|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 12 części naszego wątku ??
|
|||
| Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.12 |
|
2 | 4,00% |
| Brzuszki rosną, dzieci też a nasz wątek jest the best! Mamy V-VI 2013 cz.12 |
|
0 | 0% |
| Trzęsą się brzuszki, wychodzą pępuszki, niedługo ujrzymy maluszki. V-VI 2013 cz.12 |
|
1 | 2,00% |
| Powoli bać się zaczynamy, bo plan porodu już napisany. Mamy V-VI 2013 cz.12 |
|
0 | 0% |
| Coraz większe brzuchy mamy, ale jeszcze nie pękamy. Mamy V-VI 2013, cz.12 |
|
1 | 2,00% |
| Wielkie brzuszki już widać z dala, lecz jeszcze nie chcemy iść do szpitala. V-VI 2013 |
|
1 | 2,00% |
| Zaciskamy mocno nóżki, jeszcze nie czas na maluszki. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.12 |
|
25 | 50,00% |
| Na porody już czekamy-która pierwsza? Obstawiamy! Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.12 |
|
8 | 16,00% |
| Do dnia porodu już całkiem blisko ale jesteśmy gotowe na wszystko. V-VI 2013 cz.12 |
|
5 | 10,00% |
| Porodów powoli nadchodzi czas co cieszy ale i przeraża nas! Mamy V-VI 2013 cz.12 |
|
0 | 0% |
| Przed porodem stracha mamy, ale dzielnie się wspieramy. Mamy V-VI 2013 cz.12 |
|
6 | 12,00% |
| Czas leci jak szalony, niedługo nasz poród upragniony. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.12 |
|
1 | 2,00% |
| Głosujący: 50. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4771 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kopniaki czuje już każda z nas, niedługo rodzić przyjdzie czas. Mamy V-VI 2013
Witam poniedziałkowo
![]() Żadne nie urodziła? ![]() ja na meningokoki na pewno nie szczepię, nad resztą jeszcze się zastanawiam. Ale pisałam wczoraj do różnych znajomych jak to u nich było i ku mojemu zaskoczeniu praktycznie nikt nie szczepił (tylko 2 pary szczepiły). Lekarze mówili że jak dziecko w ciągu pierwszego roku siedzi z mamą w domu a nie idzie do żłóbka to żeby nie szczepić albo szczepić dopiero jak będzie szło do przedszkola. Maluszek przyjmuje za dużo tych wszytskich szczepień w ciągu pierwszego roku a to jednak obciążenie dla organizmu. dokładnie to samo mi lekarz mówił
|
|
|
|
#4772 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Kopniaki czuje już każda z nas, niedługo rodzić przyjdzie czas. Mamy V-VI 2013
no dzieci śmiesznie odbierają ciążę i narodziny maluszków. Mi Blanka wczoraj pomagała pakowac ciuszki małego do komody i zaczęła rozpinać bodziaki, to sie pytam dlaczego, a ona powiedziała, że rozpina, żeby się juz urodził, bo go chce ubierać.
kiedys jak przyszłam z wizyty to była zdziwiona, że przyszłąm bez Kubusia: jak to? nie masz jeszcze Kubusia? jeszcze się nie urodził? Edytowane przez metropolitan Czas edycji: 2013-03-18 o 09:28 |
|
|
|
#4773 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
mój też uwielbia prawą stronę i wbijać nogi pod żebra
|
|
|
#4774 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Kopniaki czuje już każda z nas, niedługo rodzić przyjdzie czas. Mamy V-VI 2013 c
Dziewczyny a mikro to przypadkiem nie jest wskazane w ciąży?
Nie wiem czy to gdzieś przeczytalam czy tylko mi się przysnilo ![]() I znowu ładna pogoda a ja widzę z łóżka tylko kawałek ściany |
|
|
|
#4776 |
|
Zakorzenienie
|
to się zwie wychowawczy. jest do trzech lat - nie trzeba wszystkiego na raz brać, z tym że płatne około 65-67% netto jest 12 miesięcy dla jednego rodzica lub 14 miesięcy, jeśli biorą oboje (można podzielić np. tak: mama 12 i tata 2, mama 7 i tata 7 itp... czyli jeden rodzic max 12 miesięcy, razem max 14).
teraz ma już 17, stary koń z Sarą "zerwał" parę lat temu - rozeszły się ich drogi... widać nasze chłopaki mają podobne upodobania
|
#4777 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Kopniaki czuje już każda z nas, niedługo rodzić przyjdzie czas. Mamy V-VI
Cytat:
akurat mikro w ciąży można nie można kawitacji, sonoforezy, darsonwalizacji i innych
|
|
|
|
|
#4778 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4779 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja bym chciała urodzić między 20-26 kwietnia ![]() vil wszystkiego najlepszego dla męża U mnie w szpitalu trzeba sobie zakupić ubranie dla męża do porodu. Muszę to zrobić wcześniej czy będą jakieś automaty w szpitalu? axella mi mama kupiła w lumpku dwie koszule, tylko właśnie muszę jedną rozpruć i obszyć żebym mogła w niej karmić zaraz po porodzie. Cytat:
|
||
|
|
|
#4780 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Kopniaki czuje już każda z nas, niedługo rodzić przyjdzie czas. Mamy V-VI
Cytat:
![]() no, lecę do pracy!!!
|
|
#4781 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Kopniaki czuje już każda z nas, niedługo rodzić przyjdzie czas. Mamy
Cytat:
|
|
|
|
|
#4782 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Kopniaki czuje już każda z nas, niedługo rodzić przyjdzie czas.
Cytat:
Zadzwoń i zapytaj ale myślę, że na IP dostaniecie ubranie gdybym i mikro nie mogła to już bym się obraziła na tą moją szkołę |
|
|
|
|
#4783 |
|
Zakorzenienie
|
Dżem dobry
![]() Witam się w 34tygodniu ![]() Z tej okazji mam wyprawkową listę,którą wkleję tu by nie zgubić, to rzeczy które już mam ![]() Kosmetyki/Chemia -pampersy 111szt -mokre chusteczki 272szt -patyczki kosmetyczne 60szt -płatki kosmetyczne 60szt -pieluszki tetrowe do odbijanka 17szt -mydło kostka bambino 2szt -szczotka 1szt -grzebyk 1szt -grucha do nochalka 1szt -linomag na odparzenia 1szt -sudocrem 1szt -gencjana 1szt -krem do buzi 1zt -nivea żel do mycia z szamponem 1szt -johnson do kąpieli 1szt -meczka po kąpieli 2szt -obcinaczki 1szt -smoczek nuk 1szt -proszki do prania Duże ![]() -łozeczko z materacykiem -fotelik do auta -bujaczek/krzesełko -nosidełko -mata do zabaw -przewijak nakładany na łóżeczko -rożek -pościel mała do wózka/na chłodne lato -pościel gruba x2 -poszewki do wszystkiego -kocyki lekkie i grube 5szt -prześcieradła na gumce 3szt Do karmienia -laktator -butelki (canpol-duża/tomme i avent-małe) 3szt -smoczki na zmianę 3szt Ciuszki -czapa z uszami x4 -czapa x6 -skarpetusie x3 -niedrapki x6 -body krótki rękaw x19 -body długi x11 -bluzki krótki x9 -bluzki długi x13 -bluzy grube/z kapturem x6 -szlafroczek z kapturkiem x1 -śpiochy długi x15 -śpiochy krótki x19 -spodne/półśpiochy x7 -ogrodniczki x5 -sukienki x3 Do porodu -klapki -duże podpasi 20szt -pomadka ochronna -papier toaletowy -sztucce -majty 1razowe 6szt -majty poporodowe wielorazowe 3szt -koszule do karmienia 2szt -szlafrok musze teraz znaleźć gdzes kompletny spis, porownac i wypisac czego mi brak jak macie jakieś pomysly to poproszę ![]() - Edytowane przez axella Czas edycji: 2013-03-18 o 09:39 |
|
|
|
#4784 | |
|
Zakorzenienie
|
sukienka piękna
kurteczka też ale jaki to rozmiar? bo jak taka malutka to raczej nie użyjesz bo będzie Ci ją ciężko założyć na takiego noworodkaCytat:
![]() Aaś ja to bym się bała o jakość tych ciuszków przy takiej Mariolce no ale skoro przyjaciółka proponuje ... Widzę że burzliwa dyskusja o tych macierzyńskich. Ja nie wiem czy w ogóle dostanę macierzyński ale jeśli tak to liczę na ten roczny bo każdy dzień z maluszkiem jest cenny. Jedne kobiety nie będą czuły się spełnione jak nie wrócą do pracy (tak jak to napisała Mysia) a drugie wręcz przeciwnie. Ja (o ile nie zmienię zdania po porodzie ) to mogłabym siedzieć w domu i rodzić dzieci i to właśnie wtedy będę czuła się spełniona. W dzisiejszych czasach jest bardzo ciężko i dla mnie osobiście to jest przykre jak te wszytskei dzieciaki chodzą z kluczem na szyi. Ja to bym chciała witać maluszka po powrocie ze szkoły z ciepłym obiadem. No ale kogo na to teraz stać. A na dziadków niestety nie mam co liczyć. Jedni daleko, drudzy pracują. Więc praktycznie będziemy z TŻtem zdani tylko na siebie.
|
|
|
|
|
#4785 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
właśnie zdałam sobie sprawę że zaczęłam 34 tc i jeszcze nic nie przygotowałam, od dziś zabieram się do zbierania wyprawki!!!
|
|
|
|
|
#4786 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
troszszkę lepiej ... tzn dalej łapią mnie skurcze ale bezboleśnie i to chyba dlatego że zaraz pora tabletki (ostatnia była o 4) a ja byłam w przychodni dać mocz do badania. mam nadzieję że dziś się uspokoi bo zazwyczaj jak mam takie skurcze to jeden dzień a potem kilka dni spokoju. a wczoraj to masakra była :/ dzięki za troskę Cytat:
![]() weeeeź po wczoraj to ja już mam dość ... rozmyśliłam się, nie rodzę ...... 39 dni
|
||
|
|
|
#4787 |
|
Raczkowanie
|
Hejka
Ale dziś nie mam siły. Przyjechałam z małym do mamy, żeby trochę odpocząć. Przez weekend mnie jakiś instynk wicia gniazda dopadł. Poprałam ciuszki, nawet tapicerkę od fotelika wyprałam i co jest ważniejsze umiałam z powrotem nałozyć ![]() Co do szczepień to ja szczepiłam tymi 6w1, rotawirusy i pneumokoki. Tylko nie równocześnie. W odstępach czasowych. Wiem, że teorii jest tyle co lekarzy. Ja też robiłam długie rozpoznanie, ale w sumie jestem zadowolona. Teraz też tak będę szczepić. |
|
|
|
#4788 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4789 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
chciałam jakoś w zeszłym roku robić, ale właśnie się dowiedziałam że od porodu mogą znowu strasznie popękać i mi odradzono, tym bardziej że mam taką skłonność, tak więc podkład to mój najlepszy przyjaciel i nie ruszam się bez niego a witaminka C i kremy ochronne i filtry to podstawa no i zakaz opalania twarzy
|
|
|
|
|
#4790 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pawie oczko boskie jest to zdjęcie color za 29 tc
|
|
|
|
|
#4791 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
boją sie robić cokolwiek, a co do skurczy dobrze że już lepiej, ciekawe będzie jak odstawisz leki ![]() ja też miałam taki dzień że bolało jak diabli ale teraz jest ok i nie przyspieszam wizyty, bo mam w przyszły poniedziałek. |
|
|
|
|
#4792 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Kopniaki czuje już każda z nas, niedługo rodzić przyjdzie czas.
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
ale Ty masz wiedzę przebarwień jakichś strasznych nie mam, tylko taki drażniący.. nierówny koloryt cery.. Cytat:
![]() Justi- miałam właśnie dopytać czy mikro można w ciąży... ale już doczytałam, że można a dla optymalnego efektu ile trzeba zrobić zabiegów? i w jakim odstępie czasu ?
|
||||
|
|
|
#4793 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Syn - Tato, czy mogę zadać Ci pytanie? Tata: Tak jasne, co się stało? Syn: Tato, ile ty zarabiasz na godzinę? Tata: (zdziwiony) To nie twoja sprawa. Dlaczego pytasz o takie rzeczy? Syn: Chcę tylko wiedzieć. Proszę powiedz mi, ile zarabiasz na godzinę? Tata: Jeśli musisz wiedzieć, zarabiam 100 dolarów. Syn: Ojjjj (zasmucony). Tato, a czy mógłbyś pożyczyć mi 50 dolarów? Ojciec bardzo się wściekł. Tata: Pytasz tylko dlatego żeby pożyczyć pieniądze na głupią zabawkę czy inne bzdury? Proszę odmaszerować prosto do swojego pokoju. Kładąc się spać pomyśl o tym, dlaczego jesteś taki samolubny. Ja muszę ciężko pracować każdego dnia, a Ty zachowujesz się dziecinnie. Chłopiec cicho poszedł do swojego pokoju i zamknął drzwi. Mężczyzna usiadł i stawał się jeszcze bardziej zły myśląc o pytaniu zadanym przez małego chłopca. Jak on śmie zadawać takie pytania tylko po to żeby dostać trochę pieniędzy – pytał siebie tata. Po około godzinie jednak się uspokoił i zaczął się zastanawiać: Może było coś, co naprawdę potrzebuje, aby kupić za 50 dolarów i że on faktycznie nie prosi o pieniądze zbyt często. Mężczyzna podszedł do drzwi pokoju chłopca i otworzył je. Tata: "Śpisz, synu?" Syn: "Nie tato, nie śpię". Tata: "Przemyślałem to i może byłem zbyt ostry dla Ciebie wcześniej. Miałem kilka ciężkich dni i wyładowałem swoją złość na Tobie. Oto 50 dolarów o które prosiłeś..." Chłopiec podniósł głowę, uśmiechając się. Syn: "Och, dziękuję tatusiu!" Następnie, sięgając pod poduszkę wyciągnął kilka pogniecionych banknotów. Mężczyzna zobaczył, że chłopak miał już sporo pieniędzy i znów się zezłościł. Chłopiec zaczął powoli liczyć swoje pieniądze, a potem spojrzał na ojca. Tata: "Dlaczego chciałeś mieć więcej pieniędzy, jeśli już tyle uzbierałeś?" Syn: "Ponieważ nie miałem tyle ile było mi potrzebne, ale teraz już mam. "Tato, teraz mam 100 dolarów. Mogę kupić godzinę Twojego czasu? Proszę wrócić jutro szybciej do domu. Chciałbym zjeść z tobą kolację." Ojciec został zmiażdżony. Przytulił syna i błagał o przebaczenie. To tylko krótkie przypomnienie dla wszystkich tych, którzy ciężko pracują. Pamiętajcie, że nie należy wypuszczać czasu przez palce. Spędzajmy tyle czasu ile tylko się da z tymi, którzy naprawdę są dla nas ważni. Nie dopuszczaj do tego, aby godzina Twojego czasu kosztowała Twoich 100 dolarów. Pomyśl - jeśli umrzemy jutro, firma, w której pracujemy łatwo zastąpi nas w ciągu kilku dni. Ale rodzina i przyjaciele będą czuli pustkę do końca życia. Praca jest bardzo ważna, ale nasze dzieci również potrzebują czasu, który będą mogły spędzać tylko z nami. Niektóre rzeczy są ważniejsze. |
|
|
|
|
#4794 |
|
Wtajemniczenie
|
szlag by to.... chleb mi spleśniał :/ niby nic, ale mojego bezglutenowego nie kupi się pod domem, mąż będzie musiał jechać specjalnie do CH i to bez gwarancji że będzie akurat ... zrobiłam zamówienie akurat w weekend ale kurier z paczką będzie pojutrze. chyba zrobię sobie "kanapki" z szynki i serka
|
|
|
|
#4795 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4796 | ||
|
Zakorzenienie
|
A my z Laurką zaczynamy dzić 29tc Wczoraj ogarnęło mnie pierwsze przerażenie porodem. Chyba dlatego, że się dowiedziałam, że u nas w szpitalu nie dają znieczulenia... Jak to powiedziała dziewczyna któa chodzi do nich na sr, że na życzenie wogole, a jak są wskazania to też nie chcą dawać...Co za szpital Cytat:
Ja mam termin na 10 czerwca i chciałabym urodzić 12 bo maż urodził się 12 stycznia, zaczeliśmy być razem 12 lipca itd. Zobaczymy jak to będzie. W 3 weekedn maja moja chrześnica idzie do komuni wiec chciałabym jeszcze to przeczekać, ale w 9 miesiacu nic nie wiadomo. Jeszcze tata będzie mi zmieniał okno w maju w pokoju wiec czeka nas malowanie i remont na sam koniec. Nie może wcześniej bo go nie ma... Cytat:
Musze isć do apteki i rossmana ale tak mi sie nie chce. Witaminy mi się kończą, nospa też i do tego magnez. Znów będzie łądny rachunek w aptece.
|
|
#4797 | |
|
Zakorzenienie
|
nie nie! przede mną jest duża kolejka
axella za 34 tcCytat:
![]() ja też prałam wszystko z fotelika i wózka, miałam robić zdjęcia jak to jest założone ale po co, przecież zapamiętam. A później był problem loney ja pytałam kosmetyczki i mówiła że można mikro, ale ja jednak się wstrzymałam i pójdę dopiero po porodzie bo skórę mam na razie ok
|
|
|
|
|
#4798 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja po rozmowie z położną stwierdziłam, że dam radę bez ![]() ---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:19 ---------- pierwsza, w sensie, że przede mną
|
|
|
|
|
#4799 |
|
Wtajemniczenie
|
jak dostaniesz po porodzie świadectwo pracy z datą porodu to wtedy dajesz to do ZUSU, skrócony akt urdzenia i wniosek o dodatkowy urlop i nr konta na który mają wpłacać, i wtedy przez cały okres macierzyńskiego jesteś ubezpieczona w ZUSie.
|
|
|
|
#4800 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:20.

za 29 tc

Ślub 27. X. 2012