|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3121 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Prokrastynacja, czyli zgubne odkładanie na później... cz.III
Cześć wtorkowo!
Cytat:
Może rozwiązaniem na ten rok mogą być jakieś kursy albo studia podyplomowe? jeśli znajdziesz coś, co Ci się realnie może przydać... albo jakieś prace dorywcze... Ad. ziół, naprawdę polecam. Mi się takie bóle i ucisk w klatce pojawiły w grudniu, miałam stresującą końcówkę roku. Samoistnie minęły, bo stres minął, ale pod koniec stycznia znów się zaczęło i pojawiało się przy pomyśleniu o jakimkolwiek problemie. Piję zioła, które polecała Cindy, mieszanki: melisa, kozłek lekarski, lawenda lub melisa, lawenda, rumianek lub melisa, lawenda, szyszki chmielu. Widzę poprawę ![]() Cytat:
Wiem i czuję, znam mechanizmy, wiem co robić - a najczęściej nie robię lub robię chwilkę. Ogólnie mam silną wolę jak coś postanowię, diety idą mi świetnie, od prawie miesiąca nie jem słodyczy (a był już czas, że jadałam w dużych ilościach 4 razy dziennie), jak zaczęłam biegać, to przez miesiąc co drugi dzień wstawałam o 6 itp. Jednak coś musi zaskoczyć, poza poziomem rozumowym, żeby postanowienie zaczęło działać... Cytat:
Cytat:
![]() Właśnie rzecz w tym, że to wyrobnictwo mnie wcale nie nobilituje w moich oczach, bo tracę, jak to określiłaś, "zyski alternatywne". Jednak nie w pełni mogę się z tego wyplątać, bo to moja praca, środki do życia itp... Nasuwa się wniosek, że koncentracja na tym najważniejszym dla mnie aspekcie, nie gubienie go, zaangażowanie się, "zajaranie", jak to właśnie Czerwiec określiła, może pomóc we wciśnięciu tego mimo wszystko pomiędzy inne pilne rzeczy... Cytat:
Ta ważność jest względna, działam na dwóch torach, to co mnie interesuje, nie jest "komercyjne",a to, co umiem i robię - daje mi pieniądze i osadza mnie w środowisku... Nie jest więc to wybór zależny tylko od ochoty na coś, lecz związany z życiowym pragmatyzmem... Ale faktem jest, że proces selekcji u mnie trochę zawodzi. Trudno mi odpuścić... Cytat:
----------------------------- Ok., teraz bardziej przyziemnie... Na pociechę, po niedzielnych nieudanych zakupach zamówiłam sobie właśnie... 4 sukienki. ![]() ---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:07 ---------- Cytat:
Cytat:
Jakoś w okolicach świąt poczytałam trochę moich podstawówkowo-licealnych zeszytów i się przeraziłam. Tzn. było dużo gorzej niż teraz w pisaniu, ale to dlatego, że nie było jeszcz cenzury, którą mam teraz, wynikającej z wiedzy o wewnętrznym monologu itp. ![]() |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3122 |
Zadomowienie
|
30 days:
-żeby coś było - wczoraj wyrzuciłam 2 pudełka po rajstopach ( ![]() -zero słodyczy ![]() -motywację do robienia tego co muszę oceniam na 70% na 100% Dziś padam na pysk. Jestem jak zombi. Brak możliwości odespania nad ranem+kolejna noc naderwana pisaniem projektu do pracy + (w zasadzie powinnam powiedzieć programu). Jak z pisaniem prac na studiach - mam materiały, jakąś koncepcję; a jak przychodzi do realizacji to nie wiem co pisać, miotam się, nie wiem jakie wybrać sformułowania, jak co ująć, żeby było dobrze, bo źródła są sprzeczne. Dociera do mnie coraz bardziej jakie to ważne dla mojej pracy. Jakoś wczoraj panikę tłamsiłam w sobie (zagłuszałam hasła z tyłu głowy: nie dasz rady, poddaj się!) ale patrząc na to co zrobione to efekty są raczej marne. A dziś przed 6.00 wiadomość o śmierci dziadka. (te moje sny w sobotę ![]() Pomieszane uczucia. Wyrzuty sumienia też jakieś się znajdą. Plus dużo ulgi bo coraz bardziej cierpiał (i poczucie niestosowności, bo w tym kontekście chodzi mi po głowie myśl "to jest DOBRA wiadomość" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przykro mi z powodu śmierci dziadka... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3124 |
Zadomowienie
|
![]() Pracowo - niefajnie. Napisalalam w Klubie w watku o pracy co sie stalo. Po prostu - smutno mi.
#3125 |
Zakorzenienie
|
Witam.
![]() Można dołączyć? ![]() ![]() ![]()
#3126 |
Rozeznanie
|
A ja mogę znowu dołączyć? Kiedyś tu pisałam, ale dawno przestałam, a teraz chyba by mi się przydało.
Jakoś dryfuję w życiu i nie do końca wiem jak to ugryźć. Może przynajmniej jak Was poczytam to mi się coś rozjaśni...
#3127 | |
Zadomowienie
|
MaryAnne, little_redhead, Koshatka, witajcie!
![]() Cytat:
![]() Nawet jako zombiak jesteś dzielna i się nie poddajesz. Efekty czasem muszą długo dojrzewać zanim pokażą się całe, sama najlepiej wiesz. ![]() Dzisiaj byłam przygotowana na zajęcia (trzy bloki ćwiczeń), spakowana łącznie z posiłkiem na wynos, dobrałam sobie ciuchy i wszystko na tip-top. I co? I problemy z dojazdem. Na pewnym etapie mogłam ich jeszcze uniknąć, ale tego nie zrobiłam. Zamiast nieobyczajnie dużego spóźnienia wybrałam nieobecność, wróciłam do domu i przeżywam. Próbuję do tego podejść tak: na jutro mam mnóstwo do zrobienia i naukę na kolokwium. Zamiast wrócić do domu przed 20, ukradłam trochę czasu i może nie najgorzej na tym wyjdę. Martwię się też na zapas, że jutro rano muszę załatwić sprawę u notariusza, zajęcia mam od 8, więc czeka mnie stresów nieobecnościowo-spóźnieniowych ciąg dalszy. Jakby kolokwium w południe nie było wystarczającym bodźcem na cały dzień. ![]()
![]() |
#3128 | ||
Zakorzenienie
|
Jeszcze nadal się nie odniosę.
Przynoszę nowiny z placu boju. Uprzątnęłam szafkę z ubraniami - olbrzymie uffff, diabeł nie był tak straszny, strach ma wielkie oczy, trawa po drugiej stronie wzgórza bardziej zielona. Przeszłam przez to nie kończenie z bolesnościami. Słuchałam De Mello "Przebudzenie". Może powinnam sama sobie to nagrać i posłuchać. 4 odcinki i jest zrobione. Za to w Julki pokoju zrobił się taki sajgon, ma zbyt dużo rzeczy! I nie ma gdzie ich upychać (sztuka prostoty dla 6-latka? Ja "dorosła" mam z tym nie lada kłopot. Ciągle zbieram szmaty, które może kiedyś przekuję w coś co da się założyć - bądź tylko nauczę się na nich szyć. Lata mam taką nadzieję i nic z tego nie wynika, a wyrzucić mi szkoda. ![]() Zmyłam naczynia, rozwiesiłam jedno pranie wstawiłam drugie. Czas na zmierzeniem się z pokojem dziecka dopóki jej nie ma, nie pozwoli mi nic wyrzucić. Macie jakies pomysły jak zaszczepić w dziecku ideę minimalizmu? Albo chociaż ograniczonej ilości kolekcji!! Papierki po cukierkach, kamienie, kucyki pony, książeczki, i milion maskotek. Ona coraz większa, rzeczy coraz więcej, a przestrzeń coraz mniejsza... Przeraża mnie jej pokoik, są tam jej skarby, których nie chcę tknąć z szacunku do jej hm...wyborów, rozwoju, osoby? I rozkładam ręce. ![]() ---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ---------- Cytat:
![]() ![]()
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3129 |
Zadomowienie
|
Dziękuję za miłe powitanie...
![]() Prokrastynacja towarzyszy mi odkąd pamiętam, ale znacząco się pogłębiła kiedy zachorowałam na depresję... W tej chwili już nie przyjmuję leków, czekam na terapię i próbuję ogarnąć swoje życie - min. zadbać o dopełniane obowiązków i nie odkładanie spraw na później. Często średnio mi to wychodzi. Nie potrafię sobie wpoić do głowy zasady "Przestałaś robić? Zacznij znowu.". Kiedy coś zawalę, czy ze swojej winy czy nie, automatycznie tracę zapał i chęci, popadam w kolejny ciąg odkładania wszystkiego i mam coraz większe kłopoty ![]() Dziś nie poszłam na zajęcia ![]() ![]()
#3130 |
Lux Mundi
|
Cześć
![]() Ostatnio jakoś nie mogę wbić się w rytm pełnego uczestniczenia w wątku [ i to nie tylko tym]. A jeśli nie mogę zrobić czegoś tak, jak bym chciała - nie robię w ogóle. Widzę, że kwestia spraw życiowych przekuła się nawet na Wizaż. Poszukując potrzebnych informacji z jednego z wątków - zaczęłam czytać moje wypowiedzi z roku 2011[początek]. Nie ta sama ja! Ile tam było radości [ choć powodów praktycznie żadnych]. I pierwsza myśl - nie lubię siebie takiej, wstyd mi to nawet czytać, że byłam taka beztroska i ... głupia? Teraz pisząc coś - uważnie dobieram słowa, jestem bardziej zdystansowana. Nie wiem czego jest to efektem, ale również nie podoba mi się to wcale. Nie umiem znaleźć punktu równowagi. To tak, jak pisała Halimka - przeskakuję od stanu robota, do nic nierobienia. Zero wyważenia. Kocurka pięknie pisała o niedostosowaniu się do rzeczywistości. O tym, że wiele z Nas do niej nie pasuje. Czuję się tam samo. A co gorsza nie wiem jak z tym walczyć. Coraz częściej dochodzę do wniosku, że boję się życia. Nie potrafię przyjąć wszystkiego co ze sobą niesie. Ani radości, ani smutków. Bojąc się porażki, nie robić nic. A przecież sukces przed wysiłkiem jest tylko w słowniku. Próbuję to wszystko jakoś poukładać, ale mam wrażenie, że robiąc krok do przodu za chwilę cofam się dwa wstecz. Szarpię się, jak to napisała Czerwiec. Mówiłyście też o planowaniu. Miesiąc temu założyłam 2 zeszyty. W jednym okres do Świąt podzieliłam na poszczególne dni i tygodnie z rozpiską tego, co każdego dnia powinnam zrobić [ punkty stałe], dodatkowo każdy tydzień podsumowuję pod względem dodatkowych spraw, które były do załatwienia. W drugim spisuję na początku tygodnia to, co muszę zrobić. Później porównuję co z tego udało mi się odhaczyć. Bilans niby na plus, ale mimo wszystko czuję niedosyt. Że mogłam zrobić więcej, że czas przepływa mi przez palce, że... Och! Mogłabym wymieniać do rana. Chciałabym być zadowolona z tego kim jestem i co robię. Czy tak się stanie kiedykolwiek?... ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Patri, przykro czytać o Twoich relacjach z tż. Nie doradzę nic mądrego. Moje podejście jest zbyt radykalna wobec takich sytuacji. A co do skarbów Julki - moja Sis wzięła się na sposób [ podpatrzony od koleżanki]. Wygospodarowała miejsce na strychu / w piwnicy i tam sukcesywnie przenosi część zabawek etc. Co jakiś czas wymienia domowe na tamte. Jaś cieszy się, że nic nie zostało wyrzucone i ma zmianę warty wśród rzeczy do zabawy ![]() Aper, bardzo mi przykro z powodu Dziadka ![]() Konwalio, przytulam ![]() Common, lubię Twój przekaz myśli, trafia do mnie ![]() Witam Wszystkie Nowe Twarze ![]() ![]() ![]() ![]() Little ![]() ![]()
![]() |
#3131 | |
Zakorzenienie
|
Witaj, jako zapalona kucharka juz przegladam Twojego bloga
![]() ![]() Bede zagladac. ja dzis w domu - zdycham na dwie rzeczy - migrena dalej - bol brzucha wywolany wrzodami. Sypie sie, jak slowo daje ;/ A dzis jeszcze wizyta u gina bo stare dolegliwosci wrocily ![]() Bura - mialam Ci odpisac na to co napisalas, ale bylo to juz pare dni temu, dziewczyny mnie urzedzily piszac CI duzo ciekawych rad. To co ja chcialam dodac od siebie to szukanie pracy w zawodzie. Podaj mi prosze (moze byc na priv) to dokladnie z czego masz specjalizacje, a postaram Ci sie znalezc pare ciekawych pomyslow - w Lodzi i nie tylko. Aper - dobrze, ze zauwazasz pozytyw w calej sytuacji. Strata zawsze boli, ale ulge mam nadzieje stanowi dla Ciebie druga strona medalu. Zycze Ci sil do walki z przeciwnosciami losu i emocjami. Cindy - Tobie tez juz pare razy sie zbieralam by odpisac, ale chyba jedyne co moge dodac w tej chwili to 'trzymaj sie i walcz dzielnie'...bo nic wiecej konstruktywnego mi nie przychodzi. Widze, ze jestes osoba o niebanalnych zainteresowaniach, duzej wiedzy z roznych dziedzin, jak i osobowosc Twoja jest przyjemna, mila, interesujaca. Mysle, ze z takim pakietem duzo osiagniesz ;* ---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 17:03 ---------- Cytat:
![]() Patri - ja mam tylko krotkie pytanie - jak sie ma Twoje postanowienie noworoczne ? Edytowane przez Nebula Czas edycji: 2013-03-12 o 15:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3132 |
Zakorzenienie
|
Mam dziś zjazd, nic nie idzie tak, jak powinno.
Jestem zła! Jestem też przerażona. Czuję się niezdolna dobrze ogarnąć to, co przede mną ![]() ---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ---------- Patri, możesz mi przesłać de Mello? Już od dawna chcę sobie odświeżyć temat, a mój papierowy egzemplarz gdzieś zaginął. |
![]() ![]() |
![]() |
#3133 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie było podobnie z prababcią, mama najpierw narzekała, że nie ma co z nią zrobić, że ciągle musi się prosić u lekarzy itp. I wydawało mi się, że też mógł by to być "ciężar z głowy", a jednak moja mama się strasznie rozkleiła, nie umie sobie znaleźć miejsca, nie ma dokąd jeździć niedzielami... Ważne, że się nie załamujesz ![]() Cytat:
Cytat:
![]() U mnie prokrastynacja pełną gębą. Nie potrafię się zmotywować do niczego. Pracę na studia piszę już od tygodnia... |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3134 | |
Zadomowienie
|
Cześć Cindy
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3136 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() O, to to! Już wiem teraz jak nazwać mój stan ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Ale chętnie poznam Twoje pomysły, zawsze co dwie głowy ![]() ![]() (chociaż w skrytości powiem Wam, że spisałam ten kraj na straty...może za dużo wiadomości się naoglądałam i tych politycznych gęb, które nic nie robią dobrego tylko wszystko rujnują...piękny by to był kraj, gdyby dało się tu żyć ![]() common - współczuję sytuacji ze studiami...wszystkiego nie przewidzisz ![]() Witam wszystkie nowe dziewczyny ![]() Little_redhead - bardzo apetyczne zdjęcia jedzenia na Twoim blogu, zapiszę go sobie w zakładkach ![]() MaryAnne - pamiętam Cię, witaj znów ![]()
![]() |
#3137 |
Zadomowienie
|
bura kocurka (piękny nick
![]() ![]() Długo się zastanawiałam czy w ogóle bloga zakładać - miałam wątpliwości, czy ktoś w ogóle będzie chciał go czytać ![]() ![]() Powinnam natychmiast się ogarnąć, przeczytać tekst i iść spać, bo jutro nie wstanę o tej 6 ![]()
#3138 |
Zadomowienie
|
Siedzę i kwiczę, że nic nie umiem na kolokwium. Nie ma co, godne człowieka zajęcie.
![]() Zrobione: * pudełko do szkoły ![]() * prowiant dla mamy * zakupy spożywcze * porządkowanie notatek z ILO * projekt2 z GFiGG - od początku do końca! + narada nt. wyników * zmywanie * ciemne pranie * drukowanie wykresów GFiGG * porządkowanie papierów z administracji i dziekanatu * pranie - kolorowa pościel * wyrzucanie śmieci + szorowanie śmietnika * manicure * odżywka na włosy * sałatka z selera naciowego
#3139 |
Zadomowienie
|
czerwieclipiec, trochę nie na temat, ale zainteresował mnie twój podpis, wygooglowałam całość tego utworu i dzięki tobie odkryłam świetny wiersz, dziękuję
![]()
![]() |
#3140 |
Zakorzenienie
|
Od jutra planuję wziąć się w garść, zaniedbałam studia, bardzo. Nie mogę się pozbierać. Mam nadzieję, że jutro będzie lepiej. Choć wątpię, żeby było.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3141 |
Zadomowienie
|
Dobranoc.
![]()
#3142 |
Zakorzenienie
|
Cześć!
Czerwiec, przekraczasz limity czasosenne ![]() ---------- Dopisano o 08:14 ---------- Poprzedni post napisano o 08:10 ---------- "Mniej wymyślać – więcej myśleć. Mniej patrzeć – więcej widzieć. Mniej w kółko – więcej po prostu. Mniej więcej" Sławomir Mrożek, Dziennik, t. 3, 22 maja 1982 roku. Strzał w dziesiątkę. Doborowe towarzystwo w samopoczuciu mnie nie pociesza... |
![]() ![]() |
![]() |
#3143 |
Zakorzenienie
|
To mantra powinna być.
![]() ![]() |
![]() |
#3144 | ||
Zakorzenienie
|
Dziękuję za miłe powitanie.
![]() ![]() Cytat:
![]() I bardzo dobrze rozumiem odczucia. Z jednej strony ulga że ktoś bliski już nie cierpi a z drugiej przecież powinno nam być żal bo jak tu się cieszyć ze śmierci. ![]() Cytat:
![]() ![]() ----------------------- Dojrzałam do minimalizmu i muszę ogarnąć otaczający mnie "śmietnik". Na pierwszy ogień idą dyskietki do komputera i porządek w dokumentach. Z dyskietek muszę pozgrywać rzeczy istotne póki mam jeszcze dostęp do sprzętu ze stacją. Wczoraj wywaliłam połowę i dziś mam nadzieję zakończyć temat. Potem się wezmę za papiery metodą małych kroczków bo jak myślę o tym całościowo to od razu mam milion innych rzeczy do zrobienia żeby tylko tego nie ruszyć. ![]()
![]() |
#3145 |
Zakorzenienie
|
Dobrze, że mi o tym piszesz - tak przeczuwałam, że to może być dramatyczny krok. W sumie ja tez pamiętam jak mój tata wyrzucił mi mój "śmietnik"....
![]() ![]() |
![]() |
#3146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() I dobrze...bo ja od dziecka nie lubię jak ktokolwiek grzebie mi w mojej prywatnej przestrzeni... ![]()
![]() |
#3147 |
Zakorzenienie
|
Dzisiejszy dzień pogrążył mnie znów trochę. Jestem przerażona tym, co mnie w pracy czeka za jakiś czas, naprawdę. Kiełkuje jakaś nowa motywacja, chęć działania, ale bardzo nieśmiało, dominuje niewiara, wręcz niemożliwość pewnych, istotnych dla mnie zmian...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3148 | |
Zakorzenienie
|
Wczoraj miałam trochę przemyśleń - dość drastycznych zdaje się.
Umieściłam też efekt poniedziałkowej terapii, bo terapia była mocna. Kto ma ochotę niech zajrzy. http://matbaza.blogspot.com/2013/03/...m-radosci.html Cytat:
Myslenie o przyszłości, a szczególnie martwienie się odbiera energię. Emi, zapewne poradzisz sobie. Kto jak nie Ty? Trzymam kciuki. ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#3149 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:35 ---------- Poprzedni post napisano o 00:30 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3150 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() A przez notariusza musiałam ominąć 2 wykłady i blok ćwiczeń. Może to z niewyspania, ale przejmowanie się powoli mi się wyłącza... Cytat:
Zrobione dziś: * drukowanie sprawozdania * pudełko do szkoły ![]() * prowiant dla mamy * notariuszowanie * obczajanie nowej knajpki * odbieranie książki z biblioteki * research lekturowy w necie * odżywka na włosy * "warsztat" projektowy * wielka micha tradycyjnej sałatki jarzynowej * kuchenne przesypywanie
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:57.