Wszystko o Oriflame cz. XI - Strona 72 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-03-10, 19:29   #2131
201607110949
Konto usunięte

Dot.: Wszystko o Oriflame cz. XI

Cytat:
Napisane przez revontulet_ Pokaż wiadomość
Tak zachwalacie to YR, popatrzyłam na stronkę... darmowa dostawa od 39 zł i prezenty już dawno nic nie brałam z Ori, właśnie przez te ceny i opłaty za przesyłkę (produkty zwalniające z opłaty totalnie nieatrakcyjne dla mnie ), klientki też nie chcą brać bo drogo... chyba się przyjrzę bliżej YR i tam będę zamawiać Ori ma świetny model biznesowy i naprawdę można się ustawić, szkoda tylko że coraz trudniej ludzi namówić na zapisanie się, zwłaszcza jeśli samemu już się nie jest przekonanym
spiesz się bo to tylko do dziś to 39 zł (chyba), normalnie od 99, ale jeśli zamawiasz pierwszy raz, zapisz się na newsletter - przyjdzie Ci na pocztę oferta również z przesyłką od 39 zł za darmo + fajnym prezentem gratis

Ja w nowym katalogu będę mieć zamówienie tylko od jednej osoby. Nie namawiam na siłę na zakupy bo to moje dobre koleżanki. Sama wypatrzyłam w katalogu tylko 1 atrakcyjną rzecz dla siebie (ulubiony antyperspirant malina &mięta).
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-10, 21:40   #2132
daab123
Zakorzenienie

Dziewczyny powiedzcie mi, jak konsultantka złoży zamówienie to ile musi czekać na dostawę?

Razem od 07.01.2011

daab123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-10, 21:51   #2133
razdwapiec
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez daab123 Pokaż wiadomość
Dziewczyny powiedzcie mi, jak konsultantka złoży zamówienie to ile musi czekać na dostawę?
To zależy jakie miejsce wybierze sobie na odbiór. Ale generalnie od 2 do 4 dni.
razdwapiec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-10, 21:54   #2134
daab123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez razdwapiec Pokaż wiadomość
To zależy jakie miejsce wybierze sobie na odbiór. Ale generalnie od 2 do 4 dni.
Dziękuję ślicznie za odpowiedź bo czekam za swoimi kosmetykami a były zamawiane w środę i tak się zastanawiałam kiedy je otrzymam

Razem od 07.01.2011

Stary 2013-03-11, 06:43   #2135
Oriflame_Rybnik
Zadomowienie

Cytat:
Jak ja zamawiam na adres domowy to do 3 dni mam

14.07.2012

Oriflame_Rybnik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-11, 10:41   #2136
Elessar
Wtajemniczenie

Cytat:
Przy weryfikacji zamówienia masz podaną szacowaną datę dostawy. Najdłużej idzie paczka do domu, filia 24/48 h, oddział od razu, biuro wg harmonogramu dostaw, paczkomat 2 dni, dom 2-4, w okresie świątecznym dłużej.
Elessar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-11, 12:53   #2137
paula1109
BAN stały

YR

już coś wcześniej o tym pisałam,załóżcie osobny temat do tego.
paula1109 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-11, 15:44   #2138
Buniat
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula1109 Pokaż wiadomość
YR

już coś wcześniej o tym pisałam,załóżcie osobny temat do tego.
już jest osobny temat, nie trzeba mnożyć wątków, bo są
-----------------------------------------------------------
http://bogusiabloguje.blogspot.com/
Buniat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-11, 17:34   #2139
paula1109
BAN stały

to poproszę o linka ?

No to super,tam się dzielcie spostrzeżeniami,bo tutaj później nie wiadomo o której firmie mowa i się wszystko miesza
Stary 2013-03-11, 18:10   #2140
Buniat
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula1109 Pokaż wiadomość
to poproszę o linka ?

No to super,tam się dzielcie spostrzeżeniami,bo tutaj później nie wiadomo o której firmie mowa i się wszystko miesza
no dobra, podam Wam tutaj tego linka (żebym nie musiała pisac do każdej z osobna ) i proszę o nie zgłaszanie mnie, bo to dla dobra ogółu

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=676362&page=158
-----------------------------------------------------------
http://bogusiabloguje.blogspot.com/
Buniat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-11, 18:43   #2141
fenomeno2000
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 3milqa Pokaż wiadomość
Gdybyście testowały nowy tusz z formułą Voluflex dajcie znać jak się sprawuje
W przyszłą środę będę testować to napiszę co to za cudo ale szczoteczka jak dla mnie zapowiada się obiecująco. Przypomina mi szczotkę do mycia butelek dla dzieci ale to na plus bo chyba będzie dobrze rozczesywać przy nakładaniu kolejnych warstw tuszu
Stary 2013-03-11, 19:03   #2142
roiro
Raczkowanie

No tak, szczoteczka zachęca - natomiast zdjęcia wstawione w katalogu doprowadzają mnie do śmiechu;-)
roiro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-11, 20:18   #2143
bulka114
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez revontulet_ Pokaż wiadomość
Tak zachwalacie to YR, popatrzyłam na stronkę... darmowa dostawa od 39 zł i prezenty już dawno nic nie brałam z Ori, właśnie przez te ceny i opłaty za przesyłkę (produkty zwalniające z opłaty totalnie nieatrakcyjne dla mnie ), klientki też nie chcą brać bo drogo... chyba się przyjrzę bliżej YR i tam będę zamawiać Ori ma świetny model biznesowy i naprawdę można się ustawić, szkoda tylko że coraz trudniej ludzi namówić na zapisanie się, zwłaszcza jeśli samemu już się nie jest przekonanym

Muszę się z Tobą zgodzić.. Wcześniej byłam pełna zapału i rekrutacja nie sprawiała problemów, od jakichś 2-3katalogów to się zmieniło , z tego co wiem, to dużo osób, które budują struktury narzeka na to, że coraz trudniej utrzymać poziom i zachęcić kogoś do wpisu..

"Odważni nie żyją wiecznie ale ostrożni nie żyją wcale."
bulka114 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-12, 09:55   #2144
Mothernight
Raczkowanie

Moim zdaniem lepiej być w ori nawet jeśli się zamawia tylko dla siebie.Nie interesuje mnie kolejny zestaw kosmetyczek w prezencie w dodatku kiepskiej jakości albo nietrafiona woda.Dostałam ofertę od YR,40%na coś co mnie kompletnie nie interesuje,jakieś zwykłe kremidło za 30zł,2 w cenie 1 czyli 2 wody za 140zł albo kremy za 120zł.To ma być ta rewelacja?Sorry,ale taniej mnie wyniesie w ori.YR jak na firmę,która nie korzysta z konsultantek w sprzedaży tylko sama dociera do klienta naprawdę ma przegięte ceny.18zł za lakier 5,5ml ???Co to w ogóle za dziwna pojemność?

---------- Dopisano o 09:55 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ----------

39 zł to taka zachęta na początek,jak już jesteś ich klientem to musisz zamawiać za 100.
Mothernight jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-12, 10:04   #2145
yls
Zadomowienie

Lokalizacja: miasto na prawach powiatu w południowej Polsce, na Górnym Śląsku
GG do yls

Dziewczyny, jakiś czas temu podczytywałam Was stale, ale ostatnio czasu mniej i już nie jestem na bieżąco :/
Mam prośbę- od razu piszę, że nie przeszukiwałam forum, ale liczę, że któraś będzie mogła mi doradzić, mimo że może odpowiedź gdzieś bym znalazła.

Chodzi mi o kolor podkładu Everlasting. Stale używałam podkładu GG ujędrniającego w kolorze Light Ivory. Który z kolorów Everlasting będzie do niego zbliżony, albo nawet taki sam?
Z góry dziękuję za pomoc
Stary 2013-03-12, 10:13   #2146
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mothernight Pokaż wiadomość
Moim zdaniem lepiej być w ori nawet jeśli się zamawia tylko dla siebie.Nie interesuje mnie kolejny zestaw kosmetyczek w prezencie w dodatku kiepskiej jakości albo nietrafiona woda.Dostałam ofertę od YR,40%na coś co mnie kompletnie nie interesuje,jakieś zwykłe kremidło za 30zł,2 w cenie 1 czyli 2 wody za 140zł albo kremy za 120zł.To ma być ta rewelacja?Sorry,ale taniej mnie wyniesie w ori.YR jak na firmę,która nie korzysta z konsultantek w sprzedaży tylko sama dociera do klienta naprawdę ma przegięte ceny.18zł za lakier 5,5ml ???Co to w ogóle za dziwna pojemność?

---------- Dopisano o 09:55 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ----------

39 zł to taka zachęta na początek,jak już jesteś ich klientem to musisz zamawiać za 100.
pozwolę sobie sprostować (nie bijcie): ceny są przegięte bo to sklep, gdzie raczej i klienci i sprzedawcy wiedzą, że nie kupuje się bez zniżki. A ze zniżką ok. 50-40% moim zdaniem już są warte tyle ile kosztują.
co do zniżki na darmową dostawę: nieprawda, że zawsze 100, z różnych okazji wysyłają newslettery z ofertami przesyłki darmowej od... + dodatkowym prezentem. Poza tym: w oriflame darmowa przesyłka to chyba teraz wychodzi koło 350? Strasznie, okropnie drogo jak dla mnie. Płacenie kilkanaście zł za przesyłkę (bo jam muszę na dom) albo branie kosmetyku (ostatnio same beznadziejne jak dla mnie) + jeszcze kupowanie katalogów... No to mnie po prostu odrzuca coraz bardziej. Już z allegro się często bardziej opłaca zamówić. Materiały reklamowe typu katalogi, próbki powinny być naprawdę tanie.
Stary 2013-03-12, 10:47   #2147
fenomeno2000
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez yls Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jakiś czas temu podczytywałam Was stale, ale ostatnio czasu mniej i już nie jestem na bieżąco :/
Mam prośbę- od razu piszę, że nie przeszukiwałam forum, ale liczę, że któraś będzie mogła mi doradzić, mimo że może odpowiedź gdzieś bym znalazła.

Chodzi mi o kolor podkładu Everlasting. Stale używałam podkładu GG ujędrniającego w kolorze Light Ivory. Który z kolorów Everlasting będzie do niego zbliżony, albo nawet taki sam?
Z góry dziękuję za pomoc
Ja używałam podkładu EverLasting w odcieniu Light Ivory, jest nieco ciemniejszy niż ten sam odcień z GG. Może dlatego , że mocniej kryje i ma inna konsystencję. Dla mnie był OK. Ten z GG ujedrniajacy był dla mnie odrobine za jasny ale szybko stapiał sie ze skórą i w sumie przebijał kolor naturalny skóry. Proszę link, zobacz sama, są fotki: http://e-fenomeno.blogspot.com/2012/...-recenzja.html

---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ----------

Cytat:
Napisane przez Mothernight Pokaż wiadomość

Ja zamawiam głównie z Oriflame ,jestem klubowiczem i jak się trafi klient to OK, jak nie to tragedii nie ma. Uzupełniam sobie ewentualne potrzeby z YR, Faberlikiem lub Mary Kay. I to jest radość z używania kosmetyków. Już dawno nie stresuję się, że nie mam chętnych do zapisania i tworzenia grupy... nie ma sprawy jak się trafi okazja to zapiszę, nie zamykam się na taka ewentualność .Wolę jednak stronę kosmetyczna niż biznesową. Jakoś nie sprawiało mi przyjemności połączenie biznesu z kosmetyką. Tak jak teraz jest lepiej, przyjemność i brak stresu
Stary 2013-03-12, 12:34   #2148
blumchen25
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez SALIX Pokaż wiadomość
pozwolę sobie sprostować (nie bijcie): ceny są przegięte bo to sklep, gdzie raczej i klienci i sprzedawcy wiedzą, że nie kupuje się bez zniżki. A ze zniżką ok. 50-40% moim zdaniem już są warte tyle ile kosztują.
co do zniżki na darmową dostawę: nieprawda, że zawsze 100, z różnych okazji wysyłają newslettery z ofertami przesyłki darmowej od... + dodatkowym prezentem. Poza tym: w oriflame darmowa przesyłka to chyba teraz wychodzi koło 350? Strasznie, okropnie drogo jak dla mnie. Płacenie kilkanaście zł za przesyłkę (bo jam muszę na dom) albo branie kosmetyku (ostatnio same beznadziejne jak dla mnie) + jeszcze kupowanie katalogów... No to mnie po prostu odrzuca coraz bardziej. Już z allegro się często bardziej opłaca zamówić. Materiały reklamowe typu katalogi, próbki powinny być naprawdę tanie.
Zgadzam się z Salix, Oriflame już się poprostu nie opłaci. Ja ostatnio w YR zamówiłam szampon 300ml, odżywke, mleczko do ciała 400ml i do tego dostałam gratis krem wartości 115zł oraz serum do biustu wartości 90zł, zamówienie wyniosło mnie 40zł, wysyłka gratis, takiej oferty w Ori nie znajdziesz. Pozatym YR to dużo lepsza jakość kosmetyków, w większości formuły bez parabenów, silikonów, w Ori jedynie na podziw zasługuje seria Eco beauty.
blumchen25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-12, 12:36   #2149
paula1109
BAN stały

ostatnimi czasu mam zamówienia najwyżej za 150zł ;/ więc zawsze płacę za wysyłkę,lipa taka jest że szkoda gadać
Stary 2013-03-12, 12:58   #2150
just75
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez yls Pokaż wiadomość
Z góry dziękuję za pomoc
Też używam z GG ujędrniającego Light Ivory, i z Everlasting wzięłam też LightIvory i jest idealny, a sam podkład jest świetny, chyba najlepszy z Ori.

Z EverLasting wg mnie najbardziej zbliżone do GGLightIvory są odcienie FairNude i LightIvory. FairNudeEverLasting jest chyba nawet identyczny jak LightIvoryGG. Tylko że, FairNude Everlasting ma pomarańczowy odcień, a LigtIvory ma odcień beżowy.
just75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-12, 13:37   #2151
yls
Zadomowienie

Lokalizacja: miasto na prawach powiatu w południowej Polsce, na Górnym Śląsku
GG do yls

Cytat:
Napisane przez just75 Pokaż wiadomość
Też używam z GG ujędrniającego Light Ivory, i z Everlasting wzięłam też LightIvory i jest idealny, a sam podkład jest świetny, chyba najlepszy z Ori.

Z EverLasting wg mnie najbardziej zbliżone do GGLightIvory są odcienie FairNude i LightIvory. FairNudeEverLasting jest chyba nawet identyczny jak LightIvoryGG. Tylko że, FairNude Everlasting ma pomarańczowy odcień, a LigtIvory ma odcień beżowy.
Cytat:
Napisane przez fenomeno2000 Pokaż wiadomość
Ja używałam podkładu EverLasting w odcieniu Light Ivory, jest nieco ciemniejszy niż ten sam odcień z GG. Może dlatego , że mocniej kryje i ma inna konsystencję. Dla mnie był OK. Ten z GG ujedrniajacy był dla mnie odrobine za jasny ale szybko stapiał sie ze skórą i w sumie przebijał kolor naturalny skóry. Proszę link, zobacz sama, są fotki: http://e-fenomeno.blogspot.com/2012/...-recenzja.html
Dziękuję Dobre Kobiety Wezmę zatem Ligt Ivory.
Stary 2013-03-12, 15:30   #2152
daab123
Zakorzenienie

Ja dzisiaj otrzymałam odżywkę do włosów z pszenicą i kokosem oraz krem do ciała też z pszenicą i kokosem. Zapach mają przecudowny ciekawe jak z działaniem

Razem od 07.01.2011

Stary 2013-03-12, 15:38   #2153
razdwapiec
Zakorzenienie

Cytat:
Ja dzisiaj otrzymałam odżywkę do włosów z pszenicą i kokosem oraz krem do ciała też z pszenicą i kokosem. Zapach mają przecudowny ciekawe jak z działaniem
Krem do ciała z pszenicą jest bardzo fajny. Zużyłam dwa słoiczki i dobrze go wspominam, z tym że po jakimś czasie zaczął mi się niestety rolować. Od siebie mogę doradzić, byś się nie zniechęcała, kiedy będziesz miała problem z rozsmarowaniem, bo to takie typowe masełko.
razdwapiec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-12, 15:46   #2154
daab123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez razdwapiec Pokaż wiadomość
Krem do ciała z pszenicą jest bardzo fajny. Zużyłam dwa słoiczki i dobrze go wspominam, z tym że po jakimś czasie zaczął mi się niestety rolować. Od siebie mogę doradzić, byś się nie zniechęcała, kiedy będziesz miała problem z rozsmarowaniem, bo to takie typowe masełko.
Dobrze dziękuję bardzo

Razem od 07.01.2011

Stary 2013-03-12, 17:46   #2155
Natalie24
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez blumchen25 Pokaż wiadomość
Zgadzam się z Salix, Oriflame już się poprostu nie opłaci. Ja ostatnio w YR zamówiłam szampon 300ml, odżywke, mleczko do ciała 400ml i do tego dostałam gratis krem wartości 115zł oraz serum do biustu wartości 90zł, zamówienie wyniosło mnie 40zł, wysyłka gratis, takiej oferty w Ori nie znajdziesz. Pozatym YR to dużo lepsza jakość kosmetyków, w większości formuły bez parabenów, silikonów, w Ori jedynie na podziw zasługuje seria Eco beauty.
Zgadzam się z większością co pisze Salix i z tym, że często w YR zakupy są bardziej opłacalne, ale nie do końca zgodzę się, że jakość kosmetyków jest dużo lepsza. Od wielu lat używam zarówno kosmetyków z obu firm i powiem, że jakość w obu firmach jest porównywalna, w obu są kosmetyki świetne, ale są też beznadziejne. Dla porównania podam, że nigdy nie byłam zadowolona z żadnego kremu do twarzy YR, a miałam już kremy prawie ze wszystkich serii (swoją drogą ich składy są również dalekie od ideału). Kolejne niewypały to szampony. Owszem, wielki plus za brak parabenów i silikonów, ale co z tego skoro po każdym mam łupież Za to pudry, maseczki, żele pod prysznic czy kosmetyki do stóp i produkty dla mężczyzn mają lepsze niż Oriflame

Edytowane przez Natalie24
Czas edycji: 2013-03-12 o 17:48
Natalie24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-12, 20:41   #2156
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Natalie24 Pokaż wiadomość
Dla porównania podam, że nigdy nie byłam zadowolona z żadnego kremu do twarzy YR, a miałam już kremy prawie ze wszystkich serii (swoją drogą ich składy są również dalekie od ideału).
oj a ja jestem np. wierną fanką kremu pod oczy Bio - dla mnie rewelka warta nawet ceny podstawowej no ale tak to jest, że jednej skórze pasuje to, innej tamto. Nawet jeśli uznamy, że jakość kosmetyków jest na tym samym poziomie to nadal Ori niestety zostaje daleko w tyle jeśli chodzi o dbałość o klienta i marketing. Zastanawiam się czy gdyby napisać do nich jakąś furę maili "od serca" to by coś dało Nie wiem czy oni są aż tak ślepi na to co się dzieje?
Stary 2013-03-12, 22:48   #2157
nusia114
Zadomowienie

Cześć
Chciałam spytać o kilka produktów, pomadki Very Me Lipmania, koleżanka pytała czy dają radę, któraś miała? Są ok, czy raczej szkoda kasy?
Kolejny produkt to olejek stymulujący wzrost paznokci, taki zielonkawy z jakimiś kuleczkami Działa? Bo jest w promocji i mnie zainteresował

I ostatnia rzecz, koleżanka spytała mnie o jakieś pomadki do ust, mówi że były wiśniowe, malinowe itp, ja jako że strasznie nie lubię mieć nic na ustach nie zwracałam na takie rzeczy uwagi i nie mogę skojarzyć... Nie przychodzi wam do głowy o co ona pyta?

Pracuję nad sobą
nusia114 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-12, 23:40   #2158
theMonique
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nusia114 Pokaż wiadomość
Kolejny produkt to olejek stymulujący wzrost paznokci, taki zielonkawy z jakimiś kuleczkami Działa? Bo jest w promocji i mnie zainteresował
kurcze, przypomnialas mi... tez mialam na niego ochote jak pierwszy raz ogladalam katalog, ale nie mam zadnego zamowienia od klientek i dla siebie samej nie oplaca mi sie brac

ja UMIEM
ja ROZUMIEM

BLOG http://themonique-girlsjustwant.blogspot.com/
theMonique jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-12, 23:41   #2159
joasia_08
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez SALIX Pokaż wiadomość
oj a ja jestem np. wierną fanką kremu pod oczy Bio - dla mnie rewelka warta nawet ceny podstawowej no ale tak to jest, że jednej skórze pasuje to, innej tamto. Nawet jeśli uznamy, że jakość kosmetyków jest na tym samym poziomie to nadal Ori niestety zostaje daleko w tyle jeśli chodzi o dbałość o klienta i marketing. Zastanawiam się czy gdyby napisać do nich jakąś furę maili "od serca" to by coś dało Nie wiem czy oni są aż tak ślepi na to co się dzieje?
Oczywiście, że ze wszystkiego zdają sobie sprawę! Ale po co mają ułatwiać życie zwykłemu konsultantowi, który zamawia dla siebie, albo rozprowadza je w gronie najbliższych. Firma chce mieć samych najlepszych. Osoby, które oddają się Ori i na każdych spotkaniach biją brawa i podskakują z radości, jeśli tylko wprowadzana jest jakaś zmiana (jak jestem na spotkaniu i widzę coś takiego, te szczęśliwe kobietki, najczęściej po 40tce, to mam wrażenie, że jestem w jakiejś sekcie ).
Jeśli chodzi o mejle, to myślę, że i tak nic by nie dały, bo zaraz pojawiłby się protest ze strony menadżerów i dyrektorów, że przecież teraz jest cudnie, więc po co coś zmieniać ( bo nie oszukujmy się, ale plan marketingowy jest w porządku i im jesteś na wyższym poziomie, tym bardziej Ci się wszystko podoba. Zwłaszcza jak na Twoje konto wpływa kasa...).
joasia_08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-13, 07:00   #2160
Funit
Rozeznanie

Też miałam wrażenie jakbym była na spotkaniu jakiejś sekty Jak Pozwoliłam sobie na krytyczną uwagę to zostałam obrzucona złowrogim spojrzeniem
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości