|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4651 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Guciu od Megi:zagadaj do kolegi- II-IV 2010
nas chyba też to czeka, bo te wracające infekcje dróg oddechowych mogę już prawie z kalendarzem w ręku planować
|
#4652 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny zastanawiajace sie czy kupic rower na pedaly,czy biegowy. To kazdy facet bez problemu od pedalaka pedaly w 5min odkreci. Wiec mozna miec takie 2w1
Ja za prada mam 200zl co 2mc. Pieke chleb,zmywara,tv non stop,lapek itp. Do cieplej wody mam junkers. Pewnie taniej wyjdzie niz ciepla woda z kranu ale doliczcie co kilka lat nowy piecyk(1tys),no i w malej lazience jakiby ten piecyk nie byl to malo urokliwy :/ Bao moim zdaniem nie ma sensu zabawkowego. Na prawdziwym moj maly ma gry,bajki.a cena w sumie ta sama.
|
|
#4653 |
|
Zakorzenienie
|
madzia, jakiego Ty masz??aneczka mi linka dawała kiedyś ale drogi był jak na 7". chciałabym 7" ale tak do 400zł, a dla siebie to 10" bym chciała,no ale musze zaczekać aż stanieją
|
#4654 |
|
Zakorzenienie
|
Moj maly ma Lark freeMe 70,6 placilam za niego niecale 200zl.
Malemu starcza
|
|
#4655 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To mozna by było tą odległość "olać" i widywać się często ![]() Cytat:
ale oczywiście musielibyśmy siedzieć cała zime przy zakręconych grzejnikach. raz pisałam pismo o podniesienie do 100 zł. Podnieśli, a jak dostalam zwrot to znów obniżyli. Nie chce mi sie znów do nich pisać dlatego co miesiąc płacąc czynsz płacę o minimum 50 zł więcej żeby z górki zebrało się na dopłatę do centralnego. Pierwszy raz się boję rachunku bo w tym roku w ogóle nie oszczędzaliśmy, czasem się zapomniało powyłączać z 4-5 a w domu nikogo nie było ![]() Mama raz lepiej raz gorzej. Ostatnio można powiedzieć nieźle. dziękuję, że pytasz Co do tż to przyjął propozycję. Jeszcze go czeka rozmowa o pieniądzach najgorsze, że w ogóle nie ma pojęcia ile zarabiał poprzednik Cytat:
---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ---------- madzia- ile mniej więcej trzyma bateria w tym tablecie, np. przy oglądaniu bajek?
Weroniczka (05.04.2010r) "Ktoś" ( tp. 3.12.2014 ) Edytowane przez ASIULEK_23 Czas edycji: 2013-02-20 o 14:13 |
|||
|
|
|
#4656 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4657 |
|
Zakorzenienie
|
Megi dzięki
chyba nawet taki serek mam w lodówcemy za swiatło płacimy prawie 500 zł, za wode ostatnio było 360zł. Gaz mamy z butli, a za ogrzewanie zimą ok 400zł Wylicytowałam przed chwilą dla Zosi taką hulajnoge. Ma to byc prezent od moich rodziców. Babcia już marudzi że musi coś dokupić bo za tania ![]() ![]() http://allegro.pl/show_item.php?item=3026214156
|
|
#4658 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4659 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4660 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4661 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4662 | |
|
Zakorzenienie
|
http://www.mojewypieki.com/przepis/m...y-z-marcepanem
nie mam i jakoś mi nie brakuje ,mam koleżanki ,przyjaciółki tez ale nie takie na zabój ,z siostrą też się przyjaźnię. Jedyną osobą której mogę w pełni zaufać jest mój tz Cytat:
![]() cholera najpierw człowiek kupuje sprzęty żeby mu było lżej,a później się zastanawia z czego zrezygnować bo za dużo za prąd wychodzi ![]() Ja też dużo płacę co miesiąc po 200 a czasem ponad.Nie ma się co czarować swój chleb nie jest tańszy Za wodę i ścieki co miesiąc 150zł mam ,spisują co pół roku i tak mniej więcej wychodzi Podatek nam znowu mendy podnieśli , za śmieci będzie więcej Za ogrzewanie za cały rok w sumie nam wychodzi kilka tyś. nie wiem dokładnie ile tego ok. 5 w sumie przeliczając to wychodzi mniej więcej to samo co w bloku Wiecie co ,siedze wczoraj u teściowej i tak sobie mówię ,że może do pracy bym gdzieś poszła, że najlepiej by mi szycie odpowiadało. Dzisiaj teściowa poszła do sklepu i mówi że jest ogłoszenie że krawcowe przyjmą i wzięła numer. Dzwonię tam dzisiaj i facet mi mówi że tak robią jeszcze jedną zmianę w firmie i będą przyjmować i można przyjść na rozmowę ,ale żeby się spieszyć bo on dużo ogłoszeń rozwiesił.To jest szycie odzieży damskiej ,praca na zmiany. No i teraz nie wiem co mam robić ,czy iść tam w ogóle na ta rozmowę, oczywiście jeszcze nie wiem czy bym dostała tą pracę ,czy bym się nadawała ale czy w ogóle zawracać sobie głowę. Małego bym musiała zrywać przed 5 i wozić do babki , a z drugiej zmiany w domu byłabym po 23 bo zanim bym po niego pojechała. Cały dzień bym sobie spier do liła i pewnie gówno bym tam zarobiła bo praca w akordzie.Kuźwa sama nie wiem ,po ciul ja tam dzwoniłam w ogóle ,nie umówiłam sie że będę na 100% tylko powiedziałam że się jeszcze zastanowię i ewentualnie...Najgorsze w tym wszystkim to wożenie małego no bo niedługo mój tż też już pojedzie ,moja mama pracuje ,aj chyba dam sobie spokój. Najlepiej dla mnie jakbym znalazła coś co mogłabym szyć w domu. Najgorsze że ja w ogóle nie wiem co bym chciała ech zeżarłam z nerwów chyba z 5 bułek Śnieg zaiwania jak głupi Nie do wytrzymania jestem ,wczoraj się darłam na chłopaków i na małego i dużego ,ale od czasu do czasu bonanze trzeba zrobić coby się nie zapomnieli
|
|
|
|
|
#4663 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo to didatkowe 40 zł za członkowstwo w czynszu plus prawo głosu...a ten co mi linkowałas kosztował ponad 700 zł...
|
|
#4664 |
|
Zakorzenienie
|
bao coś pomieszałaś my kupiliśmy za 249 zł sprawdz archiwum na gg
---------- Dopisano o 14:48 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ---------- http://www.euro.com.pl/ipad-i-tablet...eme-70-6.bhtml mamy ten teraz jest po 199
|
#4665 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja bym mamie odradzała kupno czegoś jeszcze nawet gdyby bardzo chciała. Libra po pierwsze fajnie że jakaś robota się szykuje. Po drugie ja bym próbowała ale ... napiszę Ci jak to wyglądało w firmie, w której ja kiedyś pracowałam (nie szyłam) tak żebyś miała jakiś pogląd "od środka". Sama będziesz mogła się zastanowić. No więc (wiem że tak się zdania nie zaczyna ), to wyglądało tak że kobiety szyły głównie na jedną zmianę od 6 - 14 (latem) a przez resztę roku od 7 -15, były 3 przerwy w tym jedna 15 min. a 2 pozostałe krótsze. Latem temp. dochodziła do 50 st. przy słońcu i pracujących silnikach. To był akord grupowy, czyli szyły poszczególne elementy w grupach kilku osobowych. Czasy były tak napięte że nie wyrabiały bardzo często, jak jedna się spóźniała to reszta musiała czekać, to musi być bardzo dobra i zgrana grupa. Normą były godziny nadliczbowe (niekoniecznie dobrze płacone) i przychodzenie w soboty. Jak była potrzeba to były na 2 zmiany. Latem przerwa max 2 tygodnie na urlop w terminie wyznaczonym przez szefostwo a pozostałą część roku był zapieprz, że ho. Żeby dostać jakiś dzień wolnego to trzeba było wysłuchać jakim się jest niewdzięcznym pracownikiem i że rzuca się kłody pod nogi. O L4 nawet mówić nie będę jakie leciały epitety. Było i tak że były przerwy w robocie bo zleceń nie było i wtedy albo przymusowy urlop albo jak ktoś nie miał (bardzo rzadka sytuacja) to bezpłatny. Wypłaty były delikatnie mówiąc do dupy (wiem bo listy dostawałam i paski rozdawałam). Przed świętami niby "premia" świąteczna w kopercie dzień przed wigilią (nie przekraczała 100 pln). Wiem dobrze jak to wyglądało bo byłam tak kierownikiem produkcji przez jakiś czas, najpierw bez mianowania a później na papierze. Zapieprz jest straszny. Do tego to nie jest takie fajne szycie, że dostajesz jedną konkretną rzecz do uszycia tylko np. przez tydzień szyjesz same rękawy albo przyszywasz kieszenie albo przez kilka miesięcy przyszywasz koronkę do kawałka tkaniny (mama koleżanki pracowała w szwalni gdzie szyli serwety i obrusy). Jak nie ma akordu grupowego to jest indywidualny, nie wiem który lepszy ? Wypłata przynajmniej u nas naprawdę kiepska.To tak na szybko jakbyś podejmowała rozważania. Nie mówię ze tak jest wszędzie ale wolę przedstawić gorszy (faktyczny) scenariusz.
|
|
#4666 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiaj poszlam po Eryka do szkoly,a pani sie go nachwalic nie mogla,jakie postepy zrobil. Az mi sie glupio zrobilo bo awanture mu rano zrobilam
![]() Bylam w przedszkolu sie podpytac czy juz maja karty. To jeszcze w tym temacie cisza. Pani powiedziala ze u nas w miescie przy przyjmowaniu jest zasada,najpierw samotne matki,potem mops,nastepnie pracujacy oboje rodzicow,pojedynczo pracujacy,a na koncu jak cos zostanie to dzieci mlodsze niz 3 lata. Co do tableta to niewiem ile max na bajce trzyma. Bo najdluzsza co ma to troche ponad godzine. To nigdy sie nie rozladowal. Jak sie teraz uczylam to teksty po 5godzin czytane i dopiero pod ladowarke. Na moj gust troche wolny. Placilam za niego dokladnie 199,kupiony w polowie grudnia.
|
|
#4667 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Libra akurat kto jak kto,ale Ty kółko zainteresowań masz ogromne co do tej pracy zrezygnowałabym przez wzgląd na małego,spieprzysz mu cały "program"spania.Szkod a dziecka tak wcześnie zrywać i w nocy kłaść spać.A może poszliby na to,żebyś w domu pracowała???może podjedz na spotkanie i wypytaj nam też podnieśli podatek,chyba wszystkim poszło w górę.
|
|
#4668 |
|
Zakorzenienie
|
U nas śmieci też droższe i do tego jeszcze wprowadzają segregację. Nie mam nic przeciwko temu bo i tak segreguję ale kto i w jaki sposób zamierza sprawdzić osiedla kto, jakie śmieci wyrzuca ? Do tego jeszcze na wysypisku nie ma rozróżnienia czy to śmieci segregowane czy nie, wszystko idzie na jedną kupę
|
#4669 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dla uczniaCytat:
![]() tak kółko zainteresowań mam spore no i co z tego jak bym wszystkie sroki chciała za ogon trzymać a tak się nie da Pytałam czy można brać szycie do domu , mówił że nie niestety Cytat:
u mojej siostry mają worki kolorowe i pakują w worki w każdy co innego i w tych workach śmieciara zabiera.Dzięki za wypowiedź w sprawie pracy ,powiem Ci szczerze że napisałaś moje myśli ,bo właśnie się obawiam że tak będzie ,szycie tam jest taśmowe tak jak piszesz ,jedna osoba rękawy ,druga kołnierze i jedna zależna od drugiej. Kiedyś pracowałam w systemie zmianowym ,to było co innego nie szycie ale nie raz nie dwa byłam w domu po 2 w nocy ze zmiany która się miała skońćzyć o 22 i płaca żenada Dodam do tego wszystkiego że na chleb mi nie brakuje ,te pieniądze które bym ewentualnie zarobiła byłyby po prostu odłożone ,więc dam sobie spokój jednak. Będę szukać ,jak znajdę jakieś szycie chałupnicze do domu to wezmę a jak nie znajdę to trudno |
|||
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4670 |
|
Zakorzenienie
|
katar mam, z nosa cieknie, zimno mi, siedzę w moim kapciu-ciepluchu z Lidla i próbuję ułożyć test na jutro, a tak strasznie mnie korci, żeby odwołać zajęcia i poza przedszkolem nigdzie się nie ruszać przez cały dzień tylko spać, spać i spać!
|
#4671 |
|
Zakorzenienie
|
libra, ja bym na twoim miejscu sobie darowała tą robotę
koglus, kopę lat, miło cię "widzieć" ![]() gratuluję synka izz, przykro mi z powodu auta młoda, ładnie się twn rowerek prezentuje. Ja wiem czy 220zł to tak tanio? jak hudorę, dobrą firmę można mieć za 100zł... bao, ja też bym polecała tablet "normalny", szczególnie że już poniżej 200zł można kupić (nawet za 170 ok w jakiejś reklamie był). My mamy goclevera o rachunkach to nawet nie piszę przyjaciółek od dawna nie mam żadnych. Jedynie koleżanki...
|
|
#4672 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4673 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ---------- Cytat:
|
|
#4674 |
|
Zakorzenienie
|
tylko ze ja chce ten... i myslalam ze ktoas miala z nim stycznosc...
|
|
|
|
#4675 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do segregowania śmieci, to u moich rodziców (mieszkają w domku) są różne pojemniki - worki (segregowane) i kubeł (komunalne). Ci co przyjeżdżają mają zapisane ile zabrać worków i pojemników. Rodzice w ogóle kupili ten kubeł (jakiś powystawowy za 50 zeta) więc opłata za dzierżawę odpada. Ja to się bardziej zastanawiam jak oni w blokach będą rozdzielać opłaty - jak oni udowodnią że ktoś segreguje albo nie? A największy myk u nas jest taki, że gmina ustalając opłaty "zapomniała" o odpadkach z remontów - to trzeba samemu zawieźć na wysypisko. Już to widzę, jak ludzie nie wywożą tych śmieci do lasu. Na szczęście marszałek zgłosił poprawki. Co do prezentu urodzinowego to dziś TZ wymyślił dla Oli tablicę. Dałybyście linki do swoich? Ale ja nie wiem, czy nie lepiej coś mniej edukacyjnego (sama nie wierzę że to piszę) bo my to raczej "mądre" zabawki jej kupujemy. Bao - napisz jak stymulować te nasze dzieci za pomocą nożyczek
|
|
|
|
|
#4676 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja mam fajne dziewczyny w wawie z drugiego forum , znamy się od ciąży , no i dzeci w jednym wieku . I tak się 5 lat już razem bujamy ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Napisała ta co tak rowerki biegowe polecała Cytat:
Ale ja mam praktycznie dwa osobne mieszkania , światła na podwórku w garażu itp . Do tego np. teraz TZ na jednym kompie siedzi ja na drugim . Ona ma jeszcze TV odpalone , światło w pokoju , kuchni i zmywara chodzi . I jak tu mało płacić . ![]() Cytat:
Cytat:
No właśnie dziewczyny jakie u was stawki będą , bo u nas 13 zł od łebka na miesiąc ![]() za segregowane , inaczej jest 20 zł . Co mi daje 65 miesięcznie ![]() ![]() A tak miałam wielki pojemnik raz na dwa miechy za 35 zł . Reszta szła do ekonu , to taka firmA co się zajmuje odzyskiem i oni zabierają papiery , szkło itp . raz na tydzień . Pracują tam ludzie niepełnosprawni , którzy teraz swoją drogą stracą pracę ![]() Libra co do pracy , to TZta przyjaciela żona szyje len w prywatnym zakładzie lniarskim . Zapiernicz jak cholera , wsio na czas , ona akurat ma stałą pensję , ale jak jest więcej zamówień to dymają nie raz 12h , ale za to mają lepszą kasę . Jak pracują w sobotę 6h to 100 zł dodatkowo mają . Ogólnie było źle , ale dwie wstały i wyszły to szefostwu pała zmiękła . len nie kazdy może szyć nie kazdy umie . Obrusy tam kosztują nie raz po 500 zł , a szyje ta znajoma też takie wypasy na ołtarze za ok tysiaka za sztukę . Nie posadzą więc tam kogoś kto tego nie umie i się na tym nie zna . Także lepiej już swoich ludzi traktują . Ale ogólnie to ciężka robota , co tu dużo gadać . To wam temat rzuciłam Ale w sumie nigdy nie pisałyśmy na takie tematy . Muszę wam częściej takie pytania zadawać , wyrwane z kontekstu . O ja mam ... !! Plis .. napiszcie coś o waszym pierwszym pocałunku ![]() ![]() Bo ja to się całowałam z kolegą na koloniach jak byłam w 5 klasie . ![]() O chodzenie mnie tam poprosił i tak sobie chodziliśmy te 3 tyg . Potem wróciliśmy do wawy i raz mi wysłał list ze zdjęciam , pamiętam że był wyperfumowany jakąś męską wodą kolońską ![]()
|
|
#4677 |
|
Raczkowanie
|
Libra - ja na Twoim miejscu dałabym sobie spokój z tą pracą, zwłaszcza, że jak napisałaś na chleb Ci nie brakuje
. Pracuję w firmie odzieżowej (co prawda nie jako szwaczka) i u nas jest tak samo jak napisała izazula. Naprawdę ciężka praca, w sezonie często są nadgodziny, poza sezonem brak zleceń i są udzielane urlopy bezpłatne. Wynagrodzenia szwaczek to przeważnie niewiele ponad najniższą krajową a z powodu trudności finansowych spółki, czesto wypłacane w ratach i z opóźnieniem. Ale to u nas, moża tamta firma lepiej sobie radzi . A poza tym żal mi byłoby codziennie budzić dziecko o 5 rano. Ja zrezygnowałam z dobrej pracy (a właściwie "celowo" zaszłam w ciążę ) bo mi szkoda było oddawać na 5 dni Agatkę do dziadków, chociaż byłam pewna że jest jej tam bardzo dobrze. A teraz siedzę całymi dniami z dwójką szogunów, stałam się prawdziwą kurą domową, ale jestem zadowolona z wyboru jakiego dokonałam prawie 2 lata temu .
|
|
|
|
#4678 |
|
Zakorzenienie
|
Kurde baby to mają przechlapane
Ja miałam dość dobrą pracę , dobrą pensję przed zajściem w ciążę . Potem 3,5 roku w domu , przprowadzka i tak naprawdę stoję w miejscu . Owszem sklep sobie prowadzę , ale co z tego . Nie awansuję , niczego nowego się nie uczę nic innego nie da się tu zdziałać . Taki zastój , wiecie na bank co mam na myśli . A lata sobie lecą
|
#4679 |
|
Zakorzenienie
|
U nas 10zł/os. Mają być worki do segregacji wywożone raz w miesiącu i kubeł na reszte odpadków wywożony jak do tej pory raz na 2 tyg...
Pojawiłeś się niespodziewanie w kwietniowy poranek i wywróciłeś nasz świat do góry nogami Michaś Edytowane przez lindsley Czas edycji: 2013-02-20 o 21:34 |
|
|
|
#4680 |
|
Zakorzenienie
|
no własnie za śmieci podnieśli nam tylko 0,55 grosza,a takie miały być okrutne podwyżki
Mamy 2 pojemniki,wywózka 2 razy w miesiącu-w czym jeden pojemnik na lewo skombinowany przez teścia,którego dobry kumpel pracuję w zuku![]() No i u nas liczba osób nie ma znaczenia.
Mój najpiękniejszy uśmiech "Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley Edytowane przez anakazar Czas edycji: 2013-02-20 o 21:39 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:54.

To mozna by było tą odległość "olać" i widywać się często 
ale oczywiście musielibyśmy siedzieć cała zime przy zakręconych grzejnikach. raz pisałam pismo o podniesienie do 100 zł. Podnieśli, a jak dostalam zwrot to znów obniżyli. Nie chce mi sie znów do nich pisać dlatego co miesiąc płacąc czynsz płacę o minimum 50 zł więcej żeby z górki zebrało się na dopłatę do centralnego. Pierwszy raz się boję rachunku bo w tym roku w ogóle nie oszczędzaliśmy, czasem się zapomniało powyłączać z 4-5 a w domu nikogo nie było 
najgorsze, że w ogóle nie ma pojęcia ile zarabiał poprzednik 

dla ucznia
Mamy 2 pojemniki,wywózka 2 razy w miesiącu-w czym jeden pojemnik na lewo skombinowany przez teścia,którego dobry kumpel pracuję w zuku