|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku
|
|||
| Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
|
1 | 1,59% |
| Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
|
33 | 52,38% |
| Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
|
1 | 1,59% |
| Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
|
0 | 0% |
| Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
|
3 | 4,76% |
| Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
|
0 | 0% |
| Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
|
23 | 36,51% |
| Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
|
0 | 0% |
| Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
|
2 | 3,17% |
| Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4501 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Ja mam funkcje w x-landerze skretnych kol no i blokowania tych kol. Przyznam sie, ze raz odblokowalam i nie podobalo mi sie. Wole jak sa zablokowane.
Takze jak widac... ile ludzi tyle opinii
|
#4502 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
to faktycznie, bo ja zablokowałam je chyba raz , a tak -zawsze jeżdże na skrętnych. i strasznie sobie to chwalę, że mogę wózek obrócić w zasadzie w miejscu, żeby np przejśc przez drzwi i pociągnąć go za sobą, robię to jedną ręką, drugą otwieram sobie drzwi.---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ---------- _agata ( jako specjalistka ) i inne dziewczyny - posolić ten rosół przed podaniem Borysowi czy nie? tzn czy odlać niesolony rosół dla dziecka, a dopiero potem posolić dla siebie.. bo nie wiem nie dużo solę, ale jednak.
|
|
|
|
|
#4503 |
|
Rozeznanie
|
hej
ja wpadłam się pochwalić dziecko zasuwa mi po domu na wstecznym biegu trochę się wkurzał, że jak chciał sięgnąć po zabawkę to był od niej dalej, ale teraz widzę, że troszkę się cofnie, obróci i poturla i już ma upatrzoną rzecz w rączce![]() wczoraj byliśmy u teściowej... jak zawsze słyszałam, że ząbki idą... fakt, słyszę to już chyba z pół roku jak daję mu gryzaki to wargi mu pękają no nie wiem co zrobić ;/ bo jakoś zacieklej wszystko pakuje do buźki... więc może i idą... zobaczymy ![]() _millena ja nie wiem jak inne dziewczyny, ale ja bym nie soliła - i tak nie wie co traci no chyba że ociupinkę.... ale moje gotowanie jest ubogie w przyprawy, bo sama nie bardzo wiem czym mogłabym przyprawiać bo u nas niestety najwięcej kostek rosołowych itd a tego nie dam dziecku...
Edytowane przez izotropia Czas edycji: 2013-03-03 o 11:59 |
|
|
|
#4504 |
|
Raczkowanie
|
millena - jaki klub? ja tez o niczym nie wiem
Co do grupy na fb nic nie mam, mysle, ze wiekszosc sie troszke uprzedzila po akcji jaka kiedys wynikla. Byly poruszane tematy, ktore nie dotyczyly bezposrednio dzieci (temat kotka, agaty), dlatego nie ma sie co dziwic reakcji co niektorych na ta grupe ![]() rosolek bym najpierw odlala niesolony i dodala szczypte soli. Nie soląc balabym sie, ze wyjdzie z tego sama woda
Edytowane przez martula007 Czas edycji: 2013-03-03 o 12:49 |
|
|
|
#4505 |
|
Zadomowienie
|
Heeej
Czy ktoś mnie jeszcze pamięta ? ![]() mam nadzieję, że tak, bo chyba ze sto lat mnie tu nie było ale cały czas wierzę, że w końcu powrócę i będę na bieżąco Niestety ostatnio nie mam zupełnie czasu na to aby ogarnąć wątek .. Póki co, lecę pooglądać Wasze dzieciaczki ![]() Pozdrawiamy |
|
|
|
#4506 | |
|
Rozeznanie
|
Hej!
begie, pewnie że pamiętamy. Tacca witaj! Fajnie że się odezwałaś. Perse dużo zdrówka! ![]() Cytat:
Jak zablokuję to bardzo ciężko mi się prowadzi. Też z Tutkiem śmigam jedną ręką. Tydzień temu kupiliśmy używaną spacerówkę od znajomych za 150 zł. Taka parasolka. Była okazja to braliśmy. Nic nie zniszczony, zadbany. Czeka na lato. Tak w ogóle to Hania dopiero od 2 dni jeździ w spacerówce. Wcześniej za mało stabilnie siedziała, przekrzywiała się na boki. Teraz nie chce spać na spacerze- za dużo ma do oglądania. Już nie same drzewa i niebo. ![]() Mamy też za sobą zakup fotelika 9-18. Zdecydowaliśmy się na Maxi Cosi. http://allegro.pl/fotelik-maxi-cosi-...046217844.html Jeździ jak królowa, wszystko ładnie widzi. Musimy pomyśleć o osłonce na szybę żeby słonko nie raziło.
|
|
#4507 |
|
Zakorzenienie
|
Hej!
![]() My w tako Larecie mamy skrętne koła i takimi jeździmy, dla nas to wygodne. Piotruś dziękuje za dobre słowa i przesyła buziaki. Właśnie próbuję go zmęczyć, żeby wieczorne rytuały przebiegały sprawnie. Nie chciał mi zasnąć cały dzień, dopiero po 16 przysnął. :/My się może w tą sobotę wybierzemy po fotelik. Piotrek będzie mierzył, póki co nasze typy to Cybex Pallas 2 fix i recaro Young. ![]() Perse wielkie buziaki! |
|
|
|
#4508 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dziś mieliśmy ciężką noc. Maks cały czas popłakiwał zapłakał, trzebabyło podać smoczek, zasypiał i za jakiś czas znowu płakał. W pewnym momencie Tż mnie budzi, a Maks śpi na siedząco, oparty o plecy męża z głową podpartą na rękach. Tak śmiesznie to wyglądało, żę śmialiśmy się z pół godz zamiast spać
|
|
#4509 |
|
Rozeznanie
|
hej.
perse- dużo zdrówka! powodzenia na usg ![]() my też mamy skrętne koła i nie wyobrażam sobie wózka bez nich
|
|
|
|
#4510 |
|
Zakorzenienie
|
Jak ja kocham to moje dziecię! Mimo tego, że wczoraj usypiając w łóżeczku usiadł sobie 17 razy, a dzisiaj 31!
Jest tak zafascynowany siadaniem, że robi to wszędzie i bez opamiętania. Oczywiście najlepiej podczas przewijania z kupskiem rozmazanym na d00pie. I tak sobie zasuwa na czterech z gołym tyłkiem. A niech biega, wietrzy klejnoty! Śpi już całe noce bez ani jednej pobudki (tfu, tfu!), w tygodniu trzeba go budzić po 7 żeby zjadł cyca, a w weekend oczywiście obudził się wczoraj i dziś o 6! Nakarmiłam, włożyłam do łóżeczka, śpi! Poszłam na chwilę do łazienki. Wracam, a on klęczy w łóżeczku i swoje "babababa" i się śmieje. No i jak nie kochać? Chłop mówi, że wstał od razu jak wyszłam. Ale mąż jest tak wspaniały, że 2 dni weekendu wstał z Maciek po 6 i dali mi się wyspać do 9! I jak ich nie kochać? ![]() Pobawili się i padli razem na podłodze na kocu, o tak...
|
|
#4511 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ha ha, fajnie słodko śpią.dzieci gdy śpią przypominają mi anioły ja też dziś pokimałam do 9tej bo Marcia pierwszy raz postanowiła zacząć dzień o 6tej chyba tak zafascynowana przyjazdem babci że nie mogła już dłużej pospać ![]() ---------- Dopisano o 00:33 ---------- Poprzedni post napisano o 00:30 ---------- dziewczyny jest tu jeszcze ktoś co daje dziecku tylko słoiczki? |
|
|
|
|
#4512 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja
Bardzo sporadycznie gotuję coś z warzyw od babci z działki, ale malutko tego mam. I owoce czasem zwykłe podaję (jabłko, banana), ale częściej słoiczkowe, najczęściej śliwki, bo bez nich Kajko ma zaparcia.Jeszcze teraz jakieś uczulenia Kajowi wyłażą od kilku tyg. (nawet nie zdążyłam Wam jeszcze napisać), więc tym bardziej daję słoiczki, choć zdążyłam przed tym kupić trochę mrożonek i chciałam już takie bardziej w kawałkach dawać, ale potem jak zobaczyłam, że nawet na hortexach "śladowe ilości tego, siamtego i owamtego", to wróciłam do samych słoiczków, zwłaszcza teraz kiedy ograniczyłam dietę Kaja o podejrzane produkty i będziemy je powoli testować... Na razie główni podejrzani to seler, pomidor, żółtko, owies i nawet pieprz Edytowane przez kism Czas edycji: 2013-03-04 o 00:26 |
|
|
|
#4513 | |||||
|
Raczkowanie
|
Witam
![]() Ona niby niejadek, ale wcina wszystko, tylko w małych ilościach. Chociaż od ostatniego mojego postu trochę się zmieniło, bo do tego czasu robiłam kaszkę z połowy porcji podanej na opakowaniu i jeszcze tego nie zjadała, tak ostatnio zjada! I nawet czeka na więcej, więc jest już lepiej. Z obiadkami jednak nadal różnie. Cytat:
Stać to ona uwielbia i często jak chcę ją posadzić, to ona szybko się prostuje i stoi.Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Ja Próbowałam dawać swoje jedzenie, ale przy takich ilościach jakie Celinka zjadała odechciało mi się gotować. Czekam, aż się rozkręci w tym temacie
|
|||||
|
|
|
#4514 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
on nadal je w baardzo małych ilościach - słoiczek ma na 2 razy, a ode mnie w ogóle nie chce jeść :/ jak mam wolne, to najchętniej pewnie jadłby tylko i wyłącznie cyca zupą ogórkową _agaty pluł dalej niż widział, innymi zupkami też więc zrezygnowałam. Zresztą już niedługo pewnie będzie jadał z nami. Rosół już 2 razy dostał, pomidorową i żurek też mu smakuje, a pulpety to wręcz zażerał. wybrała któraś z Was fotelik 9-36??? Możecie coś polecić?
|
|
#4515 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4516 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i widzisz - wywołałaś mnie ![]() Tosia też w praktycznie całą noc jęczała przez sen ale my zmagamy się obecnie z jelitówką więc może bolał ją brzuszek no albo dziąsła, któż to wie... No to fajną sobie Maks wymyślił pozycję do spania Tosia dopiero teraz polubiła spanie na brzuszku.A Maks śpi z Wami? Cytat:
słodki widok jak tak sobie śpiąJa daję słoiczki owocowe no chyba, że jabłko czy czasem banan to sklepowe, słoiczki daję też z mięsem, a warzywa sama gotuję tylko, że Tosia ma suche plamy na nogach więc nie wiem jak to dalej będzie :/ Perse mocno zaciskam kciuki za usg połówkowe ---------- Dopisano o 09:26 ---------- Poprzedni post napisano o 09:24 ---------- ooo widzę, że na pierwszej stronie na liście mam jeszcze 24 lata
|
||
|
|
|
#4517 |
|
Wtajemniczenie
|
Próbuje raczkować
![]() Nic tylko się cieszyć ![]() Szymcio od soboty męczy się z wirusówką,ma biegunkę,gorączke ale dziś jest lepiej,bez gorączki,kupy nie było 6h |
|
|
|
#4518 |
|
Zakorzenienie
|
Biedny Szymon. Macie Wy się z tymi choróbskami
|
|
#4519 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
cześć
![]() Noce u nas dalej słabe, to chyba zęby jednak, w sobotę daliśmy młodemu czopek przeciwbólowy na noc, i spał pięknie. No, chyba, ze ten środek przeciwbólowy go uśpił po prostu A tak, budzi się ciągle często. Smoczek go tylko irytuje. U nas fajna pogoda się zrobiła, byliśmy wczoraj na wycieczce w przepięknym miasteczku średniowiecznym. Zdjęć niestety nie będzie na razie, bo chyba nie wzięliśmy ładowarki do baterii z aparatu... poszukiwania trwają ![]() Co do jedzenia, Anton próbuje bardzo chętnie (wczoraj był topinambur z rybą, przedwczoraj komosa ryżowa z brokułami i serem kozim, dzisiaj makaron z dynią). Myślę, że istotne z tą nauką jedzenia kawałków jest pozwolenie dziecku, żeby samo sobie wzięło coś do buzi (brokuły na parze się idealnie nadają). Bo jak dostanie na łyżeczce, a dotąd znało tylko papki, to skąd ma wiedzieć, że trzeba gryźć? Cytat:
Cytat:
![]() Ja się macie? Cytat:
![]() Moim już tak się nie zdarza zasypiać , w lecie potrafili tak przysnąć, na hamaku przeważnie. Jak ja Ci zazdroszczę tych nocy.... Cytat:
|
||||
|
|
|
#4520 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4521 | |
|
Wtajemniczenie
|
Witam.
Hania skończyła wczoraj 9 miesięcy Sama siada, ma dwa ząbki, pełza bardzo sprawnie ![]() Mało mi przytyła w ciągu 2 miesięcy, bo tylko 200g Ale jest na 50 centylu więc chyba jest ok.I jeszcze jedno. Hania przespała właśnie drugą noc w swoim pokoju Bałam się bardzo, że będzie trudno Ją eksmitować z sypialni, ale nie było żadnego problemu. Dzielna ta moja Córa Jakich past do zębów używacie dla swoich dzieci? Chodzi mi o jakąś naturalną ![]() Cytat:
P idzie do pracy, to ja dopiero wstaję do dziecka. W weekendy mogę spać do oporu ![]() Hania też jest bardzo pogodnym dzieckiem i jak się budzi, to zazwyczaj z uśmiechem od ucha do ucha. Serce mi wtedy rośnie i ładują się baterie na cały dzień
|
|
|
|
|
#4522 |
|
Zakorzenienie
|
Gabbi, ja kupiłam Ziajkę żurawinową. Dopiero od kilku dni używamy, bo wcześniej to samą szczoteczką, o taką szczoteczkę mamy mięciutką http://www.shop-dent.pl/pl/p/JORDAN-...dla-dzieci/790
Do kupienia w Rossmannie tam gdzie normalne szczoteczki na dolnej półce. A w tygodniu to my o 6 wstajemy, nie ma mowy o dosypianiu.
|
|
#4523 |
|
Wtajemniczenie
|
Wiem wiem, bo Ty Mama pracująca
Ja leniuchuję w domu więc mogę sobie pospać do 7:30 Szału ni ma, ale zawsze coś.A ta Ziajka ma fajny skład? Muszę to sprawdzić. My mamy taką szczoteczkę silikonową, na palec zakładaną. Może na początek wystarczy?
|
|
|
|
#4524 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale tak poważnie, to o ile do męża mam czasem jakieś "ale" to mojego Potomka , mimo, że czasem daje mi popalić w nocy i też wstaje w łóżeczku 100 razy zanim pojdzie spać , kocham nad życie i bym nie oddała za żadne pieniądze U nas niestety obydwoje jesteśmy śpiochami, za to Borys , nie wiem po kim, jest dzieckiem cyborgiem...mógłby nie spać. Cieszymy się , gdy wstanie o 6tej nie wcześniej. I niestety - czasem gramy w marynarza, czasem są nerwy, czasem mąż sam wpadnie na pomysł, żeby się zająć dzieckiem. Rano niestety rzadko mogę na niego liczyć, ale rozumiem go bo też mi się choleeeernie nie chce Cytat:
Hania Gaabbi miała z tego co kojarzę uczulenie na mięso ze słoiczków ![]() ja gotuję sama ( niestety - bo nie mam eko warzyw, mam jedynie mięso wsiowe), ponieważ Borys kiepsko toleruje marchew , a jak juz tu pisałam i co agata podkreśliła, marchew jest w zasadzie w każdym słoiku, czasem do 40%.... i musiałby jeść na okrągło ziemniaki z królikiem z Hippa a jak wygląda to uczulenie? |
||
|
|
|
#4525 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
za nowe umiejętności i ząbki ja też muszę Liwie eksmitować do swojego pokoju
|
|
#4526 |
|
Zadomowienie
|
clauudik do jakiej kwoty chcesz ten fotelik?
Timii my też słoiczkowi Rinco ja mam wrażenie, że Szymon dzięki chrupkom kukurydzianym nauczył się gryzć Kism ja bym obstawiła seler lub owies |
|
|
|
#4527 |
|
Rozeznanie
|
My mamy pastę z Ziajki z bobrem Eugeniuszem
i szczoteczkę taką na palec.Co do uczulenia, to mi się właśnie wydawało, żę jak przeszliśmy na mleko 2 to się pogorszyło, bo jakoś w grudniu. Ale pediatra powiedziała, że to raczej niemożliwe. W środę alergolog, więc mam nadzieję, że w końcu się czegoś dowiem, bo w niektóre dni to już jest masakra, zwłaszcza tak w okolicy żeber ![]() Napiszę jeszcze o naszym zasypianiu. Od czwartku Maks zasypia sam w łóżeczku w dzień i na wieczór. Dotychczas w dzień spał 3 razy, po ok. 20-30min. Chciałam go przestawić na 2 drzemki, radziłyście przetrzymanie. W sobotę rano dłużej pospaliśmy więc spał w dzień 2 razy, wczoraj też. No i noce były złe, popłakiwał przez sen, były częste pobudki. Pomyślałam, że może jest zabardzo zmęczony, bo popołudniu nie śpi. I chciałam go dziś położyć 3 razy, ale on chyba się już przyzwyczaił na te 2 drzemki, bo wczoraj i dziś w południe spał po 1,5godz. I teraz nie wiem, czy to że w nocy źle śpi to może być wina tego, że w dzień nie ma tej trzeciej drzemki czy zgonić to na zęby ??
|
#4528 |
|
Wtajemniczenie
|
Z tymi kawałkami to próbujemy i już lepiej
Daję mu też chrupki, ale jak tylko dotknie nimi ust to od razu odstawia, nie wiem czy za szorstkie czy co? Piętkę od chleba też ładnie mamla, czyli coś z niego będzie ![]() Nadal nie wstaje ani do stania ani do siedzenia, nie raczkuje, nie pełza. Jedynie turla się i siedzi sam posadzony. Czy jest tu jeszcze jakieś niemobilne dziecko w tym wieku? Na razie nie robię paniki, może w końcu ruszy dupsko ![]() No i przestawił się już na czas letni, coraz wcześniej wstaje, ostatnimi dniami już od 5.00 nie śpi a my razem z nim. Na szczęście nie wstaje z łóżeczka tylko leży, rzuca miśkami, które ma pod ręką i gada. Potrafi tak godzinę leżeć i nawijać, spać się nie da ![]() A ja dojrzewam do tego, żeby rozstać się wreszcie z laktatorem. Wciąż odciągam, teraz tylko 2x dziennie, rano i wieczorem, ale ostatnio coraz mniej mleka jest i już mi się nie chce siedzieć pół godziny po to, żeby naciągnąć ledwie 60ml. Dziś po raz pierwszy od połowy lipca nie odciągam wieczorem! Na razie zostawię jeszcze ranne odciągania, a potem już całkiem zrezygnuję. I tak długo karmiłam, nie wiedziałam, że aż tyle wytrzymam
|
|
|
|
#4529 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jutro ostatni dzień w domu z Marcią od środy do pracy. koniec sielanki i spania do 8 ![]() macierzyński to był dla mnie najbardziej za☠☠☠isty okres w życiu jaki mogłam sobie wymarzyć. pełen highlife lepszy niż wakacje (no może poza kilkoma słabszymi momentami w nocy ).dobranoc! |
|
|
|
|
#4530 |
|
Zakorzenienie
|
Timii, będzie dobrze! Zobaczysz
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:12.

to faktycznie, bo ja zablokowałam je chyba raz , a tak -zawsze jeżdże na skrętnych. i strasznie sobie to chwalę, że mogę wózek obrócić w zasadzie w miejscu, żeby np przejśc przez drzwi i pociągnąć go za sobą, robię to jedną ręką, drugą otwieram sobie drzwi.
no nie wiem co zrobić ;/ bo jakoś zacieklej wszystko pakuje do buźki... więc może i idą... zobaczymy 

zapłakał, trzebabyło podać smoczek, zasypiał i za jakiś czas znowu płakał. 
I jak ich nie kochać? 
Bardzo sporadycznie gotuję coś z warzyw od babci z działki, ale malutko tego mam. I owoce czasem zwykłe podaję (jabłko, banana), ale częściej słoiczkowe, najczęściej śliwki, bo bez nich Kajko ma zaparcia.
zupą ogórkową _agaty pluł dalej niż widział, innymi zupkami też więc zrezygnowałam. Zresztą już niedługo pewnie będzie jadał z nami. Rosół już 2 razy dostał, pomidorową i żurek też mu smakuje, a pulpety to wręcz zażerał. 
za nowe umiejętności i ząbki