|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3121 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Naraya/Yasminelle/Lesinelle - wątek zbiorczy!
Mi własnie dziś też ginekolog przepisał Lesinelle....i szczerze mówiąc, po tym co czytałam to zaczynam zastanawiać się , czy w ogóle brać te tabletki.... Oczywiście chodzi tu bardzo o skutki uboczne. I tu takie moje pytanie: Czy jeżeli po miesiącu zdecyduję się rzucić te tabletki, to skutki uboczne jakoś hmm...szybciej miną? Albo czy one miną, kiedy zdecyduję się zmieniając tabletki na inne?
|
|
|
|
|
#3122 |
|
Zakorzenienie
|
Ja biorę Narayę od dwóch tygodni i póki co, cały czas plamię... Zobaczymy, jak będzie dalej.
|
|
|
|
|
#3123 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny,
od ok. 2 tygodni mam mdłości, nie jest aż tak tragicznie, mogę normalnie jeść ale po prostu czasami (nie ciągle) jest mi niedobrze. Jestem na 4 opakowaniu Narayi, jak dotąd było ok, jedynym skutkiem ubocznym były małe wahania nastrojów. Tabletki biorę prawidłowo, żadnych opóźnień, popijanie wodą, nie byłam chora, nie biorę żadnych leków. W ciąży chyba nie jestem, bo ponad 2 tygodnie temu normalnie miałam krwawienie z odstawienia a od tego czasu kochaliśmy się tylko 2 razy i to nie "do końca" we mnie. Miała któraś z Was takie skutki uboczne po tak długim czasie, czy może lepiej zrobić test? |
|
|
|
|
#3124 |
|
Wtajemniczenie
|
ja mam mdłości :< i w ogole problemy z żołądkiem, miałam zakażenie helicobacter pylori, teraz stwierdzony zespół jelita drażliwego
raz mi nic nie jest, raz gorzej... miałam badania, teraz została mi tylko kolonoskopia, żeby wykluczyć inne chorobyczasem się pojawią takie mdłości i panikuję, że jestem w ciąży, ale na szczęście nigdy się nie sprawdziło, teraz też miałam normalny okres z odstawienia, a jednak znów panikuję : P
|
|
#3125 |
|
Zadomowienie
|
Ech... ja brałam OC35 na trądzik,ponad 10 miesiecy temu zeszłam na Assubtele ale mialam wysyp i wrocilam do OC35 na pol roku... cere znowu mam bardzo ładną ale lekarka przepisała mi słabsze hormony - Naraya jako kontynuacje leczenia tradziku. A tu niektóre pisza,że miały pogorszenie się cery i kurde zaczynam się martwić czy znowu nie bede miec wysypu
do tego mam slabe libido i zatrzymuje się woda w organizmie - mam nadzieje,ze chociaż pod tym wzgledem bedzie lepiej przy Narayi
|
|
#3126 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie
![]() Yasminelle biorę od ponad 2 lat. Jednocześnie łykam: -magnez -kompleks witamin z grupy B -tran -Skrzypovitę -witaminę C -Venescin forte (mam problem z naczynkami). W ulotce Yasminelle wspomniane jest glównie o dziurawcu. Jak myślicie, czy wyżej wspomniane tabletki mogą mieć wpływ na działanie Yasminelle? |
|
|
|
|
#3129 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#3130 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, pomóżcie! Zdecydowałam się po roku i 3 miesiącach odstawić Yasminelle, bez uzgodnienia tego z moim ginekologiem. Strasznie się boję, ponieważ drętwieją mi nogi, często czuję mrowienie i takie dziwne 'szczypanie'. W mojej rodzinie mama, babcie i dziadek mają żylaki i przynajmniej po 2 razy borykali się z zakrzepami. Ja też się obawiam, że to może być zakrzepica ;( Badanie na krzepliwość krwi wyszło 'dobrze', jednak mam podwyższony wskaźnik protrombinowy, norma to 100%, u mnie to 109,9%. Boję się, ale jednocześnie strasznie przeraża mnie wizja bolesnych miesiączek bez tabletek
Czy może któraś z Was odstawiła Yasminelle a miesiączki się unormowały i przestały być bolesne? Proszę, poradźcie mi co mam zrobić
|
|
|
|
|
#3131 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A dlaczego odstawiłaś tabletki bez uzgodnienia z lekarzem? Skoro kobiety w Twojej rodzinie mają zakrzepicę, trochę to było niemądre posunięcie. |
|
|
|
|
|
#3132 |
|
Raczkowanie
|
Dlaczego twierdzisz że niemądre? Mówiłam wiele razy mojej pani ginekolog o tej chorobie w naszej rodzinie, a ona mnie zwyczajnie zbywała albo twierdziła że ja nie muszę tego dziedziczyć. Co mi więc radzisz?
|
|
|
|
|
#3133 |
|
Zadomowienie
|
Przede wszystkim zmień ginekologa.
|
|
#3134 |
|
Raczkowanie
|
Żeby to było takie łatwe Do najbliższego ginekologa miałabym 25 km, a tutaj u siebie w mieście mam na miejscu. Na własną rękę postanowiłam zrobić sobie badania, a do tej pory jestem skłonna odstawić tabletki i zapewne już nigdy do nich nie wrócę..
|
|
|
|
|
#3135 |
|
Zadomowienie
|
Zacznijmy od tego, że po odstawieniu tabletek ryzyko zakrzepicy spada, a nie rośnie.
Jak to możliwe, że przy braniu pigułek czułaś się dobrze, a gdy ostawiłaś to masz problemy z krążeniem? Może to zwyczajny niedobór magnezu? Gdy mi brakowało magnezu to też mi nogi drętwiały, miałam nocne skurcze. Ginekologa radziłabym jednak zmienić. Rozumiem, że masz mały dostęp do innego lekarza, no ale sprawa jest poważna. Masz w rodzinie przypadki zakrzepicy, a lekarka to zignorowała i przepisała Ci tabletki? Jak dla mnie to konował, a nie lekarz. Powinna zlecić Ci badania, przede wszystkim na d-dimery. To nie jest drogie badania i w sumie sama mogłabyś je w jakimś laboratorium zrobić. |
|
|
|
|
#3136 |
|
Raczkowanie
|
Mam jeszcze jedno pytanko. Prawdopodobnie od jutra zaczynam brać Lesinelle. I chciałabym od jutra zacząć też pić siemię lniane. I czy to miało by jakiś zły wpływ na siebie? Jeśli np. piłabym siemię ok 9.30-10 a tabletki o 14 byłoby wszystko ok?
|
|
#3137 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, będzie ok
|
|
#3138 |
|
Raczkowanie
|
Heh to dobrze
to moje pierwsze tabletki a raz piszą, że nic się nie dzieje, a raz, że siemię osłania wątrobe co utrudnia wchłanianie hormonów... Troche mam stresa, gin przypisał mi lesinelle bo podobno poprawi mi cerę (a mam w strasznym stanie ) dodatkowo biorę wit A+E i nie wiem czy nie przesadze wtedy z tym siemieniem ..i jeszcze jedno. Mogę wziąć tabletki na uspokojenie? W środe mam egzamin na prawko, straszny stres i chciałam we wtorek wieczorem i w środe rano wziąć tabletki Labofarm. Też będzie ok? W sumie to tabletki ziołowe... Sama już nic nie wiem, za bardzo panikuje
Prawo jazdy: Teoria: zdana 21.12.2012 ![]() Praktyka: zdana 10.04.2013 Edytowane przez debilkowata Czas edycji: 2013-04-06 o 15:47 |
|
|
|
|
#3139 |
|
Zadomowienie
|
Mozesz, tylko sprawdz, czy nie maja w sobie dziurawca, bo on oslabia dzialanie tabletek.
|
|
#3140 |
|
Raczkowanie
|
Korzeń kozłka (Valerianae radix) - 170 mg
Liść melisy (Melissae folium) - 50 mg Szyszka chmielu (Lupuli flos) - 50 mg Ziele serdecznika (Leonuri cardiacae herba) - 50 mg taki skład mają
|
|
#3141 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wszelkie pytania odnośnie interakcji możesz zadawać na tym forum: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=90874
|
|
|
|
|
|
#3142 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3143 |
|
Przyczajenie
|
Na pewno gdzieś był już taki wątek, ale przeszukanie całego wątku zajmie mi całą noc ponieważ jest dość obszerny ;(
Od jakiegoś czasu strasznie zaczęły wypadać mi włosy. Normalnie wyciągam je garściami. Gdzie kiedyś jak wypadły mi z 3-4 włoski podczas rozczesywania to był szok. Włosy farbowałam może z 5 razy w życiu. A lat mam 24. Zawsze miałam gęste włosy, szybko rosły i nigdy nie miałam z nimi większego problemu. Ale od jakiegoś czasu są po prostu cieniutkie jak cholera/za przeproszeniem/! Jestem w trakcie 5 opakowania yasminelle, czy to możliwe, aby od tabletek zaczęły wypadać mi włosy??? |
|
|
|
|
#3144 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Możliwe. Hormony to nie cukierki i na prawdę mogą namieszać w organizmie kobiety. O ile dobrze pamiętam to jednym z dz.niepożądanych w ulotce wymienione jest właśnie wypadanie włosów. Wiosenne przesilenie może... ale wspominałaś że nigdy problemów z włoskami nie miałaś...do czasu. Obstawiałabym hormony.
|
|
|
#3145 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3146 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczyny,
mam pytanie-może któraś bedzie w stanie mi popdpowiedziec ponieważ nie mogę dodzwonić się do mojego gina;/biore yasmin i postanowiłąm połączyć teraz 2 opak. bez 7-dniowej przerwy...ogolnie za tydzien mam wizyte u gina i chcę zmienić tabletki bo czuje się ciezko, opuchnieta i bolą mnie nogi.i zastanawiam się czy wn związku z tym teraz przy drugim ciaglym opakowaniu mogę przerwac je kilka tabl;etek przed koncem,zrobic 7 dni przerwy i brac nowe po przerwie, które mi przepisze czy z tego drugiego opakowania musze tez wybrac wszystki 21 tabl?bo z ulotki wynika, że przy drugim opakowaniu można zrobic przerwę wcześniej ale może któraś miała taką sytuację i bedzie w stanie mi powiedzieć?? będę mega wdzieczna! pozdrwionka! |
|
|
|
|
#3147 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3148 |
|
Zakorzenienie
|
Możesz śmiało nie brać całego drugiego opakowania i zrobić przerwę. Obojętnie w którym dniu drugiego opakowania, jesli je połączyłaś.
|
|
#3149 |
|
Raczkowanie
|
też mi się tak właśnie wydaje, zobaczę jeszcze jak się dzisiaj będę czuła wieczorem ale wielkie dzięki dziewczyny za odpowiedź!!!
|
|
|
|
|
#3150 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny wiecie może czy będzie jeszcze ta promocja ( 9.99zł) na Lesinelle w Aptekach Słonecznych ??
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:38.

raz mi nic nie jest, raz gorzej... miałam badania, teraz została mi tylko kolonoskopia, żeby wykluczyć inne choroby
do tego mam slabe libido i zatrzymuje się woda w organizmie - mam nadzieje,ze chociaż pod tym wzgledem bedzie lepiej przy Narayi