Mamusie lipcowo- sierpniowe 2013 ! część 8 - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł ma mieć kolejny wątek?
Mamusie lipcowo- sierpniowe 2013 ! cz. 9 11 25,58%
Półmetek już za nami, a my z wielkimi brzuszkami-Mamy lipiec/sierpień 2013 cz.9 4 9,30%
Półmetek już za nami, a my się cieszymy kopniakami-Mamy lipiec/sierpień 2013 cz.9 9 20,93%
Brzuchatki radosne witają wiosnę- Mamy lipiec/sierpień 2013! cz.9 17 39,53%
Wiosennie plotkujemy,wyprawki maluszkom szykujemy- Mamy lipiec/sierpień 2013! cz.9 2 4,65%
Głosujący: 43. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-03-11, 20:39   #631
surka
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie lipcowo- sierpniowe 2013 ! część 8

Chyba łapie mnie pierwsza w życiu zgaga

Cytat:
Napisane przez madi82 Pokaż wiadomość
z tym, ze to rozmiar 74...to chyba na takie prawie roczne dziecko....tak?

bardzo mi się te niebieskie z brązem podobają
Fajne, ja się nie zgodzę, że to na roczne dzicko wszystko zależy od tego jakie dziecko się urodzi, Mojej koleżanki synek już nosi ubranka na 74, a skończył dopiero 2 mce

Słodkości

Cytat:
Napisane przez lachryma Pokaż wiadomość
patrzcie jaki słodki prezent dostałam od koleżanki

Cytat:
Napisane przez taja2 Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny
Ja również rzadko się udzielam ale dzisiaj to już muszę.
Miałam usg połówkowe.
Oczywiście,żeby nie było za prosto, najpierw miałam za mało moczu w pęcherzu, później maleństwo się nie dało zmierzyć bo robiło wszystko co tylko mogłoby utrudnić lekarce życie a na koniec musiałam iść zrobić siusiu i wreszcie wszystko zmierzono.
Dziecko zdrowe i bez cienia wątpliwości będę miała DZIEWCZYNKĘ.

Musiałam sie z Wami tym podzielić a teraz uciekam do pracy
Powiększa się nam grono dziewczynek

Cytat:
Napisane przez kallisto89 Pokaż wiadomość
Co do obiadku to u nas dziś robi moja mamusia Kotleciki ziemniaczane z sosem pieczarkowym już mi w brzuchu jeździ na samą myśl
Jeszcze nigdy nie jadłam kotlecików ziemniacznych
surka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-11, 20:44   #632
idzia111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mela1234 Pokaż wiadomość
Dobrze mu chociaż było?

Gratki dla tych co wróciły z wizyt. Widzę, że dziewczynki też będą u nas
idzia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-11, 20:46   #633
maalwinaa
Raczkowanie

Witam się Kochane mamusie w nowym wątku

Jakoś udało mi się nadrobić po weekendowej nieobecności i ufff dobrnęłam do końca.

dzoan
kayka11
katarzynkajg
domciatko

brawo za tygodnie

Cytat:
Napisane przez dzoan Pokaż wiadomość
To ja jeszcze się czymś pochwalę.. ja chwalipiętka W sobotę jak po imprezie u mamy położyliśmy się z mężem spać Mały bardzo szalał w brzuchu, chyba się rozbrykał tyle podniesionych głosów naraz słyszał Co chwilę czułam jakieś mocniejsze uderzenie w ścianę brzucha..wydawało mi się, że poczułam na zewnątrz na dłoni..Wzięłam rękę męża i przyłożyłam do brzusia iiii.....poczuł kopniaczka!! Specjalnie mu nie mówiłam 'o teraz kopnął'..'o czułeś teraz?', sam mówił kiedy, a ja potwierdzałam, że akurat w tym momencie i ja czułam uderzonko w brzuch..więc nie mógł sobie zmyślić Ale co..poczuł jedno silne, drugie słabsze i maluch miał go w nosie.. przestał brykać Chyba woli ciepło z dłoni mamusi.. tatuś ma za dużą łapę i za gorąco mu pewnie się zrobiło
A strasznie miło mi się zrobiło, gdy rano taka oparta o blat stałam, czekając na zagotowanie się wody do śniadankowej kawki, a mąż pierwszy raz klęknął przede mną, rozwinął mi szlafrok i przystawił ucho do brzucha mówiąc: 'Halo Lol..Looluś..Looolek..... .Lolu śpisz?', wstał i do mnie 'Lol śpi' Cóż mogłam tylko potwierdzić, że też go nie czuję
Maluch wczoraj już tak mocno nie kopał, żeby dało się wyczuć..ale to i tak dobry znak, że pomału się zaczyna

Oj się rozpisałam.. jak któraś dotrwała do końca to daję kwiatka
Dzoan gratuluje kopniaków dla TZ, mój tez jak poczul to taka radocha była, teraz też mu sie czasem uda, ale musi na nie "zapolować" bo mała chyba boi się właśnie większej ręki, tak sobie to tłumaczę

Cytat:
Napisane przez b a r b a r a Pokaż wiadomość
a mnie dopadlo przeziebienie gardlo boli i glowa .
wczoraj kupilam niezle botki za 19,99 i 29,99 . jestem zadowolona

i wstawiam Wam moj brzusio
Sliczny brzusio

Cytat:
Napisane przez taja2 Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny
Ja również rzadko się udzielam ale dzisiaj to już muszę.
Miałam usg połówkowe.
Oczywiście,żeby nie było za prosto, najpierw miałam za mało moczu w pęcherzu, później maleństwo się nie dało zmierzyć bo robiło wszystko co tylko mogłoby utrudnić lekarce życie a na koniec musiałam iść zrobić siusiu i wreszcie wszystko zmierzono.
Dziecko zdrowe i bez cienia wątpliwości będę miała DZIEWCZYNKĘ.

Musiałam sie z Wami tym podzielić a teraz uciekam do pracy
Witamy w różowej drużynie

Cytat:
Napisane przez Oliath Pokaż wiadomość

Ja po wizycie

Nie mam fotek ale DZIEWUSZKA POTWIERDZONA (a cykalam sie zdziebko ), SERDUSZKO CUDNE I ZDROWE . L4 na 3 tygodnie, po Swietach bedziemy Lili mierzyc
Odwrocila sie skubana nie wiadomo kiedy, glowka na dole, doopinka na gorze - czym ona mnie wobec tego wali po bokach?!
Gratuluje wizyty najważniejsze że Lilo zdrowiutka

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;39709705]Bardziej kolekcjonerka

Niektórych z nich JESZCZE nie używałam:P

http://i.imgur.com/ICo4ICG.jpg

Generalnie lubię wszystkie.
Pierwszy rząd to bezpieczne nudziaki, lakiery na "muszę pomalować a mam 2 minuty", jakieś odżywki i mięta/turkus.
Drugi - wszelkie moje ulubione ZIMNE odcienie taupe, szarości, niebieskiego, granatowego, fioletu, czarny. To najbardziej lubię, zwłaszcza na nóżkach. Te za nimi się nie zmieściły, ale gama kolorystyczna ta sama
I ostatni rząd to róże, korale, łososiowe i czerwienie. Mam tylko jedną klasyczną czerwień. Bardzo lubię te intensywne fuksjowe.
Z firm to różnie, Golden Rose, Miss Sporty, Essence, Rimmel, Joko, dwa Ingloty i jeden Essie [/QUOTE]

Niezła kolekcja
Stary 2013-03-11, 20:48   #634
irmith
Wtajemniczenie

GG do irmith

Cytat:
Napisane przez d0tkaaa Pokaż wiadomość
hej mamuskiwpadlam sie przywitac i chyba ide uciac drzemke..:-P szwagierka z malym poszla na kontrole do lekarza a ja zostalam bo cos.mnie gardlo boli wiec zaraz pojdzie w ruch woda ze sola..co sie dziwic jak tu ☠☠☠☠zi i sniegiem zacina mam niby cieple ubrania ale wiecie.jak to jest wiatr przewieje wszystkooooo...jutro na zakupy musze byc zdrowa i gotowadzis maly mial noc ze ho ho wstawal co.2h do jedzenia zjadl teoche i tyle a o 4nic tylko on lezy i guuu guuu guuu guu gaaa haha pospane te ktore lubia spac to wyspijcie sie w ciazy bo pozniej jest dramat:-P (pewnie to tez dlatego ze jestem lekko oslabiona:-P)a u was co ?ktos mi powie jak to ie corka w syna zamienila czy na odwrot:-P

---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ----------

moja niunia codziennie podkopujw mamcie..a w nocy jak sie naly budzi i placze to ona odrazu podkopuje chyba go slyszy moze?
A no sie zmieniła u mojego gina była córa jak w mordkę strzelił a na połówkowym siusior wyszedł, ciekawa jestem kogo ja tam tak naprawdę noszę

Cytat:
Napisane przez Margosia__ Pokaż wiadomość
Papierki oczywiście też

Poszukałam w necie i jest parę osób, które piorą w płynie "biały jeleń" , więc chyba na razie przy tym zostanę

za zakupy i odwagę
Teraz powoli szafa Laury się wypełni

Na pewno słyszy, a Ty się tam szybko obkup i wracaj, bo tęsknimy

Dobra z Ciebie Kobieta
Czyli jak piorą to można, dobrze wiedzieć

Cytat:
PERSE siemie lniane, sprobuj moze, co?
ENLEVEE Swego czasu zrobilam to samo, co Twoj TZ familia miala zaskok Gratki i WIEEEELKIE dla Twojego!!!!!!!!!!!

Ja po wizycie

Nie mam fotek ale DZIEWUSZKA POTWIERDZONA (a cykalam sie zdziebko ), SERDUSZKO CUDNE I ZDROWE . L4 na 3 tygodnie, po Swietach bedziemy Lili mierzyc
Odwrocila sie skubana nie wiadomo kiedy, glowka na dole, doopinka na gorze - czym ona mnie wobec tego wali po bokach?!
dla córy

Cytat:
Napisane przez Charlize89 Pokaż wiadomość
Za dzisiejsze wizyty

Nadrobić was dziewczyny to nie lada wyczyn
Zadzwonili dzisiaj do mnie z pracy, abym przyjechała po nową umowę, bo kończy mi się 14.03. Myślałam, że dostanę tylko do czasu porodu a tu na czas nieokreślony Cieszę się bardzo, zawsze to jakieś zabezpieczanie bo urlopie macierzyńskim. Chociaż moja praca to nie żaden szczyt marzeń, ale praca to praca. Teraz jestem na L4 i kasa trochę mniejsza bo brak premii, ale no cóż...
No to bardzo ładnie z ich strony

Cytat:
Dzieki Kochane Wy

CHARLIZE, no to bosko i super, ciesze sie razem z Toba!

Laski, po tym poscie o wizycie taki mnie bol zlozyl z lewej strony, ze sie pohaftalam z bolu, przysiegam chyba jakies kur..ewskie gazy, odpuscilo teraz, ale dalej az mnie mdli. Plus ten nieustajacy bol w pachwinach i skurcze sciegien w odnozach (seryjnie myslalam, ze zaczne plakac na ulicy jak mnie w stope zlapalo - ani kroku nie moglam postawic, wrrrrrrrrrrr) doktorek kazali Magne B6 Max dwa razy dziennie...

ENLEVEE, wiecej nie bede spamowac niz spamuje, toz ja od miesiaca bycze sie na L4 juz
no to Cię porządnie złapało ja mam jak dotychczas drganie powieki jedynie. Wiesz jaka jest dopuszczalna dzienna dawka magnezu może?

Cytat:
Napisane przez Agrafka86 Pokaż wiadomość
Cześć Mamusie
Chwilkę nie zaglądałam, bo tak strasznie boli mnie kręgosłup, że nie jestem w stanie wysiedzieć w jednej pozycji. Dodatkowo mam skurcze takie nie miłe, że hej
I tak jak pisałam, nie wygadałam się mężusiowi, że to chłopaczyna
O kurcze bierzesz magnez?

Cytat:
Napisane przez surka Pokaż wiadomość
Przeczytałam i postram się zapamiętać i stosować

Gratulacje dla Pana licencjata

Moja siostra w ciąży zaczęła stosować mydło biały jeleń, bo wsyztskie inne ją uczulały i stosuje do teraz. Jest bardzo zadowolona, jak byłam dzisiaj w rosmanie to sama zastanawiałam się nad zakupem, ale nie chciało mi się dźwigać

Twarda jesteś ja z pewnością puściłabym już dawno pare z ust
Oj spiesz się biały jeleń ma być niedługo nielegalny w UE

Magdalenka 5.11.2014

i wystarczy nam tego miodu
irmith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-11, 20:53   #635
EVAgwiazdka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez idzia111 Pokaż wiadomość
Ja zniknęłam, bo znalazłam ogłoszenie. Byliśmy oglądać wózek Jedo FYN. Ogólnie fajny jest nawet, tylko wg nas za dużo chcą za niego, bo 800zł. Nowy 1500-1600, a ten co oglądaliśmy jest koloru zielono-szarego i część zielona ma plamki. Trzeba byłoby je jakoś czyścić.

Nam zależało też na tym żeby zobaczyć jak zachowuje się wózek po używaniu. Opinie na necie prawie zawsze są negatywne bez względu na to jaki model. Chyba jest tak, że piszą Ci którym coś nie pasuje, a ci co są zadowoleni nie piszą nic. Bo inaczej tego nie umiem wytłumaczyc.
tez chyba zdecyduje sie na ten model czytałam dobre opinie na necie o nim i ogladalam go juz w sklepie w porownaniu do innymi wydal mi sie zgrabniejszy i nie taki masywny jak inne... podoba mi sie jeszcze roan ale nie mieli go w sklepie gdzie bylam

---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ----------

Cytat:
Napisane przez malabp Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny już od jakiegoś czasu odwiedzam to forum i wreszcie postanowiłam dołączyć do was jesteśmy w 20 tyg ciąży, podczas dwóch ostatnich badań lekarz potwierdził, że będziemy mieli chłopca, strasznie się cieszymy wraz z całą rodzinka bo jak na razie naokoło ( przynajmniej w mojej rodzinie) królują same dziewczynki i tak planowo 31 lipca zostaniemy rodzicami Wiktorka )
mam pytanie czy ktoś może polecić mi zajęcia dla kobiet w ciąży w Warszawie w okolicy Woli, Bemowa i centrum. Będę wdzięczna za info
u mnie tez bedzie Wiktor moj Tż sie uparł na takie imie bo jego tato sie tak nazywał na poczatku sie umowilismy ze jak bedzie dziewczynka to ja wybieram imie a dla chlopaka on i niestety duzo niem mam do powiedzenia
Stary 2013-03-11, 20:57   #636
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

Oliath no super, że dziewuszka!!!!! wow

domciatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-11, 21:03   #637
lachryma
Zakorzenienie

macie jakis sprawdzony przepis na zupke pieczarkowa? patrzylam w necie, ale kazdy troszke inny.
Stary 2013-03-11, 21:07   #638
surka
Zakorzenienie

Cytat:
Donosze, ze powaznie zmeczylo mnie pranie wozka
Gondolke i budke wyszorowalam kokosowym myslem i szczoteczka w wannie, pokrowiec i wysciolka mymłają się w pralce, pol stelaza odzyskalo kolor jasnoszary , drugie pol wciaz na mnie czeka.
Bedzie jak nowka, zaledwie kilka drobnych zadrapań w niewidocznych miejscach pokrycie idealne
W kwietniu kupie posciel, tę retro, kosz już zaplacony i czekam na paczke
Ale jestem ciekawa końcowego wyniku

Cytat:
Napisane przez czarownica1 Pokaż wiadomość
Zakupy nawet nieźle się udały, jak na wybieranie z mężczyzną to powiem że super. Tż już przestępował z nogi na nogę jak się zastanawiałam czy bodziaki z autka czy ze słoniem

Cytat:
Napisane przez eveewe Pokaż wiadomość
madi juz kiedys mialam ci pisac - moja Marysia jest na etapie okreslania jak robi piesek, kotek i krowka. Wiec jak widzi twoj Avek, to pokazuje paluszkiem i robu 'hau hau" i bije sobie brawo.
Słodziutka

Cytat:
Napisane przez b a r b a r a Pokaż wiadomość
i wstawiam Wam moj brzusio
Super brzusio

Cytat:
Napisane przez Ewusia709 Pokaż wiadomość
...wiecie co ja chyba oszaleje, na początku ciązy mówiłam że od kwietnia idę na zwolnienie i co?? Dzisiaj do mnie szef mówi jak gdyby nigdy nic że od następnego miesiaca to mamy przetestować oddelegowanie moich zadań. Od następnego miesiaca to ja miałam siedziec w domu i tak mi głupio było, że nie potrafiłam wspomnieć ze planowałam iśc na zwolnienie. I tylko powiedziałam, że ja nie wiem ile jeszcze będę pracować bo już się coraz gorzej czuje i poszedł... I co ja mam teraz mu powiedzieć ze za 3 tygodnie ide na zwolnienie, czy poczekac do wizyty, wziąć zwolnienie i dopiero powiedzieć, że lekarz kazał odpoczywać... Boje się że oni mnie nie zrozumieją w tej pracy, bo u nas kobiety są ogólnie źle traktowane. byłam w takim szoku, że nie umiałam mu powiedzieć od razu.
Ja bym się nim nie przejmowała, kobieta w ciąży nie ma motorku w d.pie i niesttey potzrebuje więcej odpoczynku. Mnie ginka już w lutym wysyłała na L4, nie zdecydowałam się stwierdziłam, że skoro z mdłościami i wymiotami dałam radę to teraz też mogę pracować, ale chyba przy koljnej wizycie przyjmę jednak L4, bo szczerze mówiąc powoli opadam z sił

Cytat:
Napisane przez irmith Pokaż wiadomość
A no sie zmieniła u mojego gina była córa jak w mordkę strzelił a na połówkowym siusior wyszedł, ciekawa jestem kogo ja tam tak naprawdę noszę

Oj spiesz się biały jeleń ma być niedługo nielegalny w UE

To dlaej znasz płeć na 50%

A czemu mają wycofywać białego jelenia?
Stary 2013-03-11, 21:17   #639
irmith
Wtajemniczenie

GG do irmith

Cytat:
Ale jestem ciekawa końcowego wyniku

Słodziutka

Super brzusio

Ja bym się nim nie przejmowała, kobieta w ciąży nie ma motorku w d.pie i niesttey potzrebuje więcej odpoczynku. Mnie ginka już w lutym wysyłała na L4, nie zdecydowałam się stwierdziłam, że skoro z mdłościami i wymiotami dałam radę to teraz też mogę pracować, ale chyba przy koljnej wizycie przyjmę jednak L4, bo szczerze mówiąc powoli opadam z sił

To dlaej znasz płeć na 50%

A czemu mają wycofywać białego jelenia?
Tak więc postanowiłam nie przejmować się usg i czekać na poród
Mają wycofać z tego samego powodu co żarówki i termometry rtęciowe, poprostu inni producenci dali więcej w łapę generalnie szare mydło ma nie istnieć tak jak papierosy smakowe

Magdalenka 5.11.2014

Stary 2013-03-11, 21:25   #640
surka
Zakorzenienie

Cytat:
Tak więc postanowiłam nie przejmować się usg i czekać na poród
Mają wycofać z tego samego powodu co żarówki i termometry rtęciowe, poprostu inni producenci dali więcej w łapę generalnie szare mydło ma nie istnieć tak jak papierosy smakowe
Likwidują to co dobre, a chemia wprowadzają
Stary 2013-03-11, 21:28   #641
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Zrobiłam jeszcze porządek w apteczce... To niesamowite, ile mamy leków do wywalenia :/ Trzeba się przejechać do apteki, która zbiera takie lekarstwa, a nie wszystkie takie są...
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-11, 21:30   #642
tweedledee
Zakorzenienie

Cytat:
ENLEVEE Swego czasu zrobilam to samo, co Twoj TZ familia miala zaskok Gratki i WIEEEELKIE dla Twojego!!!!!!!!!!!

Ja po wizycie

Bosz, ale zazdroszczę kreseczki
Nie żebym była wyrodną mamą - kocham mojego urwisa, no ale
Swoją drogą na kolejnym L4 to dopiero będziesz szaleć, aż wstyd będzie wchodzić na wizaż

U nas z informacji pracowniczych - w przyszłym tygodniu najprawdopodobniej zwalniam się z obecnej pracy, bo już nie daję rady ani fizycznie, ani psychicznie i zakładam swoją działalność. A co, warto skorzystać z niższego zusu póki co
Stary 2013-03-11, 21:31   #643
irmith
Wtajemniczenie

GG do irmith

Cytat:
Likwidują to co dobre, a chemia wprowadzają
No dlatego ja kupiłam sobie już zapas

słyszałam plotę że w USA ma wejść zakaz sprzedaży mleka krowiego takiego prosto od krowy a jedyne dopuszczone do obrotu ma być kartonowe dosładzane europa chyba w podobnym kierunku zmierza

Magdalenka 5.11.2014

Stary 2013-03-11, 21:34   #644
surka
Zakorzenienie

Ale tu cisza i spokój, idę spać dobranoc brzuchatki
Stary 2013-03-11, 21:38   #645
irmith
Wtajemniczenie

GG do irmith

Cytat:
Napisane przez tweedledee Pokaż wiadomość
Swoją drogą na kolejnym L4 to dopiero będziesz szaleć, aż wstyd będzie wchodzić na wizaż

U nas z informacji pracowniczych - w przyszłym tygodniu najprawdopodobniej zwalniam się z obecnej pracy, bo już nie daję rady ani fizycznie, ani psychicznie i zakładam swoją działalność. A co, warto skorzystać z niższego zusu póki co
hehe u mnie miała być córa, już się nastawiłam wiec też zazdroszczę

Powiedz mi czy Ty się orientujesz może jak się ma działalność i opłacanie składek Zus do późniejszego macierzyńskiego może???

---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ----------

Cisza i spokój bo coś się knoci chyba na wizażu :/

dobranoc

Magdalenka 5.11.2014

Stary 2013-03-11, 21:48   #646
fiazo
Zakorzenienie

Cytat:

Ja po wizycie

Cytat:
Napisane przez Charlize89 Pokaż wiadomość
Za dzisiejsze wizyty

Nadrobić was dziewczyny to nie lada wyczyn
Zadzwonili dzisiaj do mnie z pracy, abym przyjechała po nową umowę, bo kończy mi się 14.03. Myślałam, że dostanę tylko do czasu porodu a tu na czas nieokreślony Cieszę się bardzo, zawsze to jakieś zabezpieczanie bo urlopie macierzyńskim. Chociaż moja praca to nie żaden szczyt marzeń, ale praca to praca. Teraz jestem na L4 i kasa trochę mniejsza bo brak premii, ale no cóż...
miło z ich strony, żeby każdą z nas tak zaskoczyli

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;39709705]Bardziej kolekcjonerka

Niektórych z nich JESZCZE nie używałam:P

http://i.imgur.com/ICo4ICG.jpg

Generalnie lubię wszystkie.
Pierwszy rząd to bezpieczne nudziaki, lakiery na "muszę pomalować a mam 2 minuty", jakieś odżywki i mięta/turkus.
Drugi - wszelkie moje ulubione ZIMNE odcienie taupe, szarości, niebieskiego, granatowego, fioletu, czarny. To najbardziej lubię, zwłaszcza na nóżkach. Te za nimi się nie zmieściły, ale gama kolorystyczna ta sama
I ostatni rząd to róże, korale, łososiowe i czerwienie. Mam tylko jedną klasyczną czerwień. Bardzo lubię te intensywne fuksjowe.
Z firm to różnie, Golden Rose, Miss Sporty, Essence, Rimmel, Joko, dwa Ingloty i jeden Essie [/QUOTE]
powiedz mi gdzie je trzymasz bo mi wszystkie co mam to gęstnieją po jakimś czasie

Cytat:

to nie lepiej Ci po porodzie działalność zakładać?

Synek
fiazo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-11, 21:51   #647
tweedledee
Zakorzenienie

Cytat:
hehe u mnie miała być córa, już się nastawiłam wiec też zazdroszczę

Powiedz mi czy Ty się orientujesz może jak się ma działalność i opłacanie składek Zus do późniejszego macierzyńskiego może???

---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ----------

Cisza i spokój bo coś się knoci chyba na wizażu :/

dobranoc
No właśnie dopiero biorę się za poszerzanie wiedzy nt temat
Z tego co wyczytałam, na pewno trudniej będzie uzyskać najwyższy zasiłek macierzyński rejestrując dg miesiąc przed porodem, jak to było do tej pory - związane jest właśnie z ilością fikcyjnych firm które powstały. W sumie sama się w tym gubię, póki co wyczytałam, że średnia będzie wyliczana ze wszystkich miesięcy od daty założenia dg do porodu - więc średnio będzie się pewnie opłacało zakładać firmę na już. Lepiej np opłacić tylko 2 mc, wykazać realny dochód firmy i opłacać składki, które również są współmierne z dochodami - tak żeby zus się nie przyczepił Mi akurat na kokosach nie zależy, więc wydaje mi się, że problemów nie będzie. Np. przy dochodzie realnym 1700zł składka razem z obniżonym zusem powinna wynieś ok 800-900zl, dzięki czemu po porodzie otrzymuje się 80% y tego czyli 1200.
Stary 2013-03-11, 21:52   #648
idzia111
Zakorzenienie

dobrej nocki mamusie

tweedledeE NIE ZWALNIAJ SIĘ Z PRACY, IDZ NA L4 !!!

popełnisz największy błąd w zyciu i będziesz żałowała. Działalność możesz założyć po macierzyńskim. Dlaczego ? Bo z małego ZUS-u dostaniesz całe g... macierzyńskiego. Mój mąż ma dzialalność i jeszcze 4 miesiące zostało mu małego Zus-u. Zachorował raz, miał zwolnienie na 8 dni i dostał ... 64 zł po odliczeniu podatku, miał w tym miesiącu też mniejszą składkę, czyli dostał w sumie troszkę ponad 100zł. Już z tym co Zus przysłał i z tą pomniejszona składką w sumie.

Liczy się to jaką składkę płacisz. Potem jak masz Zus więszkszy - już teraz ponad 1000zł to dostaje się coś koło 1000 z ZUS no ale nie placi sie tez skladki tak dużej.

Jeżeli chce się mieć większe chorobowe itp trzeba płacić dobrowolnie jeszcze więcej. Na własnej działalności nie jest tak kolorowo jak sie wydaje. Wyobraź sobie, że on będzie płacił ponad 1000zł ZUS-u, za mnie z najniższej płacy pracodwaca płaci coś koło 800 chyba, a ja będę miała wyąszą emeryturę.

Edytowane przez idzia111
Czas edycji: 2013-03-11 o 22:05
Stary 2013-03-11, 21:53   #649
tweedledee
Zakorzenienie

Fiazo na razie kombinuję tak, żeby każdemu było dobrze - czyli żebym ja mogła spać spokojnie, nie wyłudzając jednocześnie pieniędzy od państwa Póki co i tak muszę zobaczyć, jak to moje planowanie będzie funkcjonowało
Stary 2013-03-11, 21:59   #650
katarzynkajg
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Neni1984 Pokaż wiadomość
N

Umówiłam się dziś na USG 3d/4d
Wizytę mam 16 kwietnia, będę w 27 tygodniu
Do jakiego lekarza się zapisałaś? Bo coś mi świta że kiedyś mówiłaś że twój gin nie ma 3d.No chyba że coś pokręciłam

Cytat:

Super

10.07.2013
Szymuś

Razem od 2003 roku
katarzynkajg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-11, 22:09   #651
idzia111
Zakorzenienie

Cytat:
Fiazo na razie kombinuję tak, żeby każdemu było dobrze - czyli żebym ja mogła spać spokojnie, nie wyłudzając jednocześnie pieniędzy od państwa Póki co i tak muszę zobaczyć, jak to moje planowanie będzie funkcjonowało
Miałam iść spać, ale pobudziłaś mnie tym, że chcesz założyć działalność teraz. Proszę przeczytaj to co napisałam wyżej w poście. Mały ZUS=mały macierzyński. Na własnej działalności inaczej się liczy.
Stary 2013-03-11, 22:24   #652
malaczarnakejt
Zakorzenienie

co tak cicho?

Filipiśko

malaczarnakejt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-11, 22:25   #653
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez fiazo Pokaż wiadomość
powiedz mi gdzie je trzymasz bo mi wszystkie co mam to gęstnieją po jakimś czasie
W pudełeczku w pokoju. Rzadko który mi mi gęstnieje, prędzej się rozwarstwiają. Ale wiem, że można też trzymać lakiery w lodówce.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-11, 22:25   #654
tweedledee
Zakorzenienie

Idzia, uwierz mi, gdybym miała umowę o pracę, nie myślałabym w ogóle o jakiejkolwiek działaności. Niestety jestem na umowie śmieciowej, więc nic mi nie przysługuje - ani macierzyński, ani l4, łącznie z tym, że w tej pracy już wytrzymać nie mogę.
Co do składek - tak wiem, że sama będę musiała je opłacać i wiem, że l4 w takiej sytuacji jest zupełnie nieekonomiczne z mojego punktu widzenia. Z tym, że ja nie planuję żadnego l4 - bo i nawet moja praca by tego nie wymagała, nawet jeżeli gorzej bym się czuła. Chodzi bardziej o to, żebym później mogła liczyć na jakiekolwiek macierzyńskie - bo w chwili obecnej zostaję z niczymWolę w to nawet zainwestować teraz, żeby później było nam nieco łatwiej. A wygodne jest to, że będąc na macierzyńskim i tak będę mogła tą działalność dalej prowadzić.

Edytowane przez tweedledee
Czas edycji: 2013-03-11 o 22:26
tweedledee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-11, 22:25   #655
katarzynkajg
Zadomowienie

Zmykam do kąpiel.
Dobranoc mamusie, miłych snów

10.07.2013
Szymuś

Razem od 2003 roku
katarzynkajg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-11, 22:28   #656
lachryma
Zakorzenienie

ja trzymam lakiery w lodowce od dawien dawna i jesli ktorys jest do wyrzucenia to naprawde po dluugim czasie.
Stary 2013-03-11, 22:31   #657
tweedledee
Zakorzenienie

lachryma robiłam tak samo, dopóki nie zauważyłam, że każdy lakier ma swoją osobowość i każdy zasycha kiedy chce Teraz trzymam je w koszyczku normalnie na półce. Część ma super konsystencje po x-miesiącach, a część do szybko nadaje się do utylizacji
Stary 2013-03-11, 22:34   #658
Konto usunięte

tweedlee u mnie to samo
Stary 2013-03-11, 22:38   #659
idzia111
Zakorzenienie

tweedledee jesteś źle poinformowana, bo to nie tylko chorobowy będzie mały, czyli jakbyś chciała iść na L4, ale też macierzyński naliczą Ci malutki. Wiem, bo mój mąż chce iść na ojcowski, dowiadywaliśmy się i w tym roku nawet nie opłaca mu się odebrać tych 2 tygodni co przysługują dla tatusiów. Będzie brał w przyszłym roku, bo juz prawie rok popłaci duży Zus i wtedy naliczą mu lepszą kasę.

Jak chce się mieć wyższą kwotę to trzeba płacić dodatkowy chorobowy, a wtedy Zus na 100% prześwietli Ciebie i Twoją firmę, celem sprawdzenia czy nie chcesz wyłudzić pieniędzy na macierzyńskim. Gdybyś miała działalność przed ciążą i płaciła więcej to byłoby co innego.

A i jeszcze zalezy jaki charakter będzie miała Twoja firma, bo nie wiem czy możesz tak sobie ją zamknąć i pójść na macierzyński.

A kolejna sprawa to to, że zakładając teraz na szybko działalność stracisz pieniądze, które możesz dostać z urzędu pracy na rozpoczęcie działalności. To jest kwota rzędu 20 000, więc na początek za pewnie przydałoby się. Jedyny warunek to taki że będziesz musiała rok prowadzić działalność i wtedy nic nie oddajesz. Jeśli chcesz pisz na pw mogę Ci pomóc trochę, bo maż ma działalność i mu pomagam, siedzę w necie i interesuje się tym wszytskim.
Stary 2013-03-11, 22:48   #660
tweedledee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez idzia111 Pokaż wiadomość
tweedledee jesteś źle poinformowana, bo to nie tylko chorobowy będzie mały, czyli jakbyś chciała iść na L4, ale też macierzyński naliczą Ci malutki. Wiem, bo mój mąż chce iść na ojcowski, dowiadywaliśmy się i w tym roku nawet nie opłaca mu się odebrać tych 2 tygodni co przysługują dla tatusiów. Będzie brał w przyszłym roku, bo juz prawie rok popłaci duży Zus i wtedy naliczą mu lepszą kasę.

Jak chce się mieć wyższą kwotę to trzeba płacić dodatkowy chorobowy, a wtedy Zus na 100% prześwietli Ciebie i Twoją firmę, celem sprawdzenia czy nie chcesz wyłudzić pieniędzy na macierzyńskim. Gdybyś miała działalność przed ciążą i płaciła więcej to byłoby co innego.

A i jeszcze zalezy jaki charakter będzie miała Twoja firma, bo nie wiem czy możesz tak sobie ją zamknąć i pójść na macierzyński.

A kolejna sprawa to to, że zakładając teraz na szybko działalność stracisz pieniądze, które możesz dostać z urzędu pracy na rozpoczęcie działalności. To jest kwota rzędu 20 000, więc na początek za pewnie przydałoby się. Jedyny warunek to taki że będziesz musiała rok prowadzić działalność i wtedy nic nie oddajesz. Jeśli chcesz pisz na pw mogę Ci pomóc trochę, bo maż ma działalność i mu pomagam, siedzę w necie i interesuje się tym wszytskim.
Idzia ja to wszystko wiem, nie wiem czy dostałas ode mnie wiadomosc prw, bo cos wizaz szaleje

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości