Idzie wiosna,rosną brzuchy,prawie każda czuje ruchy-Mamusie VII-VIII 2013! cz.6 - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-03-01, 14:24   #1021
mela1234
Zakorzenienie

Dot.: Idzie wiosna,rosną brzuchy,prawie każda czuje ruchy-Mamusie VII-VIII 2013! cz.6

Cytat:
Napisane przez skylie Pokaż wiadomość
Dawaj przepis, bo narobiłaś mi strasznej ochoty i też chcę zrobić na obiad
Nie nadaję się do dawania przepisów bo ja wszystko na oko robię. Starte ziemniaki, jajko, trochę soli i cukru, mąka (żeby nie było za gęste ani za rzadkie) wymieszać i smażyć.

Normalnie szok! Słoneczko wygląda na łódzką ziemie!
mela1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-01, 14:26   #1022
iwona335
Zakorzenienie

Dot.: Idzie wiosna,rosną brzuchy,prawie każda czuje ruchy-Mamusie VII-VIII 2013! cz.6

Cytat:
Napisane przez mela1234 Pokaż wiadomość
Papiery do ZUSu wypełnia zakład pracy więc jeżeli oni dawali ci na konto pensje i wypełnili tam w tych papierkach nr konta to powinno tak iść.

Właśnie zjadam szóstego placka ziemniaczanego. Są przepyszne i chyba się porzyg.... z przejedzenia
wiem na 100% że nie wypełnili mi nr konta bo wyplate dostaje na reke
iwona335 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-01, 14:27   #1023
mela1234
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwona335 Pokaż wiadomość
Leniwa kadrowa
mela1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-01, 14:32   #1024
shestiger
Rozeznanie

19 Tydzień <- klik i brzusio, zapomniałam jak tu wstawić by się odrazu wyświetlało
shestiger jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-01, 14:33   #1025
lachryma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shestiger Pokaż wiadomość
19 Tydzień <- klik i brzusio, zapomniałam jak tu wstawić by się odrazu wyświetlało
ładny
Stary 2013-03-01, 14:34   #1026
czarownica1
Zakorzenienie

Ewusia, zamuliło mnie, przecież dziecko na początku kupcia bardzo często ... o nie aż tak ambitna nie jestem. Mój Tż mówi, że pieluchy tetrowe są tak tanie, że można kupowac i wywalać. Sobie wymyślił. Kupię kilkanaście bo zawsze się w domu przydadzą, a jednak na pampersiakach będziemy jechać.
czarownica1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-01, 14:34   #1027
Ewusia709
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez d0tkaaa Pokaż wiadomość
Za ten czas zjem na obiad chranchipsy:P
Jak tak dalej pójdzie to Twoje dziecko od urodzenia będzie się żywić chyba wyłącznie chipsami
Czytałam, że dzieci przyzwyczajają się do smaków z czasów ciąży i później chętnie jedzą co dostawały jeszcze w brzuszku

Cytat:
Podaj w ZUSie numer konta to Ci będą przelewać.
Tak informacyjnie jeszcze- ZUS powinien naliczyć podstawę dodając wszystkie dodatki, które były normalnie opodatkowane. Wykłócałam się z nimi o to przy ostatniej ciąży. Za zwolnienie L4 i macierzyński udało mi się wywalczyć kilka tysięcy.... Warto więc zainteresować się tematem, bo wiem że przynajmniej kilka lat temu to była standardowa procedura ZUSu żeby tego nie robić.
Wg mnie liczy się tylko to co oskładkowane ZUS, a nie opodatkowane, bo to jest duża różnica. Jest wiele przychodów opodatkowanych (np. ryczałt na paliwo do samochodu, świadczenia z ZFŚS itp.) od których nie odprowadza się składek ZUS, więc takie dochody się do L4, ani macierzyńskiego nie liczą.
ZUS czasem kwestionuje rzeczywiście niektóre świadczenia np. premie i dodatkowe nagrody, od których zapłaciliśmy składki na chorobowe, a oni twierdzą, że do podstawy się to nie wlicza, wtedy warto walczyć rzeczywiście. Powinni wliczać wszystko, od czego zapłaciliśmy składkę na ubezpieczenie chorobowe i jeśli tak nie jest to rzeczywiście trzeba z nimi walczyć.

Moja Słodka Fabryka => www.slodkafabryka.blox.pl
Ewusia709 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-01, 14:35   #1028
d0tkaaa
Zakorzenienie

gotujecie zupy zawsze na wywarze z mieska czy nieraz tylko na kostkach?

Zuza

Razem
d0tkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-01, 14:37   #1029
lachryma
Zakorzenienie

Cytat:
ja zazwyczaj na włoszczyźnie takiej na tacce.
na kostkach rzadko.
Stary 2013-03-01, 14:39   #1030
d0tkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ewusia709 Pokaż wiadomość
Jak tak dalej pójdzie to Twoje dziecko od urodzenia będzie się żywić chyba wyłącznie chipsami
Czytałam, że dzieci przyzwyczajają się do smaków z czasów ciąży i później chętnie jedzą co dostawały jeszcze w brzuszku

.
Oj tam troszke chipsow nie zaszkodzi :P za to nie bedzie lubialo maka i kfc bo cos mi nie podchodza hahaa

---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ----------

Cytat:
Napisane przez lachryma Pokaż wiadomość
ja zazwyczaj na włoszczyźnie takiej na tacce.
na kostkach rzadko.
hm.. na samych warzywach takich? :P aha to mozna albo na wywarze albo na włoszczyznie albo na kostkach? ok :P nastepny bedzie rosol lol.

Zuza

Razem
d0tkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-01, 14:40   #1031
Kathe
Wtajemniczenie

GG do Kathe

czy ktoras wie gdzie w Poznaniu jest fajny sklpe z wozkami??

Aniołek 31.08.2012 r.

Maleństwo

<ciach_reklama>
Kathe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-01, 14:40   #1032
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:
Co do pieluch to nie mam pojęcia, ale na początku to podobno dzieci robią bardzo dużo kupek dziennie, czasem co karmienie, kupki są rzadkie, więc podziwiam, że planujesz tradycyjne pieluchy. Ja jestem zbyt leniwa, a poza tym pranie, suszenie, prasowanie, woda + proszek + prąd + czas, ciągle myślę że te tetrowe pieluchy to tylko pozorna oszczędność.
My będziemy używać wielorazówek od 2-3 miesiąca (tak późno ze względu na te luźne i częste kupy właśnie) I wcale nie chodzi nam o oszczędność, bo taka pojawia się dopiero w okolicach drugiego dziecka
Tylko dlatego, że Mamusi się tak podoba

Cytat:
Będą razem z Małą wcinać codziennie
Moje zostało uraczone bigosem, choć osobiście nie zapadam, ale niech myśli od małego, że to też dobre nie?

(a tak na prawdę to zalegał mi w lodówce i ktoś go musiał zjeść)

Mały
Margosia__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-01, 14:42   #1033
Oliath
Zakorzenienie

Nakupilam sobie mnostwo roznosci, w tym maszyne do szycia - i nie ma zmiluj sie, teraz musze szyc
Jeszcze rozne tkaniny, sznury, tasiemki, gabki i inne takie.
Tak ze moze mniej mnie byc na Wizazu jak mi to wszystko dojdzie
Czarownica, dzieki jeszcze raz wiesz za co
Kubulek
Oliath jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-01, 14:42   #1034
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:
Ostatnio staram się mieć jakieś mięso w zupie bo Tż się samą zupą nie naje a dwóch dań mu nie gotuję
Ale jak gotowałam tylko dla siebie to zawsze na kostkach

Mały
Stary 2013-03-01, 14:45   #1035
Ewusia709
Zadomowienie

Cytat:
To zadzwoń do ZUS i spytaj, w jaki sposób możesz podać im numer konta, pewnie wystarczy wypełnić jakiś druk i im dostarczyć. W przeciwnym wypadku będą Ci przesyłać pocztą, ale wtedy ponosisz koszt doręczenia, więc lepiej chyba dostać na konto bez dodatkowych kosztów.

Cytat:
Napisane przez shestiger Pokaż wiadomość
Super brzusio

Cytat:
Napisane przez czarownica1 Pokaż wiadomość
Ewusia, zamuliło mnie, przecież dziecko na początku kupcia bardzo często ... o nie aż tak ambitna nie jestem. Mój Tż mówi, że pieluchy tetrowe są tak tanie, że można kupowac i wywalać. Sobie wymyślił. Kupię kilkanaście bo zawsze się w domu przydadzą, a jednak na pampersiakach będziemy jechać.
No wiedziałam, że Cię przekonam do mojego sposobu myślenia

Cytat:
Ja ostatnio gotuje najczęsciej na bulionetce drobiowej, to takie podobne do rosołku. Jak mam w domu jakieś skrzydełka, udka czy coś podobnego na zbyciu to dodaje, a jak nie mam to na samej bulionetce też wychodzi. Ja to ogólnie w zupach jestem mistrz gotowych rozwiązań,
używam:
- gotowej bulionetki,
- gotowej mrożonej włoszczyzny w paskach,
- często gotowe mieszanki mrożonych warzyw na zupę z Hortexu.
Dodaję od siebie ziemniaki, makaron albo ryż. Gotuję ok 20 minut i zupa gotowa. Czasem zabielam jogurtem greckim.
U mnie powinno być zamiast pudliszkowa to hortexowa
Pudliszkową znów robię z pomidorów w puszce lub kartonie.

Stary 2013-03-01, 14:45   #1036
iwona335
Zakorzenienie

Cytat:
Leniwa kadrowa
raczej strachliwa boi sie mieć konto w banku- wiem ze brzmi to strasznie ale takie ma podejscie
Stary 2013-03-01, 14:48   #1037
skylie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Margosia__ Pokaż wiadomość
Smacznego

Ciesze się, że Ty mimo iż masz już jedno Dziecko też nie wiesz, że tetra ma różne rozmiary
no chyba się zawstydzę

Cytat:
Nie nadaję się do dawania przepisów bo ja wszystko na oko robię.
to jak w ciąże zaszłaś

Cytat:

Wg mnie liczy się tylko to co oskładkowane ZUS, a nie opodatkowane, bo to jest duża różnica. Jest wiele przychodów opodatkowanych (np. ryczałt na paliwo do samochodu, świadczenia z ZFŚS itp.) od których nie odprowadza się składek ZUS, więc takie dochody się do L4, ani macierzyńskiego nie liczą.
ZUS czasem kwestionuje rzeczywiście niektóre świadczenia np. premie i dodatkowe nagrody, od których zapłaciliśmy składki na chorobowe, a oni twierdzą, że do podstawy się to nie wlicza, wtedy warto walczyć rzeczywiście. Powinni wliczać wszystko, od czego zapłaciliśmy składkę na ubezpieczenie chorobowe i jeśli tak nie jest to rzeczywiście trzeba z nimi walczyć.
Moje wszytsko wciągało jak leci dokąd do przedszkola nie poszło. Teraz zrobiło się wybredne. Jak mu coś nie podchodzi to mówi że nie może tego jeść bo ma na to alergię

Tak, tak masz rację. Źle napisałam.

Z dniem 7 lipca 2008r. wszedł w życie wyrok Trybunału Konstytucyjnego z dnia 24 czerwca 2008r. sygn.akt. SK 16/06 ( Dz.U. Nr 119, poz.771), w którym Trybunał Konstytucyjny orzekł, że art. 41 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U z 2005r. Nr 31, poz. 267 ze zm.) rozumiany w taki sposób, że w podstawie wymiaru zasiłku chorobowego nie uwzględnia się składników wynagrodzenia, od których pracownik uiścił składkę na ubezpieczenie chorobowe, a które nie są mu wypłacane za okres pobierania zasiłku chorobowego, jest niezgodny z art. 67 ust.1 w związku z art. 31 ust. 3 Konstytucji RP.

Cytat:
My będziemy używać wielorazówek od 2-3 miesiąca (tak późno ze względu na te luźne i częste kupy właśnie) I wcale nie chodzi nam o oszczędność, bo taka pojawia się dopiero w okolicach drugiego dziecka
Zobaczymy jak długo będzie się mamusi podobało

WOJTUŚ
skylie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-01, 14:49   #1038
czarownica1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Oliath Pokaż wiadomość
Nakupilam sobie mnostwo roznosci, w tym maszyne do szycia - i nie ma zmiluj sie, teraz musze szyc
nie ma za co, mam nadzieję, że się pochwalisz swoimi dziełami
czarownica1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-01, 14:49   #1039
iwona335
Zakorzenienie

Dziękuje Wszystkim za wyczerpujace odpowiedzi na moje pytanie
Stary 2013-03-01, 14:52   #1040
Ewusia709
Zadomowienie

Cytat:

Będą razem z Małą wcinać codziennie
Moje zostało uraczone bigosem, choć osobiście nie zapadam, ale niech myśli od małego, że to też dobre nie?

(a tak na prawdę to zalegał mi w lodówce i ktoś go musiał zjeść)
Nom tak od 2-3 miesiąca to jeszcze rozumiem ideę. Choć ja się naprasowałam tych pieluch przy moich siostrzenicach za młodu i wiem ile to pracy kosztuje, więc i tak się nie skuszę. Choćby nie wiem jak pięknie i zachęcająco te nowoczesne pieluszki wyglądały.

No pewnie, jak coś zalega w lodówce, to kto to ma zjeść??
Oczywiście Dzidziuś

Cytat:
Napisane przez Oliath Pokaż wiadomość
Za udane zakupy, mam nadzieję że pochwalisz się tymi cudami po uszyciu. Kochana Ty to jesteś taka obrotna, że pewnie nadążysz z wizażowaniem, szyciem, ogarnięciem domu i jeszcze pozostanie Ci wiele czasu do zagospodarowania

Stary 2013-03-01, 14:53   #1041
lachryma
Zakorzenienie

Cytat:
hm.. na samych warzywach takich? :P aha to mozna albo na wywarze albo na włoszczyznie albo na kostkach? ok :P nastepny bedzie rosol lol.
mi kostki kojarzą się po prostu mało zdrowo.
wolę kupić taką tackę, gdzie masz por, marchew, seler itp i na tym gotować.

---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ----------

Cytat:
Napisane przez Kathe Pokaż wiadomość
czy ktoras wie gdzie w Poznaniu jest fajny sklpe z wozkami??
- bobo market, swadzim koło Auchan i Leroy Merlin
- pati & maks, polna
Stary 2013-03-01, 14:57   #1042
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:
Zobaczymy jak długo będzie się mamusi podobało
Myślę, że długo
Cytat:
Nom tak od 2-3 miesiąca to jeszcze rozumiem ideę. Choć ja się naprasowałam tych pieluch przy moich siostrzenicach za młodu i wiem ile to pracy kosztuje, więc i tak się nie skuszę. Choćby nie wiem jak pięknie i zachęcająco te nowoczesne pieluszki wyglądały.
Ale my nie będziemy stosować tetry tylko kieszonki... one z wyglądu przypominają pampersy i nie ma z nimi tyle roboty i prasowania co z tetrą A są urocze

Mały
Stary 2013-03-01, 14:57   #1043
Anulka_p
Zakorzenienie

Cytat:
wrócilam z wizyty

- usg nie było (bo moj lekarz robi tylko 3x w czasie ciazy)
- moje drożdzaki narazie znikły
-szyjka jest ok, a moje ból podbrzusza świadczą o rozciąganiu sie różnych miejs
- serducha długo nei posłuchalismy bo co namierzylismy serducho to mała robiła fiku miku i juz była gdzie indziej i tak trzy raz i dalismy spokój, było widać, że dziecko zdrowe
- dostałam skierowanie na glukoze, ale mam zrobic za 2 tygodnie,
- w pracy dostałam tylko czesc wypłaty, reszta bedzie z zusu (pytanie: czy to przychodzi pocztą??)
- noi podwyżke dostałam w pracy o 300 zł wiecej, ale czy mi sie to do czegokolwiek teraz wliczy???

no i ciesze sie, że wszystko jest ok
Ruchliwa mała Dobrze, że wszystko ok
09.07.2013 g. 4:55- Wreszcie jesteś- Michaś   
Anulka_p jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-01, 15:01   #1044
Kathe
Wtajemniczenie

GG do Kathe

Cytat:
mi kostki kojarzą się po prostu mało zdrowo.
wolę kupić taką tackę, gdzie masz por, marchew, seler itp i na tym gotować.

---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ----------

- bobo market, swadzim koło Auchan i Leroy Merlin
- pati & maks, polna
oo dzieki jutro jade do auchan do swadzima to wstapie

Aniołek 31.08.2012 r.

Maleństwo

<ciach_reklama>
Kathe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-01, 15:02   #1045
lachryma
Zakorzenienie

Cytat:
oo dzieki jutro jade do auchan do swadzima to wstapie
tylko w pati & maks masz większy wybór wózków, z tym, że tam jest drożej
Stary 2013-03-01, 15:03   #1046
idzia111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cynamon_owa Pokaż wiadomość
Dobra, my tu pierdu pierdu o werandach, owcach i ciastach drożdżowych z owocami ale trzeba zejść na ziemię

Ile za komplet 5 elementowy pościeli (kołdra+poszwa, poduszka+poszewka i ochraniacz na łóżeczko) to już przesada? Ile orientacyjnie coś takiego powinno kosztować? Bo znalazłam za 220zł z przesyłką i się zastanawiam czy to takie okolice cenowe powinny być czy ktoś sobie ładnie cenę wymyślił. Nie znam się zupełnie

edit- Już wiem- da się znaleźć taniej
Ja znalazłam wypełnienie kołdry, wypełnienie podusi, przescieradło, poszewke na kołdre i podusie, ochraniacz, falbanka maskujaca, rozek, przybornik na łozeczko za 165zł.

Cytat:
aa i zauwazylam ze moje dziecie budzi sie ok 11 no wiec gdyby tak po porodzie bylo to mamusia by sie wyspala
no wiec w ciagu dnia sobie od czasu do czasu pokopie, pozniej wieczorem ok 21-23 i w nocy nie czuje
To dobrze Ci, moje budzi się 3-4 w nocy.

Cytat:
Napisane przez YSW Pokaż wiadomość
A ja straciłam moje dzidzi (( już nie jestem mamusią sierpniową (
Bardzo mi przykro. Niestety tak czasami bywa, to jest natura. Nie obwiniaj siebie. Trzymaj się. Jeszcze będziesz się cieszyć urokami macieżyństwa

Cytat:
dziewczyny, a jeśli któraś będzie używać tylko pieluch typu pampersy, to pieluchy tetrowe są niepotrzebne tak?
potrzebne są. Jak pilnowałam dzieci to się przydawały. Zawsze jak dzidzi miało się odbić to kładłam na sobie pieluszke a dziecko na nią, więc jak się ulało moja bluzka była cała i zdrowa.

Cytat:
jak można przez dwa tygodnie nie zmywać makijażu

Cytat:
Mamusie
a powiedzcie mi co trzeba zrobic zeby wypłate z ZUSu dostawać na konto a nie przez poczte? nie wiem czy podejsc do ZUSu (czy lepiej tam sie nie zjawiać ) dostałam tylko 2/5 wypłaty i troche sie tym przejmuje teraz

Teraz wynagrodzenie za moje zwolnienie dostałam z miejsca pracy. Ale też mniej, księgowa tłumaczyła, że za luty jest mniej na L4. Za następne moje zwolnienie jeden dzień zapłaci pracodawca a resztę przejmie już ZUS.

Księgowa kazała dać jej na piśmie nr konta, który ona zgłosi do ZUS-u i będą przelewać kasę na konto.

Co do wypłat z ZUS. Wiem, że oni płacą za każde zwolnienie, czyli można nie dostać wypłaty na koniec miesiąca jeśli zwolnienie kończy się w połowie. I dlatego raz płacą więcej raz mniej. Chyba, że coś już sama pokręciłam.

Na pewno płacą za 30 dni, nie za 31. Jak jest luty to płacą za 28, a każdy inny miesiąc za 30.

Edytowane przez idzia111
Czas edycji: 2013-03-01 o 15:05
idzia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-01, 15:03   #1047
Ewusia709
Zadomowienie

Cytat:
Myślę, że długo

Ale my nie będziemy stosować tetry tylko kieszonki... one z wyglądu przypominają pampersy i nie ma z nimi tyle roboty i prasowania co z tetrą A są urocze
Aha, to ja cały czas myślałam, że to się takie tetrówki tam wkłada do środka, tylko zamiast ceratek, jakie się kiedyś stosowało, to teraz są takie ładne uszyte jakby majteczki.
No ale tak czy siak, jest to duży wydatek na początek i może i mniej pracy co przy tetrówkach, ale i tak dochodzi pranie, suszenie. Woda prąd i proszki też kosztują. Myślę, że przy małym dziecku jest wystarczająco dużo pracy, aby dokładać sobie obowiązków i podziwiam, że się zdecydowałaś na tą nowoczesną ekologię No i podobno dzieci na tradycyjnych pieluszkach łatwiej się uczą siku na nocniczek, więc może akurat tutaj skorzystasz

Stary 2013-03-01, 15:03   #1048
iwona335
Zakorzenienie

Co do pieluszek to ja tak mysle, że na poczatek pampersiaki aż Emilko/Amelka wyreguluje swój ukł. pokarmowy a ja ją "wyczuje" i dojde do siebie.
Jak bede wiedzieć, że np o danej porze dnia moze zrobic 2 to dam pampersa a jak wiem, ze robi siku to założe tetre, przynajmniej narazie tak mysle.

Kiedys byłam nianią dla dzieciaka (4 m-ce) i ona własnie sikała tyle co nic i mama czesto jej zakładała tetre.
No chyba ze sie ma takiego sikacza że hej to wtedy juz bym sie za bardzo nie wysilała

Edytowane przez iwona335
Czas edycji: 2013-03-01 o 15:05
Stary 2013-03-01, 15:08   #1049
eveewe
Zakorzenienie

GG do eveewe

Cytat:
Napisane przez czarownica1 Pokaż wiadomość
no ja liczę na polowanie na używki, część nowych. Wózek jednak prawdopodobnie pożyczymy, i kołyskę na początek. Mam nadzieję, że się zmieścimy w mniejszych kosztach

Eveewe, podziel się ciachem
ciacho zjadl maz wiec nastepnym razem
Cytat:
Są rzeczy, które można kupić używane to fakt np. ciuszki można zalicytować bo są zazwyczaj w bardzo dobrej jakosci i niezniszczone. Ale ciuszki to naprawdę kropla w morzu wydatków. (mnie wyszło ok 600 zł, kupując używane, można oszczędzić połowę myślę).
Fotelik używany kupować to już nie bardzo - chyba że po znajomości bo czytałam w poradniku, żeby nie kupowac używanych fotelików niewiadomego pochodzenia, bo mogły brać udział w wypadku. Wózek - my potrzebujemy lekki bo mieszkamy na 3 piętrze bez windy, a te tańsze wózki rodzimej produkcji zazwyczaj dużo ważą i decydujemy się na nowy, dlatego, że planujemy 2 dziecko i dziadkowie obiecali połowę dołożyć. U nas duży koszt stanowi wyposażenie pokoiku bo obecnie nie mamy tam mebli, więc meblowanie od podstaw.
No i te wszystkie pozornie "małe" rzeczy, kocyki, kremiki, pieluszki, które trzeba mieć jak się zsumuje to wszystko razem to kwota rośnie.
my i fotelik i wozek kupilismy w rodzinie, wiec stad wiedzialam jak byl uzywany. A co do wyposazenia pokoiku - fakt tanie nie jest u nas Marysia ma swoj kacik

Cytat:
Napisane przez ona8686 Pokaż wiadomość
Własnie przeczytałam opinie na temat wózka Navington Cadet, na który bylismy wstepnie zdecydowany. Ale te opinie zrobiły mi ponowny metlik. Potrzebuje wózka ze skretnymi kołami, aby spacerówke mozna było ustawic przodem i tyłem i do tego nie przekraczajacego 2000zł. I musi byc 3w1. Z tym wozkiem to u nas bedzie najwiekszy problem zmykam sie połozyc
a ja mam navingtona cadeta i jestem z niego zadowolona, skretne przednie kolka, siedzisko montowane przodem i tylem i moge wpiac w niego fotelik Maci cosi citi

Cytat:
Napisane przez Neni1984 Pokaż wiadomość

Byłam dziś w kilku sklepach ciuchowych i się przeraziłam jak zobaczyłam się w lustrze w przymierzalni
Ogromny mam ten brzuch!!
Wyglądam jak baba w ciąży
powiedziala co wiedziala

A mnie nie bylo dzis bo sie goscilam, a dzis od rana Mery lekarz (zaswiadczenie do zlobka ze zdrowa) , pozniej wpadla kolezanka, teraz umowilam ja do tego pulmonologa na 17 kwietnia dopieroa za niedlugo wpadna znajomi.

12.06.2010

Marysia - 11.08.2011

Aleks - 08-07-2013
eveewe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-01, 15:09   #1050
idzia111
Zakorzenienie

Cytat:
Aha, to ja cały czas myślałam, że to się takie tetrówki tam wkłada do środka, tylko zamiast ceratek, jakie się kiedyś stosowało, to teraz są takie ładne uszyte jakby majteczki.
No ale tak czy siak, jest to duży wydatek na początek i może i mniej pracy co przy tetrówkach, ale i tak dochodzi pranie, suszenie. Woda prąd i proszki też kosztują. Myślę, że przy małym dziecku jest wystarczająco dużo pracy, aby dokładać sobie obowiązków i podziwiam, że się zdecydowałaś na tą nowoczesną ekologię No i podobno dzieci na tradycyjnych pieluszkach łatwiej się uczą siku na nocniczek, więc może akurat tutaj skorzystasz
Ja też będę pampersy stosowała. Przy tetrach itp. jest dużo roboty, prania, suszenia, wody idzie więcej i proszków. Chyba jestem za wygodna.

A z nocniczkiem to różnie bywa. Moja znajoma zaczęła sadzać na nocnik jak młode dobrze samo siedziało i super to wszyło.
idzia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości