Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. III - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: A nazwa IV części wątku mamuś wrześniowo-październikowych brzmieć będzie:
Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. IV 23 42,59%
Wyskakują naprzód brzuszki, bo w nich rosną jesienne maluszki 8 14,81%
Słońca już wyczekujemy, bo wystawić brzuszki chcemy mamusie IX-X.2013 11 20,37%
Na słoneczko już czekamy - dzidzie i ich boskie mamy IX-X.2013 5 9,26%
wrzesniowo-pazdziernikowe mamusie czekaja na swoje brzusie 4 7,41%
Non-stop dużo tu gadamy i na jesień wciąż czekamy 3 5,56%
Głosujący: 54. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-03-13, 20:00   #181
passion80
Zakorzenienie

Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. III

antybiotyk
brałam ostatni raz 11 lat temu na anginę a teraz musiało sie przyplątać jak w ciązy jestem
dzięki za zaineteresowanie

Matallewar, pisałąś do admina żeby zamknął poprzedni wątek?
Stary 2013-03-13, 20:00   #182
ladanseuse14
Zakorzenienie

znów krew z nosa!
Stary 2013-03-13, 20:06   #183
Diorisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vea7 Pokaż wiadomość
(...)
Ja też To się będziemy razem stresowały

(...)
Oj stresu na pewno będzie co niemiara
O której godzinie masz wizytę? Ja dopiero na 18tą i do tego nie u mnie w K. tylko muszę dojechać do Lublina.
Diorisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-13, 20:07   #184
dirtymagic85
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ladanseuse14 Pokaż wiadomość
znów krew z nosa!
nie wiem czy to dla ciebie pocieszające będzie, ale ja prawie codziennie mam ślad krwi w nosie, nie dużo, ale jest
dirtymagic85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-13, 20:08   #185
ladanseuse14
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dirtymagic85 Pokaż wiadomość
nie wiem czy to dla ciebie pocieszające będzie, ale ja prawie codziennie mam ślad krwi w nosie, nie dużo, ale jest
podobno mam tak z anemii.. ale spoko od wczoraj biore podwojna dawke lekow
Stary 2013-03-13, 20:11   #186
Candy Doll
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
O kuraaaaa a ja odświeżam i odświeżam i klnę pod nosem że chyba wwm gorzej że nic nie piszecie a tu proszę jak się przyczaiły. Nie było chyba dużego info na poprzednim?
bylo bylo

10.09.12- "tak"
Candy Doll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-13, 20:13   #187
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tancerka212 Pokaż wiadomość
Matall tego urlopu 20 lub 26 dni nie liczy się od pełnego etatu. Liczy się od każdej umowy o pracę niezależnie czy to cały etat czy pół czy 1/8 etatu. Ale musi to być umowa a nie zlecenie czy dzieło. Jeśli kończyłaś studia wyższe to już masz tak jakby 8 lat i wystarczy że popracujesz w sumie 2 lata na umowy o pracę i już w dniu kiedy wybije ci te łącznie 10 lat i wtedy automatycznie należy ci się już te wyższe 26 dni urlopu.
A urlop za ten rok powinnaś mieć policzony tak:
20:12=1,66
1,66 to jest w zaokrągleniu 2 dni i tyle powinnaś mieć napisane na świadectwie pracy w tej firmy, w której przestałaś pracować 31 stycznia. Oczywiście to że pracowałaś na ułamek etatu nie ma wpływu na ilość dni urlopu. Po prostu 1/8 etatu oznacza że powinnaś dziennie pracować tak jakby 1 godzinę dziennie. Więc te 2 dni urlopu to są dla ciebie takie 2 dni jednogodzinne ale w przeliczeniu na dni jak byk wychodzi DWA DNI.
A teraz urlop z tej obecnej umowy:
20dni dzielisz na 12 miesięcy i wychodzi ci 1,66
1,66 mnożysz za miesiące od lutego do września czyli wychodzi 8 miesięcy, a więc 1,66*8=13,33 czyli 14 dni.
Tak więc należy ci się 14 dni u obecnego pracodawcy. Teraz pracujesz na pełen etat czyli po 8 godzin dziennie a więc te 14 dni to jest oczywiście dni ośmiogodzinnych i jeśli nie wykorzystasz wszystkiego to za resztę należy ci się w dniu rozwiązania umowy ekwiwalent.

2 dni od pracodawcy styczniowego plus 14 dni od pracodawcy obecnego dalej razem 16 dni. Teraz jakbyś teoretycznie nie szła na macierzyński tylko po rozwiązaniu tej umowy we wrześniu znalazła nową pracę to do końca roku u potencjalnego nowego pracodawcy mogłabyś mieć już nie więcej niż 4 dni urlopu. Bo 20 minus 16 daje 4 dni.

Ale ogólnie podejrzewam że tobie się już może należeć 26 dni urlopu... Masz zrobionego magistra? Po studiach pracowałaś na jakieś umowy o pracę? Pooglądaj swoje świadectwa pracy- może czegoś nie doniosłaś do kadr a może należy ci się już 26 dni a ty nawet o tym nie wiesz

wow

koleżanka go chyba ma... po miesiącu zaczął skrzypieć a po dwóch wylądował na gwarancji... ale ładny jest
Ja zaczęłam pracę w kwietniu dopiero po studiach, bo rok prawie z Edim w domu siedziałam

Cytat:
O kuraaaaa a ja odświeżam i odświeżam i klnę pod nosem że chyba wwm gorzej że nic nie piszecie a tu proszę jak się przyczaiły. Nie było chyba dużego info na poprzednim?
Było
Wielkie i niebieskie

Cytat:
Napisane przez passion80 Pokaż wiadomość
antybiotyk
brałam ostatni raz 11 lat temu na anginę a teraz musiało sie przyplątać jak w ciązy jestem
dzięki za zaineteresowanie

Matallewar, pisałąś do admina żeby zamknął poprzedni wątek?
Nie trzeba, sami zamkną

---------- Dopisano o 20:13 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ----------

tancerka zamęczę Cię
Ale mam pytanie, czy to znaczy, że teraz do września mogę wykorzystać 16 dni? Czy to znaczy, że mogę wykorzystać 14*8h+2*6h?
I czy jak pójdę na zwolnienie, to mi się dalej nalicza?

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-13, 20:19   #188
ladanseuse14
Zakorzenienie

mamy papieża 77 lat ma.. a podobno chcieli młodszego..
Stary 2013-03-13, 20:23   #189
SAMBAdiJANEIRO
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
Ja zaczęłam pracę w kwietniu dopiero po studiach, bo rok prawie z Edim w domu siedziałam

Było
Wielkie i niebieskie

Nie trzeba, sami zamkną

---------- Dopisano o 20:13 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ----------

tancerka zamęczę Cię
Ale mam pytanie, czy to znaczy, że teraz do września mogę wykorzystać 16 dni? Czy to znaczy, że mogę wykorzystać 14*8h+2*6h?

wg mnie ilosc miesiecy od lutego do wrzesnia czyli 8 x 1,66
i na l4 tez normalnie sie nalicza bo prawo do urlopu nabiera sie z dniem 1 stycznia danego roku....tylko w przypadku 1 pracy urlop sie nabywa, a tak to nawet z dniem rozpoczecia nowej pracy masz tyle dni urlopu na ile masz umowe

ale niech tancerka jeszcze potwierdzi bo mi male przejelo iq

Edytowane przez SAMBAdiJANEIRO
Czas edycji: 2013-03-13 o 20:24
SAMBAdiJANEIRO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-13, 20:32   #190
zmienniczka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bojatoja Pokaż wiadomość
Super, że z maleństwem wszystko dobrze
Ja wizytę mam za tydzień i nie mogę się już doczekać
ja tez za tydzien
Cytat:
Napisane przez Papuga69 Pokaż wiadomość
Wiem że się nie zmieni, zdaje sobie z tego sprawę ale gdzieś tli się resztka nadziei Zastanawiam się czy gdy postawię sprawę jasno i powiem mu że ma ostatnią szansę na poprawę, wymienię mu czego oczekuję, co mi sie nie podoba i co ma zmienić to czy weźmie to sobie do serca.. (?) Chciałabym by wyczuł powagę sytuacji, nie wiem co mogę zrobić by na prawdę 'przestraszył' się konsekwencji , bo nie wierzę że nie zaboli go gdy nie będzie miał możliwości wychowywania dziecka..
ja powiem ci tak...bylam po slubie...po kilku mies zaczelo sie kompletnie pieprzyc...po ponad pol roku walki o nasze malzenstwo zrozumialam, ze nie ma to przyszlosci i nie wyobrazam sobie miec z nim dziecka...i coz...rozwodzimy sie. teraz stwierdzam ze to byla najlepsza decyzja jaka moglam podjac. LUDZIE SIE NIE ZMIENIAJA i uwierz mi, on sie nie zmieni...
Cytat:
Napisane przez Larysa88 Pokaż wiadomość
mam pytanie czy można brać lacibios femina? cholera nie jestem pewna ale no raczej tak - chyba mi się infekcja przyplątała no szlag!!! 3 lata temu miałam ostatnio i akurat teraz musiało :/
narazie posmarowałam clotrimazolum, zjem jakiś jogurt potem i w razie czego pojadę po lacibios.
lacibios dziala zapobiegawczo i wspomagajaco a nie leczy juz powstala infekcje.

Cytat:
Napisane przez Larysa88 Pokaż wiadomość
zakupiłam 2 opakowania lacibios femina, cena 17,50zł aż się zdziwiłam że tak mało no ale to dobrze
polecam poszukac na allegro-jak wyjezdzalam za granice kupilam za okolo 11 zl o ile dobrze pamietam
Cytat:
Napisane przez nena_milka Pokaż wiadomość
A co do dentysty... Chciałam iść teraz w PL ale ktoś mi podsunął pomysł, że w ciąży wiele zabiegów jest za darmo u dent. Np kanałówka, chociaż mam nadzieję, że mnie ominie...
Tylko teraz takie pytanie... Nie mam ubezp w Polsce, mam tylko norweskie. Ale podobno jest coś takiego jak 'ciężarna nieubezpieczona' bo każda ciężarna PODOBNO ma zagwarantowaną opiekę. true? Tylko co ja bym musiała temu dentyście pokazać? Jakieś zaświadczenie od polskiego lekarza? Norweską kartę ciąży? Jakieś pomysły jak to załatwić?
kanalowego ponoc sie w ciazy nie robi poniewaz nie robi sie zdjec RTG ktore sa do niego potrzebne. nie wiem jak to jest w norwegii ale w anglii dostaje sie specjalna karte ktora sie okazuje przy wizycie
Cytat:
hahah ja tak samo sie wyglupilam

Cytat:
Napisane przez dirtymagic85 Pokaż wiadomość
mam to samo...przesuszona sluzowka

wkleje jeszcze raz to co naskrobalam w starym watku nie majac pojecia o nowym :P

ja dzisiaj prawie zemdlalam pod prysznicem zrobilo mi sie slabo, mialam mroczki przed oczami i zaczelam sie trzasc szybko wyszlam spod prysznica i poczulam ze natychmiast musze usiasc na tron bo zaraz....zrobie pod siebie
poszlam sie przejsc...troszenke pomoglo ale nadal nie czuje sie najlepiej
pierwszy raz w ciazy mialam cos takiego...i nie powiem ze sie nie przestraszylam...co by bylo gdyby akurat mjego Bamboszka nie bylo w domu i bym fiknela? wole nawet nie myslec..

http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed>
zmienniczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-13, 20:34   #191
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SAMBAdiJANEIRO Pokaż wiadomość
wg mnie ilosc miesiecy od lutego do wrzesnia czyli 8 x 1,66
i na l4 tez normalnie sie nalicza bo prawo do urlopu nabiera sie z dniem 1 stycznia danego roku....tylko w przypadku 1 pracy urlop sie nabywa, a tak to nawet z dniem rozpoczecia nowej pracy masz tyle dni urlopu na ile masz umowe

ale niech tancerka jeszcze potwierdzi bo mi male przejelo iq
Wiem, ale pracowałam 10 miesięcy w pierwszej, a po 12 masz pełne 20 dni, stąd nie wiem, czy nadal nabywam, czy już ileś mam?

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days
Stary 2013-03-13, 20:40   #192
SAMBAdiJANEIRO
Zakorzenienie

Cytat:
Wiem, ale pracowałam 10 miesięcy w pierwszej, a po 12 masz pełne 20 dni, stąd nie wiem, czy nadal nabywam, czy już ileś mam?
niee w 1 pracy, ktora o ile dobrze przeczytalam rozpoczelas w kwietniu 2012 nabywalas co miesiac 1,66 dnia urlopu, wiec zebys mogla pojechac na dluzszy urlop musialas te dni zbierac przez kilka miesiecy... z dniem 1 stycznia 2013 dostalas juz automatycznie 20 dni urlopu i moglas 2 stycznia isc na 2 tygodniowy urlop, nie musisz juz nic nabywac... jeslibys wykorzystala w styczniu np 10 dni urlopu po czym sie zwolnila i poszla gdzie indziej to ten pracodawca bylby "stratny", a u nowego bys miala 10 dni dalej... tylko ze w roku nie moze to przekroczyc 20 dni... tu jak sie zatrudnilas 4 lutego to przysluguje ci z marszu urlop za 8 miesiecy i w zasadzie moglabys w pierwszym tygodniu wykorzystac caly urlop... jesli oczywiscie pracodawca podpisalby ci karte urlopowa
SAMBAdiJANEIRO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-13, 20:41   #193
tancerka212
Zakorzenienie

Cytat:

tancerka zamęczę Cię
nie słońce, teraz nie możesz wykorzystać 16 dni bo tamten styczniowy stosunek pracy się zakończył i tych 2 ze stycznia nie możesz już wykorzystać. Możesz się tylko domagać od poprzedniej firmy ekwiwalentu i to wraz z odsetkami od zaległości!
Teraz w obecnej pracy możesz korzystać tylko z tego co ci się tutaj należy czyli 1,66 razy 8 miesięcy czyli 14 dni. Wiesz teoretycznie pracodawca zawsze może dać ci więcej urlopu- więcej zawsze można dać, mniej nigdy w życiu!!!! czyli teoretycznie pracodawca może ci dać i 40 dni urlopu jeśli mu się zamarzy ale nie może ci urwać ani dnia!!!
aaa i na zwolnieniu czy nie na zwolnieniu- urlop należy ci się i koniec kropka. Stosunek pracy na zwolnieniu trwa więc i urlop za miesiące zwolnienia normalnie się liczy
męcz mnie ile chcesz- jak coś wiem to podpowiem
tancerka212 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-13, 20:43   #194
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tancerka212 Pokaż wiadomość
nie słońce, teraz nie możesz wykorzystać 16 dni bo tamten styczniowy stosunek pracy się zakończył i tych 2 ze stycznia nie możesz już wykorzystać. Możesz się tylko domagać od poprzedniej firmy ekwiwalentu i to wraz z odsetkami od zaległości!
Teraz w obecnej pracy możesz korzystać tylko z tego co ci się tutaj należy czyli 1,66 razy 8 miesięcy czyli 14 dni. Wiesz teoretycznie pracodawca zawsze może dać ci więcej urlopu- więcej zawsze można dać, mniej nigdy w życiu!!!! czyli teoretycznie pracodawca może ci dać i 40 dni urlopu jeśli mu się zamarzy ale nie może ci urwać ani dnia!!!
aaa i na zwolnieniu czy nie na zwolnieniu- urlop należy ci się i koniec kropka. Stosunek pracy na zwolnieniu trwa więc i urlop za miesiące zwolnienia normalnie się liczy
męcz mnie ile chcesz- jak coś wiem to podpowiem
Dzięki, co nie co mi pojaśniłaś
To muszę policzyć, ile dni sobie zaplanowałam

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days
Stary 2013-03-13, 20:46   #195
inwersja
dryfuję słowami

Cytat:
znów krew z nosa!
ja mam to samo. polecam wodę morską, nawilża i łatwiej nos oczyścić. i polecam też maść linomag. ja ją używam na noc, bo jest potwornie tłusta i ciężko oddychac i normalnie wytrzymać w dzień. jest trochę lepiej po tych specyfikach, nie czuć tak bardzo suchości w nosie, a do daje mniej krwi, lepiej się oddycha.

byłam u laryngologa to stwierdził, że łykanie rutinoscorbinu w tej sytuacji nie ma sensu. niestety kolejna dolegliwość ciążowa.

Boziu, dziś mam dla odmiany senny dzień po wczorajszych "atrakcjach"...
Stary 2013-03-13, 20:56   #196
ladanseuse14
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez inwersja Pokaż wiadomość
ja mam to samo. polecam wodę morską, nawilża i łatwiej nos oczyścić. i polecam też maść linomag. ja ją używam na noc, bo jest potwornie tłusta i ciężko oddychac i normalnie wytrzymać w dzień. jest trochę lepiej po tych specyfikach, nie czuć tak bardzo suchości w nosie, a do daje mniej krwi, lepiej się oddycha.

byłam u laryngologa to stwierdził, że łykanie rutinoscorbinu w tej sytuacji nie ma sensu. niestety kolejna dolegliwość ciążowa.

Boziu, dziś mam dla odmiany senny dzień po wczorajszych "atrakcjach"...
fajnie, że polecasz, zapewne sobie kupię bo mam cały czas suchy nosek a w nocy to już masakra

---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ----------

dziewczyny kupiłam sobie tą sukienkę
Stary 2013-03-13, 20:58   #197
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
fajnie, że polecasz, zapewne sobie kupię bo mam cały czas suchy nosek a w nocy to już masakra

---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ----------

Jak w środku suchy, to polecam Nozoil
I nawilżacz w pokoju

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days
Stary 2013-03-13, 21:00   #198
cotynato
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to cotynato

Cytat:
I nawilżacz w pokoju
Taki elektryczny? Masz?

Wymianka.
cotynato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-13, 21:04   #199
ladanseuse14
Zakorzenienie

Cytat:
I nawilżacz w pokoju
miałam lampę solną ale mi się zbiła
Stary 2013-03-13, 21:15   #200
Snow_White1
Wtajemniczenie

Cytat:

I bardzo dobrze, bo naprawdę ładnie w niej wyglądasz!
Stary 2013-03-13, 21:17   #201
ladanseuse14
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Snow_White1 Pokaż wiadomość
I bardzo dobrze, bo naprawdę ładnie w niej wyglądasz!
to dzięki wam ją kupiłam
Stary 2013-03-13, 21:19   #202
passion80
Zakorzenienie

pokażesz się jeszcze raz? czytałam wtedy na telefonie i zbyt dużo nei widziałam
Stary 2013-03-13, 21:22   #203
Snow_White1
Wtajemniczenie

Wrzucam zdjęcie pancurów: duży to Czesio, mały - Rysio
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg koty.jpg (79,0 KB, 44 załadowań)
Stary 2013-03-13, 21:26   #204
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Cytat:
mamy papieża 77 lat ma.. a podobno chcieli młodszego..
No ale wybrali tego.Cały czas przeczuwałam, że będzie ktoś z poza Europy, na pewno nie Włoch.
maharet1092 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-13, 21:28   #205
passion80
Zakorzenienie

Cytat:
śliczne sierściuchy!
Stary 2013-03-13, 21:39   #206
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
Taki elektryczny? Masz?
Mhm, mam taki:
http://www.euro.com.pl/nawilzacze/hb-uh1040.bhtml

A propos kotów, to jak znajdę, to wstawię Wam mojego Drania przytulającego się do Edzika jeszcze w brzuszku

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days
Stary 2013-03-13, 21:41   #207
83monia
Zakorzenienie

Karolina264 - kiedys gdzies czytalam ze z rozyczka akurat mozna zglosic sie do sanepidu i daja ciezarnym jakis zastrzyk z przeciwcialami (?). moze zadzwon i o tej ospie powiedz ze na poczatku ciazy jestes a nie wiesz czy przechodzilas i czy cos sie z tym robi

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-13, 21:43   #208
Lolaaaaaaa88
Zakorzenienie

Cytat:
[/COLOR]dziewczyny kupiłam sobie tą sukienkę
jeaaaaa!

---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ----------

Cytat:
ale piękne
Lolaaaaaaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-13, 21:44   #209
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:
Czy tylko mnie nie interesuje, kto został papieżem?
nie tylko

Cytat:
norweski lesny uwielbiam!

a to moja czorcica jak miala pol roku teraz z niej duuuze kocisko
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg HPIM4217.jpg (87,2 KB, 23 załadowań)
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-13, 21:45   #210
tancerka212
Zakorzenienie

Cytat:
ale milusińskie stworzonka nic tylko tulić i miętosić
tancerka212 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości