Styczniowo-lutowe Mamusie cz.X Kolejna część rozpakowywania :) - Strona 104 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-21, 12:25   #3091
fewcia
Zakorzenienie

GG do fewcia
Dot.: Styczniowo-lutowe Mamusie cz.X Kolejna część rozpakowywania :)

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość
hej!
Kubulesław skonczyl dzis 2 miesiace!
Buziaki dla Kubulka

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39365324]
Ładne mi ciepełko [/QUOTE]

U mnie świeci piękne słońce Tylko śniegu dużo leży... Gdzie ta wiosna???!!!

Cytat:
Napisane przez nancykenator Pokaż wiadomość
w sumie to nic nie powiedzieli, mówili, żeby o pomoc prosić doradcę laktacyjnego a nie lekarza bo oni się czasem nie znają, że rzadko faktycznie kobieta nie ma pokarmu, żeby dostawiać dziecko,mieli pokazywać pozycje do karmienia ale nie pokazywali (chyba że za późno włączyłam), za to jedna Pani karmiła w trakcie programu
Ja też oglądałam, nic ciekawego. Mieli właśnie pokazywać pozycje do karmienia, ale nie było. Niczego nowego się nie dowiedziałam.

Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość

Ja juz sie przestawilam na rytm mojego dziecia co-godzine-wstajacego w nocy tak bardzo, ze jak dzisiaj o 1 go nakarmilam i o 4 jeszcze spal to zawalu prawie dostalam!!! No i wyspalam sie bardzoooo

Nancy, Fewcia, kciuki trzymam za was kochane
Widzisz jaki kochany dzieciaczek - dał mamusi pospać
Dziękuję

Cytat:
Napisane przez mala_19kw Pokaż wiadomość

Fewcia,Nancy-trzymam

Wiecie co dziewczyny,jak nocne wstawanie nie jest dla mnie problemem tak
godziny poranne (3,4) to dla mnie zabójstwo. Przy karmieniu głowa ucieka mi jak kaczce-po prostu masakra. Chyba zacznę pić energy drinki bo długo tak nie pociagne
Dziękuję za kciuki Tyle że nic się nowego u mnie nie dzieje... U Nancy chyba też nie (popraw mnie jeśli się mylę )
Po energy drinkach Maleństwo będzie bardzo pobudzone i dopiero nie da Ci spać

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39367041]Hope, nieistotne, po prostu jest powód do kupienia zabawki [/QUOTE]

U mnie też nie ma zwyczaju "zajączka". Ale każda okazja nie jest zła

---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ----------

hope, faktycznie spore promocje ja mam do reala 85 km (

---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ----------

Zapomniałam Wam się pochwalić Wczoraj przyszedł wózeczek dla naszej Blaneczki
fewcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-21, 12:34   #3092
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Jakie promocje?

Ok, pierwsze karmienie mm z proszku za nami, rzeczywiscie nie jest tak zle z ta temperatura

pstryczku, gratulacje dla Kubusia! Duzy chop z niego
Wy tez dokarmiacie Bebiko?

nancy, pytasz o nakladki...
Ciezko idzie Moj Kubus jest bardzo leniwy. Otworzy buzie, trzyma cyca z nakladka i czeka sobie na cud Chyba przez to, ze karmie go butla nie potrafi ssac piersi, a my nie wiem jak go nauczyc.
Poza tym szybko sie denerwuje. Zwykle chwyci, possa kilka sekund, puszcza i marudzi. W nocy possal przez zawrotna ilosc 2 minut... Rekord. Nakladki sa chyba ok, jak je sciagam to widze, ze sa w mleku, wiec chyba pokarm dolatuje do buzki.
Sily mi to wszystko odbiera Chcialabym, zeby to inaczej wygladalo, ale nie wiem co jeszcze moge zrobic.
Konczy sie tak, ze ja tez sie niecierpliwie, robie mu butle, a on zasypia spokojny.

Ponawiam pytanie: jesli dziecko powinno na raz zjesc powiedzmy 40ml, to do tej ilosci wliczamy kp czy chodzi tylko o mm?
Nawijka : podstawowe pytanie: zależy ci na kp? Chcesz o to powalczyc? Mogę ci walnąć elaborat, z tego co ja się dowiedziałam/robiłam - bo mnie się udało i jesteśmy tylko na piersi. Ale wiem, że nie każdy ma tyle motywacji, siły, lub zwyczajnie nie chce kp - zatem najpierw się pytam. MM to nie zbrodnia, dzieci ładnie rosną i się rozwijają. Ale jeśli jednak chciałabyś kp to trzeba by było powalczyć trochę niestety.

Ile dni ma Nawijek Mały? Która to jego doba jest??

Aha, wiecie, oczy otwieram ze zdziwienia jak czytam o niektórych szpitalach, tak jak o tym Nawijki np - dziecko wyskoczyło i na tym koniec roli szpitala? O_O
Nie ogarniam jak można młodej mamie NIC nie podpowiedzieć, nie pokazać, wypuścić to domu i "radź se sama"? Masakra jakaś to jest.

Ja pewnie w ogóle nie karmiłabym piersią gdyby mi jednak trochę nie wytłumaczyli i się nie zajęli, miałam kłopoty - najpierw mało pokarmu, potem Mała ze słabym odruchem ssania, potem po karmieniu MM jakby jej się "zapomniało" jak się chwyta sutek i tak dalej.... Już bym się poddała z 10 razy, gdyby nie - najpierw rady w szpitalu, a potem tutaj, na wizażu.

Podobają mi się strasznie te bujaczki:
http://allegro.pl/bright-starts-leza...006674580.html
http://allegro.pl/bright-starts-leza...030673129.html
http://allegro.pl/bright-starts-leza...034637870.html

Jest jeszcze parę fajowych, ale ja celuję w te do 18kg - to się chyba zwyczajnie bardziej opłaca? te 3-9kg albo kosztują tyle samo, albo są stówę tańsze, ale krócej służyć będą.
Dobrze kombinuję?

Powiedzcie - wasze się na płasko rozkładają? one chyba wszystkie mają 3 stopniową regulację, ale ten najniższy to nadal nie jest płasko? ile czasu w takim czymś miesięczny dzidziuś może siedzieć? Tak jak fotelik - max 2 h dziennie?

Aha Szaja:
Spotkałaś się z opinią, żeby dziecko za długo nie siedziało w chuście? że to też szkodliwe? Wg tego poglądu odpada noszenie dziecka przy sobie po mieszkaniu, jeśli nam się trafił przytulankowo-ciumkający egzemplarz, bo za długo w jednej pozycji dziecko by było??

Kurdę, próbowałam ze 3 razy wiązać - ale jakoś ciągle się boję, że mała będzie źle leżała, jakoś krzywo czy coś i coś jej zrobię z biodrami/kręgosłupem. Zwłaszcza jak jest to wiązanie X z przodu, gdzie dziecko ma nóżki na żabkę i pod kolankami chusta idzie - boję się, że krążenie dziecku odcinam:P
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-21, 12:37   #3093
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Widziałyście?

http://allegro.pl/body-koniecznie-pr...021683478.html

Debrah, nie spotkałam się z opinią o noszeniu w chuście, ale na moje oko jest tyle sposobów wiązania, że można zmieniać pozycję. Ale zalecane jest np. karmienie jednak nie w ruchu, więc ja bym chustę na karmienie zdejmowała.

Z leżaczkami dobrze kombinujesz ja mam do 18kg, i jakbym dla Dorotki miała do 9kg to pewnie na rok nawet by nie starczył. A tak to Dorotka korzysta i Agatka bo Agu waży 11.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-21, 12:40   #3094
ninagg
Zakorzenienie

GG do ninagg

Cytat:
Jakie promocje?

Ok, pierwsze karmienie mm z proszku za nami, rzeczywiscie nie jest tak zle z ta temperatura

nancy, pytasz o nakladki...
Ciezko idzie Moj Kubus jest bardzo leniwy. Otworzy buzie, trzyma cyca z nakladka i czeka sobie na cud Chyba przez to, ze karmie go butla nie potrafi ssac piersi, a my nie wiem jak go nauczyc.
Poza tym szybko sie denerwuje. Zwykle chwyci, possa kilka sekund, puszcza i marudzi. W nocy possal przez zawrotna ilosc 2 minut... Rekord. Nakladki sa chyba ok, jak je sciagam to widze, ze sa w mleku, wiec chyba pokarm dolatuje do buzki.
Sily mi to wszystko odbiera Chcialabym, zeby to inaczej wygladalo, ale nie wiem co jeszcze moge zrobic.
Konczy sie tak, ze ja tez sie niecierpliwie, robie mu butle, a on zasypia spokojny.

Ponawiam pytanie: jesli dziecko powinno na raz zjesc powiedzmy 40ml, to do tej ilosci wliczamy kp czy chodzi tylko o mm?
To jest ogólna ilość. Tyle że nie wiesz ile dziecko z piersi zjadło. Rób te 60 ml i tyle ile zje to zje i się nie przejmuj że nie dojada. Je tyle ile mu potrzeba.
Zaręczyny: 16.10.10
Data zaślubin: 02.06.2012

Ola 11.12.2012

Wojtek 14.10.2015
ninagg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-21, 12:41   #3095
litllesweetangel
Lurker ;)

Pstryniu dziekowac dzis juz tak zrobilam Sto lat Kubulek !

Nawijko- rozumiem Cie, ja chyba dlatego tez przestalam dostawiac mala, nie potrafila zlapac, strasznie sie denerwowala a ja razem z nia. Jak juz zlapala to bardzo bolalo nawet przez nakladki, sutki strasznie poranila wczesniej. No i poleglam zostala sama butla.

Dzis odciagnelam dla niej pokarm, jakies 30 ml ale sie cieszylam ze dam jej moj i.... wylal mi sie Poryczalam sie i od tego momentu jest dzis doool... Dodatkowo mamusia najechala na mnie za to karmienie i powiedziala, ze jestem wyrodna matka bo mysle o sobie i swoim wygladzie( powiedzialam jej tylko ze mam ogromny brzuch i pelno rozstepow). Do tego jest mi zle, bo TZ wstaje za mnie w nocy, a ja sie w ogole nie budze. Dzis probowal obudzic zeby spytac czy nie powinnam sciagnac pokarmu i nic spalam jak zabita.

Debrah sliczne te bujaczki

aha i wybralam wozek- co prawda drozszy o 300 zl ale ma uchwyt do przenoszenia gondoli i jest ladniutki :P http://www.wyprawki.pl/1/del/leomali.jpg

It's okay
I got lost on the way
But I'm a supergirl
And supergirls don't cry

Edytowane przez litllesweetangel
Czas edycji: 2013-02-21 o 12:46
litllesweetangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-21, 12:44   #3096
Debrah
Zakorzenienie

Karmienia w ruchu też sobie nie wyobrażam za bardzo. Ja się lubię z Młodą potulić wtedy, ona sobie ciumka, a mi jest błogo bo leży na mnie pachnący cieplutki dzidziuś
Sutki chyba wyleczyłam! Wreszcie nie przebieram nerwowo nogami w trakcie karmienia i nie wbijam pazurów w poduchę. Okazało się, że trzeba było być bardziej systematycznym.

No właśnie, tak sobie policzyłam, ze to zwyczajnie oszczędność duża jest. Niby się wydaje drogi taki bujaczek, ale jak ma starczyć np na 2 lata to już inaczej wygląda. A 9 kg to już chyba nawet 8-9 miesięczne dziecko ważyć może??

I kurdę wzornicwo tych brightstars'ów strasznie fajowe jest - tzn mnie się podoba - ja nie wiem czy mojemu dziecku. Ten stelaż bujaczków niektórych mi się strasznie wątły wydawał, ten wygląda mocniej, ale ja nie wiem jak jest w praktyce.

Teraz zdarza mi się położyć Małą na sofie zabezpieczoną poduszkami i iśc siku czy coś - ale ona zaraz zacznie się przekręcać to ja zeświruję z paranoi że mi spadnie, albo coś. To ja już wolę hop w bujaczek i pasami zapiąć.
Stary 2013-02-21, 12:46   #3097
fewcia
Zakorzenienie

GG do fewcia

szaja dobre
fewcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-21, 12:49   #3098
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość
ubranka, zabawki, chusteczki, pampery
http://www.real.pl/gazetki-i-katalogi/

pojedziemy chyba dzisiaj

to akcje z jedzeniem były też u mnie bo Mały dwie doby na butli i później jeden wrzask przy cycu, nie chciało mu się i koniec. Jakoś przy nakładkach załapał, teraz juz nawet bez possie. PRÓBUJ!!! jeżeli Ci zależy na kp to próbuj, u nas co prawda May w większości na butli, ale cyca jeszcze dostaje..
W szpitalu butelki dostawał 90 Bebiko i Enfamil 50 (ku**y mleka zmieniały jak chciały!!!)
Teraz zje butle, zostawi a za 1,5h szuka, to daje cyca. Problem mamy z dopajaniem, bo nic mu nie pasuje ..
O, faktycznie fajne te promocje

Czym probowaliscie go dopajac?

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość
Nawijka : podstawowe pytanie: zależy ci na kp? Chcesz o to powalczyc? Mogę ci walnąć elaborat, z tego co ja się dowiedziałam/robiłam - bo mnie się udało i jesteśmy tylko na piersi. Ale wiem, że nie każdy ma tyle motywacji, siły, lub zwyczajnie nie chce kp - zatem najpierw się pytam. MM to nie zbrodnia, dzieci ładnie rosną i się rozwijają. Ale jeśli jednak chciałabyś kp to trzeba by było powalczyć trochę niestety.

Aha, wiecie, oczy otwieram ze zdziwienia jak czytam o niektórych szpitalach, tak jak o tym Nawijki np - dziecko wyskoczyło i na tym koniec roli szpitala? O_O
Nie ogarniam jak można młodej mamie NIC nie podpowiedzieć, nie pokazać, wypuścić to domu i "radź se sama"? Masakra jakaś to jest.

Ja pewnie w ogóle nie karmiłabym piersią gdyby mi jednak trochę nie wytłumaczyli i się nie zajęli, miałam kłopoty - najpierw mało pokarmu, potem Mała ze słabym odruchem ssania, potem po karmieniu MM jakby jej się "zapomniało" jak się chwyta sutek i tak dalej.... Już bym się poddała z 10 razy, gdyby nie - najpierw rady w szpitalu, a potem tutaj, na wizażu.
Debrah, kochana, BARDZO chce!
Kilka razy dziennie probuje go dostawiac, ale konczy sie tym, ze albo spi leniwiec maly, albo jest glodny i drze sie, bo nie moze zlapac cyca. Wiec wtedy lece po butle...
Kilka razy dziennie staram sie sciagac pokarm, zeby jakos podtrzymac laktacje i zeby chociaz te 20ml z cyca mimo wszystko zjadl.
Choc wiem, ze to rozwiazanie na krotka mete, bo 100ml nie bede sciagac przeciez.

Wiem, ze MM to nie zbrodnia, ale wbilam sobie do lba, ze karmiac jedynie w ten sposob zabierm mu cos dobrego

A co do szpitala - ehh, szkoda slow. Ja wiedzialam na co sie pisze (czytalam opinie w necie), ale koniecznie chcialam tam rodzic, bo:
a) maja swietnie wyposazony oddzial neonatologiczny i jak cos zlego sie dzieje, to dzieciaczek z innych szpitali jedzie wlasnie tam,
b) porodowka to naprawde pierwsza klasa, babki super, duze zainteresowanie,
c) tam pracuje moj lekarz,
d) daja znieczulenie na zyczenie.

Natomiast oddzial polozniczy to juz inna bajka. Nawet polozne na porodowce mi mowily, zebym sie nie spieszyla z pojsciem tam, bo one wiedza jak jest.

Nie mowie juz o takich rzeczach jak przebieranie, kapanie, pielegnacja uszek, noska, itp. Zadnych wskazowek. O witaminach dla dzieciaczka mi nawet nie wspomnialy. Przy wypisie dostalam tylko kartke z ich zaleceniami :/

A hitem bylo jak akurat sie kapalam i do lazienki weszla babka po cc - zgieta w pol, ledwo szla, z kroplowka jeszcze. Polozna miala jej pomoc sie wykapac. Po czym uslyszalam jak mowi do niej: ale niech Pani sie streszcza, ja mam tu jeszcze mase innych obowiazkow, nie moge Pani poswiecic tak duzo czasu

Edytowane przez nafiyqa
Czas edycji: 2013-02-21 o 13:03
nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-21, 12:50   #3099
Konto usunięte

Debrah, dlatego bujaczki FP fajne są bo one mają wyskie boczki

Little, świetny ten wózek

Leżymy na brzuchu: http://img138.imageshack.us/img138/9...abrzuszku2.jpg
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-21, 12:52   #3100
Debrah
Zakorzenienie

Little: widocznie byłaś bardzo zmęczona i organizm potrzebował snu. Nie dołuj się tym

Co do mamy: nie ma w tym nic dziwnego, że ci trudno zaakceptować niekoniecznie miłe zmiany w wyglądzie. Trwa jeszcze burza hormonalna i to też się rzuca na samopoczucie i odbiór samej siebie! KAŻDY czy to matka czy nie matka - chce dobrze wyglądać i dobrze się ze sobą czuć. To normalne. I wcale nie przeszkadza jednocześnie całym sercem kochać swojego dziecka

Z poranionymi sutkami to też jest tak, że jak się dziecko źle przyssie to je jakby ekhm..zgniata ustami. Tą końcówkę,wentylek:d Ja już się wycfaniłam i jak czuję, że tak robi to zabieram i przystawiam od nowa. Bo raz tak się załatwiłam (dopiero teraz doleczam) że normalnie łzy w oczach stają i strasznie się trzeba było siłować ze sobą, żeby nie oderwać dziecka od jedzenia, taki bóllllll - zresztą same wiecie.
Stary 2013-02-21, 12:58   #3101
Basia_Bogusia
Rozeznanie

Witam sie mamuśki Wczoraj nie zaglądałam na forum, mieliśmy trudny dzień, Mały był bardzo zajmujący, męczył go niesamowicie brzuszek i były problemy z kupką, także był marudny - tak mi się serducho kraja, jak on tak płacze i płacze, trzeba go było nosić, bo jakoś nawet jak mi usypiał na rękach to położony gdziekolwiek zaraz płakał. Potem nocka była całkiem ok, spał do 4 rano, ale od rana znowu takie pręzenie, teraz sobie śpi, ale tak niespokojnie, więc pewnie długo tu nie posiedzę, a jeszcze by mi coś ugotować wypadało,
Stary 2013-02-21, 12:58   #3102
maluchna30
Zadomowienie

PSTRYCZKU brawa dla Kubulesława. DZIEWCZYNY PYTANKO MAM:Kiedy bylyscie pierwszy raz z bejbi u lekarza na wazeniu i mierzeniu?Po 3 tygodniach?
Stary 2013-02-21, 13:00   #3103
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość

szukałam ostatnio poradni laktacyjnej- wizta 180 zł

nfz wyłączyl to z koszyka świadczeń uważając za zbędne, nie ma telefonow wsparcia nic

na pytanie o podkręcenie laktacji PEDIATRA powiedziała,że to tyle zachodu,że lepiej jeśli brakuje mi pokarmu na jedno karmienie podać mm bo tak najprościej

no tak, prawda! najprościej żeby się pozbyć upierdliwego pacjenta

przypomina mi się jak zadzwoniła do mnie calawdeszczu bo w szpitalu miała problem z karmieniem, zapytałam czy połozne nie pomogają a ona odpowiedziałą mi,że nie bardzo
heh

Edytowane przez marsi11
Czas edycji: 2013-02-21 o 13:01
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-21, 13:00   #3104
Basia_Bogusia
Rozeznanie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39368104]Widziałyście?

http://allegro.pl/body-koniecznie-pr...021683478.html

[/QUOTE]

Szaja, świetne te bodziaki, chyba się skuszę
Stary 2013-02-21, 13:02   #3105
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
O, faktycznie fajne te promocje

Czym probowaliscie go dopajac?

Debrah, kochana, BARDZO chce!
Kilka razy dziennie probuje go dostawiac, ale konczy sie tym, ze albo spi leniwiec maly, albo jest glodny i drze sie, bo nie moze zlapac cyca. Wiec wtedy lece po butle...
Kilka razy dziennie staram sie sciagac pokarm, zeby jakos podtrzymac laktacje i zeby chociaz te 20ml z cyca mimo wszystko zjadl.
Choc wiem, ze to rozwiazanie na krotka mete, bo 100ml nie bede sciagac przeciez.

Wiem, ze MM to nie zbrodnia, ale wbilam sobie do lba, ze karmiac jedynie w ten sposob zabierm mu cos dobrego

A co do szpitala - ehh, szkoda slow. Ja wiedzialam na co sie pisze (czytalam opinie w necie), ale koniecznie chcialam tam rodzic, bo:
a) maja swietnie wyposazony oddzial neonatologiczny i jak cos zlego sie dzieje, to dzieciaczek z innych szpitali jedzie wlasnie tam,
b) porodowka to naprawde pierwsza klasa, babki super, duze zainteresowanie,
c) tam pracuje moj lekarz,
d) daja znieczulenie na zyczenie.

Natomiast oddzial polozniczy to juz inna bajka. Nawet polozne na porodowce mi mowily, zebym sie nie spieszyla z pojsciem tam, bo one wiedza jak jest.

A hitem bylo jak akurat sie kapalam i do lazienki weszla babka po cc - zgieta w pol, ledwo szla, z kroplowka jeszcze. Polozna miala jej pomoc sie wykapac. Po czym uslyszalam jak mowi do niej: ale niech Pani sie streszcza, ja mam tu jeszcze mase innych obowiazkow, nie moge Pani poswiecic tak duzo czasu
A palnąc przez łeb jedną z drugą!
Za☠☠☠iaszcza pomoc na prawdę!

Do mnie 4 razy przychodziła Pani, żeby mnie pionizowac i pomóc się wykąpać - 4 razy bo najpierw karmiłam, potem był obchód, potem kroplówka mi kapała i nie mogłam wstawać. A ona cały czas pamiętała, że ma przyjść i zaglądała co pół godziny czy już mogę.

Pierwszą kąpiel to mi 2 osoby pomagały (pamiętacie że u mnie trochę trudniej), z dużą cierpliwością, (ale ja robiłam wszystko, żeby jednak jak najwięcej sama - bardzo mnie motywowały.
Drugi prysznic to już lepiej ze mną było, ale praktykantki ze mną zostały na wszelki wypadek, stały bokiem, żeby się na mnie nie gapić i rozmawiałyśmy sobie. Fajowe dziewczyny, uśmiałyśmy się)

Z noworodkowego oddziału ciagle ktoś zaglądał jak już Mała z nami w sali była : czy jej nie zabrać, czy je, i ile (dostaliśmy tabelkę do wpisywania) itp itd, czy trzeba kogoś od laktacji przysłać. Czułam się zaopiekowana! A u ciebie co to ma być?
To ja zaraz napiszę o tym kp, jak u mnie było.

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39368400]Debrah, dlatego bujaczki FP fajne są bo one mają wyskie boczki

Little, świetny ten wózek

Leżymy na brzuchu: http://img138.imageshack.us/img138/9...abrzuszku2.jpg[/QUOTE]
My też, my też!
(te co mają mnie na fejsie już widziały )

Słodziak Dorka
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg brzuszek.jpg (47,4 KB, 105 załadowań)
Stary 2013-02-21, 13:14   #3106
Konto usunięte

Debrah, jaka śliczna kruszynka!
Stary 2013-02-21, 13:16   #3107
ewadylewska
Zadomowienie

A my wczoraj wieczorem zaczelismy stosowac metode 3-5-7. W nocy nie spalam poltorej godziny ale po nastepnym karmieniu Mala zasnela po 2 minutach, sama w lozeczku!! Stosowal ktos? albo slyszal??

http://tatapad.pl/dziecko/jak-skutec...stuprocentowa/
Stary 2013-02-21, 13:19   #3108
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Basia_Bogusia Pokaż wiadomość
Szaja, świetne te bodziaki, chyba się skuszę
Bierz, od sprzedawcy inne brała, polecam

Cytat:
Napisane przez ewadylewska Pokaż wiadomość
A my wczoraj wieczorem zaczelismy stosowac metode 3-5-7. W nocy nie spalam poltorej godziny ale po nastepnym karmieniu Mala zasnela po 2 minutach, sama w lozeczku!! Stosowal ktos? albo slyszal??

Znam, NIE popieram, uważam za wyjątkowo głupią i bezduszną Wiesz, czemu dziecko przestanie płakać? bo zrozumie, że matka ma je w nosie i i tak się nie doczeka aż przyjdzie.
Stary 2013-02-21, 13:21   #3109
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nancykenator Pokaż wiadomość
sto lat dla Kubulka
Cytat:
Gratulacje dla Kubusia
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39365633]
Gratulacje [/QUOTE]
Cytat:
Pstryczku, gratulacje dla Kubulka!
Cytat:

Cytat:
Napisane przez s i l v e r Pokaż wiadomość
dla Kubusia
Cytat:
Napisane przez mala_19kw Pokaż wiadomość
PSTRYCZKU-wycałuj Kubunia ode mnie ale to zleciało
Cytat:
Napisane przez ninagg Pokaż wiadomość
Gratki dla Kubulka, ale ten czas leci.
.
Cytat:
Napisane przez litllesweetangel Pokaż wiadomość
Sto lat Kubulek !
Cytat:
Napisane przez maluchna30 Pokaż wiadomość
PSTRYCZKU brawa dla Kubulesława.
Dziekujemy Kochane!!!

pstryczek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-21, 13:29   #3110
BlackSanctum
Zakorzenienie

Hej dziewczyny. Moja pierś ma się już lepiej, opuchlizna się nieco zmniejszyła i nie jest już taka czerwona, no i mniej boli. Normalnie nią karmię i nie ma z tym żadnego problemu, choć trochę piecze, jak mała zasysa, ale nie ma tragedii (zwłaszcza w porównaniu z bólem, który towarzyszył karmieniu jeszcze jakiś czas temu ). Kapusta pomogła. Gorączki też już nie mam i czuję się ogólnie normalnie.

Pstryczku - za 2 miesiące Twojego przystojniaka! Duży chłop z niego już.

Nawijko, masakra z tym szpitalem - tak nie powinno być, że kobieta jest zostawiona sama sobie z dzieckiem, od razu po porodzie...

Wczoraj mama powiedziała mi masakrę - pod koniec listopada córka znajomej mojej mamy urodziła synka, znam dziewczynę, chodziłam z nią do gimnazjum (jest 2 lata starsza, czyli ma 22 w tym roku)... No i ten chłopczyk jest teraz w szpitalu, w stanie krytycznym. Nie wiedzą, co mu jest - podobno wszystko się na siebie nałożyło, nikt nie wie, czy z tego wyjdzie. Masakra. Trzymam kciuki najmocniej, jak potrafię, żeby wszystko się dobrze skończyło, nie wyobrażam sobie tego, co musi teraz przeżywać ta dziewczyna, mama tego maluszka.
BlackSanctum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-21, 13:29   #3111
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
To jest ogólna ilość. Tyle że nie wiesz ile dziecko z piersi zjadło. Rób te 60 ml i tyle ile zje to zje i się nie przejmuj że nie dojada. Je tyle ile mu potrzeba.
60ml to zdecydowanie za duzo. Dzis zrobilam mu 45ml (polowa porcji z opakowania) i zostawil 30ml. Widocznie cos tam z cycka mu polecialo...

Cytat:
Nawijko- rozumiem Cie, ja chyba dlatego tez przestalam dostawiac mala, nie potrafila zlapac, strasznie sie denerwowala a ja razem z nia. Jak juz zlapala to bardzo bolalo nawet przez nakladki, sutki strasznie poranila wczesniej. No i poleglam zostala sama butla.

Dzis odciagnelam dla niej pokarm, jakies 30 ml ale sie cieszylam ze dam jej moj i.... wylal mi sie Poryczalam sie i od tego momentu jest dzis doool... Dodatkowo mamusia najechala na mnie za to karmienie i powiedziala, ze jestem wyrodna matka bo mysle o sobie i swoim wygladzie( powiedzialam jej tylko ze mam ogromny brzuch i pelno rozstepow). Do tego jest mi zle, bo TZ wstaje za mnie w nocy, a ja sie w ogole nie budze. Dzis probowal obudzic zeby spytac czy nie powinnam sciagnac pokarmu i nic spalam jak zabita.
To mozemy sobie przybic 5.
Identyczna sytuacja - nie lapie, denerwujemy sie oboje i konczy sie na butli.

Co do pogrubionjego - jestem w stanie wyobrazic sobie jakie to przykre. U nas tez wlasciwie kazdy ml sie liczy...

Wazne, ze masz w TZ oparcie, razem jakos dacie rade. Dzis on wstawal, jutro Ty

A Debrah - pytalas o wiek maluszka. Kubeczek ma 4 dni.

Stary 2013-02-21, 13:33   #3112
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
PSTRYCZKU brawa dla Kubulesława. DZIEWCZYNY PYTANKO MAM:Kiedy bylyscie pierwszy raz z bejbi u lekarza na wazeniu i mierzeniu?Po 3 tygodniach?
Ja miałam w karcie inf ze szpitala żeby przyjść po 7 dniach od wypisu. I tak właśnie poszłam.

Cytat:
Napisane przez marsi11 Pokaż wiadomość
szukałam ostatnio poradni laktacyjnej- wizta 180 zł

nfz wyłączyl to z koszyka świadczeń uważając za zbędne, nie ma telefonow wsparcia nic

na pytanie o podkręcenie laktacji PEDIATRA powiedziała,że to tyle zachodu,że lepiej jeśli brakuje mi pokarmu na jedno karmienie podać mm bo tak najprościej

no tak, prawda! najprościej żeby się pozbyć upierdliwego pacjenta

przypomina mi się jak zadzwoniła do mnie calawdeszczu bo w szpitalu miała problem z karmieniem, zapytałam czy połozne nie pomogają a ona odpowiedziałą mi,że nie bardzo
heh
Masakra;/

Nawijko: U mnie po cc, na początku prawie w ogóle pokarmu, piersi miękkie, ledwo kropka się pokazała po naciskaniu. Małej w ogóle nie umiałam przystawiać, nie wiedziałam jak ja mam ją chwycić, jak ułożyć i co zrobić - jak jej zapodać sutek??

Pani od laktacji mi pokazała pozycję siedzącą do karmienia i mówiła, że:

* brzuszek ma być do brzuszka (twój, do brzuszka dziecka, czyli dziecko mocno przytulone bokiem)
* nie bać się, że się poddusi, noski pyrkate mają niemowlaki i szczelinka zawsze zostaje na oddychanie
* dziecko ma łapać jak najwięcej otoczki, najlepiej by cała znikała mu w buzi, bo jak złapie za płytko to może pokaleczyć sutek - a i dziecku wolniej leci wówczas
* Dziecko ssie prawidłowo gdy: jest właśnie w pozycji brzuszek do brzuszka, (chociaż ja teraz różnie karmię i nie zawsze tak idealnie jest), nosek ma jk najbliżej piersi, najlepiej jak przytknięty do niej właśnie, dolna warga wywinięta jest na zewnątrz, otoczka w buzi znika, i jak dziecko ssie to takie "khe khe" słychać, albo łykanie właśnie.

Przystawiamy tak, że zawsze dziecko do piersi, a nie pierś do dziecka (ważne!)
Czyli : drażnisz dziecku usta sutkiem, ono zaczyna ruszać głowką, szukać, otwiera paszczę.
I wtedy gdy jest szeroko otwarta to ty nasadzasz go buzią (dłonią głowkę trzymasz i tą dłoną właśnie) na ten sutek. Może ci pomóc prytrzymanie piersi jedną ręką tak jakby w literę "c", że ją zgarniasz spod pachy, wtedy dziecku łatwiej (marsi to chyba pisała - też sprawdzone, działa).

Na początku było mi niewygodnie bo zawsze tak musiałam robić, trzymać i dziecko i tą pierś, żeby mi się udało przystawić dziecko. Pierś puszczałam jak już Mała jadła dłuższą chwilę i czuła, że załapała.
Pozycja siedząca sprawiała mi trochę kłopotów, potem się przerzuciłam na pozycję spod pachy - oglądałam filmiki na youtube. Teraz karmię i tak i tak, bo Mała już wie o co chodzi

Moja Mała na początku miała słaby odruch ssania, potem nagle samo się wzmocniło. Zasypiała notorycznie, ledwo zaczęła jeść. Niestety - musiałam budzić, to było jeszcze w szpitalu, położne kazały, musiała jeść i laktację mi rozkręcać.

Potem też zauważyłam, że niestety - im więcej je tylko z butelki, tym bardziej mi "zapominała" jak jeść z piersi. Teraz je i tak i tak, i nie ma problemu. Bo tu chyba zwyczajnie chodziło o to (też mi położna mówiła), że jedzenie z piersi to wysiłek, dwie czynności na raz - ssanie + oddychanie. A jeszcze pokarmu początkowo mało - i dziecko musi się namachać, żeby się najeść. Więc nic dziwnego, że głodomorek się denerwuje - z butelki zwyczajnie najada się szybciej i łatwiej mu ssać.

Jeśli masz dużo motywacji i cierpliwości to:
* przystawiaj w różnych pozycjach często, może znajdziecie swoją.
* MM jeśli musisz to podawaj PO KARMIENIU, jak już na prawdę wyjścia nie będzie.
* Chociaż podobno najlepiej w ogóle nie podawać - chyba, że mleka serio w ogóle niet , a waga spada) a lepiej zamknąć się z dzieckiem w sypialni i próbować karmić chociażby i cały dzień (ja tak nie zrobiłam, dostawialam często)
* I mega ważne to odciąganie REGULARNIE co 3h. - bo to pobudzi laktację. Pokarmu będzie więcej = dziecko szybciej się naje, będzie się mniej przy piersi denerwować - i znowu ssące dziecko = lepsza laktacja. Robiłam to, chociaż najgorsze dla mnie noce były. Ale mieliśmy system - że kdciągam wtedy gdy budzi się dziecko. Tzn tak: dziecko się budzi i płacze (zawsze średnio co 3 godziny to robiła więc o tyle łatwiej nam było) : Tż ją bierze, przewija. Ja siadam na łóżku, mam przygotowany latkator, poduchę do karmienia dziecka. Dziecko przewinięte, Tż mi ją podaje, ja dostawiam, próbuję karmić - ile nam obu starczy cierpliwości. Mała ciumka, je trochę. W tym czasie Tż nastawiał wodę i robił MM - z założeniem, że podamy je tylko gdy nie będzie opcji bo noc i głodne dziecko.
Jak Mała już nie ssała a dalej głodna, śpiąca i zniecierpliwiona - Tż ją brał na ręce - karmił MM, a ja w tym czasie siedziałam obok z laktatorem i pompowałam 7-5-3....
Ja kończyłam ściągać pokarm ( na początku miałam chwile zwątpienia, bo leciały krople, raptem przez 5 minut, a potem nic, a tu kazali odciągać mimo to), Tż miał już dziecko nakarmione i uspane. Mała siup do łożeczka a my spać.
Nie muszę dodawać, że chodziliśmy trochę jak zombi

I tak co 3h.

Z tym, że w dzień staralam się nie podawać MM. Ten cykl z posiłkiem na mm miałam tylko w nocy, żebyśmy wszyscy jakoś przetrwali.

Potem - gdy zaczęły pojawiać się krople z kilku kanalików aż wreszcie strumyczek - było dużo łatwiej. Dziecko dostawało - z butelki moje mleko, odciągnięte wcześniej - żeby tylko nie dostało MM.

Ale dośc długo był problem, ze w prawej piersi mniej mleka był. Bo lewą mała szybciej się ssać nauczyła i rozkręciła mi laktację, a w prawej szło wolniej. Wtedy z prawej dłużej siedziałam z laktatorem, nie wiem czy to to mi pomogło czy samo się uregulowało, ale już jest dobrze, chyba równo.

Little: przypomniało mi się, że kiedyś uzbierałam całą porcję na posiłek dla małej. Postawiłam laktator z tą pełną buteleczką przyczepioną i mi się to całe rozlało - prawie się rozryczałam, to był taki wysiłek a i tak się wylało..

Tyle ode mnie. Nie wiem czy wszystkie rady racjonalne są, czy nie ma błędów - poprawcie mnie jak coś.
Aha: i ja od początku robiłam tam, że jedno karmienie - jedna pierś. Bo sobie wkręciłam, że mała musi trochę pojeść, żeby dostać się to tłustszego mleka, więc zmienię pierś to dalej będzie głodna, bo z obu tylko wypije, a nie zje. Nadal tak karmię zresztą.
Poza tym dzięki temu w tej drugiej nieużywanej piersi trochę się zdążyło nazbierać i było potem łatwiej.

Co do płaskich sutków bo pisałaś, że masz problem kiedyś : to właśnie może ci pomoże to chwytanie za pierś, spłaszczanie sutka (by byl bardziej wystający), jak dziecko w ogóle się zasse to potem już samo sobie sutek wyciągnie.
Stary 2013-02-21, 13:41   #3113
nafiyqa
Zakorzenienie

Debrah, ja Cie nie mam na fb, ale widze, ze mala to cala Ty

Stary 2013-02-21, 13:41   #3114
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwietta1988 Pokaż wiadomość
U nas wreszcie kupki w nocy były, dwie zmieniłam espumisan na bobotic, moze to pomogło? Nie spodziewałam sie , ze kupencja moze sprawic tyle radosci
ja wczoraj chcialam kupic espumisan bo nam sie konzy ale ze nie bylo to kupilam wlasnie ten bobotic. mam nadzieje z i u nas polepszy sie z kupkami

a jak stosujecie ten bobtic? ak jak w ulotce? 8 kropelek 4 razy dziennie?

Cytat:
co do Bebilona, też takim tropem szliśmy, ale: Bebilon 800 g- ~42 zł, a takie Bebiko 250 g ~15 zł czyli tak w zasadzie jeden pies
zobacze jak bedzie z tym bobotikiem. jesli za wiele sie nie poprawi to jak skonczymy pakowanie bebiko to moze zmienimy na jakies inne. tylko jakie?

Mamy, ktore dokarmiaja mm
-jak czesto wasze pociechy robia kupki?

Cytat:
Ja juz sie przestawilam na rytm mojego dziecia co-godzine-wstajacego w nocy tak bardzo, ze jak dzisiaj o 1 go nakarmilam i o 4 jeszcze spal to zawalu prawie dostalam!!! No i wyspalam sie bardzoooo
ja dzis tez w szoku po nocce jestem
mlody zasnal snem mega kamiennym o 18.00 czyli jak dla mnie chyba o najgorszej porze bo se mysle - wstanie o 20 i potem do polnocy hulaj dusza....
co sie okazalo? obudzil sie o 22.30, zjadl i dalej spaciu. obudzil sie o 3.00
ja o tej 3.00 bylam juz tak wyspana ze prawie chcialam juz wstawac

Stary 2013-02-21, 13:45   #3115
Debrah
Zakorzenienie

Nawijka : to chyba przed tobą nawał dopiero, 4 dni to malutko.
Stary 2013-02-21, 13:47   #3116
Basia_Bogusia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ewadylewska Pokaż wiadomość

Szczerze to nie słyszałam o tej metodzie, ale przeczytałam ten artykuł. Po przeczytaniu - może ja się nie znam i jestem nadopiekuńczą matką, ale mnie ta metoda się nie podoba i wcale nie uważam jej za dobrą, a wręcz uważam ją nawet za złą, bo czy dziecko to maszyna?? i ma żyć według stopera. Dziecko zaśnie, bo zmęczy się płaczem (w końcu 7 minut to bardzo długo), ale to nie będzie zaśnięcie w spokoju tylko po zmęczeniu.
A ten fragment to w ogóle jakaś masakra, ryk?, cyrki? - jak dla mnie bezduszność.
Jeśli znów usłyszysz ryk, jest szansa, że sam przejdzie, i to dość szybko. Metoda jest bardzo skuteczna, działa już od pierwszego dnia, a po tygodniu cyrki się kończą.

Maluszek nie potrafi inaczej okazywać swoich potrzeb jak przez płacz, więc nie wierzę w to, że to może być jakieś wykorzystywanie ze strony dziecka, ono po prostu nas wtedy potrzebuję, ale to moje zdanie, więc nie potraktujcie tego jako wymądrzanie Jak dla mnie ta metoda to bardziej dla rodziców, a nie dla dziecka została wymyślona.
Stary 2013-02-21, 13:50   #3117
mala_19kw
Zakorzenienie

Dziewczyny żeby dobrać odpowiedni rozmiar stanika to jak z tymi wdechami i wydechami? Muszę sobie kupić nowy bo kur... Dostanę
Ur. 23.01.2013

"Dla Ciebie moje serce bije,tak jak kiedyś Twoje dla mnie bić zaczęło"

KosmetyczneSzaleństwo

7DniTygodnia
mala_19kw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-21, 13:52   #3118
Basia_Bogusia
Rozeznanie

Pstryczku wszystkiego naj dla Kubusia na te 2 miesiące. My za kilka dni.
Stary 2013-02-21, 13:53   #3119
suzi31
Raczkowanie

Hej
Nawijko gratulacje
U mnie kiepsko z czasem na kompa. Zajmuję się jedną córką albo drugą, a wieczorami padam. Na szczęście obie są grzeczniutkie, jest fajnie, nocki przespane
Pozdrawiam wszystkie Mamusie, szczególnie te w dwupaku
suzi31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-21, 14:05   #3120
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny. Moja pierś ma się już lepiej, opuchlizna się nieco zmniejszyła i nie jest już taka czerwona, no i mniej boli. Normalnie nią karmię i nie ma z tym żadnego problemu, choć trochę piecze, jak mała zasysa, ale nie ma tragedii (zwłaszcza w porównaniu z bólem, który towarzyszył karmieniu jeszcze jakiś czas temu ). Kapusta pomogła. Gorączki też już nie mam i czuję się ogólnie normalnie.

Pstryczku - za 2 miesiące Twojego przystojniaka! Duży chłop z niego już.

Wczoraj mama powiedziała mi masakrę - pod koniec listopada córka znajomej mojej mamy urodziła synka, znam dziewczynę, chodziłam z nią do gimnazjum (jest 2 lata starsza, czyli ma 22 w tym roku)... No i ten chłopczyk jest teraz w szpitalu, w stanie krytycznym. Nie wiedzą, co mu jest - podobno wszystko się na siebie nałożyło, nikt nie wie, czy z tego wyjdzie. Masakra. Trzymam kciuki najmocniej, jak potrafię, żeby wszystko się dobrze skończyło, nie wyobrażam sobie tego, co musi teraz przeżywać ta dziewczyna, mama tego maluszka.
dziekujemy
dobrze ze z piersia juz lepiej
co to tego przypadku to jakas masakra! az mnie ciarki przeszly jak to czytalam. najgorsze ze nie wiadomo co mu jest wiec pewnie i lecza na slepo czlowiek chucha dmucha do lekarza biega jak tylko malenstwo kichnie a tu nie wiadomo co to i skad to cholerstwo

Cytat:

tak, my podajemy bebiko.
co do pytania - wydaje mi sie ze tak. ja nigdy nie podawalam i do tej pory nie podaje tyle i tyle ml. je ile chce i tego od poczatku sie trzymam. maly przybiera na wadze wiec chyba jest ok.
zje z cyca i jak widze ze jeszcze glodny to robie 60ml i zje tyle na ile ma ochote

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39366862]
Kluczowe pytanie: co na Zajączka dzieciom kupujecie? [/QUOTE]
ja ubranko do chrztu

Cytat:

A co do mleka to zobacz jakie są ceny w aptece internetowej.
a polecasz jakas konkretna?

Cytat:
Pstryniu dziekowac dzis juz tak zrobilam

prosze bardzo, sluze na przyszlosc

co do snu - pamietam jak jeszcze w szpitalu mialam "sasiadke" ktorej dziecie ogolnie placzliwe bylo, ona jakos go nie bardzo umiala uspokoic, wkurzala sie, no to i maly sie wkurzal i taka karuzela.
ja po porodzie nie spalam 24 godz albo i lepiej. 2 czy 3 doby tak ten malutki wrzeszczal w nieboglosy ze az polozna ze swojej kanciapy z drugiego konca korytarza!!! go uslyszala i przyszla sprawdzic co sie dzieje a ja nic! tez spalam jak zabita
widocznie bylas baaaardzo zmeczona i organizm musial sie zregenerowac

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39368400]

Leżymy na brzuchu: http://img138.imageshack.us/img138/9...abrzuszku2.jpg[/QUOTE]

jakie wlosieta ma! na zajaczka kup jej zestaw do czesania

Cytat:
DZIEWCZYNY PYTANKO MAM:Kiedy bylyscie pierwszy raz z bejbi u lekarza na wazeniu i mierzeniu?Po 3 tygodniach?
my na szczepeniu

---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ----------

Cytat:
Napisane przez Basia_Bogusia Pokaż wiadomość
Pstryczku wszystkiego naj dla Kubusia na te 2 miesiące. My za kilka dni.
dzia!
chyba za 3, nie?

nafijka, jak bedziesz miala czas to zrob porzadeczek na 1 stronie bos ty jeszcze w dwupaku tam jestes inne rozpakowane mamcie tez

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości