Mundurki dla NAUCZYCIELI - kto jest za??? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-03-21, 22:37   #91
Fioletto
Rozeznanie

Dot.: Mundurki dla NAUCZYCIELI - kto jest za???

Tatty, nauczyciel, który po prostu uczy, stoi z racji swojej wiedzy i doświadczenia wyżej w hierarchii szkolnej niż uczeń, który dopiero tę konkretną wiedzę ma posiąść. i nie chodzi tutaj o szefowanie, czy też kontrolowanie

argumenty typu: skoro ja muszę, to i inni też są- wybacz- trochę dziecinne.
pełnej demokracji w stylu "wszyscy równi" po prostu nie da się zaprowadzić w szkołach. uczeń nie poprowadzi lekcji, a i nauczyciel nie będzie zgłaszał się, kiedy będzie chciał coś powiedzieć klasie.

[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;3974414]oj, to chyba jeszcze nie widziałaś paru szkół w Białymstoku, czyli mojej lub paru innych koleżanek[/quote]

ok. postaram się umieszczać w każdej mojej wypowiedzi dopisek: proszę o uwzględnienie marginesu błędu z dokładnością do paru sytuacji/ osób, które stanowią wyjątek

.... Das also war des Pudels Kern!

Fioletto jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-22, 12:17   #92
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Fioletto Pokaż wiadomość
ok. postaram się umieszczać w każdej mojej wypowiedzi dopisek: proszę o uwzględnienie marginesu błędu z dokładnością do paru sytuacji/ osób, które stanowią wyjątek
nie chcę się zamocno czepiać czy coś, ale to wcale nie tak mało osób. u mnie w miarę normalnie ubierają się tylko nauczyciele (faceci), starsze nauczycielki no i parę młodych. reszta to prawie codziennie nosi miniówki albo wydekoltowane bluzki.

wiem też że to jest wątek o mundurkach dla nauczycieli, a nie dla uczniów. poprostu chciałam porównać. ucznia, który musi nosić mundurek, chociaż nie chce i nauczyciela, który nie musi nosić mundurka bo nie chce.
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-22, 12:25   #93
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Ja bym zbytnio nie wyjeżdżała z porównaniami typu: skoro lekarz/pielęgniarka nosi, to czemu nie nauczyciel. Lekarz, pielęgniarka, kosmetyczka to są zawody, gdzie obowiązuje czystość. Kitel ma być świeży, wyprany, wykrochmalony (teoretycznie, bo wiadomo jak to w praktyce bywa), żeby nie przenosić szpitalnych zarazków na ubraniu i na odwrót, nie przynosić do szpitala bakterii z zewnątrz.
Policjant, strażak noszą swoje stroje, bo muszą być rozpoznawalni z daleka, muszą wyglądać charakterystycznie, żeby w razie czego można było ich wezwać, czy wiedzieć do kogo się zwrócić. Kominiarz nosi swój strój, żeby było mu wygodnie i żeby nie brudził zwykłych ubrań.
Nauczyciela wśród dzieciaków najczęściej łatwo rozpoznać, zdarzają się nauczyciele np. w liceum zaraz po studiach, których można pomylić, ale po kilku lekcjach uczniowie już wiedzą, że to nauczyciel, nie ma więc potrzeby, żeby miał jakiś specjalny strój. Poza tym, nauczyciel za naganny strój może dostać reprymendę od dyrektora i się raczej przejmie, bo ma więcej do stracenia. Uczniowie nagany w dzienniku mają zazwyczaj w głębokim poważaniu i jedna w tę, czy we wtę za zły strój to dla nich żadna tragedia i dlatego trzeba ich czymś przywołać do porządku. Są naprawdę fajne projekty mundurków, nikt nie mówi, żeby młodzież okuć w jakąś babciową zbroję.
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-22, 12:44   #94
anix
Raczkowanie

GG do anix

Cytat:
Napisane przez Fioletto Pokaż wiadomość
argumenty typu: skoro ja muszę, to i inni też są- wybacz- trochę dziecinne.
pełnej demokracji w stylu "wszyscy równi" po prostu nie da się zaprowadzić w szkołach. uczeń nie poprowadzi lekcji, a i nauczyciel nie będzie zgłaszał się, kiedy będzie chciał coś powiedzieć klasie.
Cytat:
Napisane przez Impersona Pokaż wiadomość
Ja bym zbytnio nie wyjeżdżała z porównaniami typu: skoro lekarz/pielęgniarka nosi, to czemu nie nauczyciel. Lekarz, pielęgniarka, kosmetyczka to są zawody, gdzie obowiązuje czystość. Kitel ma być świeży, wyprany, wykrochmalony (teoretycznie, bo wiadomo jak to w praktyce bywa), żeby nie przenosić szpitalnych zarazków na ubraniu i na odwrót, nie przynosić do szpitala bakterii z zewnątrz.
Policjant, strażak noszą swoje stroje, bo muszą być rozpoznawalni z daleka, muszą wyglądać charakterystycznie, żeby w razie czego można było ich wezwać, czy wiedzieć do kogo się zwrócić. Kominiarz nosi swój strój, żeby było mu wygodnie i żeby nie brudził zwykłych ubrań.
Nauczyciela wśród dzieciaków najczęściej łatwo rozpoznać, zdarzają się nauczyciele np. w liceum zaraz po studiach, których można pomylić, ale po kilku lekcjach uczniowie już wiedzą, że to nauczyciel, nie ma więc potrzeby, żeby miał jakiś specjalny strój. Poza tym, nauczyciel za naganny strój może dostać reprymendę od dyrektora i się raczej przejmie, bo ma więcej do stracenia. Uczniowie nagany w dzienniku mają zazwyczaj w głębokim poważaniu i jedna w tę, czy we wtę za zły strój to dla nich żadna tragedia i dlatego trzeba ich czymś przywołać do porządku. Są naprawdę fajne projekty mundurków, nikt nie mówi, żeby młodzież okuć w jakąś babciową zbroję.

Jak najbardziej zgadzam się z dziewczynami. Nauczyciel jakby nie było jest nad uczniem i stawianie znaku równości (typu: skoro ja muszę, to oni też) między nimi jest trochę bez sensu. Jakaś hierarchia powinna być zachowana.
Ja chcę Cię mieć
Przy sobie
I nie wiem
Czemu ... "
anix jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-22, 13:29   #95
Ludowa
Zakorzenienie

[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;3974352]to wg mnie przesada. ja też się nie dopraszałam mundurków.
zresztą dziwi mnie powiedzenie że nauczyciel to szef ucznia. szef to mocno przesadzone. dla mnie szefem jest dyrektor. a wychowawca to kontroler. raczej tak bym się wyraziła a nauczyciel powinien poprostu uczyć a nie szefować. tylko nie zrozumcie mnie źle.[/quote]

Tatty, litości, tamten post to była ironia przecież

Nauczyciel jest szefem ucznia. Jakby nie było, uczeń robi to, czego chce nauczyciel (oczywiście w kwestii nauki ), a więc jak inaczej bez zbędnego łagodzenia nazwać taką relację?

Cytat:
Tak jest

Ludowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-22, 13:53   #96
syntagma
Zakorzenienie

Tak wszystko super, ale nikt nie odniosl sie do tego aspektu, o ktorym ja pisze. Nie mowie o tym, ze uniform jest, aby sie wyrozniac.

No ale niewazne, widze, ze ja sobie a wszyscy sobie.
syntagma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-22, 13:57   #97
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
Napisane przez syntagma Pokaż wiadomość
Tak wszystko super, ale nikt nie odniosl sie do tego aspektu, o ktorym ja pisze. Nie mowie o tym, ze uniform jest, aby sie wyrozniac.

No ale niewazne, widze, ze ja sobie a wszyscy sobie.
syntagma- a nie uważasz, że tą barierą powinno być już samo nauczycielskie biurko, dziennik. Wystarczy sama świadomość, że ta osoba jest od tego, żeby nas nauczyć i ocenić jak wiele już umiemy, oraz ma nas niejako wychować. Nauczyciel nigdy nie będzie kumplem, choćby udawał , że nim jest, a jeśli jest to belfer typu "pijemy, palimy, klniemy i świntuszymy razem", to za przeproszeniem gówno, a nie nauczyciel i zupełnie do tej pracy się nie nadaje. Tu nie chodzi tylko o strój, ale o podejście do uczniów i swojego zawodu. Nawet jeśli nauczyciel nosi jeansy i kolorowy sweter, ale potrafi zachować się jak na nauczyciela przystało i potrafi od początku postawić barierę, to wierz mi, nikogo nie będzie obchodziło, czy ma na sobie luźny strój, czy jakiś uniform.
Stary 2007-03-22, 14:05   #98
syntagma
Zakorzenienie

Impersona - powinno oczywiscie. Ale wielu sie jednak wydaje, ze nauczyciel to im rowny i moga wszystko. Moze gdyby nauczycielem nie byla Pani Basia, w krotkiej spodniczce i bluzce w panterke - tylko osoba ubrana w stroj oficjalny, urzedowy (jak policjant) wzbudzaloby to choc u niektorych choc ociupinke respektu i poczucia - nie mozesz sobie jechac jak z kolezanka, nie wyglada jak Twoja kolezanka - nie jest Twoja kolezanka.

Moze...

Dopisek: zeby nie bylo, ze sobie przecze: jestem przeciwna ogolnie mundurkom narzucanym z gory, ale powinny byc zasady: stroj musi byc oficjalny. Mam na mysli tylko tych nauczycieli pracujacych ze starszymi uczniami.
Stary 2007-03-22, 14:12   #99
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
Impersona - powinno oczywiscie. Ale wielu sie jednak wydaje, ze nauczyciel to im rowny i moga wszystko. Moze gdyby nauczycielem nie byla Pani Basia, w krotkiej spodniczce i bluzce w panterke - tylko osoba ubrana w stroj oficjalny, urzedowy (jak policjant) wzbudzaloby to choc u niektorych choc ociupinke respektu i poczucia - nie mozesz sobie jechac jak z kolezanka, nie wyglada jak Twoja kolezanka - nie jest Twoja kolezanka.

Moze...
Widzisz, a ja uważam, że jak ktoś ma podejście do tego, że nauczyciel jest mu równy, to żaden uniform tego nie zmieni, bo nie jest to kwestia stroju, tylko wychowania. Pani Basia w panterce jeśli lat ma 40, to nie jest koleżanką, jest dorosłą kobietą, nauczycielką w panterce i tyle. Pani Basia w panterce jeśli lat ma 25 i dopiero skończyła studia też koleżanką nie jest , bo nie siedzi w ławce i nie figuruje na liście obecności, jest po prostu młodą nauczycielką, ale skończyła studia i przeszła (teoretycznie) wszelkie kursy, żeby nas nauczać i należy jej się szacunek. To jest kwestia wychowania i nastawienia.
Stary 2007-03-22, 14:17   #100
Fioletto
Rozeznanie

równie dobrze można spekulować, że ubranie nauczycieli w mundurki wywoła efekt przeciwny od zamierzonego, a mianowicie, że uczniowie będą mieli poczucie "odegrania się" na nauczycielach na zasadzie chcieliście nas wcisnąć w te sztywne ciuchy, to teraz macie. i dobrze wam tak

Stary 2007-03-22, 14:17   #101
syntagma
Zakorzenienie

Moze moje nastawienie jest rzeczywiscie zbyt naiwne. Niestety braku kultury tak latwo zmienic nie mozna.

Fioletto - tez fakt..

No coz, do problemow jakie sa w szkole nie ma co sie zabierac z d*** strony, a dywagacje o mundurkach sa poniekad takim wchodzeniem do domu przez okno na strychu. Nie na tym skupic sie trzeba
Stary 2007-03-22, 14:18   #102
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
Niestety braku kultury tak latwo zmienic nie mozna.
dlatego uważam, że mundurki też w tym nie pomogą
Stary 2007-03-22, 14:19   #103
Fioletto
Rozeznanie

Cytat:
Niestety braku kultury tak latwo zmienic nie mozna.
zgadzam się, niestety.
i bardzo nad tym ubolewam

Stary 2007-03-23, 07:54   #104
Konto usunięte

Cytat:
syntagma- a nie uważasz, że tą barierą powinno być już samo nauczycielskie biurko, dziennik.
ehh, niektórzy piszą, że znakiem rozpoznawczym powinien być dziennik, tak samo jak u policjanta pałka czy odznaka. biurko to też znak rozpoznawczy tak jak radiowóz u policjanta, ale on ciągle w nim nie siedzi.
jak np. rodzic przycodzi do szkoły, a nauczyciel nie ma z sobą dziennika, to łatwo go pomylić z uczniem lub rodzicem innego dziecka (zależy od wieku).
myślę że o to chodzi dla syntagmy i jest w tym trochę racji
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-23, 07:56   #105
Konto usunięte

mam nadzieję że dobrze to zrozumiałam
Stary 2007-03-23, 10:05   #106
syntagma
Zakorzenienie

tatty - nie nie chodzilo mi o "znak rozpoznawczy" w ogole
Stary 2007-03-23, 10:53   #107
marcelina73
Wtajemniczenie

Widuję nauczycieli z gołymi brzuchami (!), dekoltami, w super mini, ba - ze stringami na wierzchu.
Albo ubranych niechlujnie lub z mega miakjażem i mega tipsami.
Tak, jak i urzędników i innych pracowników - ludzi w stroju absolutnie nieodpowiednim do miejsca i czasu.
Odgórne mundurki to przesada, ale skoro dyrektorzy, zwierzchnicy, nie egzekwują odpowiedniego w danej pracy wyglądu, może potrzebny jest ministerialny nakaz? Jak w kwestii używania komórek na lekcjach?
marcelina73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-23, 11:15   #108
Konto usunięte

Cytat:
tatty - nie nie chodzilo mi o "znak rozpoznawczy" w ogole
sorka, najwidoczniej nie zrozumiałam twojej wypowiedzi zdarza mi się czasami
Stary 2007-03-23, 17:47   #109
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez marcelina73 Pokaż wiadomość
Widuję nauczycieli z gołymi brzuchami (!), dekoltami, w super mini, ba - ze stringami na wierzchu.
Albo ubranych niechlujnie lub z mega miakjażem i mega tipsami.
Tak, jak i urzędników i innych pracowników - ludzi w stroju absolutnie nieodpowiednim do miejsca i czasu.
Odgórne mundurki to przesada, ale skoro dyrektorzy, zwierzchnicy, nie egzekwują odpowiedniego w danej pracy wyglądu, może potrzebny jest ministerialny nakaz? Jak w kwestii używania komórek na lekcjach?
Marcelino, a może starczyłby nakaz dyrekcji? Dlaczego wszyscy mamy odpowiadać za nieodpowiednio ubranych ludzi?
A co do komórek - już o tym w watku pisałam. Nie można niektórych rzeczy uogólnić, i akurat włączona komórka w czasie lekcji u nauczyciela jest jedną z nich
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości