Ile dzisiaj zjadłam ? :) - Strona 404 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-03-24, 18:51   #12091
LoLcIa123
Zakorzenienie

Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)

Cytat:
Napisane przez Sathi Pokaż wiadomość
dziewczyny próbowałyście taki deser??
Tiramisu z serka wiejskiego, właśnie wcinam:
biszkopty podłuzne namoczone w kawie:
ułożone w podłużnej salaterce
na to wylany serek wiejski piątnicy [tylko ten bo gęsty] wymieszany z łyżeczką cukru waniliowego, posypane łyżką kakao
na to znów biszkopty namoczone w kawie
posmarowane wartwą serka, posypane łyżką kakao i płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi
megapyszne i zdrowe
Przesadziłaś,brzmi potwornie pysznie

Cytat:
Napisane przez villain Pokaż wiadomość
Heh, fajny ten wątek, z moimi skłonnościami do jedzeniowych szaleństw, przyda mi się napewno
1- pół serka danio i kawałek razowego chleba
2- sok owocowy tymbark
3- jabłko
4- jabłko, płatki owsiane z mieszanką bakaliową
5- kawałek chleba z serkiem topionym, jeden jogurt naturalny

Miłego wieczorku i pozdrawiam
Dlaczego na 1śniadanko tylko pół serka i kawałek chlebka? gdzie porządny obiadek? odchudzasz się,próbujesz utrzymać wage?

Tymoteusz
23.11.2014r

LoLcIa123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-24, 19:37   #12092
sweet_white_chocolate
Rozeznanie

Ja już nie wiem co ja mam jeść Zapominam o jedzeniu, bo nie odczuwam głodu, więc na przykład potrafie po zjedzeniu rano 2 kanapek zjeść obiad dopiero ok. 17 Nie umiem gotować, a śledząc wątki na wizażu nie potrafie wyłapać, przez ogrom informacji, tych właściwych. Zaczynam bzikować Jak jestem w sklepie nie wiem co kupić, wszystko wydaje mi się blee, ale przed kupieniem czegoś z czekoladą chyba nigdy się nie powtrzymałam Trudnością jest też mama Gotuje monotonnie, a mi nie pozwala pomagać, albo jak już to zawsze jej nie wychodzi bo denerwuje ją w kuchni. A ja chciałabym w końcu czegoś się nauczyć... Nie moge jej tez przekonać do kupowania zdrowszych produktów, bo ciągle upiera się, że wyjdzie dużo drożej A ja jeszcze na siebie nie zarabiam. Ten wątek strasznie szybko się rozrasta i nie nadąrzam z przyswajaniem tylu nowości, więc skąd brać jakies inspiracje? Na początek chciałabym nauczyć się jakiś łatwych i szybkich dań, ale nie potrafie już nic odnaleźć na tym wizażu Znam te podstawowe zasady zdrwego odżywiania podawane wielokrotnie, ale nie potrafie ich zastosować
sweet_white_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-24, 19:40   #12093
Sathi
Zakorzenienie

ten z piątnicy serek nie jest słony, naturalny bez dodatków na pewno nie ma słonego posmaku.
A jako fanka wieśniaka zrobiłam to ala tiramisu właśnie z nim.
I nie żałuję

MIŁEGO DNIA
Sathi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-24, 20:06   #12094
Mangolina
Zakorzenienie

GG do Mangolina

Ja dzisiaj "trochę" dużo ;P
Ś: Owsianka 250ml mleka 2%(taaaka gęsta XD), herbata sł.
IIŚ: troszkę serka wiejskiego, herbata zielona
O: Ziemniaki sztamfowane, 2 mniejsze kotlety mielone
P: jogurt naturalny 150g, trochę otrębów, herbata sł
K: Grahamka z białym serem i przyprawą fit-up

Wiem, że jak będę jadać grahamki na kolacje to będę wyglądać jak wieloryb, ale mówi się trudno
Mangolina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-24, 20:18   #12095
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mangolina Pokaż wiadomość

Wiem, że jak będę jadać grahamki na kolacje to będę wyglądać jak wieloryb, ale mówi się trudno
Ja zjadam i daleko mi do wieloryba
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-24, 20:26   #12096
Milka19
Zakorzenienie

Smile Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)

Cytat:
Napisane przez sweet_white_chocolate Pokaż wiadomość
Ja już nie wiem co ja mam jeść Zapominam o jedzeniu, bo nie odczuwam głodu, więc na przykład potrafie po zjedzeniu rano 2 kanapek zjeść obiad dopiero ok. 17 Nie umiem gotować, a śledząc wątki na wizażu nie potrafie wyłapać, przez ogrom informacji, tych właściwych. Zaczynam bzikować Jak jestem w sklepie nie wiem co kupić, wszystko wydaje mi się blee, ale przed kupieniem czegoś z czekoladą chyba nigdy się nie powtrzymałam Trudnością jest też mama Gotuje monotonnie, a mi nie pozwala pomagać, albo jak już to zawsze jej nie wychodzi bo denerwuje ją w kuchni. A ja chciałabym w końcu czegoś się nauczyć... Nie moge jej tez przekonać do kupowania zdrowszych produktów, bo ciągle upiera się, że wyjdzie dużo drożej A ja jeszcze na siebie nie zarabiam. Ten wątek strasznie szybko się rozrasta i nie nadąrzam z przyswajaniem tylu nowości, więc skąd brać jakies inspiracje? Na początek chciałabym nauczyć się jakiś łatwych i szybkich dań, ale nie potrafie już nic odnaleźć na tym wizażu Znam te podstawowe zasady zdrwego odżywiania podawane wielokrotnie, ale nie potrafie ich zastosować
Jak to nie wiesz co masz jeść Jedz to co Ci przyjemność sprawia Pogadaj z mamą, powiedz, ze chcesz się nauczyć gotować i poproś żeby Ci pomogła Normalne, ze na początku jest trudno i nie wychodzą pewne rzeczy, ale praktyka mistrza czyni A o co chodzi z tymi zdrowymi produktami Np. czego mama nie chce kupić Bo to nieprawda, ze jak zdrowe to drogie W sumie obecnie warzywa sa drogie, taka pora, ale niedługo będą tanie jak barszcz Nabiał też nie należy do najdroższych Że nie wspomnę o owsiance To już tabliczka czekolady jest droższa Wydaje mi się, że za bardzo to wszystko na serio bierzesz Gotowanie to nic trudnego Zaczni eksperymentować w kuchni, a niedługo zobaczysz jakieś rezultaty swoich działań
Stary 2007-03-24, 20:26   #12097
Mangolina
Zakorzenienie

GG do Mangolina

Cytat:
Napisane przez Milka19 Pokaż wiadomość
Ja zjadam i daleko mi do wieloryba
Nie wątpię Ale ja jednak jadam codziennie pieczywo na kolację ;D
Stary 2007-03-24, 20:33   #12098
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wątpię Ale ja jednak jadam codziennie pieczywo na kolację ;D
Pewnie jak byś bochenek zjadała to by się to jakoś odbiło na Twojej wadze
Stary 2007-03-24, 20:44   #12099
^OrchiDe^
BAN stały

GG do ^OrchiDe^

- muesli, otreby, mleko 0.5%, kawa
- 2 wasy, lyzka otrebow, wedlina, 80g wiesniaka, zielona herbtaa, male jablko
- 2 male jabłka, lazania, ale wyciagnelam platy makaron i zjadlam sam farsz, pu-erh
- lyzka muesli i lyzka ptrebow, kawa, 100g naturalnego jogurtu, jablko
- 1/2 grejfruta, 100g tunczyka + 100g chudego twarogu
^OrchiDe^ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-24, 20:48   #12100
Mangolina
Zakorzenienie

GG do Mangolina

Cytat:
Pewnie jak byś bochenek zjadała to by się to jakoś odbiło na Twojej wadze
Heh ;* Mam jednak nadzieję, że mimo, iż to nie jest bochenek nic się tak drastycznie na wadze nie odbije
Stary 2007-03-24, 20:50   #12101
stokrotka007
Rozeznanie

Cytat:
Ja dzisiaj "trochę" dużo ;P
Ś: Owsianka 250ml mleka 2%(taaaka gęsta XD), herbata sł.
IIŚ: troszkę serka wiejskiego, herbata zielona
O: Ziemniaki sztamfowane, 2 mniejsze kotlety mielone
P: jogurt naturalny 150g, trochę otrębów, herbata sł
K: Grahamka z białym serem i przyprawą fit-up

przeliczyłam i wyszło tu około 1200 kcal, niby od czego miałby być ten wygląd wieloryba

stokrotka007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-24, 20:51   #12102
phenomena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sathi Pokaż wiadomość
dziewczyny próbowałyście taki deser??
Tiramisu z serka wiejskiego, właśnie wcinam:
biszkopty podłuzne namoczone w kawie:
ułożone w podłużnej salaterce
na to wylany serek wiejski piątnicy [tylko ten bo gęsty] wymieszany z łyżeczką cukru waniliowego, posypane łyżką kakao
na to znów biszkopty namoczone w kawie
posmarowane wartwą serka, posypane łyżką kakao i płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi
megapyszne i zdrowe

a jutro postaram sie podac przepis na nalesniki
phenomena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-24, 20:52   #12103
sweet_white_chocolate
Rozeznanie

Cytat:
Jak to nie wiesz co masz jeść Jedz to co Ci przyjemność sprawia Pogadaj z mamą, powiedz, ze chcesz się nauczyć gotować i poproś żeby Ci pomogła Normalne, ze na początku jest trudno i nie wychodzą pewne rzeczy, ale praktyka mistrza czyni A o co chodzi z tymi zdrowymi produktami Np. czego mama nie chce kupić Bo to nieprawda, ze jak zdrowe to drogie W sumie obecnie warzywa sa drogie, taka pora, ale niedługo będą tanie jak barszcz Nabiał też nie należy do najdroższych Że nie wspomnę o owsiance To już tabliczka czekolady jest droższa Wydaje mi się, że za bardzo to wszystko na serio bierzesz Gotowanie to nic trudnego Zaczni eksperymentować w kuchni, a niedługo zobaczysz jakieś rezultaty swoich działań
Własnie chodzi o to, że mi jedzenie nie sprawia przyjemności, jem bo musze :/ A mama zazwyczaj mnie zbywa bo po pracy spieszy się żeby jak najszybciej cos upichcić, albo przychodze do domu kiedy już wszystko jest gotowe i tyle z mojego uczenia. Moja mama uważa, że zdrowe odżywianie jest droższe od typowo polskiego! W tym sęk, że ja nie umiem jej przekonać i namówić, np. żeby częściej kupowała oliwe z oliwek i w końcu przestała gotować ziemniory do prawie każdego obiadu Soki 100% to u mnie w domu rzadkość. A najgorsze, że ja nie znam się zupełnie na gotowaniu i nie mam żadnych pomysłów na dania, które mogłabym sama przyrządzić lub chociaż mamie podsunąć...
Stary 2007-03-24, 20:54   #12104
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Heh ;* Mam jednak nadzieję, że mimo, iż to nie jest bochenek nic się tak drastycznie na wadze nie odbije
Oj to ja myślałam, że ktoś tu ma przytyć dla swojego własnego zdrowia
Stary 2007-03-24, 20:54   #12105
stokrotka007
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ^OrchiDe^ Pokaż wiadomość
lazania, ale wyciagnelam platy makaron i zjadlam sam farsz,
no naprawdę ręcę opadają, jedzenie rozgrzebywać i coś z niego wyciągać to chyba lekka przesada, nie lepiej było nałożyć sobie mniejszy kawałek a zjeść wszystko chociaż raz jak normalny człowiek? Tym bardziej, że nie od dziś wiadomo, że tuczy nie sam makaron ale dodatki, sosy i farsze, więc tym bardziej działanie jak dla mnie nielogiczne.

Stary 2007-03-24, 21:00   #12106
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Własnie chodzi o to, że mi jedzenie nie sprawia przyjemności, jem bo musze :/ A mama zazwyczaj mnie zbywa bo po pracy spieszy się żeby jak najszybciej cos upichcić, albo przychodze do domu kiedy już wszystko jest gotowe i tyle z mojego uczenia. Moja mama uważa, że zdrowe odżywianie jest droższe od typowo polskiego! W tym sęk, że ja nie umiem jej przekonać i namówić, np. żeby częściej kupowała oliwe z oliwek i w końcu przestała gotować ziemniory do prawie każdego obiadu Soki 100% to u mnie w domu rzadkość. A najgorsze, że ja nie znam się zupełnie na gotowaniu i nie mam żadnych pomysłów na dania, które mogłabym sama przyrządzić lub chociaż mamie podsunąć...
Ale co Ty chcesz od ziemniaków Jak nie są polane tłustymi sosami to sa jak najbardziej zdrowe, przecież to warzywa Jak soków nie lubisz to pij coś innego Wydaje mi się, ze próbujesz znaleść problem tam gdzie go nie ma. Skoro mama pracuje to pewnie często Ty jesteś pierwsza w domu. Zrób niespodziankę, ugotuj coś Więcej kreatywności Jest mase rzeczy, które można upichcić. Od zwykłych ziemniaczków polanych maślanką z suróweczką, po różne ryżowe, makaronowe, naleśnikowe kombinacje Trudno coś konkretnego napisać, bo Ty sama musisz się zmobilizować, przemyśleć co chcesz upichcić, sprawdzić czy masz składniki i do dzieła

A co do tego, że jesz bo musisz, no coż mi się wydaje, że to sprawa Twojej psychiki i tu Ci nie pomogę, bo Ty sama musisz się z tym uporać
Stary 2007-03-24, 21:01   #12107
^OrchiDe^
BAN stały

GG do ^OrchiDe^

Cytat:
Napisane przez stokrotka007 Pokaż wiadomość
no naprawdę ręcę opadają, jedzenie rozgrzebywać i coś z niego wyciągać to chyba lekka przesada, nie lepiej było nałożyć sobie mniejszy kawałek a zjeść wszystko chociaż raz jak normalny człowiek? Tym bardziej, że nie od dziś wiadomo, że tuczy nie sam makaron ale dodatki, sosy i farsze, więc tym bardziej działanie jak dla mnie nielogiczne.
normlanie to bym zjadlam warzywa na patelnie lub cos takeigo, ale to wcisnela we mnie mama, a wie, z enielubie makaronu, wiec to dlatego.
Stary 2007-03-24, 21:03   #12108
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
To się nazywa choroba Smutne to, ale my nic na to nie poradzimy.
Stary 2007-03-24, 21:04   #12109
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
normlanie to bym zjadlam warzywa na patelnie lub cos takeigo, ale to wcisnela we mnie mama, a wie, z enielubie makaronu, wiec to dlatego.
.
Oj wiemy orchi, Ty 90% produktów w kuchni nie trawisz
Stary 2007-03-24, 21:07   #12110
seemore
Wtajemniczenie

A co myślicie o prawdziwej domowej swojskiej kiełbasie ? Jest bez żadnych konserwantów, świeża i pyszna ale i pewnie tłusta ale nie codzien jadam takie coś. Jutro sobie ugotuje kawałek na ciepło na śniadanie i zjem z grahamką W końcu nie jestem już na diecie...

seemore jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-24, 21:09   #12111
^OrchiDe^
BAN stały

GG do ^OrchiDe^

Cytat:
Oj wiemy orchi, Ty 90% produktów w kuchni nie trawisz
naprawde nie przepadam za makaronem, lubie ten razowy, bo ma inny smak, a poza ta lazania to jest ok?
Stary 2007-03-24, 21:12   #12112
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
naprawde nie przepadam za makaronem, lubie ten razowy, bo ma inny smak, a poza ta lazania to jest ok?
.
Jak najbardziej Tylko ja bym zjadła wersje wegetariańską

Ten zwykły od razowego aż tak bardzo smakiem się nie różni I jak często jesz zwykły makaron? Przecież nic się nie stanie jak raz na kilka tygodni zamiast tego co zawsze - znaczy warzyw na patelnie, zjesz coś innego.
Stary 2007-03-24, 21:13   #12113
sweet_white_chocolate
Rozeznanie

Mika wiesz tez nie mam nic do ziemniaków, ale czy Tobie nie znudziłyby się prawie codziennie? A soki własnie lubie tylko takie 100% a nie napoje, ale jak chce kupić to mama kręci nosem, że za drogie... Hmmm mama częsciej jest przede mną w domu, ze dwa, trzy razy w tygodniu jest do 20, ale wtedy znowu jest problem, bo gotuje cos rano albo wieczorem dzień wcześniej. No nie wiem może rzeczywiście troche przesadzam, ale czuje się zagubiona i troche bezradna Nie mam pomysłów i chyba w tym tkwi największy problem.
Stary 2007-03-24, 21:18   #12114
Mangolina
Zakorzenienie

GG do Mangolina

Cytat:
Oj to ja myślałam, że ktoś tu ma przytyć dla swojego własnego zdrowia
To prawda, ale nie żeby aż tak bardzo ;P
Stokrotko naprawdę tylko 1200? Ja z reguły "trochę" więcej na zapas dodaje i mi wyszło jakieś 1700 conajmniej ;P
Stary 2007-03-24, 21:20   #12115
stokrotka007
Rozeznanie

Cytat:
raczej coś sobie jak zwykle wkręcasz, znając ciebie raczej razowy wydaje się dobry bo niby odchudzający a normalny to juz ble bo coś sobie wmówiłaś. Ja jadam tak samo normalny-biały makaron jak i ciemny więc wiem, że obiektywnie różnicy w smaku wielkiej nie ma, więc to raczej kolejna twoja paranoja.
Ja ci powiem, że KAŻDY makaron dobrej jakości z pszenicy durum ugotowany al dente jest zdrowy i w odpowiedniej ilości nie tuczy. A lasagne jeśli z warzywami to jak najbardziej ok, pożywna i sycąca potrawa, a płaty makaronowe są właśnie w formie al dente czyli tej w której powinien być makaron by nie zalegać w jelitach, także grzebanie i wydłubywanie czegokolwiek to naprawdę...no brak słów.

Ciekawe czy gdyby ci powiedzieć że otręby, pu-erh albo twaróg jest niezdrowy i tuczący, to też byś go nagle "znielubiła"...

Stary 2007-03-24, 21:21   #12116
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Mika wiesz tez nie mam nic do ziemniaków, ale czy Tobie nie znudziłyby się prawie codziennie? A soki własnie lubie tylko takie 100% a nie napoje, ale jak chce kupić to mama kręci nosem, że za drogie... Hmmm mama częsciej jest przede mną w domu, ze dwa, trzy razy w tygodniu jest do 20, ale wtedy znowu jest problem, bo gotuje cos rano albo wieczorem. No nie wiem może rzeczywiście troche przesadzam, ale czuje się zagubiona i troche bezradna Nie mam pomysłów i chyba w tym tkwi największy problem.
Czyli wynika z tego, ze Towja mama bardzo lubi ziemniaki Może tak poprostu idz do sklepu kup paczkę kaszy albo ryżu, zawiąż na tym jakąś kolorową wstążeczkę i wręcz mamie i poproś żeby dla odmiany ugotowała na obiad to, a nie znowu ziemniaki, bo Ci się poprostu przejadły. Na każdego jest jakiś sposób, a Ty znasz swoją mamę najlepiej, więc na pewno da się to jakoś załatwić A co do soczków to może lepiej poprostu świeże owoce. Jednak z reguły wszystkie soki sklepowe są dosładzane i tak naprawdę, czy 100% soku czy nektar, nie robi aż tak drametralnej różnicy Chyba nie pijesz po kilka kartonów soków dziennie, a od 2 szklanek soku nic się nie stanie

Rozmawiałaś z mamą o tym, że chciałabyś się nauczyć gotować? Jutro niedziela, mama nie pracuje i na pewno razem możecie wspólnie coś w tej kuchni zdziałać
Stary 2007-03-24, 21:22   #12117
LoLcIa123
Zakorzenienie

Cytat:

Ciekawe czy gdyby ci powiedzieć że otręby, pu-erh albo twaróg jest niezdrowy i tuczący, to też byś go nagle "znielubiła"...
Jestem pewna,że tak

Tymoteusz
23.11.2014r

LoLcIa123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-24, 21:23   #12118
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
To prawda, ale nie żeby aż tak bardzo ;P
Stokrotko naprawdę tylko 1200? Ja z reguły "trochę" więcej na zapas dodaje i mi wyszło jakieś 1700 conajmniej ;P
I od jednej grahamki na wieczór sądzisz, ze tak bardzo przytyjesz Mogę Cię zapewnić, że na pewno nie Musiałabyś się bardziej postarać
Stary 2007-03-24, 21:32   #12119
sweet_white_chocolate
Rozeznanie

Robiłam już kilka podejść, ale może za mało się starałam Za raz się pójde zapytam czy mama nie pracuje, bo zdarza się, że chodzi na cały dzień w niedziele Jeśli bedzie w domku na pewno znowu spróbuje wspólnie z mamą coś ugotować, albo przynajmniej popatrzeć. Ale jeśli jednak będzie szła, to spróbuje zrobić cos z makaronem, bo akurat kupiony jest i widziałam na opakowaniu jakis przepis Dziekuje Milka może rzeczywiście nie jest tak źle i tak jak pisałaś musze troche pokombinować.
Stary 2007-03-24, 21:37   #12120
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Robiłam już kilka podejść, ale może za mało się starałam Za raz się pójde zapytam czy mama nie pracuje, bo zdarza się, że chodzi na cały dzień w niedziele Jeśli bedzie w domku na pewno znowu spróbuje wspólnie z mamą coś ugotować, albo przynajmniej popatrzeć. Ale jeśli jednak będzie szła, to spróbuje zrobić cos z makaronem, bo akurat kupiony jest i widziałam na opakowaniu jakis przepis Dziekuje Mika może rzeczywiście nie jest tak źle i tak jak pisałaś musze troche pokombinować.
Poprostu więcej optymizmu i wiary we własne mozliwości

No i jeśli chodzi o rodziców to na każdego jest sposób Na pewno mama jak wraca wykończona po całym dniu pracy, to nie ma sił, żeby Ci tłumaczyć co i jak i robi obiad szybko, bo jest poprostu głodna i nie chce się bawić w jakieś kombinacje

A z makaronem naprawdę mase rzeczy można wykombinować Można i na słodko i na słono

Powodzenia
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości