Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL - Strona 90 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-02-23, 12:36   #2671
GhostInTheFog
Zadomowienie

GG do GhostInTheFog
Dot.: Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL

Cytat:
Napisane przez katarzynkaaa2 Pokaż wiadomość
Dziewczyny pomóżcie!! Dzisiaj byłam u dermatologa i przepisał też mi Tetralysal do łykania i jakiś płyn do smarowania na noc "Aknemycin plus" ale doczytałam się w ulotce Tetralysalu, że nie można go łączyć z retinoidami podawanymi ogólnie, bo może to nawet prowadzić do utraty wzroku !!! A ten płyn składa się z retinoidów!!! i co teraz??? ;(
Ja stosowałam tetra i wlasnie acnemycin w płynie i nic złego się nie stało.
Stary 2013-02-23, 13:33   #2672
katarzynkaaa2
Raczkowanie

Uff dzięki bo zaczęłam panikować, ale tak czytam poprzednie posty i jestem załamana...jeśli tetralysal ma mi nie pomóc na trądzik a zaszkodzić jeszcze na żołądek i wątrobę tooo masakra
katarzynkaaa2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-23, 22:01   #2673
katarzynkaaa2
Raczkowanie

Słuchajcie a czy Tetralysal sprawiał, że miałyście nieregularnie miesiączki oraz bardzo zwiększał poziom billirubiny?
Bardzo mnie to niepokoi, a czytałam takie opinie na innym forum

Wzięlam dziś pierwszą tabletkę, ale po tylu negatywnych opiniach boję sie stosować dłużej
Stary 2013-02-23, 22:12   #2674
GhostInTheFog
Zadomowienie

GG do GhostInTheFog

Cytat:
Słuchajcie a czy Tetralysal sprawiał, że miałyście nieregularnie miesiączki oraz bardzo zwiększał poziom billirubiny?
Bardzo mnie to niepokoi, a czytałam takie opinie na innym forum

Wzięlam dziś pierwszą tabletkę, ale po tylu negatywnych opiniach boję sie stosować dłużej
Ja tylko mialam bardziej bolesne, ale tak samo reagowała na curacne (mdlałam z bólu) więc mnie to nie zaskoczyło.
Stary 2013-02-24, 12:03   #2675
palinkaaa13
Raczkowanie

ja tak samo mam, zaczęłam drugi miesiąc tetralysalu, za sobą mam jedną miesiączkę z nim i normalnie piałam z bólu podczas okresu... normalnie pomagał mi nurofen forte 2 szt a tym razem myślałam że umrę.... 2 dni wycięte z życia.... jeżeli nie pomoże mi ten tetralysal za miesiac to z niego rezygnuje i wbijam się w izotek.... czyli rozumiem że podczas izoteku jeszcze bardziej będę cierpiec podczas okresuu ((((??????

---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ----------

do sasha 91 : słuchaj ja też brałam normatabs ok 3 miesiące 2 szt dziennie i w sumie naprawdę widziałam poprawę ale koło 3 miesiąca ta poprawa była do zaobserwowania tylko na czole ale mimo to jeżeli jakims cudem tetralysal mi pomoże to od razu wroce do normatabs aby podtrzymywac efekt. a jak nie to chyba po tym tetralysalu zostaje mi tylko izotek... już mam za sobą 3 kuracje unidoxem, 1 kuracje doxycyclinum a teraz tetralysal pierwsza.... nie mam zamiaru więcej się truć czymć co mi nie pomaga więc nast będzie izotek jak tylko pani dermatolog się zgodzi. nie mam trądziku jakoś zaawansowanego w starsznej postaci jak widziałam u niektórych boroków ale jest on na całej twarzy często na plecach i na ramionach. Ciągle mam jakieś aktywne stany.... to trwa już od 7, 8 lat..... ((
palinkaaa13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-24, 13:16   #2676
katarzynkaaa2
Raczkowanie

A komuś w ogóle pomógł ten Tetralysal? Ciągle czytam, że tylko na chwilę ;/ to bez sensu, sama mam wątpliwości, czy go stosować, ale już kupiłam i szkoda kasy ;/
Izotek sporo osób poleca na trądzik, ale jego to już w ogóle się boję i chyba nigdy nie wezmę do ust...tyle ile on szkód wyrządza to..... ;(
Stary 2013-02-24, 18:02   #2677
acotam
Raczkowanie

Cytat:
A komuś w ogóle pomógł ten Tetralysal? Ciągle czytam, że tylko na chwilę ;/ to bez sensu, sama mam wątpliwości, czy go stosować, ale już kupiłam i szkoda kasy ;/
Izotek sporo osób poleca na trądzik, ale jego to już w ogóle się boję i chyba nigdy nie wezmę do ust...tyle ile on szkód wyrządza to..... ;(
Zażywam tetralysal juz od ponad miesiaca i musze przyznac, że mam juz o wiele mniej tego tradziku na policzkach niż miałam TYLE, że zostaly mi czerwone ślady wiec do gladkiej i pieknej buzi duzo mi wciaz brakuje.
Dodatkowo stosuje epiduo(żel) wraz z tym antybiotykiem wiec nie wiem czy mniej tradziku zawdzieczam tetralysalowi czy epiduo
acotam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-02-24, 18:13   #2678
katarzynkaaa2
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez acotam Pokaż wiadomość
Zażywam tetralysal juz od ponad miesiaca i musze przyznac, że mam juz o wiele mniej tego tradziku na policzkach niż miałam TYLE, że zostaly mi czerwone ślady wiec do gladkiej i pieknej buzi duzo mi wciaz brakuje.
Dodatkowo stosuje epiduo(żel) wraz z tym antybiotykiem wiec nie wiem czy mniej tradziku zawdzieczam tetralysalowi czy epiduo

Te czerwone ślady, przebarwienia są najgorsze wrrrr sama z nimi walczę; żywych, aktywnych stanów w sumie mam mało, dużo mniej niż na przykład przed rokiem, ale mam te ślaady, wczoraj właśnie dermatolog przepisał mi Tetralysal ale się boję, bo tak jak mówię, mam więcej przebarwień, niż trądziku, a boje się, że Tetra mi pogorszy i wywali te wielkie bolące gule !! wrrr chyba sobie daruje i nie wezmę na razie, przejdę się może do innego dermatologa, ale wszyscy to samo warci Szkoda kasy
Stary 2013-02-25, 17:00   #2679
joanna91x
Przyczajenie

Ja jak poszlam do dermatologa to tez od razu uslyszalam o tym izoteku ale nawet jak mi po tetralysalu nie przejdzie to nie wiem czy sie odwaze... Własnie zaczynam drugie opakowanie tetralysal no i wlasciwie bez zmian. Mam nadzieje ze u Was jest lepiej.. Pozdrawiam
joanna91x jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-25, 17:22   #2680
nazelie
Raczkowanie

Ja byłam w sobotę o dermatologa i dostałam kolejne opakowania Tetralysalu. Póki co nie jest gorzej,ciągle mam ślady po krostach, ale nowe już mi nie powstają. W trądziku tak jak i w innych chorobach, czy nawet w życiu, najważniejsze jest pozytywne nastawianie, jeżeli nie zmienicie nastawiania to nic nie zobaczycie żądnych efektów
Mam do Was pytanie czy Wam też się chce jeść po Teralysalu ??
Stary 2013-02-25, 20:26   #2681
palinkaaa13
Raczkowanie

do nazelie: ja mam wrażenie że troszeczkę większy apetyt mam ale nie wiem czy to od tego leku.Po prostu mam takie dni że czasem jem i jem a czasem nie mam smaku na nic.
Dzisiaj jednak byłam u kosmetyczki, narazie jest ok ocenie efekty za 2, 3 dni W razie czego załatwiłam sobie też skierowanie na badania jakbym razem z derma podjęła decyzję o izoteku to będą jak znalazł a jak nie to sprawdzę przynajmniej wątrobę podczas tego tetralysalu, mimo tego że nie odczuwam żadnych skutków ubocznych jeszcze no może suchość skóry jest większa. Mam wrażenie że to dzięki bioprazolowi świetnie chroni mój żoładek przed tym lekiem
Stary 2013-02-27, 22:26   #2682
nazelie
Raczkowanie

Ja też biorę osłonowo Lacidofil, skutków ubocznych nie odczuwam, tylko ciągle chce mi się jeść xD
Najważniejsze, że na twarzy nie robią mi się nowe krosty W ciągu nabliższych tygodni mam zamiar iść do kosmetyczki na oczyszczanie ...
Stary 2013-02-28, 11:06   #2683
palinkaaa13
Raczkowanie

APROPO KOSMETYCZKI dziwczyny czy wy też macie tak że te kosmetyczki się pogorszyły np ja jak byłam zapłaciłam 100zl wszytko trfało godzine i 10 minut. nic nie wydusiła na czym mi zależało do tego pare kompletnie zle bo miałam potem ropne bolące.... no i musiałam potem poprawiać po niej ... starsznie jestem nie zadowolona.... mam wrażenie że tym złuszczaniem i pillingiem co mi zrobiła to tylko naruszyła a potem jeszcze nie wydusiła tego co powinna... a samo duszenie trfało może 8 min reszta to maseczi i inne ☠☠☠☠☠☠☠y... nie wyczyscila mi nawet 1/5 co chciałam ;/

---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ----------

dzisiaj znowu zwieksze dawke w nastepnym tygodniu ide do dermy rozmawiac o izoteku badz zamienniku bo chyba ten tetralysal cos nie dla mnie
Stary 2013-03-09, 13:28   #2684
joanna91x
Przyczajenie

28 dzień mojej terapii i dalej wychodzą mi nowe zmiany... Wczoraj byłam u dermatologa dostałam dalej tetralysal i nie zwiekszyla mi dawki. Powiedziała ze wcale nie będzie tak latwo sie tego pozbyć i że moze po trzech miesiącach zobacze zadowalające zmiany.. ale i tak nie do końca. Do tego jeszcze mowiła że na działanie tego izoteku też bym musiała poczekać jakies 4 miesiące choć mie mam jakoś super nasilonego trądziku.. Juz sama nie wiem co mam robić bo sama stwierdziła ze po tetralysalu moze do mnie kiedyś znowu wrócić ten trądzik juz nie w takich nasilonych ilościach no ale jednak..
Stary 2013-03-10, 14:14   #2685
palinkaaa13
Raczkowanie

Witajcie dawno mnie tu nie było, na wizycie u dermatolog razem doszłyśmy do wniosku, że tetralysal nie da rady bo mój trądzik mimo, ze nie jest straszny ( coś tam tetralysal pomógł ale bardzo niewiele) to chyba nie zejdzie caly i do tego bardzo duzo osobom po tym leku wraca ;/ a tego juz bym nie chciala po tylu latach walki z nim ;/ więc zaproponowala mi aknenormin ( to samo co izotek) u jej pacjentów każdy się pozbył syfów dzięki niemu było parę nielicznych co mieli leciutki nawrót ale w postaci mało nasilonej niz przed kuracją. Zastosowała dawkę przypominającą na 1, 2 miesiące i po problemie. Myślę, że przy konkretnej kontoli dermatologa czyli , badania co miesiąc, stosowanie się do zaleceń, typu omijanie alko, dieta uboższa w smażonki i wit A i tego typu rzeczy to jest bardzo małe ryzyko aby przytrafiło nam się coś poważniejszego co po kuracji nie mija itp. Ja się zdecydowałąm na to leczenie w tym tygodniu robię badania i za tydz ruszam z leczeniem. Mam zamiar się zabezpieczyć w rózne kosmetyki leki itp pomocne w zwalczaniu skutków ubocznych tak że mam nadzieje szybko i bezboleśnie przeżyć ją a potem cieszyć sie już tylko śliczną buzka Poza tym przeglądałam od roku co jakiś czas dzienniki osób leczących się nim, ostatnio bardziej intensywnie i połowa osób o okresie 3 miesiąca miała już gładką buzkę ale dawkę trzeba było przyjąc cała nie ma co. W niektórych przypadkach po 2 miesiącu już było po sprawie a takie wyskakiwanie punktowo czegoś raz na 3, tyg to luzik prawda Owszem jeżeli ktoś miał ostry trądzik a widziałam i takie zdj to dłużej to trwało a potem mimo, że już aktywnych zmian nie było to blizny robiły swoje ale z tym poteem sobie poradizmy prawda Raz nawet czytalam jak jedna dziewczyna właśnie pisała w 8-ym dniu kuracji miałam to samo jak w 3cim miesiącu tetralysalem także myśle, że ten tetralysal to niestety złudna nadzieja wiadomo zawsze się myśli trzeba spróbować wszystkiego ale często potem bywa aaaa mogłam już mieć to za sobą i nie truc się tyloma antybiotykami i tak niszczyc skóre tymi wysuszajacymi masciami... No to na tyle i mimo wszytsko trzymam kciuki a może uda wam się za pomoca tego tetralysalu. Ja zauważyłam żę coś niefajnego z zębami mi się zaczęło dziać dzięki niemu :/ pozdrawiam
Stary 2013-03-11, 16:54   #2686
joanna91x
Przyczajenie

palinkaaa13 daj znać jak Ci idzie z tym izotekiem bo coś czuje że też mnie to czeka... pozdrawiam
Stary 2013-03-12, 12:31   #2687
palinkaaa13
Raczkowanie

NIE MA SPRAWY BĘDĘ INFORMOWAŁA TYLKO NIE WIEM CZY MNIE NIE OKRZYCZĄ JAK TUTAJ NA TYM FORUM BĘDĘ PISAĆ O IZOTEKU ;p a takto dzisiaj byłam na badaniach krwi jutro z wynikiem idę do dermy i za tydzień zaczynam walkę jestem bardzo pozytywnie nastawiona do tego leczenia wykupiłam pełno specyfików na każdą ewentulaność skutków ubocznych ;p ok 200 zł poszło się ... w aptece ;p a jutro ok 160 zl za ten lek. no ale pociesza mnie to, żę będę miała wreszcie spokój z tym syfem raz na zawsze aaa i na badaniach dopłaciłam sobie do zbadania krwi pod kątem helikobactera pylori... zdaża się tak, że mając tą bakterie ma się właśnie trądzik ( kolężanka tak miała, i inne leczenie jej dostosowali - pozbyła się syfu a teraz ma jakieś tam przed okresem punktowe z czym da się żyć ) pozdrawiam dziewczynki **
Stary 2013-03-12, 20:30   #2688
DontEverLookBack
BAN stały

hej, byłam u dermatologa na kontroli - po 3 opakowaniach Tetralysalu.
Moja kuracja ma trwać pół roku więc dostałam na razie kolejne 3 opakowania i za miesiąc do kontroli. Dodatkowo zamiast maści Aknemycin przepisał mi Davercin - żebym mogła stosować także w dzień pod makijaż a na plecy Aknemycin Plus - i raz na 3 dni na twarz na noc.
Na twarzy widzę znaczną poprawę, a ślady które mi zostają, jak derm określił, nie są trwałe- dzięki Bogu
DontEverLookBack jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-27, 09:39   #2689
katarzynkaaa2
Raczkowanie

Mam do sprzedania 2 opakowania Tetralysalu 300mg Jakby któraś była chętna to zapraszam na PW

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-03-28, 12:16   #2690
palinkaaa13
Raczkowanie

witam miałam co jakis czas zglaszac sie i mowic jak tam u mnie z tym aknenorminem a wiec juz 9 dzien skutkow ubocznych to tylko buzia ma sklonnosc do zaczerwienienia, a takto usta moze delikatnie bardziej suche ale caly czas je traktuje pomadka takze zeby nie przyszlo im na mysl bardziej sie wysuszyc ;p syfki jak byly tak sa ale mam wrazenie ze wagry wyssalo do gory cos ;/ wiec cos zaczyna sie dziac, ale to dobrze szybko sie zacznie to szybko skonczy moja dawka to narazie 20 mg ale za tydz wskakuje na 40 mg co drugi dzien.pozdrawiam dziewczynnki ( zaluje ze nie zaczelam tego aknenorminu juz 2 miechy temu jak tetre jadlam)
Stary 2013-03-29, 06:45   #2691
DontEverLookBack
BAN stały

dziewczyny jak wasze relacje z tetra ? pomaga wam ? ja widzę już ogromną poprawę!!

paulinkaaa13, mówiła Ci może derm ile mniej więcej Twoja kuracja aknenorminem powinna trwać? bierzesz przy tym jakieś osłony?
DontEverLookBack jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-29, 07:56   #2692
frania97
Raczkowanie

ja stosuję od 7 grudnia więc jestem obeznana co i jak. Na początku pomagał mi bardzo mało- miałam wysyp po wysypie i wysypem popychany, wciąż nowe zmiany, ale jak widać potrzeba było czasu teraz po prawie 4 miesiącach stwierdzam ,że warto było się tego podjąć. nowe zmiany wyskakują bardzo rzadko, jak już to są to małe zaskórniki a nie podskórne wulkany. Zniknęła mi już prawie kaszka z policzków- tylko nie wiem czemu ale ciągle mam trochę koło ust takich małych zaskórników ale mam jeszcze na miesiąc tabletek, mam nadzieję ,że zniknie a jak nie to trudno, co tu porównywać małą kaszkę do twarzy jak po wojnie...
na początku stosowałam też epiduo, potem duac a teraz tylko differin
nadal jednak męczę się z przebarwieniami, chyba nie dane jest mi mieć jednolitą kolorystycznie cerę
wszystkim życzę wytrwałości, jak widać potrzeba czasu, aby było widać efekty

68-67-66-65-64-63-62-61-60-59-58 kg
frania97 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-30, 12:04   #2693
palinkaaa13
Raczkowanie

no ona mi mówiła, że jak będe łykać po 20 mg to 10 miesięcy ale to raczej na pewno nie tyle bo za 4 dni wchodzę na dawkę 40 mg co drugi dzień. Wiadomo im większa dawka tym krótszy czas leczenia. Zobaczymy jak mój organizm będzie znosił ta dawkę i potem już codzień 40 mg. Narazie 11 dzień i mam delikatnie wysuszone usta. I troche brzuch mnie boli ale nie wiem chyba to miesiączka bo lada moment ją dostanę. No i w sumie tyle. A i przez 2 dni miałam delikatnie rumieńce i czerwoną buzkę ale teraz już lajcik. Co do osłonek to derma nie kazała mi jeść tego ani nic. Ale po tetrze został mi bioprazol i jem sobie ją codziennie rano po śniadaniu także wydaje mi się, że lepiej jednak jakoś chronić organizm od środka może polecicie mi jakaś rewelacyjną osłonkę na potem??? bo za tydzień kończy mi się bioprazol.Cena nie gra roli. Jakoś koło drugiego miesiąca po badaniach mam zamiar włączyć jakiś esseliv aby wątrobe troszkę wspomóc- no chyba, zę badania będą naprawdę zadowalające to sie wstrzymam Co do efektów to ciężko powiedzieć bo to dopiero 11 dzień prawda, ale na czole i w sumie wszędzie uwidoczniły mi się zakórniki mniejsze, większe rożne i tak jakby stoją sobie ;p z niektórych coś się wylęgnie to od razu rozwalam to ;p nie wiem czy to wysyp czy nie ale wysyp chyba to z dnia na dzien wywalil by mi całą masę syfów. No to może taki przygotowawczy wysyp ;p Mam nadzieję, że jak zacznę 40 mg coś się ruszy do przodu. Narazie się na 20 mg oswajam z tym lekiem.
Stary 2013-04-04, 21:04   #2694
nazelie
Raczkowanie

Hej

Jak Wam idzie terapia Tetralysalem? U mnie jest dużo lepiej Od czasu, do czasu wyskoczy jakaś krosta, ale tragedii nie ma W porównaniu z tym co było to teraz jest luz
Najbardziej przeraża mnie długość brania tego antybiotyku, bo do czerwca, lipca to jest u mnie minimum. No ale już, wolę się nie opalać i być blada niż mieć te okropne nacieki.

Trzymam kciuki za Wasze terapie
Stary 2013-04-05, 10:51   #2695
Antonuffka
Przyczajenie

Właśnie mi dzisiaj szczęka opadła w aptece bo poszłam wykupić te tabletki (2 opakowania = 32 tabletki) + skinoren i byłam w szoku jak dostałam rachunek na 125 zł!!!!
Jeśli chodzi o skinoren to spodziewałam się ceny ponad 50 ale Tetralysal za 72?!?!?!!?!? ocochoooo xD W końcu go nie wykupiłam bo stwierdziłam że jak mam sobie to łykać i się truć za takie pieniądze a CUDU i tak nie będzie to dziękuję bardzo... wolę pójść za te pieniądze do kosmetyczki, która mi bardziej pomoże - skoro i tak leczymy skutki a nie przyczyny...
Już kiedyś brałam przez kilka miesięcy inne antybiotyki na trądzik i mi prawie wątroba padła a rezultatu żadnego nie było.

Normalnie niiiiic nie pomaga. Nic a nic. I tak od 10 lat a próbowałam wiele i lekarstw jak i dermatologów - mam 23 lata i jeszcze cierpię tym bardziej że mam skórę koloru wręcz białego dlatego każdy malutki pryszcz (a u mnie to zawsze jest to bardzo duża liczba mnoga...) to jak przygas papierosem na twarzy.... normalnie horror... siedzieć tylko w domu i płakać!
Antonuffka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-05, 15:53   #2696
helvetet
Zakorzenienie

.

25.04.2015
24.08.2018
21.08.2021

Bloggerka

Edytowane przez helvetet
Czas edycji: 2013-04-28 o 18:08
helvetet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-05, 17:28   #2697
hellojza
Przyczajenie

Hej
Nie chce się rozpisywać ale tak jak Wy mam ostatnimi czasy problem z buzią - od odstawienia plastrów anty..
Wulkany w strefie T i kasza na czole i policzkach..
Poszłam do dermatolog na NFZ ( studentka) i usłyszałam diagnozę - Trądzik różowany i ten klasyczny w strefie T. Ale nie jest to aż taka mocna forma, tabletki z bratka dawały rade.
Załamka !
Nie miałam wcześniej problemów z cerą, byłą wręcz sucha...

Na pierwszym spotkaniu dostałam bezpiecznie wit PP, calcium debosilate ( czy jakos tak) i Rozex.
Pomogło ale na krótko. Jak tabletki się skończyły to sama maść dawała radę. Ale potem znów atak...

Poszłam 2 raz głównie po maść.. Myślałam też, że dostane ten sam zestaw. Twarz wyglądała fatalnie.
Pani zaproponowała mi kurację antybiotykiem przez 3 miesiące - w desperacji - zgodziłam się !
Oczywiście TETRALYSAL...i osłonowo Linex forte. szkoda, że na recepcie było tak nabazgrane że nie przeczytałam w necie co to takiego.
Po wykupieniu przejrzałam fora internetowe i odpadłam !
Skutki uboczne od wypadania włosów, zatwardzenia, rozregulowany okres, bóle brzucha, tycie..
Biorę dawkę 150 mg - przez 5 dni 2x dziennie i potem po 1 tab. Potem mam do kontroli przyjść.
Biorę 3 dzień i już się boję. Nie lubię karmić się chemią, rzadko choruję. Czuję się jakby było mi w brzuchu coś nie tak, szybkie uczycie głodu i ciężkości. Trochę mi jakby słabo ( może to pogoda). Nie wiem, czy się doszukuję - wyobraźnia pracuje.
I tutaj zaczynam się martwić...
Nie wiem, czy to brać... Nie mam masakrycznego trądziku tylko taką kasze na policzkach, czasem coś większego jak ojem się słodyczy. Pod make-upem nie wygląda to tak źle a dobra dieta przynosi efekty.
Nie wiem czy jest sens się truć. Jeszcze jak nie dostanę okresu.. Alkoholu pić nie mogę.
Chciałabym się dostac do dobrego dermatologa specjalisty ale to dopiero jakoś w maju mam zamiar. Na pewno sa inne metody niż TETRALYSAL. Na prawdę się boję o swoje zdrowie po tym leku !
hellojza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-06, 11:18   #2698
quench
Are you talking to me?!

Cytat:
Napisane przez hellojza Pokaż wiadomość
Hej
Nie chce się rozpisywać ale tak jak Wy mam ostatnimi czasy problem z buzią - od odstawienia plastrów anty..
Wulkany w strefie T i kasza na czole i policzkach..
Poszłam do dermatolog na NFZ ( studentka) i usłyszałam diagnozę - Trądzik różowany i ten klasyczny w strefie T. Ale nie jest to aż taka mocna forma, tabletki z bratka dawały rade.
Załamka !
Nie miałam wcześniej problemów z cerą, byłą wręcz sucha...

Na pierwszym spotkaniu dostałam bezpiecznie wit PP, calcium debosilate ( czy jakos tak) i Rozex.
Pomogło ale na krótko. Jak tabletki się skończyły to sama maść dawała radę. Ale potem znów atak...

Poszłam 2 raz głównie po maść.. Myślałam też, że dostane ten sam zestaw. Twarz wyglądała fatalnie.
Pani zaproponowała mi kurację antybiotykiem przez 3 miesiące - w desperacji - zgodziłam się !
Oczywiście TETRALYSAL...i osłonowo Linex forte. szkoda, że na recepcie było tak nabazgrane że nie przeczytałam w necie co to takiego.
Po wykupieniu przejrzałam fora internetowe i odpadłam !
Skutki uboczne od wypadania włosów, zatwardzenia, rozregulowany okres, bóle brzucha, tycie..
Biorę dawkę 150 mg - przez 5 dni 2x dziennie i potem po 1 tab. Potem mam do kontroli przyjść.
Biorę 3 dzień i już się boję. Nie lubię karmić się chemią, rzadko choruję. Czuję się jakby było mi w brzuchu coś nie tak, szybkie uczycie głodu i ciężkości. Trochę mi jakby słabo ( może to pogoda). Nie wiem, czy się doszukuję - wyobraźnia pracuje.
I tutaj zaczynam się martwić...
Nie wiem, czy to brać... Nie mam masakrycznego trądziku tylko taką kasze na policzkach, czasem coś większego jak ojem się słodyczy. Pod make-upem nie wygląda to tak źle a dobra dieta przynosi efekty.
Nie wiem czy jest sens się truć. Jeszcze jak nie dostanę okresu.. Alkoholu pić nie mogę.
Chciałabym się dostac do dobrego dermatologa specjalisty ale to dopiero jakoś w maju mam zamiar. Na pewno sa inne metody niż TETRALYSAL. Na prawdę się boję o swoje zdrowie po tym leku !
Spokojnie. Biorę Tetra już drugi miesiąc i to w dużo wyższej dawce niż Ty. Skutki uboczne jakie miałam to sporadyczne nudności i bóle głowy. I tyle. Nie przytyłam ani grama, włosy nie wypadały mocniej niż zwykle, a sam lek faktycznie pomógł mi na silne zapalenie skóry. Buzia zrobiła się gładka, zaczerwienienia i grudki zginęły.
Zauważ że na fora wchodzą zwykle osoby, które mają jakiś problem i szukają pomocy- stąd nawał negatywnych opinii. Na Twoim miejscu kontynuowałabym terapię. Chyba że skutki uboczne będą naprawdę poważne, dopiero wtedy odstawiłabym antybiotyk.
Stary 2013-04-07, 17:05   #2699
joanna91x
Przyczajenie

Hej dziewczyny, biore tetra od 57 dni no i niestety .. juz sie zaczynam powoli godzic z faktem ze w lato bede chodzic cala w kropkach albo z mega grubą warstwą tapety. I jak tu w ogole wyjsc sie poopalac do ludzi? Już mi ręce opadają. Raczej nie odczuwam skutkow ubocznych oprócz lekkiego zmęczenia, jeszcze pewnie z miesiąc mi został i bedzie trzeba zrezygnowac skoro nie pomaga. A po wakacjach pomysle o bardziej drastycznych srodkach. Najgorsze sa te blizny ktore strasznie sie odznaczaja... nie mam dziur w twarzy tylko straszne zaczerwienienia. Moze macie jakis wybrobowany sposob ? kosmetyczka ?
Stary 2013-04-08, 08:54   #2700
hellojza
Przyczajenie

Hej - a napiszecie mi jak to w końcu jest ze słońcem ?
Tak - przeczytałam ulotkę !
Zrozumiałam tą informacje tak, że przy dużych dawkach Tetry - 1200 nie wolno się opalac na słońcu i na solarium.
Ja zaczęłam terapie teraz - kwiecień - dawka najmniejsza 150 1x dziennie.
3 miesiące - kończe w czerwcu.. No niby nie będzie jeszcze jakoś mega gorąco ale się zastanawiam jak mam się zachować, nie wychodzić, krem w wysokim filtrem ?
Poza tym w czerwcu planuje pojechac do Niemiec do pracy fizycznej na powietrzu. W tamtym roku jakoś nie było pogody w ogóle gdy tam byłam - więc nie było by problemu.
Oczywiście mam zamiar zapytać Dermy jakoś za 2 tyg.
Fajnie, że nie powiedziała mi o Tetrze nic ! Tylko przepisała.
Buziaki.
hellojza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości