|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3151 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 8
Cytat:
|
|
|
|
|
#3152 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() Przypadków takich znam trochę. Moje dziecko nigdy się nie dziwiło, że w dzieci po polsku nie mówią. Bardziej się dziwił, ze babcia z dziadkiem słabo znają angieski
|
|
|
#3153 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3154 |
|
Konto usunięte
|
Też mnie to dziwi.. Bo naprawdę dziecku nie dzieje się krzywda i słyszałam rzadko albo wcale o przypadkach problemów z poczuciem tożsamości. Nie wiem gdzie problem żeby posługiwać się ojczystym językiem. Ale wiesh, twoje ajs som hipnotajzin xd
Nie wydaje mi się xd bo nawet nie wiemy gdzie Faustyna pośle dziecko a to jest kluczowe do plotkowania |
|
|
|
#3155 |
|
Zakorzenienie
|
Mała pójdzie do holenderskiego żłobka/przedszkola, a potem do holenderskiej szkoły. Chcę ją też zapisać do sobotniej szkółki niedzielnej przy polskiej parafii, żeby miała kontakt z polską kulturą. Sama jej uczyć nie będę niderlandzkiego, bo musiałabym ja śmigać jak torpeda w tym języku. Mała się nauczy z automatu w przedszkolu, jak mówią dziewczyny. Prędzej ja się przy niej nauczę tego języka, pomagając w zadaniach czy tam innych czytankach
. Dla dzieci, które nie mówią po holendersku, są specjalne grupy, gdzie się uczy języka.To sem jaaa, kwestia przyzwyczajenia. Laska/alpaka z perłą już mi się znudziła po tyyyylu latach .
|
|
|
|
#3156 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3157 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A komplet podręcznik z pięcioma słówkami na temat i masą obrazków i bzdet + ćwiczenia z kolorowankami to 100 zł, nawet więcej -.-A moim hitem są szóstoklasiści, którzy po trzech latach nauki niemieckiego sein odmieniają "Ich seine" ![]() Co do dat urodzenia dzieci, to nigdy nie zapomnę jak miałam jakieś 8-9 lat i poszłam z mamą do lekarza, w recepcji pytają który rocznik, a my z mamą patrzymy na siebie zakłopotane Gratulacje, mamo ![]() Ale u mnie w domu generalnie mało kto ma pamięć do dat. Cytat:
|
||
|
|
|
#3158 |
|
Zakorzenienie
|
Znam Polaków, tórzy w jednym zdaniu potrafią do dziecka powiedzieć po polsku, holendersku i angielsku. Puszczają tę samą bajkę kilka razy, za każdym razem w innej wersji językowej. Ogólnie, robią misz-masz a mały ma jakiś swój język. Ma prawie 3 lata i mówi pojedyncze słowa po polsku a tak to po swojemu. W przedszkolu też ma problem się dogadać, bo nie rozróżnia języka.
Uważam, że ważne jest nauczenie dziecka języka, jakim się mówi w domu i wytłumaczyć, że np. w szkole pani mówi inaczej, bo mieszkamy tu, gdzie mieszkamy. Ważne jest jasne określenie co i jak z językiem. Chcemy małą uczyć, że jesteśmy Polakami, mamy takie i takie tradycje etc. Nie rozumiem Polaków, którzy mieszkają tu i zapominają skąd pochodzą i robią z siebie pseudo Holendrów. Dla mnie to żenada. |
|
|
|
#3159 | ||
|
wańka wstańka
|
Cytat:
A problem z mową u trzylatka, który jest wielojęzyczny- to zupełna norma ![]() Cytat:
To rodzice czesto mają kryzys tożsamości ![]() A później jest kryzys rodzinny. Jak małe do dziadka mówi: orendż dżus plis. A dziadek niewieo co kaman.
|
|
|
#3160 |
|
Konto usunięte
|
oj tam
nawet polskojęzyczne dzieci mają wpadki gdy do babci i dziadka zwracają się: dziadostwo:d matko ale straszą tą wojną w tv |
|
|
|
#3161 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Wymaga to na pewno pracy, ale nikt nie powiedział, że ma być łatwo. Już sobie wyobrażam, jak mała wpada do dziadków i krzyczy: huuuujemooorheeee ---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ---------- Boję się tej wojny |
|
|
|
|
#3162 |
|
RENTGEN RZĄDZI!
|
To nie ja zaczęłam
![]() edit- w sumie to wątek zdziwieniowy to wolno Ci się dziwić
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby |
|
|
|
#3163 |
|
Konto usunięte
|
czemu jeszcze nie ma tematu o wojnie
|
|
|
|
#3164 |
|
Zakorzenienie
|
Nie było o wojnie, bo ważniejsze było, że poseł X dał posłowi Y karalucha w sejmie
. To tak ważna informacja, że groźba wojny nuklearnej to pikuś.
|
|
|
|
#3165 |
|
Konto usunięte
|
ej na faktach już było mi chodzi czemu nie ma na wizażu ;d
|
|
|
|
#3166 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3167 |
|
Konto usunięte
|
niech ktoś założy, ja chetnie poczytam co sądzą o tym wyważone wizażanki ;c
|
|
|
|
#3168 | |
|
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby |
|
|
|
|
#3169 |
|
Zakorzenienie
|
Nie mam kompetencji do zakładania wątków o wojnie. Jestem przegrana, siedzę w usmaranych tłustymi rączkami spodniach a dziecko robi mi jakieś dziwne coś na głowie
.
|
|
|
|
#3170 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3171 |
|
Konto usunięte
|
kurde ciągnijmy słomki, kto zakłada temat o wojnie, komu komu bo idę do domu
![]() ---------- Dopisano o 19:33 ---------- Poprzedni post napisano o 19:33 ---------- ps kurde ciągnijcie słomki w sensie że patyki jezu xD to nigdy nie zabrzmi dobrze |
|
|
|
#3172 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#3173 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#3174 |
|
Zakorzenienie
|
Ostatnio olałam ćwiczenia, więc wolę się nie ważyć
.
|
|
|
|
#3175 |
|
Konto usunięte
|
też przytyłam.
Boże zrobię wyliczankę ene due rike fake torba borba usme smake deus deus kosmateus i morele baks |
|
|
|
#3176 |
|
Zakorzenienie
|
Sante - to gratuluję
![]() W ogóle teraz ogarnęłam, że ta moja alpaka z porcelaną jest taka...pastelowa . Chyba się wbijam w trendy? HahahahaW ogóle, co mnei jeszcze zdziwiło a wręcz zbulwersowało....ile ostatnio wyszło na jaw zabójstw na dzieciach . I to nie, że konkubent coś zrobił.... tylko matka. No ja pierniczę . Co się dzieje, bo ja nie ogarniam?
|
|
|
|
#3177 |
|
RENTGEN RZĄDZI!
|
A ja mam zepsutą wagę
|
|
|
#3178 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem, czy przytyłam, bo od ponad roku kupuję wagę do domu
. Żyję w błogiej nieświadomości. Jedynie po ciuchach widzę jakąś różnicę....dzisiaj na przykład spodnie po praniu (te które mam teraz artystycznie usmarane), wisiały.
|
|
|
|
#3179 |
|
Zakorzenienie
|
ja wagę uznaję za zepsutą zawsze wtedy, kiedy pokazuje za dużo. Noo jak nic musiała się rozregulować!
|
#3180 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Mi się wydaje, że tak było od dawna a teraz tym się zainteresowali przez Waśniewską.
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:02.

. Dla dzieci, które nie mówią po holendersku, są specjalne grupy, gdzie się uczy języka.

. Wymaga to na pewno pracy, ale nikt nie powiedział, że ma być łatwo. Już sobie wyobrażam, jak mała wpada do dziadków i krzyczy: huuuujemooorheeee 

.

. I to nie, że konkubent coś zrobił.... tylko matka. No ja pierniczę