Jak określić porowatość włosów? - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-05, 16:24   #151
kascysko
Zakorzenienie

Dot.: Jak określić porowatość włosów?

Cytat:
Napisane przez mikasa5 Pokaż wiadomość
Również poproszę o ocenę

1. Jak długo schną Twoje włosy? -ok. 4 h,często muszę je podsuszać chłodnym nawiewem- długość do łopatek
2. Czy trudno je zmoczyć? - średnio, potrzeba troszkę czasu, żeby były równomiernie zmoczone
3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę?- raczej zostaje, ew. czasami pooowoli wraca na swoją stronę
4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem? - kilka godzin po umyciu, od razu po są napuszone
5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? - raczej tak
6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? - tak, po warkoczu zostają falki, tak samo po kucyku zostaje odgniecenie w miejscu, gdzie była gumka, końcówki mają dużą tendencję do wywijania się, natomiast są kompletnie nie podatne na fryzury typu warkoczyki, koczki, wszystko się psuje od razu
7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? - nabierają
8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? - zazwyczaj chodzę w rozpuszczonych, ale odczuwam ulgę, gdyż są dosyć ciężkie w ,kucyku bardziej to odczuwam
9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą? - tak
10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. - jak już któraś wizażanka pisała- ze sztywnym pędzlem do pudru
11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? - nigdy nie farbowałam, nigdy nie używałam prostownicy, kiedyś suszyłam prawie zawsze, ale chłodnym nawiewem, od ok. miesiąca w ogóle ich nie suszę
12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami? - żadnych problemów
13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.).- wszelkie silikonowe szampony i odżywki powodują przyklapnięcie po jakimś czasie, na drugi dzień po myciu zbijają się w strączki, również olejowanie nie zrobiło z nimi kompletnie nic, nawet nie były jakieś fajniejsze w dotyku super sprawdziła się u mnie maseczka z przepisu Anwen ( żółtko, skrobia ziemniaczana, odżywka, dowolne półprodukty, olej rycynowy, oliwa z oliwek), odżywka Garniera z awokado i masłem karite często obciąża mi włosy, nie zauważyłam też takich fenomenalnych efektów jak dziewczyny na kwc.., oliwka HiPP nakładana przed myciem w duecie lub sama wywołuje puch i przesuszenie (?)
14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy? od końca marca 2013
Niskoporowate
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-05, 16:40   #152
mikasa5
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Niskoporowate
Tak myślałam, dziękuję
Stary 2013-04-05, 16:50   #153
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blondtornado Pokaż wiadomość
1. Jak długo schną Twoje włosy? 1 -1,5h długość 65 cm
2. Czy trudno je zmoczyć? nie
3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę? spłynie
4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem? Jeżeli rozczeszę je kiedy są jeszcze lekko wilgotne - wtedy są bardziej proste i lepiej się układają, a jak rozczesze całkiem suche to nie chcą się za bardzo układać ( tak samo przedziałek muszę zrobić na mokro, bo jeśli tego nie zrobię to mogę zapomnieć o przedziałku jedak lepiej zdrowiej wyglądają kilka godzin po wyschnięciu
5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? tak
6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? jeżeli zostawię warkocz na całą noc to tak, jeśli na chwilę to od razu się prostują)
7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? lekko chyba nabierają, ale nieszczególnie, za to mniej się strączkują, ale nie na długo
8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? czuję przeogromną ulgę, pomaga tylko masaż skóry głowy na obolałe cebulki
9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą? tak
10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. w dotyku są śliskie i mięciusie ale wyglądają czasem na spuszone i strączkuja się i plątają, nie mam problemów z rozdwajaniem bardziej z łamaniem ale tylko gdy się splączą
11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? nigdy
12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami? po zmyciu oleju wyglądają na czyste jednak po jakimś czasie plączą się tak jakby sie sklejały..
13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.). olej kokosowy, maski proteinowe np z żółtkiem, maska wax do włosów suchych i zniszczonych, wszystko z Altery,
14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy? od zawsze o nie dbam, nigdy nie farbowałam, mam naturalny blond z jasnymi refleksami, olejki stosuje od ponad 1,5 roku ale z przerwami, szampony delikatne bo mam wrażliwą skórę głowy. Ogólnie moim włosom bardzo trudno dogodzić nic im nie pasuje jeśli chodzi o odzywki i maski albo puch albo przyklap. Nie jest ich aż tak mało ale są bardzo cieniutkie.

Dziękuję za odpowiedź i rady

Pogranicze średniej i wysokiej porowatości, jeśli chcesz rad - zapraszam do wątku Walka o zdrowe i piękne włosy
Stary 2013-04-05, 17:54   #154
blondtornado
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Pogranicze średniej i wysokiej porowatości, jeśli chcesz rad - zapraszam do wątku Walka o zdrowe i piękne włosy
Dziękuję ślicznie to czyli mogą być włosy wysoko porowate które nie lubią protein??
blondtornado jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-05, 17:57   #155
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję ślicznie to czyli mogą być włosy wysoko porowate które nie lubią protein??
Niezbyt wiele tych protein przetestowałaś.

Może ta jednak być.
Stary 2013-04-05, 18:11   #156
blondtornado
Przyczajenie

tzn ujęłam to tak "maski proteinowe" czyli każda, która miala proteiny ale nie wypisywalam ich wszystkich.. dlatego ciężko mi było określić porowatość, proteiny im nie pasują. Mam jeszcze jedno pytanko jak zepnę włosy w koński ogon to gumka w ogóle nie chce się trzymać, za kilkanaście minut ześlizguje się z włosów bo są śliskie .. czy w ogóle porowate mogą być śliskie??
Stary 2013-04-05, 18:13   #157
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
tzn ujęłam to tak "maski proteinowe" czyli każda, która miala proteiny ale nie wypisywalam ich wszystkich.. dlatego ciężko mi było określić porowatość, proteiny im nie pasują. Mam jeszcze jedno pytanko jak zepnę włosy w koński ogon to gumka w ogóle nie chce się trzymać, za kilkanaście minut ześlizguje się z włosów bo są śliskie .. czy w ogóle porowate mogą być śliskie??
Mogą

A patrzyłaś, jakie w nich konkretnie proteiny były? Keratyna, jedwab, elastyna, mleko, jogurt, roślinne, kolagen... Proszę, przenieśmy tą dyskusję we właściwy wątek, bo bajzel fajny nie jest

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-04-05, 18:18   #158
blondtornado
Przyczajenie

okej, myślałam że to wątek o porowatości..
dzieki, juz nie spamuje;p
Stary 2013-04-05, 18:49   #159
mantysa
Przyczajenie

1. Jak długo schną Twoje włosy?
około 2 godzin

2. Czy trudno je zmoczyć?
raczej nie
3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę?
zostanie/powoli wróci
4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem?
kilka godzin po myciu
5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu?
raczej nie
6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki?
są dość podatne
7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? nabierają objętości
8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych?
Czuję ulgę
9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą?
czasem tak
10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku.
szorstkie niemiłe w dotyku
11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy?
nie farbuję, prostuję raz na rok, suszę raz na 2-3 miesiące
12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami?
nie mam problemów z domyciem włosów
13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.).

nie sprawdził się olej rycynowy (mega puch) olej kokosowy na całą noc (też puszy) kallos latte, bingo spa proteiny kaszmiru i kolagen, nafta kosmetyczna, żółtko, laminowanie...

jak narazie najlepsze były masło shea , isana z babassu której juz nie mozna dostać ,garnier AiK, aloes

14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy?
od dobrych kilkunastu miesięcy podczytywałam i interesowałam się dbam bardziej świadomie od 2-3 miesięcy
mantysa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-05, 18:55   #160
--Olka--
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez versatille Pokaż wiadomość
Wysoka porowatość. Wystarczy policzyć ile razy użyłaś słowa 'puch'
'Odrost' zapewne ma porowatość niższą.
Dziękuję.
Stary 2013-04-05, 20:18   #161
leszczynska
Raczkowanie

ok. 1h (zaznaczam, że włosy są krótkie)
Raczej normalnie
3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę?
Od razu wraca na swoje miejsce
4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem?
Od razu po umyciu
Błyszczą się
Robią sie fale, ale po godzinie wracają do naturalnego stanu
7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą?
Nie zauważyłam żadnych efektów z wyżej podanych
8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych?
Zdecydowanie czuć ulgę, włosy są dużo lżejsze
Zdecydowanie tak
Są raczej gładkie
Nie farbuję, nie prostuję, suszę raczej rzadko chłodnym nawiewem
12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami?
Nie mam problemów, nawet olej zmywa się przy pierwszym myciu
13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.).
Zdecydowanie telewizyjne hity napakowane sylikonami. Efekt to totalny przyklap
Od końca października (ok 5 miesięcy)

Zapuszczam:
Start: 30cm
I 32 - 34 - 36 - 38 - 40 - 42 - 44 - 46 - 48 - 50

II 52 - 54 - 56 - 58 - 60 - 62 - 64 - 66 - 68 - 70

Cel: 48kg
leszczynska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-05, 20:41   #162
aszuelka
Zakorzenienie

1. Jak długo schną Twoje włosy? Okolo 1,5 do 2 godzin
2. Czy trudno je zmoczyć? Nie, raczej namoczenie wlosow zajmuje mi okolo 0.5-1 min
3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę? zostaje na miejscu
4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem? wygladaja dobrze przez okolo 2 dni po umyciu
5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? delikatnie tak
6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? tak mam, ale szybko zanikaja. ogolnie nie sa latwe do ulozenia, wola zyc swoim zyciem
7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? traca
8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? nie lubie wlosow rozpuszczonych, co nie znaczy, ze zle wygladaja
9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą? tak, zdecydowanie
10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. sa miekkie i delikatne
11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? farbowalam, chcialabym powrocic do naturalnego koloru, nie susze i nie prostuje
12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami? nie mam takich problemow
13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.). moja przygoda z pielegnacja wlosow dopiero sie zaczyna, nigdy wczesniej nie uzywalam zbyt wielu kosmetykow, ale jeszcze zaden nie sprawil mi klopotow (przynajmniej tak mi sie wydaje)

16.06.2018 ślub
https://www.suwaczek.pl/cache/33159b1b51.png
aszuelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-05, 22:56   #163
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mantysa Pokaż wiadomość
około 2 godzin

raczej nie
zostanie/powoli wróci
kilka godzin po myciu
raczej nie
są dość podatne
7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? nabierają objętości
Czuję ulgę
czasem tak
szorstkie niemiłe w dotyku
nie farbuję, prostuję raz na rok, suszę raz na 2-3 miesiące
nie mam problemów z domyciem włosów

nie sprawdził się olej rycynowy (mega puch) olej kokosowy na całą noc (też puszy) kallos latte, bingo spa proteiny kaszmiru i kolagen, nafta kosmetyczna, żółtko, laminowanie...

jak narazie najlepsze były masło shea , isana z babassu której juz nie mozna dostać ,garnier AiK, aloes

od dobrych kilkunastu miesięcy podczytywałam i interesowałam się dbam bardziej świadomie od 2-3 miesięcy
Wysoka porowatość, jednak czuję w kościach, że będzie spadać.
Cytat:
Napisane przez leszczynska Pokaż wiadomość
ok. 1h (zaznaczam, że włosy są krótkie)
Raczej normalnie
Od razu wraca na swoje miejsce
Od razu po umyciu
Błyszczą się
Robią sie fale, ale po godzinie wracają do naturalnego stanu
Nie zauważyłam żadnych efektów z wyżej podanych
Zdecydowanie czuć ulgę, włosy są dużo lżejsze
Zdecydowanie tak
Są raczej gładkie
Nie farbuję, nie prostuję, suszę raczej rzadko chłodnym nawiewem
Nie mam problemów, nawet olej zmywa się przy pierwszym myciu
Zdecydowanie telewizyjne hity napakowane sylikonami. Efekt to totalny przyklap
Od końca października (ok 5 miesięcy)
Niska porowatość.
Cytat:
Napisane przez aszuelka Pokaż wiadomość
1. Jak długo schną Twoje włosy? Okolo 1,5 do 2 godzin
2. Czy trudno je zmoczyć? Nie, raczej namoczenie wlosow zajmuje mi okolo 0.5-1 min
3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę? zostaje na miejscu
4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem? wygladaja dobrze przez okolo 2 dni po umyciu
5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? delikatnie tak
6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? tak mam, ale szybko zanikaja. ogolnie nie sa latwe do ulozenia, wola zyc swoim zyciem
7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? traca
8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? nie lubie wlosow rozpuszczonych, co nie znaczy, ze zle wygladaja
9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą? tak, zdecydowanie
10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. sa miekkie i delikatne
11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? farbowalam, chcialabym powrocic do naturalnego koloru, nie susze i nie prostuje
12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami? nie mam takich problemow
13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.). moja przygoda z pielegnacja wlosow dopiero sie zaczyna, nigdy wczesniej nie uzywalam zbyt wielu kosmetykow, ale jeszcze zaden nie sprawil mi klopotow (przynajmniej tak mi sie wydaje)
Niska
Stary 2013-04-06, 06:21   #164
SugarbabyLove
Zakorzenienie

Hej, fajny watek ja tez chce okreslic wkoncu moja porowatosc wlosow..

1. Zalezy- czasem 2 godziny, czasem 1,5godziny
2. Nie, w zasadzie łatwo.
3. Zostanie, powoli wróci na swoją stronę
4. kilka godzin po umyciu
5. Nie zabardzo..
6. O tak mam fale i to duzo po warkoczu.
7. Staram sie ich nie czesać, mam loki i zaraz się robi "szopa"
8. Po całym dniu w spiętych czuje wieczorem ulgę, ale ogólnie nie spinam ich za często.
9. Nie zawsze, to zalezy od światła
10. Są miękkie i gładkie ale lekko "kłujące"
11. Farbuje, nie susze, prostuje rzadko
12. Nie nie mam
13. Tutaj jest troche tego, ogólnie dużo odżywek z Dm z Balei i z alverde też pooddawałam bo mi puszyły włosy ( gliceryna chyba to zrobila)
14. W zasadzie ponad od roku ograniczam silikony i olejuje włosy, mam zaledwie 2 lekie silikony w moich kosmetykach.

Stary 2013-04-06, 09:31   #165
Just:)
Zakorzenienie

1. Jak długo schną Twoje włosy? ok.3h
3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę? zostaje
4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem? kilka godzin po umyciu
5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? chyba nie
6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? tak, ale rozprostowują się w ciągu dnia
7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? tracą
8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? czuję ulgę
10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. są bardziej szorstkie niż reszta włosów
11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? przez lata prostowałam, suszyłam i farbowałam. teraz nie suszę i nie prostuję. przez 2,5 roku rozjaśniałam włosy. od października do stycznia farbowałam już sporadycznie. ostatnia farba 25.01.
12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami? zdarzało mi się nie domyć włosów bd lub hippem po dużej ilości oleju
13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.). olej kokosowy mnie wysuszał, pantenol w nadmiarze robił mi sztywne włosy
14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy? od stycznia

Od siebie napiszę jeszcze, że laminowanie żelatyną się u mnie sprawdziło

Proszę o pomoc. Mam swoją koncepcję, ale chciałabym potwierdzenia przez speca

Edytowane przez Just:)
Czas edycji: 2013-04-06 o 09:33
Just:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-06, 13:11   #166
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SugarbabyLove Pokaż wiadomość
Hej, fajny watek ja tez chce okreslic wkoncu moja porowatosc wlosow..

1. Zalezy- czasem 2 godziny, czasem 1,5godziny
2. Nie, w zasadzie łatwo.
3. Zostanie, powoli wróci na swoją stronę
4. kilka godzin po umyciu
5. Nie zabardzo..
6. O tak mam fale i to duzo po warkoczu.
7. Staram sie ich nie czesać, mam loki i zaraz się robi "szopa"
8. Po całym dniu w spiętych czuje wieczorem ulgę, ale ogólnie nie spinam ich za często.
9. Nie zawsze, to zalezy od światła
10. Są miękkie i gładkie ale lekko "kłujące"
11. Farbuje, nie susze, prostuje rzadko
12. Nie nie mam
13. Tutaj jest troche tego, ogólnie dużo odżywek z Dm z Balei i z alverde też pooddawałam bo mi puszyły włosy ( gliceryna chyba to zrobila)
14. W zasadzie ponad od roku ograniczam silikony i olejuje włosy, mam zaledwie 2 lekie silikony w moich kosmetykach.
Wysoka porowatość, w innym wątku już napisałam o Twojej pielęgnacji.
Cytat:
Napisane przez Just:) Pokaż wiadomość
1. Jak długo schną Twoje włosy? ok.3h
3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę? zostaje
4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem? kilka godzin po umyciu
5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? chyba nie
6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? tak, ale rozprostowują się w ciągu dnia
7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? tracą
8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? czuję ulgę
10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. są bardziej szorstkie niż reszta włosów
11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? przez lata prostowałam, suszyłam i farbowałam. teraz nie suszę i nie prostuję. przez 2,5 roku rozjaśniałam włosy. od października do stycznia farbowałam już sporadycznie. ostatnia farba 25.01.
12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami? zdarzało mi się nie domyć włosów bd lub hippem po dużej ilości oleju
13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.). olej kokosowy mnie wysuszał, pantenol w nadmiarze robił mi sztywne włosy
14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy? od stycznia

Od siebie napiszę jeszcze, że laminowanie żelatyną się u mnie sprawdziło

Proszę o pomoc. Mam swoją koncepcję, ale chciałabym potwierdzenia przez speca
Średnia, jednak wiele może się zmienić - końcówki prawdopodobnie mają wyższą porowatość przez farbowanie
Stary 2013-04-06, 13:21   #167
Just:)
Zakorzenienie

Kascysko, dziękuję to dobrze, że dopytałam, bo myślałam, że jestem wysokim porem czyli jest dla mnie nadzieja
Stary 2013-04-06, 13:29   #168
stylowi21
BAN stały

Cytat:
Jeżeli masz wątpliwości co do porowatości swoich włosów...

...odpowiedz na pytania:

... a dowiesz się, jaką masz porowatość.
Odpowiedz tylko na powyższe pytania, ale staraj się odpowiadać jak najobszerniej.
Jeżeli szukasz pomocy w dobraniu odpowiedniej pielęgnacji dla swoich włosów wbijaj śmiało na wątek: Walka o zdrowe i piękne włosy.

Dużą pomocą będzie też zdjęcie całych włosów w dobrym świetle.
Zapraszam!

Troszkę teorii:

Porowatość w kapsułce
Porowatość

Włosy wysokoporowate:

Włosy niskoporowate:

Kurcze moje włsoy trochę są takie nie bardzo a myślałam że lepiej z nimi
stylowi21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-06, 16:51   #169
shilla
Raczkowanie

1. Jak długo schną Twoje włosy? Kilka godzin , są bardzo gęste i grube
2. Czy trudno je zmoczyć? Raczej tak
3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę? Powoli wróci
4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem? dopiero 2-3 dnia od umycia
5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? nie
6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? falują się naturalnie
7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? nabierają , puszą się
8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? czuję ulgę , ale nie lubię ich rozpuszczonych bez prostowania
9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą? nie
10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. szeleszczą i są wysuszone
11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? prostuję 2 razy w miesiącu , farbuje 2 razy w roku , suszę bardzo rzadko
12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami? nie zauważyłam takich problemów
13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.). nie używałam nic poza szamponem i odżywką
14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy? dopiero zaczynam

Pomożecie ?
shilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-06, 17:17   #170
versatille
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shilla Pokaż wiadomość
Pomożecie ?
Wysokoporowate na razie.
Ale wszystko przed Tobą

Gdy schudniesz będziesz fajnie wyglądać w ubraniu,
gdy ćwiczysz - świetnie wyglądasz we wszystkim, zwłaszcza nago!
versatille jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-06, 19:07   #171
Alassiel
Raczkowanie

I ja zwracam się o pomoc

Około 2-3 godzin (długość do łopatek)
2. Czy trudno je zmoczyć? Średnio, muszę poświęcić na to trochę czasu, chociaż nie są zbyt gęste.
3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę? Wszystkie przerzucone pasemka wracają, jeżeli chcę zrobić sobie przedziałek w innym miejscu to tylko na mokro.
4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem? Od razu po umyciu.
5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? Tak.
Są minimalne i znikają od razu po rozczesaniu włosów. Ogólnie nie trzymają się na nich żadne loki i fale, nawet jeżeli utrwalę je toną lakieru, pianką i Bóg wie czym jeszcze.
7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? Są takie same.
8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? Zwykle wszelkie upięcia szybko tracąu mnie formę, a gdy zrobię sobie kucyk po jakiejś godzinie zaczyna mnie "uwierać", dlatego zdecydowanie wolę chodzić w rozpuszczonych włosach. Po chodzeniu cały dzień z wysoko upiętym kokiem czuję lekką ulgę po rozpuszczeniu włosów.
9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą? Tak, nawet bardzo.
10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. Z delikatnym pędzelkiem do makijażu, są miękkie i tak jak reszta włosów śliskie.
11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? Pół roku farbowałam henną khadi, wcześniej rozjaśniałam z jasnego do bardzo jasnego blondu. Nie prostuję (z natury są idealnie proste) i nie suszę włosów.
12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami? Nie mam takich problemów.
13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.). Silikonowe bomby powodują u mnie zupełny oklap i przeciążenie. Co do puszenia - ciężko osiągnąć taki efekt na moich włosach
14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy? Jakieś dwa lata temu pożegnałam się z silikonami, zaczęłam czytać składy i starannie dobierać produkty do pielęgnacji, natomiast oleje odkryłam niedawno, jakieś 2 miesiące temu.

Alassiel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-06, 19:29   #172
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Alassiel Pokaż wiadomość
I ja zwracam się o pomoc

Około 2-3 godzin (długość do łopatek)
2. Czy trudno je zmoczyć? Średnio, muszę poświęcić na to trochę czasu, chociaż nie są zbyt gęste.
3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę? Wszystkie przerzucone pasemka wracają, jeżeli chcę zrobić sobie przedziałek w innym miejscu to tylko na mokro.
4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem? Od razu po umyciu.
5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? Tak.
Są minimalne i znikają od razu po rozczesaniu włosów. Ogólnie nie trzymają się na nich żadne loki i fale, nawet jeżeli utrwalę je toną lakieru, pianką i Bóg wie czym jeszcze.
7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? Są takie same.
8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? Zwykle wszelkie upięcia szybko tracąu mnie formę, a gdy zrobię sobie kucyk po jakiejś godzinie zaczyna mnie "uwierać", dlatego zdecydowanie wolę chodzić w rozpuszczonych włosach. Po chodzeniu cały dzień z wysoko upiętym kokiem czuję lekką ulgę po rozpuszczeniu włosów.
9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą? Tak, nawet bardzo.
10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. Z delikatnym pędzelkiem do makijażu, są miękkie i tak jak reszta włosów śliskie.
11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? Pół roku farbowałam henną khadi, wcześniej rozjaśniałam z jasnego do bardzo jasnego blondu. Nie prostuję (z natury są idealnie proste) i nie suszę włosów.
12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami? Nie mam takich problemów.
13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.). Silikonowe bomby powodują u mnie zupełny oklap i przeciążenie. Co do puszenia - ciężko osiągnąć taki efekt na moich włosach
14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy? Jakieś dwa lata temu pożegnałam się z silikonami, zaczęłam czytać składy i starannie dobierać produkty do pielęgnacji, natomiast oleje odkryłam niedawno, jakieś 2 miesiące temu.
Niska porowatość
Stary 2013-04-06, 20:05   #173
nusia114
Zadomowienie

Na wstępie zaznaczam, że jestem mocno kręconowłosa, pielęgnacja CG

1. Jak długo schną Twoje włosy? Baaardzo długo, ładnych parę godzin, ale zawsze mam na włosach b/s i żel, aczkolwiek bez stylizatorów również długo
2. Czy trudno je zmoczyć? trudno
4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem? po umyciu, z dnia na dzień są coraz bardziej napuszone i ciężkie do ogarnięcia
5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? raczej nie
6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? u mnie to akurat po rozplecieniu warkocza mam rozprostowane (mam mocno pokręcone włosy, warkocz je rozprostowuje więc potem włosy już tylko do mycia)
7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? nie czeszę, bo nie wolno, ale byłby mega puch
8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? nie ma opcji na rozpuszczenie po spięciu włosów, odkształcone zupełnie i napuszone ->do mycia
9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą? raczej nie
10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. wydają się twarde
11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? właściwie nic z powyższych, jedynie czasami je podsuszę
13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.). używam głównie kosmetyków zgodnych z CG, właściwie to ciężko mi powiedzieć co mi nie podchodziło... chyba jedyne co przychodzi mi do głowy to balsam aloesowy Pottersa i joaśka z apteczki babuni, z proteinami miodu i mleka
14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy? 5 maj 2011 (matko, prawie 2 lata, a ja nie wiem jaką mam porowatość)

Pracuję nad sobą

Edytowane przez nusia114
Czas edycji: 2013-04-06 o 20:08
nusia114 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-07, 11:26   #174
nandadevir
Raczkowanie

1. Jak długo schną Twoje włosy? -w temp 22 stopni, w pokoju 3h ale jeszcze czuć wilgoć, na wietrze szybko
2. Czy trudno je zmoczyć? - ok 30sek
3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę?- zostaje
4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem? - po umyciu są napuszone i wygladaja troche sianowato bez blasku, po kilku godzinach jest lepiej najlepiej nastepnego dnia
5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? - tak
6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? - Mam b dużo ale cieńkich włosów, ślad po gumce zostaje nawet jak zepnę suche włosy to moja zmora, warkoczy nie robię. przed farbowaniem(farbuje ok 13 lat) były zupełnie nieukładalne, nawet kręcenie gorącą lokówką nic nie dawało, teraz jak stosuję farbę są bardziej suche ale i podatniejsze na podkręcanie
7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? - nabieraja
8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? -spiete nosze w domu, czuje ulge, rozpuszczone są niepraktyczne ciągle spadają na twarz
9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą? - tak
10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. - pędzel do pudru.sic!
11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? - farbuję raz w miesiącu farba długo się trzyma, nie prostuje susze suszarką tylko latem bez
12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami? - nie
13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.).- Zaden kosmetyk jeszcze nie spuszył mi włosów, obciązaja mi maski z silikonem - choć włosy wygladają jak z reklamy pantene, to mam b przetłuszczające włosy(stosuje wcierkę jantar) oleje kompletnie się nie nadają do moich włosów,są długie bardzo proste to po oleju w kucyku wręcz stoją sztywno w bok-po jego zmyciu. Służy i nie obciąża mi włosów maska bioetika crema di essenza. Ogólnie nie mogę stosować za często odzywek
14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy? własciwie to farbuje długo a maski stosowałam raz na miesiąc, jak sobie przypomniałam, myję włosy prawie codziennie, dzieciecym żelem do kąpieli syna, kiedyś nie musiałam z włosami robić nic i wygladały super, teraz jak farbuję są bardziej suche i puszyste. Intensywnie pielęgnuję od 2 tygodni, własnie bioetiką.

Teraz wyglądają identycznie tylko są jaśniejsze: https://wizaz.pl/Fryzury/Foto-fryzur...yszczace-wlosy

Proszę o radę, jak często stosować odzywki, bo jestem zupełnie zielona, i co jeszcze mogę stosować na moje włosy.

Edytowane przez nandadevir
Czas edycji: 2013-04-07 o 11:47
nandadevir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-07, 17:56   #175
versatille
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nusia114 Pokaż wiadomość
Na wstępie zaznaczam, że jestem mocno kręconowłosa, pielęgnacja CG
Dziwne.. wszystko wskazuje na to, że wysoka porowatość
Twoje włosy muszą być takie z natury skoro po tak długim czasie dbania nic nie spadło. Jedynie co przychodzi mi jeszcze do głowy to źle dobrana pielęgnacja, ale skoro znasz CG i wizażowskie sztuczki...

---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:27 ----------

Cytat:
Napisane przez nandadevir Pokaż wiadomość
Teraz wyglądają identycznie tylko są jaśniejsze: https://wizaz.pl/Fryzury/Foto-fryzur...yszczace-wlosy

Proszę o radę, jak często stosować odzywki, bo jestem zupełnie zielona, i co jeszcze mogę stosować na moje włosy.
Coś pomiędzy wysoką, a średnią porowatością.
Farba stosowana tak często musi robić swoje
Włosy z linka były raczej ułożone przy pomocy prostownicy (tył podejrzanie puchaty, a dziwnym sposobem przód wygląda jakby był wyprasowany ).

Wątek 'Walka o zdrowe i piękne włosy' zaprasza

Stary 2013-04-07, 19:09   #176
cherr
Rozeznanie

1. Jak długo schną Twoje włosy? ok 2, 2.5 h
2. Czy trudno je zmoczyć? chyba nie
4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem? przed nastepnym myciem
5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? raczej nie 6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? są, jak zwiąże włosy gumką to już po ok. pół godziny (albo i szybciej) zostanie ślad po niej
7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? Trudno mi odpowiedzieć bo ze swoimi naturalnymi włosami mało mam do czynienia ale wydaje mi się że nabrałyby objętości
8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? nie chodze w spietych, rozpuszczone mi nie przeszkadzają
9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą? troszkę są takie jakby refleksy, ale wydaje mi się że są bardziej matowe
10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. kłujące, suche, twarde, trochę jak sztuczne włosy lalek barbie
11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? Nigdy nie farbowałam, nie susze, ale regularnie od kilku lat prostuje.
12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami? Nigdy nie miałam dopiero ostatnio pojawiły się takie problemy ale to chyba kwestia szamponu
13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.). raczej nie było czegoś takiego...
14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy? Od ok. pół roku używam różnych mgiełek i sporadycznie maski. Systematycznie w sumie nie robie jeszcze nic, chciałabym zacząć.

Pomożecie? Wiem, że niektóre odpowiedzi nie są zbyt dokładne, ale opisuje teraz włosy które są zaraz po umyciu, moje naturalne, z takimi nigdy nie wychodze z domu, nie mam zbytnio z nimi "do czynienia". Od kilku lat prostuje włosy po myciu. Ogólnie jeśli miałabym opisać swoje włosy to są grube, puszące się, falowate, grube i przede wszystkim zniszczone...

Edytowane przez cherr
Czas edycji: 2013-04-07 o 19:11
cherr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-07, 19:24   #177
versatille
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cherr Pokaż wiadomość
Pomożecie? Wiem, że niektóre odpowiedzi nie są zbyt dokładne, ale opisuje teraz włosy które są zaraz po umyciu, moje naturalne, z takimi nigdy nie wychodze z domu, nie mam zbytnio z nimi "do czynienia". Od kilku lat prostuje włosy po myciu. Ogólnie jeśli miałabym opisać swoje włosy to są grube, puszące się, falowate, grube i przede wszystkim zniszczone...
Mega wysoka porowatość.
Pomyśl o odstawieniu prostownicy, bo porządna pielęgnacja włosów = efekt 10x lepszy niż wyprostowane włosy. I przede wszystkim zdrowe

Stary 2013-04-07, 19:26   #178
nandadevir
Raczkowanie

Cytat:
=
Coś pomiędzy wysoką, a średnią porowatością.
Farba stosowana tak często musi robić swoje
Włosy z linka były raczej ułożone przy pomocy prostownicy (tył podejrzanie puchaty, a dziwnym sposobem przód wygląda jakby był wyprasowany ).

Wątek 'Walka o zdrowe i piękne włosy' zaprasza
tak myślałam, dziękuję, farbować muszę (ale tylko odrosty) bo 1/3 włosów to siwe
nandadevir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-07, 19:48   #179
cherr
Rozeznanie

Cytat:
Mega wysoka porowatość.
Pomyśl o odstawieniu prostownicy, bo porządna pielęgnacja włosów = efekt 10x lepszy niż wyprostowane włosy. I przede wszystkim zdrowe
Jejku, tak myślałam Nie wiem kogo się radzić i co robić, ale moje włosy to istna porażka bez prostownicy... Mega szopa z którą nie idzie nic zrobić. Już od dawna powinnam ją odstawić bo moje włosy strasznie się wykruszają, ale po prostu nie moge, załamka
Stary 2013-04-07, 19:59   #180
martaakow
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cherr Pokaż wiadomość
Jejku, tak myślałam Nie wiem kogo się radzić i co robić, ale moje włosy to istna porażka bez prostownicy... Mega szopa z którą nie idzie nic zrobić. Już od dawna powinnam ją odstawić bo moje włosy strasznie się wykruszają, ale po prostu nie moge, załamka
Napisz na wątku "Walka o zdrowe i piękne włosy", na pewno znajdzie się pomoc, nie róbmy tu offtopu.
martaakow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości