|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1981 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wiosno, no dalej, skróć nasze męki, zaraz potrzebują Cię kwietniowe PMki! PM201
Dziewczyny wracam do Was po przerwie, ale byłam tak zalatana, że szkoda gadać..
To robię podsumowanie co nam się udało załatwić. Przede wszystkim spisaliśmy protokół, na szczęście nie mieliśmy żadnych problemów z żadnym z księży, chociaż ten w mojej parafi (wg meldunku) się trochę namarudził, że kto nas namówił na ślub w Konopnicy Zapowiedzi prawie też już załatwione, poza parafią TŻta, bez tam kancelaria zamknięta była w pt, ale zostawiliśmy papiery jego mamie, może ksiądz przyjmie. Ksiądz w Konopnicy bardzo fajny, protokół raz dwa - nie musieliśmy wchodzić oddzielnie, nie robił żadnych problemów, że razem mieszkamy, skreślił nam jedną spowiedź A poza tym to udało nam się dorwać prawie wszystkich znajomych z Lublina - zostały dwa zaproszenia, bo znajomi wyjechali -wyślemy pocztą. Byliśmy na sali - dostaliśmy wstępne menu z listą potraw na które musimy wymienić, więc teraz będziemy się zastanawiać jak to chcemy, bo kilka rzeczy chcielibyśmy wymienić. Najbardziej zmartwiła mnie kwestia kwiatów i dekoracji. Na sali nie ma za bardzo wazonów, poza tym byliśmy na giełdzie Elizówce - kwiaty są droższe niż mi się wydawało, poza tym jak się bierze dla detalu to doliczają 30% lub nawet 50% + wypożyczenie bądź kupno wazonów = totalnie się to nie opłaca. Nie mówiąc już o nerwach jakie by mnie kosztowało układanie tych wiązanek. Moja wizaj z czerwonymi goździkami chyba legnie w gruzach, bo jedna kulka to koszt około 80-100 zł. Jak dla nas za dużo, potrzebujemy takich ok 7 więc masakra. A gdzie jeszcze Kościół? Okazało się, że nikt z nami ślubu tego dnia nie bierze, więc cały koszt dekoracji Kościoła spada na nas. Ograniczymy to do minimum, ale nadal to jest ok 350-400 zł. Tak więc chcąc nie chcąc bierzemy florystkę. Najbardziej mi szkoda tych czerwonych goździków - bo bardzo mi one pasowały. Innych czerwonych kwiatów - ciężko nam coś wybrać, bo róż nie chcemy, tulipany ewentualnie ale jedna florystka powiedziała, że w czerwcu tilupany to tak średnio. Troche mnie to zdziwiło szczerze powiedziawszy... W każdym razie mam zagwostkę. Pojawiła się propozycja zmiany czerwonego na fioletowy - bo te kwiaty czosnku fajnie wyglądają i są niedrogie - ale widzę że TŻ strasznie tego fioletu nie chcę, więc muszę kombinować jak ten czerwony tam wpleść. Najwyżej będą białe kwiaty i tylko jakieś czerwone/różowe akcenty. Bo postanowiłam, że z czerwonego rezygnować nie chcę. Nie zdążyliśmy sie spotkać z organistką, żeby scholę obgadać, ale będę do niej dzwonić jeszcze. Obrączki są już w domu - moja za duża troszkę, ale poczekamy ze zmniejszeniem do ślubu i lata, żebym wiedziała dokładnie na jaki rozmiar zmiejszać. Teraz palce ciągle zziębnięte to nie wiadomo, czy znowu jak zmiejszę to później za małe nie będą Wybraliśmy cukiernię , ale ostatniego dnia jak byliśmy to jadłam u babci przepyszne ciasta i chyba zmienimy nasz wybór jednak na ciastkarnię Beza - jeszcze muszę tam zadzwonić i się dopytać, ale TŻtowi tak smakowało, że stwierdził, że on chce stamtąd A tort bierzemy z innej cukierni- to jest jedyny tort który prawdziwie nam smakował. I zdecydowaliśmy, że tort podamy po obiedzie - bo o północy to my sami nigdy tortu nie jemy i bez sensu żeby później połowę wywalić. Lampiony będziemy puszczać, jeśli wiatr będzie korzystny, managerka się zgodziła i żadnej zgody załatwiać nie musimy. I na koniec jeszcze dodam, że ćwiczyliśmy pierwszy taniec. Koleżanka bardzo się postarała ale i zaszalała bo choreografia wydawała nam się bardzo ciężka, ale po dwóch długich wieczorach załapaliśmy -wygląda to dobrze, a jak poćwiczymy powinno być jeszcze lepiej Mam nadzieję, że wszystko wyjdzie. TŻ mnie zdziwił bo strasznie się w ten taniec zaangażował i jak wczoraj wracaliśmy do Wrocławia to już pytał czy dzisiaj ćwiczymy haha... ale musimy poczekać na odrobinę lepszą pogodę, bo tutaj nie mamy żadnej sali, więc będziemy ćwiczyć w plenerze... I dziewczyny mam od razu do Was pytanie - czy możecie wrzucać - te, które mają ustalone menu wstępnie - jakie macie zimne przekąski. Bo ja koniecznie muszę zmienić te co są w galarecie. Jakie macie zimne przekąski? I ciepłe jakie macie? ![]() Próbowałam znaleźć w poprzedniej części bo kilka wrzucało menu ale nie mogę znaleźć więc pomóżcie |
|
|
|
#1982 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosno, no dalej, skróć nasze męki, zaraz potrzebują Cię kwietniowe PMki! PM201
Mnie się podoba, ale nie w każdym wydaniu.
Druga od lewej dziewczyna w górnym rzędzie wygląda uroczo
|
#1983 |
|
Zakorzenienie
|
Porządki się opłacają, właśnie znalazłam schomikowany duży flakon perfum Signature od V. Beckham
![]() ![]() a bardzo lubię ten zapach, zwłaszcza wiosną i latem.
|
|
|
|
#1984 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do menu: Przekąski zimne roznoszone mozzarella z bazylią i małymi pomidorkami cherry grillowana cukinia i papryka na szpadce krewetki marynowane w teryaki podane na naleśnikach sushi grillowana cukinia z czerwonym pesto i kozim serem crostini zawijane w szynkę parmeńską befsztyk tatarski na pumperniklu szaszłyki z gorgonzolą, melonem i winogronami melon zawijany szynką parmeńską Przekąski gorące roznoszone szaszłyki z indyka w sosie imbirowo-miodowym suszona śliwka kalifornijska z bekonem vol-au-vant z nadzieniem z borowików i kolendry pierożki warzywne gotowane na parze BUFET serwowany godzinę po obiedzie do końca przyjęcia Zimne przekąski cannelloni nadziewane kozim serem i suszonymi pomidorami grillowana papryka, mozzarella i avokado w oliwce ziołowej półmisek ryb wędzonych z mórz i jezior półmisek potraw ze śledzia sandacz w galarecie z owocami morza krewetki na smażonych pomidorach w sosie imbirowym półmisek pieczonych mięs i pasztetów z bakaliami filet z kaczki i kaczka faszerowana z żurawiną carpaccio z polędwicy wołowej z kaparami i płatkami parmezanu półmisek potraw z jaj Sałaty i sałatki mieszane sałaty z marynowanymi gąskami i winegretem balsamino rucola, pomidory i płatki parmezanu w dresingu miodowo balsamicznym sałatka z melona, pomarańczy i szynki San Danielle w dresingu cytrusowym sałatka grecka antipasti farfalle z serem pleśniowym i trójkolorową papryką
|
|
#1985 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ja też muszę wymyślić menu mogę się przyłączyć do prośby o dania główne? bardzo prosze
|
|
#1986 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My też nie wiemy jak zrobimy z dekoracją sali, bo też nie mają wazonów. Muszę przeliczyć czy bardziej opłaca mi się kupić/pożyczyć wazony i na własną rękę kupować kwiaty, czy zlecić to florystce.Z kościołem będzie mniejszy problem, bo okazało się, że w mojej parafii kościół przystraja moja dalsza ciocia i jednocześnie sąsiadka. Mama już u niej była i powiedziała, że nie weźmie ode mnie żadnych pieniędzy za to, bo uwielbia to robić, więc będziemy musieli pokryć tylko koszt kwiatów (ok. 300 zł). No i w związku z tym miałam małą zagwozdkę, bo Tż mówi, że wypada nam ją z mężem zaprosić na wesele. Normalnie bym jej nie zapraszała (choć ją lubię), ale to dalsza rodzina i mimo, że sąsiadka to nie braliśmy pod uwagę. No i teraz czy faktycznie skoro przystroi nam kościół i to jeszcze za darmo, wypada zaprosić? Nie mam nic przeciwko temu absolutnie, ale mama moja mówi, żeby też nie czuła się "przyciśnięta do muru", że skoro przystroi nam kościół to już się nie ma jak wymigać od wesela żadnym wyjazdem ani niczym takim (gdyby nie miała ochoty przyjść) ?Co myślicie? ![]() Cytat:
Np nie najgorzej wygląda to w tej czerwieni i z czarnym![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#1987 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Szczerze Ci powiem, że nie wiem co ja bym zrobiła... ale raczej bym tego nie rozpatrywała w kategorii, że zostanie "przyciśnięta do muru". |
|
|
|
|
#1988 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
azydek
|
|
|
|
|
#1989 |
|
Raczkowanie
|
jak dla mnie bomba!
ale tylko dla nowoczesnej pm - u mnie by nie przeszło... sam fakt że sukienka nie ma ani jednej koronki i ani jednego koralika/kryształka/świecidełka był ciężki do zaakceptowania przez mamę na taką ekstrawagancję bym się nie odważyła, chyba że na poprawiny?
|
#1990 |
|
Zakorzenienie
|
julka - w załączniku nasze menu (ramowe, bo będziemy je być może lekko modyfikować - i chcemy dodać coś słodkiego, może też zimne napoje)
W takim kształcie jak jest kosztuje nas 160 zł za talerzyk (zamierzamy mieć pow. 80 osób - wyjdzie pewnie 82 więc gratisy sa w to wliczone)
|
|
|
|
#1991 |
|
Zakorzenienie
|
witam juz prawie po weekandzie
|
|
#1992 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tzn... gumy do żucia |
|
|
|
|
#1993 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1994 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1995 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale napewno bardziej wiosenny
Edytowane przez extassy Czas edycji: 2013-04-07 o 19:11 |
|
|
|
|
#1996 |
|
Zadomowienie
|
ale mam zdechły humor..
TŻ miał zły dzień i nie dało rady mu go zmienić, na koniec jeszcze się pokłóciliśmy! Mimo pięknej pogody i wiosny w powietrzu jestem załamana ![]() W ogóle co myślicie o "praktycznym" prezencie na podziękowanie dla rodziców tj. komplet ręczników, pościel, koce coś takiego spersonalizowanego?
|
|
#1997 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez extassy Czas edycji: 2013-04-07 o 19:13 |
|
|
|
|
#1998 |
|
Zadomowienie
|
o. no właśnie tak i ja bym chciała
a ile ręczników do kosza chcecie włożyć? i gdzie kupujecie? bo właśnie się zastanawiam czy takie o grubości 500g są wystarczająco dobre?
|
|
#1999 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A pomysł na prezent - popieram! |
|
|
|
|
#2000 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jeśli wiesz, że będą się cieszyć z takich rzeczy to dla mnie jak najbardziej ok |
|
|
|
|
#2001 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
nie lubię kłótni a już szczególnie z nim ![]() rodzice TŻ właśnie się przeprowadzają do nowego domu, moi wymieniają całe zaplecze tego typu, więc pomyślałam, że może im się przydać, nie? ![]()
|
|
|
#2002 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2003 |
|
Zakorzenienie
|
zapraszam do klubu
|
|
#2004 |
|
Raczkowanie
|
Panacea tobie podobały się te dekoracje na stół z lilią... jak dobrze pamiętam. Też bedziesz miala lilie?
Pokazałam tż a on patrzył i nic czyli jest oki - nie zna sie to sie nie wtraca. Jak coś mu się nie podoba to mówi od razu nie! Powiedziałam ze za dwa tyg. do Ikea tylko leniowi nie chce się ruszyć ale powiedziałam dość wszystko sama i na mojej głowie i tak będzie tuptał ze mna ze się bedzie za nim kurzyło czego świadom jeszcze nie jest w pełni ![]() Czyli ostatecznie takie beda dekoracje stołów. |
|
|
|
#2005 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Widziałyście prognozę pogody? Boziu, nareszcie wiosna!!! |
|
|
|
|
#2006 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2007 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
ale póki co lilie, goździki i storczyki to moje top3
|
|
|
#2008 |
|
Zakorzenienie
|
Tez się cieszę jak głupia!! W dodatku dochodzi 20, a nie jest ciemno!!
|
|
|
|
#2009 | |
|
Zakorzenienie
|
Wiosno, no dalej, skróć nasze męki, zaraz potrzebują Cię kwietniowe PMki! PM2013 cz46
Cytat:
Talerz przystawek: 1) Carpaccio z poledwicy wolowej w oliwie 2) Tatar z łososia z musem z awokado 3) Mozarella z pomidorami i pesto bazyliowym 4) Mieszane sałaty i zioła w dressingu domowym Zupa (do wyboru) 1) Rosol z kury z makaronem 2) Krem z borowikow z łazankami Drugie danie (do wyboru) 1) Pieczona kaczka z jablkami w sosie wisniowym 2) Poledwiczki wieprzowe z rusztu w sosie z czerwonego wina
|
|
#2010 | ||
|
404 Not Found
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Fajny ten zapach? Muszę obczaić.
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:35.

klik!

TŻ miał zły dzień i nie dało rady mu go zmienić, na koniec jeszcze się pokłóciliśmy!