Naraya / Yasminelle / Lesinelle / Sidretella 20 / Teenia - wątek zbiorczy! - Strona 104 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-03-12, 13:30   #3091
PatiYang
Raczkowanie

Dot.: Naraya/Yasminelle/Lesinelle - wątek zbiorczy!

Trioxal mógł opóźnić krwawienie. Przynajmniej tak jest napisane w interakcji Trioxal-Yasminelle. Coś takiego: ''Zaburzenia krwawienia miesiączkowego (krwawienia międzymiesiączkowe, brak krwawień lub nasielenie krwawienia).''

Może skonsultuj się z lekarzem?
PatiYang jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-12, 13:35   #3092
ewkaa1314
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez PatiYang Pokaż wiadomość
Trioxal mógł opóźnić krwawienie. Przynajmniej tak jest napisane w interakcji Trioxal-Yasminelle. Coś takiego: ''Zaburzenia krwawienia miesiączkowego (krwawienia międzymiesiączkowe, brak krwawień lub nasielenie krwawienia).''

Może skonsultuj się z lekarzem?

Nigdzie nie spotkałam się z tym że Trioxal mógłby opóźnić krwawienie, a przyznam że przetrząsnęłam prawie cały internet w poszukiwaniu przyczyny.. Boję się, bo jeśli byłaby to ciąża to wiem że Trioxal jest niebezpieczny dla płodu
ewkaa1314 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-12, 13:49   #3093
PatiYang
Raczkowanie

Mi tak wyskoczyło na taj stronie z interakcją leków.
Wcześniej czytałam Twój przypadek i wydaje mi się, że nie jesteś w ciąży.

A brałaś już wcześniej ten Trioxal podczas brania tabletek anty?
Stary 2013-03-12, 13:59   #3094
ewkaa1314
Raczkowanie

Cytat:
Mi tak wyskoczyło na taj stronie z interakcją leków.
Wcześniej czytałam Twój przypadek i wydaje mi się, że nie jesteś w ciąży.

A brałaś już wcześniej ten Trioxal podczas brania tabletek anty?
Nie, pierwszy raz w ogóle się z tym spotkałam, więc nie miałam zielonego pojęcia że może wpływać na anty, ani tym bardziej że opóźnia, czy że krwawienie w ogóle nie występuje. Czekam do piątku, do rozpoczęcia nowego opakowania, jeżeli krwawienie nie wystąpi będę zmuszona zrobić test albo i odwiedzić lekarza
Stary 2013-03-12, 14:02   #3095
PatiYang
Raczkowanie

Zrobiłabym na Twoim miejscu tak samo.
Daj znać jak już się dowiesz co było przyczyną.
Stary 2013-03-12, 14:07   #3096
ewkaa1314
Raczkowanie

Cytat:
Zrobiłabym na Twoim miejscu tak samo.
Daj znać jak już się dowiesz co było przyczyną.

Tak się boję No ale mam nadzieję że to jednak nie ciąża. Dziękuję Ci bardzo! I oczywiście dam znać jak się wszystko wyjaśni
Stary 2013-03-12, 14:10   #3097
PatiYang
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ewkaa1314 Pokaż wiadomość
Tak się boję No ale mam nadzieję że to jednak nie ciąża. Dziękuję Ci bardzo! I oczywiście dam znać jak się wszystko wyjaśni
Nie stresuj się. Ja jestem dobrej myśli
Stary 2013-03-12, 14:53   #3098
ewkaa1314
Raczkowanie

Cytat:
Nie stresuj się. Ja jestem dobrej myśli
Teraz już trochę mniej się stresuję, bo nie wiedziałam że trioxal wchodzi w interakcję z yasminelle. Ale chyba nie uspokoje się dopóki nie wystąpi krwawienie
Stary 2013-03-13, 21:19   #3099
pixx
Przyczajenie

Cześć dziewczyny w sobotę 9 marca pominęłam tabletkę, te opakowanie zaczęłam brać 2 marca, ale ,właśnie nie wiem czy mam liczyć tygodniami ( od soboty do soboty), bo to wyszło 8 tabletek, a nie 7. Jak wy rozumienie tygodnie stosowania?

Proszę dziewczyny, bo oszaleje, nie wiem co robić
Najgorzej, że nie moge postąpic jak w 3 tygodniu bo nie mam zapasu tabletek, wiec nie wiem co zrobie!

Edytowane przez pixx
Czas edycji: 2013-03-13 o 21:21
pixx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-13, 21:55   #3100
pszczolka_maja1979
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pixx Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny w sobotę 9 marca pominęłam tabletkę, te opakowanie zaczęłam brać 2 marca, ale ,właśnie nie wiem czy mam liczyć tygodniami ( od soboty do soboty), bo to wyszło 8 tabletek, a nie 7. Jak wy rozumienie tygodnie stosowania?
8 tabletka = drugi tydzień

także << i również, też>>
także =/= więc, a zatem, reasumując... i inne twory

Edytowane przez pszczolka_maja1979
Czas edycji: 2013-03-13 o 21:57
pszczolka_maja1979 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-14, 12:27   #3101
ewkaa1314
Raczkowanie

Po 3 dniach spóźnienia w końcu wystąpiło krwawienie, ale mi ulżyło!
Chyba faktycznie było to spowodowane Trioxalem :/ Muszę o tym powiedzieć przy najbliższej wizycie u dermatologa i zobaczymy co on na to. Dziękuję Ci bardzo PatiYang za pomoc!
Stary 2013-03-14, 12:34   #3102
PatiYang
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ewkaa1314 Pokaż wiadomość
Po 3 dniach spóźnienia w końcu wystąpiło krwawienie, ale mi ulżyło!
Chyba faktycznie było to spowodowane Trioxalem :/ Muszę o tym powiedzieć przy najbliższej wizycie u dermatologa i zobaczymy co on na to. Dziękuję Ci bardzo PatiYang za pomoc!
ewkaa1314 proszę bardzo . Cieszę się niezmiernie, że mogłam pomóc
Stary 2013-03-14, 14:10   #3103
szajbusek0099
Raczkowanie

Piszę bo może ktoś miał podobną sytuację.
A więc biorę tabletki yasminelle od 4 miesięcy, nie odczuwałam do tej pory skutków ubocznych, jedynie wahania nastrojów czasami. Ale jakiś miesiąc temu zaczęło mi serce szybciej bić, nie wiem czy jest to związane bezpośrednio z tabletkami bo w lutym miałam dużo stresów, sesja, zmarła mi też babcia i wtedy zaczęły się problemy z rytmem. Byłam u lekarza, zrobił ekg i wszystko jest dobrze. Miałam też badania krwi i wszystkie wyniki są w normie. Tylko, że leczę się jeszcze na niedoczynność tarczycy i wyszedł mi dość wysoki poziom ft4, lekarz zmniejszył mi dawkę euthyroxu. Oczywiście antykoncepcja nie koliduje z tą kuracją, bo euthyrox nie wpływa na działanie tabletek antykoncepcyjnych. Ale wracając do samopoczucia odczuwam ostatnio spadek libido, nie wypróżniam się normalnie tylko mam biegunki(nie biegunka w ciągu 4 godzin po wzięciu tabletki tylko problemy z wypróżnianiem), odczuwam duszności, w zatłoczonych miejscach zaraz boję się, że zemdleję, towarzyszy mi właśnie takie poczucie lęku. Od początku stosowania tabletek mam bardzo wysuszoną skórę, która swędzi, lekarz stwierdził, że to brak witamin. Zaczęłam stosować maxivit dla niej, jest zalecany przy antykoncepcji hormonalnej żeby uzupełnić braki witamin ale nie ma znaczącej różnicy. Najbardziej martwi mnie szybki puls, około 90 czasem nawet ponad. Dodam jeszcze, że zrezygnowałam niedawno z pracy, która mnie bardzo stresowała i nie miałam apetytu, bardzo mało jadłam, może stąd osłabienie? I teraz moje pytanie czy ktoś miał podobnie, czy to kwestia tabletek czy to jest bardziej na tle nerwowym? W ulotce jest napisane, że skutki uboczne mogą się utrzymywać do 6 miesięcy, czy to przejdzie czy lepiej zmienić tabletki?
szajbusek0099 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-14, 19:59   #3104
szajbusek0099
Raczkowanie

yasminelle a szybkie bicie serca uczucie lęku

A więc biorę tabletki yasminelle od 4 miesięcy, nie odczuwałam do tej pory skutków ubocznych, jedynie wahania nastrojów czasami. Ale jakiś miesiąc temu zaczęło mi serce szybciej bić, nie wiem czy jest to związane bezpośrednio z tabletkami bo w lutym miałam dużo stresów, sesja, zmarła mi też babcia i wtedy zaczęły się problemy z rytmem. Byłam u lekarza, zrobił ekg i wszystko jest dobrze. Miałam też badania krwi i wszystkie wyniki są w normie. Tylko, że leczę się jeszcze na niedoczynność tarczycy i wyszedł mi dość wysoki poziom ft4, lekarz zmniejszył mi dawkę euthyroxu. Oczywiście antykoncepcja nie koliduje z tą kuracją, bo euthyrox nie wpływa na działanie tabletek antykoncepcyjnych. Ale wracając do samopoczucia odczuwam ostatnio spadek libido, nie wypróżniam się normalnie tylko mam biegunki(nie biegunka w ciągu 4 godzin po wzięciu tabletki tylko problemy z wypróżnianiem), odczuwam duszności, w zatłoczonych miejscach zaraz boję się, że zemdleję, towarzyszy mi właśnie takie poczucie lęku. Od początku stosowania tabletek mam bardzo wysuszoną skórę, która swędzi, lekarz stwierdził, że to brak witamin. Zaczęłam stosować maxivit dla niej, jest zalecany przy antykoncepcji hormonalnej żeby uzupełnić braki witamin ale nie ma znaczącej różnicy. Najbardziej martwi mnie szybki puls, około 90 czasem nawet ponad. Dodam jeszcze, że zrezygnowałam niedawno z pracy, która mnie bardzo stresowała i nie miałam apetytu, bardzo mało jadłam, może stąd osłabienie? I teraz moje pytanie czy ktoś miał podobnie, czy to kwestia tabletek czy to jest bardziej na tle nerwowym? W ulotce jest napisane, że skutki uboczne mogą się utrzymywać do 6 miesięcy, czy to przejdzie czy lepiej zmienić tabletki?
szajbusek0099 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-14, 21:47   #3105
paula78
Zakorzenienie

Dot.: yasminelle a szybkie bicie serca uczucie lęku

Skutki uboczne będa wystepować zawsze kiedy sa zle dobrane pigułki, po zmianie może sie okazać, ze tez beda złe i antykoncepcja hormonalna nie jest dla ciebie odpowiednia.

Może plastry? krążek?

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-15, 08:34   #3106
Frutti
Zakorzenienie

Po co zakładasz wątek, skoro zadałaś to samo pytanie w tym temacie? Mam tylko więcej roboty...
Stary 2013-03-17, 16:31   #3107
Malinki13
Rozeznanie

Ja dziś zwątpiłam....

Poszłam do mojej ulubionej apteki wykupić lesinelle i tak sie jakoś złożyło, że obsługiwał mnie Pan . Chciałam przy okazji zapytać czy są jakieś tańsze zamienniki (wiecie kiedy się nie przelewa każda złotówka jest ważna). Pan na dłuższą chwile zniknął na zapleczu i przynosi mi Midiane i Asubtele po czym z rozbrajającą szczerością mi mówi, że tańszych zamienników nie ma są tylko droższe
Stwierdziłam, że nie będę sie wymądrzać i robić za eksperta, wzięłam co miałam przepisane i w te pędy uciekłam.
Stary 2013-03-17, 23:18   #3108
ewkaa1314
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Malinki13 Pokaż wiadomość
Ja dziś zwątpiłam....

Poszłam do mojej ulubionej apteki wykupić lesinelle i tak sie jakoś złożyło, że obsługiwał mnie Pan . Chciałam przy okazji zapytać czy są jakieś tańsze zamienniki (wiecie kiedy się nie przelewa każda złotówka jest ważna). Pan na dłuższą chwile zniknął na zapleczu i przynosi mi Midiane i Asubtele po czym z rozbrajającą szczerością mi mówi, że tańszych zamienników nie ma są tylko droższe
Stwierdziłam, że nie będę sie wymądrzać i robić za eksperta, wzięłam co miałam przepisane i w te pędy uciekłam.

Yasminelle, które zażywam tez niestety nie należą do najtańszych Czasami jest z importu, więc jest tańsze, ale bardzo rzadko się to zdarza i nie jest to wysoka różnica w cenie.. W tym miesiącu za opakowanie Yasminelle płaciłam coś ok 53 zl ..
Stary 2013-03-18, 16:56   #3109
weroniqe87
Raczkowanie

Bóle pod kolanem...

Moje droigie, nie wiem czy zaczynam za bardzo panikować, czy coś sie dzieje w mojej głowie, ale slyszałam ostatnio wiele na temat zatorów w zyłach spowodowanych tabletkami antykoncepcyjnymi zwłaszcza pierwszej generacji. Sama biore już Narayę od prawie dwóch lat i niby wszystko jest ok, ale ostatnio bolą mnie tak jakby żyły pod kolanem - albo mam takie wrażenie, że to zyły.

Sprawdzałam u lekarza krzepniecie krwi jakies dwa miesiace temu i wszystko było w normnie, badania watrobowe tez i tym bardziej, ze biore tabsy od dwoch lat i nic sie nie działo, to powiedział, ze nie mam powodów do obaw... ale cziagle gdzies mi siedzi w tej głowie to słowo - zakrzepica ... no i na nieszczescie bola mnie te żyły - no albo sama sobie wmawiam. Byłam ostatnio na usg kolana na kontroli i lekarz patrzł tez pod kolanem i powiedział, ze wszystko ok. Czy gdyby cos sie działo to na takim zwyklym usg by to zauwazył, czy trzeba jakies specjalistyczne?
Stary 2013-03-18, 17:45   #3110
panna mati_
Zakorzenienie

Dot.: Bóle pod kolanem...

Cytat:
Napisane przez weroniqe87 Pokaż wiadomość
Moje droigie, nie wiem czy zaczynam za bardzo panikować, czy coś sie dzieje w mojej głowie, ale slyszałam ostatnio wiele na temat zatorów w zyłach spowodowanych tabletkami antykoncepcyjnymi zwłaszcza pierwszej generacji. Sama biore już Narayę od prawie dwóch lat i niby wszystko jest ok, ale ostatnio bolą mnie tak jakby żyły pod kolanem - albo mam takie wrażenie, że to zyły.

Sprawdzałam u lekarza krzepniecie krwi jakies dwa miesiace temu i wszystko było w normnie, badania watrobowe tez i tym bardziej, ze biore tabsy od dwoch lat i nic sie nie działo, to powiedział, ze nie mam powodów do obaw... ale cziagle gdzies mi siedzi w tej głowie to słowo - zakrzepica ... no i na nieszczescie bola mnie te żyły - no albo sama sobie wmawiam. Byłam ostatnio na usg kolana na kontroli i lekarz patrzł tez pod kolanem i powiedział, ze wszystko ok. Czy gdyby cos sie działo to na takim zwyklym usg by to zauwazył, czy trzeba jakies specjalistyczne?
Moim zdaniem to nie żyły, tylko naciągnęłaś coś. A stres robi swoje i tak troszkę panikujesz. Spokojnie, krzepnięcie ok i na usg nic.
Stary 2013-03-18, 17:51   #3111
luska25
Raczkowanie

Zawsze jak się bierze tabletki anty, to istnieje ryzyko zakrzepicy, zwłaszcza u osób które mają żylaki (albo ktoś w rodzinie).
Ja musiałam odstawić po 3 miesiącach i teraz szczerze się cieszę, bo te proszki tylko rujnują cały organizm.

Czasami po ćwiczeniach, też może tak się zrobić.

Może to też od zbyt obcisłych spodni/kozaków...

Pracując w sklepie odzieżowym chodziłam w mocno dopasowanych dżinsach, które przy kucnięciu wbijały się pod kolanami. Po jakimś czasie czułam ból w tym miejscu. Przy luźniejszych spodniach nie było problemu.
Ale ja mam też problemy żylne, a takie spodnie tylko utrudniały przepływ krwi.

Edytowane przez luska25
Czas edycji: 2013-03-18 o 17:52
luska25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-18, 20:17   #3112
quench
Are you talking to me?!

Cytat:
Napisane przez weroniqe87 Pokaż wiadomość

Z badań obrazowych wykonuje się w pierwszej kolejności usg dopplerowskie. Później jak są wskazania to np. angio-CT czy angio - MRI. Moim zdaniem niepotrzebnie się nakręcasz, ale jeśli bardzo się boisz zakrzepicy, to porozmawiaj z ginekologiem. Jeśli będą wskazania, to może Cię pokierować dalej do chirurga naczyniowego.
Stary 2013-03-18, 21:27   #3113
blackcherry12
Raczkowanie

Ja biorę drugie opakowanie tabletek Naraya podobno to to samo co yasminelle, mają identyczny skład. Skutki uboczne mam cały czas. Praktycznie od samego początku. Przez pierwsze opakowanie miałam krwawanie non stop aż do miesiączki z odstawienia która była mega bolesna i trwała 7 dni... Do tego niewyobrażalny ból piersi, miałam wrażenie że wybuchną naprawdę i powiększyły się, ale tak nietrwale przynajmniej o 1 rozmiar. Dwa to płaczę po kątach, również mam napady lękowe, niewyobrażalne, stresuję się tak, że serce chce mi wyskoczyć z piersi o byle co, mam negatywne myśli wręcz depresyjne, zrobiłam się nie do wytrzymania i sama to wiem. W międzyczasie byłam u lekarza który stwierdził no tak nie powinno być po czym wypisał 2 opakowanie na próbę a ja się tu męczę. Mam to PRZECZEKAĆ. A chce mi się wyć i nie mam w ogóle ochoty wstać z łóżka. A ponadto mam torbiel na jajniku którą tabletki miały zniszczyć, nie zmniejszyła się ani milimetr, ba nawet odkąd to dziadostwo biorę czuję ją jeszcze bardziej, boli i jakbym miała guza w brzuchu, masakra Teraz biorę drugie opakowanie, krwawienia nie ma ale cała reszta skutków została. Więc nie jesteś sama. Zmieniam to jak najszybciej bo zwariuję.

Edytowane przez blackcherry12
Czas edycji: 2013-03-19 o 13:55
blackcherry12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-19, 11:45   #3114
kwiatek101
Zadomowienie

blackcherry12 w Twojej wypowiedzi widać ogromną histerię. Nie obraź się, ale widać po tym co piszesz, że jesteś troszkę przewrażliwiona, a tabletki jeszcze to wyolbrzymiają. Po co je bierzesz, skoro aż tak źle się czujesz i masz aż takie problemy z wahaniami nastoju ? Odstaw i tyle. Tabletki nie są dla każdego i trzeba się z tym liczyć.
kwiatek101 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-19, 13:58   #3115
blackcherry12
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kwiatek101 Pokaż wiadomość
blackcherry12 w Twojej wypowiedzi widać ogromną histerię. Nie obraź się, ale widać po tym co piszesz, że jesteś troszkę przewrażliwiona, a tabletki jeszcze to wyolbrzymiają. Po co je bierzesz, skoro aż tak źle się czujesz i masz aż takie problemy z wahaniami nastoju ? Odstaw i tyle. Tabletki nie są dla każdego i trzeba się z tym liczyć.
napisałam wyraźnie że mam torbiel na jajniku i muszę brać tabletki, które mają tę torbiel wyleczyć bo inaczej może się to nie za kolorowo skończyć... to jest jedyna metoda oprócz operacji i zawsze się ją stosuje jako pierwszą. gdybym nie musiała to bym nie brała, nie bawi mnie trucie organizmu.
blackcherry12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-19, 21:44   #3116
Kachnaaaa
Zakorzenienie

Biorę Lesinelle już około pół roku,ale drastycznie spada mi ciągle libido,jest już prawie zerowe..Jak myślicie,zmiana na plastry albo krążek coś pomoże?

Kachnaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-20, 16:57   #3117
Leyla89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kachnaaaa Pokaż wiadomość
Biorę Lesinelle już około pół roku,ale drastycznie spada mi ciągle libido,jest już prawie zerowe..Jak myślicie,zmiana na plastry albo krążek coś pomoże?
Musiałabyś spróbować, dla każdego dobre jest coś innego.
Idź do ginka może coś Ci zaproponuje

Leyla89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-20, 21:19   #3118
Kachnaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Leyla89 Pokaż wiadomość
Musiałabyś spróbować, dla każdego dobre jest coś innego.
Idź do ginka może coś Ci zaproponuje
Będę niedługo szła i powiem mu o tym problemie,zobaczymy jakie roziwązanie zaproponuje. Chciałam po prostu zapytac,moze któras z Was miała podobny problem

Kachnaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-26, 23:12   #3119
Leyla89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kachnaaaa Pokaż wiadomość
Będę niedługo szła i powiem mu o tym problemie,zobaczymy jakie roziwązanie zaproponuje. Chciałam po prostu zapytac,moze któras z Was miała podobny problem

Hormony często powodują spadek libido Więc najlepiej zapytaj lekarza, może da Ci coś innego...jakieś inne hormony w składzie, inna dawkę, postać. Rozwiązań jest wiele

Leyla89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-27, 13:00   #3120
debilkowata
Raczkowanie

Byłam wczoraj u ginka i zapisał mi Lesinelle. Są to moje pierwsze tabletki więc do końca nie wiem jeszcze co i jak. Mają mi podobno poprawić stan cery. Czekam na okres i zobaczymy co to będzie
10.04.2013
debilkowata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości