|
|
#481 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ateistki
Ja mam tylko miłość, już ani wiary ani nadziei. No chyba że "metoda małych kroków" polega na myśleniu: "pier*olę islam, ch*j z nimi, nie ma żadnego allaha, moje ciało należy do mnie a nie do tego sku*wiela, który mnie co noc gwałci i traktuje gorzej niż rzecz". No, skoro grzeszyć można m y ś l ą, mową i uczynkiem, to faktycznie jest to metoda małych kroków. Jak tak wszystkie będą myśleć i nic nie mówić a ni nic nie robić, to zdecydowanie wiele wskórają.
|
|
|
|
|
#482 |
|
Konto usunięte
|
Jakby stosownie ubrane wyszly na ulice pare razy chyba wiecej by osiagnely niz jedna rozebrana. Na rozbieranie sie przyjdzie czas po prawie do pracy, wlasnych pieniedzy, wlasnyc dokumentow, wychodzenia z domu bez meza. I tak by ich demonstracje rozpedzili czolgiem pewnie ale jakos wydaje mi sie to lepszym zagraniem. Tylko jak sie skrzyknac jak maz pod kluczem trzyma. I tak zle i tak niedobrze,
|
|
|
|
|
#483 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#484 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#485 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tam za wiele do powiedzenia nie mam..ale wydaje mi się, że jeśli chodzi o tak wielką zmianę w tak zacofanych krajach, to chyba metoda małych kroczków nie działa. Tam chyba bez szokowania nic się nie wydarzy.. co nie zmienia faktu, że te kobiety które przyjmują na siebie tę rolę będą męczennicami w swojej sprawie- ale coś mi mówi, że bez tego się zwyczajnie nie może obejść.
|
|
|
|
|
#486 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie uważam, że samospalenia Palacha w Czechosłowacji, Siwca w Polsce czy tybetańskich mnichów w Chinach były głupotą, były bezcelowe. Sama bym się na taki akt nie zdecydowała, ale jest coś przerażająco rozpaczliwego w proteście człowieka który nie ma już żadnych praw, który w ostatnim akcie desperacji chce światu wykrzyczeć swój protest przeciwko niezawinionej pogardzie i uprzedmiotowieniu. Nie musisz pochwalać postępowania tych dziewczyn, Twoje prawo. Ale należy im się przynajmniej szacunek. I może rzeczywiście, tak jak to napisała Maniwa (dzięki Maniwa, widzę że rozumiesz to tak samo jak ja |
|
|
|
|
|
#487 |
|
Konto usunięte
|
Albo wlasnie pogorszy sprawe jak ja ukaraja dla przykladu. Nie wiem w sumie, jak im tam mozna pomoc, niech probuja jak moga. Ale przykro mi patrzec. O ile wyslanie tamtych na Sybir az tak mnie nie przejelo to ukamieniowanie juz bardzo,
|
|
|
|
|
#488 |
|
ma zielone pojęcie
|
Ja mam bardzo mieszane uczucia. Nie potępiam tego, co robią dziewczyny, ale też nie wiem, czy ich działanie przyniesie określony skutek.
|
|
#489 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Coraz więcej się słyszy o tych gwałtach w Indiach. Wiem, że to nie wina zwiększonej ich ilości, a jedynie zwiększonej ilości informacji i zainteresowania świata. Cytat:
Cytat:
Każdy krok coś zmienia, nie dziś, nie jutro, ale trzeba wierzyć, że następne pokolenie będzie świeższej myśli. Nie jesteśmy w stanie skrzyknąć całego świata, pojechać do Tunezji, czy gołą piersią bronić Aminy i jej podobnych, ale trzeba robić cokolwiek. Cokolwiek. Nawet rozmowa z przyjaciółmi, uświadomienie kilku osób, wklejenie informacji na tablicy Facebooka, śledzenie stron, udostępnianie, rozgłaszanie. Jak zrobisz to tylko Ty - niewiele to da, ale jak zrobi to setki osób, możliwe, że ta lawina ruszy, zainteresują się media, dotrze to do większej ilości osób, a może i nawet do tych zamkniętych, zahukanych kobiet w komórkach pod schodami. (Internet to potęga, niesamowita). Kobiety w Islamie z reguły nie wiedzą, że można inaczej żyć. Owszem, dla nich jesteśmy "k*rwami", bo ubieramy się inaczej albo jesteśmy nieczyste, bo nieobrzezane. Tylko zmiana świadomości i swoisty boom w obyczajach pomoże, tak mi się wydaje ![]() Cytat:
Co do samospaleń tybetańskich mnichów, wiem, że to tylko Twój przykład i dygresja, ale dla mnie ogromnie bolesna. Tylko człowiek w okupowanym kraju, którego najeźdźca twierdzi, że nigdy nie był wolny i człowiek będący świadkiem unicestwiania jego kultury i tego, co mu bliskie i święte, jest w stanie zrozumieć, co czuje i co kieruje dwudziestoletnim mnichem, kiedy polewa się benzyną na placu w centrum miasta, lub co czuje czterdziestoletni Tybetańczyk, ojciec czwórki dzieci, któremu nic ponad Wolny Tybet nie jest drogie. Nie są bezcelowe, są ogromnie bolesne, tym bardziej, że przez Pekin niezauważane (nie wyobrażam sobie co czuje Dalajlama). Ok, koniec OF.
|
||||
|
|
|
|
#490 |
|
Konto usunięte
|
Nie sądzę. Uważam, że tak właśnie powstają rewolucje. Jednostka robi coś szokującego, głośnego. Jeśli ta jednostka lub grupka zostanie ukarana to podniesie się wkur***ny tłum.
|
|
|
|
|
#491 | |
|
Zakorzenienie
|
Musiałam trochę pogrzebać w necie, bo pamiętałam że po tunezyjskiej wiośnie (a właściwie zimie) 2011 Wałęsa jeżdził do Tunezji "uczyć" ich demokracji:
http://wyborcza.pl/1,129750,9511357,...emokracji.html Teraz wszystko już mi się układa. Jak taki buc i homofob mógł uczyć ich czegokolwiek? Ja pie*dolę ---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ---------- Zayebisty cytat w tym artykule znalazłam: Cytat:
|
|
|
|
|
|
#492 | |
|
Zadomowienie
|
Jak on mnie denerwuje. Papla głupoty na prawo i lewo nie myśląc o konsekwencjach.
Ale już zbieram pieniążki na te 70 tys dol o które pozwie nas - zboczeńców Co do podpaleń, czytałam ostatnio o serii w Bułgarii, chociaż nie związane z religią. Straszne to jest, że ludzie muszą się do czegoś takiego posuwać. Cytat:
Edytowane przez Bela03 Czas edycji: 2013-03-28 o 14:36 |
|
|
|
|
|
#493 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#494 |
|
Wtajemniczenie
|
Trzymajcie mnie
|
|
|
|
|
#495 |
|
Konto usunięte
|
Biedni... nie słyszeli, że masturbacja pomaga na frustracje?
|
|
|
|
|
#496 |
|
Zakorzenienie
|
W ten sposób pokazali tylko swoją bezsilność. Na nic więcej ich nie stać.
|
|
|
|
|
#497 |
|
Zadomowienie
|
Nawet angielskiego nie znają.
Denerwują mnie takie dzieciaki, które wykorzystują anonimusową maskę. Moją stroną (oddział tozu) też kiedyś jeden z meksyku zaatakował |
|
|
|
|
#498 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do Femenu to mam mieszane uczucia, jednak trudno im odmówić prawa do wyrażania poglądów w sposób jaki chcą, a faktem jest ze ich akcje bardzo obnażają obłudę wielu środowisk. Powiedzmy sobie szczerze, nawet w najbardziej rzekomo demokratycznych państwach Zachodu często postrzegane są jako kawały mięsa a w najlepszym wypadku jak idiotki lub ekshibicjonistki. I tym sposobem pokazują jaki faktycznie jest status kobiety, trzeba im to przyznać. Ich ataki na różne religie są ryzykowne i można się zastanawiać czy nie przynoszą więcej złego niż dobrego, no ale to są ich poglądy i mają odwagę o nie walczyć i przyjmować kary.
|
|
|
#499 | |
|
Zakorzenienie
|
Wesoły dzień dziś nam nastał, strona Femenu odblokowana
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#500 |
|
Zadomowienie
|
Był protest przeciwko elektrowni jądrowej chyba, gdzie miały 3 pierś domontowaną.
Z Femenem jest tak, że dzięki ich protestom ja w ogóle wiem, że coś się dzieje. Normalnie media by nie powiedziały |
|
|
|
|
#501 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
- przepraszam, ale śmiech an pustej sali. W Stanach normą są stand-upy rasistowskie, seksistowskie, antyislamskie, antysemickie itp - i powiem, że najbardziej je właśnie lubię, humor ma mieć pazur i smaczek. Z czego mamy się śmiać - z tego, że nikt nie chce chodzić z Mojżeszem na ryby?Ale wracając do akcji. Przypomniała mi się akcja dziewczyny z Pussy Riots, sprzed lat. Mocna, szokująca, ale osiągnęła efekt. Cała Rosja o nich gadała, pewnie na Kamczatce i głębokiej Syberii też. I chyba o to dziewczynom chodziło. Nie przypominam sobie, żeby jakakolwiek większa rewolucja zaczęła się przy popołudniowej herbatce. UWAGA - OSTRE I TYLKO DLA DOROSŁYCH: http://www.liveleak.com/view?i=a4d_1204458756 Cytat:
|
||
|
|
|
|
#502 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#503 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie wiedziałam dokładnie, pomyślałam tak, bo po skeczu zrobiło się o nich głośno, a czytam Frondę dość często (w ramach "porannego załamywania rąk"
).
|
|
|
|
|
#504 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Super, że są jeszcze tacy ludzie jak Ty. Gdybym była przekonana o skuteczności i rozgłosie takich akcji sama poszłabym protestować nago. Nie mam z tym żadnego problemu.O akcji z zacytowanego przez Ciebie filmiku słyszałam. A słyszeliście może o Fuck for Forest? Był nawet o działalności tej organizacji film dokumentalny, nota bene polskiej produkcji. Wyświetlano go w kinach studyjnych jesienią zeszłego roku. |
|
|
|
|
|
#505 |
|
Zakorzenienie
|
Dawkins ostatnio stwierdził, że indoktrynacja dzieci poprzez naukę religii jest tak samo szkodliwa jak molestowanie:
http://www.dailymail.co.uk/news/arti...professor.html |
|
|
|
|
#506 |
|
Wtajemniczenie
|
Wychowywanie dzieci zgodnie z własną religią jest zachowaniem ściśle instynktownym i myślę, że porównanie go do molestowania to odrobinę za dużo. Założenie jest wszak dość szczytne. A że pociąga za sobą łańcuszek obłudy, zakłamania i hipokryzji, to mamy co mamy...
Poza tym, Dawkins wydaje mi się, że przecenia możliwości ludzkie i stwarza utopijne wizje. Świat nie mógłby tak nagle pozbyć się religii, tak od jutra, tak od zaraz. W końcu ludzie mają do czynienia z wierzeniami od początku, od momentu swojego zejścia z drzewa i wątpię, by potrafili stworzyć alternatywę praw, gdyby ich pozbyć praw boskich. Tzn - jak nauczyć ludzkość, że zabijanie jest złe samo w sobie, nawet wtedy, gdy nie wisi nad nami widmo sądu bożego. "Gdy nie ma kota, myszy harcują". Mogłoby dojść do totalnego rozpasania i strach pomyśleć o kierunku, w którym mogłaby pójść ludzka myśl. Najbardziej prawdopodobna wersja jest taka, że nie minęłoby zbyt wiele czasu, a historia zatoczyłaby koło i ludzie stworzyliby znów nową religię. Nie oszukujmy się - niewiara jest luksusem. Luksusem myślowym - tu nie ma do kogo się uciekać, gdy życie kopie po doopie. Tu nie ma autorytetów duchowych (tych popularnych wśród wierzących), tu nie ma poczucia jedności i wzniosłych myśli. Osobiście - bałabym się świata bez wiary. Jest mi bezpiecznie, gdy ja ją odrzuciłam, ale reszta świata czuje nad sobą ten bat
|
|
|
|
|
#507 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale jeśli chodzi o luksus to się zgodzę. Ktoś mi kiedyś powiedział, że muszę być bardzo silna i odważna niewierząc, i zdecydowanie miał rację |
|
|
|
|
|
#508 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Sprawca szuka potem rozgrzeszenia i w więzieniu jedna się z bogiem. Ja jednak uważam, że religia ma związek z moralnością. Namacalnym dowodem jest moralność osób z odmiennych religii. |
|
|
|
|
|
#509 |
|
Konto usunięte
|
A co z wierzącymi popełniającymi zbrodnie? A co z niewierzącymi wychowanymi w niewierzących rodzinach niepopełniającymi zbrodnie?
|
|
|
|
|
#510 |
|
Zakorzenienie
|
Tylko zacytowałam Dawkinsa, nie przyjmuję bezkrytycznie jego poglądów. Też uważam, że poszedł o krok za daleko. Ale do Ciebie Maniwa mam jedno pytanie. Piszesz:
Czy nie strach pomyśleć o kierunku w którym mogłaby pójść ludzka myśl, gdyby dominującą religią na świecie stał się islam? Ja już bym wolała panateizm. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:37.

- przepraszam, ale śmiech an pustej sali. W Stanach normą są stand-upy rasistowskie, seksistowskie, antyislamskie, antysemickie itp - i powiem, że najbardziej je właśnie lubię, humor ma mieć pazur i smaczek. Z czego mamy się śmiać - z tego, że nikt nie chce chodzić z Mojżeszem na ryby?
).
Super, że są jeszcze tacy ludzie jak Ty. Gdybym była przekonana o skuteczności i rozgłosie takich akcji sama poszłabym protestować nago. Nie mam z tym żadnego problemu.