|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Przyprawowce
Witam
![]() Zrobiłam mały rekonesans i nie znalazłam podobnego wątku, był o słodkich przyprawowcach, a mnie chodzi o wszelkie i najlepiej niszowe ![]() Chciałabym poznać wszystkie polecane przez was zapachy mocno przyprawowe, sam rodzaj przypraw nie ma dla mnie dużego znaczenia, chciałabym żeby były dość ciepłe i miały dużo jakiegoś cynamonu, pieprzu, kardamonu, goździków, szafranu czy czegoś innego, co grzeje i wierci w nosie ![]() Do tej pory najbardziej spełnia te warunki Feminite du Bois, Costume National 21, Shalimar, Les Nombres d'Or Vanille, Black Cashmere, Alkemie Laboratorio Olfattivo, Wazamba a nawet Szpilkówna. Nie wszystkie mi się podobają, ale może trochę bardziej wyjaśniłam o co mi chodzi, skrzynki przypraw, miód, kandyzowane owoce i trochę lesnego runa też może być ![]() Zauważyłam, że to są zapachy, które zawsze zostają w mojej pamięci i takich chciałabym poznać jak najwięcej. Przede wszystkim chodzi mi o niszę, bo z sephorowych chyba przewąchałam już prawie wszystko. Najlepiej takie, których próbki są w Missali, Lulua czy czymkolwiek w Polsce ![]() Na liście mam już: Arabie SL Bois Oriental Idole Lubin Przewąchałąm już Chergui, Ambre Sultan, Serge Noire - są w tym stylu, ale akurat mi nie podchodzą.
tak pachnę Edytowane przez Quinn Czas edycji: 2013-03-24 o 14:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Dot.: Przyprawowce
Ostatnim niszowym przyprawowcem, który mnie zachwycił był Nu_be Helium
![]()
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Equipage Hermesa - po męskiej stronie, jeden z najpiękniejszych przyprawowców, jest w Douglasie
CdG klasyczny - mnóstwo gorących "korzeni", bodaj najbardziej wyrazisty przyprawowiec, jaki znam, dość bezkompromisowy Sale Szulca - bardzo dużo goździków, na mnie słodki i przytulny Couture Moschino - kupa słodkiego pieprzu
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
A Borneo? Na mnie jest gorzki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Z nowości polecam wypróbować Casbah pigueta
![]() a poza tym sprawdź jeszcze: - Comme DES Garcons 1 - Wonderwood (mój TŻ ma ten zapach - uwielbiam!) CDG - Poivre piquant Lartisan - Marrakech AESOP - Esprit DU Tigre Heeley - Safran troublant Lartisan - Idolol DE Lubin ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Sale lubię i mam, CdG klasyk mnie trochę przerósł, ale mam próbkę i dam mu jeszcze dziś szansę, natomiast na Borneo czaję się, któraś mi zgarnęła na straganie używkę sprzed nosa
![]() ![]() Resztę chętnie przewącham. edit: Casbah mnie odrzucił tak samo jak Poivre piquant, Wonderwood jest piękny ![]() Z kolei Safran Troublant jest zbyt delikatny ![]()
tak pachnę Edytowane przez Quinn Czas edycji: 2013-03-24 o 15:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Będę uważnie śledzić wątek, bo też szukam takich typów
![]() Z przyprawowców orientalnych, gorących, bezkompromisowych, jako pierwszy nasuwa mi się Les Nereides Oriental Lumpur. Na samym początku perfumowego bzika wąchałam go z fiolki i wydał mi się bardzo intrygujący, acz nienoszalny ( ![]() Jeszcze: Penhaligon's Elixir, Ambre Russe, Tauer L'Air du Desert Marocain, Diptyque Eau Lente, YSL Nu edp,Satellite Padparadscha,.. dwa ostatnie to już wytrawne przyprawy, bez słodkości. Edytowane przez MysiaJadwisia Czas edycji: 2013-03-24 o 15:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
dodam Interlude Man Amouage - esencja, swoisty koncentrat, bogaty w przyprawy do tego stopnia, że wystarczyłoby na dwie kompozycje
![]() nie będzie OT a zapytam o Helium Cytat:
![]() czy Helium to bardziej Ambre Narguile (tak byłoby według Fragrantiki) ![]() Edytowane przez em-jani Czas edycji: 2013-03-24 o 15:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem bardzo przyprawowe jest stare dobre Opium. Ponadto:
Trussardi Python Gucci Eau de Parfum Frapin Caravelle Epicee Laboratorio Olfattivo Alambar Lutens Five O'clock au Gingembre Etro Raving
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Histoire d'Eau
![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Padparadscha - na mnie orient bez słodyczy
![]() - też szukam przyprawowców, ale warunek - nie słodkich, niewiele tego jest, na mnie przeważnie jakaś słodycz wyłazi ![]() ostatnio testowałam Spicebomb ![]() ![]() ![]() Edytowane przez dixi Czas edycji: 2013-03-24 o 17:52 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na mojej ręce teraz tli się Shalimar i to jak za każdą aplikacją rośnie jego ocena u mnie jest niebywałe, od totalnej nienawiści do zachwytu (to dzisiaj ![]() ![]() Opium też jest fajne, ale chyba jeszcze muszę trochę czasu mu dać na kolejnych testach, trochę mnie migrenuje.
tak pachnę Edytowane przez Quinn Czas edycji: 2013-03-24 o 17:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
a jeszcze polecam sprawcę ostatniej wizażowej epidemii
![]() ![]() ![]() ![]() a jak tez zapach się przeobraża! ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ---------- w Shalimarze klasycznym pierwsze nuty nie do przejścia dla mnie ![]() ![]() a jeszcze zapomniałam o Meharees L'Elbolario - przyprawy, wanilia, słodycz owszem, ale taka jaką lubię ![]() Edytowane przez dixi Czas edycji: 2013-03-24 o 19:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Quinn polecałabym Ci jeszcze Bois de Paradis DelRae i Ume Keiko Mecheri. Podobnie jak Ty lubię takie przyprawowe kąski, dobitnie o tym świadczy moja duża sympatia do Azyiade.
No i cos co chyba większość zdążyła już poznać- Ramyata ![]() ---------- Dopisano o 20:10 ---------- Poprzedni post napisano o 20:06 ---------- natomiast kardamon ( dużo) + cynamon + wanilia to Bill Blass Couture 3 całkiem przyjemny i bardzo trwały przyprawowiec w sumie niedostępny ale wspominam o nim bo czasem pojawiają się one na allegro w cenie ok 60 zł za 75 ml i moim zdaniem warto zawieśić nad nim nos ![]()
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Bang M. jacobsa - duuużo pieprzu
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() w temacie: - z miodem - Absolue pour le Soir Franciszka K. i prawdopodobnie, choć jeszcze nie udało nam się spotkać - Sahara Noir Toma F. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tak w ogóle, to twój avatar kriss zawsze mnie rozprasza ![]() i już nie pamiętam co miałam dodać ![]() edit: już pamiętam - dla mnie Ramyata była jednak takim niższej jakości połączeniem FdB i DV, a że jedną i druga mam, to wysłałam w świat. Muszę jutro nosa w Opium jeszcze raz zanurzyć i przemyśleć sprawę.
tak pachnę Edytowane przez Quinn Czas edycji: 2013-03-24 o 21:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Męska Lolkita
lukrecja i oud ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jeszcze to Zirh Ikon bardzo atrakcyjne, w sensie cenowo, bo zapachu nie znam. Bois de Paradis wygląda mi na zapach mego żywota, ale cena zaporowa :O Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Etro Raving - podobne, ale moim zdaniem ładniejsze - też słonia nie lubię, więc Raving mnie nie oczarowało, ale wrażenie zdecydowanie bardziej na plus.
Zapach naprawdę piękny - i moim zdaniem warto np rozebrać, żeby mieć choć trochę... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Jeszcze Aziyade Parfum d'Empire, bo chyba nie było, a pozycja naprawdę warta poznania.
![]() |
#24 |
Panaroja
|
Męskie Burberry London
Bal a Versailles Youth Dew Basile Basile Akaba Visconti Fuoco Byblos Pumpkin Pie Demetrowy T4T
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A męskie Burberry London chyba nawet wąchałam pod kątem "dla Niego" teraz muszę jeszcze raz z innym nastawieniem. Jutro zawitam do Sephory powąchać wszystko co mają z polecanych.
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
warto kupić w Aus Liebe zum Duft - wychodzi ok 430pln, jeśli się zrobi mały napad (żeby była darmowa wysyłka).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
Potwierdzam Bois de Paradis to wspaniały zapach
![]() ![]() Helium jest dla mnie mocno cynamonowo - imbirowy, troszkę przypomina mi zapach grzańca, bardzo w moim guście ![]() Histoire d'Eau też uwielbiam ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
O, dziekuję
![]() ![]() Bois de Paradis trzeba będzie jakoś zdobyć, ewidentnie faworyt tego wątku ![]() ---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ---------- Cytat:
http://www.ausliebezumduft.de/versand/ W sumie takie coś to by mozna już rozebrać kiedyś ![]()
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
No tak, w sumie warto się z kimś "zabrać", ale przy zakupach za 100 Euro te 12 aż takiej różnicy nie robi. Ogolnie - na pewno rozpatrzę w kontekście imieninowo-apocominowebuty'owym
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:09.