MAMUSIE MARZEC/KWIECIEŃ 2013 Myjcie się dziewczyny, bo nie znacie dnia ani godziny - Strona 115 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-03-12, 19:37   #3421
Luna0
Zakorzenienie

Dot.: MAMUSIE MARZEC/KWIECIEŃ 2013 Myjcie się dziewczyny, bo nie znacie dnia ani godz

Dragusia i Ewka gratulacje!!!

Aniołek 25.05.2012
"...Widze Ciebie w głowie, nosze Ciebie w sobie..."
Luna0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-12, 19:39   #3422
Zaciazona
Raczkowanie

Dot.: MAMUSIE MARZEC/KWIECIEŃ 2013 Myjcie się dziewczyny, bo nie znacie dnia ani godz

Cytat:
Napisane przez mooonis17 Pokaż wiadomość
Haloo ja też nie jestem chudziną :-P startowałam z 56 kg a teraz mam 71;-)
Ja z 57 na :brzyda l: 80 :brzyda l:. Masakra. I niestety duzo tyje ostatnio, ciezko mi sie ruszac i tylko siedze i jem. Na szczescie juz niedlugo.

Cytat:
Napisane przez Nyaa Pokaż wiadomość

Ja mam 17 kg na plusie a przede mną jeszcze miesiąc
Ok to juz nie czuje sie taka wyrozniona tymi kilogramami

Cytat:
Napisane przez Kolina Pokaż wiadomość
cześć
a ja urodziłam wczoraj
miałam cc, trochę przyspieszone ze względu na stwierdzone kilka dni temu wielowodzie, a że w usg wyszły już dobre wymiary dzidziusia, rozwiązano mi ciązę w 38tyg

Damian jest zdrowy, urodził się z wagą 3180g i 55cm długości

jesteśmy w szpitalu, chyba w czwartek wyjdziemy jak wszystko będzie dobrze
Damianek dziś już ładnie chwyta cyca, ja nabieram pokarmu,
no, będzie dobrze

ja mam dobra opiekę, w zasadzie nie czuję bólu, wczoraj mocniej przez jakieś 2h ale dostałam leki i przeszło, wczoraj też już wstawałam
dziś sama już chodzę, wzięłam prysznic, ogólnie lepiej się czuję niż po pierwszym cięciu

gratuluję kolejnym mamusiom
trzymam za kolejne - szczęśliwe porody
GRATULACJE!!

Cytat:
Napisane przez LiwkaO Pokaż wiadomość
Przedstawiam Floriana Miłosza
Kawal Florianka!klas ki: i biedaczek widac, ze dlugo siedzial w brzuszku bo jeszcze taka wyciagnieta glowke ma. Nie mogl sie biedaczec do wyjscia dopchac.

Na wlasnie ja tez zerknelam na nasza liste i czo? Przede mna jeszcze tylko joanna200 i troskava- obu dzisiaj nie widzialam i co? i co? I ze po nich ja? A wlasciwie to juz po joannie??? GOD!!!
Do czwartku wieczorem naprawde jeszcze nie moge.
Zaciazona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-12, 19:39   #3423
anika_s
Wtajemniczenie

Cytat:
a czy wiecie, że O 12:25 PRZEZ CC DRAGUSIA URODZIŁA??? :D
FLOREK WAZY 4750 I MA 61 CM
gratulacje!!!!!!!!! !! ważne że już się nie męczy a chłopisko no no!
anika_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-12, 19:54   #3424
eluśka87
Zakorzenienie

GG do eluśka87

Witam,

nie wiem czy mnie pamiętacie, kiedyś pisałam kilka razy, jednak pracowałam i nie miałam możliwości i czasu na czytanie postów i dyskusje na wątku...od pewnego czasu jestem na l4 i często zaglądam tutaj, aby poczytać opinie, wymiany poglądów, a także uzyskać informacje o badaniach, wynikach, wyprawce etc. Przyjmiecie mnie... będzie mi ciężko zapewne, ale mam ochotę przez te kilka tygodni przed porodem udzielać się, a także już po wymieniać się informacjami, żałuje, ze nie miałam więcej czasu troszkę wcześniej.

Gratuluję ostatnich porodów, zdrówka dla maluszków Ewa i Dragusia byłyście dzielne
Cieszę się z Wami na kolejne tygodnie ciąży i trzymam kciuki za przyszłe mamusie

Jestem dzisiaj po wizycie u ginekologa, mały waży 3300 g, obw. główki według badań to około 33 cm z kawałkiem, szykuje się duży chłopaczek.. za dwa tygodnie mam isc na KTG, odebrac posiew i zglosic sie do gina, gdy maly bedzie przybieral tak 'ladnie' na wadze to w 39 tygodniu plany beda na cc. Na plusie coś około 15 kg.. musiałabym podejrzeć bo zapominam o tym, wtedy lepiej się czuję .
Termin porodu wyznaczony miałam na 15.04., a ostatnia @ jeśli dobrze policzylismy była 8.07.2012. Synek jest ruchliwy, i czesto wariuje, wybrzusza sie tu i tam. Wyprawka wyszykowana, ostatnie rzeczy zamowione na allegro: laktator m.in. i inne kosmetyki i akcesoria. Więc czekamy na pakowanie i akcje w najbliższych 4 tygodniach.

Edytowane przez eluśka87
Czas edycji: 2013-03-12 o 19:57
eluśka87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-12, 20:03   #3425
achna79
Rozeznanie

łojeja, opuścić Was na 3 godzinki i ile nadrabiania

Dragusia gratuluję Florka, niezły klusek z niego, a jaki słodziutki

Kolina również gratulacje

Anies i Eluśka witamy na wątku
Stary 2013-03-12, 20:04   #3426
joanna200
Rozeznanie

nadrabiam powoli..

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość
Dzień dobry!
W koncu dobre wiadomości
Paciora nie ma, za to jest rozwarcie na luźny palec
Gin badał mnie na skurczu i mówił że moge urodzić za pare godzin albo jutro, a jeśli nie to na 100% w tym tyg, tak już bez żartów
I mówi że właściwie to może mnie już zostawić w szpitalu dziś ale stwierdziłam ze wole pochodzić jeszcze ile się da zamiast leżeć. Jak mnie złapią skurcze chociaż delikatnie bolesne to mam odrazu jechać do szpitala. Ale jak do jutra się nic nie rozwinie to chyba pójde po to skierowanie niech mnie położą

Joanna czyli chyba jednak się spotkamy
no super! czyli dzieje się!
może faktycznie się spotkamy, ja jutro przez 8 na badanie na IP..

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
położna właśnie poszła - pooglądała małego ze wszystkich stron , groszek ją za to osikał .....
no i mnie też sobie obejżała - nie ... nie osikałam jej ......
za to krocze się już prawie zagoiło mimo tych szwów które wyleciały ,okazało się ,że jeszcze jeden został zewnętrzny i reszta jest wewnętrznych . więc super , a do tego prawie przestałam krwawić ,wystarczy mi cieńka wkładka

Cytat:
Napisane przez trolla2405 Pokaż wiadomość
rozpoczynam 39 tydzień

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
aaaaa.... mamy dziś skończony 39 tydzień, jutro zaczynamy 40. ale dalej cisza..

Cytat:
Napisane przez Ewkaaa8891 Pokaż wiadomość
Dzisiaj o 7.30 SN przyszedł na świat nasz synek Tomuś w 33t 6d waga 2440g 46 cm leży w inkubatorku i się adaptuje
GRATULACJE!

Cytat:
Napisane przez kwiatuszekkk21 Pokaż wiadomość
Cześć! Jesteśmy już w domu jak tylko z Karolkiem troszkę się dotrzemy to migiem do Was wracam maluszek jest cudny nie mogę oderwać od niego łap i ciągle go głaszczę i w ogóle
super, że już w domku.. odpoczywajcie..

joanna200 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-12, 20:06   #3427
Chanel_Coco
Raczkowanie

Witajcie Kochane!!!
Ja wpadłam do Was się tylko na szybko odmeldować że już z Ksawciem jesteśmy w domciu. Dziś nas wypuścili. Pobyt się nieco przedłużył ze względu na mój stan. Miałam dość nieciekawą sytuację podczas porodu, ale o tym opowiem Wam wkrótce.
Mały jest zdrowy i jestem w nim zakochana na zabój On chyba we mnie też, bo z cycem się nie rozstaje
Nie jestem w stanie Was nadrobić, bo ani nie mam na tyle czasu, ani sił, bo muszę jak najwięcej leżeć
Może jutro (jak mi synuś pozwoli) przeczytam choć kilka ostatnich stron żeby móc do Was na dobre powrócić.
Tymczasem pozdrawiam wszystkich i dla świeżo upieczonych mamuś:
takinna, nestelle, klementyna1, pani22ka, kwiatuszekkk21, Ewkaaa8891, Dragusia88

OGROMNE GRATULACJE!!!!
Chanel_Coco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-12, 20:14   #3428
eluśka87
Zakorzenienie

GG do eluśka87

Brawo dla nowych mamus :

takinna, nestelle, klementyna1, pani22ka, kwiatuszekkk21, Ewkaaa8891, Dragusia88klask i:

nabierajcie sil i zdrowka dla maluszkow..

Dla mamus, które już po porodzie dochodza do siebie samych pieknych chwil z mluszkami zycze

A dla brzuszkow i mamy czyli dwupaki serwuje zdrowa inke z mlekiem albo cole, w ramach podlizania sie i wkupienia :P
Stary 2013-03-12, 20:19   #3429
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
No jaki pucuś kochany!!! Nie wiem dlaczego mam wrażenie, że jest podobny do Dragusi

Cytat:
Napisane przez Chanel_Coco Pokaż wiadomość
Witajcie Kochane!!!
Ja wpadłam do Was się tylko na szybko odmeldować że już z Ksawciem jesteśmy w domciu. Dziś nas wypuścili. Pobyt się nieco przedłużył ze względu na mój stan. Miałam dość nieciekawą sytuację podczas porodu, ale o tym opowiem Wam wkrótce.
Super!
Czekamy na Ciebie z niecierpliwością! I oczywiście powrotu do sił...

---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ----------

Cytat:
Napisane przez eluśka87 Pokaż wiadomość

A dla brzuszkow i mamy czyli dwupaki serwuje zdrowa inke z mlekiem albo cole, w ramach podlizania sie i wkupienia :P
poproszę colę!

"Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"
Terry Pratchett
Sorceresss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-12, 20:20   #3430
achna79
Rozeznanie

Cytat:

Cukrzycowe mamy czują się zaniedbane , nie dla nas cola i inka Jeszcze zieloną herbatkę poprosimy
Stary 2013-03-12, 20:22   #3431
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
cześć
a ja urodziłam wczoraj
miałam cc, trochę przyspieszone ze względu na stwierdzone kilka dni temu wielowodzie, a że w usg wyszły już dobre wymiary dzidziusia, rozwiązano mi ciązę w 38tyg

jesteśmy w szpitalu, chyba w czwartek wyjdziemy jak wszystko będzie dobrze
Damianek dziś już ładnie chwyta cyca, ja nabieram pokarmu,
no, będzie dobrze

ja mam dobra opiekę, w zasadzie nie czuję bólu, wczoraj mocniej przez jakieś 2h ale dostałam leki i przeszło, wczoraj też już wstawałam
dziś sama już chodzę, wzięłam prysznic, ogólnie lepiej się czuję niż po pierwszym cięciu
GRATULACJE !!!!!!!!!

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Sie robi. Uwijam się jak w ukropie (prawie). Człowiek odejdzie na chwilę od stanowiska i od razu opier***.

Cytat:
Napisane przez BYou Pokaż wiadomość
właśnie Nestelle sprowadziłaś mnie na ziemię z tym spaniem na brzuchu

Cytat:
słodki !!!!
Cytat:
nie wiem czy mnie pamiętacie, kiedyś pisałam kilka razy, jednak pracowałam i nie miałam możliwości i czasu na czytanie postów i dyskusje na wątku...od pewnego czasu jestem na l4 i często zaglądam tutaj, aby poczytać opinie, wymiany poglądów, a także uzyskać informacje o badaniach, wynikach, wyprawce etc. Przyjmiecie mnie... będzie mi ciężko zapewne, ale mam ochotę przez te kilka tygodni przed porodem udzielać się, a także już po wymieniać się informacjami, żałuje, ze nie miałam więcej czasu troszkę wcześniej.

Gratuluję ostatnich porodów, zdrówka dla maluszków Ewa i Dragusia byłyście dzielne
Cieszę się z Wami na kolejne tygodnie ciąży i trzymam kciuki za przyszłe mamusie

Jestem dzisiaj po wizycie u ginekologa, mały waży 3300 g, obw. główki według badań to około 33 cm z kawałkiem, szykuje się duży chłopaczek.. za dwa tygodnie mam isc na KTG, odebrac posiew i zglosic sie do gina, gdy maly bedzie przybieral tak 'ladnie' na wadze to w 39 tygodniu plany beda na cc. Na plusie coś około 15 kg.. musiałabym podejrzeć bo zapominam o tym, wtedy lepiej się czuję .
Termin porodu wyznaczony miałam na 15.04., a ostatnia @ jeśli dobrze policzylismy była 8.07.2012. Synek jest ruchliwy, i czesto wariuje, wybrzusza sie tu i tam. Wyprawka wyszykowana, ostatnie rzeczy zamowione na allegro: laktator m.in. i inne kosmetyki i akcesoria. Więc czekamy na pakowanie i akcje w najbliższych 4 tygodniach.
to witaj ponownie
za wizytę i dużego małego

Cytat:
Witajcie Kochane!!!
Mały jest zdrowy i jestem w nim zakochana na zabój On chyba we mnie też, bo z cycem się nie rozstaje
Nie jestem w stanie Was nadrobić, bo ani nie mam na tyle czasu, ani sił, bo muszę jak najwięcej leżeć
Może jutro (jak mi synuś pozwoli) przeczytam choć kilka ostatnich stron żeby móc do Was na dobre powrócić.
takinna, nestelle, klementyna1, pani22ka, kwiatuszekkk21, Ewkaaa8891, Dragusia88

OGROMNE GRATULACJE!!!!
za powrót do domu !!!
dochodz do siebie ....
Stary 2013-03-12, 20:22   #3432
joanna200
Rozeznanie

Cytat:

GRATULACJE!

Cytat:
Napisane przez Anies06 Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny
Podczytuję Was od dawna, ale intensywnie odkąd jestem w domku i już nie pracuję. Postanowiłam więc się ujawnić. Czekamy na Zuzię, a termin porodu mamy na 26.03, szczególnie więc śledzę wypowiedzi Trolli, bo ten sam termin mamy. Nasza mała waży 3,5 kg i na razie nie szykuje się jeszccze, brzuch wysoko, skurczy i rozwarcia brak. Wczoraj dowiedziałam sie, że mam paciora..Mam miec podany antybiotyk w trakcie porodu. Na razie największą niedogodnością są dla mnie okropne obrzęki, ale ciśnienie i mocz w normie, rozstepy i waga 25 kg na plusie, ale ponoć nie widać tgego p0 mnie. Gratuluję Dziewczyny Maluszków Czy mogę popisac z Wami?
hej..

Cytat:
cześć
a ja urodziłam wczoraj

GRATULACJE!

Cytat:

Cytat:
Witam,

hej

joanna200 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-12, 20:23   #3433
Zaciazona
Raczkowanie

Cytat:
Witajcie Kochane!!!

OGROMNE GRATULACJE!!!!
Oj cos czuje, ze to bedzie ciekawy opis porodu. Szybkiego dojscia do siebie.

Cytat:
Brawo dla nowych mamus :

takinna, nestelle, klementyna1, pani22ka, kwiatuszekkk21, Ewkaaa8891, Dragusia88klask i:

nabierajcie sil i zdrowka dla maluszkow..

Dla mamus, które już po porodzie dochodza do siebie samych pieknych chwil z mluszkami zycze

Eluska witam na forum! I od razu moge sie cola stuknac bo wlasnie popijam
Stary 2013-03-12, 20:23   #3434
eluśka87
Zakorzenienie

GG do eluśka87

Dziewczyny nie wiem czy byl poruszany na tym watku temat urlopu macierzynskiego. Aktualnie jest tak, ze musze zglosic dzien porodu, ja badz moj maz...
Wiem, tez ze aby zaklad pracy i zus wyplacil zasilek macierzynski nalezy przedstawic dokument potwierdzajacy date odbytego porodu (skrócony odpis aktu urodzenia dziecka).. czyli to wystarcza.. obecnie przysluguje mamusiom 20 tygodni macierzynskiego + 4 tygonie dodatkowego, na ktory skladamy pisemny wniosek???
Wniosek na ten urlop roczny rodzicielski mozna skladac teraz, jesli urodzone dziecko pojawi sie po 17 marca?? Jeszcze to nie weszlo prawda?? Wiem, ze mialy byc objete tym kobiety, ktore w dniu 1.09.2013 beda przebywaly na macierzynskim badz dodatkowym 4 tygodniowym, ale nie wiem jak to wyglada w praktyce.. czytalam o 14 dniach na zlozenie wniosku o udzielenie takiego urlopu.. moze ktoras z Was sie orientuje, ja jestem poczatkujaca w kadrach wiec chcialabym fachowej porady
Stary 2013-03-12, 20:24   #3435
Agateczka*
Zakorzenienie

Cytat:
Witajcie Kochane!!!

OGROMNE GRATULACJE!!!!
hej, fajnie że już w domciu, wypoczywaj a potem wrócisz i nam wszystko opowiesz
Stary 2013-03-12, 20:24   #3436
Zaciazona
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez joanna200 Pokaż wiadomość

GRATULACJE!

hej..

GRATULACJE!

hej

uffffffffffff... jestes jeszcze w 2-paku, a juz sie balam, ze ja nastepna w kolejce
Stary 2013-03-12, 20:35   #3437
eluśka87
Zakorzenienie

GG do eluśka87

Dziękuję za przyjęcie... )

Dla mamusiek cukrzycowych zielona herbatka malinowa moze byc??

Ja dzisiaj popijam inke z mlekiem jak szlona jakas i na kolację zaserwowałam grapefruita, banana i pomarancza.. mam ochote do tego na nalesnika z serem ale czuje sie pelna

Sorceresss, Zaciazona cola też jest super..

Chanel_coco zdrówka dla Was
Nestelee duży mały... ciekawe jak tam za 2 tygodnie sytuacja z waga bedzie wygladala.. jestem straszna panikara wiec chcialabym jak najmniej przebojow i bolesci, no ale...czas pokaze Tobie gratuluje super porodu, fajnej poloznej i dobrego samopoczucia, maluszek fajnie, ze tak ladnie sypia.
Ewa i za malego i za Ciebie.. niech rosnie i przybiera na wadze..
Panika
rowniez kciukasy, aby maluszek sily nabieral

---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:29 ----------

Pytanie na szybko bo właśnie uczyłam się składać wózek.. ma któraś tutka grandera?? Byla u mnie kolezanka i mowi mi, ze jej bratowa narzekala, a u nas juz stoi i czeka...no coz.. taki sobie wybralismy.. w sumie nie wierze opiniom, dla jednego bedzie dobre to a dla drugiego tamto i tak to bywa, przekonamy sie na wlasnej skorze.

Edytowane przez eluśka87
Czas edycji: 2013-03-12 o 20:33
Stary 2013-03-12, 20:38   #3438
czarny flamaster
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny nie wiem czy byl poruszany na tym watku temat urlopu macierzynskiego. Aktualnie jest tak, ze musze zglosic dzien porodu, ja badz moj maz...
Wiem, tez ze aby zaklad pracy i zus wyplacil zasilek macierzynski nalezy przedstawic dokument potwierdzajacy date odbytego porodu (skrócony odpis aktu urodzenia dziecka).. czyli to wystarcza.. obecnie przysluguje mamusiom 20 tygodni macierzynskiego + 4 tygonie dodatkowego, na ktory skladamy pisemny wniosek???
Wniosek na ten urlop roczny rodzicielski mozna skladac teraz, jesli urodzone dziecko pojawi sie po 17 marca?? Jeszcze to nie weszlo prawda?? Wiem, ze mialy byc objete tym kobiety, ktore w dniu 1.09.2013 beda przebywaly na macierzynskim badz dodatkowym 4 tygodniowym, ale nie wiem jak to wyglada w praktyce.. czytalam o 14 dniach na zlozenie wniosku o udzielenie takiego urlopu.. moze ktoras z Was sie orientuje, ja jestem poczatkujaca w kadrach wiec chcialabym fachowej porady
Gdy tylko pytałam w ZUSie o roczny macierzyński, to zawsze spotykałam się z tym samym stwierdzeniem- my nic nie wiemy, bo ustawa jeszcze nie weszła. Ostatnio księgowa mojego brata też mówiła bym wniosek składała, ale wniosek do czego mam składać skoro oficjalnie nic jeszcze nie wiadomo? No chyba, że coś już jest.... Jesli jednak ustawa wejdzie i 1 września będziemy na L4, to możemy przecież wtedy też zdecydować czy chcemy zostać drugie pół roku na nim. Chyba nawet ta sama stawka będzie, bo jeśli zgłosi się szybciej to jest 80%, a tak 100% i 60%.
Na razie z rocznym jest cisza.... Chyba, że to cisza przed burzą i nie zdziwiłabym się gdyby przesunęli, to na 2014r.
A co do normalnego macierzyńskiego, to przed upływem tych 20tyg składa się wniosek o 4 dodatkowe tygodnie.

Muszę jutro jechać do ZUSu, do przychodni w końcu się zarejestrować... Nie chce mi się... Leń mnie już dopada straszny

27.11.2009 - pierwsza randka
02.08.2012 - nasz ślub
25.03.2013 - me + you = Sławek

Edytowane przez czarny flamaster
Czas edycji: 2013-03-12 o 20:39
czarny flamaster jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-12, 20:43   #3439
Nyaa
Zakorzenienie

GG do Nyaa

Cytat:
Witam,

Heej
Ja mam termin na 14.04 wyznaczony więc możliwe, że będziemy napierać w tym samym czasie o ile oczywiście nie będziesz miała cc

Cytat:
Witajcie Kochane!!!
Faaajnie, że już w domku. Już się nie mogę doczekać, aż nadejdzie TEN CZAS i przywieziemy do domu naszego maluszka
Póki co, odpoczywaj Kochana. My tu doskonale rozumiemy wszystko i cierpliwie czekamy

http://www.suwaczki.com/tickers/qq87j44jq9d7lsxv.png
Nyaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-03-12, 20:56   #3440
eluśka87
Zakorzenienie

GG do eluśka87

Cytat:
Napisane przez czarny flamaster Pokaż wiadomość
Gdy tylko pytałam w ZUSie o roczny macierzyński, to zawsze spotykałam się z tym samym stwierdzeniem- my nic nie wiemy, bo ustawa jeszcze nie weszła. Ostatnio księgowa mojego brata też mówiła bym wniosek składała, ale wniosek do czego mam składać skoro oficjalnie nic jeszcze nie wiadomo? No chyba, że coś już jest.... Jesli jednak ustawa wejdzie i 1 września będziemy na L4, to możemy przecież wtedy też zdecydować czy chcemy zostać drugie pół roku na nim. Chyba nawet ta sama stawka będzie, bo jeśli zgłosi się szybciej to jest 80%, a tak 100% i 60%.
Na razie z rocznym jest cisza.... Chyba, że to cisza przed burzą i nie zdziwiłabym się gdyby przesunęli, to na 2014r.
A co do normalnego macierzyńskiego, to przed upływem tych 20tyg składa się wniosek o 4 dodatkowe tygodnie.

Muszę jutro jechać do ZUSu, do przychodni w końcu się zarejestrować... Nie chce mi się... Leń mnie już dopada straszny
Dokładnie, też przeczytałam gdzieś o tym 2014.. i ciekawe jak to bedzie, poki co pewne mamy te 20 tygodni + 4 tyg..
Ja jestem u siebie w miescie w przychodni, tz u siebie w miejscie gdzie zameldowany, malego nie wiem gdzie zglaszac.. poki co mieszkamy 'u mnie'
Ja musze sie dowiedziec o becikowe, gdzie u mnie sie sklada. I mam dodatkowe ubezpieczenie w firmie to na pieluszki wpadnie kaska.. u meza tez tylko inne swiadczenie/stawka.
Jesli chodzi o meldunek to standardowo tam gdzie matka sie melduje, chyba ze za zgoda matki tam gdzie ojciec, jesli sa rozne meldunki. Z aktem urodzenia (urzad stanu cywilnego) idzie sie do urzedu miasta.gminy.. pesel nadaja do ok miesiaca bodajze.

---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ----------

Nyaa ile Twój maluszek waży jeśli można zapytać?? będziemy porównywać.. chociaż się nie da bo rózne czynniki wpływają na to.. mój gin się smial, mówi, ze nastepnym razem wybierac mam plemniki slabsze.. hihi inny material genetyczny Wiesz dzis do badania wzial dlugosc kosci udowej, obw glowki i brzuszka obwod, ale mowi, ze to sa takie markery.. roznie to te usg wychodza. Dzis nam nie zrobil zdjecia w 4d.. maly sie zakrywal raczkami i pepowina. Wody plodowe sa ok, ale brzuszek mi sie obnizyl, juz jest nizej ok. tygodnia..
Stary 2013-03-12, 21:01   #3441
Nyaa
Zakorzenienie

GG do Nyaa

Cytat:

Nyaa ile Twój maluszek waży jeśli można zapytać?? będziemy porównywać.. chociaż się nie da bo rózne czynniki wpływają na to.. mój gin się smial, mówi, ze nastepnym razem wybierac mam plemniki slabsze.. hihi inny material genetyczny Wiesz dzis do badania wzial dlugosc kosci udowej, obw glowki i brzuszka obwod, ale mowi, ze to sa takie markery.. roznie to te usg wychodza. Dzis nam nie zrobil zdjecia w 4d.. maly sie zakrywal raczkami i pepowina. Wody plodowe sa ok, ale brzuszek mi sie obnizyl, juz jest nizej ok. tygodnia..
Ja miałam ostatnie usg robione w 32 tyg. i wtedy ważył 2100 a teraz nie wiem, ale na pewno troszke podrósł, bo czuję, jak się rozpycha wszędzie
Co do brzuszka to tez mi tak mniej więcej tydzień temu opadł. Nawet mąż zauważył, że "jakoś tak nisko mam teraz ten brzuch "

Najważniejsze, że maluszki się dobrze rozwijają i są zdrowe

Stary 2013-03-12, 21:03   #3442
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo

Cytat:
o ja cie jaki slodki Paczus

Cytat:

COLA oooo tak poprosze
i witam
NOWE mamusie

coco czekam z niecierpliwoscia na opis porodu
no i za powrot do domku

ja tak na szybko was przelecialam .. ale mialam ''gosci'' godzinke siedzieli
wiec teraz moge spokojnie isc spac
dzis czuje ze uda mi sie spac bez problemow

wiec dobranoc .. slodkich snow

,

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-12, 21:13   #3443
eluśka87
Zakorzenienie

GG do eluśka87

Nyaa dokładnie... zdrowo niech rosna.. tak ma byc. Moj w 31/32 tygodniu wazyl ok. 2320... i te plus minus co mi lekarz na usg pisze to nie wiem jak do tego podejsc
Kasia spokojnego snu.. ja mam nadzieje, ze mi rece nie zdretwieja w nocy, bo wstawac i tak bede, prawie lunatykuje co 2 godziny..
Pytałam lekarza o te drętwienie i wykład mi taki powiedział, że już wiem.. to normalne..
Stary 2013-03-12, 21:18   #3444
bzinka
Zadomowienie

Cytat:
Nyaa dokładnie... zdrowo niech rosna.. tak ma byc. Moj w 31/32 tygodniu wazyl ok. 2320... i te plus minus co mi lekarz na usg pisze to nie wiem jak do tego podejsc
Kasia spokojnego snu.. ja mam nadzieje, ze mi rece nie zdretwieja w nocy, bo wstawac i tak bede, prawie lunatykuje co 2 godziny..
Pytałam lekarza o te drętwienie i wykład mi taki powiedział, że już wiem.. to normalne..
Eluśka ja mam tak samo, budzę się w nocy i nie mam czucia w rękach, jakby krążenie ustało. A wcale ich nie uciskam ani nic Nieprzyjemne uczucie bardzo, staram się ruszać nimi wtedy, żeby krew napłynęła i czucie wróciło.

Mój BLOG, zapraszam http://blogagimamy.blogspot.com/
bzinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-12, 21:21   #3445
Nyaa
Zakorzenienie

GG do Nyaa

Cytat:
Ha ha, najczęstsze wyjaśnienie lekarzy - TO NORMALNE ja ostatnio do swojego mówię, że tak dziwnie mnie w dole brzucha coś pobolewa, a on do mnie " wie pani co, mnie też tak czasem boli, to normalne ". Gdybym była u niego pierwszy raz, to pewnie bym sobie pomyślała, że jakiś wariat i więcej bym nie poszła

Cytat:
Napisane przez bzinka Pokaż wiadomość
Eluśka ja mam tak samo, budzę się w nocy i nie mam czucia w rękach, jakby krążenie ustało. A wcale ich nie uciskam ani nic Nieprzyjemne uczucie bardzo, staram się ruszać nimi wtedy, żeby krew napłynęła i czucie wróciło.
a mnie za to budzi ból nogi - zawsze prawej. To nie jest skurcz, ale tak jakoś dziwnie boli, że muszę nią trochę powierzgać, żeby przeszło

Edytowane przez Nyaa
Czas edycji: 2013-03-12 o 21:23
Stary 2013-03-12, 21:27   #3446
eluśka87
Zakorzenienie

GG do eluśka87

Bzinka, właśnie mi dziś gin powiedział o co chodzi.. o hormony, zatrymywanie wody, i uciskanie tkanki tłuszczowej/miesniowej na zylki, uklad nasz.. ze koncowki konczyn maja to do siebie, ze na calym odcinku do konca opuszkow uciskane jestemy... acespargin mi nie pomogl, wiec nie prosilam.. mowil, ze taki urok.. ja masuje, albo maz w nocy podstawiam rece i od nadgarstka tak masuje, a opuszki macam i ciagne by przeszlo... a i zauwazylam, ze jak soli prawie nie ma w moich pokarmach to jest troszke lzej.. przetrwac nam zostalo

Dziewczyny mialyscie robiony wymaz z pochwy na posiew, to jest badanie na bakterie ew. paciorkowca ?? musze zrobic, zeby na za 2 tyg bylo gotowe

---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:23 ----------

Nyaa.. mój dziś też pytania zadawał.. to o plemniki ile ich jest w wytrysku to o inne takie tam, z tz rozmowe zawiazal.. a ja czekalam na ta wage malego a ten gadu gadu..
U lekarzy wszystko to norma widocznie... no ale wyjasnil mi pare rzeczy tak wiec juz nie powiem troche od ostatniej wizyty go polubilam, bo poprzednio zirytowal mnie, najbardziej nie lubie ze nie odbiera tylko sms pisac ale jak ma ludzi jak mrowek to coz.. przezyje juz to jakos..
Stary 2013-03-12, 21:28   #3447
klauda88
Raczkowanie

Cytat:

Dziewczyny mialyscie robiony wymaz z pochwy na posiew, to jest badanie na bakterie ew. paciorkowca ?? musze zrobic, zeby na za 2 tyg bylo gotowe
mi lekarz robił wczoraj tj 33 tydz wynik mają być w czwartek
klauda88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-12, 21:29   #3448
maria28
Kniaginia

O! Ile fajnych wiadomości!!

Cytat:
Napisane przez kwiatuszekkk21 Pokaż wiadomość
Cześć! Jesteśmy już w domu jak tylko z Karolkiem troszkę się dotrzemy to migiem do Was wracam maluszek jest cudny nie mogę oderwać od niego łap i ciągle go głaszczę i w ogóle

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
ciężarna potoczyła się do sklepu po ciastka. kupiła: 2 paczki ciastek, puszczę coli, 2 banany, 5 jabłek i nikt mi nie podskoczy i nie powie, że za dużo/niezdrowe/powstrzymaj się. uwielbiam ten stan (przestanę lubić jak zostanę po porodzie z gigantyczną nadwagą )
Ja sobie zaserwowałam na kolację kubełek ze skrzydełkami z KFC i kubełek frytek

Cytat:
O kurde, duży facet!! GRATULACJE!!

Cytat:
Cześć Dziewczyny
Podczytuję Was od dawna, ale intensywnie odkąd jestem w domku i już nie pracuję. Postanowiłam więc się ujawnić.
Witaj!

Cytat:
cześć
a ja urodziłam wczoraj
Gratuluję!

Cytat:
Łobuziak jeden!

Cytat:
Witam,

nie wiem czy mnie pamiętacie, kiedyś pisałam kilka razy, (...)
Hej, hej!

Cytat:
Witajcie Kochane!!!
Ja wpadłam do Was się tylko na szybko odmeldować że już z Ksawciem jesteśmy w domciu.

To ja idę spać. Dobranoc
maria28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-12, 21:31   #3449
eluśka87
Zakorzenienie

GG do eluśka87

Cytat:
Napisane przez Nyaa Pokaż wiadomość

a mnie za to budzi ból nogi - zawsze prawej. To nie jest skurcz, ale tak jakoś dziwnie boli, że muszę nią trochę powierzgać, żeby przeszło
też tak mam, wszytsko przez te uciski na naczynia krwionosne, podobno po porodzie przejdzie rowniez teoria mojego lekarza..
ja to sie zastanawiam dlaczego mnie kregoslup nie boli, ale pewnie kwestia czasu, albo przyzwyczajenia, wczesniej pobolewal, ale za to mam dretwienie rak i bolace pachwiny.. wyrownalo sie fajne te uroki na koncowce.. zastanawiam sie jak bedzie u mnie wygladal TEN CZAS WŁAŚCIWY - PORÓD

Maria
hej

Klauda chyba tak do 4 dni max sie czeka na wyniki, robia do tego jakis audiogram wiesz jak to wyglada u mnie chyba to koszt 25 zł albo 35 zł.. nie wiem szybko przejrzalam oferte laboratorium, jutro zadzwonie zapytam

Edytowane przez eluśka87
Czas edycji: 2013-03-12 o 21:33
Stary 2013-03-12, 21:31   #3450
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
gratulacje porządny facet

a na usg wychodziło 4,5 kg

Cytat:
Czy któraś z Was ma paciorkowca i wie jak to dokładnie się odbywa w trakcie porodu? Miałam czekać 6 godzin z jechaniem do szpitala gdyby wody odeszły, a nie było skurczy, albo jak skurcze co 5 minut przez dwie godziny, a tak to nie wiem, żeby zdążyli ten antybiotyk podać...Zapomniałam dopytać lekarza, a wizyta za dwa tygodnie dopiero..Aha ja ktg mam mieć dopiero 5 dni po terminie porodu jakby nic się nie działo..
nie mam, ale wiem. jak odejdą wody to od razu do szpitala, a jak tylko skurcze będą to spokojnie możesz poczekać aż będą regularne, bo antybiotyk podaje się po odejściu wód.

Cytat:
Napisane przez Mokka_83 Pokaż wiadomość
ja też bym w sumie chętnie rodziła w szpitalnej, bo po prostu szkoda mi swoich rzeczy... Tylko tak się właśnie zastanawiam jaka jest praktyka... Czy standardowo daja koszule szpitalną czy może liczą, że się o nią nie poprosi Ciekawe jak to w "moim" szpitalu jest

walcz o zwolnienieJa w zeszłym tyg poprosiłam o zwolneinei do 25 marca. Mimo tego, że to 4 dni po tp, to bez problemu mi gin wypisał Troche się tylko zdziwił po co taki zapas, ale problemu nie bylo
wydaje mi się, że nie wszędzie jest możliwość dostania szpitalnej koszuli. nam w SR nikt słowem nie wspomniał, a chyba położna by powiedziała gdyby taka możliwość była.

będę walczyć najpierw dopytam ile po terminie gin każe mi się zgłosić do szpitala i do tego czasu chcę dostać L4. plan jest, ciekawe co na to gin zapas jest chyba normalny, bo nikt nie zagwarantuje, że urodzimy w terminie, ani też nie każe nam się stawić na oddziale w terminie, tylko ten tydzień po jeszcze spokojnie się chodzi, a na zwolnieniu trzeba być.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości