Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 8 - Strona 104 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-04-04, 14:21   #3091
LiquierroGirl
Raczkowanie

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 8

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Oczywiście że się pozmieniało, polecam :d
http://www.youtube.com/watch?v=WQt8A-3w2gI

No ja w przedszkolu chodziłam na angielski i gimnastykę artystyczną, a potem na zajęcia plastyczne, też ;- p
I... nic mi od tego nie było, ba ja tam bylam szczęśliwa. Wydaje mi się że to jest demonizowanie, naprawdę "za moich czasów" nie bylam jedyna która tak miała...
Heh obejrzałam, faktycznie nie wiedziałam o tym, a to już tak dawno wprowadzili!
No mnie się też podobały zajęcia w przedszkolu, w zasadzie to na nie zawsze czekałam!
No cóż jak to w Polsce zwykle bywa, pewnie pomysł jakiś dobry był, ale wykonanie tragiczne. Ech
Lecz widać można żyć bez powietrza...
LiquierroGirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 14:25   #3092
invisible_01
Zakorzeniona

Ja mając 5 lat umiałam już biegle czytać, potem bardzo szybko nauczyłam się pisać. 1 klasa SP to były dla mnie niemiłosierne nudy, a reszta dzieci w przeważającej większości umiała już czytać, ale jeszcze musiała to podszkolić. Nie wyobrażam sobie być dzieckiem, które umie czytać i trafić do klasy, gdzie dopiero poznaje się literki i nikt inny czytać nie potrafi. Dla mnie to cofanie dzieci w rozwoju i ja akurat nie uważam, że pójście do szkoły rok wcześniej to tragedia. Przecież sam proces edukacji się nie wydłuża, bo szkołę kończy się rok wcześniej. Dla osób mieszkających w Polsce to może nieważne, ale mamy otwarte granice, a w innych krajach UE już tę różnicę widać - jedna z moich koleżanek w wieku 22 lat miała już skończoną magisterkę, gdzie ja mając 19 lat dopiero skończyłam liceum.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 14:28   #3093
201604181004
Konto usunięte

No. I ja np dostaję dziecko do nauki angielskiego, pierwszoklasista po pół roku dosiada się do książki z drugiej/trzeciej klasy, z palcem w oku rozwiązuje zadania i pojmuje gry którymi się zajmujemy. Podczas gdy w szkole zużywa kolejny komplet kredek. Nie chwalę się że mam jakiś geniuszy ale proszę was, który ośmiolatek nie miałby dość całej książki zadań typu: (tak, żywcem wzięte z podręcznika)
http://img834.imageshack.us/img834/7721/engelsky.jpg

to jest tylko i wyłącznie strata czasu. jak już bawimy się w to że dzieci nie piszą i nie czytają, to może lepiej angielski wprowadzić w trzeciej klasie bo rodzice wydają kupę hajsu na podręcznik który z nauką angielskiego nie ma nic wspólnego (wiem, moje osobiste żale, ale muszę )

---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ----------

a jak to ma być zabawa to po wafla podręczniki za 100 zł co roku nowe... bawić się można w grupie i poznawać nowe słowa na innych zasadach.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 14:32   #3094
invisible_01
Zakorzeniona

Ja wiem, że dzieciństwo i tak dalej, ale można dzieci uczyć fajnie przez zabawę, ale UCZYĆ, a nie dawać im tylko kredki i cymbałki i nie rozwijać niczego więcej poza rysowaniem i śpiewaniem, czy czym tam... Małe dzieci uczą się najszybciej i najefektywniej i moim zdaniem naprawdę szkoda nie pozwalać dzieciom czytać czy pisać w momencie, kiedy język obcy (i ojczysty) wchodzi im do głowy właściwie bez wysiłku.

Drabineczka, ta strona z podręcznika to jakiś żart.
Stary 2013-04-04, 14:33   #3095
201604181004
Konto usunięte

To nie żart, to "rozwijanie umiejętności manualnych" naprawdę bym się pochlastała jako rodzic gdybym musiała co roku wydawać kupę kasy na takie zadania.
Stary 2013-04-04, 14:37   #3096
invisible_01
Zakorzeniona

Uwierzcie lub nie, ale mając 5 lat miałam przez rok angielski w przedszkolu i do dzisiaj pamiętam rzeczy, które robiliśmy. Tak samo spytaj większość, czy pamięta piosenki czy wierszyki z języka obcego z podstawówki - większość pamięta, w tym ja Dzieci łapią język i wszystko inne w moment i naprawdę jak dla mnie wielka szkoda uczyć dzieci języka obcego w taki sposób, czyli jedynie - pokoloruj... Ja pamiętam, że mając ten angielski w przedszkolu malowaliśmy domek i PODPISYWALIŚMY jego elementy, potem czytaliśmy to, były piosenki, które również czytaliśmy, więc zupełnie co innego niż kompletne hamowanie rozwoju i wciskanie dzieciom jakichś parasolek do pomalowania. Co to ma wspólnego z językiem obcym? Nic.
Stary 2013-04-04, 14:39   #3097
LiquierroGirl
Raczkowanie

Drabineczka masz rację! A tyle się teraz mówi, nawet na studiach pedagogicznych wykładają ciągle, że kolorowanki to zbrodnia na dzieciach! Zabija twórczość, wyobraźnie, naturalność i wiele innych rzeczy. I co? I później ci sami pedagogowie tworzą podręczniki na bazie kolorowanek...
Lecz widać można żyć bez powietrza...
LiquierroGirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 14:41   #3098
201604181004
Konto usunięte

Hello hello hello, I'm a bouncing ball, Hello hello hello, boing boing boing....
pamiętam do dziś. z pokazywanką.
tak jak Agata ma brata, brat Agaty ma dwa lata - całe dnie woła "Agaaataaa" ale Agata jest dumna, bo ma brata.

Wieeele pamiętam. Wszystkie panie słowikowe, słonie trąbalskie, po polsku i angielsku. Więc zgadzam się - jak już przyjmujemy że dzieci mają szlaban na pisanie i czytanie to niech to będzie osłuchanie się, zabawy ruchowe i tak dalej i powtórzę się ósmy raz - nie widzę najmniejszego sensu takich podręczników. Kupa kasy a dorysować kwadrat czy dorysować laskę parasolki możesz w kserokopii która kosztuje 0,07 zł za stronę

---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ----------

No właśnie... nie widzę najmniejszego sensu w kolorowaniu i zmuszaniu dzieciaków by wysiedziały pół godziny nad kolorowaniem balona :facepalm: ...
Co to da? Co nauczy?
Chyba że przez pół godziny nauczyciel będzie siedział i powtarzał.
Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon. Balloon.

może taką radziecką metodą dzieciom słowo balon wpadnie do głowy
Stary 2013-04-04, 14:44   #3099
anlejka
Zakorzenienie

Cytat:
No. I ja np dostaję dziecko do nauki angielskiego, pierwszoklasista po pół roku dosiada się do książki z drugiej/trzeciej klasy, z palcem w oku rozwiązuje zadania i pojmuje gry którymi się zajmujemy. Podczas gdy w szkole zużywa kolejny komplet kredek. Nie chwalę się że mam jakiś geniuszy ale proszę was, który ośmiolatek nie miałby dość całej książki zadań typu: (tak, żywcem wzięte z podręcznika)
http://img834.imageshack.us/img834/7721/engelsky.jpg

to jest tylko i wyłącznie strata czasu. jak już bawimy się w to że dzieci nie piszą i nie czytają, to może lepiej angielski wprowadzić w trzeciej klasie bo rodzice wydają kupę hajsu na podręcznik który z nauką angielskiego nie ma nic wspólnego (wiem, moje osobiste żale, ale muszę )

---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ----------

a jak to ma być zabawa to po wafla podręczniki za 100 zł co roku nowe... bawić się można w grupie i poznawać nowe słowa na innych zasadach.
Serio, serio? Prosto z książki do angielskiego?
Umarłam i biednie będzie odżyć.

Nam znów na zajęciach prowadząca mówiła, że u niej dzieciaki we wrześniu, gdzie jeszcze literek się nie poznaje, miały zadanie z angielskiego a tam: "przeczytaj opowiadanie i ułóż pięć zdań".
anlejka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 14:45   #3100
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Uwierzcie lub nie, ale mając 5 lat miałam przez rok angielski w przedszkolu i do dzisiaj pamiętam rzeczy, które robiliśmy. Tak samo spytaj większość, czy pamięta piosenki czy wierszyki z języka obcego z podstawówki - większość pamięta, w tym ja Dzieci łapią język i wszystko inne w moment i naprawdę jak dla mnie wielka szkoda uczyć dzieci języka obcego w taki sposób, czyli jedynie - pokoloruj... Ja pamiętam, że mając ten angielski w przedszkolu malowaliśmy domek i PODPISYWALIŚMY jego elementy, potem czytaliśmy to, były piosenki, które również czytaliśmy, więc zupełnie co innego niż kompletne hamowanie rozwoju i wciskanie dzieciom jakichś parasolek do pomalowania. Co to ma wspólnego z językiem obcym? Nic.
ja angielskiego w szkole zaczęłam się uczyć dopiero w 3klasie podstawówki, a w 4 klasie miałam tak beznadziejną nauczycielkę, że masakra strata całego roku i tyle. Dobrze, że od 5 klasy mieliśmy inną babkę. Z tamtą mieliśmy jakieś zabawy w stylu ''jak usłyszysz dane słowo, to podskocz", "jak usłyszysz dane słowo, to klaśnij i złap koleżankę za ręce" albo puszczała nam piosenki Britney Spears z magnetofonu...w 4 klasie!

Edytowane przez WhiteCherry
Czas edycji: 2013-04-04 o 14:47
WhiteCherry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 14:47   #3101
201604181004
Konto usunięte

kolejne zadanie w stylu: trace and colour - tym razem z ptaszkiem.
potem kwiatkiem. a potem masz kwadrat trójkąt koło kwadrat trójkąt i masz narysować jaka figura będzie kolejna.
potem znajdź 5 różnic na obrazkach i weź w kółko.
potem dorysuj ogonek do latawca.
a potem narysuj kreskę by pies wszedł do budy.
potem dorysuj sznurówki do butów.
potem pokoloruj chłopca, potem pokoloruj kwiatki, pokoloruj lizaki,
pokoloruj zwierzątko. potem jakieś zadanie którego nie rozumiem, bo po prostu jest dziewczynka która stoi przed lustrem i napis "mirror me", może dzieci mają stanąć przed lustrem. nie wiem.
a potem wytnij kwadraty.

kupa hajsu za podręcznik, mam nadzieję że było warto
Stary 2013-04-04, 14:51   #3102
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
potem kwiatkiem. a potem masz kwadrat trójkąt koło kwadrat trójkąt i masz narysować jaka figura będzie kolejna.
pokoloruj zwierzątko. potem jakieś zadanie którego nie rozumiem, bo po prostu jest dziewczynka która stoi przed lustrem i napis "mirror me", może dzieci mają stanąć przed lustrem. nie wiem.
a potem wytnij kwadraty.

pewnie trzeba dorysować jej odbicie

to są serio podręczniki do angielskiego, może w druku im się strony tytułowe pomieszały... żenua.
Stary 2013-04-04, 14:52   #3103
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monicar Pokaż wiadomość
Miałam okazję pracować w Belgii z dziećmi z podstawówki. Plecaki wszystkie ciągnęły jak walizki na kółeczkach, wypełnione były nie zeszytami i książkami, a wielkimi, ciężkimi segregatorami z kartami pracy/kserówkamiPrac domowa ograniczała się do przerobienia przykładów, które będą na kolejnym dyktandzie. Porównując poziomy i umiejętności dzieciaków-te z Polski biją je na głowę.
Ciekawym aspektem z kolei jest to, że bardzo dużo dzieci powtarza rok, jeśli jego umiejętności i wiedza są niewystarczające. W Polsce jest to nie do pomyślenia, powód do wstydu, tam na porządku dziennym.
Belgia to nie Holandia ...z tego, co słyszałam, to poziom biurokracji tam, pobija nawet Polskę. Tutaj w każdym razie, nie widziałam dzieci obciążonych tonami papierzysk a mieszkam w dzielnicy, gdzie dzieci jest cała masa.

Z tym powtarzaniem, to słyszałam teorię, że dla nich gorsze jest przepuszczenie osoby, która ma braki w nauce, niż zostawienie jej na kolejny rok. Gorzej jest iść dalej z tokiem nauczania mając jakiś luki, niż nadrobić zaległości. Jak jest Holandii dokładniej w tym temacie, to się dowiem za 4 lata . Póki co mam za sobą zwiedzenie dwóch punktów przedszkolnych dla dzieci od 0 do 4 lat. Stawia się tam na rozwój indywidualny dziecka. Są tam 3 oddziały, z czego dziecko idzie do kolejnego, jak zauważą, że rozwojowo da sobie tam radę. Jeśli roczniak da radę w grupie od 2 lat, to się go tam przenosi . Myślę, że na podobnej zasadzie działają szkoły w Belgii. Jak widzą, że dany uczeń ma dobre wyniki, które uprawniają go do pójścia klasę dalej, to idzie, a jak nie, to zostaje. Może to dla nas dziwne, ale osobiście wolałabym, żeby dziecko nadrobiło braki w wiedzy, niż było po macoszemu przepuszczane, żeby nie psuć statystyk. Stąd potem u niektórych postawa "ee tam na tą 2 coś tam zrobię, bo więcej mi się nie chce a facetka przepuści" . Potem taka osoba idzie dalej i zakłada wątki maturalne o Juliuszu Mickiewiczu, który napisał "W pustyni białowieszczańskiej" i że to poezja .
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 14:52   #3104
anlejka
Zakorzenienie

Cytat:
a potem wytnij kwadraty.

Ale żeby było śmieszniej książki z pierwszej klasy do 'polskiego' czy 'matematyki' (bo wszyscy wiemy, że jest nauczanie zintegrowane i nie ma podziału na przedmioty ) też są takie. Połącz kropki, połącz kreski, powtórz wzór. Niby dobrze, bo ćwiczy rękę, ale to jednak dziecko w przedszkolu powinno robić
Ja jeszcze gdzieś mam schowane zeszyty z przedszkola. Co miesiąc zakładało się nowy zeszyt, pani zaczynała jakiś szlaczek, a my potem do końca miesiąca musieliśmy ten zeszyt uzupełnić. A teraz się koloruje, koloruje, koloruje, połączy, koloruje, koloruje, tu coś się spróbuje odwzorować, ale i tak potem trzeba kolorować.
anlejka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 14:53   #3105
monicar
Zakorzenienie

Cytat:
a potem wytnij kwadraty.

i pomyśleć, że w ogóle dopuszczają takie coś jako podręcznik
monicar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 14:53   #3106
201604181004
Konto usunięte

no właśnie nie trzeba bo to gotowy obrazek na całą kartkę. może dziecko ma popatrzeć. i zadumać się nad świetnym połączaniem kolorów rajtuz z dżinsową spódniczką
Stary 2013-04-04, 14:54   #3107
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Jak piszecie o nauce języka angielskiego małych dzieci...to się nie dziwię, że sporo osób ma z tym problem. To jakiś śmiech na sali a podręcznik pewnie kosztuje minimum 50PLN .
Stary 2013-04-04, 14:54   #3108
201604181004
Konto usunięte

przez cały podręcznik dziecko w założeniu powinno znać słowa:
cat
dog
zebra
coala
jaguar

i chyba jeszcze ze trzy, wiecie, poziom trudności level C2
Stary 2013-04-04, 14:57   #3109
monicar
Zakorzenienie

Pamiętam jak w klasie od 1-3 rodzice składali się na ksero i dostawaliśmy obrazki do kolorowania. Nieraz cały wieczór siedziałam, liczyłam i kolorowałam kartę a3 Trzeba było wykonać obliczenie i np.: nos misia pokolorować na brązowo (wynik 1 odpowiadał kolorowi brązowemu,2 czerwonemu itd.)

P.S. a jak ryczałam, gdy się pomyliłam i nagle jeden element był nie w tym kolorze co reszta:P

Edytowane przez monicar
Czas edycji: 2013-04-04 o 14:59 Powód: dopisek
Stary 2013-04-04, 14:59   #3110
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

A co do nauki języków obcych przez dzieci. Nieco ponad rok temu znajomi ściągnęli swoje dzieciaki do Holandii. Dziewczynka ma teraz z 8 lat a chłopiec 5. On opanował język, tak, że mógł spokojnie gadać...w niecały semestr, ona w troszkę dłuższym czasie. Ja pamiętam, jak miałam angielski w przedszkolu....czyli jakieś hm... 20 lat temu spokojnie. Pamiętam, że pani miała np. figurki smerfów i mówiliśmy kolorami, jaką mają skórę czy ubranka. Do tego, śpiewanie piosenek i inne gry i zabawy.
Uważam, że posłanie 6 latka do szkoły nie zabiera mu dzieciństwa. W zerówce i tak się uczyło literek i czytało "Ala ma kota." Ale, jak piszecie, że nie wolno dzieci uczyć, to mi ręce opadają. Wątpię, żeby przez takie opóźnianie na siłę rozwoju dziecka, było ono wyżej, niż rówieśnik z innego kraju z zupełnie innym systemem edukacji.
Stary 2013-04-04, 15:00   #3111
invisible_01
Zakorzeniona

Ale ogólnie teraz się stawia na "nieprzemęczanie" dziecka Ja w gimnazjum też miałam 8 godzin i potem wracałam do domu zmęczona, ale dla mojej mamy nie było wymówki przed odrobieniem lekcji. Ja udzielałam korków 14-latkowi, umawialiśmy się na 15:00, kiedy był już po obiedzie, a więc i dawno po lekcjach, i ciągle słyszałam: "Ja wiem, że Piotruś tego nie umie, ale on miał dzisiaj 7 lekcji, a wczoraj SKS i pani pytała z biologii" i tak co lekcja No i oczywiście tekst, że "zła pani tyle zadała", patrzę a tam: "Napisz 3 zdania". Ciekawe, jak uczyć się języka bez powtarzania, bez prac domowych, bez ćwiczeń? Chyba każdy wie, że te 45 minut lekcji (odjąć sprawdzanie listy, usadzenie się dzieci itd.) to jakiś żart i bez pracy w domu się - niestety - nie obejdzie. Ale to już inny temat
Stary 2013-04-04, 15:01   #3112
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Zadania z liczeniem i kolorowaniem, były moimi ulubionymi na matematyce w podstawówce .
Stary 2013-04-04, 15:07   #3113
monicar
Zakorzenienie

Z zerówki pamiętam jak namiętnie i na wyścigi układaliśmy PUSY. (ułożone odpowiednio klocki, po przekręceniu miały dać obrazek narysowany w książeczce). Tylko, żeby te klocki ułożyć trzeba było się naliczyć, połączyć, znać ortografię itp. w zależności od tematu książeczki.
Stary 2013-04-04, 15:07   #3114
Gofrzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
Jak byłam na początku ciąży, zasłabłam płacąc przy kasie w markecie. Stała za mną jackaś starsza pani-Holenderka. Zaczęła mi przykładać do karku mrożonkę a potem zawiozła do domu. Jeszcze się martwiła, że sama jestem, bo reszta była w pracy.
Ale zaraz, Monika, to Ty w Holandii mieszkasz?
Zatrzasnęłaś je na klucz, wystawiłaś mnie na bruk.
Choć rację masz, że nie znasz mnie,
jak mogłaś tak dać wkręcić się.
Gofrzyca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 15:10   #3115
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:
Napisane przez Gofrzyca Pokaż wiadomość
No wiesz co, słowo Holandia często się tu przewija, a Ty zdziwiona To przez brak zwierzaka?
Zresztą w tagach powinno być moim zdaniem

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 15:11   #3116
invisible_01
Zakorzeniona

Ja wiem, że na pewno są jednostki, które na wcześniejszą naukę nie są gotowe (jak i ta tą w wieku 7 lat, takie przypadki chyba każdy na swojej ścieżce edukacji poznał), ale czasami sami rodzice wyolbrzymiają, bo czasami dla rodziców pójście dziecka do szkoły to większe przeżycie i emocje niż dla niego samego
Stary 2013-04-04, 15:12   #3117
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

w Nepaluuu
Stary 2013-04-04, 15:12   #3118
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:
To nie żart, to "rozwijanie umiejętności manualnych" naprawdę bym się pochlastała jako rodzic gdybym musiała co roku wydawać kupę kasy na takie zadania.
Ja jestem dobra matką i bardzo często kolorowanko odrabiam za moje dziecko On robi zadania, ja przejmuję kredki

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-04, 15:15   #3119
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Czasem to nie dziecko ma problem ze szkołą a rodzic. Jak gadałam z przedszkolanką to często nie dzieci odstawiają sceny a.... mamusie .
Stary 2013-04-04, 15:19   #3120
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gofrzyca Pokaż wiadomość
Podobno tak. Wspomniała o tym ze dwa razy, ale już pamiętam. Też byłam zdziwiona ostatnio.

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości