Mamusie styczniowo-lutowe 2013 cz. I - Strona 152 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-04-02, 15:51   #4531
evelizarda
Raczkowanie

Dot.: Mamusie styczniowo-lutowe 2013 cz. I

Marcii- a nie masz z pediatrą opcji wizyty patronażowe? u mnie własnie ze względu np. na grypy itp. pediatra przychodził do domu. trzeba się tylko umówić. z nfz. zapytaj, bo przychodnia się tym nie chwali. a jeśli chodzi o małe przybieranie to mi pediatra mówiła właśnie że jak nic się nie dzieje, dziecko je, jest pogodne i nie widzisz niczego niepokojącego to po prostu masz egzemplarz który mało przybiera. każde dziecko jest inne,spokojnie.
acha, i ja też podłączam się pod temat chust- czy jest jakaś specjalistka? zamierzam kupić bo przy naszych bioderkach z dysplazją to wręcz pożądane.
Stary 2013-04-02, 15:57   #4532
LadyWhisper
Zakorzenienie

Dziewczyny, no remont no, do 24 kwietnia zamkneli

.... Dziecko - to przecinek między ojcem a matką. Ale i spójnik.
Z Każdym Dniem Coraz Bardziej

LadyWhisper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-02, 16:00   #4533
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nancykenator Pokaż wiadomość
Nawijko u mnie też problemy ze spaniem, chociaż widzę światełko w tunelu, kilka razy już sam zasnął w łóżeczku, chociaż głównie biorę go na śpiocha od cycka do łóżeczka. U mnie też problemy z łapaniem cycka, nie wiem co się dzieje, po prostu nie lubi prawego cycka, a jak jest przepełniony to już w ogóle masakra, kończy się tym, że jest cały ulany moim mlekiem, mokry, że trzeba go przebierać miałam bardzo podobnie kiedyś z tym, że wieczorem brakowało mleczka, nie chciał wcale spać, płakał ale na szczęście jakoś wybrnęliśmy z opresji. Teraz przerabiamy niespanie w ogóle, na chwilę obecną w dzień nie śpimy prawie wcale, chyba że w nosidle, nawet na rękach już mu się odwidziało , w nocy niezapeszając śpimy pięknie, dzisiaj od 20:00 do 1:50 a potem od 3 do 7:30.
Jaką chustę kupujesz? Ja się cały czas noszę z zamiarem kupna ale ja się na tym totalnie nie znam, szukałam po jakiś stronach, forach itd ale sama nie wiem, jaką wybrać i jaki rozmiar poza tym boję się, że nie będę umiała tego na sobie zawiązać i przez moją niewiedzę Kubuniowi się coś stanie
Ale macie ladne nocki
I fajnie, ze udaje mu sie zasnac w lozeczku - na pewno cos z tego jeszcze bedzie!

Z tym, ze ja mam mleko wieczorem, maly dosc dlugo je.
Nie wiem dlaczego dostaje histerii. Moze ze zmeczenia?

Co do pogrubionego - tez sie boje...
Chuste chcialabym nati tkana, uzywke.

Cytat:
Napisane przez iffonka7 Pokaż wiadomość
Ja prasuje i ciuszki i pieluchy, chyba że serio nie mam czasu to tylko pieluchy.

Nawijko jak często dokarmiasz małego mm?
A juz chcialam sobie pieluchy odpuscic...

TZ daje malemu mm jak ja jestem na uczelni - czyli 2-3 razy w tygodniu po ok 120ml.
A oprocz tego dajemy mu mm wieczorem jak dostaje histerii i nie moze cyca chwycic, ale zwykle sa to male ilosci (30ml).

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-02, 16:11   #4534
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evelizarda Pokaż wiadomość
Marcii- a nie masz z pediatrą opcji wizyty patronażowe? u mnie własnie ze względu np. na grypy itp. pediatra przychodził do domu. trzeba się tylko umówić. z nfz. zapytaj, bo przychodnia się tym nie chwali. a jeśli chodzi o małe przybieranie to mi pediatra mówiła właśnie że jak nic się nie dzieje, dziecko je, jest pogodne i nie widzisz niczego niepokojącego to po prostu masz egzemplarz który mało przybiera. każde dziecko jest inne,spokojnie.
acha, i ja też podłączam się pod temat chust- czy jest jakaś specjalistka? zamierzam kupić bo przy naszych bioderkach z dysplazją to wręcz pożądane.
patronażową miałam w domu jak mały mial 2 tygodnie i faktycznie było super, wszystko wyjaśniła ale to była inna lekarka

wiecie co, dzisiaj pielęgniarki mi więcej pomogły niz pediatra

mam tak humor spieprzony,że masakra tym bardziej,że przyczyn w niskiej masie może być wiele prawda? a ja nie dowiedziałam się niczego
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-02, 16:15   #4535
nancykenator
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość
Dziewczyny, no remont no, do 24 kwietnia zamkneli
i do 24 kwietnia nie będzie bonitków? :/
Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Ale macie ladne nocki
I fajnie, ze udaje mu sie zasnac w lozeczku - na pewno cos z tego jeszcze bedzie!

Z tym, ze ja mam mleko wieczorem, maly dosc dlugo je.
Nie wiem dlaczego dostaje histerii. Moze ze zmeczenia?

Co do pogrubionego - tez sie boje...
Chuste chcialabym nati tkana, uzywke.

A juz chcialam sobie pieluchy odpuscic...

TZ daje malemu mm jak ja jestem na uczelni - czyli 2-3 razy w tygodniu po ok 120ml.
A oprocz tego dajemy mu mm wieczorem jak dostaje histerii i nie moze cyca chwycic, ale zwykle sa to male ilosci (30ml).
u mnie też jedzonko trwa długo, czasem nawet godzinę, zauważyłam, że jak jest właśnie bardzo głodny albo zmęczony to wtedy ma problem z łapaniem cycka. Co do tego, że wieczorem dokarmiasz, u mnie było identycznie, po kąpieli najpierw nie chciał cycka wcale, potem jadł 1,5 godziny a na końcu i tak dostawał mm, z tym, że on raczej z tych co to mają większe chęci niż możliwości, potem się to samo uregulowało, nie wiem nawet jak. Pewnie u Was też się ureguluje, może to taki pierwszy bunt pt" nie chcę cycka", zobaczysz wszystko się unormuje

---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:14 ----------

Cytat:
Napisane przez marsi11 Pokaż wiadomość
patronażową miałam w domu jak mały mial 2 tygodnie i faktycznie było super, wszystko wyjaśniła ale to była inna lekarka

wiecie co, dzisiaj pielęgniarki mi więcej pomogły niz pediatra

mam tak humor spieprzony,że masakra tym bardziej,że przyczyn w niskiej masie może być wiele prawda? a ja nie dowiedziałam się niczego
a tamta lekarka co była u Was na patronażu, może jest możliwość do niej na wizytę z Małym w przychodni się udać? Albo prywatnie?
nancykenator jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-02, 16:31   #4536
badziabadzia
Zakorzenienie

Marsii sprobuj wizyte domową, ja właśnie dzięki wizyce domowej dowiedzialam sie, ze nasza Zosia za malo przybrala (800g w prawie dwa miesiace - czyli podobnie jak u Ciebie).. w przychodni mowili ze jest ok - tylko chyba nie wzieli poduwage ze mala azyla przy porodzie prawie 4 kg..
Stary 2013-04-02, 16:31   #4537
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez s i l v e r Pokaż wiadomość
Co do pogrubionego mam tak samo

A to myślisz że przyjdzie wiosna??

Ja w drugim pokoju karmiłam. Jakoś tak nie umiałabym wyciągnąć cyca przy wszystkich.
Cytat:
Napisane przez Delicjanka Pokaż wiadomość
Debrah, ja karmie w oddzielnym pokoju zawsze;p
Cytat:
Napisane przez Aga8484 Pokaż wiadomość
hejka

a ja przez święta z nowości to kawa rozpuszczalna z jednej płaskiej łyżeczki, sałatka jarzynowa, sernik. I teraz nie wiem co Małej zaszkodziło bo brzuszek ją wczoraj bardzo bolał. Ale obstawiam majonez

Moja to rączki do buzi od dawna wpycha,a ile śliny przy tym. Dziś ja na macie na brzuszku położyłam to muszę teraz matę suszyć. I jak jej czyszczę buźkę w środku to ma takie twardawe dziąsła z jednej strony i też się zastanawiałam czy to nie zęby powoli idą
Ja właśnie wolałabym w innym pokoju i tak robię jak mam możliwość..Ale wczoraj u teściów nie było opcji wyjść a Mała głodna, teść się miał ewakuować na chwilę, ale po chwili wrócił bo mecz w tv;/ i tak mi głupio było :[ co prawda Mała już była przystawiona i ulożona tak, że nic nie było widać, bo jeszcze swetrem przykrywam...ale masakrycznie źle się jakoś czułam.. mimo, że ja jak karmię to nie wywalam całego cycka, tylko staram się sutek sam, żeby Mała złapała..

Cytat:
Napisane przez bokeh Pokaż wiadomość
co do zaznaczonego, mały miał problemy od początku brzuszkowe że tak strasznie zachowawczo jesz?
Większość z nas pomidorówke dostała już po porodzie na obiad.

I jem zupe ogórkową

Ja jem już dużo jedyne co ostatnio wstrzymuje się od nabiału bo mała ma troche śluzowate qpki

Dziewczyny ! mam pytanie, jak nosicie wasze dzieci w pionie to one podkurczają nózki i mają kręgosłupek wygięty w łuk? bo moja często odgina się do tyłu i nie chce nóżek podkurczać :/ przez co kęgosłup prostuje a to chyba źle? ide w czwartek na szczepienie to zapytam jeszcze co pediatra od tym myśli....
Moja tak samo robi - to normalne jest, aczkolwiek lepiej jeśli jest kręgosłup fizjologicznie zgięty, aczkolwiek dziecka nie zwiążesz przecież..
Cytat:
Jak u Was z prasowaniem? Robicie to jeszcze?

Ja ciuszki prasuje (fajne w dotyku wtedy sa), ale pieluchy...?
Nie

Cytat:
Hej dziewczyny, nareszcie wizaż działa,od rana nie mogłam się nawet zalogować

z cytowania nici

Debrah mi pediatra kazała profilaktycznie do kardiologa z Małym pójść właśnie ze względu na cukrzycę. Dzisiaj od rana dzwonię do Prokocimia i jakaś masakra :/ albo nikt nie odbiera albo zajęte jak już się dodzwonię gdziekolwiek to odsyłają pod inny nr, który jest np. numerem prywatnym. Porażka, tak samo w Żeromskim

Nawijko u mnie też problemy ze spaniem, chociaż widzę światełko w tunelu, kilka razy już sam zasnął w łóżeczku, chociaż głównie biorę go na śpiocha od cycka do łóżeczka. U mnie też problemy z łapaniem cycka, nie wiem co się dzieje, po prostu nie lubi prawego cycka, a jak jest przepełniony to już w ogóle masakra, kończy się tym, że jest cały ulany moim mlekiem, mokry, że trzeba go przebierać miałam bardzo podobnie kiedyś z tym, że wieczorem brakowało mleczka, nie chciał wcale spać, płakał ale na szczęście jakoś wybrnęliśmy z opresji. Teraz przerabiamy niespanie w ogóle, na chwilę obecną w dzień nie śpimy prawie wcale, chyba że w nosidle, nawet na rękach już mu się odwidziało , w nocy niezapeszając śpimy pięknie, dzisiaj od 20:00 do 1:50 a potem od 3 do 7:30.
Jaką chustę kupujesz? Ja się cały czas noszę z zamiarem kupna ale ja się na tym totalnie nie znam, szukałam po jakiś stronach, forach itd ale sama nie wiem, jaką wybrać i jaki rozmiar poza tym boję się, że nie będę umiała tego na sobie zawiązać i przez moją niewiedzę Kubuniowi się coś stanie

Fewcia Kochana Ty masz piękną figurę, co Ty mówisz, że nie masz co na siebie włożyć

szaja jak tam paluszek? Mam nadzieję,że nie złamany

evelizarda witaj fajnie, że napisałaś

co do świąt to my tym razem nigdzie nie wyjeżdżaliśmy, siedzieliśmy sobie w domku z Kubusiem, ledwo się obejrzałam i już święta minęły , ja nie piekłam i nie gotowałam nic moja mama i teściowa mi wszystko przywiozły co do teściowej to widzę temat rzeka to i ja wtrącę swoje cztery grosze, przyjechała i co? Oczywiście Kubusiowi zimno, bo ma nosek zimny !! I w ogóle to jak my możemy żyć z tym, że Kubuś ma zimne stópki i rączki, przywiozła prezent dla Małego - skarpetki :/ ale za to Kubuś ją załatwił ( jestem z niego mega dumna), bo oczywiście przyjechała i od razu na ręce a że on chwilę wcześniej wstał to był trochę marudny ale nic, wzięła go, nosi go i nagle jak Mały nie zacznie się wydzierać, zaczęła go uspokajać ale nic to nie dało, w końcu dała mi go na ręce i od razu się uspokoił
co do świątecznego menu, to ja jadłam prawie wszystko, tylko symbolicznie i póki co Małemu nic nie jest.

Black kosmetyczna ekspertko, czy mi też pomożesz przy wyborze czegoś zakrywającego moją nędzną gębę?

a teraz pędzę lecę do klubu fotki obczaić
Łooo, to się muszę dopytać, mi nikt nic nie kazał.
A do prokocimia lepiej jechać się zarejestrować niż dzwonić, niestety, znam ten szpital jak własną kieszeń
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-02, 16:34   #4538
ewadylewska
Zadomowienie

ale dziś dzień...

Mała wcale nie śpi, tylko kima 10 minut i już woła...aaa...aaa...aaa

ile Wasze maluchy śpią w dzień?????

moja dziś od 6.30 przespała 1,5 godziny....ona chce leżeć pod karuzelką albo jeść i tak od tygodnia

w nocy śpi od 20-6 rano tak z dwiema przerwami po 40 minut...
Stary 2013-04-02, 16:35   #4539
LadyWhisper
Zakorzenienie

Odp: Mamusie styczniowo-lutowe 2013 cz. I

Dziolszki ze slaska, bylo pare razy ale sie nie wczytywalam.... Jakie sa potrzebne dokumenty do wyrobienia Malemu karty nfz???

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

.... Dziecko - to przecinek między ojcem a matką. Ale i spójnik.
Z Każdym Dniem Coraz Bardziej

LadyWhisper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-02, 16:37   #4540
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Nie jestem specjalistką, ale może zbiorę do kupy - proszę też o podpięcie tego posta na 1 stronie, dobrze?

CHUSTY w pigułce:

- na początek polecana jest chusta elastyczna, ze wzgl. na łatwość wiązania; elastik teoretycznie do 10-12 kg (od producenta zależy), ale doświadczone chustonoszki (polecam forum chusty.info) podają jednak 7-8kg,ponieważ przy większej wadze dziecko za bardzo sprężynuje w chuście

- spokojnie jednak można od razu brać chustę tkaną bawełnianą - tkaną trzeba złamać, czyli wytarmosić, wyprać kilka razy, poszarpać, pomotać, pognieść - ma się zrobić miękka i łatwa w wiązaniu

- rozmiar chusty zależy od gabarytów noszącego, najczęściej tkaną chustę bierze się 4,6m - odpowiednia dla kobiety noszącej rozmiar do 42 włącznie i mężczyzny do rozmiaru 50 - ale uwaga, ważna jest też wysokość noszącego, niskie osoby spokojnie i z większym rozmiarem noszą 4,6m a wyższe z drobnym rozmiarem nie muszą kupować chusty 5,2m istotny dla kobiety jest też rozmiar biustu - jeśli nosi np. rozmiar 40, ale ma obfite piersi, to może lepiej zdecydować się na dłuższą chustę...

- instrukcje wiązania: http://www.chustomania.pl/online/chu...iazania_chusty aczkolwiek do każdej chusty jest zamieszczona książeczka instruktażowa także na YT można wiele filmów znaleźć

- firmy - ja tu polecałam NatiBaby, ogólnie jest dobrej jakości, dość miękka na początku już i łatwo ją złamać Lady bodajże ma jednak LittleFrog - też polska firma i podobna do Nati właściwie, opinie zbiera fajne

A tak w ogóle najtrudniej zdecydować się na kolor
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-02, 16:50   #4541
blogerka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ewulkaaa Pokaż wiadomość
o ludzie, a my mamy wysypkę na karku

moje dziecko chyba naprawdę ząbkuje

bo wiecie, trochę nie dowierzam, w życiu nie słyszałam o ząbkowaniu w 2 miesiącu życia ale wszystkie znaki na niebie i ziemi na to wskazują...

ponoć zdarza się czasem, ze dzidziuś rodzi się już z jednym czy dwoma ząbkami, to jest dopiero hardcor

---------- Dopisano o 17:46 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ----------

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;40083800]Blogerko, nie, 38tc to dziecko urodzone w teminie, nic się nie przesuwa. To tyczy się tylko dzieci rodzonych przed 37tc (wcześniaki) lub po terminie znacznie. 38tc to ciąża donoszona, a termin porodu zwyczajnie mógł być źle obliczony.[COLOR="Silver"]
[/QUOTE]

o, to ktoś mnie w błąd wprowadził z tym przesuwaniem, a ja w to uwierzyłam.
a co do terminu, to mój na pewno był dobrze obliczony, bo dokładnie wiemy, keidy nastąpiło zapłodnienie

---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:46 ----------

Cytat:
Napisane przez YellowSheep Pokaż wiadomość
Nas święta okropnie zmęczyły. Mały płakał, nad nim chórek ciuciający, ja z tż zestresowani, bo płacz a nie można go uspokoić, i mam wrażenie że widzę jakby pretensje że nie umiem dziecia utulić ehh... Dziwne mam te relacje z rodziną, muszę trochę odpuścić bo za dużo tych nerwów. No ale my 19,30 się zebraliśmy do domu, bo Oli o 20 je i potem od razu idzie spać więc nie chcieliśmy mu burzyć porządku dnia. W sumie pierwsze święta które ciesze się że się skończyły
ja mam to samo, tzn. teraz jak juz w miare znam moje dziecko, to jest lepiej, ale pamietam ze na poczatku nie chcialam, zeby ktokolwiek poza moja mama nas odwiedzal, bo stasznie mnie to stresowalo, ze nie potrafie uspokoic mojego dziecka... jak szlismy do lekarza to tez sie balam, ze wpadnie w histerie a ja nie bede potrafila mu pomoc .. teraz na szczescie jest lepiej

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-02, 16:55   #4542
badziabadzia
Zakorzenienie

Ewadylewska, Zosia też w dzien sobie tylko drzemki urządza
Stary 2013-04-02, 16:56   #4543
blogerka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gochaa_p Pokaż wiadomość
hej, troche mnie nie było - sorka ale czasu wydaje mi sie że ostatnio mam coraz mniej :/

u nas w sumie ok, Ewa dziś przespała całą noc!!!! nie wiem czy sie cieszyc czy nie bo to pierwszy raz. spała od 23 do 6. a normalnie to w tym czasie byłyby 3 pobudKi minimum!

do tego mnie podbrzusze boli od 3 dni :/ czyżby okres? chyba za wcześnie?

moj jest mlodszy 2 dni z tego co widze i juz od jakis 2 tygodni po kapieli przesypia bez problemu 7 godzin, od 19 - 2 a pozniej 3 do nawet 4

---------- Dopisano o 17:56 ---------- Poprzedni post napisano o 17:55 ----------

Cytat:
Napisane przez bokeh Pokaż wiadomość
a moja ma różne zachowania w sumie wszystkie oprócz tego że sama potrafi zasnąć

Pięknie, dorobiłam sie kataru :/

o a taką Hania nosi modną fryzure

cos sie nie da załączyć pliku :/
jakie wloski ma dlugie cudna
Stary 2013-04-02, 16:56   #4544
Debrah
Zakorzenienie

Kurteczkę jeśli brać to na 68 nie?
Mała nosi teraz 62 niektóe 68 (ale są ciut przyduże).
Kurteczka lepiej żeby miała troszkę luzu, nawet jeśli ma być na teraz, bo pod nią trzeba coś ubrać, prawda?

I co byście pod polarkową kurtkę zakładały pod spód? A na nogi? Rajstopki + skarpetki + spodnie?
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-02, 16:56   #4545
szklanka19
Zadomowienie

Cytat:
Jak u Was z prasowaniem? Robicie to jeszcze?

Ja ciuszki prasuje (fajne w dotyku wtedy sa), ale pieluchy...?
Ja sobie znalazłam sposób na dwa w jednym, pieluchy składam na pół i układam na desce jako dodatkowy podkład, na tym dopiero prasuję ubranka i jak skończę z ubraniami to pieluszki są już prawie wyprasowane. Wiadomo, że nie jest idealnie, ale mi wystarcza, są miększe i nie mają tylu zakładek

Marsi trzymam kciuki, żeby to była taka uroda Leo i oby się udało wytrzymać z kp

Śliczne zdjęcia i filmiki wrzucacie

Jak Wasze maluchy zniosły zmianę czasu? Moja Malizna zasypia na stary czas, a budzi się na nowy Czyli usypia o 3 zamiast o 2, a wstaje o 5 zamiast o 6 i od tego momentu mamy budzenie co 30-40 minut. Dzisiaj w nocy już byłam taka padnięta, że najpierw mi się wydawało, że śpię z moim pieskiem maskotką, którego miałam jak byłam mała i chciałam go przytulić. Jaki był efekt? Zaczęłam przytulać Ewcię i dziwię się, czemu ten piesek taki cieplutki Potem się przebudziłam i wpadłam w panikę, że mi się dziecko dusi bo kocyk leżał na poduszce-rogalu i zaczęłam go w panice odsłaniać i szukam gdzie Ewunia, a Ona biedna sobie spokojnie obok spała. Pomylić dziecko z poduszką to już szczyt jest
Wczoraj mieliśmy gości i myślałam, że trochę odpocznę, ale Mała miała swoje histerie i nie akceptowała niczego innego niż ja, mój brzuch i ręce, dodatkowo w pakiecie oczywiście ciumek
szklanka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-02, 16:57   #4546
blogerka
Wtajemniczenie

Cytat:
ale telepatia;p mialam o to samo pytac
tez przeczuwasz,ze to nadchodzi?
ja dzisiaj dziaselka macalam ale chyba jeszcze nic...
Stary 2013-04-02, 16:58   #4547
ewadylewska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez badziabadzia Pokaż wiadomość
Ewadylewska, Zosia też w dzien sobie tylko drzemki urządza
i co z nią "robisz" cały dzień??
Stary 2013-04-02, 17:01   #4548
badziabadzia
Zakorzenienie

Ewa, gadam, karmie, przewijam, nosze, wkladam do bujaczka, itd..
Stary 2013-04-02, 17:04   #4549
iffonka7
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość
Dziolszki ze slaska, bylo pare razy ale sie nie wczytywalam.... Jakie sa potrzebne dokumenty do wyrobienia Malemu karty nfz???.
  • jeśli osoba ubezpieczająca jest pracobiorcą - oprócz druku ZUS ZUA, ZUS RMUA lub ZUS ZZA - druk ZUS ZCNA (ZUS ZCZA), poświadczony pieczęcią i podpisem pracodawcy, z aktualną datą,
  • jeśli osoba ubezpieczająca prowadzi działalność gospodarczą - oprócz zaświadczenia o opłaceniu składek - kopia druku ZUS ZCNA (ZUS ZCZA) z pieczęcią ZUS, poświadczona przez ubezpieczającego, z aktualną datą,
  • jeśli osoba ubezpieczająca jest zarejestrowana w urzędzie pracy - zaświadczenie z PUP z adnotacją o zgłoszeniu członka (członków) rodziny do ubezpieczenia zdrowotnego,
  • jeśli osoba ubezpieczająca otrzymuje świadczenia z ośrodka pomocy społecznej - zaświadczenie, że przy jej świadczeniu członek rodziny został zgłoszony do ubezpieczenia zdrowotnego,
  • jeśli osoba ubezpieczająca jest ubezpieczona w KRUS - zaświadczenie potwierdzające zgłoszenie członka (członków) rodziny do ubezpieczenia w KRUS i ostatni odcinek wpłaty,
  • jeśli osoba ubezpieczająca jest emerytem lub rencistą - oprócz dokumentów potwierdzających ubezpieczenie tej osoby - zaświadczenie z ZUS z informacją o zgłoszeniu członków rodziny. Ponadto członkowie rodziny - dzieci powyżej 18 roku życia zobowiązani są przedstawić ważną legitymację szkolną lub studencką

osobą ubezpieczającą jesteś ty albo TŻ zależy kto ubezpieczył małego, potrzebny będzie jeszcze dowód osobisty i wniosek który można wypełnić na miejscu

Edytowane przez iffonka7
Czas edycji: 2013-04-02 o 17:06
iffonka7 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-02, 17:04   #4550
ewadylewska
Zadomowienie

Cytat:
Ewa, gadam, karmie, przewijam, nosze, wkladam do bujaczka, itd..
to mam identycznie

najgorsze noszenie 5 kg klocka

aaaa bo nasze maluchy w tym samym wieku, 5 dni starszy Twój bobasek

Edytowane przez ewadylewska
Czas edycji: 2013-04-02 o 17:06
ewadylewska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-02, 17:05   #4551
bijkora
Rozeznanie

Dziewczyny TŻ znów ode mnie uciekł Tym razem do Kazania, daleko daleko za Moskwą. Przy dobrych układach widzimy się za 2tygodnie.
Mi ciężko już znieść jak jedzie do Rumunii, a to tylko 5 dni, a co dopiero to.
W du.pie już mam tą jego pracę i te pieniądze..
Jak jedzie do Rosji to prawie żadnego kontaktu nie mamy, bo głupi sms kosztuje ponad 1,50złpozwala sobie na jednego esa dziennie, tyle co ja mogę mu zdawać relację bo mi idzie z pakietu..
A tak fajnie było w święta...

Włosomaniaczka

Stary 2013-04-02, 17:22   #4552
Delicjanka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blogerka Pokaż wiadomość
tez przeczuwasz,ze to nadchodzi?
ja dzisiaj dziaselka macalam ale chyba jeszcze nic...
no nie wiem wlasnie. Hmmm

Cytat:
Napisane przez bijkora Pokaż wiadomość
Dziewczyny TŻ znów ode mnie uciekł Tym razem do Kazania, daleko daleko za Moskwą. Przy dobrych układach widzimy się za 2tygodnie.
Jak jedzie do Rosji to prawie żadnego kontaktu nie mamy, bo głupi sms kosztuje ponad 1,50złpozwala sobie na jednego esa dziennie, tyle co ja mogę mu zdawać relację bo mi idzie z pakietu..
Współczuje Ci ale ja tez mam dosc, moj tez ciagle w delegacji...
dokladnie te swieta byly super a tu znowu rozłąka....ech

Skalpel wyzwanie z Ewką!
cel : piękne ujędrnione ciało
waga: 48, 60cm w brzucholu.

Delicjanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-02, 17:24   #4553
badziabadzia
Zakorzenienie

Ewa, no dokladnie . Ja staram sie na lezaco mala zabawiac . Zeby jak najmniej noszenia bylo
Stary 2013-04-02, 17:30   #4554
sylwietta1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość
Kurteczkę jeśli brać to na 68 nie?
Mała nosi teraz 62 niektóe 68 (ale są ciut przyduże).
Kurteczka lepiej żeby miała troszkę luzu, nawet jeśli ma być na teraz, bo pod nią trzeba coś ubrać, prawda?

I co byście pod polarkową kurtkę zakładały pod spód? A na nogi? Rajstopki + skarpetki + spodnie?
ja pod kurtkę tego rodzaju zakladam bluzkę taka a'la pluszowa i body krótki albo długi rękaw. Na nóżki mam rajstopy i spodnie dresowe na misiu albo pólspichy i te spodnie - tu zalezy od temp. do tego skarpetki takie grubsze i buciki materialowe. przykrywam kocykiem cienkim z mikrofibry

Bijkora- po pierwszym zdaniu pomyslałam- wyprowadził sie na szczescie doczytałam do konca bo juz miałam zamiar bluzgnąc tym i owym a tak z czystej ciekawosci- co Twój tż wozi tym ruskim?
sylwietta1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-02, 17:30   #4555
nancykenator
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość
J

Łooo, to się muszę dopytać, mi nikt nic nie kazał.
A do prokocimia lepiej jechać się zarejestrować niż dzwonić, niestety, znam ten szpital jak własną kieszeń
u mnie pediatra przeczytała kartę wypisu ze szpitala moją i Kubusia i od razu powiedziała, że profilaktycznie kardiolog. Tak pewnie będę musiała się do Prokocimia przejechać, tylko że mam daleko
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;40091568]Nie jestem specjalistką, ale może zbiorę do kupy - proszę też o podpięcie tego posta na 1 stronie, dobrze?

CHUSTY w pigułce:

- na początek polecana jest chusta elastyczna, ze wzgl. na łatwość wiązania; elastik teoretycznie do 10-12 kg (od producenta zależy), ale doświadczone chustonoszki (polecam forum chusty.info) podają jednak 7-8kg,ponieważ przy większej wadze dziecko za bardzo sprężynuje w chuście

- spokojnie jednak można od razu brać chustę tkaną bawełnianą - tkaną trzeba złamać, czyli wytarmosić, wyprać kilka razy, poszarpać, pomotać, pognieść - ma się zrobić miękka i łatwa w wiązaniu

- rozmiar chusty zależy od gabarytów noszącego, najczęściej tkaną chustę bierze się 4,6m - odpowiednia dla kobiety noszącej rozmiar do 42 włącznie i mężczyzny do rozmiaru 50 - ale uwaga, ważna jest też wysokość noszącego, niskie osoby spokojnie i z większym rozmiarem noszą 4,6m a wyższe z drobnym rozmiarem nie muszą kupować chusty 5,2m istotny dla kobiety jest też rozmiar biustu - jeśli nosi np. rozmiar 40, ale ma obfite piersi, to może lepiej zdecydować się na dłuższą chustę...

- instrukcje wiązania: http://www.chustomania.pl/online/chu...iazania_chusty aczkolwiek do każdej chusty jest zamieszczona książeczka instruktażowa także na YT można wiele filmów znaleźć

- firmy - ja tu polecałam NatiBaby, ogólnie jest dobrej jakości, dość miękka na początku już i łatwo ją złamać Lady bodajże ma jednak LittleFrog - też polska firma i podobna do Nati właściwie, opinie zbiera fajne

A tak w ogóle najtrudniej zdecydować się na kolor [/QUOTE]
dziękuję Ci szajko Kochana, dobra kobieto, niech Ci Pan Bucek w dzieciach obrodzi
Cytat:
Napisane przez bijkora Pokaż wiadomość
współczuję Wam bardzo ale dacie radę
Stary 2013-04-02, 17:33   #4556
sylwietta1988
Zakorzenienie

Cytat:
u mnie pediatra przeczytała kartę wypisu ze szpitala moją i Kubusia i od razu powiedziała, że profilaktycznie kardiolog. Tak pewnie będę musiała się do Prokocimia przejechać, tylko że mam daleko

dziękuję Ci szajko Kochana, dobra kobieto, niech Ci Pan Bucek w dzieciach obrodzi

współczuję Wam bardzo ale dacie radę
a gdzie mieszkasz w Krk?
Stary 2013-04-02, 17:35   #4557
nancykenator
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwietta1988 Pokaż wiadomość
a gdzie mieszkasz w Krk?
Ruczaj, a Ty też Kraków?
Stary 2013-04-02, 17:36   #4558
Ifwka
Zakorzenienie

Cytat:
Kochana, troche cierpliwosci! brzuch na pewno Ci spadnie jeszcze! a później jak juz bedzie mozna zaczniesz cwiczyc i moemnt wrócisz do formy. Ja tez po cc i no brzuch mam juz w miare ;/ plaski ale to jeszcze nie to samo. Jeszcze 10cm i bede miec brzuch jak sprzed ciązy. Ale tu juz tylko cwiczenia pomogą. Ja czekam na ciepło-wtedy bede biegać. No i jeszcze poczekam zeby zrobic te brzuszki.

Co do ubran;p ja tez nie mam w czym chodzic. Czekam az wroce do swojej dawnej wagi i wtedy pojde na zakupy
jedymie co teraz moge kupowac to buty
No mi też właśnie boczki i taka skóra luźna na brzuchu zostały i nie wiem co z tym zrobić, spróbuje skakankę jak się ciepło zrobi no i spacery z niunią.
Co do ubrania to tez kryzys, nie zmieściłam się w żadną spódnicę żeby na Święta ubrać, a nie chcę jeszcze nic kupować bo liczę że zgubię ten brzuszek.
Cytat:
powiem Ci w sekrecie że ja też nie mam się w co ubrać, wygrzebałam gdzieś z szafy jedną bluzkę taką kopertową do karmienia i non stop w niej chodzę, do tego oczywiście dres albo ledźinks, dobrze że nie jechaliśmy nigdzie na święta bo wypadałoby się ładnie ubrać więc dres nie wchodził w grę :/ też mam brzuch, ale taki mega mega, przypomina mi kisiel, wisi i jak się śmieję to podskakuje :/ i muszę coś z nim zrobić tylko teraz to nawet nie mam kiedy, a jak mam kiedy to nie mam siły . Wszyscy mówili,ze kp powoduje że kobieta szybciej odzyskuje dawna sylwetkę a ja jestem jakiś wyjątek
Ja po domu tez dresiki i jakas bluzka
Cytat:
Napisane przez iffonka7 Pokaż wiadomość
Ja prasuje i ciuszki i pieluchy, chyba że serio nie mam czasu to tylko pieluchy.
Też prasuję wszystko.
Cytat:
Napisane przez evelizarda Pokaż wiadomość
Kurde u mnie żadnej patronażowej wizyty nie było, tylko położna przychodzi. I ostatnio się okazało że Mała za mało przybiera na wadze i żeby ją częsciej karmić, ale wtedy tylko chwilę possie cycka i wypluwa i marudna strasznie jest, więc wróciłam dalej do systemu 2 -2,5 godziny.
Cytat:
Napisane przez ewadylewska Pokaż wiadomość
ale dziś dzień...

Mała wcale nie śpi, tylko kima 10 minut i już woła...aaa...aaa...aaa

ile Wasze maluchy śpią w dzień?????

moja dziś od 6.30 przespała 1,5 godziny....ona chce leżeć pod karuzelką albo jeść i tak od tygodnia

w nocy śpi od 20-6 rano tak z dwiema przerwami po 40 minut...
Moja za to śpi całe popołudnie, nie wiem co jej się stało i co będzie w nocy wyrabiać jak teraz się wyśpi.
Cytat:
Ewa, no dokladnie . Ja staram sie na lezaco mala zabawiac . Zeby jak najmniej noszenia bylo
Moja na lezco to mało co , najlepiej żeby nosić.

A tak to w czwartek szczepimy, szczepionką 5 w 1 bo lekarka w przychodni przekabaciła Tż, ja chciałam 6 w 1 ale nie przekonam go już teraz.
No i 8 wizyta u ortopedy, strasznie się boję po tym jak położna powiedziała że małej jedna nóżka za bardzo ucieka na bok, no i wogóle zauważyłam że się w jedną stronę bardziej zgina.

Widziałam pierwszy raz w Święta mojego bratanka, 4 dni młodszy od Oliwi ale cięższy o 1.5 kg i wygląda jak by miała 3 miesiące.
19.02.2013 - Oliwka
Ifwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-02, 17:39   #4559
bijkora
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sylwietta1988 Pokaż wiadomość
ja pod kurtkę tego rodzaju zakladam bluzkę taka a'la pluszowa i body krótki albo długi rękaw. Na nóżki mam rajstopy i spodnie dresowe na misiu albo pólspichy i te spodnie - tu zalezy od temp. do tego skarpetki takie grubsze i buciki materialowe. przykrywam kocykiem cienkim z mikrofibry

Bijkora- po pierwszym zdaniu pomyslałam- wyprowadził sie na szczescie doczytałam do konca bo juz miałam zamiar bluzgnąc tym i owym a tak z czystej ciekawosci- co Twój tż wozi tym ruskim?
Najczęściej pampersy Czasem jakieś podkłady,pieluchomajtki,p odpaski itd, takie rzeczy higieniczne z firmy Bella

Włosomaniaczka

Stary 2013-04-02, 17:40   #4560
sylwietta1988
Zakorzenienie

mam pytanie techniczne: jak mój dziec konczy własnie 3 mies to musze mu smoka u butelki wymienic? pytam, bo jak gdzies wychodze to mu w butli mleko zostawiam
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości