Z maluszkami wątek trzeci - jak ten czas nam szybko leci! Mamusie IX-X 2012 - Strona 142 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-25, 08:44   #4231
kasiam187
Wtajemniczenie

GG do kasiam187 Wyślij wiadomość przez MSN do kasiam187 Send a message via Skype™ to kasiam187
Dot.: Z maluszkami wątek trzeci - jak ten czas nam szybko leci! Mamusie IX-X 2012

Cytat:
Napisane przez Anusia479 Pokaż wiadomość
Zarejestrowałam chłopców do lekarza na 10.40.
Trzymajcie kciuki aby u Fabianka było dobrze

Cytat:
Napisane przez angel166 Pokaż wiadomość
Co o nim sadzicie?
tablica.pl/i/oferta/krzeselko-do-karmienia-ID2maPf.html?code=9ee7380 567

Bo szukam jakiegoś do 100zl... zalezy mi na tym by regulowana wys była i oparcie
Cytat:
Bo to jeszcze znalazlam ale ono chyba nie regulowane tablica.pl/i/oferta/krzeselko-do-karmienia-coneco-ID2gOaT.html?code=23a2594 c78

kasiam187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-25, 09:15   #4232
angel166
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ula2689 Pokaż wiadomość
Haj!
Lucia bez chłopów świat byłby piękniejszy

Bliźniaki dziś kończa 6 miesięcy

i tak mnie na rozmyślania wzięło...gdybym nie była w szpitalu to pewnie miałabym teraz tylko Huberta...

---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:33 ----------

A czemu płakałaś?
Oczywiście że nie można ale też znam takich delikwentów

---------- Dopisano o 09:42 ---------- Poprzedni post napisano o 09:39 ----------

Anusia kciuki mocno zaciśnięte!
Angel wybacz ale obydwa paskudne
Posmialam miało byc hehe

Dzięki za opinię co do krzesełek, no nic szukam dalej
Chciałam cos jak te apollo sun tylko używane

Jagódka
angel166 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-25, 09:16   #4233
angel166
Zakorzenienie

A i bym zapomniała wszystkiego naj dla bliźniaków!

Jagódka
Stary 2013-02-25, 09:24   #4234
marzenka1984
Rozeznanie

Dot.: Z maluszkami wątek trzeci - jak ten czas nam szybko leci! Mamusie IX-X 2012

Witam

Angel powiedz mi ile kaszki dajesz na ile wody bo widzę, że masz taki sam plan żywienia dzidziula. Daje 180 mm.
Ula wszystkiego dobrego dla bliźniaków
Anusia ściskam mocno kciuki.
lukrecjażeby wszystko się ułożyło.
Stary 2013-02-25, 09:28   #4235
gda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tamlin111 Pokaż wiadomość
Dobry.
My dziś na szczepienie

Autor miał chyba na myśli że sadza się dziecko w konkretnym celu, nauki załatwiania na nocnik. Także czas na naukę jest później, kiedy dziecko potrafi kontrolować swoje zwieracze i wiedzieć kiedy chce siku, kiedy kupę i jak to robić. Sadzanie w wieku 7-miu miesięcy niewiem jaki ma cel. Co znaczy oswojenie się z nocnikiem? Z łóżkiem też oswajałaś?
Kiedyś była rzeczywiście tendencja do wczesnego sadzania, tyle że kto z nas teraz nie ma problemów z kręgosłupem między innymi przez wymuszoną pozycję na nocniku, bardzo szkodliwą dla małego dziecka. Każda z nas zrobi jak uważa. Ja Paulę zaczęłam sadzać około roczku, nieraz wiedziała co i jak, nie raz nie. Sama zachciała siadać kilka miesięcy później i po 3 dniach była bez pieluchy. Teraz mam zamiar też niczego nie przyspieszać.

Jakieś ponure strasznie i plastikowe.

Wybacz, ale ohyda.
W sumie masz rację. Tak sobie pomyślałam, że dziecko fazę analną przechodzi ok.1-2 roku życia i wtedy jest czas na trening czystości.
gda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-25, 09:38   #4236
tamlin111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gda Pokaż wiadomość
W sumie masz rację. Tak sobie pomyślałam, że dziecko fazę analną przechodzi ok.1-2 roku życia i wtedy jest czas na trening czystości.
Przerabiałam temat dokładnie przy Pauli bo tata mój chciał ją szybko sadzać. Daje to więcej szkody niż korzyści.

Najlepszego dla Huberta i Oliwki
Stary 2013-02-25, 09:48   #4237
katiem
Wtajemniczenie

hello

Byliśmy wczoraj u szwagra. jedyne czego im zazdroszczę to...porządku żadnych zabawek na podłodze - ale już niedlugo bo w czerwcu powitają córeczkę.

Ula najlepszego dla dzieciaczków

---------- Dopisano o 10:48 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ----------

A naszym rodzicom to ja się nie dziwię szybkiego sadzania na nocnik. Babranie z tetra - no ile można

Pawełek

Kubuś
katiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-25, 09:48   #4238
m_moni
Zadomowienie

marchewka z ziemniakiem Mai nie smakowała
szczerze mówiąc ja bym tego nie ruszyła

Cytat:
Napisane przez kraven Pokaż wiadomość
Lukrecja tle mocno

My właśnie wróciliśmy z obiadu. Pierwszy raz byliśmy z Jasiem w knajpce i zniósł to nad wyraz dobrze. Musiał bardzo przezyć że my jedliśmy a On nie bo po powrocie zjadł 170 ml mleka

Cytat:
Napisane przez Katee27 Pokaż wiadomość
Hej,witajcie
Ale się za Wami stęskniłam
Jak mi się uda,to dziś jeszcze poodpisuje.
no, bo miałam do Ciebie już pisać

Cytat:
Napisane przez kasiam187 Pokaż wiadomość
oby sie ulozylo gratulacje ząbka

a na dobranoc moja córa prubuje zasnąc
widać, że potrafi sobie radzić w życiu

Cytat:
Wogóle mozliwe ze kaszka z bobovoty zatyka mi mała a x nestle nie?bo od tyg dawalam morelowa z bobovity, bo mąż kupił taka zamiast nestle i 3dni mała robiła kupkę po kawałeczku z wielkim wysiłkiem. Wczoraj utknęła ona w pupci i nie wiedziałam jak jej pomoc termomwtrem powoli i poszła twardą jął kamień, ciemno-zielona. Z jedzenia nic nowego nie jadla(no troszke kalafiorka do zupki dostała) wczoraj już kaszki na noc nie dałam. Pospała do 6 jak zawsze. Kupka poszła elegancka bez problemu dzis. Nie wiem czy dac jej kaszke dziś ta z bobovity, czy w ogóle nie dawać jej dopóki nie wrócimy do nestle?
my jemy kaszkę z bobovity i jest ok, ale może zmiana tak na Jagódkę wpłynęła

Cytat:
Napisane przez katiem Pokaż wiadomość
Moni
kabanos - ja kupuję w biedronce drobiowe Konspol - 100%mięsa.
Zawijam w plasterek żółtego sera i to w mały plaster ciasta francuskiego. Posmarować rozbełtanym jajkiem i do piekarnika - 200 stopni - do zrumienienia - ok 15 minut.
dzięki

brawa dla bliźniaków

Angel jak chcesz to się porozglądam za krzesełkiem dla Jagody
u mnie na osiedlu jest taki super komis. rzeczy wyglądają jak nowe. muszę znaleźć nosidło dla Mai, więc przy okazji popatrzę na krzesełka. tylko jaki kolor?
m_moni jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-25, 09:50   #4239
kraven
Zakorzenienie

Cześć. Ale się dzisiaj wyspaliśmy. Dopiero wstaliśmy ( oprócz małej przerwy na karmienie o 7.00 )

Wszystkiego najlepszego dla bliźniaków

Dziewczyny polećcie jakąś dobrą lustrzankę w przystępnej cenie

Jestem żonką

Dwa szczęścia:
Jaś - 08.11.2012
Hania - 06.11.2015
kraven jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-25, 09:55   #4240
katiem
Wtajemniczenie

Cytat:
Cześć. Ale się dzisiaj wyspaliśmy. Dopiero wstaliśmy ( oprócz małej przerwy na karmienie o 7.00 )

Wszystkiego najlepszego dla bliźniaków

Dziewczyny polećcie jakąś dobrą lustrzankę w przystępnej cenie
A przystępna to jaka? Ja mam NIkon D3100. ok 1600zł w necie - sklep Sferis bodajże.

Pawełek

Kubuś
katiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-25, 10:07   #4241
lourose
Wtajemniczenie

Hej
mamy dziś szczepienie, dopytam się przy okazji o wszystkie nękające mnie sprawy

Zosia zaczęła wstawać w nocy pierwsza pobudka o 24:00, potem 4:00, 5:00 i jak zasnęła ze mną to pospałyśmy jeszcze do 7:00. Mam nadzieję że to czasowe

---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ----------

Kraven ja nie pomogę bo w ogóle się nie znam na takich magicznych sprawach
lourose jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-25, 10:28   #4242
kraven
Zakorzenienie

Katiem Twoja jest w bardzo przytępnej cenie a zadowolona jesteś?
Przystępna to tak do 2,5 tys.

Jestem żonką

Dwa szczęścia:
Jaś - 08.11.2012
Hania - 06.11.2015
Stary 2013-02-25, 10:33   #4243
Iwa844
Zakorzenienie

ja jeszcze poprzynudzam w temacie spacerówek. Macie jakiś pogląd na Graco? http://www.rzeszowiak.pl/wozek-jest-...y-kosz-3412758
Stary 2013-02-25, 10:34   #4244
Hatti
Rozeznanie

hej,
moje dziecie jeszcze dzis mleka nie tknelo.humor ma wysmienity,bawi sie,smieje,zero placzu,ale jesc nie bedzie.ostatnia butla byla o 5 rano-130ml.tak wiec Angel,Baobabek,witam w klubie..

wszystkiego najlepszego dla blizniakow Ula!
Stary 2013-02-25, 10:40   #4245
sobczi
Raczkowanie

Cytat:

W ogole mozna 7mc dziecko prowadzić pod paszki po mieszkaniu???
Jeśli dziecko samo się wyrywa do wstawania , podnosi się na kolankach , stoi ma sztywne nóżki przy staniu to raczej jest gotowe , choć ja bym nie prowadziła.

Co do tematu nocnikowego .
Myślę że każda z nas powinna rozważyć sprawę zgodnie że swoim sumieniem. Akurat moj pediatra nie widziała przeciwwskazań. Jeżeli brać pod uwagę jedynie cel pozbycia się pieluch to może faktycznie za wcześnie, z otoczenia jednak znam przypadki (dzieci we wskazanym przez was wieku) wielkiej niechęci do siedzenia na nocniku i robienia tam czegokolwiek oprócz histeryzowania.
A co do oswajania to powiem inaczej nie oswajałam małej z naszym łóżkiem co skutkuje tym, że nie zaśnie z nami, a przekladana do łóżeczka niemalże od razu. Pozatym sądzę że dziezko intuicyjnie rozpoznaje przedmioty tak jak to jest z łyżeczką : ilekroć ją pokaże Ala otwiera buzię.

Mam do was pytanie czy ktoras z was miała w ciąży problemy z tarczycą i brała jakieś leki . Szwagierka ma właśnie problem a ma rozbieżne opinie od lekarzy więc robię pogladowy wywiad. Będę wdzięczna za pomoc

Szesliwego kolejnego pół roczku i nie tylko ...dla bliźniaków

27 czerwiec 2009

Edytowane przez sobczi
Czas edycji: 2013-02-25 o 10:47 Powód: zapominastwo
sobczi jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-02-25, 11:09   #4246
m_moni
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sobczi Pokaż wiadomość
Mam do was pytanie czy ktoras z was miała w ciąży problemy z tarczycą i brała jakieś leki . Szwagierka ma właśnie problem a ma rozbieżne opinie od lekarzy więc robię pogladowy wywiad. Będę wdzięczna za pomoc

ja miałam niby za wysoki poziom tarczycy w ciąży, bo normy się zmieniają i to jeszcze różne są odnośnie co do województw. brałam euthyrox n50. jeśli chcesz, to Ci wyślę, bo mnie już się nie przyda
Stary 2013-02-25, 11:10   #4247
Agnes!84!!
Rozeznanie

Cześć!
Wychodzi na to że będę musiała kupić Pauli spacerówkę jeśli planujemy kolejne dziecko na 2014. Będziemy robić wyprawy na dwa wózki
Dzięki za odpowiedzi
Idę zjeść póki śpi
Planuję nauczyć się szydełkowania Któraś potrafi?
Stary 2013-02-25, 11:14   #4248
marzenka1984
Rozeznanie

Kiedyś bawiłam się w robótki szydełkiem i bardzo mi się to podobało
Stary 2013-02-25, 11:24   #4249
sobczi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez m_moni Pokaż wiadomość
ja miałam niby za wysoki poziom tarczycy w ciąży, bo normy się zmieniają i to jeszcze różne są odnośnie co do województw. brałam euthyrox n50. jeśli chcesz, to Ci wyślę, bo mnie już się nie przyda
A bralas od początku ? Ona ma znowu za niski dziś idzie do lekarza znowu więc podpytam czy w razie w chce. Thx

27 czerwiec 2009

sobczi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-25, 11:25   #4250
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek

Cytat:
Napisane przez Hatti Pokaż wiadomość
hej,
moje dziecie jeszcze dzis mleka nie tknelo.humor ma wysmienity,bawi sie,smieje,zero placzu,ale jesc nie bedzie.ostatnia butla byla o 5 rano-130ml.tak wiec Angel,Baobabek,witam w klubie..

wszystkiego najlepszego dla blizniakow Ula!
no u nas to codzienność, "miło", że grono sie powiększa czy też się tak złoscisz, czy tylko ja ledwo z siebie nie wychodzę z tego powodu??

U mnie jest 6 stopni i piękne słońce woda leje sie strumieniami z dachów, na chodnikach i ulicy rzeki płyną Korzystając z ciepła umyłam sobie okna w saloniezostały mi 2 pokoje i kuchnia, ale wena mnie opuściła Jak mała wstanie i zje obiadek to idziemy na spacerek, moze założę jej kombinezon taki misiowy przejściowy zamiast tego zimowego

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-25, 11:25   #4251
niegrzeczna88
Wtajemniczenie

hej kochane
pospałyśmy dziś z Igą do 10, z małymi przerwami oczywiście
nic mi się dzisiaj nie chcę leń totalny..

Cytat:
Co o nim sadzicie?
tablica.pl/i/oferta/krzeselko-do-karmienia-ID2maPf.html?code=9ee7380 567
Cytat:
Bo to jeszcze znalazlam ale ono chyba nie regulowane tablica.pl/i/oferta/krzeselko-do-karmienia-coneco-ID2gOaT.html?code=23a2594 c78
kochana ani jedno ani drugie nie podoba mi się

wszystkiego naj Ula dla bliźniaków

IGA

Maja

niegrzeczna88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-25, 11:35   #4252
m_moni
Zadomowienie

Cytat:
A bralas od początku ? Ona ma znowu za niski dziś idzie do lekarza znowu więc podpytam czy w razie w chce. Thx
brałam od 4 czy 5 mies., nie pamiętam
Stary 2013-02-25, 11:36   #4253
kraven
Zakorzenienie

Dziewczyny mój też ma takie dni, że nie chce jesć. W sensie krzyczy o jedzenie co 3 godziny ale zjada 80, 90 ml a innym razem 140 ml. I strasznie mnie to frustrowało na początku, byłam zła na Jasia, że nie chce jeśc, ale ładnie przybiera więc się nie martwie. Żywotny jest, bawi się, uśmiecha, nabywa nowych umiejętności więc się opanowałam. ale na początku miałam z tym problem

Oglądałam dzisiaj prognoze długoterminową i w przyszły weekend ma byc 11 -14 stopni. Módlmy się, żeby to była prawda

Jestem żonką

Dwa szczęścia:
Jaś - 08.11.2012
Hania - 06.11.2015
Stary 2013-02-25, 11:42   #4254
Hatti
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
no u nas to codzienność, "miło", że grono sie powiększa czy też się tak złoscisz, czy tylko ja ledwo z siebie nie wychodzę z tego powodu??

U mnie jest 6 stopni i piękne słońce woda leje sie strumieniami z dachów, na chodnikach i ulicy rzeki płyną Korzystając z ciepła umyłam sobie okna w saloniezostały mi 2 pokoje i kuchnia, ale wena mnie opuściła Jak mała wstanie i zje obiadek to idziemy na spacerek, moze założę jej kombinezon taki misiowy przejściowy zamiast tego zimowego
nie zloszcze sie i nie wychodze z siebie bo nic to nie da raczej..a negatywne emocje dziecko wyczuwa i po co je stresowac..?wiadomo,ze sie denerwuje,ale krzyki tu nie pomoga-tak wiec policz do 10,pooddychaj gleboko,wyjdz nawet z pokoju na chwilke-staraj sie zapanowac nad nerwami
u nas to trwa od ponad miesiaca chyba-na spiocha zje zawsze,a tak normalnie,to musi raczej porzadnie zglodniec.bawilam sie w zmiane miejsca,pozycji karmienia,etc i wszystko z marnym skutkiem.

jakies pol godziny temu zjadla w koncu 150ml ,ale dalam jej przez smoczek nr3 (z TT)-balam sie troszke,ze moze sie krztusic,ale nawet ladnie jej to poszlo.moze jej sie nie chce 'meczyc'?
mysle zaczac dawac kaszke rano lyzeczka,bo owoce je chetnie..
Stary 2013-02-25, 11:54   #4255
Agnes!84!!
Rozeznanie

Z Giulii niezła agentka

Cytat:
Napisane przez Anusia479 Pokaż wiadomość
Zarejestrowałam chłopców do lekarza na 10.40.
Trzymajcie kciuki aby u Fabianka było dobrze

Cytat:
Napisane przez marzenka1984 Pokaż wiadomość
Kiedyś bawiłam się w robótki szydełkiem i bardzo mi się to podobało
I jak? Szybko załapałaś o co chodzi? Jakie cuda robiłaś?

Colds zerknęłam ostatnio na Twojego bloga. Bardzo mi się podoba a Melką to od zawsze się zachwycam - naprawdę śliczna dziewczynka. Fajnie ją ubierasz
Ciekawa jestem jakim aparatem robisz zdjęcia...

---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ----------

Cytat:
Oglądałam dzisiaj prognoze długoterminową i w przyszły weekend ma byc 11 -14 stopni. Módlmy się, żeby to była prawda
Oj marzę o takiej pogodzie, wiosna już blisko
Stary 2013-02-25, 12:02   #4256
angel166
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marzenka1984 Pokaż wiadomość
Witam

Angel powiedz mi ile kaszki dajesz na ile wody bo widzę, że masz taki sam plan żywienia dzidziula. Daje 180 mm.
Ula wszystkiego dobrego dla bliźniaków
Anusia ściskam mocno kciuki.
lukrecjażeby wszystko się ułożyło.
Na noc 150ml wody i 5miarek kaszki nestle, bobovoty 6 miarek, bo z 5 miarek za rzadka i sie krztusi mi mała z tego smoka 6+kaszka tt.

Jagódka
Stary 2013-02-25, 12:06   #4257
Katee27
Zadomowienie

Cześć.
Byliśmy u naszej pediatry,Kubuś narazie nie był zaszczepiony,może w czwartek jak będzie dobry wynik z badania moczu.
Waży mój klocuś 8400 i ma 73cm(+/-)

Dziewczyny mam pytanie:Jaki smoczek potrzebuje do przepajania wodą?mam butelkę lovi,jaki mam teraz kupić numerek?i ktoś się orientuje z jakiej firmy będzie jeszcze pasował na ta butelkę?avent może baby ono?

Cytat:
Napisane przez ula2689 Pokaż wiadomość
Haj!
Lucia bez chłopów świat byłby piękniejszy

Bliźniaki dziś kończa 6 miesięcy

i tak mnie na rozmyślania wzięło...gdybym nie była w szpitalu to pewnie miałabym teraz tylko Huberta...
Najlepszego dla bąbelków

Ciekawe jak Anusia po wizycie...

Często, aby stało się to, czego pragniemy, trzeba tylko przestać robić to, co robimy...
Katee27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-25, 12:06   #4258
angel166
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez m_moni Pokaż wiadomość
marchewka z ziemniakiem Mai nie smakowała
szczerze mówiąc ja bym tego nie ruszyła

no, bo miałam do Ciebie już pisać

widać, że potrafi sobie radzić w życiu

my jemy kaszkę z bobovity i jest ok, ale może zmiana tak na Jagódkę wpłynęła

dzięki

brawa dla bliźniaków

Angel jak chcesz to się porozglądam za krzesełkiem dla Jagody
u mnie na osiedlu jest taki super komis. rzeczy wyglądają jak nowe. muszę znaleźć nosidło dla Mai, więc przy okazji popatrzę na krzesełka. tylko jaki kolor?
O dziękuję kochana. Kolor bez roznicy byleby nie jakieś ciemne, smutne. Ja byłam dzis w 3komisach u nas i tylko albo drewniane albo te ze stolikiem a ja bym chciała takie z regulowanyn oparciem koniecznie, bo musi zastapic nasz lezak, który tylko niszczy malej kręgosłup

Jagódka
Stary 2013-02-25, 12:09   #4259
angel166
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli dziecko samo się wyrywa do wstawania , podnosi się na kolankach , stoi ma sztywne nóżki przy staniu to raczej jest gotowe , choć ja bym nie prowadziła.

Co do tematu nocnikowego .
Myślę że każda z nas powinna rozważyć sprawę zgodnie że swoim sumieniem. Akurat moj pediatra nie widziała przeciwwskazań. Jeżeli brać pod uwagę jedynie cel pozbycia się pieluch to może faktycznie za wcześnie, z otoczenia jednak znam przypadki (dzieci we wskazanym przez was wieku) wielkiej niechęci do siedzenia na nocniku i robienia tam czegokolwiek oprócz histeryzowania.
A co do oswajania to powiem inaczej nie oswajałam małej z naszym łóżkiem co skutkuje tym, że nie zaśnie z nami, a przekladana do łóżeczka niemalże od razu. Pozatym sądzę że dziezko intuicyjnie rozpoznaje przedmioty tak jak to jest z łyżeczką : ilekroć ją pokaże Ala otwiera buzię.

Ja mam niedoczynność tarczycy i w ciąży bralam eutyrox 100. Jak byłam w 3mc to tsh wynosilo ponad 6. Po 2mc spadło do 0,5.

Jagódka
Stary 2013-02-25, 12:10   #4260
marzenka1984
Rozeznanie

Dzięki Angel. Chciałam Mu dać łyżeczką bo z tego co widzę u siebie w rosmanie nie ma innych smoczków do butelek jak 1 do wody i 2 do mleka, a używamy babydream. W butelce którą kupiłam był smoczek nr3 może on jest do kaszki. Głupia jestem..

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości