|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#12631 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)
Ja dzisiaj hmm... sama nie wiem
![]() Ś: owsianka (5ł. owsianych, 1ł. otrębów, 250ml mleka %) IIŚ: Bułeczka żytnia z topionym O: Zapiekanka serowa z makaronem i mięsem P: Jabłko K: Mała bułka żytnia z białym serem |
|
|
|
#12632 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc! Czytam Was od dłuższego czasu i chciałam zapytać co sądzicie o moim jadłospisie? Czy jest zdrowy i czy pomoże mi schudnąć?
sn: woda z sokiem żurawinowym i łyżką siemienia lnianego, 2 kromki chlebka orkiszowego z olejem lnianym, garść dzikiego ryżu, szkl wody z cytryną II sn: grejfrut obiad: gotowana pierś kurczaka z sałatką z pomidora, ogórka, papryki i rzodkiewki podw: truskawki i małe jabłko kolacja: znów troszeczkę kurczaka, omlet z 2 jaj, sałatka z pomidora, ogórka i rzodkiewki z jogurtem greckim Opieram sie na diecie plan wypłukiwania tłuszczu, na której byłam. Piję 2 litry wody dziennie, z chęcią jadłabym też twaróg ale jestem za granicą i ciężko mi go kupić. Zacznę też jeśc ciasteczka owsiane z miodem, planuję to na śniadania, czy o dobry pomysł? I jeszcze pytanko: czy najlepiej jeść węglowodany na śniadanie? A białka na kolację? Pozdrawiam |
|
|
|
#12633 | |
|
Zakorzenienie
|
[quote=stokrotka007;401732 2]
Cytat:
Płatków było 7 łyżek do sniadanka a mam takie dobre z owocamiJutro na sniadanko planuje ciepła bułeczke z jogurtem jogobella z ziarnami gruszkowa mniam, a do szkołki dwie kromki chleba graham+serek homo naturalny+ogórek |
|
|
|
|
#12634 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#12635 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak piszą dziewczyny zawsze Poza tym chyba dobrze A co to jest chlebek orkiszowy, jogurt grecki i dziki ryż?
|
|
|
|
|
#12636 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#12637 |
|
Zakorzenienie
|
Skoro owoc to nie posiłek, to jem go sobie jako przekąskę, a oprócz tego jakiś inny posiłek zamiast tego? Czy jak?
Chleb orkiszowy to baaardzo ciemny razowy chleb, zrobiony z kiełków orkisza, ja mam taki bez drożdży i taki jest podobno lepszy. Jogurt grecki smakuje jak jogurt naturalny, ja znazłam taki bez soli, cukru i tłuszczu, poza tym ma więcej białka, a mniej węglowodanów, świetnie pasuje do sałatek. Dziki ryż jest baaardzo ciemny, prawie czarny, na innym forum wyczytałam, że lepiej jeśc taki lub brązowy zamiast białego. Czy tak jest dobrze? sniadanie - węglowodany kolacja - białka |
|
|
|
#12638 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jogurt grecki vel bałkański to najlepszy na świecie jogurt naturalny, fermentowany w jakiś specjalny sposób jest przepysznie aksamitny, baaardzo gęsty i kremowy, w sam raz jako smarowidełko na chleb oraz przekąska (z łyżeczką miodu to poprostu niebo w gębie), dosyć kaloryczny, ale smakiem przebija stokrotnie wszystkie chemiczne light. A dziki ryż to pyszność droga jak diabli, w Tesco kartonik 300g kosztuje 18 zł Z tego co udało mi się wyczytać to jest zbierany w rzekach i ogólnie trudny w obróbce i transporcie, stąd cena. A w smaku jest lekko orzechowy, zupełnie inny niż zwyczajny ryż, gotuje się go bardzo długo(ponad 40min)i nie rozgotowuje, tylko zostawia al-dente, dodatkowo ma fajny- czerwonawy kolor co sprawdza się przy menu imprezowym.Uwielbiam ale żadko pozwalam sobie na zakup ze względu na koszmarną cenę
|
|
#12639 |
|
Zakorzenienie
|
Czy tak jest dobrze?
sniadanie - węglowodany kolacja - białka[/quote] |
|
|
|
#12640 |
|
Zakorzenienie
|
Uuuu prawie się podnieciłam tym jogurtem greckim i chlebkiem orkiszowym
(tzn z tego co napisała stokrotka to tylko w 'zdrowej żywności' tak? a jogurt? )18 zł za ryż? Skandal
|
|
|
|
#12641 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki
Jeszcze tylko 1 pytanko mi przyszło do głowy. Do jakiej grupy produktów należy miód? Do neutralnych? Bo skoro tak, tzn że można go łączyć ze wszystkim (pozostaje tylko kwestia smaku ) .
|
|
|
|
#12642 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ryż i jogurt kupiłam w Tesco, ale rzeczywiście nie były tanie!!! Chlebek owszem "w zdrowej żywności", ale polecam gorąco, jest baaardzo smaczny, a na pewno zdrowszy. Wyczytałam gdzieś, że orkisz spala się bardzo powoli w naszym organizmie dlatego daję energię na dłuższy czas niż inne zboża.
|
|
|
|
#12643 |
|
Zakorzenienie
|
Jeju sklep ze zdrową zywnościa mam w drugim mieście...;/
Ale wiecie co? Jadłam ciasto orkiszowe - pieczywo orkiszowe i na to polewa czekoladowa. Po prostu niebo w gebie ! |
|
|
|
#12644 | |
|
xxyy
|
Cytat:
u nas w sklepie ze zdrowa zywnoscia sa bulki orkiszowe pakowane po 4, ale rzadko kupuje bo zawsze zjadlam 2 na raz
|
|
#12645 |
|
Zakorzenienie
|
I kromka chleba z poledwica, masdamerem i ogorkiem, zaparzone siemie lniane
II jogurt truskawkowy 200g III barszcz bialy z jajkiem na twardo iV kromka chleba z serkiem wiejskim i pomdorem, pare rodzynek, zaparzone siemie lniane, czerwona herbata ok 1l wody i brzuch jak balon
|
|
|
|
#12646 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#12647 |
|
xxyy
|
bardzo niedrogo
wychodzi tak jak za zwykla bulke. pomylilo mi sie , te bulki sa pakowane po 5 sztuk, a kosztuja razem ok 2,7 zl
|
#12648 | |
|
xxyy
|
Cytat:
|
|
#12649 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#12650 |
|
BAN stały
|
- muesli, otreby, mleko 0.5%, kawa
- obwazanek z sesamem, jabłko - 450g mieszanki chinskiej, lyzka otrebow i 2 lyzki wiesniaka, zielona herbata - 2 lyzki otrebo, 1 muesli, 100g jogurtu nat, kawa, jablko - 200g wiesniaka, duze jablko, pu-erh ii?? |
|
|
|
#12651 |
|
xxyy
|
|
#12652 |
|
Raczkowanie
|
Widzę, że nikt nie chce mi pomóc no cóż!ale może mi odpowiecie chociaz na jedno pytanko co mam zrobic zeby mi schudły łydki i uda(nie mogę ćwiczyć)i co najlepiej jesc zeby ich masa nie wzrosła?mam z tym poważny kompleks jest mi wstyd a chciałabym nosic kiecki!tym bardziej ze teraz coraz cieplej a ja zawsze chodze w spodniach!pomóżcie prosze!
|
|
|
|
#12653 |
|
Zakorzenienie
|
bułka wieloziarnista
plaster żółteego sera pomidor 2 mandarynki 3 zozole ![]() miska duża, naprawdę spora makaronu kokardki i sos warzywny też baardzo dużo bo byłam mega głodna po pracy. dwie kromki chleba pszennożytniego 2 łyżki wieśniaka ogórki kiszone x3 4 rzodkiewki pół papryki pół pomidora
|
|
#12654 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, trening siłowy , rowerek?A na jadłospis ktoś spojrzy zapewne jutro |
|
|
|
|
#12655 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie chcę nic mówić ale własnie zjada owsiankę <właściwie to nie zjadłam tylko wylałam do zlewu> i jem teraz grahamke bo jak nie zmienie sobie smaku to zwymiotuje. Paskudztwo :/ Zrobiłam soie ze startym jabłkiem, kiwi i płatkami owsianymi. Nigdy więcej :/
|
#12656 |
|
Zadomowienie
|
(jadl.na dzis)
sn 1/2 pomaranczy 200g sanok jogurt 0% 5lyz.otrebow przennych(zwyklych) 2 lyz. rodzynek 1 kawa bez cukry IIsn Sok wielowarzywny jablko czerwona herb. Ob kawalek piersi z indyka upieczonej 1/2 szklanki ryżu 2 plastry ananasa pod orzechy wloskie-5 szt. pluszzz z zelazem ? kol tunczyk w sos.wlasnym(185g) i jak??
|
#12657 |
|
Zakorzenienie
|
ifrit ten podwieczorek nie za ciekawy
Co to jest 5 orzechów włoskich? ;]
|
|
|
|
#12658 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Do obiadku można by było więcej warzywek. A może tak orzechy z jakimś wieśniaczkiem Będzie białko i zdrowe tłuszcze![]() O co chodzi z tymi rodzynkami Tą minkę zrozumiałabym przy tabliczce czekolady z orzechami, albo paczce jeżynek Ale dwie łyżki rodzynek
|
|
|
|
|
#12659 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aż tak było źle Może tradycyjna bez dodatków W sumie są gusta i guściki - dla mnie tradycyjna z masą cynamonu to niebo w gębie |
|
|
|
|
#12660 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:21.

mniam, a do szkołki dwie kromki chleba graham+serek homo naturalny+ogórek
Tak piszą dziewczyny zawsze
Poza tym chyba dobrze
A co to jest chlebek orkiszowy, jogurt grecki i dziki ryż?

Z tego co udało mi się wyczytać to jest zbierany w rzekach i ogólnie trudny w obróbce i transporcie, stąd cena. A w smaku jest lekko orzechowy, zupełnie inny niż zwyczajny ryż, gotuje się go bardzo długo(ponad 40min)i nie rozgotowuje, tylko zostawia al-dente, dodatkowo ma fajny- czerwonawy kolor co sprawdza się przy menu imprezowym.Uwielbiam ale żadko pozwalam sobie na zakup ze względu na koszmarną cenę
a jogurt?
Skandal 

MIŁEGO DNIA