|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3061 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie styczniowo-lutowe 2013 cz. I
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39940053]Nawijko, elegancika masz
![]() [/QUOTE] Dziekujemy za komplementy ![]() Jadlas juz wczesniej te przyprawe? Ja sie troche cykam... |
![]() ![]() |
![]() |
#3062 |
Zakorzenienie
|
Padam na pysk z tym moim dzieckiem dzisiaj
![]() Po raz pierwszy od jego narodzin zbrakło mi sił. Na tyle że odłożyłam go marudzącego do łożeczka ![]() Bujany źle,noszony źle... Zbrakło mi cierpliwości i tyle ![]()
#3063 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39935965]No to powiem wam, że przy 2 dziecku człowiek jakoś lajtowiej podchodzi
![]() o to to u mnie to samo, lajcik totalny dziewczyny bardzo Wam współczuje relacji z TZ,niestety często jest tak,że przy pierwszym dziecku para przeżywa kryzys od Was zależy czy podejmiecie decyzje czy walczyc czy nie szkoda,że mężczyźni to są takie dzieci mi to się chyba jakiś ideał trafił [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39934490]Karmiłam o 20, usnęłam, obudziłam się o 7 rano z jedną przerwą na karmienie o 3 ![]() jak Ty to robisz ![]() moje dziecko ma taką długą przerwę ale w dzień - od 12 do 16 aaaa kupiłam kieckę bo chrzciny tuż tuż miałam problem z wyborem dekoldu bo moje dziecko to musi mieć z takim alarmowym guzikiem "mleczny cyc" no i udało się na żywo efekt jest fajnieszy bo ta koronka jest mocno prześwitująca a pod spodem jest podszewka ecru ma też masę błyszczących koralików przez co ta czerń jest na drugim planie no ale co do karmienia to chyba na czas imprezy podam ściągnięty pokarm,mniejszy stres i większa wygoda - nie bede musiała słuchać tych popierzonych ciotek ile on je, a czemu tak długo/krótko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3064 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3065 |
Zakorzenienie
|
oooo ja mam to samo, ale wcoraj debrah pisala że u dzieci w skokach liczy sie temriny tp a nasze mialy ten sam... moja ma identiko juz od jakis 3 dni padam na pysk ! teraz juz od godziny bujam ja noga w bujaku udalo mi sie i tfu tfu spi! ale musze bujac bo inaczej stęki. A wczesniej tak sie zanosiła placzem że nie wiedzialam juz co robic...
#3066 |
Zakorzenienie
|
Marsi ślicznie wyglądasz, bardzo ładna sukienka.
Dziewczyny które w chustach noszą, wasze dzieci też lubią jak mój, jak tylko wiążę ostatni węzeł on mi w tym momencie robi kupę ![]() ![]() Już od 16 śpi, ciekawe kiedy wykąpiemy, i co potem ze spaniem nocnym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3067 |
Zakorzenienie
|
Marsi, moja też tak robi, dosłownie z zegarkiem w ręku co 3h, czaaaaasem się zdarzy 4h przespać.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3068 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
To już mega przegięcie.... Mój by tylko spróbował mi tak powiedzieć...to kazałabym mu wyjść i nie wracać... Cytat:
![]() Cytat:
![]() Kurcze ...dobrze że mój Tż nic takiego mi nie mówi.... Mam rozstępy na brzuchu i narzekam na swoje ciało...ale Tż tylko mówi że ślicznie wyglądam i dla niego jestem Piękna ![]() No i czasem wiadomo,są dni że się kłócimy ale to normalka że czasem nerwy puszczają... Ale nie mogę narzekać,pomaga mi,przewija Darię w nocy, w dzień (jak ma wolne) pomaga mi przy niej,usypia ją itd... A nawet ostatnio powiedział że jak będzie miał wolne a będę chciała gdzieś wyjść się rozerwać to zostanie z małą bez problemu ![]() Dla niektórych TŻtów należą się ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() A co do karmienia na imprezce to ja też zrobię chyba tak jak Ty...odciągnę i będzie spokój...Ty m bardziej,że tak jak Szaja zauważyła,sukienka którą kupiłam nie jest przystosowana do szybkiego wyciągania cyca. Odciągnę,podam w butli ![]() Cytat:
![]()
Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym. Edytowane przez s i l v e r Czas edycji: 2013-03-23 o 18:10 |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3069 |
Zakorzenienie
|
http://allegro.pl/super-paka-dla-chl...111607050.html dla mam chłopcowych
![]()
#3070 |
Zakorzenienie
|
Silver, mój tak samo!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3071 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Zmęczenie robi swoje ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3072 | |
Raczkowanie
|
Marsi - sukienka fajna, szkoda że nie pokazałaś całej buźki
![]() ![]() Cytat:
Moja mała już wykąpana, zasypia w leżaczku ze smoczkiem. Na początku też wypluwała, ale jakoś się przekonała. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3073 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
ahhh wybory sa trudne Cytat:
sukienka sliczna, i ta kreska na oku, ohhh uwielbiam a mi nie wychodzi ![]() mi sie marzy makijaz permamentny |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3074 |
Zakorzenienie
|
Odp: Mamusie styczniowo-lutowe 2013 cz. I
Kurde dziewczyny, chyba sie nie zrozumialysmy... Moj TZ jak ma wolne tez mi bardzo pomaga. Ja mam wtedy zwykle "wychodne", TZ zostaje z malym. Poza tym gotuje dla nas, sprzata, przebiera go, usypia.
Chodzilo mi jedynie o to, ze on pracuje calymi dniami, ja jestem caly czas sama z maluchem i czasem mnie to wszystko przytlacza, tym bardziej, ze maly ostatnio marudny strasznie. A jeszcze wczoraj doszlo to jego wyjscie z kolegami i przez to musialam sie wyzalic. |
![]() ![]() |
![]() |
#3075 |
Zakorzenienie
|
Cześć!
Wiecie..co do Tżtów i tego o czym piszecie...to oni chyba niestety jeszcze nie ogarniają głowami, że teraz NA PRAWDĘ WSZYSTKO SIĘ ZMIENIŁO. Tak jakby okres ciąży to miał być jakiś etap, który mija, bo potem rodzi się dziecko - i jest jak dawniej, tyle, że we trójkę. Wcale tutaj nie będę pisać o dojrzałości, o tym, że to dzieciaki, czy cokolwiek..bardziej... o tym, że gorzej się adaptują do nowego. Może to jest też takie..biologiczne nieco? My - mamy - przygotowujemy się na przyjście dziecka przez 9 miesięcy - w tym czasie musimy pomyśleć o wszystkim, chociażby dlatego, aby wyprawkę skompletować i tak dalej, potem przychodzą ruchy, hormony buzują i my już i mentalnie i fizycznie MAMY TO DZIECKO. Oczywiście, większość facetów angażuje się w ciążę, wspiera partnerkę, ale chyba większość..przy pierwszym dziecku nie wie jednak (mamy tak samo!) co to tak na prawdę znaczy - z dnia na dzień stać się RODZICEM. I...potem ciąża mija, dzieko na świat przychodzi... a facet próbuje funkcjonować tak jak wcześniej? Tak zwyczajnie. A my już jesteśmy w zupełnie nowej roli i sytuacji. Nie chodzi w tym co mówię o usprawiedliwiania biednych nieprzystosowanych misiów pysiów ![]() ![]() Macierzyństwo trochę wyzwala taką energię i zosię samosię w kobietach przeważnie (sama to mam), dziecko jest absorbujące..no więc po całym dniu, kiedy przychodzi zmęczenie, Tżci wracają z pracy..to już nie ma miejsca na prawdziwą rozmowę tylko na..KOMUNIKATY. Płakał, nie spał, kupa była albo nie, zrób to, nie rób tamtego, czemu tego nie zrobiłaś/łeś? Do tego my - zmęczone, na prawdę zmęczone opieką nad dzidziem, którego się próbujemy nauczyć i zrozumieć...OCZEKUJEMY. Wsparcia, rozmowy, wyręczenia nas, może jakiegoś wspólnego wieczoru... I komunikujemy to. Bo same powiedzcie - to raczej nie jest rozmowe "jestem zmęczona, jesteśmy zmęczeni, trudne to wszystko, ale jakoś damy radę prawda? byle sobie pomagać?"...a wymiana zdań, oczekiwań i roszczeń. Włącznie emocje, poruszcie Tżcikami. Może zmieńcie formę czasem? Zamiast "nie pomagasz, nie robisz, zrób", powiedzieć "kurdę, ale to jest trudne, sama się nie spodziewałam (przecież to prawda, cnie?), pomożesz mi? Przestańmy może robić z siebie bohaterki? A zacznijmy nazywać, pokazywać jak na prawdę jest? Wtedy na pewno szybciej się sytuacja unormuje - facet nie dziecko specjalnej troski, i w końcu dotrze do niego, że co było nie wróci ![]() Chociaż ja i tak mam agresora jak to czytam ![]() ![]() Rozmawiajcie dziewczyny, nie tłumcie w sobie uczuć (no bo tłumieniem jest np "czemu wracasz tak późno, jestem wściekła", bo możnaby powiedzieć "szkoda, że nie przyszedłeś wtedy gdy obiecałeś, bo jestem głodna/zmęczona, nie miałam czasu nawet na siku i padam już na twarz, liczę na ciebie - dopiero tutaj jest mowa o tym CO WAM DOSKWIERA, DLACZEGO I JAK TEMU ZARADZIĆ. Najbardziej zawsze działa mówienie wprost. Ja akurat nie narzekam, Tż pomaga ile może - bo walczy też o byt dla nas - pisałam. Małą widzę, że bardzo kocha, a ja nie usłyszałam ani słowa krytyki, także odnośnie sylwetki. Czuję się wspierana i dziecko nas zbliżyło. Raz Tż trochę się zirytował bo Mała przed brzuszek bardzo płakała, a on robił coś ważnego do pracy i w ogóle nie mógł się nad tym skoncentrować - ale za 5 minut się zreflektował i zastopował, bo niczyja wina, że brzuszek boli, przytulił Małą, nosił i przejął ode mnie. Sama mu potem powiedziałam, że jak ma coś mega ważnego a nie ma warunków to niech to zrobi np u teściów/poza domem bo zwyczajnie szybciej pójdzie, nie będziemy się irytować i prędzej do nas wróci. Póki co nie skorzystał. Warto też tłumaczyć trochę Tżtom o dziecku na jakim etapie jest, o skokach rozwojowych, poitrzebach, rozwoju emocjonalnym - żeby nie pokutowały mity, że dziecko manipuluje, płacze na złość i tak dalej, ale żeby obudzić wrażliwość pt "Twoje dziecko bardzo potrzebuje wsparcia i pomocy i zwyczajnie nie można go zawieść. Kciuki dla Was za poprawę relacji, ale mi tasiemiec wyszedł! No i przy tym wszystkim..trzeba też trochę ...wyluzować. A ja po uczelni, mała była z babcią swoją, bo Tż w pracy pół dnia. Była na spacerku, to dobrze. A ja łyknęłam trochę wiedzy i kontaktu z ludźmi. Tylko..co poradzę, że ciągle za Małą tęsknię. |
![]() ![]() |
![]() |
#3076 | ||||
Rozeznanie
|
Mówisz?
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Powiem więcej, czasami nawet to mi ta uczuciowość mojego tż przeszkadza. ![]() ![]() Ogólnie najczęściej mamy tak, że każdego dnia chyba ( ![]() ![]() --------------------------- Dzisiejsza noc super - Pola spała od 21 do 5, a potem jeszcze 6:30 - 8:30. ![]() A ja jestem chyba głupia - bo się nie wyspałam. ![]() A teraz śpi już od 17, no i nie wiem co z kąpaniem. Jak się nie obudzi do 21, to chyba zrezygnujemy. ![]() O, i kieckę też sobie wczoraj kupiłam na chrzciny. ![]() ![]() Edytowane przez Wisienka_0809 Czas edycji: 2013-03-23 o 19:06 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3077 |
Zadomowienie
|
Debrah Ty zawsze potrafisz tak pięknie mówić. Dałaś dużo do myślenia, na pewno nie jednej z nas. Dziękuję!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3078 |
Zakorzenienie
|
Debrah cholero jedna Ty jak cos napiszesz to zawsze trafiasz
![]() A co do tego co napisałaś że robimy z siebie zosie samosie.... ehh ja robie czuje że tlyko ja zrobie najlepiej może też go tym jakby uspokajam że on nic nie musi bo ja sobie radze... an radze bo jakoś muszę i jak mu mówię że mała płakała i nie dawałam rady to on i tak wie że daje bo wszystko biore na swoje barki, ja ją trzymam w kąpieli ja ją przebieram więc on ma poczucie że jak coś nie tak to ja zaradze. Matko.. nie wiem już sama ![]() Jeszcze moja mama mnie zdenerwowała bo dzwoni do mnie i mówi "wiesz co jutro chce do ciebie przyjechać ciocia z wujkiem to ja przyjade wezme ciasto z domu...." a ja jej hola hola! jutro D. ma wolne od dłuższego czasu chciałabym spedzic go z nim i nie mam ochoty na odwiedziny... to sie obraziła że jak toże ona już powiedziała, no ja pitole a ja to nie mam nic do powiedzenia?! ![]() No to wisienka pokazuj tą kiece ![]() cholerka czuje presje kupienia nowej sukienki przez was ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() Edytowane przez bokeh Czas edycji: 2013-03-23 o 19:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#3079 |
Zakorzenienie
|
Kurdę, dziecko mi śpi odkąd przyszłam z uczelni i nakarmiłam (przed 19) a ja ją muszę wykąpać..obudzę ją zaraz chyba;/
---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ---------- A ja kupiłam jednak torbę, szarpnęłam się bo mi strasznie potrzebna była na uczelnię i wyjścia z małą (żadnej dużej torby nie mam)..no trudno, będziemy gryźć ściany najwyżej ![]() Presję sukienki też czuję, ale powstrzymam się, zimno jest to łatwiej:d |
![]() ![]() |
![]() |
#3080 |
Wtajemniczenie
|
hej dziewczyny!
że tak się wbiję w temat, bo nie nadrbaiałm was, ale widzę, że o TŻach mowa... ja pierdzielę, też mam już mojego dość ![]() ![]() aleeee... żesz ku.wa, jak mnie denerwują jego dobre rady!!! to ja jestem z tym dzieckiem całe dnie, to ja wiem, jak ona funkcjonuje, co lubi, czego nie, jak zasypia, czy jest niespokojna czy nie itd. i przykład cioci dobrej rady mojego męża: ania zjadła, położyłam ją do odbicia na ramieniu, zasnęła. jest godzina 17 a ten do mnie, żebym ją odłożyła do łóżeczka. więc mu mówię, że nasze dziecko ma rytm dnia ustalony, i to nie jest czas na spanie - jestem pewna, że jak ją odłożę, to będzie ryk, bo ona ma drzemkę od 12 do 16 zazywczaj, więc teraz tak tylko drzemie. a ten dalej swoje, żeby ją odłożyć. więc odkładam dziecko, bo cierpliwości do niego nie mam, a ta w ryk. więc mu mówię, że niech teraz ją uspokoi jak jest taki mądry, aten, że ma kafelki do położenia i się nie rozdwoi ![]() ![]() i tak jest ze wszystkim! kolejny przykład: anię kąpię zawsze o 19. jest wtedy już zmęczona, dlatego przy ubieraniu i oliwkowaniu płacze. czasem wręcz drze się, no ale przecież muszę ją ubrać! więc ją ubieram, a ten włazi mi do pokoju i się pyta, a czemu ona płacze, to czemu jej nie dasz cycka, to zrób to, a zrób tamto, przecież dziecko nie może tak płakać! na ja pierdzielę, niech sam się tym zajmie skoro wie lepiej ![]() a prawda jest taka, że Ania go nie zna, on nie zna jej ![]() ![]() bo teraz to się czuję tak, jakbym była samotną matką ![]() no to się wyżaliłam... ![]()
![]() |
#3081 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Swoją drogą ta Twoja musi być ogromna... albo masz małęgo laptopa ![]() Ewulka ![]() Wiecie co dziewczyny tak nas czytam i czytam i powiem Wam że dzielne z nas babki kurde jednak każda wie że czasem jest ciężko ale my dajemy rade! jestem z nas dumna ![]()
![]() ![]() Edytowane przez bokeh Czas edycji: 2013-03-23 o 19:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3082 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
#3083 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3084 | |
Wtajemniczenie
|
ahhh no i powiem trochę co u mnie i mam nadzieję, że dam wam nadzieję
![]() ![]() ![]() ![]() byłyśmy na szczepionkach, wybrałam 5w1 i pneumokoki, ale lekarka stwierdziła, że Anulka za drobna jest, żeby dostać 3 wkłucia naraz, więc pneumokoki ma przesunięte o 6 tygodni. Same zastrzyki zniosła dzielnie, choć TŻ z nią był w zabiegówce, ja czekałam na korytarzu ![]() ![]() tak poza tym to się okazało, że moja teściowa, jak się dowiedziała, że jestem w ciąży, to nie wybierała urlopu, i teraz ma 14dni zaległego urlopu, żebym mogła jeździć na studia! ![]() ![]() ale przynajmniej mam chwilę dla siebie, bo dziecko śpi, a mąż i teście na urodzinach szwagierki ![]() ahhh, no i dziewczyny, cudne macie te sukienki! ![]() ![]() ja dalej mam +7kg ![]() ![]() ale też sobie kupiłam kieckę na chrzciny! ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ---------- Cytat:
ale to pięknie napisałaś! ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ---------- ahh Nawijko, ja też już dłużej nie będę się odmładzać, więc wpisz mi proszę 24 lata ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3085 |
Zakorzenienie
|
Jeruuuuna ale sie wku******, oczywiscie tż nie ma jutro wolnego no bo po co przecież jest za☠☠☠iście ja se daje rade no i jasne niech zapitala cały miesiac dzień w dzień.... strzelam se w łeb przysięgam.....
#3086 |
Konto usunięte
|
Magda, a jesteś pewna że on dzień w dzień pracuje? nie robi takich numerów jak Charlizz pisała? Tzn ja go nie znam, ale mnie by się włączyło światełko od razu. Bo jest coś takiego jak bhp i prawo pracy i zwyczajnie pracodawca musi się tego trzymać...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3087 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39945350]Magda, a jesteś pewna że on dzień w dzień pracuje? nie robi takich numerów jak Charlizz pisała? Tzn ja go nie znam, ale mnie by się włączyło światełko od razu. Bo jest coś takiego jak bhp i prawo pracy i zwyczajnie pracodawca musi się tego trzymać...[/QUOTE]
on jest sam sobie pracodawca.... do tego pracoholikiem. Fakt faktem że mają teraz ogromne zmiany wcześniej sprzedawał Play teraz Orange dla niego duża zmiana.... ma nowe szkolenia itp itd .... eh. a ja nie mam męża ![]()
![]() |
#3088 |
Wtajemniczenie
|
a macie jakis sposob na tesciowe - ciocie zlote rady?
bo ja juz nie moge ... glupio mi ja bylo upominac .. no i za daleko to zaszlo ... oczywiscie w najmniejszym stopniu nie slucha tego o co ja prosze, nie obchodzi jej to co mowie, bo ona wie najlepiej i ma swoja wizje wychowywania naszego dziecka przykladow sa miliony, ale jak ja ostatnio poprosilam zeby odlozyla malego do lozeczka skoro spi, bo i tak mam juz ciezko bo w ciagu dnia ledwo znajduje czas zeby sie wykapac bo dzieciak mi nie spi, to ona ze jej to nie przeszkadza i ona moze go nosic na rekach caly czas i jak cos to nawet pisze sie na dyzury noszenia naszego synka ;/ ehh .. i tak jest ze wszytskim .. doszlo do tego, ze ja wole sama zajmowac sie malym 24h na dobe niz przebywac w towarzyswtei ttesciowej bo tylko sie denerwuje ... a dwa dni temu przeszla sama siebie, wpadla z niezapowiedziana wizyta - niezapowiedziana bo wiedziala ze jak zapyta to ja znajde wymowke ... pech chcial ze przyjechala do mnie moja siostra i mialysmy zaplanowany spacer, wiec dostala dziecko na rece tylko na jakies 15 min po czym powiedzialam ze idziemy na spacer (pozniej moja siostra mi powiedziala ze jak byly sam na sam t ozapytala jej czy ten spacer byl planowany czy to spontan), no i chyba sie poirytowala bo na wyjsciu rzucila mi uwaga a raczej poleceniem ze mam poic dziecko, bo jest odwodnione, na co prawie parsknelam i mowie ze poje i nie jest odwodnione, a ona ze ona wie ze nie poje go na pewno i jest odwodniony, pytam po czym to wnioskuje a ona ze w internecie przeczytala ze to i tamto .. boze ... nie daje juz rady nie chce sie z nia klocic bo nie chce sobie popsuc i tak juz napietych relacji z tz no ale nie podoba mi sie to, ze ona sie zachwuje tak jakby to bylo jej dziecko a nie moje ...
#3089 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Aha pstryknęłam dzisiaj zdj mężulka z Darią i wstawiłam do klubu fotke ![]()
![]() |
#3090 |
Konto usunięte
|
Blogerko, a najłatwiej - usiąść we dwie i spokojnie porozmawiać?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:16.