat:
Ale,ze miod dajesz juz?? Nie boisz sie jadu kielbasianego? Wszedzie na miodzie ostrzezenia,ze powyzej 12 miesiaca...
|
|
|
#1515 |
|
Zakorzenienie
|
jad kielbasiany w miodzie?! nie spotkalam sie z tym. jedynym argumentem o miodzie powyzej roku byl fakt ze jest silnym alergenem.
|
|
#1516 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
ja wczoraj ugotowałam dla Anulki indyczka mam nadzieję że jej będzie smakowało![]() Od 2 w nocy walczyłam z szukaniem smoczka po za łóżeczkiem ![]() Miłego dnia
|
|
|
|
|
#1517 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Może u Twojego synka to chwilowy foszek na jajo- tak jak u mojej na banana właśnie ![]() Cytat:
W życiu o czymś takim nie słyszałam. Miód to silny alergen dlatego po roku dopiero lepiej dawać. A jak rodzice alergiczni to nawet i po 14 miesiącach. Mała kończy rok za 12 dni..miód daję od jakiegoś tygodnia..można powiedzieć że w 12 miesiącu zaczęłam dawać ![]() Nic jej nie jest. Ona generalnie się nie uczula na takie rzeczy. Mandarynki np. je już od 1,5 miesiąca- a można niby po roku dopiero .Wiele rzeczy dałam jej wcześniej- pomidory, paprykę, ogórka, kiwi..ostatnio nawet grejpfruta jadła. Daje mało i obserwuję jak nic jej nie jest podaję normalnie.
|
|
|
#1518 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Tak w miodzie jest jad kielbasiany,ktory moze nawet smierc spowodowac u niemowlaka! Takie przypadki byly,chyba najwiecej w USA: http://pasieka24.pl/wszystkie-nr-pas...iod-cz-ii.html Eryczek skonczyl 10 miesiecy
|
|
|
#1519 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1520 |
|
Zakorzenienie
|
Przeczytałam artykuł i jest tak samo na wyrost jak ten o salmonelli (teoria, że może znajdować się w słoiczkach, ale bez przykładów).
Jakbyśmy tak mieli panikować, to bakterie jadu kiełbasianego są wszędzie i dziecko (jak i dorosły) może się zarazić i umrzeć (bo choroba jest bardzo śmiertelna). Poza tym aby bakteria znalazła się w glebie musi być jakieś źródło zanieczyszczenia a Stany Zjednoczone to Stany Zjednoczone.
|
|
#1521 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Lekarka kazala sie wstrzymac do ukonczenia 9 m-ca i sprobowac znowu, wiec teraz od 3 tygodni dostaje kilka okruszkow buleczki rano i jest jak arazie dobrze! Jak skonczy 10 to juz bedzie m-c z glutenem i zaczne troszke wiecej. Ja mialam Adasia uczulonego na gluten, straszna sprawa! Ale wyrosl Jednak wiekszosc dzieci, ktore przestrzegaja diety bezglutenowej wyrsata z tego na szczescie ![]() ---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:37 ---------- Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jesli nie wierzysz to spytaj pediatre, kazdy Ci tak powie
|
|
|
#1522 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1523 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
stary ma ochronę i przejdzie to bez szwanku , dla dziecka może to byc niebezpieczne bardzo http://www.hpsc.ie/hpsc/A-Z/OtherLan...le,2736,en.pdf, zresztą warto zapytać pediatrya no i wiadomo ,że jad jest jeszcze w innych miejscach możliwy, konserwy np. ale jak wiadomo gdzie zagrożenie to można unikać ....każdy zrobi jak zechce , ale ja jak wiem ,że coś jest zagrożeniem dla dziecka to unikam , bo po co sobie wyrzucać po...? Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2013-02-20 o 11:14 |
|
|
|
|
|
#1524 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ostatnio nawet próbowała zakosić jedzenie Antkowi z talerza ale musze pilnować żeby akurat jemu nic nie zjadała bo z tym gronkowcem ![]() Ja miodu nie podaję Ani ale myślę, że jak już to można podpytać pediatry
|
|
|
|
|
|
#1525 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#1526 |
|
Zakorzenienie
|
nowaken Wiktor tez sie zajada kasza jaglana i jecznenna
![]() bylismy u pediatry i to byla prawdopodobnie trzydniowka patrzac po wysypce ale juz jest lepiej
|
|
|
|
|
#1527 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#1528 |
|
Zakorzenienie
|
ja daje cale jajko na patelni scinam bez masla, natke dodaje
|
|
|
|
|
#1529 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja z calym jajkiem pewnie z m-c jeszcze poczekam, chce najpierw miec jasna sytuacje z tym glutenem ![]() No ale my dopiero 10 m-cy za tydzien konczymy, wiec mamy czas.
|
|
|
#1530 |
|
Przyczajenie
|
Ja też smażę na patelni, z tym, że białko zcinam, a żółtko zostawiam "na miękko" i Kacper zjada tylko żółtko. Uwielbia
Natomiast białka mu nie daję, bo dostaje po nim wysypki. Ostatnio jadł ku mojemu zdumieniu sam szczypiorek. Posiekałam go do sałatki i kiedy mały zobaczył ewidentnie się domagał, więc trochę mu pozwoliłam wziąć i był zachwycony. Dla mnie sam szczypiorek - fuj
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:47.

Kupuję takie zupki w sklepie ze zdrową żywnością, nie zawierają konserwantów ani barwników. Są to po prostu suszone warzywa i zioła, w wypadku krupniku także kasza, które po gotowaniu dają nam zdrową zupkę
Oczywiście nie jadamy takich codziennie, staram się gotować normalne zupy, ale jak czasem złapię lenia, to w 20 minut mam taką właśnie "instant"
- chciałam odmienić jej to jedzenie ryżu na okrągło- no ale nie polubiła jaglanej na słodko. Nic, ważnie że do obiadu jej wchodzi. No i kasze gryczana polubiła- także jest dobrze

to faktycznie masz nie ciekawie, moze sproboj za pare dni dac znow jaglana moze podejdzie 

Tylko mięcho i biszkopty by jadł