|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Kochane głosujemy na kolejny tytuł zapraszam
|
|||
| Testować nerwy swojej mamy lubię, psocę, niszczę, krzyczę, rozrabiam i gubię. |
|
5 | 10,64% |
| Tu tupnę nóżką, tam krzyknę "nie", niech siwych włosów przybędzie mamie. |
|
1 | 2,13% |
| Daj mi, nie ciem i łaa łaa - krzyczy wciąż gromadka ta. |
|
1 | 2,13% |
| Niewinne oczka jak aniołek mam, ale prawdziwy hardcore wnet pokażę wam |
|
7 | 14,89% |
| Zdania układamy, co raz wiecej z rodzicami rozmawiamy. |
|
0 | 0% |
| My tu gadu-gadu, a dzieciaki dają w zabawach czadu. |
|
0 | 0% |
| Bunt dwulatka przyszedl wiosna i mamy minę "radosna" |
|
0 | 0% |
| Magnesy lepimy, czapeczki dziergamy, bunt naszych dzieci jakoś przetrwamy |
|
26 | 55,32% |
| Dzieci nasze już w domach znudzone, gdzie ta wiosna? , pytaja one |
|
1 | 2,13% |
| Rożki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną |
|
6 | 12,77% |
| Głosujący: 47. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4261 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Różki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną. Wakacyjne brzdące 2011
Cytat:
Tak imię wybrane ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Mnie to nawet lepiej, bo więcej malin będzie... I tak je zasadzę, bo chce mieć owoce dla dzieci ![]() U Nas pipka tu pulina a dupa to dupa, albo pupa. |
|||
|
|
|
#4262 | |||||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Różki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną. Wakacyjne brzdące 2011
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Śnieg - widziałam w telewizji, jak sypie. U nas na razie biało, ale nie sypie ![]() Nie przyznawaj się nawet, że Ci tam dobrze ![]() Cytat:
![]() Dobrze, że córka umie Cię zmobilizować Masz tyle mniej roboty przed sobą;D---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ---------- Cytat:
U nas pobudka przed 6. Noc taka sobie
|
|
#4263 |
|
Wtajemniczenie
|
Scio dobrze, że już w domu jesteś! zdrowiej!!!
Aaniu Adaś mnie rozczulił co do malinowych krzaczorów - podobno do opanowania jest to ich rozrastanie się, ale ja w ten temat wcale nie zgłębiona jestem, tyle co podsłuchałam kiedyś mamę i siostrę... jak dla mnie to maliny by mogły nie istnieć ![]() z tymkowych słówek "niecenzuralnych" się uśmiałam Hania o sobie mówi Hania, a częściej Ania (tak z lenistwa). a do mnie zwraca się ostatnio mamuniu )
|
|
|
|
#4264 |
|
Zakorzenienie
|
Rozłąkę dobrze zniosła. Codziennie rozmawiałyśmy przez telefon. Ale się ucieszyła jak mnie zobaczyła, przytulała itd.
|
|
|
|
#4265 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4266 | |
|
Rozeznanie
|
Żaneta, Aga....dzięki za odpowiedzi....te drewniane są świetne, jednak przetrzepując internet chyba zdecydujemy się na PUKY. Tylko mam dylemat co do wielkości. Najmniejszy ma siedzisko w przedziale 30-40. A Ali nóżki mierzone wg instruktażu do takich rowerków mają 35cm
![]() Cytat:
Dziękuję, Ala ma się świetnie, mała-duża gaduła z niej, teraz będąc w pracy mogę z nią porozmawiać przez telefon, gdy mąż z nią w domku siedzi Wszystko powie. pytam "co robisz z tatusiem" odp. "nic", "smakował obiadek" odp. "nie" I jak mówi "mama koo." to przytula telefon i całuje co oznacza, że mnie kochaZ niańką też ok...Od września planuję dać ją do przedszkola. Póki co chodzimy na takie zajęcia po południowe adaptacyjne dla maluchów do tej placówki, gdzie chcę ją posłać i jesteśmy bardzo zadowolone....no może poza małymi katarkami, kaszelkami, które stamtąd przynosimy ![]() A w pracy też jak najbardziej pozytywnie...... ![]() Ala mówi na siebei Ala wyjątkowo łatwe imię jej dobraliśmy do przyswojenia
|
|
|
|
|
#4267 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czekam tylko aż krzaczki pokażą się w sklepach i na pewno zasadzę. Mam już fasolkę, ogórki, pomidory mi już wychodzą z nasion, poziomki, truskawki wiszące, marchewkę, pietruszkę, buraki, cebulę zwykła i czerwoną, papryka. |
|
|
|
|
#4268 | ||
|
Zakorzenienie
|
To ile tak mniej więcej razy wstajesz w nocy?
Cytat:
Cytat:
![]() No i rozgadała się pięknie! To prywatne przedszkole jakieś? Bo nie będzie jeszcze miała 2,5 roku, a do państwowych to chyba wymagane?
|
|
#4269 |
|
Zakorzenienie
|
orientujecie sie czy jakbym miala takie pomidory w glebie a nie w folii/szklarni to cos z tgo wyjdzie?
|
|
|
|
#4270 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak przedszkole prywatne, do państwowego nie byłoby szans..... |
|
|
|
|
#4271 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Tej nocy 3 i za czwartym razem o 5. wzięłam go do nas do łóżka (on je, a ja śpię Ostatnio budził się tylko po 2 razy, więc teraz mi gorzej
|
|
#4272 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mój też ma ulubioną liczbę - dwa. Jak mu włączam czasem bajkę o piratach z nibylandii, tam jest taka piosenka, gdy tytułowy bohater liczy monety - i on zawsze jak już słyszy tą piosenką gania i mówi dwa, dwa... Igor mówi na siebie ; "ja"... ![]() Poza tym kocha cykl "potrafię gotować". Tam taka babka śpiewa o myciu rąk przed gotowaniem i on zawsze śpiewa razem z dziećmi, które odpowiadają "tak: śpiewem na jej pytania :P. On to "tak" śpiewa w identycznym momencie co one. ---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ---------- żanetko śliczny podpis. Pasowało by to zdanie moim teściom i pradziadkom wydrukować i pokazać... . Imię cudne.
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
Edytowane przez Marina1 Czas edycji: 2013-03-13 o 13:44 |
|
|
|
|
#4273 |
|
Zakorzenienie
|
kinga lubie piosenke byla sobie zabka mala zawsze dopowiada lele kum kum ebc (tak jak pisze! ebc)
|
|
|
|
#4274 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Słodka ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
U nas też jest po prostu mama, chyba że chce mi zwrócić uwagę, to akcentuje 'ma-MO!", a ja zwykle wybucham wtedy śmiechem, bo nie mogę wytrzymać ![]() Po szczepieniu ok, Adaś dał się pani ładnie zbadać, kazał zbadać misia, "dyskutował" a panią dr, potem dzielnie siedział u taty na rękach, w momencie wkłucia łzy mu w oczach stanęły ale szybko na szczęście przeszło, chwaliliśmy że dzielny więc chodził dumny, potem opowiadał że "pik w dudu" pani zrobiła. Póki co ok, śpi i przez sen popłakuje, może go pupa boli, ale mam nadzieję że nic mu dalej nie będzie. Waży 12 kg, ale w ośrodku waga wg mnie trochę zawyża
|
|
|
#4275 |
|
Rozeznanie
|
Hej
Kolina jeszcze raz gratuluję Brumku no to ładne słówka Tymuś ma w słowniku ![]() Żaneta ładny ten podpis Moi rodzice też mają i jakoś się nie rozrastają.Noc koszmarna. Wszystko nam się dziś psuje i tłucze. Też musimy pomyśleć nad bucikami na wiosnę. Pomyślę nad tymi Befado. Co do cyferek to Julek mówi :"laź, da" (raz, dwa). Na siebie mówi "Juji" albo "Dedej" (JJ- tak mój tata na niego mówi). ![]() Sadzenie- u mnie wszystko sadzi teściowa, w tamtym roku pytała mnie czy chcę sobie coś posadzić ale nie chciałam. W tym się zastanowię. Posiałam sobie w domu na razie bazylię do doniczki. Do skrzynek sobie posieję rukolę, roszponkę, tymianek, pewnie jeszcze truskawki wiszące do doniczki, jakieś inne zioła. Resztę typu cukinia, fasolka itp. mama mi zawsze daje bo ona sadzi. Idę kończyć chłodnik. Jeszce machnę jakieś ciasto dziś ale nie wiem jakie...
|
#4276 |
|
Zakorzenienie
|
eh mam dość na dzisiaj a tu połowa dnia dopiero
w Biurze pracy dobrze, że zapytałam bo z dziećmi do 3 lat przyjmują poza kolejnością więc kamień z serca, że w tym tłumie z dziewczynami stać nie musiałam u lekarza na szczęście ok. tzn nie krtań zapalenie spojówek jest i krople dostałyśmy a tak to przeziębienie ale mówię Wam jestem wypompowana z dwójką oczywiście jeździłam bo bałam się, że jak zajadę do domu to później Ali nie dam rady dobudzić żeby Hanię do 15 z przedszkola odebrać wróciłyśmy z godzinę temu Ala już płakała bidula ze zmęczenia, zjadła trochę zupy i padła a ja robię teraz 2 danie a jeszcze mi TŻ pisze, że mu się nudzi w Deutschlandzie szkoda, że mi dzisiaj wręcz odwrotnie ![]() no i z tymi bezdechami to powinna wyrosnąć Ala z tego jak nie przejdzie to do neurologa pójdziemy, ale nie podoba mi się stwierdzenie: jak nie przejdzie. tzn dokąd mam czekać, no nie bardzo rozumiem a te ostatnie pobudki nocne to najprawdopodobniej przez zęby - piątki jeszcze nie atakują, ale wszystkie 3-ki jeszcze nie do końca przebite i wszystkie 4 przebijają dziąsła :/ jak później odsapnę trochę to się odezwę bo aż mnie łeb rozbolał :/
|
#4277 |
|
Zakorzenienie
|
Aha, i dziękuję za odpowiedzi dot. nocnika
Też mi się wydawało że sama zawaliłam. Powtórzymy badanie i zobaczymy, mam nadzieję że to jednak tylko stąd te bakterie ![]()
|
|
#4278 |
|
Zakorzenienie
|
hejka - pamieta mnie ktos jescze ?
![]() Nadrobilam was - pobieznie niestety, bo z Marysia czasu brak ![]() kolina gratulacje wielkie iwa twoje blizniaczki slodkie brumku Twoj Tymek jak zawsze "wymiata" - z tym ze ja mam to wchodzenie malej od jakichs pol roku, wiec juz mam dosc. Panie w zlobku tez "narzekaja" ze ulamek sekundy a Marysia jest na kazdym dostepnym meblu. jacieeee moja tez duzo choruje, jak zacznie to od razu jakies zapalenie, teraz mamy skierowanie do pulomonologa, ale wizyta dopiero 17 kwietnia i mamy zrobic badania i wazic wypis ze szpitala i takie tam. Zobaczymy co wyjdzie z badan. zaneta ja tez czasem nie nadazam na poczekalni, ale co jakis czas cos skrobne i juz U nas leci. Marysia rosnie i dokazuje okropnie wrecz, juz nie mam do niej sily. Moj brzus juz duzy, wiec coraz ciezej mi z nia. raz ja dzwignelam, to musialam jechac do szpitala, takie mialam bolesci - na szczescie nic sie nie stalo i wrocilam do domu, bo Marysia miala zapalenie oskrzeli. TZ tez mam w domu, mial "maly wypadek" i teraz wlasnie skonczyl zabegi, w piatek rezonans magnetyczny i we wtorek sie okaze czy aby nie operacja
|
#4279 |
|
Zakorzenienie
|
aaa miałam się Was jeszcze pytać
macie specjalne sztućce dla dzieci? bo myślałam Ali coś kupić, ale nie te z melaniny najbardziej to bym chciała wielkościowo takie łyżeczki i łyżkę jak dla dorosłych, ale z krótszą rączką bo praktycznie tylko to Ali trochę utrudnia samodzielne jedzenie zupy ![]() macie coś godnego polecenia żeby łyżka do zupy nie była wielkości łyżeczki do cukru?
|
#4280 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Eve! myślałam o Tobie ostatnio. Kurde, niefajnie z wypadkiem męża...Oby było ok. O! macie imię wybrane. Aleksander? ładnie. Mój dziadek tak miał na imię.
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
|
#4281 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mi ta zwykła masłowa puszcza pare liści i wszystko idzie w kwiat...musze poszperac po forach ![]() 2Mezczyzni wszystko sprowadzaja do jednego Cytat:
Alibany Chciałam spytac o przedszkole ale widze, ze odpisałas...w naszym panstwowym przedszkolu tez nie przyjmuja 2,5 latków Cytat:
Cytat:
Cytat:
a rzadkie mała łyzeczka
|
|||||
|
|
|
#4282 |
|
Zakorzenienie
|
z widelcem to właśnie problemu nie ma bo zazwyczaj tym do ciasta je
zupy je sama od kilku dni i jak ja jej chcę dać to odwraca głowę i nie chce jeść a jak jej mówię to zjedz sama to prawie wszystko z talerza znika ![]() tylko mała łyżeczka to za mała, od melaninowej to się już odzwyczaiła i traktuje je jak zabawkę tą normalną dużą całkiem nieźle sobie radzi tylko właśnie ma problem z przekręceniem rączki i dobrym włożeniem łyżki do buzi. bo jak ostatnio maliny rozmrożone małą łyżeczką jadła to super jej szło
|
#4283 |
|
Zakorzenienie
|
Radek na siebie też mówi ja, tylko jemu wychodzi samo a
![]() Jak go pytam ile ma latek to pokazuje jednego paluszka i mówi wa ![]() Teraz ma fazę na Pana Kleksa, po kolei muszę mu puszczać piosenki. Na niektórych śmieje się w tym samym momencie co dzieci i potrafi pokazywać jak one Monia moja mama przycina c roku maliny przy glebie, czasem parę centymetrów nad. Co roku ma dużo malin. Radek pamięta z tamtego roku gdzie maliny i jak tylko działkę widzi to na nią pokazuje i mówi mam-mniam. Żaneta widzę, że imię dla synka wybrane ![]() Alibany my mamy taki jeździk-pchacz https://www.google.pl/search?q=je%C5...ml%3B826%3B657 ---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ---------- U nas kolejna noc kiedy Radek się przesiurał. Zawsze między 2.30 a 3.30. Jak mnie to wkurza Iwa Radek je zwykłymi sztućcami, i tymi z Ikei. Dostał też taki ładny komplet srebrnych mini sztućce ale jeszcze nimi nie jadł. Otworze je na Wigilię ![]() Zima się u nas zrobiła. Musiałam przełożyć wizytę u lekarza bo przecież jak śnieg to nie pojadu
|
|
|
|
#4284 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ania myślę że to może być z nocnika, i pewnie tak jest. Powtórz badanie dla pewności.
|
|
#4285 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4286 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny jak przygotowujecie łososia dla dzieci?
Radek uwielbia łososia ale ja póki co to tylko na parze robię. Takiego samego, osobno warzywa. |
|
|
|
#4287 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
Kolina, jak miło czytać, że tak dobrze Wam idzie- mały je i Ty czujesz się dobrze. Jeszcze raz ogromne GRATULACJE! Pieleszko, cieszę się, że po wizycie wszystko ok. Scio, dobrze że jesteś już w domu- przykre wrażenia w szpitalu miałaś. Agatka pewnie skakała z radości jak Cię zobaczyła. Wracaj do zdrówka. Brumku, niezłą toaletę Tymek preferuje ![]() Alibany, fajnie że zajrzałaś- wpadaj częściej. ![]() Eve, ooo i Ty jesteś zgubo, nie znikaj Nam. A co się tż stało?Teliczku, Aaniu, brawa dla dzielnych pacjentów. ![]() Aga, jeszcze trochę i dziewczyny będą mogły Cię wyręczyć kiedy brudne firanki będą im przeszkadzały. Co do mówienia na siebie to Hania na początku mówiła "Niania", teraz "Aania"- H nie może jej przejść przez gardło.![]() Monia, przyznaj się że Ty na bateryjki działasz. ![]() AAniu, masz rozbrajającego szkraba. W temacie butów to ja ostrzegam przed kupowaniem paputków u sprzedawcy Gartende. ![]() Przysłał mi paputki w innym wzorze niż zamawiałam ( z tego co widzę nie tylko mi) i nie ma z nim żadnego kontaktu (nie odp na maile, telefon wyłączony lub nie odbiera- już 2 tygodnie próbuję.. )Fajne tenisówki pokazujecie- też chyba się skuszę, żeby Hania miała na zmianę z półbutami. Wczoraj z kolei miałam okazję pomacać buty polskiej firmy Emel. (Isia już rozumiem czemu jesteś nimi zachwycona Dzieciaki w fajny wiek wkraczają z tym gadaniem-przekręcaniem. Do tego są takie mega szczere( Haniu zrobiłaś kupę? Taaak z takim lamentem w głosie, albo jak mi coś pokazuje to takie pytające "Widziś?". Z kolei jak wołam tż "Kubaaa!" to Hania wtóruje ze swoim "Budaaa".![]() W załączniku ciąg dalszy moich plastusiów i mój mały jabłkożerca.
|
|
|
|
#4288 |
|
Zakorzenienie
|
Marzenko cudne magnesy!
nie fajnie z tymi paputkami :/ Aga dzięki właśnie nawet są w gazetce podobne: http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-...ndex_35911.htm muszę podjechać o obejrzeć o ile jeszcze będą .....
|
#4289 |
|
Zakorzenienie
|
Marzena
|
|
|
|
#4290 |
|
Zakorzenienie
|
heh pochwaliłam magnesy a Hani już nie
![]() słodziaśny jabłkożerca ja to Ali tak całego jabłka boję się dawać ona nawet cienkimi plasterkami potrafi się dławić bo napcha do buzi ile się da a później problem... jakby za dużo naraz odgryzła to mogłoby być ciekawie ![]() ale ona jak się jej nie pilnuje to z każdym jedzeniem tak ma. jak dostanie parówkę to też napchałaby do buzi ile wejdzie ![]() aaa i dzisiaj wieczorem robimy próbę podania mleka nie w butelce ze smoczkiem a w takim kubku: http://allegro.pl/avent-magiczny-kub...083978200.html (swoją drogą zapłaciłam 20zł) on ma ustnik taki szeroki, bez dziurek jak w tych mniejszych niekapkach, ale też ma zaworek, że podobno nie kapie więc myślę, że mleko zagęszczone może by tym przepłynęło
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:32.

zapraszam

Kupowałam na zwykłym miejskim targu

Pipa to piłka, a cipka to śrubka 

Przysłał mi paputki w innym wzorze niż zamawiałam ( z tego co widzę nie tylko mi) i nie ma z nim żadnego kontaktu (nie odp na maile, telefon wyłączony lub nie odbiera- już 2 tygodnie próbuję..