|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#841 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Brzuchatki radosne witają wiosnę- Mamy lipiec/sierpień 2013! cz.9
Mam nadzieję, że będzie mi służyć już przez całą ciążę bo nie zamierzam już nic dla siebie kupować.Jakby któraś z Was chciała to polecam http://moda.allegro.pl/elegancka-suk...068960458.html Długość dla mnie ok. Sięga mi tak akurat w kolano. Zamawiałam jeszcze drugą, ale trochę się tej drugiej obawiam. Mam nadzieję, że będzie dobra. Czekam na nią z niecierpliwością ![]() http://allegro.pl/gladka-sukienka-mi...091962364.html |
|
|
|
#842 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
pachna wlasnie z piekarnika ![]() Obrobilam sie powiesilam pranie, umylam podlogi i naczynia, obiad gotowy, ciacha prawie gotowe, facjata zrobiona, glowa umyta, no!
|
|
#843 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja okna myłam i firanki też wieszałam. Wstrzymałabym się gdyby lekarz zalecił inaczej. Moja mama jak była ze mną w ciąży to przed dlugi czas leżała w szpitalu, bo ciąża była zagrożona i podejrzenie ciąży bliźniaczej lub trojeczej (czasy kiedy nie robiło się usg tak jak dzisiaj). Pod koniec ciąży lekarz wypisał moją mamę do domu i kazał jej odpoczywać i leżeć w łóżku. Ale jak to moja mama, wzięła się na ostre sprzątanie, pranie, mycie okien, dywanów itd... Po paru dniach dostała skurczy i pojechała do szpitala. Przyznała się lekarzowi, że jednak nie odpoczywała i co robiła. W ciągu dwóch godzin mnie urodziła i lekarz powiedział, że to zasługa wysiłku. I z ciąży bliźniaczej lub trojeczej wyszłam tylko JA plus dwa puste pęcherze płodowe. ---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ---------- Cytat:
![]() Normalnie jesteś dla mnie wzorem.
|
|
#844 | |||
|
Zakorzenienie
|
[1=993cbb8736fd7ff43d80e12 db3e1b3b563c869fb_62bf7e9 75b609;39920810]ja lubię, ale takie w formie surówki, ale sok... kupiłam specjalnie na tą moją niską hemoglobinę, ale nie dałam rady, oddałam koleżance
![]() Neni1984 - ja niecierpię firanek i zasłonek, więc nie mam prawie nigdzie w sypialni naszej jedynie, ale tylko takie po bokach i wąskie [/QUOTE]też bym z chęcia pomogła w pozbyciu się nadmiaru soku ![]() Cytat:
Cytat:
O durna ja.Sam ruch na pewno jest wskazany, ale umiarkowany, ale ja, jak to ja, jak zwykle muszę zrobić wszystko w jednym dniu ![]() Cytat:
|
|
#845 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
idę na pizzę z mężem, a w domu zupka jarzynowa |
|
|
|
|
#846 |
|
Zakorzenienie
|
skylie: gratki
)Malinka: bardzo ładne sukienki, teraz przez was sie zastanawiam w co sie ubiore wprawdzie mam nowe leginy, jakies oversize bluzki, tuniczki... ale wy takie ladne rzeczy zamawiacie ze też mnie kusi
|
#847 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się tak obżarłam, że chyba nie dam rady się ruszyć do wieczora
Jedzenie mi ostatnio nie służy
|
#848 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale na pewno te firanki będą ostatnimi przeze mnie powieszonymi No, chyba, że zabiorę się za następne na wywołanie porodu
|
|
#849 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hej! Cytat:
mi położna i gin zabronili podnosić ręce, myć okna i wieszać firanki mogę po 37tc Cytat:
|
|||
|
|
|
#850 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czymże sobie zasłużyłam? ![]() Też właśnie mam nie mam, ale czas to zmienić. Sypialnie mam pomalowaną na biało, meble są jaśniutkie - uwielbiam taki styl, ale trochę za surowo jest bez dodatków. Do tej pory za kolorwy akcent robiły poduchy fioletowe i zielone rzucone na łóżko, a teraz ta zasłonka dopełni mą wizję Cytat:
![]() O masakra! Czyli 2 zarodki się nie rozwinęły a pęcherze płodowe i owszem? ![]() Co do wieszania firanek to na pewno się nie podejmę. Mycia okien też nie. Bałabym się |
||
|
|
|
#851 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
ja nie myłam jeszcze okien ale chyba sobie odpuszczę, tz może umyje a jak nie to trudno, przetrę tylko z wierzchu Cytat:
Cytat:
chatka ogarnięta, tz najedzony i śpi, mi też trochę się chce ale chyba się nie położę, szkoda czasu
|
|
#852 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Właśnie sobie uświadomiłam że nie mam za bardzo co na siebie w święta włożyć
|
|||||
|
|
|
#853 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zresztą, ja nigdy nie myłam okien, nawet przed ciążą
|
|
#854 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wczoraj widziałam na TVN Style program Ugotowani i jeden z uczestników zrobił takie danie plus wysmażony boczek w starej kuźni na jakimś rozżarzonym palenisku i myślałam, że ślina mi pocieknie na panele taka miałam ochotę
|
|
#855 | ||
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;39917108]Ja strasznie porównuję, choć miałam tego nie robić :/
Ale co zrobić, jak w tamtej ciąży plamienie w 11 tc, w tej - w 14, w tamtej skurcze od 21 tc, w tej - to samo... Tyle, że w tamtej były jednak chyba mocniejsze, teraz obżeram się tą Nospą i są kilka razy dziennie tylko. Mam nadzieję, że mi nie skracają szyjki W środę się dowiem. Bo wtedy właśnie po wizycie ok. tego tygodnia wylądowałam drugi raz w szpitalu i to na ponad tydzień z powodu szyjki, dostałam Fenoterol i w ogóle :/ A nawet nie chcę myśleć co będzie, jak przyjdzie krytyczny, 30. tydzień... I na dodatek dokładnie tego dnia mój TŻ ma urodziny :| Niedługo też czeka mnie rocznica... Ech... A Ty Magolina jak myślisz, po "swoim" krytycznym momencie odetchniesz troszkę? Kiedy to Cię czeka?[/QUOTE] Nie da się nie porównywać. Wiem, że nie mogę się równać do Ciebie, ale też strasznie porównywałam. Poprzednią ciążę straciłam w 13tc i jak szłam teraz na wizytę kontrolną w 13tc to myślałam, że zemdleję ze stresu! Jeszcze na kolejną wizytę szłam z sercem na ramieniu, a później już zaczęłam czuć ruchy i uwierzyłam, że może być dobrze U mnie strach potęgował fakt, że brałam dużo leków zanim dowiedziałam się o ciąży i lekarz powiedział, że "zobaczymy co z tego będzie". Po pierwszej wizycie ryczałam jak bóbr zamiast się cieszyć z ciąży. Cytat:
Znasz przyczynę?Jak czytam o takich przypadkach to znów moja pewność jest zachwiana ![]() [1=993cbb8736fd7ff43d80e12 db3e1b3b563c869fb_62bf7e9 75b609;39917561]Stety niestety tez tak mam, TZ zawsze się śmieje że zabieram ludziom pracę, bo sprzatam po sobie w hotelach, restauracjach itp. [/QUOTE]Też zabieram ludziom pracę ![]() Cytat:
![]() A już miałam brać tę z koronką, ale w końcu wziełam inne.. Tak to jest z zakupami na allegro ![]() Ale się objadłam. Wątróbkę dziś miałam z cebulką
|
||
|
|
|
#856 |
|
Raczkowanie
|
Nie znam plci, poznam ja 9 kwietnia i juz licze dni.Brzdacu tak mi ju wywija w brzuchu najbardziej rano i w godz popoludniowych
Cudowne uczucie i kazdego dnia coraz bardziej wyraziste
|
|
|
|
#857 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#858 |
|
Zakorzenienie
|
ja jutro robię renament w szafie, jak nie znajdę dla siebie jakiegoś zestawu, to pewnie będę musiała coś zamówić na all.
|
#859 | |
|
Zadomowienie
|
Wstawię w klubie zdjęcia, nawet w obu tych sukienkach (o ile ta druga będzie dobrze na mnie leżeć
), ale po świętach bo dopiero wtedy zamierzam je założyć i przy okazji brzucha pokaże ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#860 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A do mycia okien i firanek niech każdy robi jak uważa. Nie można nikogo zmuszać ani zakazywać.
|
|
#861 |
|
Zakorzenienie
|
Hej!
Byłam na zakupach i kupiłam sobie tunikę! Jutro poproszę męża o cotygodniowe zdjęcia, to ją ubiorę i się Wam pochwalę ![]() Kupiłam ją z myślą o świętach, bo ta sukienka z all za cienka na tą zimę :P Dziś na obiad placki ziemniaczane a ja oczywiście zapomniałam kupić oleju... yhh.. zaraz idę do sklepu i zabieram się za robotę. Witam nową mamę! |
|
|
|
#862 |
|
Zakorzenienie
|
Wrzucam swoją listę wyprawkową, bo któraś prosiła-Anulka?
![]() Do spania: - Łóżeczko z materacem (kokos-gryka-pianka) - Ochraniacz na łóżeczko - Prześcieradło -3 szt. - Ochraniacz na materac do łóżeczka - Kocyki - mam 4 sztuki (2 Babasa, 1 z Ikea kremowy i 1 grubaśny) - Otulaczek -mam Motherhood - Karuzela - wybrana FP Rainforest - śpiworek bwaełniany-2 sztuki Do kąpieli i pielęgnacji: - Wanienka - Ręczniki z kapturkiem-3 szt - bawełna 100%, o wymiarach 100 cm x 100 cm. - Płyn do kąpieli Babydream Kopf bis Fus z pompką - Krem pielęgnacyjny dla niemowląt - Octenistep do przemywania pępuszka i na krocze po porodzie - w opakowaniu 50ml kosztuje dwadzieścia kilka złotych, natomiast w opakowaniu 250ml (czyli 5 razy większym) niecałe 40 zł. - Płatki kosmetyczne do przemywania buzi - Gaziki jałowe do przemywania oczu - Patyczki do uszu z ogranicznikiem - Sól fizjologiczna do przemywania oczu - Miękka szczotka do włosów+grzebień - Nożyczki lub obcinak do paznokci – ponoć te dla dzieci są do niczego i można swoimi, ale polecane są też firmy chiccko - Aspirator Frida do noska Brudy: - Proszek do prania dla niemowląt – Dzidziuś, Biały Jeleń lub Jelp - Delikatny płyn do płukania ubranek - Dzidziuś - Pojemnik na brudne ubranka - Kosz na pieluchy Do przewijania - Przewijak - Mokre chusteczki do przecierania pupy – Lidl Tujurs Baby Wipes Sensitive najlepsze - Pampersy - początek kupić Pampers premium care, Dada lub Huggies 0 - Pieluszki tetrowe 30 szt - Maść na odparzenia – Linomag w słoiczku z białą nakrętką - Maść na zdrową pupę - Linomag w słoiczku z różową nakrętką Ubranka: Body bawełniane zapinane w kroku z krótkim rękawem 10 szt Body bawełniane z długim rękawem 10 szt Pajacyki bawełniane 10 szt Bawełniane bluzeczki zapinane z przodu 10 szt Kompleciki 4 szt Śpioszki 10 szt Skarpetki 10 szt Czapeczki osłaniające uszy i czoło 10 szt Kurteczka nie przepuszczająca wiatru Niedrapki 3 szt Na wyjście z domu: - Wózek + zabawka do wózka -mam - Parasolka przeciw słońcu -mam - Moskitiera na wózek (niezbędna podczas wieczornych spacerów) -mam - Folia przeciwdeszczowa na wózek -mam - Krem ochronny do buzi - Termoopakowanie na butelkę Do karmienia naturalnego: - Wkładki laktacyjne do biustonosza - BabyOno Premium +. - Laktator elektryczny lub ręczny –polecany jest elektryczny Medeli lub Ameda Do karmienia butelką: - Butelki najlepiej antykolkowe - Dr Brownsa z rurką odpowietrzającą, jeśli karmienie piersią to wystarczą 2 szt. 125/150 lub 230 ml. Lepiej większą wziąć. - Podgrzewacz do butelek - Mleko modyfikowane dla noworodków (w razie W) - Szczotka do butelek - Tommee Tippee - Smoczki do butelek o małej sile przepływu - Śliniaki Rzeczy pomocne: - Smoczki uspakajające – Lovi, Mam Baby - Chusta/nosidełko do noszenia dziecka - Termometr do wody i do ciała - Microlife nc 100 lub Medisana - Leżaczek-bujaczek Fisher Price-mam - Fotelik samochodowy Leki: -herbatka koperkowa HIPP, -coś na kolkę: Infacol, Esputicon , Sab simplex, Delicol-dla noworodków już, -paracetamol w czopkach np. Efferalgan w czopkach, - czopki glicerynowe, Na kolki – najlepszy Esputicon (ma 980mg/g, bobotic ma 66,66mg/g, saab simplex - 69,19mg/g) - daje się dosłownie 1-2 krople, a nie np. 1 ml... Wyprawka do szpitala dla mamy Niezbędne dokumenty: - dowód tożsamości - dowód ubezpieczenia - NIP pracodawcy - karta ciąży - oryginały wyników badań z okresu ciąży (grupa krwi i Rh, morfologia i badanie moczu, HBS, WR, wyniki badań USG, inne istotne wyniki badań czy konsultacji) Na czas porodu: - koszula do porodu, której nie będzie ci żal ubrudzić -ciepłe skarpetki - jednorazowa lewatywa, maszynka do golenia (jeśli chcesz, aby wykonano lewatywę) - pomadka ochronna do ust (wysuszają się podczas oddychania) - woda mineralna niegazowana z dziubkiem - czekolada/landrynki Na okres poporodowy: -chustki jednorazowe do intymnej i biały jeleń mydło koniecznie - Tantum Rosa – 10 saszetek + sprywskiwacz - jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek Bella Mama (3 paczki) - podpaski (przydatne od około czwartego dnia po porodzie) - podkłady na łóżko jednorazowe, 90*60 - 5 szt. - majtki jednorazowe (ok. sześć sztuk) lub siateczkowe- firmy Hartmann pakowane są po trzy, bardzo polecam - trzy koszule nocne do karmienia – mam 2 na ramiączkach, kupić 1 szt. z rękawem - szlafrok – ten mój czarny - kapcie i klapki pod prysznic -mam - dwa biustonosze do karmienia - maść na obolałe brodawki, np. Bepanthen, floslek - osłonki na piersi- kapturki z Medeli - szczoteczka, pasta, żel do mycia, krem, kosmetyki jakieś - ręczniki, których nie żal wyrzucić-mam - papier toaletowy - podkładki jednorazowe na WC - ręczniki papierowe - sztućce, kubek, talerzyk - telefon i ładowarka - pieniądze na nieprzewidziane wydatki i TV - jasiek swój - jedzenie-jogurty, owoce - suszarka, prostownica - frotki, wsuwki Nie jest jeszcze super dopracowana, ale i tak sporo czasu zajęło mi zrobienie jej. Edytowane przez Neni1984 Czas edycji: 2013-03-22 o 15:20 |
|
|
|
#863 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wstań teraz
|
|
#864 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jutro przyjeżdża do mnie mama, a gdyby nie ona, to może umyłby TŻ, a gdyby nie on, to olałabym temat. |
|
|
|
|
#865 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#866 |
|
Konto usunięte
|
Proszę Was, czy macie jakieś sposoby na takie dni jak dziś?
Ja jestem taka niedorobiona dzisiaj... Chciałam miło spędzić dzień, iść rano na zakupy, potem ogarnąć chatę, potem posiedzieć przy książce. A ledwo zwlokłam tyłek z kanapy po 13, właśnie wróciłam, nie mam na nic ochoty, nawet nie zaścieliłam łóżka :/ |
|
|
|
#867 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() powiedz mi, te konkretne firmy, które polecasz, to czytałaś w necie o nich, że wiesz, że warto czy wiesz od kogoś? ja od siebie dodam, że Medela robi naprawdę dobre rzeczy do karmienia piersią
|
|
#868 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
rozbawiła mnie tylko prostownica do włosów
|
|
#869 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#870 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Neni wrzuć to do różnych w klubie pliss chętnei skorzystam
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:29.

Mam nadzieję, że będzie mi służyć już przez całą ciążę bo nie zamierzam już nic dla siebie kupować.

)

powiesilam pranie, umylam podlogi i naczynia, obiad gotowy, ciacha prawie gotowe, facjata zrobiona, glowa umyta, no!

O durna ja.

Znasz przyczynę?