|
|||||||
| Notka |
|
| Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4261 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: kiecki maxi, kiecki mini, odchudzanie do bikini!
Miałam wczoraj księżniczkowe urodzinki, o których zapomniały moje wątaskowe przyjacióóóóóółki phi! Drogie dzieci, bardzo mało jecie :P Ale już nic nie mówię Agnes, jak to możliwe, że wyszło Ci zapotrzebowanie 2500 kcal?:P Przecież Ty malutko ważysz No chyba, że wpisałaś aktywność na bardzo wysoką, ale to trzeba troszkę przymierzyć do siebie - bardzo wysoka aktywność to taka, jaką mają sportowi zawodowcy i osoby, które ciężko pracują fizycznie+ćwiczą Mniejsza, Ty i tak 2500 kcal nie będziesz jadła Ja Wam tylko powiem tyle - kiedyś tyłam na 1500, teraz chudnę na 1900 A co do tabsów, to zgadzam się z Monią - kwestia bardzo indywidualna. Ja jestem na tabletkach od prawie 4 lat, te, których używam teraz mam od ponad dwóch i pół roku. A to moje trzecie tabsy, dwa poprzednie rodzaje kompletnie mi nie odpowiadały. Wydaje mi się, że trzeba po prostu obserwować, jak organizm reaguje i jeśli zauważy się coś ponad normę, to skonsultować to z lekarzem i myśleć nad innym rozwiązaniem. W tym momencie nie wyobrażam sobie życia bez tabletek
|
|
#4262 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
oby to było oczyszczanie się po tabsach, bo inaczej się załamie!! dziękuje 8 Cytat:
malutkie i skromne menu, ale ważne, że bez świństw dziękuje kiedy następny? hmmm... chcę dorobić jeszcze date, albo malutkie serduszko. znajomy mi robił, który mieszka na naszym osiedlu i robi w domu tż trochę stękał, jak mu powiedziałam, była mała sprzeczka , ale jak wrocilam i zobaczył to mu się spodobało teraz jego namawiam hihih marzą mi się plecy <3 ale tż by mnie chyba z domu wyrzucił Monia, a Ty myślałaś kiedyś nad zrobieniem? Cytat:
ja jeśli z moją cerą będzie tragicznie, to znowu się na coś zdecyduję... nie chcę wygladąć jak w gimnazjum ;( dzisiejsze menu od razu wrzucę: 11:15 - 2 tosty z chleba 3 zboża z 2 pieczarkami i plastrem sera 13:30 - jabłko 18:10 - tortilla z budki zaraz zabieram się za ćwiczenia. tż oczywiście się nie poddał przy p90x. wczoraj mówię chodź ćwiczymy... zaczął stękać, że mu się nie chcę i żebyśmy zaczęli od jutra... pytam przed chwilą czy ćwiczymy... 'nieeee... dzisiaj nie mam siły po tej tortilli...' dlatego stwierdzilam,ze nie bede na niego czekać i zaczynam od dzisiaj 30 dni z Jillian wkurza mnie jej chamski wyraz twarzy, ale co tam :P jeśli ma to przynieść efekty to spróbuję sunday - dałam aktywna codziennie itp :P Ja nawet nie wiem 1900, w ogóle mało jem, ale jakoś nie czuję głodu, ani nic. dobrze mi tak jak jest ale co taaaam... Wszystkiego naaaaaaaaaaaj, naaaaaaaaaaj spełnienia marzeń! tych małych, większych i największych!!
Edytowane przez agnesuk Czas edycji: 2013-03-05 o 22:02 |
|||
|
|
|
#4263 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A pomysł faktycznie fajny Szefowi mogę tak powiedzieć bo jesteśmy na stopię "koleżeńskiej" i czasem zastanawiam się skąd biorą się tacy szefowie jak on? ![]() Cytat:
mi do niej brakuje, albo raczej odstaje kilka...naście cm tu i tu i tam ![]() Nie wypowiem się co do pigułek. bo nigdy ich nie brałam Wstawiacie zdjęcia jakichś lasek a ja Wam powiem (może trochę zbyt pewna siebie jestem ) ale ja latem chcę wyglądać jak... ja Od jakiegoś czasu polubiłam siebie, ba! mało tego - w końcu zauważyłam w sobie kobietę i nawet sie sobie podobam! Naprawdę ![]() Dziś w końcu wsiadłam po długim czasie za kółko i jechałam na stare śmieci
|
||
|
|
|
#4264 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jesteś chyba jedyną osobą która tego chcę. Mi w moim ciele przeszkadzają nogi, nad którymi ciągle pracuję i pracuję.. myślę że wtedy w końcu czułabym się pewnie cieszę się,że zmieniłaś podejście i że dobrze czujesz się sama za sobą też kiedyś bym tak chciała. Ja lubię słodkie, chipsy ale chyba jednak wolę jędrne ciało i samozadowolenie niż chwilę z paczką chipsów przed tv ![]() ale dobrze,że Ty się zdecydowałaś na taki krok. mam nadzieje,ze Ci się już nie odwidzi ![]() zrobiłam przed chwilą 1 dzień lvlu 1 z Jillian. czuję się super! ale...ale. znalazłam całkiem przypadkiem Be Fit in 30 extreme. oczywiście kliknęłam i od razu mi się spodobało ![]() ściągnęłam rozpiskę na 5 tygodni i zamierzam zacząć od juta jak chcecie, to zobaczcie na yt co to
Edytowane przez agnesuk Czas edycji: 2013-03-05 o 22:53 |
|
|
|
|
#4265 |
|
Zakorzenienie
|
Hm, jeszcze powrócę do tematu pigułek, że to o bliźniętach to prawda, ale to wynika jedynie z tego, że po X czasu uśpienia jajniki nagle wyrzucają kilka komórek jajowych, stąd większe prawdopodobieństwo ciąży mnogiej. Ogólnie ja wierzę w dużą ilość skutków ubocznych, dlatego trzeba się badać. Jak się wszystko kontroluje, to wiadomo kiedy odstawić na czas.
Agnesuk, szalona 8 tatuaży. Z moimi kolczykami w uszach czuję się przy Tobie jak dziecko z podstawówki |
|
|
|
#4266 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja pamiętam jak odstawiłam, to ból jajników, pracujących jak szalone po 4 latach był nie do opisania!!
Słyszałam o przypadkach ciąży mnogiej po odstawieniu tabsów i cholernie się tego bałam... 8 i planuje więcej, ale tż... jego już namawiam ,ale zawsze znajduję jakaś wymówkę
|
#4267 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ja mam jeden tattoo (ale będę zakrywać), 8 w planach ![]() już przed wakacjami zawitam do studia
|
|
#4268 |
|
Zakorzenienie
|
Haha, Szaruch, też kiedyś myślałam, że w sumie spoko byłoby pryknąć dwójkę naraz i spokój do końca życia
Ale z drugiej strony dwójka płaczących dzieci w nocy, podwójne koszta itp. Jak jedno po drugim, to przynajmniej wózek, ciuszki i łóżeczko zostają, a tak to doopa U mnie w rodzinie jest tendencja do bliźniąt, mam nadzieję, że mnie się tak nie poszczęści, haha Wolę tylko jedno dziecko agnesuk, mnie też przy normalnym cyklu bolały jajniki, nie strasz Szaruch, co to znaczy "zakrywać tatuaż"? Edytowane przez agniesikk Czas edycji: 2013-03-05 o 23:25 |
|
|
|
#4269 |
|
Wtajemniczenie
|
ja jestem ciekawa jaki będzie ten okres już bez tabsów..na razie czekam. od 2 lutego nie mam. wszystko się normuje i jak zwykle musi to troche potrwać.
fakt dobrze mi bez okresu, ale wolę już sobie zapisać i kontrolować pełen cykl. zobaczymy co to przyjdzie... szaruch - a jaki masz wzór i gdzie? chcesz zrobić gdzieś, gdzie będziesz mogła go schować w przypadku np. pracy? bo moja siostra niestety musi tak robić... długi rękaw i nic nie widać.
|
#4270 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
ale nvmd, błędy młodości będzie na tym kruk robię na prawym ramieniu, więc jak coś to będzie można schować. aczkolwiek mam nadzieję że moim przyszłym współpracownikom, czyli ekipie brodatych panów moje tatuaże nie będą przeszkadzać ![]() tak sobie wyobrażam stereotypowego pana biologa http://mrowkojad.files.wordpress.com...ydra.jpg?w=593 ---------- Dopisano o 01:05 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:51 ---------- eh dziewczyny, boję się że znowu nie dam rady ![]() jak myślę o tym jak mogłabym teraz wyglądać gdybym się wzięła za siebie od stycznia... eehhhh kuuurvva. dzisiaj zjadłam ładne śniadanie, ładny obiad a potem napad głodu i już pochłonęłam dwie białe bułki nie wiem co zrobic zeby sie zmotywowac do cwiczen i diety. a jak mysle ze znowu latem bede trzasc galareta zamiast ud to mi sie płakac chce. a jest JUŻ MARZEC.
ramię - 28 biust - 90 talia - 70 pas - 83 biodra - 101 udo - 59 Edytowane przez Szaruch Czas edycji: 2013-03-05 o 23:52 |
||
|
|
|
#4271 |
|
Przyczajenie
|
uff już 4 cm mniej w obwodzie, czezka to praca moich miesni na elektrostymulacji ale efekty sa mmm piekne. jak jeszcze nie podjadam na noc to juz w ogole brzuszek az sam chce sie pozbyc zbednego tluszczyku. Dzis juz wiem ,ze to najlesza droga do pieknej i chudej dupeczki
ja chodze do golebia bo to ponac najlepsza w bialym, a wy gdzie korzystacie z elektortymulacji?<<<duzo sily, ciezka praca, piekne cialko sie oplaca>>> |
|
|
|
#4272 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie jestem dietetykiem, ale mnie na napady głodu pomaga duże śniadanie. Jak jem malutko, to potem mam wieczorem wilczy apetyt. Ja z reguły jem na śniadanie owsiankę albo jajecznicę. Dwoma kromkami chleba się nie najadam Poza tym jeszcze nic straconego, do lata zdążysz wszystko zgubić Tylko trzeba zacząć już dzisiaj |
|
|
|
|
#4273 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wiosna już tuż tuż, lato coraz bliżej... trzeba spiąć poślady i działać
|
|
#4274 |
|
Zakorzenienie
|
Exactly
![]() Ja już dzisiaj mam rowerek za sobą. Tylko, że zjadłam małą garstkę orzechów w karmelu Ale na obiad zupa jarzynowa, więc mało kalorii :P
|
|
|
|
#4275 |
|
Zadomowienie
|
dzięki dziewczyny ;*
w ogóle sorry że tak ostatnio się mało odnoszę do Waszych dyskusji ale jakoś tak mi wszystko na głowę spadło, szczur, szukanie pracy (latam z rozmowy na rozmowę) i w ogóle. dzisiaj na śniadanie zjadłam jajko na miękko, pół camemberta, 1/4 papryki i sucharka, a teraz mix sałat z serem feta. więc nie jest źle. załączam trasę jaką dziś przeszłam, wyszło jakieś 7km, więc też coś.
|
#4276 |
|
Zakorzenienie
|
Moja dieta wygląda dzisiaj całkiem nieźle oprócz śniadania..... Wczoraj przesadziłam z sosem czosnkowym i dzisiaj rano czułam mega niesmak więc zjadłam tylko 3 wafle ryżowe ![]() A za parę chwil zbieram się na orbitreka (chociaż ze 45min.), a wieczorem coś wymyślę
|
|
#4277 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
tak szczerze mówiąc patrząc na mojego brata i jego znajomych (w tym roku zaczęli studia) czy chociazby na agniesikk mam wrażenie, że są mega ogarnięci i świadomi obecnej sytuacji na rynku pracy W większości poszli albo na jakieś dość egzotyczne filologie (chiński ), studia inżynierskie i ogólnie kierunki dające konkretne umiejętności. Mam wrazenie, że poradzą sobie o wiele lepiej ode mnie ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Mi wyskoczył cellulit I to był jedyny skutek uboczny. Natomiast po odstawieniu tez się właściwie nic nie działo. I powiem Wam że ciesze się że ich nie biorę, bo wtedy nie zauważyłabym, że coś jest nie tak z moim organizmem.
|
||||||
|
|
|
#4278 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wszystkiegoooo co najlepsze, szczęścia i zdrowia Co dostałaś? ![]() Cytat:
Z tym 1500 i 1900 ![]() Mogę prosić o ocenę jadłospisy? ś: jajecznica z 3 jaj z wedzonym łososiem, kawa z mlekiem i łyz. cukru II ś: grahamka z tarogiem, szynką i sałatą o: sałatka: sałąta lodowa, podsmażona pierś z kurczaka, mieszanka: fasola, kukurydza, groszek p: 3 placki brokułowe (2 łyżki owsianych, jajko, trochę camemberta, różyczki brokuła podsmażone) k: trochę camemberta, sałata lodowa, nie-pamiętam-jaka ryba z puszki ![]() ś: owsianka (pół jogurtu, 5-6 łyżek owsianych, starte jabłko, trochę cynamonu i wiórków kokosa), kawa z mlekiem i łyżeczką cukru IIś: grahamka z białym twarogiem, szynką drobiową, pomidorem i sałatą o: 4 placki brokułowe (te co wcześniej tylko więcej płatków i 1/2 camemberta), polane duszonymi pomidorami z puszki z fasolką, grochem i kukurydzą p: 2 banany i jabłko , kawak: grahamka z szynką, fetą, sałątą i pomidorem ś: owsianka (pół jogurtu, 5-6 łyżek owsianych, starte jabłko, trochę cynamonu i wiórków kokosa), kawa z mlekiem i łyżeczką cukru IIś: grahamka z białym twarogiem, pomidorem i sałatą o: penne z mąki durum z jogurtem i tuńczykiem, posypane parmezanem p: jabłko i migdałów, kawa z mlekiem k: kostka z mintaja na parze, sałatka: sałata lodowa, pomidor, cebula co myślisz? ![]() Cytat:
Jak wizyta u mamy? Cytat:
A nie bałas się nigdy, ze możesz np. mieć pracę, w której będą przeszkadzały? ![]() Cytat:
![]() Dasz radę, wszystkie damy |
|||||
|
|
|
#4279 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I Tobie MP także Dostałam sporo biżuterii (w tym złote serduszka od tż A poza tym poszliśmy z tż na wagary i świetnie spędziliśmy czas A z tymi kaloriami to jest tak, że ja od dawna starałam się jeść zdrowo i dużo ćwiczyć, ale tym ciągłym 'byciem' na diecie bardzo rozregulowałam sobie metabolizm. I jak jadłam 1300 kcal, to chudłam, jak 1400 to utrzymywałam, a na 1500-1600 już mi rosła waga No i jakiś czas temu stwierdziłam, że mam tego dość, ciągłego pilnowania się, naprzemiennego tycia i chudnięcia (choć zwykle te wahania były w granicach 3-4 kg, niby nie tak dużo, ale czułam to po ubraniach). Zaczęłam szukać informacji od ludzi mądrzejszych ode mnie - przewertowałam forum sfd Policzyłam swoje zapotrzebowanie, przez kilkanaście dni jadłam zgodnie z nim, żeby pomóc metabolizmowi - naturalnym efektem było to, że nieco przytyłam, ale nie jakoś tragicznie. Poza tym wiedziałam, że tak będzie, bo to jednak pewien szok dla organizmu W każdym razie zaczęłam ćwiczyć siłowo i zmniejszyłam swoje zapotrzebowanie o 15% i tak to sobie ciągnę. Główną zaletą treningów siłowych jest to, że rozwijasz mięśnie, a one żeby życ potrzebują więcej kcal niż tłuszcz - więc można sobie na więcej pozwolić W zasadzie im więcej mieśni - tym lepiej, tyle tylko, że mięśnie trzeba karmić Teraz jem wg rozkładu 1900 kcal i powoli chudnę I bardzo mi się podoba Twoje ostatnie zdanie Jadłospisy zaraz ogarnę, tylko obiad zjem
|
|
|
#4280 |
|
Zakorzenienie
|
Śmietanka, a co Twój brat studiuje?
Ja mam wrażenie, że się nie odnajdę w polskiej rzeczywistości po studiach Tym bardziej, że kryzys ma dopiero nam dać po dupie, z tego co twierdzą ekonomiści. A premier twierdzi, że za 1,5 roku Polska całkowicie wyjdzie z kryzysu Swoją drogą mój TŻ mi opowiadał o jakimś artykule, w którym czytał o sytuacji Niemiec przed i po kryzysie. To państwo i jego gospodarka są niezniszczalne Oboje z TŻ stwierdziliśmy, że szkoda, że Polska odzyskała Pomorze, bo teraz bylibyśmy Niemcami Edytowane przez agniesikk Czas edycji: 2013-03-06 o 16:52 |
|
|
|
#4281 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mi się Twoje jadłospisy podobają, tylko grahamkę na kolację bym odpuściła ale ja się nie znam ![]() i zgapię placki, dosłownie 5 minut temu zastanawiałam się co zrobić z brukselką... zobaczymy jak wyjdzie. Sunday, ode mnie też wszystkiego dobrego! nie mam dziś czasu na obiad i zjadłam twaróg z jogurtem naturalnym i dżemem bo musimy jechać z TŻ do knajpy spłacić krechę
|
|
#4282 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Np. mój kuzyn wybrał teraz filologię angielską z chińskim, a jego dziewczyna tłumaczeniowy niemiecki z angielskim. Patrząc na oferty pracy serio mam wrażenie, że wybrali najlepsze kierunki jakie mogli ![]() No, ekonomiści przewidują, że ten rok będzie dla nas najgorzy od początku kryzysu, no i to się niestety przekłada na praktykę. A niemcy są faktycznie niezniszczalne, już pokonali deficyt i to rok wcześniej nić sami prognozowali ![]() Cytat:
![]() Co wyście narobili, że aż na krechę braliście?
|
||
|
|
|
#4283 |
|
Zakorzenienie
|
Moi znajomi powybierali okropne kierunki- Turystyka i Rekreacja, teatrologia, chemia nauczycielska itp. Nie wiem kto da im pracę po czymś takim
Mam wrażenie, że to też wynika z tego, że :a) ludzie sami się nie interesują rynkiem pracy b) w szkole zamiast robić spotkania z doradcami, omawiać obecną sytuację, to się tylko mówi, że matura matura i żeby iść na studia. Bo to faktycznie taka duma skończyć byle co i zostać bez perspektyw na pracę Kurde, dostałam właśnie dokumenty do wypełnienia do pracy i okazało się, że w tym roku nie zwracają pieniędzy za transport Chyba zostanę parę dni dłużej, żeby odpracować te 120 Euro, szkoda mi tyle forsy oddać na busa Ale lipa, w zeszłym roku opłacano transport.
Edytowane przez agniesikk Czas edycji: 2013-03-06 o 18:58 |
|
|
|
#4284 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tak btw mam głupie pytanie, ćwiczenia siłowe nie są nudne? Czy tak bardzo skupiasz się na prawidłowym ich wykonywaniu, że o tym nie myślisz? Cytat:
|
||
|
|
|
#4285 |
|
Zakorzenienie
|
Ale mnie połechtałaś
Nie są A co do studiów - ja w sumie cieszę się, że jeden kierunek skończyłam dla siebie, dla zainteresowań, a drugi da mi zawód. Nie wyobrażam sobie studiowania 'żeby studiować', ale też nie umiałabym studiować czegoś, co mnie zupełnie nie interesuje. Niby mówi się, że prawo to pewne wykształcenie, że prawników nigdy nie za wiele, ale patrząc na zatrudnienie absolwentów - można się załamać
|
|
#4286 |
|
Zadomowienie
|
A ja tez planuje sobie zrobic tatoo
tylko nie wiem co i gdzie :PWiecie co, ta Polska rzeczywistosć mnie przeraża jak sie patrzy ile ludzi po przeróżnych kierunkach studiów jest bez pracy to aż ręce opadają. Znam ludzi, którzy pokończyli studia a pracują.... na budowie przecież to chore!Dlatego ja jak będę robić jeszcze jakiś kierunek - może policealną - to jakiś kompletnie odchodzący od obecnego, żeby mieć kilka alternatywnych wyjść na potem ![]() Śmietanka u mamy byłam.... 15min jakoś nie ciągnie mnie do niej a jej pytania o opłaty i to, że TZ jest daleko i "delikatne" sugestie co to on tam nie robi jakoś mnie do niej zniechęcają :/ Odwiedziłam za to babcię i ciotkę (tą od imprez, browarków i pilnowania młodej ).
|
|
|
|
#4287 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#4288 | |
|
Rozeznanie
|
Sunday Rose: Wszystkiego najlepszego!!
mieszkasz chyba blisko mnie (w sensie mieszkanka do ktorego wróce), ale nie widzę dokładnie na takiej jakosci duży spacerek, ładnie ![]() Cytat:
|
|
|
#4289 |
|
Zakorzenienie
|
SlodkoOstra, nie, ja jestem z Pomorza Zachodniego
Mój TŻ jest z tego prawdziwego Pomorza, z miejscowości na S. koło Ustki Edytowane przez agniesikk Czas edycji: 2013-03-06 o 22:30 |
|
|
|
#4290 |
|
Zakorzenienie
|
![]() Wczoraj byłam pierwszy dzień na prawdziwej diecie ![]() Ogólnie chcę zmienić trochę nawyki żywieniowe i wprowadzić ruch ![]() A moje menu na dziś i jutro: DZIŚ: śn: dwa tosty pełnoziarniste (ciemny chleb wsadzony bez niczego do opiekacza), jajecznica z 2 jajek z szynką + kawa z mlekiem 2% 2śn: jog.nat. z łyżeczką siemienia i błonnika obiad: pierś z kurczaka z warzywami podwieczorek: jabłko i zielona herbata kolacja: twaróg z papryką i dwie łyżeczki słonecznika plus w międzyczasie jeszcze jedna kawa z mlekiem i woda oprócz tego bieganie + jakieś ćwiczenia JUTRO: śn: owsianka z jog.nat. i bananem + kawa z mlekiem 2śn: kromka ciemnego chleba (są naprawdę duże kromy obiad: ryba z surówką podwieczorek: pewnie jabłko z zieloną herbatą kolacja: tuńczyk w sosie własnym I najprawdopodobniej też bieganie
![]() |
Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:30.

No chyba, że wpisałaś aktywność na bardzo wysoką, ale to trzeba troszkę przymierzyć do siebie - bardzo wysoka aktywność to taka, jaką mają sportowi zawodowcy i osoby, które ciężko pracują fizycznie+ćwiczą
Mniejsza, Ty i tak 2500 kcal nie będziesz jadła

Który to już?
kiedy następny? hmmm... chcę dorobić jeszcze date, albo malutkie serduszko.

BLOGUJĘ
Jesteś chyba jedyną osobą która tego chcę. Mi w moim ciele przeszkadzają nogi, nad którymi ciągle pracuję i pracuję.. myślę że wtedy w końcu czułabym się pewnie 

Ale na obiad zupa jarzynowa, więc mało kalorii :P
No i jakiś czas temu stwierdziłam, że mam tego dość, ciągłego pilnowania się, naprzemiennego tycia i chudnięcia (choć zwykle te wahania były w granicach 3-4 kg, niby nie tak dużo, ale czułam to po ubraniach). Zaczęłam szukać informacji od ludzi mądrzejszych ode mnie - przewertowałam forum sfd