|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#12091 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#12092 |
|
Rozeznanie
|
Ja już nie wiem co ja mam jeść
Zapominam o jedzeniu, bo nie odczuwam głodu, więc na przykład potrafie po zjedzeniu rano 2 kanapek zjeść obiad dopiero ok. 17 Nie umiem gotować, a śledząc wątki na wizażu nie potrafie wyłapać, przez ogrom informacji, tych właściwych. Zaczynam bzikować Trudnością jest też mama Gotuje monotonnie, a mi nie pozwala pomagać, albo jak już to zawsze jej nie wychodzi bo denerwuje ją w kuchni. A ja chciałabym w końcu czegoś się nauczyć... Nie moge jej tez przekonać do kupowania zdrowszych produktów, bo ciągle upiera się, że wyjdzie dużo drożej A ja jeszcze na siebie nie zarabiam. Ten wątek strasznie szybko się rozrasta i nie nadąrzam z przyswajaniem tylu nowości, więc skąd brać jakies inspiracje? Na początek chciałabym nauczyć się jakiś łatwych i szybkich dań, ale nie potrafie już nic odnaleźć na tym wizażu Znam te podstawowe zasady zdrwego odżywiania podawane wielokrotnie, ale nie potrafie ich zastosować
|
|
|
|
#12093 |
|
Zakorzenienie
|
ten z piątnicy serek nie jest słony, naturalny bez dodatków na pewno nie ma słonego posmaku.
A jako fanka wieśniaka zrobiłam to ala tiramisu właśnie z nim. I nie żałuję
|
|
#12094 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dzisiaj "trochę" dużo ;P
Ś: Owsianka 250ml mleka 2%(taaaka gęsta XD), herbata sł. IIŚ: troszkę serka wiejskiego, herbata zielona O: Ziemniaki sztamfowane, 2 mniejsze kotlety mielone P: jogurt naturalny 150g, trochę otrębów, herbata sł K: Grahamka z białym serem i przyprawą fit-up Wiem, że jak będę jadać grahamki na kolacje to będę wyglądać jak wieloryb, ale mówi się trudno
|
|
|
|
#12095 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#12096 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jedz to co Ci przyjemność sprawia Pogadaj z mamą, powiedz, ze chcesz się nauczyć gotować i poproś żeby Ci pomogła Normalne, ze na początku jest trudno i nie wychodzą pewne rzeczy, ale praktyka mistrza czyni A o co chodzi z tymi zdrowymi produktami Np. czego mama nie chce kupić Bo to nieprawda, ze jak zdrowe to drogie W sumie obecnie warzywa sa drogie, taka pora, ale niedługo będą tanie jak barszcz Nabiał też nie należy do najdroższych Że nie wspomnę o owsiance Gotowanie to nic trudnego Zaczni eksperymentować w kuchni, a niedługo zobaczysz jakieś rezultaty swoich działań
|
|
|
|
|
#12097 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#12098 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#12099 |
|
BAN stały
|
- muesli, otreby, mleko 0.5%, kawa
- 2 wasy, lyzka otrebow, wedlina, 80g wiesniaka, zielona herbtaa, male jablko - 2 male jabłka, lazania, ale wyciagnelam platy makaron i zjadlam sam farsz, pu-erh - lyzka muesli i lyzka ptrebow, kawa, 100g naturalnego jogurtu, jablko - 1/2 grejfruta, 100g tunczyka + 100g chudego twarogu |
|
|
|
#12100 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#12101 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#12102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a jutro postaram sie podac przepis na nalesniki
|
|
|
|
|
#12103 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Soki 100% to u mnie w domu rzadkość. A najgorsze, że ja nie znam się zupełnie na gotowaniu i nie mam żadnych pomysłów na dania, które mogłabym sama przyrządzić lub chociaż mamie podsunąć...
|
|
|
|
|
#12104 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#12105 |
|
Rozeznanie
|
|
#12106 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak nie są polane tłustymi sosami to sa jak najbardziej zdrowe, przecież to warzywa Jak soków nie lubisz to pij coś innego Wydaje mi się, ze próbujesz znaleść problem tam gdzie go nie ma. Skoro mama pracuje to pewnie często Ty jesteś pierwsza w domu. Zrób niespodziankę, ugotuj coś Więcej kreatywności Trudno coś konkretnego napisać, bo Ty sama musisz się zmobilizować, przemyśleć co chcesz upichcić, sprawdzić czy masz składniki i do dzieła![]() A co do tego, że jesz bo musisz, no coż mi się wydaje, że to sprawa Twojej psychiki i tu Ci nie pomogę, bo Ty sama musisz się z tym uporać
|
|
|
|
|
#12107 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#12108 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Smutne to, ale my nic na to nie poradzimy.
|
|
|
|
|
#12109 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#12110 |
|
Wtajemniczenie
|
A co myślicie o prawdziwej domowej swojskiej kiełbasie ? Jest bez żadnych konserwantów, świeża i pyszna
ale i pewnie tłusta ale nie codzien jadam takie coś. Jutro sobie ugotuje kawałek na ciepło na śniadanie i zjem z grahamką W końcu nie jestem już na diecie...
|
#12111 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#12112 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko ja bym zjadła wersje wegetariańską![]() Ten zwykły od razowego aż tak bardzo smakiem się nie różni I jak często jesz zwykły makaron? Przecież nic się nie stanie jak raz na kilka tygodni zamiast tego co zawsze - znaczy warzyw na patelnie, zjesz coś innego.
|
|
|
|
|
#12113 |
|
Rozeznanie
|
Mika wiesz tez nie mam nic do ziemniaków, ale czy Tobie nie znudziłyby się prawie codziennie? A soki własnie lubie tylko takie 100% a nie napoje, ale jak chce kupić to mama kręci nosem, że za drogie... Hmmm mama częsciej jest przede mną w domu, ze dwa, trzy razy w tygodniu jest do 20, ale wtedy znowu jest problem, bo gotuje cos rano albo wieczorem dzień wcześniej. No nie wiem może rzeczywiście troche przesadzam, ale czuje się zagubiona i troche bezradna
Nie mam pomysłów i chyba w tym tkwi największy problem.
|
|
|
|
#12114 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#12115 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja ci powiem, że KAŻDY makaron dobrej jakości z pszenicy durum ugotowany al dente jest zdrowy i w odpowiedniej ilości nie tuczy. A lasagne jeśli z warzywami to jak najbardziej ok, pożywna i sycąca potrawa, a płaty makaronowe są właśnie w formie al dente czyli tej w której powinien być makaron by nie zalegać w jelitach, także grzebanie i wydłubywanie czegokolwiek to naprawdę...no brak słów. Ciekawe czy gdyby ci powiedzieć że otręby, pu-erh albo twaróg jest niezdrowy i tuczący, to też byś go nagle "znielubiła"...
|
|
#12116 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może tak poprostu idz do sklepu kup paczkę kaszy albo ryżu, zawiąż na tym jakąś kolorową wstążeczkę i wręcz mamie i poproś żeby dla odmiany ugotowała na obiad to, a nie znowu ziemniaki, bo Ci się poprostu przejadły. Na każdego jest jakiś sposób, a Ty znasz swoją mamę najlepiej, więc na pewno da się to jakoś załatwić A co do soczków to może lepiej poprostu świeże owoce. Jednak z reguły wszystkie soki sklepowe są dosładzane i tak naprawdę, czy 100% soku czy nektar, nie robi aż tak drametralnej różnicy Chyba nie pijesz po kilka kartonów soków dziennie, a od 2 szklanek soku nic się nie stanie![]() Rozmawiałaś z mamą o tym, że chciałabyś się nauczyć gotować? Jutro niedziela, mama nie pracuje i na pewno razem możecie wspólnie coś w tej kuchni zdziałać
|
|
|
|
|
#12117 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#12118 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mogę Cię zapewnić, że na pewno nie![]() Musiałabyś się bardziej postarać
|
|
|
|
|
#12119 |
|
Rozeznanie
|
Robiłam już kilka podejść, ale może za mało się starałam
Za raz się pójde zapytam czy mama nie pracuje, bo zdarza się, że chodzi na cały dzień w niedziele Jeśli bedzie w domku na pewno znowu spróbuje wspólnie z mamą coś ugotować, albo przynajmniej popatrzeć. Ale jeśli jednak będzie szła, to spróbuje zrobić cos z makaronem, bo akurat kupiony jest i widziałam na opakowaniu jakis przepis Dziekuje Milka może rzeczywiście nie jest tak źle i tak jak pisałaś musze troche pokombinować.
|
|
|
|
#12120 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i jeśli chodzi o rodziców to na każdego jest sposób Na pewno mama jak wraca wykończona po całym dniu pracy, to nie ma sił, żeby Ci tłumaczyć co i jak i robi obiad szybko, bo jest poprostu głodna i nie chce się bawić w jakieś kombinacje A z makaronem naprawdę mase rzeczy można wykombinować Powodzenia |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:20.

megapyszne i zdrowe 

Zapominam o jedzeniu, bo nie odczuwam głodu, więc na przykład potrafie po zjedzeniu rano 2 kanapek zjeść obiad dopiero ok. 17
Trudnością jest też mama
A ja jeszcze na siebie nie zarabiam. Ten wątek strasznie szybko się rozrasta i nie nadąrzam z przyswajaniem tylu nowości, więc skąd brać jakies inspiracje? Na początek chciałabym nauczyć się jakiś łatwych i szybkich dań, ale nie potrafie już nic odnaleźć na tym wizażu
Znam te podstawowe zasady zdrwego odżywiania podawane wielokrotnie, ale nie potrafie ich zastosować
MIŁEGO DNIA 
Jedz to co Ci przyjemność sprawia

Jak soków nie lubisz to pij coś innego