Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. II - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć III część naszego wątku?
Trzeci wątek nam już leci, coraz większe nasze dzieci 7 11,86%
Czy to chłopiec, czy dziewczynka, każda z nas chce córcię, synka 0 0%
Trymestr pierwszy, drugi, trzeci, już za chwilę będą dzieci 0 0%
Już nam pięknie rosną brzusie, to wrześniowo-październikowe są mamusie 8 13,56%
Były kropki, są dzidziusie, a mamusiom rosną brzusie 13 22,03%
Idzie wiosna, rosną brzusie, a w nich piękne są dzidziusie 4 6,78%
Idzie wiosna, rosną brzusie, a w nich ukochane dzidziusie 0 0%
Choć dzieciaczki takie małe, serca mają nasze całe 3 5,08%
Rosną, rosną dumne mamy, na dzieciaczki już czekamy 0 0%
Już nie fasolki, a dzieciaki, są dziewczynki i chłopaki 0 0%
Każda mama wiedzieć chce, co tam w brzuchu chowa się 5 8,47%
W brzuchu dziecię sobie fika, u mamy z września lub października 1 1,69%
Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. III 18 30,51%
Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-26, 23:54   #1411
mariiasia
Zadomowienie

Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. II

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
Zgubiłam się, potrzebujemy jakiejś kadrowej, która to ogarnia
ja prowadzę swoją dg i też zastanawiam się jak to wszystko ogarnąć, żeby potem nie zostać z palcem w d...
końcem tygodnia mam spotkanie z zaprzyjaźnioną księgową, może ona coś podpowie jak to wygląda na etacie a jak przy dg

mój mały wielki cud

72--65--->62

mariiasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-26, 23:55   #1412
matallewar
Zakorzenienie

Wydaje mi się, że liczy się od brutto, ale odliczasz normalnie składki i podatek i 12 m-cy ostatnich, niezależnie od pracodawcy.

To znaczy, że i dla mnie to zła wiadomość, bo ja miałam 1/8 etatu
Więc nawet jeśli będę pracować do porodu, to potem dostanę mało kasy

---------- Dopisano o 23:55 ---------- Poprzedni post napisano o 23:54 ----------

Cytat:
Napisane przez mariiasia Pokaż wiadomość
ja prowadzę swoją dg i też zastanawiam się jak to wszystko ogarnąć, żeby potem nie zostać z palcem w d...
końcem tygodnia mam spotkanie z zaprzyjaźnioną księgową, może ona coś podpowie jak to wygląda na etacie a jak przy dg
Szczerze to wydaje mi się, że lepiej dg niż umowa jaką ja mam, tzn. mniej niż 12 mcy...

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 00:01   #1413
mariiasia
Zadomowienie

Cytat:
(...)
Szczerze to wydaje mi się, że lepiej dg niż umowa jaką ja mam, tzn. mniej niż 12 mcy...
niby tak, bo można zmienić stawki opłacane do zus na wyższe, tylko jak się to ma do dochodu i podstawy wyliczania świadczeń to nie mam pojęcia, ale mam nadzieję, że ta moja znajoma mi to wyjaśni jakoś "łopatologicznie".

mój mały wielki cud

72--65--->62

Stary 2013-02-27, 00:03   #1414
inwersja
dryfuję słowami

Cytat:
Wydaje mi się, że liczy się od brutto, ale odliczasz normalnie składki i podatek i 12 m-cy ostatnich, niezależnie od pracodawcy.

To znaczy, że i dla mnie to zła wiadomość, bo ja miałam 1/8 etatu
Więc nawet jeśli będę pracować do porodu, to potem dostanę mało kasy .
no nie jestem tego taka pewna właśnie. raz nie wiadomo jak oni liczą czy rok lącznie nawet jeśli jest zmiana pracodawcy i tak jak u mnie ciągłość umowy, czy tylko nowego pracodawcę, to jedno. a drugie jak pisałam mam już roczne RMUA od poprzedniego pracodawcy i jeśli brane są pod uwagę te kwoty z rubryki "podstawy wymiaru składki", to nie jest to moja podstawa wynagrodzenia tylko realnie zarobiona kasa. z resztą skąd ZUS może wiedzieć jaką ja mam podstawę, jeśli zakład pracy rozlicza się z calości wypłacanego pracownikowi wynagrodzenia. jak ktoś ma podstawę na papierku, a resztę dostaje "do łapy" i pracodawca nie podaje tego ani do ZUSu ani do US, to rozumiem. wtedy też na RMUA są podane kwoty z umowy mimo, że taki ktoś dostaje większą kasę, ale jakby nielegalnie ją ma. wiem, bo przecież nawet przy udzielaniu kredytów było sporo z tym problemów, ludzie wysyłali RMUA jako zaświadczenie i był problem, bo składki mieli odprowadzane tylko od podstawy z umowy, a reszta szła bokiem, więc już tego nie mogli udokumentować do kredytu.

rozpisałam sie, mam nadzieję, że w miare zrozumiale.

no ale reasumując nie wydaje mi się, że ZUS bierze pod uwagę tylko podstawę z umowy. przecież ZUS nie ma wglądu do umów między pracodawcą a pracownikiem. chyba ważne jest to z jakiej kasy pracodawca rozlicza się z ZUSem.

Edytowane przez inwersja
Czas edycji: 2013-02-27 o 00:06
inwersja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 00:10   #1415
matallewar
Zakorzenienie

Też tak mi się wydaje, ale na pewno bierze pod uwagę pełne 12 m-cy ubezpieczenia, bez względu na to, u jakiego pracodawcy.
Dla mnie i tak lipa, bo miałam 200 zł na 1/8 etatu wcześniej i dopiero od 4 lutego mam pełną umowę o pracę

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 00:12   #1416
inwersja
dryfuję słowami

Cytat:
Też tak mi się wydaje, ale na pewno bierze pod uwagę pełne 12 m-cy ubezpieczenia, bez względu na to, u jakiego pracodawcy.
Dla mnie i tak lipa, bo miałam 200 zł na 1/8 etatu wcześniej i dopiero od 4 lutego mam pełną umowę o pracę
u mnie z kolei niewiarygodnie zmienia sytuacje, bo podstawę miałam marną, nawet jej nie znam, ale realne pieniądze duuużo większe, większe niż u obecnego pracodawcy, pomimo, że podstawa na papierze teraz jest większa i niby na pełny etat. wczesniej miałam 5/8 na papierze, ale chodziłam na 8h. a tak samo jak teraz, wcześniej też pracowałam w korporacji i oni rozliczali się z faktycznych kwot, które dostawałam na konto.

jutro wypytam te panienke z kadr, moze telefonicznie mi wyjasni tak zebym zrozumiała.

Edytowane przez inwersja
Czas edycji: 2013-02-27 o 00:15
Stary 2013-02-27, 00:15   #1417
Larysa88
Zakorzenienie

inwersja ja też mam 5/8 i też podstawa i prowizja i wiem że liczą całość, średnią z przepracowanych miesięcy, jednak nie wiem jak to jest z poprzednią pracą czy się liczy czy nie.

Cytat:
z OM wynika, że jutro początek siódmego
jutro wieczorem mam pierwsze usg u gina i zobaczymy co on powie

A na tego dzidziusia czekaliśmy z mężem prawie dwa lata, aż w końcu zdarzył się cud
szczerze, to jestem przerażona i cały czas mam obawę, że stracę tę ciążę, ponieważ przewlekle choruję na tarczycę i hiperprolaktynemię.

gratuluje więc!! i witam ja też miałam podwyższoną prolaktynę i brak owulacji, niski progesteron, dlatego też bałam się że możemy mieć problemy a tu psikus mały cud jest
Larysa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 00:17   #1418
inwersja
dryfuję słowami

Cytat:
Napisane przez Larysa88 Pokaż wiadomość
inwersja ja też mam 5/8 i też podstawa i prowizja i wiem że liczą całość, średnią z przepracowanych miesięcy, jednak nie wiem jak to jest z poprzednią pracą czy się liczy czy nie.
skąd jesteś? bo 5/8 to rzadki etat i tak się zastanawiam..

matallewar, w obecnej pracy mam tylko podstawę. W przedniej była premia, ale to nie były stałe kwoty, zalezaly od mojej sprzedaży. No i miałam dodatki za godziny nadliczbowe, mimo umowy umowy na 5/8 chodziłam na cały.

Edytowane przez inwersja
Czas edycji: 2013-02-27 o 00:51
Stary 2013-02-27, 06:12   #1419
jowisia
Wtajemniczenie

Send a message via Skype™ to jowisia

Cytat:
Napisane przez maharet1092 Pokaż wiadomość
W tym durnym kraju dalej się uważa, ze poród musi boleć.Dobrze, że już tu nie rodzę.W cywilizowanych krajach pacjent nie musi cierpieć i ZZO jest w standardzie, jak ktoś nie chce to sie dziwią strasznie.
Maharet Też się cieszę, że nie rodzę w Polsce. Wszystko mam za darmo - to znaczy refundowane przez tutejszą kasę chorych - znieczulenia wszelakie, cesarkę na życzenie w dowolnej chwili, standardowy pokój indywidualny z łazienką itd... Poza tym, na pewno nie trafię na jakąś położną-potwora, o jakich sluchałam nie raz z opowieści, bo tutaj pracują cywilizowani ludzie, którzy mają ci pomóc, wesprzeć i umilić poród - taka ich rola na porodówce. Do tego, krew mnie zalewa, jak czytam niektóre dziewczyny, co im kazano na piechotę wracać do łóżka - przewiezienie kobiety elegancko do jej pokoju na wypoczynek to PODSTAWA i piep.rzony obowiązek każdej porodówki, a nie żaden księżniczkowy kaprys!

---------- Dopisano o 06:12 ---------- Poprzedni post napisano o 06:09 ----------

Cytat:
Napisane przez bajka1807 Pokaż wiadomość
mi wody zaczely sie saczyc po 15, w szpitalu bylam przed 17. o 17 na porodowce bo byly juz 3 cm rozwarcia. do 19 siedzialam pod prysznicem i sobie chodzilam zeby skurcze rozbujac, ale nie ruszyly. wiec o 19 zaczeli z oxy, czopki w dupke na zgladzenie szyjki i 00:10 mloda byla z nami mysle ze calkiem sprawnie to wszystko poszlo.
szybki porod wcale nie jest dobry, bo jesli dziecko za szybko schodzi, moze niezle poorac w srodku, a i komplikacje moga byc.
Dziewczynki, proszę dokładnie powoli i łopatologicznie wytłumaczyć co to jest "oxy" i do czego służy. Ale również o co chodzi z siedzeniem pod prysznicem i na piłce ??

jowisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 07:33   #1420
201704210903
Konto usunięte

INWERSJA - ja zmieniałam pracodawcę i chociaż byłam na L4 to dostałam normalną wypłatę w obecnej pracy (nic mi nie ucięli)
201704210903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 07:58   #1421
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Cytat:
Napisane przez jowisia Pokaż wiadomość
Maharet Też się cieszę, że nie rodzę w Polsce. Wszystko mam za darmo - to znaczy refundowane przez tutejszą kasę chorych - znieczulenia wszelakie, cesarkę na życzenie w dowolnej chwili, standardowy pokój indywidualny z łazienką itd... Poza tym, na pewno nie trafię na jakąś położną-potwora, o jakich sluchałam nie raz z opowieści, bo tutaj pracują cywilizowani ludzie, którzy mają ci pomóc, wesprzeć i umilić poród - taka ich rola na porodówce. Do tego, krew mnie zalewa, jak czytam niektóre dziewczyny, co im kazano na piechotę wracać do łóżka - przewiezienie kobiety elegancko do jej pokoju na wypoczynek to PODSTAWA i piep.rzony obowiązek każdej porodówki, a nie żaden księżniczkowy kaprys! [COLOR="Silver"]
Moja teściowa rodziła 30 lat temu i narzekała na zasyfioną toaletę.Ja rodziłam w listopadzie i jak do mnie przyszła to stwierdziła,że oprócz wymienionych okiem niz się nie zmieniło.Toaleta dalej zasyfiona, normalnie w szpitali, gdzie się jest po przejściach i potrzebuje warunków sanitarnych.Na położne nie narzekałam, było w porządku, ale brak ZZO i ten kibel.

Znajoma się pytała czy pod prysznic moze wejść z mężem, bo sama sobie nie da rady to jej powiedziano, żeby sie w umywalce umyła.

Edytowane przez maharet1092
Czas edycji: 2013-02-27 o 08:00
maharet1092 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 08:05   #1422
kaska87
Zakorzenienie

hej
Cytat:
Napisane przez inwersja Pokaż wiadomość
tj. już 2 wypłata. ale pierwsza też wydała mi się zbyt niska, mój mąż zaczął mi coś tam po swojemu wyliczać i stwierdził, że może tak być. no ale teraz to już przesada.
tylko, że L4 w ciąży jest naliczane co miesiąc na nowo z 12miesięcy czyli ta poprzednia wypłata skoro też była niższa to zaniżyła Ci tą drugą

tutaj macie fajny kalkulator liczysz z ostatnich 12 miesięcy co miesiąc na nowo, no i sumujesz BRUTTO dzielisz na 12 wpisujesz
http://praca.wp.pl/kalkulator-chorob...?ticaid=110239

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 08:11   #1423
wadera4
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bajka1807 Pokaż wiadomość
oj wiem co czulas jesli chodzi o przejscie z porodowki na sale. tzn ja musialam isc, a powinni przewiezc mnie na wozku, bo tak ogolnie sie robi. a ja z buta, z gola dupa, na boso, zgieta w pol i czujaca sie jak po przegieciu maratonu. masakra!
To musiało nieźle wyglądać

Cytat:
Lepiej nie mieć bóli z czuć skurcze.Bo wtedy sie współpracuje z położna a nie zwija z bólu.W tym durnym kraju dalej się uważa, ze poród musi boleć.Dobrze, że już tu nie rodzę.W cywilizowanych krajach pacjent nie musi cierpieć i ZZO jest w standardzie, jak ktoś nie chce to sie dziwią strasznie.
Ale podobno to znieczulenie sprawia, że słabiej czuje się skurcze, czy to prawda?

Cytat:
Napisane przez inwersja Pokaż wiadomość
fajny bebzol. ja mam okrutny tłuszczowy, pewnie dlatego dalej nie widzę różnicy. ale jak przycisnę lekko palec do podbrzusza co mi się tłuszcz pod nim rozejdzie to jest twardo
He he u mnie jest tak samo. Ciekawa jestem co będzie u mnie widać na usg przez fałdy sadła

Cytat:
hej dziewczyny!
pozwolicie, że dołączę do Was?
witamy

Inwersja daj znać jak Ci poszło

Są groby uwiecznione tylko wspomnieniem, na których wciąż tli się płomień rozpaczy.
wadera4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 08:14   #1424
ja-ika
Zakorzenienie

No i dopadł mnie katar w nocy nie mogłam oddychać cała paczka chusteczek poszła.
Stary 2013-02-27, 08:19   #1425
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Cytat:
Napisane przez wadera4 Pokaż wiadomość

Ale podobno to znieczulenie sprawia, że słabiej czuje się skurcze, czy to prawda?
D
Z tego co czytałam i słyszałam od kobiet co miały to nie prawda.Czuje się skurcze, ale nie są one bolesne.
maharet1092 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 08:32   #1426
Natala84
Zakorzenienie

witam się

nie napisałam nic wczoraj, bo jak mi stres minął to rozbolała mnie strasznie głowa i o 20.30 już spałam

ale ale, na usg wszystko ok CRL 76 mm, serduszko ślicznie bije, wszystkie markery prawidłowe, ryzyko wad genetycznych niskie strasznie się ciesze aha i 60% szans na dziewczynkę, ale na chwilę obecną to takie wróżenie z fusów

dziś ide na wizytę, może pozwoli mi odstawić duphaston

a co do L4. z tego co ja wiem, to liczy się średnia z 12 miesięcy, ale tylko u obecnego pracodawcy. czyli jeśli u obecnego pracujesz 6 miesięcy, to średnia jest licozna z 6. Przecież na początku za L4 placi pracodawca, skąd on ma wiedzieć jakie były Twoje poprzednie pensje? do średniej wchodzą wszystkie świadczenia, od których płacony był ZUS. więc wszystkie premie itd się wliczają.
Jesli L4 jest ciągłe, to średnia się nie zmienia - liczona jest raz na moment ustania zdolności do pracy
Więc Inwersja , jak dla mnie totalnie Ci coś pomieszali, stawiałabym na to że nie zwrócili uwagi ze to zwolnienie ciążowe i policzyli Ci 80%.

Hania

94,5....70,5....65

http://szydelkogagusi.blogspot.com/
Natala84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 08:35   #1427
mariiasia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Larysa88 Pokaż wiadomość
(...)
gratuluje więc!! i witam ja też miałam podwyższoną prolaktynę i brak owulacji, niski progesteron, dlatego też bałam się że możemy mieć problemy a tu psikus mały cud jest
gratuluję cudu
jeśli chodzi o tarczycę, wyniki mam idealne, a co prolaktyny- w najgorszym momencie choroby miałam pięćset razy ponad normę. wczoraj robiłam badania i wynik wyszedł 63,2 (norma to do 25), ale endo mi powiedział, że w przypadku ciąży to jest ok.
zażywam dalej norprolac na zbicie prolaktyny i endo twierdzi, że powinnam odstawić, a gin, że brać i sama nie wiem co zrobić. czytałam dużo wypowiedzi dziewczyn, że po odstawieniu szybko i gwałtownie skoczyła im prl i doszło do poronienia
czy może któraś z Was ma podobne problemy, bądź słyszałyście coś o braniu norprolacu w ciąży?
no i dostałam dupka od końca 5 tygodnia ciąży

Cytat:
Maharet Też się cieszę, że nie rodzę w Polsce. Wszystko mam za darmo - to znaczy refundowane przez tutejszą kasę chorych - znieczulenia wszelakie, cesarkę na życzenie w dowolnej chwili, standardowy pokój indywidualny z łazienką itd... Poza tym, na pewno nie trafię na jakąś położną-potwora, o jakich sluchałam nie raz z opowieści, bo tutaj pracują cywilizowani ludzie, którzy mają ci pomóc, wesprzeć i umilić poród - taka ich rola na porodówce. Do tego, krew mnie zalewa, jak czytam niektóre dziewczyny, co im kazano na piechotę wracać do łóżka - przewiezienie kobiety elegancko do jej pokoju na wypoczynek to PODSTAWA i piep.rzony obowiązek każdej porodówki, a nie żaden księżniczkowy kaprys!
(...)
moja koleżanka po cesarce dostała takie łóżko, że aby na nie wejść musiała podskoczyć!!

Cytat:
Moja teściowa rodziła 30 lat temu i narzekała na zasyfioną toaletę.Ja rodziłam w listopadzie i jak do mnie przyszła to stwierdziła,że oprócz wymienionych okiem niz się nie zmieniło.Toaleta dalej zasyfiona, normalnie w szpitali, gdzie się jest po przejściach i potrzebuje warunków sanitarnych.Na położne nie narzekałam, było w porządku, ale brak ZZO i ten kibel.

Znajoma się pytała czy pod prysznic moze wejść z mężem, bo sama sobie nie da rady to jej powiedziano, żeby sie w umywalce umyła.
ręce opadają....

i w ogóle to dzień dobry!
wiecie co, zaczynam 7 tydzień i martwię się, że nie mam żadnych objawów ciąży tzn żadnych oprócz: sikania co chwilę, kłucia w brzuchu co jakiś czas i mega senności
jak boli mnie brzuch to panikuję, że coś jest nie tak, jak przestaje boleć to panikuję, że przestało, więc na pewno coś musiało się, stać, czy Wy też tak macie czy tylko ja jestem taki łoś

mój mały wielki cud

72--65--->62

Stary 2013-02-27, 08:47   #1428
nena_milka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ladanseuse14 Pokaż wiadomość
cały czas głowa... czy to źle?
mam to samo... codziennie po południu. ..
Cytat:
Maharet Też się cieszę, że nie rodzę w Polsce. Wszystko mam za darmo - to znaczy refundowane przez tutejszą kasę chorych - znieczulenia wszelakie, cesarkę na życzenie w dowolnej chwili, standardowy pokój indywidualny z łazienką itd... Poza tym, na pewno nie trafię na jakąś położną-potwora, o jakich sluchałam nie raz z opowieści, bo tutaj pracują cywilizowani ludzie, którzy mają ci pomóc, wesprzeć i umilić poród - taka ich rola na porodówce. Do tego, krew mnie zalewa, jak czytam niektóre dziewczyny, co im kazano na piechotę wracać do łóżka - przewiezienie kobiety elegancko do jej pokoju na wypoczynek to PODSTAWA i piep.rzony obowiązek każdej porodówki, a nie żaden księżniczkowy kaprys! [COLOR="Silver"]
Moja kumpela rodziła w Norwegii w zeszłym roku i po porodzie po dwóch godzinach spędzonych na sali z dzieckiem i mężem, przyszła do nich położna z szampanem 0% i trzema lampkami:-D ogólnie mając jeden poród w Polsce za sobą stwierdziła, że nie ma porównania. Ale ja tam wierzę że większość położnych w Polsce jest ok, niestety o warunkach w szpitalach nie można już tego powiedzieć. ..

ale się wyspałam... witam w 11 tygodniu:-D:-D:-D
09 października 2013 18:45 Ninka
nena_milka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 08:51   #1429
kaska87
Zakorzenienie

Natala super
ja też się stresuję genetycznym, ale jeszcze 1,5tygodnia a którym byłaś dokładnie tygodniu i dniu ciąży, że można ocenić płeć? wiem, że to jeszcze nic pewnego, ale ciekawe czy mój gin coś tam wypatrzy
na forum czytałam, że w 13tc określał i się sprawdzało, ma b.dobry sprzęt

Stary 2013-02-27, 08:55   #1430
vea7
Zakorzenienie

5 stron od wczoraj Tu zawsze tak?

matallewar

W sumie powinni, po zgodnie z ustawą nie możesz dłużej niż 4 h przed ekranem. Tak na zdrowy rozum, to chyba bardziej pracodawcy się opłaca, kiedy ma pracownika przez pół dnia na miejscu, a drugie pół sobie pracuje w domu, niż na zwolnieniu.

ewuszka
Generalnie z tego co mi gin tłumaczyła, to to jest lekko archaiczny przepis, bo wprowadzano go, kiedy były jeszcze stare ekrany, które silnie promieniowały. Nowe - płaskie - promieniują podobno dużo mniej, a lapki jeszcze mnie, więc są zdecydowanie najbezpieczniejsze.

Rubinko I tego Ci z całego serca życzę
Wiesz, może ona doszła do wniosku, że skoro już zapłaciłaś, to jakąś pamiątkę trzeba by dać A tak poważnie, może spróbuj sobie jakąś maścią na siniaki posmarować - mi na siniaka po wenflonie pomogła maść z arniką i altacet - trzeba by tylko sprawdzić, czy są bezpieczne w ciąży.

wadera, nie jesteś nienormalna...są nas miliony
Ja mam taką pracę, że mogę klepać forum i pracować jednocześnie
Może Ci Elena z Eriki Eleniak wyszła (grała jak najbardziej w słonecznym patrolu)
Imię Marek uwielbiam, w ogóle lubię męskie imiona na M, ale że mój były jest Marek, to obecny kolega małżonek może wyrazić sprzeciw

ewacia ale masz Słodziaka

bajka

teacherka, u mnie w 7 tyg. było widać kijankę - nie zarodek w sensie kuleczki z kulką w środku, ale takie dłuższe coś Gin twierdziła, że to większe na końcu dłuższego to główka, a jaśniejsze plamki to nogi in spe Aaa... no i zazwyczaj widać, ze coś pika, czyli serduszko albo zaliczkę na serduszko. Więc czasami coś już tam widać
Gin nie powinien Cię wyśmiać - mój mąż był na USG i pomimo, że się nogi nie dopatrzył, to bardzo mu się podobało, ze widzi jak pika

kaska, o Ty też Wrocławianka?
W 12

Ryba witaj

dirtymagic

Diorisha ale fajny brzuch

inwersja, o kurcze, rzeczywiście masz przechlapane w robocie
Trzymam kciuki za wywalczenie pensji

WYMIENIĘ

2012... liczenie poszło w koperczaki

vea7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 08:56   #1431
ewuszkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewacia85 Pokaż wiadomość
mój 2,5 latek właśnie mnie słitaśnie powalił cytuje :
Adi:"mamo pokaz brzuch. " to pokazałam i tak patrzy z uśmiechem i mówi "mamo brzuch ci rośnie , taki duży"
Ja z uśmiechem: " tak bo dzidziuś w środku rośnie "
a Adi na to tak patrzy i patrzy po czym mówi " nie widze rączki?"
ja: bo dzidziuś jest w środku taki malutki
Adi: Puk puk dzień dobry
: hahaha::h ahaha:
Kochany

"Kobieta wierzy, że 2 i 2 zmieni się w 5,
jeśli będzie długo płakać i zrobi awanturę"

- George Elliot
ewuszkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 09:01   #1432
wadera4
Wtajemniczenie

Cytat:
wiecie co, zaczynam 7 tydzień i martwię się, że nie mam żadnych objawów ciąży tzn żadnych oprócz: sikania co chwilę, kłucia w brzuchu co jakiś czas i mega senności
jak boli mnie brzuch to panikuję, że coś jest nie tak, jak przestaje boleć to panikuję, że przestało, więc na pewno coś musiało się, stać, czy Wy też tak macie czy tylko ja jestem taki łoś
Nie jesteś sama ja też nieraz martwię się brakiem objawów, bo np. dziś czuję się tak dobrze, że chyba jedynym objawem ciąży jest brak okresu

Cytat:
Napisane przez vea7 Pokaż wiadomość
5 stron od wczoraj Tu zawsze tak?

wadera, nie jesteś nienormalna...są nas miliony
Ja mam taką pracę, że mogę klepać forum i pracować jednocześnie
Może Ci Elena z Eriki Eleniak wyszła (grała jak najbardziej w słonecznym patrolu)
Imię Marek uwielbiam, w ogóle lubię męskie imiona na M, ale że mój były jest Marek, to obecny kolega małżonek może wyrazić sprzeciw
codziennie

ach tak, pamiętam Eleniak

co do byłych, to nieraz lepiej ich nie mieć

Są groby uwiecznione tylko wspomnieniem, na których wciąż tli się płomień rozpaczy.
Stary 2013-02-27, 09:03   #1433
ewuszkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewacia85 Pokaż wiadomość
skurcze były słabe więc nie takie bolesne po 8 rano dali mi kroplówke bo zbyt długo to szło, a takie konkretne skurcze miałam ok 10 , potem masaż szyjki ,piłka,prysznic itp. Miałam podobno ciężki poród ale szybki jak na pierworódke Mały nie był duży bo tylko 3,09kg 55cm ale i tak rozerwał mnie od środka na całej długości szyjki (położna mi tłumaczyła że widziały że krew leci ale nie wiedziały skąd a ten piernik podobno jakoś barkiem zahaczył dlatego tak okropnie wspominam szycie,gdyż było na całej długości szyjki;/
Kurcze, dziewczyny mi brakuje chyba wiedzy z anatomii kobiety. To szycie to jest na zewnątrz jak rozetną obok krocza? Czy tam w środku? Które to jest szyjka? I jak oni szyjkę tam w środku szyją? I tą szyjkę też rozcinają? Aaaaaaa

"Kobieta wierzy, że 2 i 2 zmieni się w 5,
jeśli będzie długo płakać i zrobi awanturę"

- George Elliot
ewuszkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 09:03   #1434
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vea7 Pokaż wiadomość
kaska, o Ty też Wrocławianka?
W 12
niestety już nie, ale mam nadzieję, że jeszcze tam wrócimy ale mam niedaleko

Stary 2013-02-27, 09:05   #1435
nena_milka
Wtajemniczenie

mam jeszcze pytanko do Was. Na razie biorę kwas foliowy i magnez z cynkiem, tak jak polecił mi lekarz w Polsce. Od drugiego trymestru podobno warto brać jakiś zestaw witamin dla ciężarnych. Za miesiąc będę w Polsce i chciałabym się zaopatrzyć.
czy któraś z Was orientawała się które wit warto kupić? Warto przeanalizować skład przed kupnem bo np lekarz kiedys polecił mi neomag z witB, a ja kupiłam najtańszy magnez z B6 w którym było dwa razy więcej mg w tabletce i brałam 1 zamiast 2. no i zaoszczedziłam kilka zl na opakowaniu które wystarczyło na dwa razy dłużej.
A co polecają Wasi lekarze?
No więc słucham:-D kto co słyszał, kto co łyka
09 października 2013 18:45 Ninka
nena_milka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 09:06   #1436
wadera4
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ewuszkaaa Pokaż wiadomość
Kurcze, dziewczyny mi brakuje chyba wiedzy z anatomii kobiety. To szycie to jest na zewnątrz jak rozetną obok krocza? Czy tam w środku? Które to jest szyjka? I jak oni szyjkę tam w środku szyją? I tą szyjkę też rozcinają? Aaaaaaa
Też nie umiem sobie wyobrazić szycia szyjki, przecież ona jest wewnątrz...

Stary 2013-02-27, 09:09   #1437
201704210903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nena_milka Pokaż wiadomość
mam jeszcze pytanko do Was. Na razie biorę kwas foliowy i magnez z cynkiem, tak jak polecił mi lekarz w Polsce. Od drugiego trymestru podobno warto brać jakiś zestaw witamin dla ciężarnych. Za miesiąc będę w Polsce i chciałabym się zaopatrzyć.
czy któraś z Was orientawała się które wit warto kupić? Warto przeanalizować skład przed kupnem bo np lekarz kiedys polecił mi neomag z witB, a ja kupiłam najtańszy magnez z B6 w którym było dwa razy więcej mg w tabletce i brałam 1 zamiast 2. no i zaoszczedziłam kilka zl na opakowaniu które wystarczyło na dwa razy dłużej.
falvit mama polecone przez koleżankę, kt pracuje w firmie produkującej leki i suplementy diety
201704210903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 09:09   #1438
mariiasia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nena_milka Pokaż wiadomość
ja mam cantrum materna, gin przeanalizował skład i powiedział, że to jest bardzo dobry, a przynajmniej dla mnie, bo ma odpowiednią ilość kwasu foliowego, żelaza, selenu i jodu- a w przypadku chorób tarczycy jest ważne aby to łykać. No i jestem na początku 7 tyg. i przyznam, że nie słyszałam, że suplementy się bierze od drugiego trymestru
podobno dobry jest też falvit- wersja dla ciężarnych

mój mały wielki cud

72--65--->62

Stary 2013-02-27, 09:10   #1439
passion80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wadera4 Pokaż wiadomość
Nie wiem za co Wam płacą w tych robotach, skoro tylko siedzicie na forum i pstrykacie
marnie płacą

Cytat:
Napisane przez Natala84 Pokaż wiadomość
ale ale, na usg wszystko ok CRL 76 mm, serduszko ślicznie bije, wszystkie markery prawidłowe, ryzyko wad genetycznych niskie strasznie się ciesze aha i 60% szans na dziewczynkę, ale na chwilę obecną to takie wróżenie z fusów
gratulacje

Cytat:
wiecie co, zaczynam 7 tydzień i martwię się, że nie mam żadnych objawów ciąży
nie kracz, ja też mam jak Ty i wcale nie jest mi z tym źle

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
Natala super
ja też się stresuję genetycznym, ale jeszcze 1,5tygodnia a którym byłaś dokładnie tygodniu i dniu ciąży, że można ocenić płeć? wiem, że to jeszcze nic pewnego, ale ciekawe czy mój gin coś tam wypatrzy
na forum czytałam, że w 13tc określał i się sprawdzało, ma b.dobry sprzęt
istnieje jeszcze obawa, że Klusio się wypnie dOOpką

znowu nei nadrobiłam
Stary 2013-02-27, 09:10   #1440
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mlebidakin Pokaż wiadomość
falvit mama polecone przez koleżankę, kt pracuje w firmie produkującej leki i suplementy diety
ja bioę pharmaton matruell chyba tak to się pisze

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości