|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3931 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013 cz.VI - czekamy na pierwsze maluszki!!
Cytat:
Cytat:
Cytat:
rany strasznie dużo chorujesz w tej ciąży ! Cytat:
więc za radą megi użyłam .Poniżej szczegółowy opis działania, bo może komuś pomoże, więc wrażliwi niech nie czytają. No i w moim przypadku na opakowaniu pisze że mają zadziałać od 15 minut do godziny. I rzeczywiście w tym przedziale działały. Jeśli wcześniej miałam parcie na toaletę (,a przy diecie bogato błonnikowej chce się, ale wiecie jak to w ciąży jest, nie idzie czasem pomimo picia, ruchu etc) a jedynie mi nie szło to działały nawet w ciągu 5 minut. Dłuższe oczyszczające posiedzenie i po sprawie. Raz wzięłam kiedy w zasadzie, nie chciało mi się i aczkolwiek w kalendarzu wypadał mój czas na kupkę , i tu zadziałały po 45 minutach. Również dłuższe posiedzenie ale bardzo skuteczne, po jest takie nieprzyjemne uczucie jak po ostrej biegunce bo jednak serio oczyszcza, a to niby ten dolny odcinek tylko ale potem nie ma żadnych sensacji, nie ma chyba z czego...Co do lewatywy to u mnie na oddziale nie robi się tej starej mydlnianej, bo ponoć bardziej męcząca, ale polecają przyjechać z enema lub rectal to płyny do lewatywy, tylko że je należy już robić na oddziale. Bo ponoć ich zastosowanie w momencie skurczy przyśpiesza często akcję porodową ! I można sobie zrobić krzywdę, zbyt przyśpieszyć w domu etc. No, jak jeszcze jakieś pytania mogę pomóc ![]() ---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ---------- Cytat:
Aha, jeszcze w temacie kupki ![]() Po takim czopku w moim przypadku, pomimo że jak mówię chodzę codziennie więc jakiś większych tam złogów nie ma w jelicie to takie posiedzenie to ok 30 minut ! akcji ! więc trzeba to sobie doliczyć do czasu.. i ogólnie nie polecam łączenia metod - najpierw czopek potem lewatywa, ewentualnie czopek jak np godzinkę wcześniej się było w kibelku. Urządziłam się tak raz, bo mi się wydawało że to nie było pełne wypróżnienie, oj nie, to był błąd - totalnie nieprzyjemne uczucie skręcania, bez satysfakcji A zarazem z odczuciem, że zaraz nadejdzie coś wielkiego... wyobrażam sobie że mega to musiałoby być nieprzyjemne uczucie np przy całym personelu medycznym i Mężu podczas rodzenia dodatkowy stres, a ponoć właśnie kupką tak się niektóre panie blokują, że nie chcą przeć i niektórzy Mężowie są wtedy np wypraszani na chwilkę żeby się wyluzować
Dziedzic Edytowane przez ObserwujeCie Czas edycji: 2013-02-20 o 16:14 |
|||||
|
|
|
|
#3932 |
|
Zakorzenienie
|
klemntynka tylko otworz sobie strone jak ok 5min wczesniej. Mi sie czesto zdarze ze pisze is tylko dla Premium i ze duzo oglada ale klikam ciagle Play i zawsze cos sie trafi
No ja znowu zaleglam w lozku |
|
|
|
|
#3933 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Witam!
Udało mi się wczoraj kupić Lovelę, o której pisałyście 2,8kg ale tylko do białego - a byłam w dwóch Lidlach. Zamówiłam wczoraj od sprzedawcy z Allegro z odbiorem osobistym wanienkę, proszek Dzidziuś kolor 1,9kg za 15 zł i inne pierdoły, których brakowało. Przyszedł mi dziś przewijak i rożek, wzięłam usztywniany jednak, jest rewelacyjny. Cytat:
zaciśnięte, żeby wszystko było dobrze! Cytat:
![]() A co do Katarka do odkurzacza to moja koleżanka mówiła, że jej dziecko bało się odkurzacza. Nie wiem, czy to kwestia przyzwyczajenia, czy jak. Cytat:
![]() Cytat:
Ale już mu zapowiedziałam, że jak się mały urodzi to codziennego piwka nie będzie! Tym bardziej, jak będzie miał się nim zajmować w nocy, wtedy ZERO alkoholu.
|
||||
|
|
|
|
#3934 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
bidusia.... ja teraz w ciąży chodzę codziennie, albo co 2 dzień ... ale kupię sobie ów czopki, żeby w czasie godziny "0" gdybym nie była pusta, żeby je zastosować ![]() o MATUSIU! chyba przegłodziłam dzidziusia... właśnie zjadłam kanapkę (tak, kanapkę... obiad zjem z mężem ok 19 jak wróci z pracy) i dostał... jak to mówi moja mama "wścieku dupci". Tak bryka, że głowa mała...
Terry Pratchett Edytowane przez Sorceresss Czas edycji: 2013-02-20 o 16:46 |
||
|
|
|
|
#3935 | ||||||
|
Rozeznanie
|
straszne.. przerażają mnie takie historie.. ślicznie tam macie.. ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
takie skurczyki co mam to aż wstyd.. więc możliwe, że się spotkamy.. ![]() Cytat:
![]() tak.. ja miałam jeden i był rozpuszczalny.. Cytat:
![]() Cytat:
za tygodnie i za synusia.. na pewno będzie mniejszy.. i dasz radę.. ![]() ![]() już po kąpieli, czy dopiero wieczorem?
|
|
|
#3936 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
też szybciutko ![]() Liwka a jak po kąpieli? mala płakała? bo podobno dzieci na początku zawsze placza? Cytat:
z OM 27luty i ten najczesciej sie na usg powtarzal, a z pierwszego usg 5.03 ale tak bylo tylko na pierwszym USG i nie chce do tego czekać Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#3937 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() no ale z wagą pojechane jakoś nie wierzę ![]() Cytat:
Cytat:
![]()
|
|
|
|
#3938 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
haha ... np dzis sniadanie o 11 haha 4kromeczki a co sie bede ![]() ogolnie nie wiem skad sie to bierze .... ale nie czuje w ogole ze jestem glodna ... serio zmuszam sie by cos zjesc ... jak dla mnie moglabym ze 3dni nic nie jesc byle By Herbata byla .... ooooo niech mamcia szybiecj przylatuje !!!!
|
|
|
|
|
|
#3939 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
kocyk mam w takim stylu- i jeden http://www.smyk.com/belpla-kocyk-ant...t-niemowlaka-p kawę rozpuszczalna słabą, ale bez mleka piję jak mi się jej chce.... Cytat:
![]() Cytat:
ale że co?
|
|
|
#3940 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
MNIAAAAAM!
|
|
|
|
#3941 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
w takim razie trzeba będzie spiąć tyłek i ćwiczyć brzuszek ![]() lepiej chyba zainwestować w bieliznę wyszczuplającą jak coś.. Cytat:
Cytat:
![]() narobiłam sobie smaka na sałatkę warzywną więc cisnę do kuchni
|
|||
|
|
|
|
#3942 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
wspólczuje ... za malutką !!!!Cytat:
![]() u mnie chyba dzisiaj nie było widać ..... w sklepie do którego weszłam była duża kolejka złożona z osób od ok.60 roku ż. - i nagle wszystkie osoby były zajęte oglądaniem ścian - że niby mnie nie widza ...nawet zabawne to było ..... ![]() mnie przepuszczaja tylko osoby młode ....... Cytat:
![]() Cytat:
może jednak zawyżyli wagę ..... Cytat:
![]() Cytat:
za pierwszym razem nie czułam nacięcia a jak mnie szyli to troszkę bolało.... za drugim razem - nacięcie -masakra ,kilka razy nacinali po trochu -wszystko czułam i słyszałam a potem szycie -kolejna masakra ..... tak byłam zszyta ,że nawet zdejmowanie szwów bardzo bolało....
|
|
|
#3943 |
|
Zakorzenienie
|
tak teraz jak mam kompa do dyspozycje to wszystkie pouciekały żarełko robić
aaa i pochwale się że też umiem coś upiec żeby nie bylo, upiekłam wczoraj babeczki czekoladowe z nadzieniem bananowym :d
|
|
#3944 | ||
|
Zakorzenienie
|
Właśnie rozmawiałam z siostrą (rodziła w tym samym szpitalu i ten sam gin ją prowadził, w 1 ciąży odbierał poród, w 2 był już na emeryturze) i mówi że miała tylko kartę i grupe krwi bo morfologia itp. są wpisane w karcie i to wystarczy. Więc się tylko upomne żeby mi coś wpisał w rubryce o paciorkowcu i tyle
![]() Nie moge sie ruszać jak sobie pomyślę że mam iść siku to aż się boje tak boli pomiędzy nogami ![]() Cytat:
w szpitalu i tak nudy więc jak to dłużej potrwa to można sobie siedzieć na kibelku ile się chce, a jak potrwa zbyt krótko to i tak nie będzie na to czasu i takCytat:
A jeśli czujemy/wiemy że jesteśmy puste to lepiej się tym zająć na porodówce. Jeśli nadal czujemy się pełne to wtedy lewatywa ale też na oddziale. Chyba dobre wnioski ![]() Jeju ta dzisiejsza porodówka straszna.. biedna ta dziewczyna co będzie miała chore dziecko tym bardziej że dwie poprzednie ciążę chyba straciła nie jestem pewna bo nie oglądam od początku
|
||
|
|
|
|
#3945 | |
|
Wtajemniczenie
|
uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią nawet same moge wcinać z surówką bez mięsa![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:58 ---------- Poprzedni post napisano o 17:56 ---------- Cytat:
prosze nie robić mi tu smaka
|
|
|
#3946 |
|
Zadomowienie
|
Nooo....piłka do ćwiczeń?
Bo o niej pisałyśmy wcześniej. Brat miał ją kupioną z myślą o ćwiczeniach, ja pożyczyłam do porodu, a potem wykorzystam w powrocie do formy ![]() Ja mam kochane ambitne plany na wiosnę, hehe. Po okresie połogu zaczynam ćwiczenia z Ewą Chodakowską (ćwiczyłam z nią przed ślubem parę razy nim okazało się, że w ciąży jestem i świetne efekty były), zdrowa i zróżnicowana dieta, i w ogóle szaleństwo Zobaczymy na czym się skończy
|
|
|
#3947 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przed 1 ciążą pracowałam, zarabiałam te 1700zł na rękę, mieszkaliśmy w dużym wynajmowanym mieszkaniu na ładnym osiedlu. Kiedy zaszłam w ciążę wywalili mnie z roboty, nie przedłużyli umowy, bo kobiet w ciąży nie potrzebują... nagle zaczęliśmy żyć z jednej wypłaty, a mąż wtedy bardzo mało zarabiał. W 38 tygodniu musieliśmy przeprowadzić się do brzydkiej kawalerki - z jednego pokoju zrobione dwa, więc mogłam urządzić mały kącik dla Julki, jednak nic nie można było zmieniać, tapeta paskudna, podłoga jeszcze gorzej. Urządziłam kącik i tak żyliśmy. Jak Julka miała 5 miesięcy uśmiechnęło się do nasz szczęście i dostaliśmy kredyt na mieszkanie. Kupiliśmy nasze wymarzone! Co jeszcze 5 miesięcy temu było nierealne i jak przeprowadziłam się do kawalerki byłam załamana. Jeszcze trochę i będziesz meblować pokoik dla swojego dziecka
Edytowane przez strippi Czas edycji: 2013-02-20 o 18:04 |
|
|
|
|
|
#3948 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ---------- Dokładnie, u nas teraz jest ciężko, TŻ bez pracy, zaczyna dopiero od połowy marca.. pojechał teraz na 3 tyg do niemiec z czego 3 dni przepracował bo pracy nie ma ale wierzę że powolutku się odbijemy i będzie coraz lepiej! Może jak mały będzie miał roczek to wtedy mu zrobimy pokój z prawdziwego zdarzenia
|
|
|
|
|
|
#3949 |
|
Zakorzenienie
|
też oglądam te porodówkę, ale mam za słaby net i tnie sie jak diabli...Ale ten facet, co pajacuje na porodówce, to jak bym mu kopa zasadziła, to by wyleciał z tej sali z hukiem!!
|
|
|
|
|
#3950 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Popatrz na styczniówki- żadna z nich nie wraca do formy ćwicząc- najlepsze ćwiczenie to karmienie, wstawanie do dziecka, spacery...
|
|
|
#3951 |
|
Wtajemniczenie
|
Dragusia mala płakała w domu przy pierwszej kąpieli tylko. Później tylko jak wyciągam ja z wody bo jej poprostu zimno. Jak zaczynam wycierać to przestaje.
Co do leżenia pod ktg na porodówce to dla mnie to był koszmar. Krzyczałam ze nie chce leżeć i muszę chodzić no ale nie mogłam. Zapis najważniejszy. Co do konstrukcji fotela porodowego jak dla mnie to kat nachylenia zdecydowanie za mały!! Co do lewatywy nie miałam bo nie było czasu na zrobienie zresztą w domu przed wyjazdem mnie przeczyscilo troche Co do planu porodowego dali mi do zaznaczania co chce przy takich skurczach że nie byłam w stanie tego czytać i siostra za mnie wypełniła
|
|
|
#3952 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to fajnie ja już się nie mogę doczekać co to u nas będzie
|
|
|
#3953 |
|
Zadomowienie
|
Hej mamusie
Widzą, że żadna się nie rozpakowała, jak mnie nie było ![]() Ja dzisiaj po wizycie w poradni na kopernika jestem totalnie wyczerpana fizycznie i psychicznie, już beczałam Tżowi do telefonu, bo emocje mnie przerosły. To była moja druga wizyta, wcale nie miałam jakiś złych wyników ani dużych przekroczeń, a lekarz przepisał mi insulinę 1 dawkę lub dwie przed śniadaniem,obiadem i kolacją. Dodatkowo był bardzo niemiły, robił wywiad, dowiedział się o wysokim ciśnieniu, to jeszcze kazał mi brać lek 2 razy dziennie. Mam strasznie mieszane uczucia po tej wizycie, spytał się kto mnie prowadzi i z drugim lekarzem wymieniał przy mnie uwagi, że znają go i razem na roku byli i dziwnie spojrzenia takie...a potem stwierdził,że da mi skierowanie na patologie ciąży na Kopernika i chciałby żebym u nich rodziła, na co ja powiedziałam,że chcę przy porodzie mojego lekarza i będę rodziła tam, gdzie on może przy mnie być.... w ogóle atmosfera była ciężka. mam wrażenie,że oni tam każdemu ta insulinę wcisną i jeszcze namówią na poród u nich. Nie mam cukrzycy, tylko stan przedcukrzycowy, cukry czasem mi przekraczają 120, zwykle nie przekraczają 130, dosłownie kilka razy zdarzyło się mi mieć 150 czy 160 (ale to wtedy kiedy nie przestrzegałam diety lub miałam duży stres przedślubny). Nie wiem co mam robić, czy brać te leki bez konsultacji z moim lekarzem? Mam wizytę w czwartek za tydzień dopiero
Nasza kochana córeczka Hania 04.04.2013 Mój BLOG, zapraszam Edytowane przez bzinka Czas edycji: 2013-02-20 o 18:25 |
|
|
|
|
#3954 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No to wyposaze sie w to Choc mi zawsze najbardziej pomagalo bieganie i wtedy sa endorfinki i nie potrzeba do tego jesc slodyczy Przynajmniej ja tak mam ![]() Kurcze brzuch mi sie cos spina od jakiejs pol h .... hmmm poleze troche, moze odchorowuje intensywny przedluzony weekend |
|
|
|
|
|
#3955 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Akceptuję w pełni swoje ciało, to jak się zmienia w ciąży. W czasie ciąży przekonuję się ile moje ciało potrafi, a po ciaży chcę sprawdzić i udowodnić sobie, że mam w sobie dużo samozaparcia, chęci i osiągnę to czego chcę. W końcu jestem młodą i zdrową dziewczyną, ćwiczenia tylko mi pomogą zachować dobre samopoczucie na dłużej ))
|
|
|
|
#3956 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3957 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tez bym sie wkurzyla i poszla moze do innego lekarza, jak mozna ...
|
|
|
|
|
|
#3958 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() da się, już kiedyś pisałam że moj poród zaczał się od odejscia wód, rozwarcie wywoływali oxy, i bolało cały czas podbrzusze, żadnych skurczów, fal itp. na Ktg wychodziły a ja se leże ![]() Cytat:
![]() nie bój żaby, mam jeden szew, prawie nówka a wycisnęłam 4200 wydaje mi się że znowu będzie u mnie klocek, nie będziesz sama Cytat:
o rany ale naprodukowałyście, a tu mnie rodzina potrzebuje jako ksiegową i kucharkę, nadrobie poźniej, nie zaglądam na koniec - może jakas urodziła ![]() byłam u lekarza i jak zwykle: 1.nie rodzę-pozamykane, cisza spokój, nuda 2.choduję grzybki, całe życie spokój a teraz normalnie najpierw atak bakterii teraz to
|
|
|
#3959 |
|
Zakorzenienie
|
a nie możesz zadzwonić do ginka i iść do innego lekarza jeszcze?
|
|
#3960 |
|
Zakorzenienie
|
Dobry wieczór
Kurcze, jak jestem cały dzień na kompie, to tutaj cisza, a jak nie mam czasu, to pędzicie jak szalone. Zaraz będę nadrabiać ![]() Ciężko mi się pisze, bo mam poparzone pół dłoni. Robiłam dzisiaj tż jak zwykle herbatę do pracy - do termokubka. Jak zwykle zakręciłam i chciałam sprawdzić, czy nie cieknie a tu nagle nakrętka dosłownie wybuchła i cały wrzątek wylał mi się na rękę. Nasmarowałam maścią i teraz już mniej piecze
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:56.

Jaka to ta apteczna lewatywa? Myslałam, że to te czopki glicerynowe... ale rozumeim, że to jeszcze coś innego? No i kiedy te czopki wziąć? Bo się boję, że zamaist polepszyć to sobie pogorszę i zaczna działać np. dopiero na porodówce
więc za radą megi użyłam .Poniżej szczegółowy opis działania, bo może komuś pomoże, więc wrażliwi niech nie czytają. 

zaciśnięte, żeby wszystko było dobrze! 
straszne.. przerażają mnie takie historie.. 

ale że co?

wspólczuje ...
..... w sklepie do którego weszłam była duża kolejka złożona z osób od ok.60 roku ż. - i nagle wszystkie osoby były zajęte oglądaniem ścian - że niby mnie nie widza ...nawet zabawne to było .....
uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią
prosze nie robić mi tu smaka