Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012 - Strona 161 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna 1 1,59%
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały 33 52,38%
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają 1 1,59%
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają 0 0%
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały 3 4,76%
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek 0 0%
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! 23 36,51%
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... 0 0%
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. 2 3,17%
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-03-15, 21:29   #4801
natusiakac21
Raczkowanie

Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012

Cytat:
Napisane przez agatka661 Pokaż wiadomość
Lacze sie w bolu nieposiadania pieknego ciala oraz braku @. Wywoluje juz 3ci raz;/ Dopiero x3 mialam odkad skonczylam karmic;/ hormony niby ok, wsyztko przez taczyce. Takze dzis znowww luteinaa....
Lec zrobic badania ....
no zrobiąłm badania prolaktnę, tsh ft3 i ft4 i nib ok tylko nie wiem jeszcze jaki stosunek musi być ft3 do ft4 żeby wykluczyć hashimoto. Jeszce poszłabym na usg tarczycy bo kiedyś robiłam i wyszły mi 4 małe guzki, ale jakoś się zebrać nie mogę, a do gina już w środę idęMiesiączkę dostałam jak jeszce karmiłam w sierpniu, we wrześniu i w listopadzie i od tamtej pory cisza.
Cytat:
Napisane przez izotropia Pokaż wiadomość
ja biorę Krystianka rano do łóżka, ale już nie śpię.. ale łóżko dosunęliśmy do ściany więc nie wlezie w szczelinę jak kiedyś... ale na święta mamy jechać na wieś i nie wiem jak to będzie ze spaniem, bo będziemy razem na łóżku spać, tzn on pewnie pod łóżkiem... albo na środku pokoju... ale może mieć to po mnie, ja zawsze z łóżka spadałam teraz też się zdarza że się budzę bo czuję że lecę.. jak byłam mała to ponoć spałam z bratem ja od ściany, a rano i tak się obudziłam na podłodze..

grające stoliczki są fajne, Krystianek zajmuje się tym na godzinę mamy coś takiego http://www.sklepikdzieciecy.pl/muzyc...es-p-1375.html narazie jesteśmy na II etapie a w pierwszym nie miał zamontowanej tej zielonej deseczki bo się nie mieścił.. ale my to kupowaliśmy na mikołaja - tzn babcia kupowała bo dała kasę i kazała nam coś wybrać.. i takie coś znalazłam sprawdza się choć mogłoby mieć więcej przycisków... ale dla mnie plusem było to że rośnie z dzieckiem

a my nie mamy nic z ikea...

u nas też jest jeden taki kontakt, zobaczymy czy młody się nim zainteresuje... póki co daleko nie śmiga

zabezpieczenia na szafki, cóż nie wiem czy to działa znajomi co mają dzieci opowiadają jak po pewnym czasie dzieciaki to rozbrajają.. nawet dziś koleżanka wrzuciła filmik jak jej 13 miesięczny synek otwiera zabezpieczoną szafkę zabezpieczenie było takie http://allegro.pl/zabezpieczenie-sza...093072169.html jak się nie dało pociągnąć za gałkę to dziecko podniosło tą zapadkę i gotowe

ja też naiwnie wierzę, że jak będę powtarzać, że nie wolno to sobie odpuśc i póki co stosuję Twoją metodę i... narazie działa, choć nie, nie wiem czy mnie słucha czy traci zainteresowanie szafką na rzecz firanki

brzuchy, ehh temat rzeka, ćwiczę trochę, ale szału nie ma.. i pewnie nie będzie jak nie zmienię diety, ale gotować 3 obiadów dziennie - no nie zdzierżę.. nie lubię gotować ;( ale coraz bardziej przymieżam się do 1200 lub 1500kcal kiedyś stosowałam 1200 i schudłam, ale nic nie ćwiczyłam ale był efekt i nie głodowałam... ) z tym, że nie liczyłam tak dokładnie... zawsze było więcej.. może się przerzucę

ja też w domu w dresie włosy w kitkę związane... no szału nie robię, ale mi wygodnie wiecie.. ja się nie maluję wcale, no nie potrafię
też mam tą zabawkę tylko w innych kolorach i Antoś jej nie lubi, taki zwykły stoliczek interaktywny też mam i też leży nieużywany. Może kiedyś się będzie bawił tymi wszstkim rzeczami, a jak nie to trudno, już przestała na szczęście kupować najróżniejsze zabawki.

Moje dziecie się zaziębiło dostał kaszlu i katarku i się budzi co chwila. Mam nadzieję, że to nic poważnego i że minie tak samo szybko jak przyszło
natusiakac21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-15, 21:53   #4802
_millena
Zadomowienie

Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012

co gotujecie na sobotni obiad ????
dla siebie , dzieci.. wszytko jedno

_millena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-15, 21:55   #4803
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
Stokroteczko my mamy taki stolik- I jestesmy bardzo zadowoleni Tzn Leon )
Polecam <albo sie go odwraca i ma 10 klockow, mozna ukladac, albo na drugiej stronce pianinko i rozne inne, paninko sie odpina i mozna je polozyc na dywanie samo>
http://www.google.pl/imgres?um=1&hl=...22&tx=57&ty=88

http://allegro.pl/stolik-edukacyjny-...100583008.html
Dzięki taki też fajny

Cytat:
Napisane przez natusiakac21 Pokaż wiadomość

mój też się przesatwił i wstaje o 5, ale dam mu jeść i dalej pójdzie spać w weekend. W ogóle to on dużo śpi bo chodzi spać najdalej 18.30, a z godzinną przerwą do 10 czasem pośpi

u nas okropna zima, zasypało, zimno i okropny wiatr, a dziś jak odwoziłam teściową (niestety pracuje koło nas i codziennie ją wozimy, a że mój TŻ ma popołudniówki to mnie ten zaszczyt kopnął) to wpadłam w poślizg, na sczęście daleko od drogi bo koło domu, ale się zestresowałam
aaaaa i ja się maluję codziennie, znaczy się ja to i tak używm tylko kremu do twarzy i tuszu, ale muszę bo mam dosłownie przezroczyste rzęsy i źle się czuje bez tuszu, a po domu to w legginsach chodzę
od 18,30 do 10, pięknie. Paula dziś pospała dwa razy po 1,5godz i teraz zasnęła dopiero po 21, oczka jak pięciozłotówki i uśmiech od ucha do ucha.
Jak tak samo jak Ty, tylko krem do twarzy i tusz do rzęs ...chciałam napisać. że się nie maluję bo jestem taka piękna że nie muszę

Cytat:
Napisane przez izotropia Pokaż wiadomość
ja biorę Krystianka rano do łóżka, ale już nie śpię.. ale łóżko dosunęliśmy do ściany więc nie wlezie w szczelinę jak kiedyś... ale na święta mamy jechać na wieś i nie wiem jak to będzie ze spaniem, bo będziemy razem na łóżku spać, tzn on pewnie pod łóżkiem... albo na środku pokoju... ale może mieć to po mnie, ja zawsze z łóżka spadałam teraz też się zdarza że się budzę bo czuję że lecę.. jak byłam mała to ponoć spałam z bratem ja od ściany, a rano i tak się obudziłam na podłodze..

grające stoliczki są fajne, Krystianek zajmuje się tym na godzinę mamy coś takiego http://www.sklepikdzieciecy.pl/muzyc...es-p-1375.html narazie jesteśmy na II etapie a w pierwszym nie miał zamontowanej tej zielonej deseczki bo się nie mieścił.. ale my to kupowaliśmy na mikołaja - tzn babcia kupowała bo dała kasę i kazała nam coś wybrać.. i takie coś znalazłam sprawdza się choć mogłoby mieć więcej przycisków... ale dla mnie plusem było to że rośnie z dzieckiem

ja też naiwnie wierzę, że jak będę powtarzać, że nie wolno to sobie odpuśc i póki co stosuję Twoją metodę i... narazie działa, choć nie, nie wiem czy mnie słucha czy traci zainteresowanie szafką na rzecz firanki
u nas nie wchodzi w grę przysunięcie łóżka do ściany.Wasz stoliczek też fajny

Nasz ślub:
http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png

Jesteśmy razem od:
http://s1.suwaczek.com/200706022338.png

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
stokroteczka777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-15, 22:00   #4804
_millena
Zadomowienie

dajecie dzieciom już mięso w kawałkach ? tzn wiecie, nie chodzi mi o wkrajanie do zupy, tylko o mięso podane na drugie danie .. , zastanawiam się czy Borys zjadłby z chęcia ziemniaki z gotowanym kurakiem :/

Stary 2013-03-15, 22:14   #4805
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
Napisane przez _millena Pokaż wiadomość
dajecie dzieciom już mięso w kawałkach ? tzn wiecie, nie chodzi mi o wkrajanie do zupy, tylko o mięso podane na drugie danie .. , zastanawiam się czy Borys zjadłby z chęcia ziemniaki z gotowanym kurakiem :/
Paulina na pewno by jeszcze nie zjadła Ja mięsko kroję, a właściwie siekam nożem i no mieszam z zupką lub drugim daniem. Dałam jej samo mięsko posiekane na spróbowanie, to za suche chyba było i pluła. A kuraka jakiego masz zamiar dać? Ze sklepu czy takiego wiejskiego? Bo ja mam od mamy wiejskiego i jak mam go gotować to mam dość, gotuję z trzy godz mały kawałek a toto cały czas twarde

---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ----------

Byłyśmy wczoraj u lekarza z powodu choroby i przy okazji mieliśmy skontrolować wagę, bo Paula od ok 20 listopada do ok 20 lutego przytyła tylko 1kg i lekarka gadała że to mało, pisałam o tym. Teraz ją zważyła, czyli po prawie miesiącu od 20lutego i ona nic nie przytyła. Kurcze, Paula lubi jeść, je dużo, wygląda dobrze, nie jest chuda, ma okrąglutkie policzki, ma trochę ciałka. patrzała na mnie jakbym ją głodziła. Moje dziecko nie dało by się zagłodzić. Dała skierowanie na morfologię, żelazo i mocz. Ale to za dwa tyg mam zrobić jak wyzdrowieje, a jej teraz już nic nie jest. Kurcze, myślicie, że to źle że ta waga tak jej stoi w miejscu? Ja wiem, że teraz dzieci już nie będę tak szybko przybierały na wadze, ale żeby tak nic w ciągu miesiąca i 1kg przez 4miesiące?

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
Stary 2013-03-15, 22:18   #4806
natusiakac21
Raczkowanie

Cytat:
co gotujecie na sobotni obiad ????
dla siebie , dzieci.. wszytko jedno
ja dla nas robię jutro torcik z mięsa mielonego z tego przepisu http://www.smaczny.pl/forum/topic/39...esa-mielonego/ jest naprawdę pyszny i do tego surówka jakaś dobra, najlepiej z białęk kapusty lub marchewki, co kto lubi, a dla młodego mam ogórkową Agaty
Cytat:
mój jadł w kawałkach kurczaka i bardzo mu smakowało, do tego ziemniaczki i marchewka z groszkiem
Stary 2013-03-15, 22:19   #4807
Ewunia_1984
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez benka99 Pokaż wiadomość
dziewczyny czy jak siedzicie z dziećmi w domu cały dzień to się malujecie/czeszecie jakoś ładnie i ubieracie? Czy dresy i zero makijażu?
U mnie ładny dresik i makijaż, ale to tylko żeby zawsze ładnie wyglądać dla męża A jak go nie ma....opaska na włosach, reszta włosów spięta, wyciągnięta bluza i grube sresowe spodnie

Cytat:
Napisane przez stokroteczka777 Pokaż wiadomość
My chcieliśmy kupić ma święta stoliczek grający, ale może ta kostka będzie lepsza? Stoliczek testowaliśmy u znajomej i Paula była zachwycona. ale przewracała go, a kostkę mogła by sobie przewracać
co sądzicie o grających stoliczkach? http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...9QEwBg&dur=334
My mamy ten stoliczek i Mała bawi się nim już 3 miesiąc. Jak dla nas jest super.

Cytat:
w ogóle jak tam wasze brzuchy i reszta ciała ? ja przytyłam na własną prośbę.. szlag mnie już trafia.. nie mam czasu porządnie sobie zjeść....nie chce mi się gotować dietetycznych obiadów, tylko robię to co jest szybkie, więc nie koniecznie dietetyczne. Nie chce mi sie ruszać, chodzę na spacery, czasem nawet 2 godzinne, ale to niewiele daje. Kocham podjadać i podgryzać ciastka :/ Chociaż odstawiłam na ponad 2 miesiące słodycze wszelkie przez nietolerancję białka krowiego przez Borysa i wcale szalu nie było jeśli chodzi o wagę...niedługo wiosna, jak zdejmę te zimowe barchany i zobaczę co tam mam w świetle słonecznych promieni toż przecież sie załamię
Ja po długiej walce w końcu doszłam do wagi sprzed ciąży, a nawet kilogram mniej, ale zaczęło sie to normowac po 6 miesiącach jak zaczęłam miesiaczkować. Jeszcze tylko brzuszek trochę wystaje.

Wracam do pierwszej strony poszukać przepisu na te kluski!!!
Ewunia_1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-15, 22:20   #4808
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Pisałam kiedyś o tym, że walczę z mężem żeby zgodził się na tel stacjonarny, żebym mogła tanio dzwonić do mamy i babci i żeby one mogły tanio dzwonić do mnie. Wzięliśmy abonament z teściami na pół. Kupiłam telefon z dwiema słuchawkami, jeden bazowy jest u nich a ten drugi u nas. No i mam problem, bo nie umiem przełączyć połączenia między słuchawkami. Tzn jak ktoś dzwoni do nich a ja odbiorę, to nie umiem do nich przełączyć, nie ma tego w instrukcji w ogóle. Myślicie że nie każdy tel z dwiema czy więcej słuchawkami ma taką funkcję?? Ja się chyba zastrzelę

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

Stary 2013-03-15, 22:23   #4809
pola_m
Wtajemniczenie

Cytat:
my dajemy. Najpierw ostrożnie dawaliśmy, bo ssał - jak cyca i bałam się, że wciągnie i się zachłyśnie. Ale teraz już żuje fajnie. Dostaje kawałki do łapki, wkłada sobie do buzi i przeżuwa. Wygląda to rewelacyjnie

A my jutro jemy risotto ze szpinakiem.
A w niedzielę rybkę pieczoną z ziołami, limonką i pewnie śmietaną Do tego ziemniory, bo juz daaawno nie było.
I kupiłam dynię na placuszki dyniowe, pycha są i Anton się zajada

---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ----------

A odnośnie brzucha - jest ok (wagowo nawet trochę mniej niż przed ciążą), ale skóra ciągle luźna...
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-15, 22:24   #4810
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
ja dla nas robię jutro torcik z mięsa mielonego z tego przepisu http://www.smaczny.pl/forum/topic/39...esa-mielonego/ jest naprawdę pyszny i do tego surówka jakaś dobra, najlepiej z białęk kapusty lub marchewki, co kto lubi, a dla młodego mam ogórkową Agaty

mój jadł w kawałkach kurczaka i bardzo mu smakowało, do tego ziemniaczki i marchewka z groszkiem
Mniam, ale inspirujesz, zrobię kiedyś taki torcik, mniam. Ja muszę jeść, co zrobi teściowa. Ugotowałabym coś sama, ale wizja gotowego obiadku przyniesionego do góry, tylko do wyłożenia na talerze zawsze wygrywa

---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:23 ----------

Co kupujecie dzieciom na święta? to już za dwa tygodnie

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

Stary 2013-03-15, 22:53   #4811
benka99
Rozeznanie

To ja wyglądam chyba najgorzej, bo ostatnio nawet na spacery się nie maluję. Chodzę w upapranych dresach i związanych byle jak włosach
A jeszcze 2 lata temu dziwiłam się kobietom, które tak wyglądały i byłam pewna, że będę zawsze dobrze wyglądać...ah życie

Z okresem też mam problem, raz miałam wywoływany, potem po 1,5 miesiąca dostałam i od dwóch miesięcy nic w czwartek idę do gina. Zostało mi 12kg do zrzucenia i już nie wiem co robić, żeby to zrzucić

Ja w soboty zazwyczaj nie gotuję, jemy parówki albo to co zostało z piątku dla Maksia jutro chyba zupa z żółtego groszku.

Ja mięso daję w kawałkach, albo pierś z kurczaka albo pulpety z mielonego. Kiedyś podsmażyłam filet z kury na maśle i dałam Maksiowi do ręki, był trochę twardy, ale mały ugryzł i ładnie pogryzł. Ogólnie to super już mu idzie jedzenie, gryzie wszystko ładnie i połyka.

Mamy 7 ząbka!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 100_0883 (480x640).jpg (29,4 KB, 52 załadowań)
Stary 2013-03-15, 22:55   #4812
benka99
Rozeznanie

Ja na Święta nic nie kupuję, szukam jedynie takiego plastikowego koszyczka z przyczepionym baranem i jajkami, żeby Maks nie mógł tego porozwalać po kościele
wogóle planujecie iść z dzieciakami na święcenie?
Stary 2013-03-15, 23:27   #4813
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
To ja wyglądam chyba najgorzej, bo ostatnio nawet na spacery się nie maluję. Chodzę w upapranych dresach i związanych byle jak włosach
A jeszcze 2 lata temu dziwiłam się kobietom, które tak wyglądały i byłam pewna, że będę zawsze dobrze wyglądać...ah życie

Z okresem też mam problem, raz miałam wywoływany, potem po 1,5 miesiąca dostałam i od dwóch miesięcy nic w czwartek idę do gina. Zostało mi 12kg do zrzucenia i już nie wiem co robić, żeby to zrzucić

Ja w soboty zazwyczaj nie gotuję, jemy parówki albo to co zostało z piątku dla Maksia jutro chyba zupa z żółtego groszku.

Ja mięso daję w kawałkach, albo pierś z kurczaka albo pulpety z mielonego. Kiedyś podsmażyłam filet z kury na maśle i dałam Maksiowi do ręki, był trochę twardy, ale mały ugryzł i ładnie pogryzł. Ogólnie to super już mu idzie jedzenie, gryzie wszystko ładnie i połyka.

Mamy 7 ząbka!
Pięknie je i już ma czym gratuluje 7 ząbka. U nas tylko dwa.

---------- Dopisano o 23:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 ----------

Cytat:
Ja na Święta nic nie kupuję, szukam jedynie takiego plastikowego koszyczka z przyczepionym baranem i jajkami, żeby Maks nie mógł tego porozwalać po kościele
Mnie kusi ten stoliczek ale mąż przypomina, że musimy aparaty kupić, no przecież pamiętam.

Jeśli będzie ładna pogoda, to idziemy, mamy blisko, ale Paula nie dostanie koszyczka ani z wikliny ani z plastiku

---------- Dopisano o 23:27 ---------- Poprzedni post napisano o 23:01 ----------

Dobranoc

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

Stary 2013-03-16, 07:29   #4814
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

Cytat:

Mamy 7 ząbka!

Widze, ze na tym samym wozku jedziemy
Mamy 7 zebow :P
Waga identyczna do zrzucenia
Dziecie moje tez pieknie je kawalki
Nie maluje sie po domu
Ten sam dzien slubu
Podkarpacie

Coool

Dzis piekne slonce! az Leon wstal po 6 zamiast po 8;/! A w nocy bylo tak zimno, ze az wzielam malego do swojego lozka, przytulilam i sobie we 2 spalismy. Brrrr

U mnie tez kiepsko z pomyslami na obiad. Teraz gotuje cos co moglby tez jesc Leon. Fasolki po bretonsku bym zjadla.... A dzis moze wyruszymy na wyzerke do mojej albo Tzta mamy

Edytowane przez agatka661
Czas edycji: 2013-03-16 o 07:31
agatka661 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-16, 08:24   #4815
_millena
Zadomowienie

Cytat:
A kuraka jakiego masz zamiar dać? Ze sklepu czy takiego wiejskiego? Bo ja mam od mamy wiejskiego i jak mam go gotować to mam dość, gotuję z trzy godz mały kawałek a toto cały czas twarde
ja mam wiejskiego kurczaka i gotuje się dość szybko, tylko ja miałam młodą sztukę. Moi rodzice mieszkają teraz na wsi i sąsiad sprezentował Borysowi kurczaka bez sterydów Jeszcze nam zostały dwie nogi i skrzydełka... nie wiem czy uda mi się załatwić następną sztukę.. w razie co przejdziemy na indyka.

co do wagi i wyglądu.. rany.. zapomniałam, że można ubrać się w fajne dresy dla męża no to może jednak zainwestuję w jakiś komplecik ja przed ciążą pracowałam głównie w domu , bo przez 2 lata oblegałam pokój wówczas "bez przeznaczenia"i wtedy przestałam się malować, nie chciało mi się. Robilam to tylko wtedy jeśli miałam jakieś spotkanie. Potem gdy wynajęłam lokal było już inaczej, jednak jak wychodziłam "do ludzi" to trzeba było zapanować nad facjatą i resztą. Moja mama mi cały czas jak jakaś nawiedzona powtarzala, że mąż napatrzy się w pracy na piekne , pachnące ( tak jakbym śmierdziała) i ubrane, zadbane kobiety, a przychodzi do domu i zastaje kurę domową :/ no cóż... jego pech !

zamówiłam sobie nową książkę Ewki, zobaczymy... ale tak mi się nie chce :/ mam do zrzucenia na pewno dychę, a chciałabym 12-13 kg. DO wagi sprzed ciąży brakuje mi 6 kg. Liczę jeszcze na to, że jak przestanę karmić piersią to waga ruszy w dół. Są kobiety, które chudną przy karmieniu piersią a są takie, ktorym waga sie zatrzymuje i koniec. Może ja należę do tych drugich :/ Moja szwagierka tak miała, przytyła 40 ( !!!!) kg w jednej ciaży , a 35 w drugiej. Po porodzie zrzucała 10 kg od razu, a potem nic, dopóki nie przestała karmić. Po zaprzestaniu kp w ciągu 3-4 miesięcy bez odchudzania wracala do wagi sprzed ciąży.
Bo kurcze nie mam motywacji żadnej ( tzn mam dwa wesela w wakacje ale to tak dalekooooooo że to żadna motywacja)... gdybym chociaż widziała różnice w wadze, gdy nie jadłam słodyczy i uważałam na swoje menu to jeszcze byloby to moim kijem z marchewką.. a tak... idzie sie pociąć

Stary 2013-03-16, 09:46   #4816
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

Cytat:
Liczę jeszcze na to, że jak przestanę karmić piersią to waga ruszy w dół. Są kobiety, które chudną przy karmieniu piersią a są takie, ktorym waga sie zatrzymuje i koniec. Może ja należę do tych drugich :/ Moja szwagierka tak miała, przytyła 40 ( !!!!) kg w jednej ciaży , a 35 w drugiej. Po porodzie zrzucała 10 kg od razu, a potem nic, dopóki nie przestała karmić. Po zaprzestaniu kp w ciągu 3-4 miesięcy bez odchudzania wracala do wagi sprzed ciąży.
ja tez na to liczylam, ale sie nie udalo <Najpierw liczylam, ze nie przytyje w ciazy, pozniej ze szybko zgubie karmiac, nastepnie- ze zleci jak przestane karmic> Teraz juz sie przyzwyczailam do wagi

Takze trzeba przyjac tez 3cia opcje, ze nigdy sie tych kg nie zgubi
Slaba pocieszycielka ze mnie
Ale ja to 0 motywacji mam
agatka661 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-16, 12:35   #4817
rozowa1987
Zadomowienie

Cytat:
Pisałam kiedyś o tym, że walczę z mężem żeby zgodził się na tel stacjonarny, żebym mogła tanio dzwonić do mamy i babci i żeby one mogły tanio dzwonić do mnie. Wzięliśmy abonament z teściami na pół. Kupiłam telefon z dwiema słuchawkami, jeden bazowy jest u nich a ten drugi u nas. No i mam problem, bo nie umiem przełączyć połączenia między słuchawkami. Tzn jak ktoś dzwoni do nich a ja odbiorę, to nie umiem do nich przełączyć, nie ma tego w instrukcji w ogóle. Myślicie że nie każdy tel z dwiema czy więcej słuchawkami ma taką funkcję?? Ja się chyba zastrzelę
zadzwoń tam gdzie kupowałaś lub brałaś telefony.

---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ----------

Cytat:

Mamy 7 ząbka!
super jak ładnie je widelcem.

---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ----------

Cytat:
Paula też nosiła, ale sztywną pieluszkę, nie frejkę. Jesteśmy już po drugiej kontroli i jest ok, u Was też? Długo ją nosiła? Paula ok 2miesięcy.
Liwia nosiła do pół roku, frejke miała na 21 cm.Po wizycie kontrolnej lekarz stwierdził dalej ze coś jest nie tak i wysyłał nas do prokocimia,ale ja poszłam do innego ortopedy się skonsultować i on nas zapewniał że wszystko jest ok .
Stary 2013-03-16, 12:36   #4818
_millena
Zadomowienie

Cytat:
ja tez na to liczylam, ale sie nie udalo <Najpierw liczylam, ze nie przytyje w ciazy, pozniej ze szybko zgubie karmiac, nastepnie- ze zleci jak przestane karmic> Teraz juz sie przyzwyczailam do wagi

eee no jak samo nie zleci to przecież wezmę się za siebie, wtedy wyjścia nie będzie
ja akurat liczyłam, ze przytyje z 20 kg w ciązy a przytyłam 11-12 więc moze faktycznie przestanę liczyć na samoistny spadek kg to samo zleci

pytanie z innej beczki...

co robicie z nadmiarem drożdży ? kupuję drożdże Babuni po 100g, zazwyczaj używam ich 1/3 ( do pizzy ) w tygodniu... i w zasadzie wypada je potem wywalić :/ bo już do kolejnego ciasta są nieświeże.. jak się je przechowuje? mozna mrozić ?

Stary 2013-03-16, 14:23   #4819
_agata
Zakorzenienie

Zamrozić.

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-16, 17:43   #4820
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Bry
Po naszej chorobie śladu ni ma podejrzane to jakoś.
Paula śpi od 16,30, oby jeszcze z godz pospała
Cytat:
Napisane przez rozowa1987 Pokaż wiadomość
zadzwoń tam gdzie kupowałaś lub brałaś telefony.

---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ----------

super jak ładnie je widelcem.

---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ----------

Liwia nosiła do pół roku, frejke miała na 21 cm.Po wizycie kontrolnej lekarz stwierdził dalej ze coś jest nie tak i wysyłał nas do prokocimia,ale ja poszłam do innego ortopedy się skonsultować i on nas zapewniał że wszystko jest ok .
A ja wiem czy dzwonić? już wiem że ten tel po prostu nie ma tej funkcji ja go zamówiłam w sklepie internetowym neonet do odbioru w neonecie stacjonarnym. Przecież mi go nie odbiorą Chyba go na allegro wystawie, ehh.

Cytat:

pytanie z innej beczki...

co robicie z nadmiarem drożdży ? kupuję drożdże Babuni po 100g, zazwyczaj używam ich 1/3 ( do pizzy ) w tygodniu... i w zasadzie wypada je potem wywalić :/ bo już do kolejnego ciasta są nieświeże.. jak się je przechowuje? mozna mrozić ?
Tak jak pisze Agata, zamrozić

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

Stary 2013-03-16, 18:05   #4821
natusiakac21
Raczkowanie

Cytat:

identyczne miałam podejscie

dziewczyny tragedia, mały tak się rozłożył, że całą noc go bujalam bo jak odlozylam to plakal, goraczka 39,3 po ibufenie spadla tylko o 0,3, caly dzien lezy i placze nie chce jesc, gil do pasa oczka lzawia. Bylismy u lekarza i powiedziala, ze szmery na oskrzelach i ropa na gardle. Byl chory kilka razy, ale nigdy nie wygladal tak zle.
Powiedzcie prosze cz jak on sie tak zle czuje i ma goraczke to go kapac czy dzis sobie darowac???
Stary 2013-03-16, 18:19   #4822
_Maya_
Zakorzenienie

Cytat:

dziewczyny tragedia, mały tak się rozłożył, że całą noc go bujalam bo jak odlozylam to plakal, goraczka 39,3 po ibufenie spadla tylko o 0,3, caly dzien lezy i placze nie chce jesc, gil do pasa oczka lzawia. Bylismy u lekarza i powiedziala, ze szmery na oskrzelach i ropa na gardle. Byl chory kilka razy, ale nigdy nie wygladal tak zle.
Powiedzcie prosze cz jak on sie tak zle czuje i ma goraczke to go kapac czy dzis sobie darowac???
ja wykąpałabym ale w chłodniejszej wodzie niż zazwyczaj - żeby ciut temperaturę zbić.

U nas pierwszy raz O. ma katar - to jakiś armagedon. Walczymy z solą morską, fridą i nasivinem... chyba trzeba przeczekać
_Maya_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-16, 18:34   #4823
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:

Tak jak napisała Maya, kąpać. No ale jak będziesz widziała, że go to męczy, jeszcze bardziej płacze, to nic się przecież nie stanie jak raz nie wykąpiesz.

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

Stary 2013-03-16, 18:59   #4824
natusiakac21
Raczkowanie

dzięki dziewczyny, wykąpałam chwilkę. Strasznie mi go żal bo pierwszt raz wyglądaa jak zwłoki i widać, że się męczy.
Stary 2013-03-16, 19:38   #4825
joss
Raczkowanie

Witam
Cytat:

stokroteczka pisałaś chyba, że Paula nie lubi ziemniaków, u nas na odwrót, Maks ziemniaki jadłby ciągle a za ryżem niebardzo przepada.
A solisz ziemniaki dla małej? Ja trochę solę, gotuję w osolonej wodzie i potem ugniatam z masłem, to jest ulubiona potrawa Maksia

dziewczyny czy jak siedzicie z dziećmi w domu cały dzień to się malujecie/czeszecie jakoś ładnie i ubieracie? Czy dresy i zero makijażu?
Celinka też wcina same ziemniaki, ale ja tak, jak Ty - gotuję w osolonej wodzie i zazwyczaj dodaję masła
Co do drugiego - ja ogólnie nawet przed ciążą mało się malowałam, więc tutaj żadnej zmiany nie ma. Dresów może nie ubieram, ale ciuchy, które uznaję za "domowe".
Cytat:
Napisane przez Renatka89 Pokaż wiadomość
Wszelkie próby czytania jej koncza sie fiaskiem- chyba to dla niej zbyt monotonne
U nas dokładnie to samo
a jak próbowałam jej kilka razy śpiewac do snu- straszny płacz
O, a ja w ciągu dnia zawsze mojej śpiewam/nucę. Wieczorem nie, bo sama zasypia w łóżeczku.
Moja nie piszyczy ze złości,ale buczy- nie wiem co gorsze cos jej sie nie sposoba i tak buczy,że szok
Chyba piszczenie jest gorsze, uwierz mi
a czemu chcesz odstawic od piersi przed ślubem?
Od samego początku nie chciałam karmić dłużej niż rok, a to wypadałoby w mojej sytuacji nieco po ślubie. Pokarmu zbyt wiele też od samego początku nie miałam i cieszyłam się z każdego kolejnego miesiąca karmienia. Teraz mała ma 8,5 miesiąca i sama zaczęła się mniej interesować piersią, więc skoro tak jest, to doszłam do wniosku, że na ślubie chcę już mieć "spokój". Nie wiem jak mój organizm zareaguje na zaprzestanie kp, bo w chwili obecnej ważę mniej więcej tyle, co przed ciążą, ale pochłaniam duże (jak na mnie) ilości jedzenia i słodyczy, więc obawiam się efektów później Zresztą nie wiem, może jak przestanę kp, to apetyt mi zmaleje. W każdym razie w tej sytuacji wolę, żeby to wszystko nie miało miejsca przed samym ślubem, bo wiadomo, np. suknia dopasowana, a tu nagle zmiana wagi...
Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość

_millena
, my też mamy Malma (a kto nie ma? ) i Maciek odkrył, że jak złapie się za drugą od dołu szufladę to on wyjeżdża:brzydal :

Uważam, że nie ma czegoś takiego jak książkowo. Jedno dziecko najpierw raczkuje, inne do przodu, jeszcze inne pełza, czołga się, inne siada, wstaje...
Ja nie mam Malma
Nie, nie. Z tym książkowo to z ciekawości tylko pytałam, bo jakbym miała na to wszystko tak zwracać uwagę, to faktycznie musiałabym być już od dawna załamana, bo przecież ani nie pełza, ani nie gaworzy, itp.. A tak, to byłam nieco zaniepokojona totalną niemobilnością córki, ale o tym już pisałam wcześniej
Cytat:
w ogóle jak tam wasze brzuchy i reszta ciała ? ja przytyłam na własną prośbę.. szlag mnie już trafia.. nie mam czasu porządnie sobie zjeść....nie chce mi się gotować dietetycznych obiadów, tylko robię to co jest szybkie, więc nie koniecznie dietetyczne. Nie chce mi sie ruszać, chodzę na spacery, czasem nawet 2 godzinne, ale to niewiele daje. Kocham podjadać i podgryzać ciastka :/ Chociaż odstawiłam na ponad 2 miesiące słodycze wszelkie przez nietolerancję białka krowiego przez Borysa i wcale szalu nie było jeśli chodzi o wagę...niedługo wiosna, jak zdejmę te zimowe barchany i zobaczę co tam mam w świetle słonecznych promieni toż przecież sie załamię
Jak pisałam wyżej - waga podobna do tej sprzed ciąży. Oczywiście chciałabym, żeby była trochę niższa, ale to problem od zawsze
Cytat:

Byłyśmy wczoraj u lekarza z powodu choroby i przy okazji mieliśmy skontrolować wagę, bo Paula od ok 20 listopada do ok 20 lutego przytyła tylko 1kg i lekarka gadała że to mało, pisałam o tym. Teraz ją zważyła, czyli po prawie miesiącu od 20lutego i ona nic nie przytyła. Kurcze, Paula lubi jeść, je dużo, wygląda dobrze, nie jest chuda, ma okrąglutkie policzki, ma trochę ciałka. patrzała na mnie jakbym ją głodziła. Moje dziecko nie dało by się zagłodzić. Dała skierowanie na morfologię, żelazo i mocz. Ale to za dwa tyg mam zrobić jak wyzdrowieje, a jej teraz już nic nie jest. Kurcze, myślicie, że to źle że ta waga tak jej stoi w miejscu? Ja wiem, że teraz dzieci już nie będę tak szybko przybierały na wadze, ale żeby tak nic w ciągu miesiąca i 1kg przez 4miesiące?
Hmm, a ile w ogóle waży? Celinka też raczej zbyt dużo nie przybiera, a ma ciałko i je już konkretnie.
Cytat:
Żeby wszyscy z kościoła pouciekali? Moje dziecko niestety, póki co, nie nadaje się na wyjścia w takie miejsca Chyba, że by spało

Czy Wasze maluchy jedzą tylko o konkretnych godzinach czy można powiedzieć, że co chwilę, np. co godzinę-dwie, coś mają w buzi?
joss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-16, 19:49   #4826
rozowa1987
Zadomowienie

Cytat:
Bry
Po naszej chorobie śladu ni ma podejrzane to jakoś.
Paula śpi od 16,30, oby jeszcze z godz pospała

A ja wiem czy dzwonić? już wiem że ten tel po prostu nie ma tej funkcji ja go zamówiłam w sklepie internetowym neonet do odbioru w neonecie stacjonarnym. Przecież mi go nie odbiorą Chyba go na allegro wystawie, ehh.

Tak jak pisze Agata, zamrozić
a może zapytaj wujka google?wpisz nazwę telefonu i może będzie tam większy opis.
Stary 2013-03-16, 20:30   #4827
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
Napisane przez joss Pokaż wiadomość

Hmm, a ile w ogóle waży? Celinka też raczej zbyt dużo nie przybiera, a ma ciałko i je już konkretnie.

Czy Wasze maluchy jedzą tylko o konkretnych godzinach czy można powiedzieć, że co chwilę, np. co godzinę-dwie, coś mają w buzi?
Paula waży 8200. 20 czy 26listopada ważyła 7200, 20lutego 8200, 14marca dalej 8200. No może jakieś gramy przytyła, bo teraz było 8260 a lekarka zawsze pisze równe wartości np 8200. Celinka jak piszesz zbyt dużo nie przybiera, ale przybiera. To nie chodzi o to czy Paula mało waży tylko o to że waga stoi w miejscu.

Paula nie je w konkretnych godzinach. Zazwyczaj co 4godz. Wcześniej jadła co 3, ale wydłużyłam jej te przerwy, bo jak jej dawałam co trzy to jeszcze głodna nie była. Teraz myślę, że może dlatego nie przybiera. Chciałam dziś wrócić do karmienia co 3godz, ale ona wtedy jeszcze nie chce.

Zrobiłam dziś Agatowy budyń, ale nie z malinami a z bananem i dobry wyszedł, tylko taki ciągutkowy Paula zjadła może z 4 łyżeczki jutro będzie zupka jarzynowa i spaggetti Agaty, ale przecier mam Pudliszki. Może być?? W składzie żadnych dodatków nie ma.

Cytat:
Napisane przez rozowa1987 Pokaż wiadomość
a może zapytaj wujka google?wpisz nazwę telefonu i może będzie tam większy opis.
Oj wujek google za dużo mi nie powiedział. Ok, nie zaśmiecam, coś wymyślę.

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

Stary 2013-03-16, 20:44   #4828
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Stokroteczko, a ile Paula waży?

Maciek od końca listopada, jak byliśmy na ostatnim szczepieniu, do teraz czyli prawie 4 miesiące, nic nie przytył. Ani grama. Ważymy go co jakiś czas na naszej wadze i ani drgnie Ale ja tam nie słucham gderania lekarzy. Był wtedy w okolicy 75. centyla, teraz około 50. Ale jak zasuwa cały czas w kółko po całym mieszkaniu, to jak on ma przybierać? Jak leżał to tył, teraz spala to co miał w nadmiarze.
Badania zrób dla spokoju własnego sumienia.

---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ----------

Cytat:
Napisane przez joss Pokaż wiadomość
W konkretnych je i śpi

Cytat:
Paula waży 8200. 20 czy 26listopada ważyła 7200, 20lutego 8200, 14marca dalej 8200. No może jakieś gramy przytyła, bo teraz było 8260 a lekarka zawsze pisze równe wartości np 8200. Celinka jak piszesz zbyt dużo nie przybiera, ale przybiera. To nie chodzi o to czy Paula mało waży tylko o to że waga stoi w miejscu.

Paula nie je w konkretnych godzinach. Zazwyczaj co 4godz. Wcześniej jadła co 3, ale wydłużyłam jej te przerwy, bo jak jej dawałam co trzy to jeszcze głodna nie była. Teraz myślę, że może dlatego nie przybiera. Chciałam dziś wrócić do karmienia co 3godz, ale ona wtedy jeszcze nie chce.

Zrobiłam dziś Agatowy budyń, ale nie z malinami a z bananem i dobry wyszedł, tylko taki ciągutkowy Paula zjadła może z 4 łyżeczki jutro będzie zupka jarzynowa i spaggetti Agaty, ale przecier mam Pudliszki. Może być?? W składzie żadnych dodatków nie ma.

Oj wujek google za dużo mi nie powiedział. Ok, nie zaśmiecam, coś wymyślę.
E, dobrze waży, ja bym się nie przejmowała. Gdyby dziecko miało cały czas przybierać na wadze to za kilka lat byłoby słoniem

No budyń mnie też ciągutkowy wychodzi, ale taki budyniowy. Jeśli zbyt gęsty, to następnym razem daj mniej mąki
Przecier może być.

A co to za telefon masz?

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-16, 20:52   #4829
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
E, dobrze waży, ja bym się nie przejmowała. Gdyby dziecko miało cały czas przybierać na wadze to za kilka lat byłoby słoniem

No budyń mnie też ciągutkowy wychodzi, ale taki budyniowy. Jeśli zbyt gęsty, to następnym razem daj mniej mąki
Przecier może być.

A co to za telefon masz?
Szwagierka mówi "idź z nią do innej lekarki to Ci powie że jest za gruba" no, każdy nam mówi, że Paulina lubi sobie pojeść badania mamy zrobić za dwa tyg. Zrobimy.

Telefon stacjonarny Philips CD1902B/53

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

Stary 2013-03-16, 21:02   #4830
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:

Ja nie kąpie bo mi Szymona szkoda,trzeba go rozebrać,umyć,wytrzeć,pos marować,ubrać kiedy widze że on się zle czuje to go nie kapie.W gorączce jest mu zimno a rozbieranie go hmmm zaraz ma ciarki na ciele więc mu odpuszczam.Zbijac gorączkę można podając co 6h ibuprofen czyli np Nurofen Forte po 3h podać paracetamol,lepiej działa,mi strasznie cięzko zbic gorączkę Szymkowi i zawsze tak robie i tak jest lepiej do tego robie okłady na czoło chłodne.

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości