|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł ma mieć kolejny wątek? | |||
| Mamusie lipcowo- sierpniowe 2013 ! cz. 9 |
|
11 | 25,58% |
| Półmetek już za nami, a my z wielkimi brzuszkami-Mamy lipiec/sierpień 2013 cz.9 |
|
4 | 9,30% |
| Półmetek już za nami, a my się cieszymy kopniakami-Mamy lipiec/sierpień 2013 cz.9 |
|
9 | 20,93% |
| Brzuchatki radosne witają wiosnę- Mamy lipiec/sierpień 2013! cz.9 |
|
17 | 39,53% |
| Wiosennie plotkujemy,wyprawki maluszkom szykujemy- Mamy lipiec/sierpień 2013! cz.9 |
|
2 | 4,65% |
| Głosujący: 43. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#631 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lipcowo- sierpniowe 2013 ! część 8
Chyba łapie mnie pierwsza w życiu zgaga
Cytat:
wszystko zależy od tego jakie dziecko się urodzi, Mojej koleżanki synek już nosi ubranka na 74, a skończył dopiero 2 mce ![]() Cytat:
Cytat:
Powiększa się nam grono dziewczynekCytat:
|
||||
|
|
|
#632 |
|
Zakorzenienie
|
Gratki dla tych co wróciły z wizyt. Widzę, że dziewczynki też będą u nas |
|
|
|
#633 | ||||
|
Raczkowanie
|
Witam się Kochane mamusie w nowym wątku
Jakoś udało mi się nadrobić po weekendowej nieobecności i ufff dobrnęłam do końca. dzoan kayka11 katarzynkajg domciatko brawo za tygodnie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
najważniejsze że Lilo zdrowiutka[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;39709705]Bardziej kolekcjonerka ![]() Niektórych z nich JESZCZE nie używałam:P http://i.imgur.com/ICo4ICG.jpg Generalnie lubię wszystkie. Pierwszy rząd to bezpieczne nudziaki, lakiery na "muszę pomalować a mam 2 minuty", jakieś odżywki i mięta/turkus. Drugi - wszelkie moje ulubione ZIMNE odcienie taupe, szarości, niebieskiego, granatowego, fioletu, czarny. To najbardziej lubię, zwłaszcza na nóżkach. Te za nimi się nie zmieściły, ale gama kolorystyczna ta sama ![]() I ostatni rząd to róże, korale, łososiowe i czerwienie. Mam tylko jedną klasyczną czerwień. Bardzo lubię te intensywne fuksjowe. Z firm to różnie, Golden Rose, Miss Sporty, Essence, Rimmel, Joko, dwa Ingloty i jeden Essie [/QUOTE]Niezła kolekcja
|
|
#634 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
dla córy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
ja mam jak dotychczas drganie powieki jedynie. Wiesz jaka jest dopuszczalna dzienna dawka magnezu może?Cytat:
Cytat:
|
|
#635 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ---------- Cytat:
|
|
#636 |
|
Zakorzenienie
|
Oliath no super, że dziewuszka!!!!! wow
|
|
|
|
#637 |
|
Zakorzenienie
|
macie jakis sprawdzony przepis na zupke pieczarkowa? patrzylam w necie, ale kazdy troszke inny.
|
#638 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Super brzusio ![]() Cytat:
![]() Cytat:
To dlaej znasz płeć na 50% ![]() A czemu mają wycofywać białego jelenia? |
|||||
|
|
|
#639 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mają wycofać z tego samego powodu co żarówki i termometry rtęciowe, poprostu inni producenci dali więcej w łapę generalnie szare mydło ma nie istnieć tak jak papierosy smakowe
|
|
#640 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#641 |
|
Konto usunięte
|
Zrobiłam jeszcze porządek w apteczce... To niesamowite, ile mamy leków do wywalenia :/ Trzeba się przejechać do apteki, która zbiera takie lekarstwa, a nie wszystkie takie są...
|
|
|
|
#642 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie żebym była wyrodną mamą - kocham mojego urwisa, no ale ![]() Swoją drogą na kolejnym L4 to dopiero będziesz szaleć, aż wstyd będzie wchodzić na wizaż ![]() U nas z informacji pracowniczych - w przyszłym tygodniu najprawdopodobniej zwalniam się z obecnej pracy, bo już nie daję rady ani fizycznie, ani psychicznie i zakładam swoją działalność. A co, warto skorzystać z niższego zusu póki co
|
|
#643 |
|
Wtajemniczenie
|
No dlatego ja kupiłam sobie już zapas
![]() słyszałam plotę że w USA ma wejść zakaz sprzedaży mleka krowiego takiego prosto od krowy a jedyne dopuszczone do obrotu ma być kartonowe dosładzane europa chyba w podobnym kierunku zmierza
|
#644 |
|
Zakorzenienie
|
Ale tu cisza i spokój, idę spać
|
|
|
|
#645 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Powiedz mi czy Ty się orientujesz może jak się ma działalność i opłacanie składek Zus do późniejszego macierzyńskiego może??? ---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ---------- Cisza i spokój bo coś się knoci chyba na wizażu :/ dobranoc
|
|
#646 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;39709705]Bardziej kolekcjonerka ![]() Niektórych z nich JESZCZE nie używałam:P http://i.imgur.com/ICo4ICG.jpg Generalnie lubię wszystkie. Pierwszy rząd to bezpieczne nudziaki, lakiery na "muszę pomalować a mam 2 minuty", jakieś odżywki i mięta/turkus. Drugi - wszelkie moje ulubione ZIMNE odcienie taupe, szarości, niebieskiego, granatowego, fioletu, czarny. To najbardziej lubię, zwłaszcza na nóżkach. Te za nimi się nie zmieściły, ale gama kolorystyczna ta sama ![]() I ostatni rząd to róże, korale, łososiowe i czerwienie. Mam tylko jedną klasyczną czerwień. Bardzo lubię te intensywne fuksjowe. Z firm to różnie, Golden Rose, Miss Sporty, Essence, Rimmel, Joko, dwa Ingloty i jeden Essie [/QUOTE]powiedz mi gdzie je trzymasz bo mi wszystkie co mam to gęstnieją po jakimś czasie Cytat:
|
|||
|
|
|
#647 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z tego co wyczytałam, na pewno trudniej będzie uzyskać najwyższy zasiłek macierzyński rejestrując dg miesiąc przed porodem, jak to było do tej pory - związane jest właśnie z ilością fikcyjnych firm które powstały. W sumie sama się w tym gubię, póki co wyczytałam, że średnia będzie wyliczana ze wszystkich miesięcy od daty założenia dg do porodu - więc średnio będzie się pewnie opłacało zakładać firmę na już. Lepiej np opłacić tylko 2 mc, wykazać realny dochód firmy i opłacać składki, które również są współmierne z dochodami - tak żeby zus się nie przyczepił Mi akurat na kokosach nie zależy, więc wydaje mi się, że problemów nie będzie. Np. przy dochodzie realnym 1700zł składka razem z obniżonym zusem powinna wynieś ok 800-900zl, dzięki czemu po porodzie otrzymuje się 80% y tego czyli 1200.
|
|
#648 |
|
Zakorzenienie
|
dobrej nocki mamusie
tweedledeE NIE ZWALNIAJ SIĘ Z PRACY, IDZ NA L4 !!! popełnisz największy błąd w zyciu i będziesz żałowała. Działalność możesz założyć po macierzyńskim. Dlaczego ? Bo z małego ZUS-u dostaniesz całe g... macierzyńskiego. Mój mąż ma dzialalność i jeszcze 4 miesiące zostało mu małego Zus-u. Zachorował raz, miał zwolnienie na 8 dni i dostał ... 64 zł po odliczeniu podatku, miał w tym miesiącu też mniejszą składkę, czyli dostał w sumie troszkę ponad 100zł. Już z tym co Zus przysłał i z tą pomniejszona składką w sumie. Liczy się to jaką składkę płacisz. Potem jak masz Zus więszkszy - już teraz ponad 1000zł to dostaje się coś koło 1000 z ZUS no ale nie placi sie tez skladki tak dużej. Jeżeli chce się mieć większe chorobowe itp trzeba płacić dobrowolnie jeszcze więcej. Na własnej działalności nie jest tak kolorowo jak sie wydaje. Wyobraź sobie, że on będzie płacił ponad 1000zł ZUS-u, za mnie z najniższej płacy pracodwaca płaci coś koło 800 chyba, a ja będę miała wyąszą emeryturę.
http://suwaczek.com/20090905040820.png http://www.suwaczki.com/tickers/w4sqyx8dzy726s9y.png Edytowane przez idzia111 Czas edycji: 2013-03-11 o 22:05 |
|
|
|
#649 |
|
Zakorzenienie
|
Fiazo na razie kombinuję tak, żeby każdemu było dobrze - czyli żebym ja mogła spać spokojnie, nie wyłudzając jednocześnie pieniędzy od państwa
Póki co i tak muszę zobaczyć, jak to moje planowanie będzie funkcjonowało
|
#650 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#651 |
|
Zakorzenienie
|
Miałam iść spać, ale pobudziłaś mnie tym, że chcesz założyć działalność teraz. Proszę przeczytaj to co napisałam wyżej w poście. Mały ZUS=mały macierzyński. Na własnej działalności inaczej się liczy.
|
|
|
|
#652 |
|
Zakorzenienie
|
co tak cicho?
|
|
|
|
#653 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#654 |
|
Zakorzenienie
|
Idzia, uwierz mi, gdybym miała umowę o pracę, nie myślałabym w ogóle o jakiejkolwiek działaności. Niestety jestem na umowie śmieciowej, więc nic mi nie przysługuje - ani macierzyński, ani l4, łącznie z tym, że w tej pracy już wytrzymać nie mogę.
Co do składek - tak wiem, że sama będę musiała je opłacać i wiem, że l4 w takiej sytuacji jest zupełnie nieekonomiczne z mojego punktu widzenia. Z tym, że ja nie planuję żadnego l4 - bo i nawet moja praca by tego nie wymagała, nawet jeżeli gorzej bym się czuła. Chodzi bardziej o to, żebym później mogła liczyć na jakiekolwiek macierzyńskie - bo w chwili obecnej zostaję z niczym Wolę w to nawet zainwestować teraz, żeby później było nam nieco łatwiej. A wygodne jest to, że będąc na macierzyńskim i tak będę mogła tą działalność dalej prowadzić.
Alek Edytowane przez tweedledee Czas edycji: 2013-03-11 o 22:26 |
|
|
|
#656 |
|
Zakorzenienie
|
ja trzymam lakiery w lodowce od dawien dawna i jesli ktorys jest do wyrzucenia to naprawde po dluugim czasie.
|
#657 |
|
Zakorzenienie
|
lachryma robiłam tak samo, dopóki nie zauważyłam, że każdy lakier ma swoją osobowość i każdy zasycha kiedy chce
Teraz trzymam je w koszyczku normalnie na półce. Część ma super konsystencje po x-miesiącach, a część do szybko nadaje się do utylizacji
|
#658 |
|
Konto usunięte
|
tweedlee u mnie to samo
|
|
|
|
#659 |
|
Zakorzenienie
|
tweedledee jesteś źle poinformowana, bo to nie tylko chorobowy będzie mały, czyli jakbyś chciała iść na L4, ale też macierzyński naliczą Ci malutki. Wiem, bo mój mąż chce iść na ojcowski, dowiadywaliśmy się i w tym roku nawet nie opłaca mu się odebrać tych 2 tygodni co przysługują dla tatusiów. Będzie brał w przyszłym roku, bo juz prawie rok popłaci duży Zus i wtedy naliczą mu lepszą kasę.
Jak chce się mieć wyższą kwotę to trzeba płacić dodatkowy chorobowy, a wtedy Zus na 100% prześwietli Ciebie i Twoją firmę, celem sprawdzenia czy nie chcesz wyłudzić pieniędzy na macierzyńskim. Gdybyś miała działalność przed ciążą i płaciła więcej to byłoby co innego. A i jeszcze zalezy jaki charakter będzie miała Twoja firma, bo nie wiem czy możesz tak sobie ją zamknąć i pójść na macierzyński. A kolejna sprawa to to, że zakładając teraz na szybko działalność stracisz pieniądze, które możesz dostać z urzędu pracy na rozpoczęcie działalności. To jest kwota rzędu 20 000, więc na początek za pewnie przydałoby się. Jedyny warunek to taki że będziesz musiała rok prowadzić działalność i wtedy nic nie oddajesz. Jeśli chcesz pisz na pw mogę Ci pomóc trochę, bo maż ma działalność i mu pomagam, siedzę w necie i interesuje się tym wszytskim. |
|
|
|
#660 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:09.

wszystko zależy od tego jakie dziecko się urodzi, Mojej koleżanki synek już nosi ubranka na 74, a skończył dopiero 2 mce 
Powiększa się nam grono dziewczynek
Kotleciki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
już mi w brzuchu jeździ na samą myśl

i skurcze sciegien w odnozach (seryjnie myslalam, ze zaczne plakac na ulicy jak mnie w stope zlapalo - ani kroku nie moglam postawic, wrrrrrrrrrrr) doktorek kazali Magne B6 Max dwa razy dziennie...

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)