|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć III część naszego wątku? | |||
| Trzeci wątek nam już leci, coraz większe nasze dzieci |
|
7 | 11,86% |
| Czy to chłopiec, czy dziewczynka, każda z nas chce córcię, synka |
|
0 | 0% |
| Trymestr pierwszy, drugi, trzeci, już za chwilę będą dzieci |
|
0 | 0% |
| Już nam pięknie rosną brzusie, to wrześniowo-październikowe są mamusie |
|
8 | 13,56% |
| Były kropki, są dzidziusie, a mamusiom rosną brzusie |
|
13 | 22,03% |
| Idzie wiosna, rosną brzusie, a w nich piękne są dzidziusie |
|
4 | 6,78% |
| Idzie wiosna, rosną brzusie, a w nich ukochane dzidziusie |
|
0 | 0% |
| Choć dzieciaczki takie małe, serca mają nasze całe |
|
3 | 5,08% |
| Rosną, rosną dumne mamy, na dzieciaczki już czekamy |
|
0 | 0% |
| Już nie fasolki, a dzieciaki, są dziewczynki i chłopaki |
|
0 | 0% |
| Każda mama wiedzieć chce, co tam w brzuchu chowa się |
|
5 | 8,47% |
| W brzuchu dziecię sobie fika, u mamy z września lub października |
|
1 | 1,69% |
| Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. III |
|
18 | 30,51% |
| Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3511 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. II
Cytat:
![]() Cytat:
a jak ktoś zarabia 50tys zł na miesiąc to sobie nie zawraca głowy lataniem po urzędach po to żeby dostać tys ![]() a nasze państwo jakoś na to co chce to ma pieniądze, za to nie ma na becikowe, na szpitale, na leczenie ludzi itd itp ![]() ---------- Dopisano o 15:36 ---------- Poprzedni post napisano o 15:35 ---------- ale o czym my piszemy ![]() do becikowego jeszcze trochę przed nami
|
|
|
#3512 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3513 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
|
|
|
#3514 |
|
Zakorzenienie
|
ja bym chciała zarabiac na tyle godnie, żeby nei oglądać się na becikowe
|
|
|
|
#3515 |
|
Zakorzenienie
|
Wiesz, może nie 1000, ale niewiele mniej. Pieluchy, chusteczki, mleko, ubrania... To kosztuje.
|
|
#3516 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jakbym 1000 zl wydawala na kazde dziecko to bym z torbami poszla i jeszcze doliczajac opieke, tak? podliczmy: koszt pampersow 50zl a koszt "pampersow" np. biedronkowych 25 zl poszalejmy i kupmy 4 paczki w tygodniu = 100 lub 200 zl koszt bebiko 12 zl (16 zl?) za 1 paczke na 12 karmien z tego co pamietam (takich 230 ml), wiec na tydzien powiedzmy ida dwie = 80 zl (drozsze mleka zwykle są wieksze i dlatego jednorazowo wiecej sie wydaje) chusteczki 3-10 zl za paczke, 30 szt, wiec schodzi przy podcieraniu rpzy kazdym pampersie (czy kazdy tak robi?) 2-3 paczki = max 120 zł czyli podstawowe przy karmieniu MM: 400 zl przy full wypasie 9drogie pampki, drogie chusteczki, samo MM) ubrania - tu dowolnosc bo mozna kupowac "nowa kolekcje w zarze " jak i uzywane w lumpie lub dostac w spadku po kims z rodziny znajomych. wiec mozna i 0 zl i mozna 1000 wydać ![]() opieka - tu juz gorzej ale liczymy ze dopiero jak pojdziemy do rpacy (wiec juz mleka tyle nie pije, zupki je domowe, ew kaszke trzeba kupic ale też nie mus): od 500 zl opiekunka (zalezy jakie miasto) pewnie i do 2000 zl, zlobek panstwowy 400 zl (no bywaja tansze), prywatny u mnie od 600 zl... Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2013-03-07 o 15:54 |
|
|
|
|
#3517 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() pracowałam w przedszkolu więc wiem jak to mniej więcej wygląda
|
|
|
#3518 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale teraz bede miec 3 dziecko co niebotycznie zwiekszy mi szanse na zlobek/przedszkole bo rodzina wielodzietna bede ![]() przykladowo: u nas punktacja jest taka 5 pkt za kazde dziecko 20 za bycie samotnym rodziciem 30 za bycie mopsiarzem ![]() 10 za prace kazdego rodzica 10 za zameldowanie w moim miescie... wiec wygrywa! fanfary! samotny pracujacy mopsiarz (25 na 27 dzieci w rpzedszkolu obok mojego bloku, dane dyrektorki)
|
|
|
|
|
#3519 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie licze oczywiście takich jednorazowych akcji jak zakup nowego łóżka, tylko bieżące potrzeby.i raczej zgadzam się z Inwersją, ze generalnie wydajesz tyle ile chcesz/możesz wydać. Oczywiście od pewnych ksoztów sie nie ucieknie, ale pieluchy mozna kupić tańsze/droższe, to samo np mleko (o ile się nie kp, bo to w ogóle za free ). Ubranka mogą być nowe ale i równie dobrze z lumpeksu a koszt nieporównywalny. Zamiast chusteczek można używac wody z jakimś mydełkiem/płynem a chusteczki np poza domem. Możliwości jest sporo |
|
|
|
|
#3520 | ||
|
Zakorzenienie
|
hejka! troche nadrobilam, jeszcze 3 strony mi zostaly;P:P
Bylam dzisiaj się zapisać do lekarza.. z nadzieją, że na przyszły tydzien (wtedy zacznie mi sie 12tc i nie powinni mnie wywalić ze za szybko), a ta babka się pyta czy chcę wizytę przed czy po świetach Mowię jej, że oczywiście jak najszybciej, a ona po chwili mowi, że zapisuje mnie na 22.03... bo nie ma już miejsc.. Matko boska.. jakbym to wiedziala, to już dawno poszlabym się zapisac.. Nienawidze tutaj tego czekania...:/ no ale cóż. Tyle wyczekalam to i 2 tygodnie mnie nie zbawią![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3521 |
|
dryfuję słowami
|
pieluchy nie muszą być pampers, ale z rossmana czy biedronki, chusteczki to samo, ubrania z lumpków albo po rodzinie. z mlekiem różnie bywa, znajoma miała szczęście bo od czerwca do teraz młody jest na cycu. ale wiem, że z tym nie ma reguły.
|
|
#3522 |
|
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny!
Ech nie bylo mnie pare dni... Ale poprostu nie mialam sily. Smutno mi strasznie bo TŻ miał wrócić wczoraj z Niemiec a okazuje się że musi zostać do czerwca! Cieżko nam strasznie, bo wcale sie nie widujemy, wszystko na mojej głowie, wspiera mnie bardzo, ale wiadomo jak to jest... Rozmowy przez tel, listy. Ajajaj Nagorsza jest tęsknota. No ale trzeba przeżyć
|
|
|
|
#3523 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3524 |
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=__Paulinka__;396368 92]...... a ona po chwili mowi, że zapisuje mnie na 22.03... bo nie ma już miejsc.. Matko boska.. jakbym to wiedziala, to już dawno poszlabym się zapisac.. Nienawidze tutaj tego czekania...:/ no ale cóż. Tyle wyczekalam to i 2 tygodnie mnie nie zbawią
![]() /QUOTE] Zdradze sekret jak się szybko dostać do lekarza. Trzeba zadzwonić spanikowanej że coś ci się dzieje a jesteś w ciąży i nie wiesz co robić Złe samopoczucie lekkie plamienie że niby miałaś lub gorączke. Wypróbowane osobiście i przez moją siostre Nie ma mocnych i na pewno cię przyjmą szybko a przynajmniej powinni!!!
Edytowane przez ewacia85 Czas edycji: 2013-03-07 o 16:23 |
|
|
|
#3525 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny!
Uff, nadrobiłam jakieś z trzy strony ze stu, jakie zdążyłyście napisać w ciągu niecałych trzech dni, kiedy mnie nie było ![]() Poczytałam o becikowym i się załamałam, bo wygląda na to, że nasza rodzinka raczej się nie załapie na "tego marnego tysiaka od państwa" W pracy też przegapiłam to dodatkowe ubezpieczenie, które gwarantuje kasę po urodzeniu dziecka. Teraz już i tak jest za późno, by się zapisać. I kolejne U mnie tyle, że kupiłam sobie pierwsze ciążowe zakupy: 2 pary spodni z pasem oraz oliwkę do smarowania brzuchala i innych kompromitujących części ciała W przyszłym tygodniu zamierzam powiedzieć szefowi o ciąży. Chcę, żeby wiedział jako pierwszy w pracy, potem już z czystym sumieniem będę mogła plotkować z koleżankami
|
#3526 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak samo nie zawsze dziecku podejdzie to tanie mleko a już te droższe podawane bez cyca ładnie trzepie kieszeń. Może faktycznie 1000 nie ale jak by podliczyć to serio sporo schodzi.
|
|
|
|
|
#3527 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mi mały jak miał założonego oryginalnego pampersa to zawsze wstawał z mokrą pupą a dada z biedronki nigdy nie przeciekła.Jeśli chodzi o mleko to mój jadł tak sobie i bardzo szybko przestał jeść mleko a siostry bobas ma 3,5 miesiąca i jedno opakowanie bebiko ma na 1-2 dni bo taki żarłok.
|
|
|
|
|
#3528 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ehh, to życie.. dasz radę Cytat:
![]() Cytat:
![]() też tak zrobiłam, najpierw szefowa! wcześniej nikomu ani pary z ust!
|
|
#3529 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
witamy Cytat:
Cytat:
no i w ogole, maly jest ten wozek.Cytat:
chociaz jak dzisiaj nic nie jadlam, z kibelka skorzystalam to bylam plaska jak decha ![]() ja z mloda drzemke odbebnilam 2,5 h ![]() no super, mam bardzo podobny Cytat:
![]() nie zapominajmy jeszcze o lekach. nie daj boze dzieciak bedzie mial AZS to wtedy masakra, kupa kasy leci na emolienty. no i tez wlasnie nie kazdemu dziecku przypasuja tansze odpowiedniki mleka, pieluch itp. |
|||||||
|
|
|
#3530 |
|
Raczkowanie
|
Witam Dziewczynki
Ja od dziś juz zaczynam II trymestr ![]() A tu na samym początku przywitał mnie<pawik> A co do kasy to mój szwagier pow mojemu tż ze jeśli w pracy ubezpieczony jest dodatkowo w PZU to moze liczyć na drugi tysiak słyszałyście coś o tym?
|
|
|
|
#3531 | |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny przeraziłyście mnie tym 1000 zł/m-c ...
---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ---------- Cytat:
za drugi trymestr
|
|
#3532 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3533 |
|
Zakorzenienie
|
jestem po wizycie
dzisiaj była głównie wizyta, analiza moich wyników, samopoczucia itp ale lekarz i tak machnął mi szybkie usg moja dzidziunia przez ostatnie 2 tygodnie podwoiła swoją wielkość i ma już szalone 34,5 mm ![]() ![]() wymiar z usg zgadza się dokładnie z terminem z OM ![]() ![]() moja klusia kochana już taaaaaka duża jest że aż jestem z niej dumna nóżki jej urosły długaśne, serduszko mi lekarz włączył- aaaale cudeńko
|
#3534 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też coś takiego słyszałam... Że oboje rodzice mogą liczyć na kasę, ale pewności nie mam.
|
#3535 |
|
Zakorzenienie
|
mój mąż ma chyba 1500zł
![]() zależy jaka polisa, TRZEBA sprawdzić |
|
|
|
#3536 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3537 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja już nie mogę się doczekać soboty. To będzie początek 13 tygodnia, więc liczę, że na usg ujrzę człowieczka, a nie tylko 2,5-centymetrową fasolkę, jak ostatnio Kurcze! Ja z tą polisą to skrewiłam na maksa! I figę dostanę, a nie kasę z PZU
Edytowane przez Madziuchna27 Czas edycji: 2013-03-07 o 16:55 |
|
|
|
|
#3538 | |||
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
ale co ciekawe za urodzenie martwego dziecka przy pierwszym pakiecie dają 10 000zł , przy drugim chyba 30 000zł. fakt, urodzenie martwego dziecka to tragedia, ale raczej większe pieniądze przydadzą się przy żywym...
Albert Einstein Edytowane przez inwersja Czas edycji: 2013-03-07 o 17:06 |
|||
|
|
|
#3539 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3540 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My próbowalismy wielu marek pampersów, ale i tam wracalam do oryginałów. Czasami braliśmy dady, ale teraz znowu nas zaparzały i przepraszamy pampy ![]() Dodatkowo te pampy na początku zmienia się b.często. Mi się wydaje że 500 na pewno - bez szaleństw. A u pierworódek to chyba z tym ciężko hyhy
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:20.

no ale to jeszcze za wcześnie na zakupy
Nie wiem, czy ktoś robi sobie dziecko dla 1000 zł... a jesli nawet to pewnie i tak jest na tak niskim poziomie, że i tak już sobie zrobił kilkoro i pewnie kolejne będą i tak bez względu na wszystko

i jeszcze doliczajac opieke, tak? 

bo rodzina wielodzietna bede
Mowię jej, że oczywiście jak najszybciej, a ona po chwili mowi, że zapisuje mnie na 22.03... bo nie ma już miejsc.. Matko boska.. jakbym to wiedziala, to już dawno poszlabym się zapisac.. Nienawidze tutaj tego czekania...:/ no ale cóż. Tyle wyczekalam to i 2 tygodnie mnie nie zbawią![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Nagorsza jest tęsknota. No ale trzeba przeżyć