|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 13 części naszego wątku ?? | |||
| Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.13 |
|
2 | 4,08% |
| Brzuszki rosną, dzieci też a nasz wątek jest the best! Mamy V-VI 2013 cz.13 |
|
0 | 0% |
| Trzęsą się brzuszki, wychodzą pępuszki, niedługo ujrzymy maluszki. V-VI 2013 cz.13 |
|
3 | 6,12% |
| Powoli bać się zaczynamy, bo plan porodu już napisany. Mamy V-VI 2013 cz.13 |
|
0 | 0% |
| Coraz większe brzuchy mamy, ale jeszcze nie pękamy. Mamy V-VI 2013, cz.13 |
|
2 | 4,08% |
| Wielkie brzuszki już widać z dala, lecz jeszcze nie chcemy iść do szpitala. V-VI 2013 |
|
3 | 6,12% |
| Na porody już czekamy-która pierwsza? Obstawiamy! Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.13 |
|
22 | 44,90% |
| Do dnia porodu już całkiem blisko ale jesteśmy gotowe na wszystko. V-VI 2013 cz.13 |
|
10 | 20,41% |
| Porodów powoli nadchodzi czas co cieszy ale i przeraża nas! Mamy V-VI 2013 cz.13 |
|
0 | 0% |
| Przed porodem stracha mamy, ale dzielnie się wspieramy. Mamy V-VI 2013 cz.13 |
|
5 | 10,20% |
| Czas leci jak szalony, niedługo nasz poród upragniony. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.13 |
|
2 | 4,08% |
| Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#721 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zaciskamy mocno nóżki, jeszcze nie czas na maluszki. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.
Cytat:
|
|
|
#722 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zaciskamy mocno nóżki, jeszcze nie czas na maluszki. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.
Cytat:
Dlatego nie miałam ochoty na drugą Cytat:
|
|
|
#723 |
|
Zakorzenienie
|
Veronic a jak samopoczucie? dobrze że z wami OK
ja żadnego wniosku nie składam, bo nie planuję iść na miacierzyński przed porodem.
|
#724 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Tak więc ona chyba dała Ci taki wniosek, ale nie musisz z niego skorzystać tylko możesz- tak mi się wydaje
|
|
#725 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzieki za odp.
Ja tez nie planowalam isc przed dlatego zaskoczyla mnie dzis ta ksiegowa z wnioskiem i juz nie wiedzialam ocb, czy cos zmienilo itd. Wiec dopytalam Was, czyli jesli na l4 bede do dnia porodu to dopiero pozniej sklada sie wniosek do pracodawcy o macierzyski, tak? Jest na to jakis czas?
|
#726 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
) oby wiecej bylo takich osob Cytat:
![]()
|
|
#727 |
|
Zakorzenienie
|
Już jestem w domciu. Pocytowałam Was na tel, ale przerzuciłam się na kompa, żeby było szybciej.
Diabli jak super, że już jesteś! Idź i czytaj te 70 stron jak nam nie wierzysz, że naprawdę brakowało tu Ciebie Cieszę się bardzo, że wszystko u Was ok i szyjka się uspokoiła.Vil kochana mam nadzieję, że ciśnienie Ci się szybciutko unormuje i wrócicie do domu ![]() Katate trzymam kciuki, by synek jeszcze troszkę wytrzymał! ![]() Cloche super klinikę masz! I za glukozę, cieszę się, że możesz jeść owocki smacznego!Zaraz biegnę na SR. Dziś sama niestety bo TŻ musi zostać dłużej w pracy. Ale jak wszystko dobrze pójdzie to odbierze mnie z zajęć ....Dokończę nadrabianie wieczorkiem pewnie
|
|
|
|
#728 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#729 | ||
|
Wtajemniczenie
|
tak wróciłam niedawno do domku
już się dobrze czuję, brzuch nadal twardnieje, ale jak leżę to jest lepiej ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Muszę Was Kochane troszkę nadrobić ![]()
|
||
|
|
|
#730 |
|
Raczkowanie
|
Pawie oczko ja też pierwsze słysze o takim wniosku. Wiem ze po porodzie dają w szpitalu taki kwit i się to zanosi do pracy.
Veronic dobrze,że już w domu jestescie. |
|
|
|
#731 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Na lędzwiowy bardzo mi pomagał zwykły masaż i dostałam od położnej jakis olejek na krzyż z ziół. Wymachuję rękami czasem, ale to niewiele daje, ja mam chyba po prostu jakieś zwyrodnienie, miałam się tym zająć, ale w ciąze zaszłam ![]()
|
|
|
|
|
#732 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#733 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
na serio mega się cieszę, jednak co dom to dom szpitale to zło konieczne![]() ![]() więc mam nadzieję, że szybciutko urodzę, raz dwa i będziemy z Wojtusiem w domku ![]() wg usg mam rodzić 1 maja
|
|
|
|
|
#734 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że mala się jeszcze odwróci a jeśli nie, to nic się nie martw, cesarka to lepsze wyjście w takiej sytuacjiNa pewno znasz tę aptekę! Mówię o tej na Narutowicza, blisko skrzyżowania z Głęboką i Nadbystrzycką. Tam gdzie zawsze, nie ważne czy śnieg, deszcze czy żar z nieba ustawia się pocieszna kolejka jak za PRLu długa na dobre 20 metrów za apteką ![]() Cytat:
piękne jajo! A święta tuż, tuż! W tym tygodniu niedziela palmowa! ![]() Cytat:
dla Wojtusia!
|
|||
|
|
|
#735 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#736 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#737 |
|
Zadomowienie
|
a to nie jest tak, że może się okazać, że mam przykładowo L4 do 15.06 , urodzę 14. 06, termin porodu był na 25.06 i chodzi o ten czas, nie tyle przed porodem, co przed planowanym terminem? ktoś mi mówił, żeby tak sobie ustawić ostatnie L4, żeby mieć je do terminu porodu i nie iść przedwcześnie na macierzyński. ale znowu- tak się da? jestem na l4, już urodziłam, czekam aż mi sie skończy i dopiero idę na macierzyński?
sama siebie nie rozumiem, więc jak coś to się nie przejmujcie
|
#738 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Urlop macierzyński można wziaśc jeszcze przed porodem - w wielkości 2 tygodni.. I potem Ci ten urlop po porodzie o 2 tygodnie skracają.. To jest dla kobiet, które nie dostają L4 a chciałyby sobie przed porodem odpocząc od pracy.. Jak masz L4 to się to nie opłaca bo masz krótszy macierzyński.. Ja składam po porodzie.. a dokładnie będę musiała wysłać meża, nie wiem czy uda mu się odnaleść księgową w czelusciach naszego biurowca ale trudno ![]() ---------- Dopisano o 15:35 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:35 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ---------- Cytat:
|
||||
|
|
|
#739 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i niech wszystko będzie dobrze!!!mnie pobolewa też brzuch jak na okres, już mam w głowie czarne scenariusze, z tą moją skracającą się szyjką.. ta niepewność jest zabójcza, a jeszcze 6 dni do wizyty. boję się, że moje napady gniewu i nerwy z dwóch ostatnich dni mogły coś namieszać.
|
|
#740 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Twoje obiady w porównaniu do moich w szpitalu to luksus naprawdę... ![]() happy- obyś ładnie dotrwała do wizyty bez bóli, ja wcześniej miałam "piękną długą szyjkę", teraz niestety już się skróciła, ale lekarz mówił, żeby dotrwać do tego 35-36 tyg i będę mogła rodzić ![]() więc jeszcze 3 -4 tyg
Edytowane przez Veronic Czas edycji: 2013-03-20 o 15:44 |
|
|
|
|
#741 | |
|
Wtajemniczenie
|
Veronic - dobrze że już w domu jesteście, zaciskaj mocno nóżki
o 17 SR, jestem leniuch i mi się nie chce 2 godz siedzieć na tych twardych krzesłach, mój kręgosłuo w ciąży jest chyba bardziej bolący niż u 90 latki ![]() ---------- Dopisano o 15:43 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#742 |
|
Zakorzenienie
|
A moze jednak z tymi dokumentami o zasiłek macierzyński to można poźniej.. na stronei zuz jest ze rozszczenie o zasiłek macierzynski przedawnia sie po 6 miesiacach.. czyli jakby 6 miesięcy..
|
|
|
|
#743 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
mój problem polega na tym, że ja nie potrafię określić ani skurczy, czy je mam ani twardnienia macicy. a jak boli mnie krzyż jak na okres to koreluje to np. z zignorowaniem zalecenia lekarza co do leżenia bezwzględnego, bo dzień wcześniej np. byłam w podróży i nie leżałam jeden dzień albo innym razem gotowałam obiad, więc też nie leżałam 24h, etc...
J + D = H Edytowane przez happy blue Czas edycji: 2013-03-20 o 15:53 |
||
|
|
|
#744 |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Zaciskamy mocno nóżki, jeszcze nie czas na maluszki. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.1
Maz dowiozl ladowarke wiec moge zaczac nadrabianie ;p leze sobie pod ktg wlasnie. Cisnienie dzis w normie, badania tez, jak bedzie do jutra wszystko ok to wychodzimy. Lekarka mnie wyorowadzila lekko z rownowagi rano na obchodzie. Stwierdzila ze moge isc do domu a ona mi pokaze jak prawidlowo mierzyc cisnienie. Na to inny lekarz popatrzyl na nia jak na kosmitke i stwierdzil ze w takim razie na IP tez nie potrafia mierzyc jak wywszlo im wysokie i ze trzeba zostawic na obserwacji skoro do tej pory zawsze mialam niskie. Ehh. Uwielbiam lekarzy. Ale opieka super, co 2 h sprawdzanie tetna dziecka, 2 razy dziennie dluzsze ktg, co chwila studenci przychodza zapytac czy w czyms pomoc. A ja leze na sali z kobieta ktora wczoraj w poludnie urodzila a wieczorem juz smigala, w ogole nie myslalam ze ona po porodzie. Inna dzis jest na trzeciej kroplowce i wywolywaniu porodu. Strasznie duzo takich "przeterminowanych" jest...
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#745 |
|
Zakorzenienie
|
Dobra z tego co się naczytałam to wnika, ze o urodzeniu dziecka trzeba poinformować pracodawca już 2 dnia:
Do Pani obowiązków należy poinformowanie zakładu pracy o przyczynie nieobecności, czyli o odbytym porodzie, najpóźniej w drugim dniu swojej nieobecności (§ 2 ust. 2 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 15 maja 1996 r. w sprawie sposobu usprawiedliwiania nieobecności w pracy oraz udzielania pracownikom zwolnień od pracy). Może to Pani uczynić osobiście bądź poprzez męża (ojca) dziecka lub inną osobę uprawnioną. Nie jest konieczne złożenie wniosku o urlop macierzyński (o ilenie wnioskuje Pani o udzielenie go przed planowanym terminem porodu), gdyż urlop rozpocznie się w dniu porodu. źródło: http://www.prawo-pracy.pl/urlop_maci...cy_-p-782.html Z kolei na kaskę mamy 6 miesięcy: Roszczenie o wypłatę zasiłku macierzyńskiego przedawnia się po upływie 6 miesięcy od ostatniego dnia okresu, za który zasiłek przysługuje. Jeżeli niezgłoszenie roszczenia o wypłatę zasiłku nastąpiło z przyczyn niezależnych od ubezpieczonego, termin 6 miesięcy liczy się od dnia, w którym ustała przeszkoda uniemożliwiająca zgłoszenie roszczenia. Wypłata zasiłku macierzyńskiego powinna nastąpić nie później niż w terminie 30 dni od dnia złożenia dokumentów niezbędnych do stwierdzenia uprawnień do zasiłku. źródło: http://e-inspektorat.zus.pl/sprawy.a...wy=283&pomoc=3 A i tą drugą czesc dodatkową urlopu macierzyńskiego (dodatkowe 4 tygodnie) trzeba złożyć do pracodawcy nie poźniej niż 7 dni przed ich wzięciem: Bezpośrednio po wykorzystaniu urlopu, o jakim mowa powyżej, zgodnie z art. 1821 § 1 K.p. ma Pani prawo skorzystać z dodatkowego urlopu macierzyńskiego i zasiłku macierzyńskiego przez okres:
W tym celu należy na co najmniej 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu dodatkowego złożyć pisemny wniosek u pracodawcy (art. 1821 § 3 K.p.). źródło: http://www.prawo-pracy.pl/urlop_maci...cy_-p-782.html Edytowane przez maarchewka Czas edycji: 2013-03-20 o 16:00 |
|
|
|
#746 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Odp: Zaciskamy mocno nóżki, jeszcze nie czas na maluszki. Mamy MAJ-CZERWIEC 201
Cytat:
|
|
#747 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
![]() wczoraj mi wizaż nie działał ![]() Udekorowałam sobie szkatułki na biżuterię i nawet fajnie to wygląda ![]() Myślałam że dziś wyskoczę na spacerek z TŻtem bo wyszło słoneczko (w końcu) a on siedzi dalej w pracy. Już dwie godz temu powinien być jeszcze wczoraj coś był chory mam nadzieję że mu dzisiaj przeszło. No ale i tak mu wykupiłam pół apteki. diabli fajnie że już jesteś szprotka mam nadzieję ze poczujesz się lepiej. Wysoki puls mam od zawsze i wiem jak to czasami "przeszkadza". diabli obiadki nie wyglądają źle ale takie jakieś małe są |
|
|
|
#748 |
|
Raczkowanie
|
ja właśnie wróciłam z miasta ogólnie miałam dziś leniuchować ale że zadzwonili do męża rano ze na popołudnie do pracy to musiałam iść po chlebek. Dziś planuje spakować większość rzeczy do szpitala.
|
|
|
|
#749 |
|
Raczkowanie
|
Pierwszy dzień wiosny...oglądam śnieg za oknem
do południa segregowałam ciuszki, wstawiłam pranie tych mniejszych i zrobiłam w końcu prasowanie. Jutro chyba spróbuję umyć podłogi. Ogólnie to prawie nic się nie dzieje. Siedzę sama w domu, mąż wraca z pracy i idzie na rekolekcje o 19, wraca 20:30... siada do kompa i przepada dla świata, a przynajmniej dla mnie. Maluszek się wierci prawie cały dzień ![]() Widzę, że jakaś epidemia szpitalna nas opanowała,niedobrze, oby się nie rozszerzała
|
#750 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Odp: Zaciskamy mocno nóżki, jeszcze nie czas na maluszki. Mamy MAJ-CZERWIEC 201
Cytat:
3mam kciuki![]() w końcu zjadłam porządny dobry obiadek- klopsiki z ryżem w sosie pomidorowym , a nie jakiś śrut ze szpitala![]() a teraz będę sobie leżeć zgodnie z zaleceniem
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:54.

udaje sie ogarnac dom 
moze mnie ktos oswiecic o co w tym wszystkim chodzi i do kiedy sie to sklada?

07.07.2012 

tylko w ciąży nie muszę się go wstydzić
oby wiecej bylo takich osob
no cóż... zawsze mówiłam, że talentu w rękach to ja nie mam... gdybym miała większe jajo, na pewno wyglądałoby lepiej... jutro lecę po większe jajo, krótkie szpilki i inne tasiemki i będę produkowac dalej 
....

, a nie jakiś śrut ze szpitala