|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3661 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: MAMUSIE MARZEC/KWIECIEŃ 2013 Myjcie się dziewczyny, bo nie znacie dnia ani godz
no to mamy papieża Franka
w sumie az taka zbytnio wierząca nie jestem ... Lecz liczyłam po ciuchu na kogos ciut młodszego niz 76 lat no ale coz Włoch z pochodzenia ... no i zaskakujące Jezuita
|
|
|
|
|
#3662 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: MAMUSIE MARZEC/KWIECIEŃ 2013 Myjcie się dziewczyny, bo nie znacie dnia ani godz
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ostatnio o tym czytałam w różnych źródłach i octenisept jest zalecany tylko jak coś się dzieje, a jak wszystko wygląda ok, to nie trzeba niczym przemywać.
|
|
|
#3663 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie Argentyńczyk- cos mi tak wpadło w ucho. Sorce- Babo- życzę Ci wszystkiego najlepszego! heloł Tyram tylko do piątku, więc mam kołowrót w pracy żeby wszystko skończyć....plus kończe w domu - ech....
|
|
|
#3664 |
|
Zakorzenienie
|
w którymś z ostatnich m jak mama jak nie w ostatnim był artykuł o pielęgnacji pępka. oni polecali wodę z mydłem, octenisept tylko jak coś się dzieje, albo warunki nie są sprzyjające typu jakiś grzyb w mieszkaniu (?), a spirytus wg nich to już przeszłość. zgłupieć można. w szpitalach chyba octeniseptu używają.
|
|
|
|
|
#3665 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i włosy nie wypadają i w ogóle są w boskiej kondycji. Ale niestety to wszystko mija po ciąży![]() Aga gratuluję mieszkania ![]() Muszę przepakować torbę, bo przypomniało mi się, że mam taką dość sporą, to wpakuję do niej rzeczy swoje i małego, bo w tej co mam teraz to ledwo moje upchałam
|
|
|
|
|
|
#3666 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
... to można .w szpitalu używają octeniseptu . ja teraz też używam ,położna twierdzi ,że jednak fiolet lepszy ale zobaczymy.....
|
|
|
#3667 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tez o szarym mydle słyszałam, zobaczymy cos sie kupi.. ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Wlosy mi urosly, paznokcie tez..choc skora najbardziej mi sie podoba..i taka gladka na twarzy nawet
|
|
|
#3668 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Aaa dziś mi podali moją wartość AFI po raz pierwszy - 11. Cytat:
http://www.klr.pl/index.php?id=3&art=2259 Stosowanie alkoholu etylowego do odkażenia kikuta pępowinowego zarówno w warunkach szpitalnych, jak i w domu jest nieuzasadnione. Spośród przebadanych i dostępnych w Polsce preparatów antyseptycznych najszerszym spektrum przeciwbakteryjnym oraz największym bezpieczeństwem stosowania charakteryzuje się oktenidyna z fenoksyetanolem (preparat Octenisept). Wydaje się, że preparat ten jest szczególnie wskazany do odkażania kikuta pępowinowego w warunkach szpitalnych. Do pielęgnacji kikuta pępowinowego u zdrowych noworodków urodzonych o czasie i wypisanych do domu należy zalecać jedynie mycie czystą wodą i mydłem oraz osuszanie (tzw. sucha pielęgnacja). Zastosowanie preparatu antyseptycznego jest wskazane tylko w wyjątkowych przypadkach, wymagających ścisłego przestrzegania zaostrzonych zasad higieny. Rodziców należy koniecznie przeszkolić w zakresie stosowania suchej pielęgnacji kikuta pępowinowego oraz rozpoznawania objawów zapalenia pępka, zwracając szczególną uwagę na potrzebę zachowania odpowiedniej higieny Reasumując, z badań wynika, że smarowanie czyś wydłuża cały proces a nie skraca, a Octeniseptu używają w szpitalach ze względu na specyficzne szpitalne warunki ( dużo ludzi, choroby ble ble )
Dziedzic Edytowane przez ObserwujeCie Czas edycji: 2013-03-13 o 21:01 |
||
|
|
|
|
#3669 | |
|
Rozeznanie
|
W końcu udało mi się Was nadrobić.
vilga ![]() klementynka ![]() Sorceresss najlepszego ![]() wolanin1 witaj ![]() Cytat:
kurczaki, a miałaś przed ciążą jakieś problemy z siatkówką? Czy teraz Ci to wyszło? Ja też okularnica i muszę iść na kontrolę ![]() Dziewczynki, a pierzecie swoje nowe koszule? Dziś przyszły i tak się właśnie zastanawiam czy wrzucić je do prania czy nie. No i po wizycie.... z 0,5 cm rozwarcia zrobił się centymetr. Szyjka długa i twarda. Zapis ktg w porządku, żadnych skurczy. Jeszcze przez dwa tygodnie mam leżeć, a potem mogę już spokojnie rodzić Trochę zdziwiona jestem no ale co tam. Myślałam, że donoszona ciąża to skończony 38 tydzień.
|
|
|
#3670 |
|
Zakorzenienie
|
hihi - ''Bergoglio urodził się w Buenos Aires, 76 lat temu w rodzinie włoskich emigrantów....''
wiec po krotce kazda z nas ma racje ![]() boshe zjadlam 3 Banany ... popilam herbata i Pekam hahaaaa no i zapomnialam sie wam pochwalic .. ze jak weszlam na zaplecze w pracy to kolega powiedzial mi '' jak ty slicznie wygladasz '' yhmm od razu mi sie samoocena podniosla CO do starchu przy porodzie KULEZANKO nie jestes sama SAMA MAM minimalny prog bolowy .... wiec zobaczymy jak to bedzie - byle tylko w domu wytrzymac do 6cm .. bo zdarzylo sie tak kolezance ze ja z 4cm chcieli odeslac do domu ... no ale jak srednio co dzien rodzi sie ok 10-15 dzieckow jak sie nie dziwie |
|
|
|
|
#3671 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
myślę, że tak jest te warunki szpitalne wymuszają stosowanie..no nie wiem czy kupimy Octenisept.. sie okaze..
|
|
|
#3672 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
hihi ale już lepiej nic nie mówię, bo to kontrowersyjny temat tutaj Cytat:
A jak u diabetologa, czy coś źle skojarzyłam, że też się wybierałaś ? Cytat:
|
|
|
#3673 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
__________ co myślicie o takim laktatorze? ma któraś? http://allegro.pl/laktator-reczny-ak...062974682.html |
|
|
|
|
|
#3674 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=moni_ka.g;39752961]zawsze piorę wszystkie swoje nowe ciuchy, koszule też poprałam.
A ja nigdy nic nowego nie pralam wiec moich koszulek tez nie piore |
|
|
|
|
#3675 |
|
Wtajemniczenie
|
Wiecie co? Spakowałam torbę w wersji minimum
Zakładam, że jutro ją będę wypakowywać Coli mi się chce... o jak mi się chce takiej puszeczki coca-coli... mmm.... muszę ją zastąpić malinką ![]() OC, jak po wizycie u gina? Coś więcej niż AFI wiesz? ![]() Papież Franek - fajne imię przybrał sobie
Terry Pratchett Edytowane przez Sorceresss Czas edycji: 2013-03-13 o 21:27 |
|
|
|
|
#3676 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zasięgałam opinii kilku mamuś i bardzo sobie go chwalą. Nawet moja ciocia co jest pielęgniarką na noworodkach, polecała mi octanisept. |
|
|
|
|
|
#3677 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
na pierwszej wizycie ginek mi powiedział że w moim przypadku to najlepiej tak koło 12 było by przytyć, ale jak więcej będzie to też spoko. Dobrze że wyrozumiały jest bo chyba przekroczę tą 12stke Miejmy nadzieję że te ostatnie 1,5 miesiąca już tak bardzo się nie tyje Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
no i lubię jak rzeczy są wyprane i tak miło czystością pachną![]() Dziewczyny w piątek ma przyjść pierwszy raz położna środowiskowa. Nie wiem czy coś trzeba przygotować czy nie? Miałyście takie wizyty przedporodowe. W ogóle to nie wiem jak się zachować, może jakieś ciasto upiekę. Zawsze to milej będzie przy herbacie i ciachu pogadać
|
|
|
#3678 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja nie kupuję nic - stara szkoła - pilnowanie żeby było w tej newralgicznej strefie sucho... Dopiero jak się będzie coś dziać (odpukać) pomyślę nad jakimś specyfikiem ![]() W ogóle mam wrażenie, że ja jakoś tak mam kupione minimum z minimum... Większość rzeczy mam zapisane "W RAZIE POTRZEBY KUPIĆ"
|
|
|
|
#3679 |
|
Zakorzenienie
|
Podobno można go stosować na rany itd.. nie wiem, ja sie do tej pory wstrzymywalam wiec zobaczymy
moze kupie ten octe..może w szpitalu cos powiedza .. najpierw urodzic - mam misje... jeszcze troszkę, ale dzis mialam stracha to sobie wyobrazam co bedzie jak BEDZIE![]() ![]()
|
|
#3680 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
W zeszłym tygodniu byłam. Wszystko generalnie ok, ale cukry na czczo jej się trochę nie podobały. Doradziła żeby jeść zamiast np jednej suchej wasy i jogurtu to dwie tekturki. No i jak na razie skutkuje (odpukać) Poza tym chyba też doszłam do tego etapu, że cukry maleją bo w dzień mam dwucyfrowe wyniki ... i oby tak już zostało Okej, przekonałyście mnie i wypiorę koszulinki
|
|
|
#3681 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzis pojadlam pryncypalki maz kupil, i niedawno pomarancza i kanapke z pomidorem.. i najwyzej jablko zjem, na obiad byla kura z surowka ziemniaczkami i zupa piecarkowa, taki zesmy obiad zrobili...Tak siara, od miesiaca mam czesciej, wkladki beda potrzebne... to prawda ze przy cc troche sie laktacja moze opóźnić czy cos w tym stylu![]() Do mnie nie przychodzi polozna a chcialabym, mam mame znajomej i nie wiem moze zaprosic.. nie wiem jak z tym jest czy to sie jakos zalatwia.. ja piore ciuchy ze sklepu (choc pare razy mi sie zdarzylo, ze nie pralam) dla malego wszystko pralam.. z ciucha to 2 razy, maja taki zapach.. a troche w ciucholoandii nabylam rzeczy, mam nawet zdjecia niektore super rzeczy
|
|
|
#3682 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiadomo, jak najmniej chemii - to jest najlepsze dla maluszka. |
|
|
|
|
|
#3683 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A poza tym na wizycie wszystko ok, przepływy, wody, łożysko.. no i prawie 3700 - obstawiam wynik finalny ok 4100 Cytat:
![]() Cytat:
super
Dziedzic Edytowane przez ObserwujeCie Czas edycji: 2013-03-13 o 21:56 |
|||
|
|
|
|
#3684 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczynki pralyscie cos w koncentratach dla dzieci mleczkach, zmiekczaja materialy???
|
|
#3685 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i nie wiem czy jest się czym przejmować ??Lekarz jakoś nigdy mnie o to nie pytał, więc może nie mam co panikować ?? jak To jest u Was?? |
|
|
|
|
|
#3686 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ---------- Cytat:
|
|
|
#3687 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
|
|
|
|
#3688 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam siare od ... 4 miesiaca!!
Dzwonilam do gina, kazal duzo lezec i w piatek przyjechac chyba, ze bede miec jakies skurcze to szybciej. Ale na razie leze i jest w miare ok. Maly sie strasznie naciaga ale idzie wytrzymac. Nie mam na nic smaku z tych nerwow. |
|
|
|
|
#3689 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ciesze sie.. nie znam sie na wynikach ale pewnie trzeba bardziej dbac o to co sie je.. ![]() ---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- Cytat:
|
|
|
#3690 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak masz fotki ciuszków to dawaj na forum Miałam próbki Loveli do prania i nie widzę różnicy czy to proszek czy płyn. Cytat:
Cytat:
Idę spać kobitki miłych i przespanych nocek życzymy z Tomaszkiem
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:18.

obiorę jutro strategię 
jak octenisept to chyba i gaziki jałowe by się przydały.

Na początku zakładałam, że przytyję max 10 kg, a tu już 9 na plusie, a jeszcze 1,5 miesiąca zostało