|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4651 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
Na obiad najpóźniej bym dała. Wydaje mi się, że za ciężka na podwieczorek czy kolację. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4652 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Zazdroszczę tych nocek przespanych !!! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4653 |
Zadomowienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Na czym smazycie ta jajecznice?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4655 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Pamiętam, że w domu rodzinnym mieliśmy trzy termometry rtęciowe i one też mierzyły, jak chciały. Zdarzało się, że każdy z nich pokazywał inną temperaturę. Jak widać, żadnemu termometrowi nie można ufać bezgranicznie ![]() Cytat:
Ja robiłam na parze, a Agata na maśle klarowanym ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4656 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
(wiem, jestem strasznie upierdliwa z tymi pytaniami, ale kurde no chce wiedzieć ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4657 |
Rozeznanie
|
Łóżeczko zostało opuszczone... tak czy siak po wczorajszych popołudniowych jakby próbach podciągania się mąż miał to zrobić
![]() kurcze, a tak nie dawno wróciliśmy ze szpitala... wykąpaliśmy go i położyliśmy spać ... w ślicznych białych śpiochach i tak jak go położyliśmy tak spał.. a teraz... jest już taki duży.. w niedzielę minie 8 miesięcy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4658 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Maciej je obiad o 12, owoce o 15 ![]() Dzisiaj ogórkowa i kluski śląskie ![]() Cytat:
![]() Macio dzisiaj 10 miesięcy kończy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4659 |
Zadomowienie
|
Jaki jogurt naturalny podajecie maluszkom???
Agata, Ty takie jedzonko dajesz ??? ![]() Czy to wstyd, że ja podaje Małej kupione słoiczki??? Jaki chlebek dajecie maluszkom? Przeczytałam, że dajecie nawet bułeczke, tak??? Czy Wy same robicie kaszki czy tez kupujecie??? Używacie takich, które same możemy zjeść? Mam wątpliwości do tych dla dzieci bo sa strasznie słodkie!!! No i same widzicie, że głupia jestem, że nie czytałam Was regularnie bo teraz mam mnóstwo pytań |
![]() ![]() |
![]() |
#4660 |
Zadomowienie
|
Stokroteczko pytalas o ryby - kupuje w stawach hodowlanych. Swieze pstrągi widze jak przy mnie je wyławiają, mam tez zapas w zamrazarce. Nie ufam łososiom albo jakims niepolskim rybkom, niektore zawierają duzo szkodliwych metali ciezkich... Dla nas to tam pal licho, ale dla dziecka? Brrrr!
![]() |
#4661 | |
Zadomowienie
|
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Tyle, że wszystko handmade, ale niech się sama wypowie ![]() Ja kaszki podawałam własne, jaglaną, mannę, pęczak. Ale odkąd Borys ma problemy z kupą podaję gotowe bezmleczne ryżowe kaszki lub kleik albo gotuję ryż z jabłkiem. Niedługo kism przejmie wątek to porobi porządki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4662 |
Zakorzenienie
|
Ewunia, fajnie, że jesteś z powrotem z nami
![]() Przy podawaniu dziecku stałych pokarmów nie ma znaczenia czy dziecko ma zęby i ile. Dziecko nie gryzie jedzenia zębami, tylko rozciera języczkiem po podniebienie. I jeśli podaje się jedzenie odpowiednie do umiejętności dziecka (czyli na początku miękkie pokarmy i mniejsze kawałki) to nie ma ryzyka, że się zakrztusi. Tzn. właściwie zawsze jest jakieś ryzyko, bo i nam dorosłym zdarza się, żę coś w gardle stanie ![]() A kluski śląskie czy kopytka to akurat mięciutkie są. Chleb, bułeczki Macio je już dawno. Ja mu sama piekę. ![]() Ugotowałam właśnie Maciowi budyń na mm, właśnie zjada. ![]() Zastanawiałam się jak to zrobić, bo mleka modyfikowanego się nie gotuje, chociaż wiem, że niektórzy to robią ale traci się przez to witaminy, więc kombinowałam jak zrobić żeby nie gotować. I wykombinowałam ![]() 150 ml wody 1 żółtko 1 kopiata łyżeczka mąki pszennej 1 kopiata łyżeczka mąki ziemniaczanej troszkę ziarenek wanilii 7-8 malin mrożonych 5 miarek mleka modyfikowanego 100 ml wody zagotować z wanilią. Pozostałą wodę wlać do słoiczka, dodać żółtko, obie mąki, zakręcić i dokładnie wszystko roztrzepać. Wlewać powoli do gotującej wody stale mieszając (no wiecie, jak to budyń). Zagotować i gotować kilka minut. Zestawić z ognia, dodać maliny i rozgnieść widelcem. Chwilę mieszać żeby przestygło. Dodawać po 1 miarce mleka modyfikowanego dokładnie mieszać. Gotowe! ![]() Ja używam tego typu trzepaczki http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80157365/ nic nie przywiera do dna i dokładnie wszystko roztrzepuje ![]() ---------- Dopisano o 19:13 ---------- Poprzedni post napisano o 17:19 ---------- Mamy 10 miesięcy i trzeciego ząbka ![]() ![]()
![]() |
#4663 |
Zakorzenienie
|
agata, brawa za 10 mscy i trzeciego ząbka
![]() już kiedyś pytałam, ale może nie widziałas ![]() ![]() Niedawno odjechała ode mnie koleżanka z dwójką dzieci (4 i 2 latka). Moje dziecię ma mało kontaktu z ludzmi (rzadko widuje nawet rodzine, a co dopiero znajomych ![]() ![]() a tu dzisiaj niespodzianka.. bawiła sie z dziecmi na ziemi, gadała do nich po swojemu.. szok, naprawde ![]() ma tez kuzynke w wieku 1,5 roczku i ewidentnie nie jest jej bratnia dusza :PP
![]() ![]() Edytowane przez Renatka89 Czas edycji: 2013-03-09 o 19:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#4664 |
Zakorzenienie
|
CCiekawezy któraś mamusia jeszcze go pamięta
![]() Tylko tak raczej na oko robię. edyś podałam i był tu bardzo popularny. Ciekawe czy któraś mamusia jeszcze go pamięta ![]() Tylko tak raczej na oko robię. Zazwyczaj jsk robię ciasto na pizzę, u nas jest przynajmniej raz w tygodniu. Rano mieszam w misce 10g drożdży, 300ml wody, łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Do tego sypie 500 g mąki i mieszam łyżka az się połączy wszystko razem. Jskies dwie minuty. Przykrywam i zostawiam do popołudnia. Po pracy formuję z tego ciasto na pizzę i ze dwie bułeczki. Pizzę piekę a bułeczki rosną ok. 30 minut pod ściereczką. Piekę 10 minut. Jak wystygna to kroję na pół i zamrazam w woreczku.
![]() |
#4665 |
Zadomowienie
|
Wstawiam zdjęcia mojego Słoneczka. Niestety filmik jak pięknie tańczy nie da się załadować
![]() ![]() Edytowane przez Ewunia_1984 Czas edycji: 2013-03-09 o 20:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#4666 |
Zadomowienie
|
faaaajna dziewczyna !
|
![]() ![]() |
![]() |
#4667 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() agata- dzieki ![]()
![]() |
#4668 |
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny, dawno nie pisałam, nie miałam czasu niestety... Widzę, że kolejne dziewczyny się ujawniają, super
![]() Ewunia - mam tak samo.. odkąd wróciłąm na forum dowiedziałam się wielu ciekawych i mega praktycznych rzeczy. Taki banał, gdyby nie dziewczyny a Agata zwłąszcza, moja córcia zjadłaby ogórkową czy pomidorową może za rok ![]() ![]() ![]() rinco ja bym zrobiła właśnie takie przesunięcie ![]() minimini kurde u nas niedaleko też mają stawy hodowlane i pyszne pstrągi, nie wiem czemu sobie wkęciłam że zimą ich nie mają ![]() U nas idą jakieś ząbki dalsze.. małą zrobiłą się kapryśna, płacze z byle powodu, co w ogóle nie jest zupełnie do niej podobne... pcha wszystko do buzi głęboko... eh chyba przy 7 ząbku poznamy uroki ząbkowania ![]() ![]() Załączam wam wreszcie zdjęcia mojego Matylka ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4669 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:22 ---------- Cytat:
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4670 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Drugie zdjęcie najlepsze! ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4671 |
Zadomowienie
|
Hyhy
![]() ![]() ![]() Dziękujemy za komplementa ![]() ![]() ![]() Edytowane przez debesciara Czas edycji: 2013-03-10 o 18:58 |
![]() ![]() |
![]() |
#4672 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() Zycze wszystkim forumowym mezczyznom wszystkiego najlepsiejszego z okazji ich swieta ![]() U nas ok, na dzien kobiet Oliwa dostala sliczny bukiet kwiatow, nie mogla przestac patrzec, hehe. Taka ostatnio ladna pogoda byla,a teraz znowu snieg... brrr ! Oliwce wyskoczylo ostatnio PASKUDNE uczulenie na twarzy i pip*lce... najgorzej, ze nie mam pojecia od czego. Sa to duze zaognione, swedzace, czerwone plamy - tak sie drapala, ze az zdrapala skore ;/ I tak walcze, jutro ide do rodzinnego po skierowanie do alergologa dla niej i dla siebie, zadzwonie, jesli trzeba bedzie czekac 3 miesiace to pojde z nia prywatnie.A dla siebie bo zbliza sie straszny okres kichania, niemoznosci oddychania, drapania oczu, laskotania podniebienia i okropnego kataru - tak u mnie wyglada wiasona i polowa lata. Oprocz tego zdecydowalismy sie juz na wozek - kupilismy ostatecznie uzywany ( przez pol roku,jest jeszcze na gwarancji) peg perego pliko p3. Mam nadzieje, ze bedzie ok ![]() Sliczne dzieci wstawiacie! Moze i ja sie w koncu skusze... ![]() ![]() Edytowane przez martula007 Czas edycji: 2013-03-10 o 19:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#4673 |
Zakorzenienie
|
Sliczne mamy dzieciaczki !!!!
![]()
#4674 |
Zadomowienie
|
Dzisiaj Dzień Mężczyzny???!!! O rany! No to dałam plamę!!!
![]() Nataszka dziękuje za komplementy ![]() Debesciara, pieknie się Niuncia chwali jedyneczkami ![]() Zapytam jeszcze raz o ten jogurt naturalny. Jakiej firmy kupujecie? Dziewczyny, czy Wasze dzieciaczki uzywają tych chodziko-pchaczy? Ja mam pieska z FP, ale cos jej nie wychodzi to pchanie i podobno po prostu te pieski są nie wygodne. Macie jakieś typy, które są fajne? Myślałam o tym http://www.ceneo.pl/2356795 i jaki słodziutki ![]() Martula, biedna Oliweczka. Koniecznie szybciutko musi ją lekarz zobaczyć żeby się bidulka nie męczyła. Całuski dla niej! Napisze cos zupełnie nie na temat, ale po wielu latach walki z trądzikiem w końcu mam piękna buźkę!!! Gdyby się któraś męczyła tak jak ja to niech da znać to napisze jakie tabletki uzywam. Jestem mega szczęśliwa bo czasami wyglądałam okropnie!!! Edytowane przez Ewunia_1984 Czas edycji: 2013-03-10 o 20:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#4675 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jutro przycisne lekare zeby cos doraznie przepisala i bede dzialac z tym alergologiem. Zgubilam pierscionek, ktory dostalam z okazji narodzin Oliwki... ![]() Jesli chodzi o jogurt to nie pomoge, bo narazie po akcji z uczuleniem nie daje jej nic nowego. Ale mysle, ze duzo jest na rynku, wystarczy jakis naturalny bez dodatku cukru i innych smieciowych spraw ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4676 |
Wtajemniczenie
|
Ewunia, Debesciara, cudne Wasze dziewczyny!
A my dziś i wczoraj na rowerach, u nas piekna wiosna, słońce, dziś było 17 stopni! No i te wspaniałe francuskie parki i miłe traski rowerowe... Wczoraj też kupiliśmy mi sukienkę i patelnię do naleśników (z patyczkiem do rozprowadzania ciasta... tylko ciężko ogarnąć jakoś ten patyczek...) na dzień kobiet ![]() Antek zachwycony w przyczepce, teraz więcej widzi (już nie w hamaczku niemowlęcym) no i więcej czai.... Bardzo zaczepia ludzi ( pokrzykując E!) i cieszy się do wszystkich. No i coraz bardziej obczaja, że jedzenie to jedzenie, a nie zabawa. Opycha się jak nie wiem, no i chce zdecydowanie mniej cycka w ciągu dnia! Czyli działa to wszystko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4677 |
Zadomowienie
|
Kurcze wiecie co... ja to chyba skończę przygodę z kp. Coraz bardziej się nad tym zastanawiam. Zauważyłam, że Borys sie nie najada z piersi i pewnie dlatego tak się dzieje, bo wciąż się źle przystawia, mimo, że próbuję wciąż go poprawiać. Gdy przed spacerem dostanie cyca, to zdarza się, że po półtorej godzinie jest darcie na pół parku, teraz gdy jesteśmy na diecie ( no bo kupy) staram się go jak najwięcej karmić piersią , dziś bylismy u moich rodziców do późna i nie podałam mu na noc kaszki tylko pierś, którą niby ssał intentywnie z 10 min, to było o 21. O 18 dostał butlę mm. I gość mi się budzi z krzykiem o 22.30 i woła "ammmm ammmmm ammm", a od jakiegoś tygodnia zaczyna kojarzyć, że "am" to jedzenie, bo jak szykuję kaszkę w kuchni to "biegnie" do mnie i woła "am"
![]() ![]() Od dawna mam problem z kp, od samego początku przecież. Może gdyby któraś mądralińska pani z poradni powiedziała mi wcześniej, że Borys się źle przystawia, a nie narzekała, że "mama u nas nie rodziła, mama pójdzie tam gdzie dziecko się urodziło", to byłaby jeszcze szansa na poprawę tego złego nawyku. A tak.. dupa. Od dawna wiem,że moje dziecko nie najada się mlekiem swojej matki, ale jeszcze walczyłam o laktację, głównie ze względu na wygodę, na karmienia nocne, na nieocenioną zaletę kp przy wyjściach z domu, do lekarza, przy chorobach, wymiotach, biegunkach.... Ale już mi się trochę cierpliwość kończy, bo ja też przez to kp nie mogę żyć tak jak wcześniej, a wychodzi na to, że moje dziecko po prostu popija sobie inne posiłki moim mlekiem, zamiast żeby to był jego posiłek do syta. Gdyby nie to, że budzi się w nocy ( bez względu czy dostaje na noc butelkę czy pierś) to bym to już dawno rzuciła w cholere chyba..... Bo nie wiem czy on czerpie z tego kp tyle dobrodziejstw , co dziecko, które było karmione tylko piersią, bez dokarmiania. no ewidentnie mam jakiś kryzys.... Edytowane przez _millena Czas edycji: 2013-03-10 o 22:08 |
![]() ![]() |
![]() |
#4678 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Komose tez daje ![]() ![]() Zazdrosze Ci tych parkow ![]() ![]() ![]() Super, ze pogoda ladna, u nas- tzn u mnie- jest okropnie, slisko, snieg pada, , pochmurnie. Mam nadzieje, ze i do nas przywedruje sloneczko niebawem. Nie moge sie doczekac wiosny ![]()
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos ![]() http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka ![]() Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2013-03-10 o 22:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4679 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do ząbków przyglądam sie jak moge i nie widzę, który ząbek idzie, jedynie widzę że raczej jak "grzebie" w buzi to po prawej stronie.. Dolne dwójki i górne jedynki i dwójki wyszły bez niczego, poza obgryzaniem mebli (jak u was) itp rzeczami.. A teraz jej zachowanie moge tylko na ząbkowanie zgonić.. nic innego mi nie przychodzi do głowy, jutro prawdopodobnie pójdę do pediatry, bo mam dopiero teraz wyniki posiewu kału (a kupki już od tygodnia prawidłowe)... więc poproszę ją żeby sie przyjrzała dziąsełkom fachowym okiem ![]() A co do pchacza mu mamy z v-techa i jest super, mała ładnie przy nim wstaje i chodzi, tylko prowadzić go jeszcze nie umie, znaczy skręcać gdzie by chciała.. Ten który wrzuciłaś słodziutki faktycznie, ale u nas by sie nie sprawdził, bo planujemy dalszą prokreację, a dla chłopca taki byłby nie za bardzo ![]() Cytat:
![]() martula współczuję, ciekawe co to.. ;/ milena mam podobnie.. chociaż w mojej psychice prawie od urodzenia było zakodowane że się cycem nie najje.. dokarmiana była cały czas.. ale z tego co mi sie obiło o uszy, to kiedy dziecko je juz inne pokarmy to mleko nie starcza mu na tak długo jak wcześniej.. poza tym samo mleko jest też chudsze.. Moja mała mimo że potrafi rano ssać 15-20 minut i to prawidłowo, po godzinie musi mieć już zupkę mleczną.. jak ją gotuję to już wdrapuje się po moich nogach i wyciąga rączkę, mały łakomczuch ![]() Edytowane przez debesciara Czas edycji: 2013-03-11 o 09:15 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4680 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:00.