![]() |
#1471 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przezyc w Niemczech (Kramada, ale nie tylko !)
Cytat:
![]() ![]() Z tymi kursami to muszę się zagłębić dokładniej. Przejrzałam dopiero tak pobieżnie i póci co nie wiem sama co o nich myśleć. Johanna tak, śliczne miasteczko. Lubię zwłaszcza biegać nad kanałem i jeździć tam na rowerze- po prostu cudnie ![]()
![]() |
#1472 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Watek "Slub z obcokrajowcem" moze znajdziesz interesujace Cie informacje ![]() Nati,Dorsten to chyba jakies 70km ode mnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1473 |
Raczkowanie
|
Dzieki Johanna za info, nie wiem jeszcze kiedy, na razie poki co ta opcja sie przejawia w naszych rozmowach, ja wprawdzie jestem po przejsciach i nie utozsamiam slubu z gwarancja szczescia i milosci po grob, bo zycia nie mozna wyrezyserowac..
A majka ma racje, jak slub to tylko z milosci i wlasnie taki chce ![]() Podobno jako zona Niemca ma sie bez problemu ubezpieczenie zdrowotne, to dosc wazne jesli poki co nie pracuje...czy ktoras z Was ma podobna sytuacje ? pozdrawiam cieplutko... |
![]() ![]() |
![]() |
#1474 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1475 |
Zakorzenienie
|
Jesli maz jest zatrudniony "normalnie" to zona jest podpieta do ubezpieczenia,u nas jest inaczej-moj maz pracuje jako Selbständig,ma ubezpieczenie prywatne i ja w zwiazku z tym musze miec tez osobne ubez prywatne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1476 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1477 |
Zadomowienie
|
Czesc dziewczny, wlasnie mialam chwilke i buszowalam troche po wizazu i... trafilam na Was! I bardzo mnie to cieszy!!
Ja mieszkam w DE od 1,5 roku. Najpierw przyjechalam do siostry, ktora mieszka w Dormagen NRW, opiekowac sie jej corka. To mial byc wyjazd tylo na rok, zeby podszkolic jezyk i pomoc siostrze, ale okazalo sie, ze zostalam. Poznalam mojego meza i przeprowadzilam sie do Lotte (malej miesciny na granicy NRW i Niedersachsen, kolo Osnabrück). W grudniu urodzila nam sie coreczka - Antonia, przez kora nie sypiam nocami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1478 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, coraz wiecej nas
![]() FAjnie, i widze, ze poruszylyscie watek, ktory tez i mnie dotyczy, znaczy slub ![]() ![]() Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
#1479 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Fajna ta twoja historia,moja siostra tez tu byla umnie popilnowac dzieciaka,pare lat temu, ale nie zostala na stale ![]() Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1480 |
Zadomowienie
|
No moja siostra tak bardzo przy sobie mnie nie ma. Niestety. Mieszkamy od siebie 200km. Ogolnie jestem zadowolona z zycia tutaj. Ja w sumie juz 11tego roku zycia duzo w DE przebywalam. Moja siostra mieszka juz tutaj 10 lat. Najbardziej mi tylko zal rodzicow, bo sami z babcia w Polse zostali. Tata dosc czesto tu przyjezdza. Mama niestety nie moze, bo pracuje i opiekuje sie babcia. Troche tesknie za wielkim ogrodem w PL i domem, ale tutaj tez jest fajnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1481 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja sie przyznam,ze znam Cie juz z "grudniowek" ![]() ![]() Szkoda,ze nie mieszkasz juz w Dormagen,bo to miasto zeraz przy Neuss,gdzie mieszkam ![]() Pozdrawiam serdecznie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1482 |
Zadomowienie
|
Majka wiem, ze Neuss jest blisko, S-Bahn mozna dojechac. Ano szkoda, szkoda. Probuje TZta namowic, zebysmy sie w tamte okolice przeprowadzili, ale on niestety nie chce swojej rodzinki opuscic. A u Was przynajmniej latwiej o prace, niz tu na tej wsi
![]() Ja narazie nie pracuje, bo musze sie Mala zajmowac, ale bardzo bym chciala robic cos sensownego i w moim zawodze. A tutaj bedzie ciezko cos znalezc. |
![]() ![]() |
![]() |
#1483 |
Wtajemniczenie
|
Ojej, ile tu sie dzieje od czasu kiedy bylam ostatnio na wizazu !
Ania, czekam na zdiecia ! karenina19 moje dziecko bedzie mowilo po niemiecku i po angielsku (rozmawiam w domu po angielsku z chlopakiem), a poza tym ja je naucze polskiego a chlopak hiszpanskiego !
#1484 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, a czy słyszałyście może coś na temat Rise-Rente? (nie jestem pewna, czy dobrze zapamiętałam, a kartkę gdzieś zgubiłam). Tu chodzi o samodzielne płacenie sobie składki, aby w przyszłości mieć emeryturę. Dotyczy to kobiet niepracujących - i opiekujących się dzieckiem w domu? Wpłaca się np. miesięcznie 5euro a państwo dopłaca do tego...ponad 100euro.Może ktoś zna szczegóły. I czy dotyczy to tylko kobiet, które mają Niemców za mężów, czy też ja - żona Polaka legalnie tu pracującego - mogę o tym myśleć? Fajna sprawa...Mąż ma umówioną wizytę w banku dopiero po świętach, a mnie ciekawość zżera. Wiem, że w większości są tu dziewczyny pracujące, ale może ktoś coś...
Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#1485 |
Raczkowanie
|
hej a ja mam pytanko, moze mi pomozecie, jak dokladnie brzmi oswiadczenie pana i panny mlodej podczas slubu cywilnego na terenie niemiec, moze byc napisane po niemiecku, jesli moze same pamietacie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1486 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nati mi tez sie wydaje 8euro nie powinno pracodawce zabolec, zalezy tez czy bedziesz miala napiwki. Czesto tak jest daja mniejsza stawke ale zyskujesz duzo na napiwkach. Ja na szczescie od dwoch tygodni pracuje, 5miesiecy siedzenia w domu bezczynnie to naprawde duzo, tymbardziej ze zanim tu przyjechalam pracowalam od kilku lat w PL i musialam to wszystko naraz zostawic dla milosci w DE. Myslalam ze bedzie fajnie miec dluzszy urlop lub troche odpoczne ale grubo sie pomylilam. Lubie jak sie cos dzieje. Nie trawie monotonii. Jutro trzeba sie gdzies na miasto wyrwac, przebadac niemieckie lokale. Pozdrawiam
![]() |
#1487 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Namawiaj TZta na przeprowadzke,bo polubilam Cie bardzo czytaja Wasz watek i fajnie by bylo sie spotkac w realu.Oczywiscie jesli mialabys ochote. ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1488 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1489 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1490 |
Raczkowanie
|
ale mnie rozsmieszylyscie, super... magiczne 'ja', to super.. ale wiecie, a moze tak w skrocie pod czym ja to 'ja' powie, zebym nie walnela 'ja' przysiegajac chodzic 5 metrow za moim panem albo nosic czardaf i urodzic co najmniej 5 dzieciaczkow, hehe.. takie jakies wolne tlumaczenie, prosze, chyba te podobne do polskiej wersji...' uroczyscie oswiadczam iz wstepuje w zwiazek malzenski i slubuje ze uczynie wszystko aby nasze pozycie bylo zgodne szczesliwe i trwale', cos takiego?
Dzieki za pomoc.. pozdrawiam wszystkie zareczone i zdecydowane oraz w ogole sle sobotnie zimowe jak tu w stuttgart pozdrowienia i milutkiego weekendu!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1491 |
Raczkowanie
|
Niemiecka przysiega to tylko "ja'?
Ufff ale fajnie ![]() ![]() Edit70 a kiedy planujecie slub? jest juz konkretna data? bo widze, ze juz sie niezle przygotowujesz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1492 |
Zakorzenienie
|
W sumie nie pamietam co urzednik konkretnie mowil,ja w ogole nie pamietam
![]() ![]() ![]() Moze dziewczyny beda pamietac cos wiecej ![]() Jesli chodzi o tlumacza,to jesli urzednik uzna,ze potrzebujecie,to Wam to powie.Moze to byc ktokolwiek.Tlumacz podpisuje oswiadczenie,ze bedzie tlumaczyl zgodnie z prawda i trzeba zaplacic za to ok 20 Euro i to wszytsko. ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1493 |
Raczkowanie
|
A plany to na razie wiesz tak jak to w zwiazku, na poczatku w ogole slub wykluczalismy, moze z tego wzgledu, ze ja jestem kobieta po przejsciach a wtedy do tego sie troche inaczej podchodzi, ale w miare uplywajacego czasu, czuje ze moja swiadomosc nabiera ksztaltow, sklamalabym piszac, ze wzgledy ekonomiczne mnie nie zachecaja, nie tyle do decyzji slubiu, ile do zastanowienia sie nad tym powazniej, bo serio... jak sie jest po jednym slubie( polskim) i ma sie za soba caly kawalek zycia, ktore trzeba bylo pozegnac, to to jest zupelnie odczucie.. ale zycie jest nie do wyrezyserowania... czasem trafia sie na druga polowke za pozno, aby bez bolu, cierpienia i ofiar moc sie spelnic... smutne ale prawdziwe...mam nadzieje, ze spokojnie dojrzeje, bo wiem na ta decyzja bedzie koronna w moim zyciu a niewazne czy mowie 'ja' czy 'tak' badz klepie regulke po ksiedzu... wazne ze sie sobie cos obieca i przysiega i oby na zawsze, czego wszystkim Wam zycze, bo milosc jest super, ehh..ale sie rozpisalam i wylalam....pozdrawiam buzka!
|
![]() ![]() |
![]() |
#1494 |
Raczkowanie
|
Tak tak, tak to wlasnie jest i doskonale Cie rozumiem...my te decyzje podjelismy po pol roku znajomosci, po prostu skoro ja podjelam decyzje o przeprowadzce tutaj, co tez sie wiazalo z masa wyzeczen, nie wyobrazalalam sobie innego scenariusza jak slub. Nie chcialam tu zyc ot tak sobie jak na wakacjach a Tz podzielil me zdanie , choc chyba troche inaczej to sobie wyobrazal...i tym sposobem mamy juz conieco zaplanowane
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1495 |
Zadomowienie
|
edit 70,kramada
![]() ![]() ![]() wszystko sie ulozy jak najlepiej,tak jak sobie to marzycie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1496 |
Raczkowanie
|
Fajnie dziewczyny, ze rozumiecie mnie, dzieki za wsparcie, ale fakt, dopoki sie nie przekona na wlasnej skorze, to trudno wyrokowac... kiedys na haslo 'slub w niemczech' zareagowalabym alergicznie... ehh..zycie weryfikuje wszystko...
To racja, ze zycie tu ze swoim mezczyzna, ktory na dodatek ma obywatelstwo niemieckie, czuje sie tu jak ryba w wodzie, jest takim byciem jak dostawka w pokoju w osrodku wczasowym, hehe dlatego... mimo, ze Niemcy bardzo niechetnie o slubie mowia, lubia tak sobie zyc jak najdluzej nie zakladajac rodziny i czujac sie mlodo, przynajmniej tak im sie wydaje ( na szczescie moj mysli inaczej, ufff, byc moze dlatego, ze bardziej Polak przywieziony i zaaklimatyzowany tu).. oczywiscie nie mozna generalizowac, bo znam rowniez Niemcow trzezwo myslacych i stawiajacych wysoko priorytety rodzinne czy zwyczajne godzenie sie z czasem a nie na sile za wszelka cene unikanie prawd zyciowych... a wiec ta decyzja przede mna, a ciekawa jestem jak to rozwiazujesz, ze slub tu a wesele, czy przyjecie? jak to organizacyjnie rozwiazujecie..... podzielcie sie moze inne kobietki swoimi doswiadczenaimi w tej branzy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1497 |
Zadomowienie
|
U mnie na slubie byla tylko najblizasza rodzina, tzn. moja siostra z mezem i corka i moi rodzice oraz rodzice TZta i jego siostra plus jakies jego ciotki i wujki co tez tutaj mieszkaja
![]() Wesela nie bylo, tylko obiad i deser w restauracji no i pozniej troche gosciny u rodzicow TZta (strasznie nudna impreza). Ja sie bardzo ciesze, ze tak skromnie bylo, bo nieznosze takich imprez, a i to juz bylo dla mnie za wiele ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1498 |
Zadomowienie
|
Aha Rista Rente, ja to mam z TZtem zrobione, ale dokladnie nie wiem jak to dziala, bo sie tym nie interesuje i wlasciwie tego nie chcialam, tylko tesc sie uparl. Niestety u nas tak jest, ze jak tesc z tesciowa cos powiedza to swiete to jest i trzeba ich sluchac, to jest jedyny minus zycia tutaj
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1499 |
Raczkowanie
|
Ale fakt, Kamilka, podjelas temat na topie, bo slyszalam ze juz maja podwyzszyc wiek emerytalny na 67 lat, bo faktycznie dzeiciaczkow tu jak na lekarstwo.. zastanaiwam sie czesto z moim tz z czego wynika taka niechec mlodych ( mlodych, ale wlasicwie nie takich mlodzeniaszkow, bo sa tego 30tolatkowie) do zakladania rodziny tu w niemczech.. znam kilka par stad, maja po 28 lat, sa razem od kilku lat, zyja jak regularne polskie malzenstwo, dzieci to temat ktory nawet nie pojawia sie w tematach rozmow luznych, ale dlaczego? nie wypada, to jakis wstyd miec dt´zieci, bo odbieraja wolnosc, skad ta mentalnosc? jak porownam POlske, to w wieku 27 lat wiekszosc moich znajomych od dawna pracuje, jest na swoim i wychowuje co najmniej jedno dziecko, co o tym sadzicie? Macie dzieci dziewczyny? czy spotykacie sie wsrod spolecznosci niemieckiej, w jakij sie obracacie tez pewnie z takim podejsciem jakie opisalam? czy tylko ja tak to odbieram?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1500 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny..u mnie jest to tak, ze TZ od razu mi oswiadczyl, ze chce miec ze mna dziecko, jest bardzo rodzinny. No a skoro tak to sobie zaplanowal to ja napomknelam o slubie i on nie protestowal...Slub tutaj wezmiemy moze w lipcu, przyjada moi rodzice i siostra z rodzinka a wesele we wrzesniu w Polsce, moi goscie plus jego najblizsza rodzina czyli jakies 70 osob....troche sie stresuje jak oni na to zareaguja bo z moich obserwacji wynika, ze jakos tu inaczej ludzie patrza na te sprawy a wesele juz wogole. Jak dotad w jego rodzinie chyba nie bylo wesela, u mnie na odwrot, nie bylo przypadku bez wesela
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:37.