OCZYSZCZANIE JELIT - dieta oczyszczająca jelita (Wasze sposoby) - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-13, 13:00   #511
MagdaM46
Raczkowanie

Dot.: Dieta oczywszczająca jelita

ja sobie bardzo dobrze oczyściłam jelita stosując kurację z grzybka tybetańskiego. Mnóstwo materiałów na ten temat można znaleźć w google. Grzybek wygląda jak kalafior. Zalewa się go mlekiem 1,5 % i po 24 h otrzymujemy probiotyczny, doskonale wspomagający trawienie napój przypominającym dawne „kwaśne mleko”. Smak kefiru jest lekko kwaśny, co może przeszkadzać osobom przyzwyczajonym do słodkiego smaku. Grzybek z kefirem przecedza się przez sitko, kefir wypija, a wypłukany w zimnej wodzie grzybek znowu zalewa się mlekiem i odkłada. Kuracja trwa 20 dni, a po niej robi się 10 dni przerwy, a następnie można powtórzyć kurację od początku. Przy mocno zanieczyszczonym jelicie, przez pierwsze 2 dni należy spodziewać się biegunki. A ponadto dobrze oczyścić organizm można też pijąc sok z brzozy. Po raz pierwszy kupiłam go w hipermarkecie i myślałam, że to jeszcze jeden, wycukrowany napój. Bardzo chciało mi się pić, więc zaczęłam pić ten sok. I wypiłam cała butelkę, a dopiero potem przeczytałam na etykiecie, że można wypić max. szklankę tego soku. Na drugi dzień obudziłam się cała w brązowych plamach. Poszłam do lekarza, opowiedziałam o swoim wyczynie i dostałam jakąś maść, którymi trzeba było to smarować. Plamy zeszły po 2 tygodniach. Jedno jest pewne - wyczyściłam organizm z jakiegoś syfu, co mi wyszło na skórę. I morał na przyszłość: czytać etykiety na produkcie zanim cokolwiek się włoży do ust i nie zakładać, że w hipermarketach, na ogólnie dostępnym stanowisku, nie można kupić czegos skutecznie oczyszczającego organizm.
MagdaM46 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-19, 14:57   #512
Stachna
Raczkowanie

Czy ktoś może mi napisać gdzie kupuje sucharki żytnie.Jakoś nie mogę trafić na nie, a przecież to nie wasa żytnia
Stary 2012-09-20, 11:05   #513
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Stachna Pokaż wiadomość
Czy ktoś może mi napisać gdzie kupuje sucharki żytnie.Jakoś nie mogę trafić na nie, a przecież to nie wasa żytnia
Zrobić samemu z chleba żytniego razowego na zakwasie. Nie ma innej opcji, bo wszelkie kupne 'razowe' sucharki są wzbogacane totalnie niepotrzebnymi dodatkami, które na dietę oczyszczającą moim zdaniem się nie nadają.
garden_d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 21:15   #514
201701191353
Konto usunięte

Witam, widzę, że to stary topik, ale może ktoś mi odpowie.
Właśnie jestem na tej "diecie" i po 1 dniu mam masakryczne wzdęcia i straszne gazy! A jadłam tylko grzanki i kefir... Nie wiem czy to tak powinno być?? Nie wiem czy to kontynuować? Jest gorzej niż zazwyczaj
201701191353 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-07, 23:08   #515
laudik
Zakorzenienie

To dobry objaw i normalny

laudik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-15, 21:25   #516
paula689
Rozeznanie

GG do paula689 Send a message via Skype™ to paula689

Cytat:
Napisane przez fdhgfhjhkghgfdh Pokaż wiadomość
Witam, widzę, że to stary topik, ale może ktoś mi odpowie.
Właśnie jestem na tej "diecie" i po 1 dniu mam masakryczne wzdęcia i straszne gazy! A jadłam tylko grzanki i kefir... Nie wiem czy to tak powinno być?? Nie wiem czy to kontynuować? Jest gorzej niż zazwyczaj
i jak po oczyszczaniu??
bo planuje zacząć ją w ten weekend

Zapuszczam włosy
35-40-45-50-55-60-65
paula689 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-30, 16:33   #517
Weronika_20
Przyczajenie

Cool Dot.: Dieta oczywszczająca jelita

Ja właśnie dziś kończę pierwszy dzień. Czuję się dziwnie, ciężko mi na żołądku po tym kefirze:/ Gazy też mam
Mam nadzieję, że jutro będzie duuużo lepiej
Napiszę jeszcze jak mi idzie
Weronika_20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-31, 15:34   #518
201701191353
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez paula689 Pokaż wiadomość
i jak po oczyszczaniu??
bo planuje zacząć ją w ten weekend
Dawno mnie nie było. Dotrwałam do 3 dnia, i ubyło mi 1,5kg (nie dużo, liczyłam na więcej) ale poczułam się strasznie lekka, niedługo mam przerwę semestralną na studiach i próbuję jeszcze jednego oczyszczenia A wiem, że mi tam duuuuuużo zalega
201701191353 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-31, 23:33   #519
laudik
Zakorzenienie

Ja sie szykuje na marzec.

Stary 2013-01-31, 23:34   #520
laudik
Zakorzenienie

Zima jest dla mnie na te zajęcia zbyt ciężka

Stary 2013-02-22, 16:50   #521
anuszka21
Zakorzenienie

Zaczynamy w poniedziałek. Było napisane na pierwszej stronie: nie jemy i nie PIJEMY nic wiecej? Wody nie mozna pic?
anuszka21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-22, 17:15   #522
kwiatuszek2 3
Rozeznanie

coś w innych postach czytalam że można. na tej kartce co padała niunia jest mowa że nie wolno nic jeść , a o napojach- woda nic nie ma
cel III 69,68,67,2,66,65-23,1 kg
cel IV 65,64,63,62

kwiatuszek2 3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-23, 02:31   #523
Furry Sue
Zadomowienie

No to już teraz oficjalnie się przyłączam start w poniedziałek.
Na mój chłopski rozum wodę to jednak trzeba.. ale jutro zgłębię temat

78*77*76*75*74*73*72*71*7 0*69*68*67*66*65!

https://www.facebook.com/taauhandicraft/
Furry Sue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-24, 12:18   #524
Furry Sue
Zadomowienie

Dziewczyny, macie jakieś info, czy okres jest przeciwskazaniem do tego oczyszczania? Na mój chłopski rozum nie, ale czasem są dziwne obostrzenia.. a ja akurat jutro drugi dzień będę miała. Przelecę dzisiaj Tombaka i sobie sprawdzę, ale może Wy coś wiecie?

78*77*76*75*74*73*72*71*7 0*69*68*67*66*65!

https://www.facebook.com/taauhandicraft/
Furry Sue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-24, 18:42   #525
Wampierz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rosalyn Pokaż wiadomość
Ma oczyścić jelita z kamieni kałowych. Kuracja pochodzi z książki "Jak żyć długo i zdrowo" Michała Tombaka. Wg niego, tych kamieni może się tam zebrać nawet kilkanaście kilogramów w ciągu życia.
Wiem, że ludzie z atopowym zapaleniem skóry dzięki tej kuracji mogą zyskać nawilżenie i poprawę wyglądu skóry.
A macie zdiagnozowane kamienie kałowe czy tego typu problemy?
Z tego co mi wiadomo od lekarzy i pielęgniarek to kamienie kałowe powstają przy obłożnych chorobach, kiedy chory jest unieruchomiony w łóżku przez długi czas. Usuwa się je płukaniem wykonywanym przez pielęgniarkę.

Tombak to znachor i jego tezy są niczym niepotwierdzone. Ja bym była ostrożna z tymi jego pomysłami, bo mogą zaszkodzić. Pamiętajcie że samodzielne lewatywy i długotrwałe lub częste kuracje przeczyszczające są niewskazane, można sobie zrobić więcej krzywdy niż pożytku. I będzie jeszcze gorzej.

Taka mała kilkudniowa kuracyjka kefirem i otrębami czy grzankami raczej nikomu nie zaszkodzi, ale radziłabym ostrożność i nieprzesadzanie z tym "oczyszczaniem" jelit z rzekomych złogów. No pewnie że jak was porządnie przeczyści to brzuch się zapadnie i poczujecie się lekko, ale to nie znaczy, że to jest zdrowe. Przy problemach z jelitami lepiej spróbować jakichś długotrwałych rozwiązań - przejście na zdrowszą dietę, probiotyki, ćwiczenia (słabe mięśnie brzucha sprzyjają takim problemom).

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-03-22, 09:38   #526
monii84
Przyczajenie

Hej hej, mam dzisiaj 2 dzień, jeszcze nigdy tyle kupek nie zrobilam co wczoraj i dzisiaj w nocy... niesamowite ile to z czlowieka moze wyjsc;P ogolnie dobrze sie czuje choc wczoraj to juz nie moglam zniesc tych kefirow, masakra! dzisiaj soczek... mmmniamm
monii84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-23, 15:10   #527
Wampierz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monii84 Pokaż wiadomość
Hej hej, mam dzisiaj 2 dzień, jeszcze nigdy tyle kupek nie zrobilam co wczoraj i dzisiaj w nocy... niesamowite ile to z czlowieka moze wyjsc;P ogolnie dobrze sie czuje choc wczoraj to juz nie moglam zniesc tych kefirow, masakra! dzisiaj soczek... mmmniamm
No pewnie, że może wyjść i to nie oznacza, że miałaś jakieś złogi. Nawet gdybyś nic nie jadła i tak byś defekowała, do 50% stolca to nie resztki żywności tylko bakterie, śluz i złuszczony nabłonek. Lepiej uważajcie, żeby sobie nie zaburzyć równowagi elektrolitowej, to jest niebezpieczne.
Stary 2013-06-14, 08:26   #528
Kinga04
Raczkowanie

zaczynam dzień 1, pierwsza szklanka kefiru za mną. Mam nadzieję, że dam radę - najbardziej boję się dnia z jabłkami bo będę się jutro uczyc do sesji caly dzień z chłopakiem wiec pewnie co chwila będą jakies super pomysły co by tu zjeść ;p

www.pajacyk.pl

Kinga04 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-17, 14:42   #529
Kicia28
Raczkowanie

Witam...tak sobie sledze rozne watki, tu na forum, i juz w kilku napotkalam sie z oczyszczaniem jelit.
Juz od dluzszego czasu szukam na siebie sposob, bo mi sie rozne problemy w badaniach pokazaly ..problemy z watroba i tarczyca (watrobka pewnie siadla, pomimo przestrzegania regul, po diecie Dukana, robionej dwa lata temu).
Metabolizm, w ciagu ostatnich miesiecy zwolnil strasznie, co widze po przyroscie wagi, pogorszeniu stanu skory, wypadajacych wlosach, zlym samopoczuciu i stanach depresyjnych.
Stwierdzilam, ze czas na zmiane.
I tak sobie czytam, i czytam, i mam pytanie: czy sok z jablka mozna zastapic sokiem z pomaranczy?
szukalam wartosci odzywczych jednego i drugiego:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jab%C5%82ko
http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie...%C5%84cza.html

i tak mysle, co zrobic. Zwlaszcza, ze trzec jabkla na tarce i przeciskac przez cos (jeszcze nie wiem co, aby miec tego 2,5 litra) , pewnie caly dzien bym stala w kuchni: jak nie trzec to wyciskac. O kupnych nawet nie ma mowy!

I jeszcze jedno: to jak to jest z ta woda? Mozna czy nie?

Edytowane przez Kicia28
Czas edycji: 2013-07-17 o 14:45
Kicia28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-07-17, 20:14   #530
Wampierz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kicia28 Pokaż wiadomość
Witam...tak sobie sledze rozne watki, tu na forum, i juz w kilku napotkalam sie z oczyszczaniem jelit.
Juz od dluzszego czasu szukam na siebie sposob, bo mi sie rozne problemy w badaniach pokazaly ..problemy z watroba i tarczyca (watrobka pewnie siadla, pomimo przestrzegania regul, po diecie Dukana, robionej dwa lata temu).
Metabolizm, w ciagu ostatnich miesiecy zwolnil strasznie, co widze po przyroscie wagi, pogorszeniu stanu skory, wypadajacych wlosach, zlym samopoczuciu i stanach depresyjnych.
Stwierdzilam, ze czas na zmiane.
I tak sobie czytam, i czytam, i mam pytanie: czy sok z jablka mozna zastapic sokiem z pomaranczy?
szukalam wartosci odzywczych jednego i drugiego:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jab%C5%82ko
http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie...%C5%84cza.html

i tak mysle, co zrobic. Zwlaszcza, ze trzec jabkla na tarce i przeciskac przez cos (jeszcze nie wiem co, aby miec tego 2,5 litra) , pewnie caly dzien bym stala w kuchni: jak nie trzec to wyciskac. O kupnych nawet nie ma mowy!

I jeszcze jedno: to jak to jest z ta woda? Mozna czy nie?
Przy problemach ze zdrowiem powinnaś iść najpierw do lekarza na badania a potem dopiero zastanawiać się jak ustawić dietę.

Taką kuracją przeczyszczającą można sobie zrobić krzywdę... wiesz w ogóle od czego się tak źle czujesz? Metabolizm to nie jest wypróżnianie i chudnięcie, metabolizm to ogólnie proces przemiany materii i jest skomplikowany, bierze w nim udział wiele hormonów, organów itp. Jeśli np. masz problemy z tarczycą to co ci da przeczyszczenie? A może masz niedobór jakiegoś mikroelementu albo witaminy? W tym wypadku tylko sobie pogorszysz.

Podejrzewasz, że jedna drastyczna dieta ci rozwaliła wątrobę i szukasz następnej? A z tą tarczycą to jaki problem konkretnie?
Stary 2013-07-18, 06:38   #531
readthelabel
Raczkowanie

Sens soku jabłkowego jest taki, że zawiera kwas jabłkowy, który rozrzedza żółć i pomaga rozpuścić kamienie w pęcherzyku żółciowym, więc nie można zastąpić go sokiem pomarańczowym

http://readthelabel.pl
https://www.facebook.com/doreadthelabel
readthelabel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-19, 05:09   #532
Kicia28
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Wampierz Pokaż wiadomość
Przy problemach ze zdrowiem powinnaś iść najpierw do lekarza na badania a potem dopiero zastanawiać się jak ustawić dietę.
Bylam u lekarza, problem, ze kilka dni przed zmiana zamieszkania, i jeszcze troche zejdzie zanim znajde lekarza tutaj. No i jeszcze zanim sie z nim dogadam , to tez troche zejdzie.
Badania mam/mialam zrobione, to wlasnie na ich podstawie jestem zaniepokojona. Zwlaszcza, ze kiedy poszlam w moim miescie skonsultowac je z moim lekarzem powiedzial: musi Pani jeszcze raz zrobic badania, bo watroba ma dziwny wynik, USG jamy brzusznej, potem usg tarczycy i jeszcze raz badania.
To tyle na temat.

Cytat:
Taką kuracją przeczyszczającą można sobie zrobić krzywdę... wiesz w ogóle od czego się tak źle czujesz?
Wydawalo mi sie, ze to kuracja OCZYSZCZAJACA anie przeczyszczajaca. Wcale mi sie nie usmiecha siedziec cale 3-4 dni na tronie i s..c.
Cytat:
Metabolizm to nie jest wypróżnianie i chudnięcie, metabolizm to ogólnie proces przemiany materii i jest skomplikowany, bierze w nim udział wiele hormonów, organów itp. Jeśli np. masz problemy z tarczycą to co ci da przeczyszczenie?
Wiem dobrze co to jest metabolizm, wiem dobrze , ze tarczyca to nie jedyny hormon w organizmie czlowieka. Wiem, ze jak pojde do lekarza to pierwsze co zrobi, to mi strzeli dawka Euthiroxu i jak za bardzo zaczne tyc to mi ja zwiekszy, a jak schudne za bardzo, to mi ja zwiekszy. Nie chce brac hormonow, tak , jak do tej pory obronilam sie przez anty- ...bo mi je chieli przepisac na tradzik ,bo (cytuje): " maja tez fajne efekty uboczne" !!!
Owszem, oczyszczenie jeslit na tarczyce nic mi nie da, ale moze czuje, ze go potrzebuje i tak? Nie usmiecha robic mi sie lewatywy, aby sie dobrze <8mam nadzieje) poczuc. Wole "diete" oczyszczajaca.
Cytat:
A może masz niedobór jakiegoś mikroelementu albo witaminy? W tym wypadku tylko sobie pogorszysz.
bo gdyby to byl tylko jakis tam sobie mikroelement, nie tylabym pijac tylko wode, nie mialabym wulkanow bolacych na calej szyji, nie mialabym niesamowitych zmian nastrojow i humorow i wypadalyby mi tylko wlosy, moze by sie za bardzo przetluszczaly , no i cera nie bylaby bardzo zdrowa, moze lamalyby mi sie tez paznokcie...

Cytat:
Podejrzewasz, że jedna drastyczna dieta ci rozwaliła wątrobę i szukasz następnej? A z tą tarczycą to jaki problem konkretnie?
Mysle , ze trzydniowy program oczyszczania jelit to nie jest drastyczna dieta (ale zawsze moge sie mylic). Wiem, ze moj przewod pokarmowy zwolnil, poniewaz kiedys witalam dzionek z gazteka w wc, a teraz robie to raz na trzy dni, cierpie na (jak to powiedzial moj lekarz kilka lat temu) kolki (po czym powiedzial, ze dieta bialkowa to bardzo dobry pomysl, akurat byla modna).

Jesli chodzi o watrobe, to zle wyniki moga byc efektem problemow z tarczyca, niekoniecznie, ale moga.

Wyniki badan tarczycy:
TSH w normie (zawsze tak bylo, mam przypadki zachorowan na Tarczyce w rodzinie , wiec staram sie kontrolowac)
T3 (rif: 1.5-5.8) wynik: 2.71
T4 (rif: 9.6-14.02) wynik: 10.9
problem jest tutaj:
TPO ( przeciwciala antyperoksydazy tarczycowej) ( (norma: <40) wynik > 1000
przeciwciała antytyreoglobulinowe (norma: <35) wynik: 94

Podejrzenie jest wiec o Hashimoto.
Chcialam zaczac od oczyszczenia jesli, tak aby pozniej wyregulowac dobrze diete, oczyscic nerki, watrobe i zobaczyc (wiem, ze to pewnie durny pomysl)czy troche dojdziemy do ladu i skladu z tym moim organizmem.
Malo prawdopodobne, no i watek nie ten, ale moze ktos sie znajdzie: czy znane sa przypadki odwrocenia procesu? (nadzieja umiera ostatnia).

Do readthelabel:
jablko:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_jab%C5%82kowy
pomarancz:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_cytrynowy

Czy one na serio sa az tak rozne?

Edytowane przez Kicia28
Czas edycji: 2013-07-19 o 05:53
Stary 2013-07-19, 23:18   #533
Wampierz
Zakorzenienie

Hm, ja bym na twoim miejscu poszukała dobrego endokrynologa, jeśli ten twój jest kiepski, z drugiej strony leczenie Euthyroxem trochę trwa - mi endo mówi, że efekty to się odczuwa po dwóch tygodniach.

No ja mam wrażenie, że to jest dietka raczej typu "weekend na tronie" *chyba że źle zrozumiałam), dlatego jeśli ktoś nie ma kilkudniowych zaparć to chyba nie warto. Może po prostu zwiększyć ilość błonnika w diecie, np. najeść się czereśni czy innych owoców, ew. ten świeży kefirek, suszone śliwki czy jakieś inne typowo wspomagające pasaż produkty jako dodatek do normalnego jedzenia. Na wątrobę dobry sylimarol.

Odwrócenia Hashimoto? Nie wiem. To autoimmunologiczna choroba, więc raczej zwykłe rady na tarczycę niekoniecznie się sprawdzą, chyba że jako wspomaganie.
Stary 2013-07-20, 00:45   #534
readthelabel
Raczkowanie

Kicia28 biochemikiem nie jestem, ale wszędzie, gdzie czytałam jest mowa o jabłkach i kwasie jabłkowym jako jedynym rozpuszczającym kamienie żółciowe. Sok jabłkowy można zastąpić octem jabłkowym. Pomarańcze, na pierwszy rzut oka, zawierają też sporo za dużo cukru.

Masz uczulenie na jabłka? alno jakiś inny problem z tym związany?

Stary 2013-07-20, 01:24   #535
Kicia28
Raczkowanie

Cytat:
No ja mam wrażenie, że to jest dietka raczej typu "weekend na tronie" *chyba że źle zrozumiałam), dlatego jeśli ktoś nie ma kilkudniowych zaparć to chyba nie warto.
Co oznacza, ze Ty jej nie przeprowadzalas. Wypowiedzi jest wiele, i wiekszaosc osob, ktore ja zrobily mialy problem z biegunka po tym, jak zastapily sok jablokowy samymi jablkami. Nie dziwie sie, ze wystapila biegunka. Z iloscia pektyn i blonnika jaka spozyly to cud, ze im wszystkiego nie wydarlo!
Cytat:
Może po prostu zwiększyć ilość błonnika w diecie, np. najeść się czereśni czy innych owoców, ew. ten świeży kefirek, suszone śliwki czy jakieś inne typowo wspomagające pasaż produkty jako dodatek do normalnego jedzenia.
Nie chce osiagnac efektu jednodniowego oczyszczenia kolonu. Tutaj jest napisane, ze jest to wstep do dlugotrwalego procesu oczyszczania calego ciala.
Cytat:
Odwrócenia Hashimoto? Nie wiem. To autoimmunologiczna choroba, więc raczej zwykłe rady na tarczycę niekoniecznie się sprawdzą, chyba że jako wspomaganie.
Wiem, ale nie znam nawet zwyklych rad na tarczyce. Najzabawniejsze jest to, ze chyba mam ja od kiedy bylam nastolatka, ale , ze TSH, T3 iT4 byly zawsze w normie, nikt sobie tym nie zawrocil glowy...

Cytat:
Napisane przez readthelabel
wszędzie, gdzie czytałam jest mowa o jabłkach i kwasie jabłkowym jako jedynym rozpuszczającym kamienie żółciowe. Sok jabłkowy można zastąpić octem jabłkowym. Pomarańcze, na pierwszy rzut oka, zawierają też sporo za dużo cukru.
Wiem, ze wszedzie jest napisane o soku jablkowym. Z tego, co czytalam ma on rozpuszczac zlogi jelitowe a nie kamienie zolciowe...wiele osob mialoby sie wyleczyc z tego problemu tylko za pomoca soku jablkowego? A co robiliby chirurdzy?? Ja tam nie zauwazylam, aby dzisiejsze jablka mialy mniej cukru niz pomarancze...wlasciwie to na odwrot!

Cytat:
Napisane przez readthelabel
Masz uczulenie na jabłka? alno jakiś inny problem z tym związany?
nie, nie mam uczulenia na jablka , po prostu zanim recznie wycisne 2,5 litra soku chyba mnie szlag trafi...tylko o to mi chodzi. O wiele latwiej jest wycisnac sok z pomaranczy niz z jablka.
Poza tym , w krajach srodziemnomorskich jest powiedzenie " jedna pomarancz dziennie oddala od ciebie lekarza" (un arancio al giorno ti toglie il medico di torno)..kto wie, moze dlatego, ze sie tak bardzo nie roznia?

Edytowane przez Kicia28
Czas edycji: 2013-07-20 o 01:32
Stary 2013-07-20, 11:40   #536
Wampierz
Zakorzenienie

Być może przesadzam, bo jak czytam opis to myślę, że u mnie na pewno przynajmniej pierwszy dzień wywołałby taki efekt... Ale każdy inaczej reaguje.

Rady na tarczycę są inne dla niedoczynności, inne dla nadczynności, ale przy choroba autoimmunologicznych jeszcze inne, wiec warto wiedzieć, co się dzieje. Na przykład czy unikać jodu czy wręcz przeciwnie. Albo czy szamać kurczaka, czy sobie darować. Niektóre warzywa są tzw. "wolotwórcze" i niewskazane przy niedoczynności.
Stary 2013-07-20, 17:50   #537
Kicia28
Raczkowanie

Wiecie, co? wczoraj kupilam sobie blonnik w proszku, zobaczymy co mi da. A tutaj znalazlam ciekawy artykul... zobaczymy, czy to mi pomoze odzyskac ruchy robaczkowe
Stary 2013-07-21, 13:20   #538
readthelabel
Raczkowanie

Cytat:
Wiem, ze wszedzie jest napisane o soku jablkowym. Z tego, co czytalam ma on rozpuszczac zlogi jelitowe a nie kamienie zolciowe...wiele osob mialoby sie wyleczyc z tego problemu tylko za pomoca soku jablkowego? A co robiliby chirurdzy?? Ja tam nie zauwazylam, aby dzisiejsze jablka mialy mniej cukru niz pomarancze...wlasciwie to na odwrot!

nie, nie mam uczulenia na jablka , po prostu zanim recznie wycisne 2,5 litra soku chyba mnie szlag trafi...tylko o to mi chodzi. O wiele latwiej jest wycisnac sok z pomaranczy niz z jablka.
Poza tym , w krajach srodziemnomorskich jest powiedzenie " jedna pomarancz dziennie oddala od ciebie lekarza" (un arancio al giorno ti toglie il medico di torno)..kto wie, moze dlatego, ze sie tak bardzo nie roznia?
Nie twierdzę, że kwas jabłkowy usuwa wszelkie dolegliwości. Jest natomiast tradycyjnie stosowany przy detoksyfikacji organizmu, rozpuszczaniu kamieni żółciowych i złogów jelitowych również

http://metabolichealing.com/key-inte...etoxification/

Widziałam gdzieniegdzie dostępny niefiltrowany sok jabłkowy - może to byłaby opcja?

Z drugiej strony nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś spróbowała z pomarańczami czy grepfrutami. A jak się nie powiedzie, to dopiero zabrała za wyciskanie jabłek Inną opcją jest też ocet jabłkowy. Ogólnie polecam na poprawę funkcjonowania układu pokarmowego

Stary 2013-07-22, 12:37   #539
wildclouds
BAN stały

Cytat:
Wiecie, co? wczoraj kupilam sobie blonnik w proszku, zobaczymy co mi da. A tutaj znalazlam ciekawy artykul... zobaczymy, czy to mi pomoze odzyskac ruchy robaczkowe
Można spróbować czegoś takiego jak Colon C. W składzie ma błonnik + prebiotyk.
wildclouds jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-23, 12:17   #540
xkarolinax
Raczkowanie

Ja po prostu raz w miesiącu wypijam herbatę ziołową przeczyszczająca usuwająca złogi kałowe. I nie katuje się jakimś nie jedzeniem, bo to napawdę nie działa.
xkarolinax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości