|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3661 | |
Winter is coming
|
Dot.: Przy takim towarzystwie i dobrym winie,nasz czas do ślubu szybciej płynie!PM201
Cytat:
![]() Jak już jesteśmy przy dzieciach, to śniło mi się dzisiaj, że urodziło nam się dziecko i to był koszmar, ciągle wyło, wiecznie się kłóciliśmy i aż się poryczałam przez sen ![]() ![]()
![]() |
#3662 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przy takim towarzystwie i dobrym winie,nasz czas do ślubu szybciej płynie!PM201
a ja bym chciała dziudziusia
![]() ![]() Gdybym miała umowe o prace, to od razu po slubie bym chciała ;p |
![]() ![]() |
![]() |
#3663 |
Zakorzenienie
|
Moja mama w tym momencie zajmuje się rocznym chłopcem, czasami mam z nim kontakt i takie dzieciątko jest naprawdę super
![]() ![]() Ja miałam od zawsze kontakt z małymi dziećmi - jestem najstarsza w moim pokoleniu w rodzinie, moje kuzynostwo najmłodsze ma 4 lata ![]() ![]() Ale nie ukrywam, że sama jeszcze nie chcę mieć dzieci.
![]() |
#3664 |
Zadomowienie
|
Heloł
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3665 |
Zakorzenienie
|
A my z TŻtem chcemy strasznie, no ale na chwilę obecną jest to niemożliwe....na szczęście chwilowo u mnie w rodzinie się kuzynostwo rozmnaża jak króliki na wiosnę
![]() ![]() Witam się porannie kawką ![]()
#3666 |
Zakorzenienie
|
hej, widze że mowa o dzieciach- my ostatnio o tym rozmawialiśmy i obydwoje byśmy tak za 5 lat chcieli mieć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3667 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Witam! Dzisiaj dopiero zaczynam o 10.45, ale już muszę się zbierać na "puszkę". Miłego dnia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3668 |
Zakorzenienie
|
no własnie gdyby nie te gówniane umowy... ja mam umowe zlecenie na 3 lata. To jest jawne wykorzystywanie... ale cóz zrobić, płacą to sie pracuje. Szuam szukam ciągle czegos innego i narazie nic
|
![]() ![]() |
![]() |
#3669 |
Winter is coming
|
A ja nie chcę dziecka, w każdym razie nie teraz i nie przed 30tką. Nie wiem, czy mi się odmieni. Chłop na razie też nie chce, uffff. Jakbym trafiła na takiego, któremu by się marzyła idealna żonka i rodzinka, to bym wiała
![]()
#3670 |
BAN stały
|
My MOŻE za 5 lat (ja 30 lat, tż 29), chociaż wszyscy wokół twierdzą, że teraz jak siedzę w domu to w sumie mogłabym zajść
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3671 |
Zadomowienie
|
Jeżeli chodzi o dzieci, to ja mam czwórkę.... siostrzeńców
![]() O swoich nie myślę, nie dorosłam jeszcze..... ![]()
Ciąża http://www.suwaczki.com/tickers/7470hqvkkbz2t44k.png Poród http://www.suwaczki.com/tickers/7470skjoll5khh75.png Edytowane przez niulka_1985 Czas edycji: 2013-02-25 o 07:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#3672 |
Zadomowienie
|
Ja bym mogła mieć teraz
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3673 |
Zakorzenienie
|
ja mam plan dostać umowe o prace
![]() i wtedy mysleć o dziecku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3674 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3675 |
Zakorzenienie
|
cześć
![]() ja do spraw ślubnych mogę dopisać makijażystkę ![]() ![]() week zleciał mi strasznie szybko ale czynnie ![]() ![]() ja mam takie pytanie orientujecie się jak to jest u Was bo 3 mies. przed ślubem spisywany jest protokół.. czy ksiądz wtedy przepytuje? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3676 | |
BAN stały
|
Cytat:
Kamerun za kilkanaście tysi, wesele w pałacu i... bolerko ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3677 |
Zadomowienie
|
Kochane nie było mnie weekend i... 25 stron?! Wybaczcie, ale nie czytam
![]() Miałam uczelnię w weekend, dokładnie ćwiczenia, więc nie miałam nawet jak wejść na wizaż ![]() ![]()
#3678 |
Zakorzenienie
|
no ja wiem ze 3 mies. przed ślubem jest spisywany protokół ale słyszałam że wtedy ksiądz przepytuje z 10 przykazań itp
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3680 |
Zakorzenienie
|
ja już w pracy, ale mi się nie chce ;(((
|
![]() ![]() |
![]() |
#3681 |
Zadomowienie
|
Z tego co się orientuje to wtedy ksiądz pyta czy nie ma przeciwwskazań do ślubu, aby mogły pójść zapowiedzi - jeśli dobrze pamiętam.
#3682 |
Zakorzenienie
|
Witam się
![]() Mój N. jak słyszy o dziecku to się robi sztywny niczym blat stołu... Cały się robi sztywny ze stresu ![]() W sobotę w szafce czegoś szukał u rodziców i tak szybko spojrzał i do mnie biegnie zestresowany i patrz co tam jest ![]() ![]() ![]() Przez was zaczęłam się zastanawiać nad hula hopem ![]() ![]() ![]() Teściowa mi powiedziała że ładnie widać że schudłam ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3683 |
Zakorzenienie
|
ja mam nadzieję że mi wyślą dziś moje hula hop. Chcę się już uczyć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3684 |
Zakorzenienie
|
OOO i zdaj relacje jakie jest
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3685 |
Rozeznanie
|
Czesc dziewczyny
![]() Ja juz po kawce, dzieci wyprawione do przedszkola, dom ogarniety i sobie zajrzalam do Was ![]() Ja z dziecmi kontkat mam od zawsze, poszlam na przedszkolna nawet ![]() ![]() Tz przed przyjazdem do Niemiec pierwszy raz w zyciu roczne dziecko trzymal na rekach, byl przerazony ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#3686 | |
Blond forever!
|
Cześć
![]() Cytat:
![]() Ale co w zamian? - bo z gołymi pod ołtarzem to też trochę lipa... Dlatego ja będę miała zabudowaną górę i po kłopocie ![]()
Edytowane przez Blondi2989 Czas edycji: 2013-02-25 o 09:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3687 | |
Zakorzenienie
|
http://styl.fm/item/1698058 ciekawa
![]() ja to nie mam pomysłu na fryzurę ![]() ---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3688 | |
BAN stały
|
Pytania przy protokole:
I. Dane personalne 1. a. Nazwisko (panieńskie i poprzednio używane) b. Imiona c. Imię i zawód ojca d. Imię, nazwisko panieńskie matki e. Dowód osobisty (seria, nr, miejsce i data wydania) 2. a. Data i miejsce urodzenia b. Data i adres parafii chrztu c. Rok i parafia i Komunii św. d. Rok i parafia bierzmowania 3. a. Miejsce i adres stałego zamieszkania b. Miejsce, czas okres i adres tymczasowego zamieszkania c. Miejsce, adres parafii i czas okres poprzedniego zamieszkania d. Miejsce i adres zamieszkania rodziców 4. a. Stan cywilny (wolny, wdowiec, cywilnie związany, rozwiedziony) b. Wykształcenie c. Zawód 5. a. Wyznanie (obrządek) b. Czy uznaje zasady moralności chrześcijańskiej? c. Czy rozumie potrzebę modlitwy, przystępowania do sakramentów św. i uczestniczenia we Mszy św.? d. Czy zamierza przed ślubem w sposób świadomy przystąpić do sakramentu pokuty i przyjąć Komunię św.? e. Czy ukończył katechizację (podstawową, ponadpodstawową, przedmałżeńską)? 6. a. Od jak dawna narzeczeni się znają? b. Czy i od kiedy są zaręczeni? c. Czy rodziny narzeczonych się znają? d. Czy rodzice i opiekunowie wiedzą o zamiarze małżeństwa? e. Czy wyrażają zgodę? Jeżeli nie to dlaczego? II. Przeszkody małżeńskie 7. Przeszkoda niezdolności fizycznej (kan. 1084) a. Czy narzeczony nie ma wątpliwości co do stanu swojego zdrowia? b. Czy uważa, że będzie mógł mieć własne dzieci? c. Czy nie ma wątpliwości co do zdolności do współżycia małżeńskiego? 8. Przeszkoda węzła małżeńskiego (kan. 1085) a. Czy nie zawierał małżeństwa z inną osobą? b. Jeżeli tak, to w jaki sposób małżeństwo to przestało istnieć? c. Czy nie zawierał (-a) związku cywilnego z inną osobą? d. Jeżeli tak, to w jaki sposób związek ten przestał istnieć? e. Kiedy i dlaczego nastąpił rozwód? f. Czy z poprzedniego małżeństwa lub związku cywilnego wynikają zobowiązania względem współmałżonka, dzieci lub innych osób? 9. Przeszkoda występku (kan.1090) a. Czy narzeczeni znali się przed śmiercią współmałżonka? b. Co było powodem śmierci? c. Czy któryś z narzeczonych nie jest współwinnym tej śmierci? 10. Przeszkoda pokrewieństwa (kan. 1091) a. Czy narzeczeni są spokrewnieni w jakim stopniu? 11. Przeszkoda powinowactwa (kan. 1092) a. Czy narzeczeni nie są powinowatymi w linii prostej? 12. Przeszkoda przyzwoitości publicznej (kan. 1093) a. Czy narzeczeni nie pozostawali z krewnymi drugiej strony w związku małżeńskim nieważnym lub w konkubinacie? 13. Przeszkoda pokrewieństwa prawnego (kan. 1094) a. Czy między narzeczonymi nie zachodzi stosunek rodzicielstwa lub rodzeństwa na skutek adopcji prawnej? 14. Przeszkoda święceń (kan. 1087) a. Czy narzeczony nie przyjął święceń diakonatu lub kapłaństwa? 15. Przeszkoda wieczystego i publicznego ślubu czystości (kan. 1088) a. Czy narzeczeni nie składali wieczystego i publicznego ślubu czystości w instytucie zakonnym? * Dotyczy tylko katolików obrządku wschodniego 16. Przeszkoda pokrewieństwa duchowego (kan. 811 KKKW) a. Czy narzeczeni nie pozostają względem siebie w jakiejś relacji w związku z sakramentem chrztu? III. Wady oświadczenia woli zawarcia małżeństwa 17. Jedność (wyłączność), nierozerwalność, sakramentalność małżeństwa, dobro potomstwa (kan. 1055, 1-2; 1056) a. Czy chce zawrzeć małżeństwo zgodnie z nauką Kościoła jako jedno i nierozerwalne do śmierci? b. Czy wewnętrznie zgadza się z nauką Kościoła co do nierozerwalności i wierności? Jeżeli nie, dlaczego? c. Czy dopuszcza rozejście się czy separację w wypadku trudności w małżeństwie? d. Czy chce przyjąć potomstwo w małżeństwie i po katolicku je wychować? e. Czy przyjmuje zasady etyki katolickiej w planowaniu rodziny? 18. Niezdolność do przyjęcia obowiązków małżeńskich (kan. 1095) a. Czy w rodzinie nie było wypadków choroby psychicznej? b. Czy narzeczeni są przekonani o własnym zdrowiu psychicznym? (kan. 1095, n. 1) c. Czy mają zdolność do rozeznania oceniającego co do istotnych praw i obowiązków małżeńskich? (kan. 1095, n. 2) d. Czy nie cierpią na przewlekłe lub dziedziczne choroby, o których wzajemnie nie wiedzą? (kan. 1095, n. 3) e. Czy nie nadużywają alkoholu lub innych środków odurzających? Czy nie są od nich uzależnieni? Czy druga strona o tym wie? 19. Warunek (kan. 1102) a. Czy są stawiane jakieś wymagania, od których uzależnia się zawarcie lub trwanie małżeństwa? b. Czy wymagania te nie mają formy warunku? Czy warunek ten dotyczy przeszłości, teraźniejszości czy przyszłości? c. Jakie jest stanowisko drugiej strony w tej sprawie? 20. Przymus (kan. 1103) a. Czy narzeczeni sami dobrowolnie podjęli decyzję zawarcia małżeństwa? b. Komu zależy na zawarciu tego związku? c. Czy nie ma nacisku ze strony rodziny lub otoczenia, np. względy materialne, społeczne, obawa zniesławienia? d. Czy nie ma innych okoliczności przymusu, np. bojaźń z szacunku dla rodziców? 21. Umyślne wprowadzenie w błąd (kan. 1098) a. Czy narzeczeni nie tają przed sobą okoliczności mogących zakłócić wspólnotę życia małżeńskiego, np. niepłodności, nałogów, zobowiązań finansowych? IV. Małżeństwa mieszane z braćmi odłączonymi, niechrześcijanami, z niewierzącymi i niepraktykującymi - kan. 1086; 1124-1129. 22. Pytania dla strony katolickiej: a. Czy zdaje sobie sprawę, że zgodne pożycie w małżeństwie jest zagrożone z powodu różnic w sprawach najbardziej wewnętrznych, czego z racji zaangażowania uczuciowego się nie dostrzega? b. Jak postąpi w wypadkach konfliktowych, gdy żadna ze stron nie będzie chciała ustąpić, np. w sprawach moralnych i religijnego wychowania dzieci? c. Czy zgodzi się na postępowanie wbrew prawu Bożemu, czyli na życie grzeszne dla zachowania wspólnoty w małżeństwie? 23. Pytania dla strony niekatolickiej: a. Czy zdaje sobie sprawę z konsekwencji różnicy poglądów, różnej oceny moralnej w wielu sprawach? b. Czy zdaje sobie sprawę z naturalnego obowiązku tolerancji względem przekonań i zobowiązań strony katolickiej? c. Czy zna obowiązki sumienia współmałżonka? d. Czy uznaje jedność i nierozerwalność małżeństwa oraz jego cele: wspólne dobro małżonków oraz zrodzenie i wychowanie potomstwa? 24. w przypadku małżeństw mieszanych obrządkowo: a. jeśli narzeczony jest obrządku wschodniego: Czy narzeczona chce przejść na obrządek narzeczonego? b. jeśli narzeczona jest obrządku wschodniego: Czy któraś ze stron chce przejść na obrządek drugiej strony? Uwaga: a .w przypadku małżeństwa z niekatolikiem lub osobą nieochrzczoną (z wyjątkiem odstępców od Kościoła katolickiego) należy wypełnić formularz nr 4 (w trzech egzemplarzach) oraz nr 12 lub 12A i 27A; b. w przypadku odstępców od Kościoła katolickiego oraz osób niepraktykujących należy wypełnić formularz nr 5 (w trzech egzemplarzach). V. Duszpasterska rozmowa z narzeczonymi 25. a. Rozmowę ustalono na dzień ................. b. Rozmowę przeprowadził ksiądz (diakon) ............. VI. Dokumenty 26. a. Metryka chrztu św. b. Świadectwo ukończenia katechezy przedmałżeńskiej c. Prośba o wygłoszenie zapowiedzi d. Odpis aktu małżeństwa z USC. Nr dokumentu ................ e. Zaświadczenie konkordatowe. Nr dokumentu z USC ............... ---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3689 |
Zakorzenienie
|
łoo boże jak na przesłuchaniu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3690 |
Zakorzenienie
|
Jaka lista.... masakra
![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:09.