|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 12 części naszego wątku ??
|
|||
| Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.12 |
|
2 | 4,00% |
| Brzuszki rosną, dzieci też a nasz wątek jest the best! Mamy V-VI 2013 cz.12 |
|
0 | 0% |
| Trzęsą się brzuszki, wychodzą pępuszki, niedługo ujrzymy maluszki. V-VI 2013 cz.12 |
|
1 | 2,00% |
| Powoli bać się zaczynamy, bo plan porodu już napisany. Mamy V-VI 2013 cz.12 |
|
0 | 0% |
| Coraz większe brzuchy mamy, ale jeszcze nie pękamy. Mamy V-VI 2013, cz.12 |
|
1 | 2,00% |
| Wielkie brzuszki już widać z dala, lecz jeszcze nie chcemy iść do szpitala. V-VI 2013 |
|
1 | 2,00% |
| Zaciskamy mocno nóżki, jeszcze nie czas na maluszki. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.12 |
|
25 | 50,00% |
| Na porody już czekamy-która pierwsza? Obstawiamy! Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.12 |
|
8 | 16,00% |
| Do dnia porodu już całkiem blisko ale jesteśmy gotowe na wszystko. V-VI 2013 cz.12 |
|
5 | 10,00% |
| Porodów powoli nadchodzi czas co cieszy ale i przeraża nas! Mamy V-VI 2013 cz.12 |
|
0 | 0% |
| Przed porodem stracha mamy, ale dzielnie się wspieramy. Mamy V-VI 2013 cz.12 |
|
6 | 12,00% |
| Czas leci jak szalony, niedługo nasz poród upragniony. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.12 |
|
1 | 2,00% |
| Głosujący: 50. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4801 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Kopniaki czuje już każda z nas, niedługo rodzić przyjdzie czas. Mamy V-VI 2013
zapożyczone od mamuś marcowych:
http://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla...-rodzicielski/ mnie zastanawia tylko jedno - jeśli faktycznie będzie tak jak piszą - czy jeśli będę bezrobotna, ale z prawem do zasiłku macierzyńskiego (wypowiedzenie po urodzeniu dziecka więc w trakcie płacenia składek) to czy będzie przysługiwało przedłużenie o te pół roku, bo piszą, że do pracodawcy się składa pismo o przedłużenie ... ciekawe czy do ZUSu też ... wiem, wiem, mam się martwić pod koniec sierpnia
|
|
|
|
#4802 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Kopniaki czuje już każda z nas, niedługo rodzić przyjdzie czas. Mamy V-VI 2013
witam po przebudzeniu
pogoda do bani pochmurno i już się wszystkiego odechciewa musze pomyśleć co tu robić
|
|
|
|
#4803 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4804 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Boszz ja nic nie wiem...
Ślub 27. X. 2012Laura http://lb1f.lilypie.com/YodDp2.png Edytowane przez justyna_g4 Czas edycji: 2013-03-18 o 10:32 |
||
|
|
|
#4805 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4806 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no z tą nowa ustawa nie wiadomo jak będzie, tj czy składać trzeba będzie dopiero jak wejdzie w życie tj 1 września o to dodatkowe. |
|
|
|
|
#4807 |
|
Zakorzenienie
|
Bo podpisywałam w lutym na 2 lata i wlasnie w lutym 2014 mi się kończy umowa.
|
#4808 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Kopniaki czuje już każda z nas, niedługo rodzić przyjdzie czas. Mamy V-VI
Cytat:
składa się wniosek o macierzyński w podstawowym wymiarze + te dodatkowe tygodnie jeśli ktoś chce, oświadczenie o odbyciu porodu i skrócony akt urodzenia. Na szczęście teraz już zus chce kopię a oryginał aktu do wglądu bo jeszcze niedawno zabierali oryginał i już nie oddawali ![]() Bezpośrednio w zusie pewnie też podobny komplet dokumentów będą chcieli
|
|
|
|
|
#4809 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zresztą wychodzę z założenia, ze jak nie ta praca to inna![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Co tam u Ciebie? Cytat:
U mnie na osiedlu 90% mieszkań ludzie mają w kredytach. Wszyscy pracują od rana do nocy a dzieciaki spacerują z opiekunkami. Moja dobra koleżanka wychodzi do pracy o 6 rano-wraca po 18stej - ma 2 dzieci i spędza z nimi weekendy w zasadzie tylko - chyba, ze ma wyjazd służbowy to nie ma jej tydzień non-stop... Ale z drugiej strony ją rozumiem - mają kredyt, który spłacić trzeba a ona zarabia tak z 7 koła - taką dobrą pracę naprawdę szkoda stracić.
|
|
|
#4810 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Odnośnie tego rocznego urlopu, to uważam, podobnie jak metropolitan, że wszystko zależy od sytuacji w rodzinie. Niektóre mamy nie będą mogły sobie na niego pozwolić, bo po prostu nie dadzą rady wyżyć za 60% pensji, a dla innych to zbawienie, bo np. wiedzą, że nie mają po co wracać do firmy. A inne tak czy siak chciały iść na urlop wychowawczy, więc z każdego grosza się cieszą. Dajmy każdemu mieć prawo wyboru. Aaaa i co do zbawiania. Ciebie może faktycznie nie zbawi te pół roku, ale maluszka na pewno. ![]() Cytat:
Trzeba zapamiętać. Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Dobri den! Gdzie jest słońce? ![]() Zamęczam Was już pewnie moimi rozmowami z mężem, więc będzie kolejna, można przejść do następnego postu. Oglądam wczoraj na stronie galeriabobasa dzieciaki urodzone w naszym szpitalu i zazwyczaj są to same dzieciorki, a wczoraj patrzę, a tam mama stoi i trzyma to dziecko - http://galeriabobasa.com/-szpital-w-...2-tomczyk.html Patrzę... patrzę... patrzę... Wołam tż i mu pokazuję, na co on: Aaaaaaaaaaa! I zakrył oczy rękami, jak w tych bajkach - podglądając przez palce. "Zacząłem się zastanawiać jak można wysyłać zdjęcie swojej żony wyciągniętej z pralki. Żeby to chociaż był Vizir, ale to była zwykła Dosia".Musiałam iść biegusiem na kibelek, chociaż i tak prawie popuściłam. Dziewczyny... uwierzcie, że łaziłam pół wieczora i co jakiś czas zaczynałam się histerycznie śmiać na myśl tej pralki i Dosi. |
|||||
|
|
|
#4811 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ide prasować, jak ja tego nie lubię
|
|
|
|
|
#4812 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja mama pracowała od 8-13 (i to był pełny etat), a tato jest nauczycielem więc też tylko 18 godzin tygodniowo i zawsze byli w domu, plus jeszcze mieszkalismy z prababcią która jak skonczylam przed 13 przygotowywala już coś ciepłego do jedzenia.. Nie wiem jak można wychowywać dzieci w takich warszawskich warunkach.. moze będę pracować na część etatu i wymieniać sie z mężulem jakoś?? on na szczescie jest naukowcem to ma dużo wiecej wolnego i sporo pracy z domu.. to przynajmniej jego dzieciak bedzie ogladał.. |
|
|
|
|
#4814 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4815 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4816 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4817 |
|
Wtajemniczenie
|
a ile płaciłaś?
|
|
|
|
#4818 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#4819 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
napiszę po raz kolejny, że nie oceniam tej ustawy z mojej perspektywy tylko ogólnej dla wszytskich czy ona rozwiąże problemy które mamy w państwie z przyrostem naturalnym - uważam, że nie pisałam już kilka razy dlaczego i nie chce mi się znowu powtarzać ( i nie, nie dlatego, że ja prawdopodobnie nie skorzystam) nie uważam, że sama ustawa jest zła, uważam, że to za mało, bo myślę dalej niż rok w przód
|
|
|
#4820 |
|
Zakorzenienie
|
U nas na szczęście mąż o 14:15 jest zazwyczaj w domu, pracuje tylko na rano choć możliwe, że przeniesie się na noc, zobaczymy.
Ja mam ten plus, że mogę sobie pozwolić zostać w domu z dzieckiem 2 lata. Współczuję rodzicom, którzy pracują od 9 do 17 i jeszcze na dojazdy tracą kupę czasu, ja sobie tego nie wyobrażam
|
|
|
|
#4821 |
|
Zakorzenienie
|
Nie pamiętam bo miałam jakiś grupon:/ ale normalnie jedna, sesja jedna część ciała - 100 zł. To trzeba oczywiście w seriach, chociaż po jednym zabiegu miałam super efekt, więc miałam plan dołożyć drugi i myślę, że by starczyło
|
|
#4822 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
becik witaj Aaś czyli do macierzyńskiego jest potrzebny papierek o odbytym porodzie, skrócony akt urodzenia i wniosek o macierzyński i tyle? ile jest czasu na złożenie czegoś takiego? W ogóle jak jestem zameldowana w mieście x, pracodawca jest w mieście y a mieszkam w mieście z to z którym ZUSem wszytsko załatwiam? ![]() Marchewka właśnie to jest do bani że teraz później się wraca z pracy. Moja siostra pracowała do 19 i dziecko widziała tylko rano przy śniadaniu i przy kąpieli. Strasznie to przeżywała. Teraz ma inną pracę i jest w domu na 17. |
|
|
|
|
#4823 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem która podesłała link do tej ustawy ale dzięki
właśnie szukałam tego zapisu Czy mogę wybrać opcję pośrednią, tzn. urlop rodzicielski dłuższy niż 6 miesięcy, ale krótszy niż 12? Jeśli tak, to ile wówczas otrzymam zasiłku? Tak, urlop związany z urodzeniem się dziecka może być dłuższy niż 6 miesięcy, ale krótszy niż 12 miesięcy, co może nastąpić na dwa sposoby:
|
|
#4824 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mi kadrowa tłumaczyła jedno - jak zgodzę się na wypowiedzenie PO urodzeniu dziecka, czyli od końca maja - macierzyński normalnie wypłaca mi dalej zus. i to nie skrócony zasiłek o dwa tyg, tylko normalnie 20 tyg + 4 dodatkowe, bo koniec umowy następuje w okresie płacenia składek. tak mi też w zusie potwierdzili. wydaje mi się że to, że masz umowę na zastępstwo nie ma tu znaczenia bo składki masz płacone - ale jak już napisałam - ja się nie znam za dobrze więc nie chcę Cię wprowadzać w błąd jeśli się mylę. |
|
|
|
|
#4825 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4826 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i powodzenia w kompletowaniu wyprawki
|
|
#4827 |
|
Zakorzenienie
|
to mnie rozbraja, ze nie można jasno ustalić co się nalezy a co nie i jak masz sobie cokolwiek zaplanować?
|
|
#4828 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
chociaż też dopiero będę spokojna jak zobaczę pierwszy przelew z zusu .... Edytowane przez vil84 Czas edycji: 2013-03-18 o 11:18 |
|
|
|
|
#4829 |
|
Zakorzenienie
|
tylko że ja miałam umowę na zastępstwo więc mnie większość zasad nie obowiązuje
|
|
|
|
#4830 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja jeszcze w łóżeczku,ale pora wstać i na zakupy.. będę wieczorem
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:00.

pochmurno i już się wszystkiego odechciewa musze pomyśleć co tu robić

Ślub 27. X. 2012

składa się wniosek o macierzyński w podstawowym wymiarze + te dodatkowe tygodnie jeśli ktoś chce, oświadczenie o odbyciu porodu i skrócony akt urodzenia. Na szczęście teraz już zus chce kopię a oryginał aktu do wglądu bo jeszcze niedawno zabierali oryginał i już nie oddawali 

zresztą wychodzę z założenia, ze jak nie ta praca to inna

wtf?????? ja mowie jak skoro ty masz klucze, po czym sie pytam a ty mnie nie zamknales ??? a on nie i juz wogole nogi z waty hehe i tak spedzilam w piwnicy 45 min
Trzeba zapamiętać. 

napiszę po raz kolejny, że nie oceniam tej ustawy z mojej perspektywy tylko ogólnej dla wszytskich czy ona rozwiąże problemy które mamy w państwie z przyrostem naturalnym - uważam, że nie pisałam już kilka razy dlaczego i nie chce mi się znowu powtarzać ( i nie, nie dlatego, że ja prawdopodobnie nie skorzystam)