Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. II - Strona 49 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć III część naszego wątku?
Trzeci wątek nam już leci, coraz większe nasze dzieci 7 11,86%
Czy to chłopiec, czy dziewczynka, każda z nas chce córcię, synka 0 0%
Trymestr pierwszy, drugi, trzeci, już za chwilę będą dzieci 0 0%
Już nam pięknie rosną brzusie, to wrześniowo-październikowe są mamusie 8 13,56%
Były kropki, są dzidziusie, a mamusiom rosną brzusie 13 22,03%
Idzie wiosna, rosną brzusie, a w nich piękne są dzidziusie 4 6,78%
Idzie wiosna, rosną brzusie, a w nich ukochane dzidziusie 0 0%
Choć dzieciaczki takie małe, serca mają nasze całe 3 5,08%
Rosną, rosną dumne mamy, na dzieciaczki już czekamy 0 0%
Już nie fasolki, a dzieciaki, są dziewczynki i chłopaki 0 0%
Każda mama wiedzieć chce, co tam w brzuchu chowa się 5 8,47%
W brzuchu dziecię sobie fika, u mamy z września lub października 1 1,69%
Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. III 18 30,51%
Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-27, 09:11   #1441
mariiasia
Zadomowienie

Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. II

Cytat:
Napisane przez wadera4 Pokaż wiadomość
Też nie umiem sobie wyobrazić szycia szyjki, przecież ona jest wewnątrz...
jak sobie wyobrażam szycie szyjki to mi się słabo robi

mój mały wielki cud

72--65--->62

mariiasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 09:11   #1442
passion80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nena_milka Pokaż wiadomość
mam jeszcze pytanko do Was. Na razie biorę kwas foliowy i magnez z cynkiem, tak jak polecił mi lekarz w Polsce. Od drugiego trymestru podobno warto brać jakiś zestaw witamin dla ciężarnych. Za miesiąc będę w Polsce i chciałabym się zaopatrzyć.
czy któraś z Was orientawała się które wit warto kupić? Warto przeanalizować skład przed kupnem bo np lekarz kiedys polecił mi neomag z witB, a ja kupiłam najtańszy magnez z B6 w którym było dwa razy więcej mg w tabletce i brałam 1 zamiast 2. no i zaoszczedziłam kilka zl na opakowaniu które wystarczyło na dwa razy dłużej.
A co polecają Wasi lekarze?
No więc słucham:-D kto co słyszał, kto co łyka
kwas foliowy do 3 miesiąca, ja nic nie będę brać jeśli wyniki będą ok

Edytowane przez passion80
Czas edycji: 2013-02-27 o 09:12
passion80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 09:15   #1443
vea7
Zakorzenienie

Nadrabianie w II częściach... sierota jestem i tyle

emisko, a dlaczego prywatny gin nie może Ci dać skierowania?

ladanseuse... migrena
Nasza Sekretarka niestety w pierwszym trymestrze tak miała... potem na szczęście przeszło

maharet, dzięki za namiary na sklep... podone ceny miał też ten na Oławskiej

mariiasia

Natala, bardzo dobre wieści

wadera, ale ja ze swoim byłym rozstałam się pokojowo, co więcej dalej się spotykamy na różnych imprezach, bo to jedna duża grupa znajomych. Bartek w sumie też go lubi, ale nie na tyle chyba, żeby się na imię zgodzić... a Marek tak ładnie brzmi

Co to jest ZZO?

Dziewczynki, które już mają jednego malucha, powiedzcie, czy miałyście elektryczną nianię? I jeśli tak, to na co zwrócić uwagę kupując takie cudo?
Mam możliwość kupić taniej sprzęt z niezłymi recenzjami, ale nie wiem na co dokładnie mam patrzeć.

WYMIENIĘ

2012... liczenie poszło w koperczaki

vea7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 09:15   #1444
mariiasia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez passion80 Pokaż wiadomość
(...)
nie kracz, ja też mam jak Ty i wcale nie jest mi z tym źle
(...)

mój mały wielki cud

72--65--->62

Stary 2013-02-27, 09:17   #1445
vea7
Zakorzenienie

Cytat:
kwas foliowy do 3 miesiąca, ja nic nie będę brać jeśli wyniki będą ok
Mi kwas foliowy kazała brać cały czas - i prze i w trakcie, ale już suplementy tylko jeśli coś będzie nie tak z wynikami. Jeśli wszystko będzie ok, to witaminki z "natury" wcinać, a nie z tabsów

WYMIENIĘ

Stary 2013-02-27, 09:18   #1446
passion80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vea7 Pokaż wiadomość
wadera, ale ja ze swoim byłym rozstałam się pokojowo, co więcej dalej się spotykamy na różnych imprezach, bo to jedna duża grupa znajomych. Bartek w sumie też go lubi, ale nie na tyle chyba, żeby się na imię zgodzić... a Marek tak ładnie brzmi

Dziewczynki, które już mają jednego malucha, powiedzcie, czy miałyście elektryczną nianię? I jeśli tak, to na co zwrócić uwagę kupując takie cudo?
Mam możliwość kupić taniej sprzęt z niezłymi recenzjami, ale nie wiem na co dokładnie mam patrzeć.

o niani też chętnie poczytam, bo trzeba będzie kupić
Stary 2013-02-27, 09:21   #1447
vea7
Zakorzenienie

Cytat:

o niani też chętnie poczytam, bo trzeba będzie kupić
Bo ja w ogóle na M lubię... Marek, Maciek, Michał... i cholera, takich też sobie wybierałam

WYMIENIĘ

Stary 2013-02-27, 09:22   #1448
passion80
Zakorzenienie

Cytat:
Mi kwas foliowy kazała brać cały czas - i prze i w trakcie, ale już suplementy tylko jeśli coś będzie nie tak z wynikami. Jeśli wszystko będzie ok, to witaminki z "natury" wcinać, a nie z tabsów
ja brałam 1,5 roku przed, ale podobno do 3 miesiąca, z tym, że pewnie każdy inaczej gada lekarz
Stary 2013-02-27, 09:24   #1449
wadera4
Wtajemniczenie

Cytat:

Co to jest ZZO?
Bo Marek to śliczne imię
Ja nie wyobrażam sobie, że spotykam gdzieś na imprezie mojego bylca

znieczulenie
Znieczulenie Za Opłatą?

Są groby uwiecznione tylko wspomnieniem, na których wciąż tli się płomień rozpaczy.
wadera4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 09:25   #1450
LaLoca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emisko86 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a wiecie, ile kosztują pierwsze badania, na które kieruje lekararz?? dzisiaj doszły mnie słuchy, że ponad 200 zł, a do tego ja nie znam swojej grupy krwi to podobno jeszcze plus 100zł to prawda??? jestem w szoku!
Ja za pierwsze badania zapłaciłam 81,90 w tym: mocz (7,20), morfologia podstawowa (7,20), glukoza (5,40), TPHA kiła (9,90), Tokso Igm (26,10), Tokso Igg (26,10). Grupę już robiłam dawno temu. Pielęgniarki w przychodni radziły mi ostatnio, żebym przed badaniami podzwoniła do innych przychodni i popytała o ceny badań, bo są różne i mogłabym trochu zaoszczędzić.
Dla dziewczyn, które właśnie odbierają pierwsze wyniki badań, a do wizyty daleko i panikują, że coś nie tak, polecam ten artykuł:
http://www.dlarodzinki.pl/ciaza-i-po...,152_2233.html Wczoraj odkryłam i uspokoił mnie

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
Bo moje skurcze, te silne, były spoko, chodziłam, robiłam przysiady... A jak podłączyli oksy, to był koniec, leżałam i ryczałam z bólu. Bo niby moje były zbyt słabe. I tą oksy miałam od 8 rano do 22 wieczorem, non stop z kroplóweczką. I cały czas wyłam, może poza partymi
A powiedźcie, czy taka rodząca jest podłączona do monitoringu? tzn. czy mierzy się jej tętno, ciśnienie itp.?

dirtymagic85, ladanseuse14, mariiasia, Natala84 ja też dzisiaj mam USG, o 17:30 już nie mogę się doczekać, aż zobaczę serduszko moje kochane

Mi ginekolog przepisała Prenatal Complex, czyli witaminki z dodatkiem imbiru co pomaga mi na mdłości i trawienie. Polecam, bo pyszne są no i zalecane w od początku ciąży. Tutaj krótko o nich: http://www.prenatale.pl/produkty/pre...nne-informacje
LaLoca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 09:29   #1451
Larysa88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez inwersja Pokaż wiadomość
skąd jesteś? bo 5/8 to rzadki etat i tak się zastanawiam..
to wnioskuję, że wszędzie gdzie call center to 5/8 ja jestem z podkarpacia - Mielec

Cytat:
Napisane przez mariiasia Pokaż wiadomość
gratuluję cudu
jeśli chodzi o tarczycę, wyniki mam idealne, a co prolaktyny- w najgorszym momencie choroby miałam pięćset razy ponad normę. wczoraj robiłam badania i wynik wyszedł 63,2 (norma to do 25), ale endo mi powiedział, że w przypadku ciąży to jest ok.
zażywam dalej norprolac na zbicie prolaktyny i endo twierdzi, że powinnam odstawić, a gin, że brać i sama nie wiem co zrobić. czytałam dużo wypowiedzi dziewczyn, że po odstawieniu szybko i gwałtownie skoczyła im prl i doszło do poronienia
czy może któraś z Was ma podobne problemy, bądź słyszałyście coś o braniu norprolacu w ciąży?
no i dostałam dupka od końca 5 tygodnia ciąży

moja koleżanka po cesarce dostała takie łóżko, że aby na nie wejść musiała podskoczyć!!

ręce opadają....

i w ogóle to dzień dobry!
wiecie co, zaczynam 7 tydzień i martwię się, że nie mam żadnych objawów ciąży tzn żadnych oprócz: sikania co chwilę, kłucia w brzuchu co jakiś czas i mega senności
jak boli mnie brzuch to panikuję, że coś jest nie tak, jak przestaje boleć to panikuję, że przestało, więc na pewno coś musiało się, stać, czy Wy też tak macie czy tylko ja jestem taki łoś
To ja aż tak wysokiej prolaktyny nie miałam, początkiem stycznia robiłam badanie (jeszcze nie wiedziałam że jestem w ciąży, ale po cichu chciałam aby wyszła strasznie wysoka bo to by znaczyło że jestem w ciąży ) wiem, teraz już wiem że ona tak gwałtownie nie rośnie tylko co jakiś czas jest coraz wyższa chyba z wiekiem ciąży, wtedy wyszło mi po obciążeniu 266, ale i tak endo przepisała mi bromergon bo co kolejna wizyta to miałam te pomiary wyższe i wyższe i wkońcu przepisała, i brałam go niecałe 2 tyg tylko bo po 2 tyg okazało się że ciąża i gin kazał odstawić. Też się tego odstawienia bałam bo zaczęłam brać ten bromek już w ciąży i teraz odstawiać, ale zrobiłam tak że zamiast mojej połówki pare dni brałam 1/4 i później już nie brałam w ogóle. Co do Twoich tabletek to niestety nie wiem ale wiem jakie to głupie uczucie nie wiedzieć co robić koszmar!

i nie narzekaj na brak objawów bo później jak przyjdą to będziesz żałowała też nie miałam do 9tc a później te mdłości ehh

Cytat:
mam jeszcze pytanko do Was. Na razie biorę kwas foliowy i magnez z cynkiem, tak jak polecił mi lekarz w Polsce. Od drugiego trymestru podobno warto brać jakiś zestaw witamin dla ciężarnych. Za miesiąc będę w Polsce i chciałabym się zaopatrzyć.
czy któraś z Was orientawała się które wit warto kupić? Warto przeanalizować skład przed kupnem bo np lekarz kiedys polecił mi neomag z witB, a ja kupiłam najtańszy magnez z B6 w którym było dwa razy więcej mg w tabletce i brałam 1 zamiast 2. no i zaoszczedziłam kilka zl na opakowaniu które wystarczyło na dwa razy dłużej.
A co polecają Wasi lekarze?
No więc słucham:-D kto co słyszał, kto co łyka
ja biorę Pregna Plus za zaleceniem gina

Cytat:
Napisane przez Natala84 Pokaż wiadomość
witam się

nie napisałam nic wczoraj, bo jak mi stres minął to rozbolała mnie strasznie głowa i o 20.30 już spałam

ale ale, na usg wszystko ok CRL 76 mm, serduszko ślicznie bije, wszystkie markery prawidłowe, ryzyko wad genetycznych niskie strasznie się ciesze aha i 60% szans na dziewczynkę, ale na chwilę obecną to takie wróżenie z fusów

dziś ide na wizytę, może pozwoli mi odstawić duphaston
super ! kurcze prawie 8 cm, coraz większe te nasze dzieciaczki ))))))))))
Larysa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 09:30   #1452
kkkasikkk
Rozeznanie

GG do kkkasikkk

Cytat:
Nadrabianie w II częściach... sierota jestem i tyle

emisko, a dlaczego prywatny gin nie może Ci dać skierowania?

ladanseuse... migrena
Nasza Sekretarka niestety w pierwszym trymestrze tak miała... potem na szczęście przeszło

maharet, dzięki za namiary na sklep... podone ceny miał też ten na Oławskiej

mariiasia

Natala, bardzo dobre wieści

Co to jest ZZO?

Hej,
Wczoraj byłam na urlopie i cały dzień z mała, bo niania miała dzień z lekarzami.

Co do niani, to ja sobie nie wyobrażam życia bez niej. Wszystko zależy od tego czy dzidziuś będzie spał z wami czy nie, jeżeli nie to zakup niania to dobra inwestycja i też zależy jaki macie metraż. Przy 50 metrach nie opłąca się inwestowac w nianię. My mamy 100 metrów i dlatego zainwestowaliśmy. Na pewno ważny jest zasięg, możliwośc podłaczenia do pradu (jak również na baterie-chodzi o nadajnik, u nas często niania latem była w wózku na tarasie jak Martynka spała a jak się budziła to ją słyszałam). Odbiornik dobrze mieć na akumulatorkach.
My mamy philips avent z kołysankami i innymi bajerami ale z nich nie korzystałam za często.
O bardzo istotne jest też by niania mogla mierzyć temp i poziom wilgotnosci, ja moją tak zaprogramowałam że gdy temp. w pokoiku była za niska lub za wysoka, to samo z wilgotnością, dawała mi znać.

Zabieram sie za robotę, bo trzeba nadrobić wczorajszy dzień w pracy

http://babystrology.com/tickers/baby...11&babycount=1

kkkasikkk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 09:30   #1453
vea7
Zakorzenienie

Cytat:
ja brałam 1,5 roku przed, ale podobno do 3 miesiąca, z tym, że pewnie każdy inaczej gada lekarz
Heh, i bądź tu mądry

Cytat:
Bo Marek to śliczne imię

znieczulenie
Znieczulenie Za Opłatą?
Prawda
Jak powiedziałam, my się większą paczką znamy i przyjaźnimy, a że czasami z tego jakiś związek wychodzi i się rozchodzi, to... tak bywa
Dziękuję

Cytat:
Napisane przez LaLoca Pokaż wiadomość
dirtymagic85, ladanseuse14, mariiasia, Natala84 ja też dzisiaj mam USG, o 17:30 już nie mogę się doczekać, aż zobaczę serduszko moje kochane

Naszło mnie na suszone owoce... zeżarłam już od paczkę fig, teraz zabieram się za morele, a mam na podorędziu jeszcze żurawinę

WYMIENIĘ

Stary 2013-02-27, 09:31   #1454
Natala84
Zakorzenienie

Kasiu, wg OM wczoraj miałam 12t5d a wg USG wczoraj - 13t4d, więc dzidzia troszkę większa i wg wczorajszego USG termin porodu wychodzi mi 30.08
a co do płci, to mnie wczoraj pani mówila, że narządy plciowe są jeszcze nie ukształtowane, ale jeśli zwrócone są w górę to raczej chłopak a jeśli w dół to dziewczynka, ale na tym etapie to jeszcze jest mocno niewiarygodne

my niani w domu nei używalismy, bo mamy małe mieszkanie, za to świetnie do tej pory nam się sprawdza na wakacjach. młod koło 20-21 idzie w kime a my z mężem na tarasik na grilla super sprawa

Hania

94,5....70,5....65

http://szydelkogagusi.blogspot.com/
Natala84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 09:36   #1455
vea7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kkkasikkk Pokaż wiadomość
Co do niani, to ja sobie nie wyobrażam życia bez niej. Wszystko zależy od tego czy dzidziuś będzie spał z wami czy nie, jeżeli nie to zakup niania to dobra inwestycja i też zależy jaki macie metraż. Przy 50 metrach nie opłąca się inwestowac w nianię. My mamy 100 metrów i dlatego zainwestowaliśmy. Na pewno ważny jest zasięg, możliwośc podłaczenia do pradu (jak również na baterie-chodzi o nadajnik, u nas często niania latem była w wózku na tarasie jak Martynka spała a jak się budziła to ją słyszałam). Odbiornik dobrze mieć na akumulatorkach.
My mamy philips avent z kołysankami i innymi bajerami ale z nich nie korzystałam za często.
O bardzo istotne jest też by niania mogla mierzyć temp i poziom wilgotnosci, ja moją tak zaprogramowałam że gdy temp. w pokoiku była za niska lub za wysoka, to samo z wilgotnością, dawała mi znać.
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź
Powiem tak, metraż mamy mały, ale sypialnia w której będzie też spało Małe, jest oddzielona od reszty mieszkania grubą ścianą nośną - dzięki temu jest tam cicho, ale też praktycznie żaden dźwięk się nie wydostaje na zewnątrz. Poza tym często wyjeżdżamy, więc niania chyba tez bedzie dobrym wistem, jeśli dzieć będzie spał w jednym pokoju, a my będziemy ze znajomymi w innym - chciałabym mieć możliwość "podsłuchu".
Nie wiedziałam, ze może tez mierzyć wilgotność i temperaturę - dobrze wiedzieć

WYMIENIĘ

Stary 2013-02-27, 09:37   #1456
Larysa88
Zakorzenienie

Cytat:
znieczulenie
Znieczulenie Za Opłatą?

no pewnie w niektórych szpitalach można to tak nazwać

a tak serio dla niewiedzących to znieczulenie zewnątrzoponowe
Larysa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 09:37   #1457
mariiasia
Zadomowienie

Cytat:
Bo Marek to śliczne imię

znieczulenie
Znieczulenie Za Opłatą?

zdecydowanie trafne rozwinięcie skrótu!!

Cytat:
Napisane przez Larysa88 Pokaż wiadomość
to wnioskuję, że wszędzie gdzie call center to 5/8 ja jestem z podkarpacia - Mielec

To ja aż tak wysokiej prolaktyny nie miałam, początkiem stycznia robiłam badanie (jeszcze nie wiedziałam że jestem w ciąży, ale po cichu chciałam aby wyszła strasznie wysoka bo to by znaczyło że jestem w ciąży ) wiem, teraz już wiem że ona tak gwałtownie nie rośnie tylko co jakiś czas jest coraz wyższa chyba z wiekiem ciąży, wtedy wyszło mi po obciążeniu 266, ale i tak endo przepisała mi bromergon bo co kolejna wizyta to miałam te pomiary wyższe i wyższe i wkońcu przepisała, i brałam go niecałe 2 tyg tylko bo po 2 tyg okazało się że ciąża i gin kazał odstawić. Też się tego odstawienia bałam bo zaczęłam brać ten bromek już w ciąży i teraz odstawiać, ale zrobiłam tak że zamiast mojej połówki pare dni brałam 1/4 i później już nie brałam w ogóle. Co do Twoich tabletek to niestety nie wiem ale wiem jakie to głupie uczucie nie wiedzieć co robić koszmar!

i nie narzekaj na brak objawów bo później jak przyjdą to będziesz żałowała też nie miałam do 9tc a później te mdłości ehh

ja biorę Pregna Plus za zaleceniem gina

super ! kurcze prawie 8 cm, coraz większe te nasze dzieciaczki ))))))))))
dokładnie, nie wiesz co robić, a każdy mówi co innego. Norprolac jest lekiem bezpieczniejszym niż bromergon i ma dużo mniej efektów ubocznych, za to jest nierefundowany i cena to ok.150 zł (za opakowanie starczające na 30 dni)

ja się nie mogę doczekać dzisiejszego USG, bo chcę wiedzieć co i jak
chociaż w głowie mam same czarne scenariusze.

mój mały wielki cud

72--65--->62

Stary 2013-02-27, 09:41   #1458
papalinka83
Zakorzenienie

Cytat:
Zjadłam z Edim na spółkę 4 kanapki i mam ochotę na jeszcze!
Cały dzień tylko jem dziś
Jak ja będę wyglądać??
Ja też się nad tym zastanawiam, bo coraz więcej jem...

Pawełek 20.03.2015
papalinka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 09:41   #1459
nena_milka
Wtajemniczenie

Cytat:
ja mam cantrum materna, gin przeanalizował skład i powiedział, że to jest bardzo dobry, a przynajmniej dla mnie, bo ma odpowiednią ilość kwasu foliowego, żelaza, selenu i jodu- a w przypadku chorób tarczycy jest ważne aby to łykać. No i jestem na początku 7 tyg. i przyznam, że nie słyszałam, że suplementy się bierze od drugiego trymestru
podobno dobry jest też falvit- wersja dla ciężarnych
Cytat:
zależy od lekarza. Większość twierdzi że kwas w pierwszym trymestrze a potem jakieś zestawy. Ale jak przeczytasz skład to i tak znajdziesz tam kwas w dawce 0, 4:-D nnie powinny wit zaszkodzić w pierwszym trymestrze ale raczej nie ma jeszcze potrzeby na dodatkową suplementację. (oczywiście są wyjątki)
popieram w 100% wit z jedzenia zamiast tabletek ale nie wiem czy w którymś momencie nie zaczną mi być potrzebne a jak je mam kupić tutaj... powiem tak... za cenę wit w Norwegii mogę w Polsce kupic witaminy i jeszcze mi zostanie na fryzjera heheh

a tu coś do poczytania. Potwierdza się, że dawki dobiera producent;-) no i cenę też;-) materna najdroższa a najuboższa. Oczywiście być może wypada lepiej na tle innych suplementów dla kobiet ale na tle swoich kolegów bieda:-D

http://rynek-suplementow.blogspot.no...w-centrum.html
09 października 2013 18:45 Ninka
nena_milka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 09:43   #1460
mariiasia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez papalinka83 Pokaż wiadomość
Ja też się nad tym zastanawiam, bo coraz więcej jem...
a ja właśnie myślę co zjeść na śniadanie, bo jestem głodna, ale analizując zawartość lodówki nie mam na nic ochoty
czy w ciąży można jeść jajka na miękko?

mój mały wielki cud

72--65--->62

Stary 2013-02-27, 09:45   #1461
Diorisha
Zakorzenienie

za miłe słowa o moim brzusiu !

Cytat:
fajny bebzol. ja mam okrutny tłuszczowy, pewnie dlatego dalej nie widzę różnicy. ale jak przycisnę lekko palec do podbrzusza co mi się tłuszcz pod nim rozejdzie to jest twardo

Cytat:

Mój szpital się zgadza
W którym szpitalu rodziłaś?Z racji iż w Lublinie nie ma zzo zaczęłam rozważać poród w Warszawie.Z zatrzymaniem się nie mam problemu jako,że mąż jest stołeczny i mam tam teściów.Teściowa x lat temu rodziła na Madalińskiego i bardzo sobie chwali.Z tym,że jak tu trafić w termin skoro rodzi się sn

Cytat:
hej dziewczyny!
pozwolicie, że dołączę do Was?
Witaj!

Cytat:
Napisane przez Natala84 Pokaż wiadomość
witam się

nie napisałam nic wczoraj, bo jak mi stres minął to rozbolała mnie strasznie głowa i o 20.30 już spałam

ale ale, na usg wszystko ok CRL 76 mm, serduszko ślicznie bije, wszystkie markery prawidłowe, ryzyko wad genetycznych niskie strasznie się ciesze aha i 60% szans na dziewczynkę, ale na chwilę obecną to takie wróżenie z fusów

dziś ide na wizytę, może pozwoli mi odstawić duphaston
Super wieści !!! Serdecznie gratuluję

Cytat:
Co to jest ZZO?

To znieczulenie zewnątrzoponowe

Nie mogłam wczoraj wieczorem z Wami popisać gdyż albowiem mój kompuer zaserwował mi sądny wieczór.Od popołudnia zaczął mi się zwieszać więc w końcu mu zafundowałam restart to się gnojek już w ogóle po nim nie podniósł Dysk poleciał w kosmos.Komputer ni stary ni nowy bo ma 2 lata ale gooowno jak widać przeraźliwe.To się wyżaliłam

Trzymam kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty
Diorisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 09:46   #1462
mariiasia
Zadomowienie

Cytat:
zależy od lekarza. Większość twierdzi że kwas w pierwszym trymestrze a potem jakieś zestawy. Ale jak przeczytasz skład to i tak znajdziesz tam kwas w dawce 0, 4:-D nnie powinny wit zaszkodzić w pierwszym trymestrze ale raczej nie ma jeszcze potrzeby na dodatkową suplementację. (oczywiście są wyjątki)
popieram w 100% wit z jedzenia zamiast tabletek ale nie wiem czy w którymś momencie nie zaczną mi być potrzebne a jak je mam kupić tutaj... powiem tak... za cenę wit w Norwegii mogę w Polsce kupic witaminy i jeszcze mi zostanie na fryzjera heheh

a tu coś do poczytania. Potwierdza się, że dawki dobiera producent;-) no i cenę też;-) materna najdroższa a najuboższa. Oczywiście być może wypada lepiej na tle innych suplementów dla kobiet ale na tle swoich kolegów bieda:-D

http://rynek-suplementow.blogspot.no...w-centrum.html
to zostałam uświadomiona
ja dostałam materne od gina za free, bo on ma bezpośrednio od producenta i dał mi w prezencie, bo ze wzgl na niedoczynność tarczycy i tak musiałabym coś brać.

mój mały wielki cud

72--65--->62

Stary 2013-02-27, 09:55   #1463
t_89
Zakorzenienie

czesc wszystkim
ja sie zabieram zaraz za sprzatanie a potem znowu prosimy z tz ;D a w e wtorek jade na przymiarke sukni nie moge sie doczekac:_)
t_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 10:07   #1464
ewuszkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
zaczęłam szukać coś nt. tego wynagrodzenia w ciązy i kompletnie nie rozumiem tego pogrubionego fragmentu. jeśli ktoś wie o co chodzi to ja bym prosiła tak jak krowie na rowie..

"Przebywając na zwolnieniu lekarskim masz prawo do zasiłku chorobowego w wysokości 100% podstawy wymiaru. Brane jest pod uwagę Twoje przeciętne wynagrodzenie z ostatnich 12 miesięcy poprzedzających miesiąc powstania niezdolności do pracy. Jeżeli okres ubezpieczenia chorobowego jest krótszy niż 12 miesięcy, podstawę wymiaru stanowi przeciętny miesięczny przychód z pełnych miesięcy kalendarzowych ubezpieczenia."

ja to rozumiem tak, że jeśli pracuję, której niż rok to biorą pod uwagę czas pracy-pełne miesiące. tylko nie wiem czy chodzi o pracę w ogóle, czy pracę w tym konkretnym zakładzie pracy.

Zasiłek chorobowy wypłaca ZUS przy zwolnieniach powyżej 30 dni. Za te krótkie płaci pracodawca i moim zdaniem, powinnaś dostać 100% wynagrodzenia z danego miesiąca, lub ewentualnie średnie z czasu u nich przepracowanego. Ale specjalistą nie jestem...

"Kobieta wierzy, że 2 i 2 zmieni się w 5,
jeśli będzie długo płakać i zrobi awanturę"

- George Elliot
ewuszkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 10:11   #1465
passion80
Zakorzenienie

najlepiej zadzwonić do zusu na infolinię, miałam jakies wątpliwoście to tam miła pani mi wszystko wyjasniła

---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:09 ----------

chodzi o nonkretną umowę, pracodwacę, nie czas i ilość opłaconych składek. Jak np u tego pracodawcy była zatrudniona na powiedzmy pół etatu, a zmieni Ci na cały to zasiłek liczą od tej nowej umowy
Stary 2013-02-27, 10:12   #1466
201704210903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ewuszkaaa Pokaż wiadomość
Zasiłek chorobowy wypłaca ZUS przy zwolnieniach powyżej 30 dni. Za te krótkie płaci pracodawca i moim zdaniem, powinnaś dostać 100% wynagrodzenia z danego miesiąca, lub ewentualnie średnie z czasu u nich przepracowanego. Ale specjalistą nie jestem...
też tak myślę - do 33 dni płaci pracodawca - być może wypłaca tylko podstawę bez premii i dlatego jest mniej; powyżej 33 dni zus i on wylicza średnią
201704210903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 10:12   #1467
kaska87
Zakorzenienie

ja jutro się umówiłam na wizytę na 9:00

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 10:14   #1468
nena_milka
Wtajemniczenie

Cytat:
to zostałam uświadomiona
ja dostałam materne od gina za free, bo on ma bezpośrednio od producenta i dał mi w prezencie, bo ze wzgl na niedoczynność tarczycy i tak musiałabym coś brać.
oczywiście chciałam dodać, że trzeba brać coś specjalnie dla kobiet w ciąży bo np materna w porównaniu do innych tabl centrum nie zawiera vitA która niezbyt jest korzystna w ciąży. Ale tak jak już pisałam, może materna jest lepsza od innych wit dla mam. Tego JESZCZE nie wiem
09 października 2013 18:45 Ninka
nena_milka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 10:16   #1469
karolson
Zakorzenienie

Cytat:
Czuć, czuć. Najśmieszniej, na ma główkę na dole i czuć czkawkę

---------- Dopisano o 23:27 ---------- Poprzedni post napisano o 23:25 ----------

Ale to nie ma znaczenia, bo ZUS liczy od podstawy, a na L4 tylko pierwsza wypłata idzie z firmy, potem ZUS płaci.

Może policzyli Ci 80% od podstawy??
dziewczyny u mnie w firmie płacą na zwolnioeniu ciązowym czy nie średnią z premią, nawet jak ktoś bierzae urlop na na 10 dni to mu wyrównuja jakby był w pracy ile średnio mógłby dostać premi i wyplacają, ja 1 wynagrodzenie będe mieć jutro ale czuje ze w tym 1 moze byc namieszane cos... tez miałam l4, 2 dni urlopu okolicznościowego i l4 na ciąze... teraz juz trzeba pilnować kontynuacji...
Stary 2013-02-27, 10:18   #1470
ewuszkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
ewuszka
Generalnie z tego co mi gin tłumaczyła, to to jest lekko archaiczny przepis, bo wprowadzano go, kiedy były jeszcze stare ekrany, które silnie promieniowały. Nowe - płaskie - promieniują podobno dużo mniej, a lapki jeszcze mnie, więc są zdecydowanie najbezpieczniejsze.
Tak właśnie czułam, że to o to chodzi

"Kobieta wierzy, że 2 i 2 zmieni się w 5,
jeśli będzie długo płakać i zrobi awanturę"

- George Elliot
ewuszkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości