|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3511 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz XVIII
Redukcja
1. dwie kromki chleba żytniego z połówką dużego ogóra, garścią rospzonki i spora ilością szynki drobiowej 1h siłowni 2. serek homo naturalny z 2 łyżkami odżywki białkowej (ukradłam TŻ ) garść słonecznika i garść migdałów3. 1/3 woreczka ryżu brążowego, dwie wielkie garście roszponki, sporo warzyw z grilla, 4 małe kawałki polędwicy wieprzowej z grilla 4. Grejfrut 5. Twarożek z tuńczykim, ogórkiem kiszonym cebulą
|
#3512 |
|
Zadomowienie
|
Dzisiejsze U.
I Owsianka z kaszą manną i otrębami orkiszowymi na półtłustym mleku z kawą zbożową: z pomarańczą, serkiem homo, orzechami włoskimi i miodem wielokwiatowym Do kawy: 2 paski mlecznej czekolady z karmelem II Bułka musli z błonnikiem 1 połówka z: jajem na twardo, masłem, pomidorem, ziołami prowansalskimi, ketchupem i majonezem 2 połówka z: serkiem Tartare łososiowym, pomidorem i czarnymi oliwkami III Jabłko, kefir naturalny 375g IV Zupa kalafiorowa z mięsem z żeberek wieprzowych, ziemniakami, marchwią, selerem, porem i ziołami (+ dokładka) Do picia: woda źródlana, czarna kawa, herbaty: zielona i owocowy rooibos.
|
#3513 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3514 |
|
Zakorzenienie
|
Wczorajsza R
PP: woda z pyłkiem kwiatowym i sokiem z cytryny Ś: 3 kanapki żytniego razowca z avocado, jajkiem, pomidorem, ogórkiem kiszonym i rzeżuchą+koktajl z marchwi, grejpfruta i imbiru IIŚ: 3 łyżki stołowe płatków quinoa+banan+jogurt eko+garść mrożonych malin+dwie łyżki goji+łyżka nasion chia+ łyżka maca+wanilia; grahamka z pasztetem z soczewicy, sałatą i pomidorem O: I: raw zupa krem z marchewki i avocado+szczypiorek II: lasagne z zieloną soczewicą, tempeh, cebulką, cukinią, sosem pomidorowym i mozzarellą+surówka z selera naciowego, pora, jabłka i gruszki+surówka z kiszonej kapusty, marchewki, selera, jabłka, cebuli i koperku P: kawałek raw brownie (orzechy laskowe+daktyle+zmielone surowe kakao+olej kokosowy+zmielone nasiona chia+odrobina cynamonu i gałki muszkatołowej) ze "śmietanką" z orzechów nerkowca (orzechy nerkowca+woda+odrobina syropu z agawy); kawa orkiszowa bez mleka i niesłodzona K: sałatka (sałata lodowa, świeże i suszone pomidory, awokado, cukinia, kiszone ogórki, czarne oliwki+ sos z orzechów nerkowca i czosnku+oliwa); orkiszowe pierogi ze szpinakiem i fasolą+okrasa z podprażonych ziaren słonecznika PS: koktajl z wody kokosowej,młodego szpinaku, imbiru, mango i spiruliny + woda, pu-erh i żółta herbata Hmm... avocado tu, avocado tam... teraz dopiero to widzę Ale trudno, widocznie miałem na nie ciągoty bo ostatnio na moim stole zagościł Budwigowy olej lniany i praktycznie zapomniałem o tym wspaniałym owocu.
|
|
|
|
#3515 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rewelacyjne kompozycje
|
|
#3516 |
|
Raczkowanie
|
tak sobie przeglądam ten wątek i zastanawiam się gdzie są moderatorzy
tak jak fitnessie wszystko działa bardzo poprawnie, Rzabba i inne modki wywiązują się ze swoich obowiązków tak tu jest taki burdel, że mi wrotki spadły. taki kwiatek jak Irish jest znakomitym przykładem olania działu Dietetyka przez "górę". chyba czas się tym poważnie zająć! my możemy gadać w kółko o tym, że jadłospisy są syfiaste, ale one nadal tu są. nikt z nas nie może tego wywalić. zbanować takiego delikwenta. jeśli moderatorzy mają w poważaniu to co się tu dzieje, to może czas najwyższy ich wymienić?! |
|
|
|
#3517 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niestety chyba jednak od czasu do czasu będę wstawiał Ot tak - żeby podrażnić Waszą wyobraźnię![]() Cytat:
Bo potem będzie że marudzisz o wątku jak jaChoć w zupełności się z Tobą zgadzam
Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2013-04-08 o 11:26 |
||
|
|
|
#3518 |
|
Zadomowienie
|
utrzymanie
1. śniadanie (ok 7;30) : filiżanka kawy z cukrem brązowym. 2 kromki razowego z masłem, sałatą, pieczonym indykiem, pomidor. 2. drugie śniadanie (11;00): serek homo z musli i wkrojonym bananem. pół bagietki na ciepło z serem i pieczarkami. 2 szklanki kompotu 3. obiad (16;30): filet z miruny zapiekany w ziołach, z cytryną. ziemniaki utarte z masłem i czosnkiem. marchewka z groszkiem. kompot 4. kolacja (20;00): zapiekany omlet z brokułami, cukinią i mozzarellą. |
|
|
|
#3519 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
zapewne je to ruszy
|
|
|
|
|
#3520 |
|
Konto usunięte
|
Dzisiejsze R
Przed: mikstura z oliwy, soku z cytryny i aloesu I. Płatki jęczmienne, zarodki pszenne, siemię lniane w ziarenkach jak i mielone, trochę suszonych śliwek i rodzynek - ta mieszanka zalana wrzątkiem i posłodzona dżemem śliwkowym domowej roboty + 1 jajko na twardo z ogórkiem II. Kanapka na chlebie słonecznikowym z grubym plastrem pieczonego schabu, masłem i ogórkiem III. Siemię lniane mielone z ziarenkami lnu, orzechami i 2 kiwi IV. Tuńczyk z warzywami, ciecierzycą i kaszą 1h trening siłowy V. Kurczak w sosie jogurtowo-ziołowym z makaronem, kapusta kiszona VI. Sałatka z soczewicą i orzechami, kromka chleba. Kcal: 1968 B: 125, W: 204, T:65. Ilości wynikają z mojego aktywnego trybu życia PS. Ismenka, miałaś rację - wciągnęłam to jajko na śniadanie i jakoś tak mnie głód nie męczy jak zwykle ;p PSS. Nie wiem czy nie jem za mało... Moje zapotrzebowanie wynosi 2800 kcal, ale z drugiej strony nie wiem czy jeśli jadłabym więcej to cokolwiek by ruszyło w cm, bo mój organizm ma dużą tendencję do utrzymywania wagi, nie waha się w żadną stronę. Edytowane przez 97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 Czas edycji: 2013-04-08 o 15:14 |
|
|
|
#3521 |
|
Wtajemniczenie
|
R
I: Placek owsiany z dzemem, twarożkiem połączonym z maslanka i bananem II: placuszki z cukinii z duszonymi pieczarkami i cebulą + kostka fety III: Krewetki w białym winie z czosnkiem, ostra papryka, pietruszka, szczypiorkiem, z kaszą jęczmienną i sałatką z kiszonej kapusty, jabłka i marchewski IV: garść mieszanki orzechów V: pasta rybna (makrela w pomidorach z twarożkiem i ketchupem) z kromką orkiszowego litr wody, zielona herbata, szklanka soku z kiszonej kapusty |
|
|
|
#3522 |
|
Raczkowanie
|
Ja mysle, ze nie przejmujcie sie dziwnymi jadlospisami, zostawcie bez komentarza i niech sobie irsih je jak chce jak jej to pasuje..
Po co sie denerwowac?
|
#3523 |
|
BAN stały
|
Zerknie ktoś na mój?
Śniadanie: omlet z mąki razowej, jajka, podpieczonej szynki na oliwie II śniadanie: banan, a godzinę później bułka razowa z 2 plasterkami szynki drobiowej, rzodkiewkami i spora ilością sałaty. Jakoś nie wchodził mi ta bułka i jadłam 3 przerwy, a zwykłe drożdżówki ze sklepiku pochłaniam w 5 minut ![]() Obiad: 1/3 woreczka ryżu+garść warzyw na patelnię+5 brokułów gotowanych na wodzie Podwieczorek: kilka plasterków tej szynki drobiowej z kromką orkisza, rzodkiewkami, sałatą Kolacja: planuję ugotować jajko i wrzucić je do żurku (świeżo robiony, bez mąk i tłuszczu) i chyba wrzucę tam kawałki kabanoska drobiowego ![]() Źle? Dobrze? Zmienić coś? Ma ktoś pomysły co można zabierać do szkoły? to znaczy co wkładać do kanapki? Szynka i sałata to ciągły zestaw, fuj. Nabiał odpada. Z jajkami nie za ładnie pachnie... |
|
|
|
#3524 |
|
Rozeznanie
|
Uuu
w międzyczasie talerzyk marchewki zasmażanej z groszkiem ![]() i jak dziś, Wizażanki i Wizażanie? |
|
|
|
#3525 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
( Każdy do każdego tylko - "a co tam dobrego masz?", normalnie najlepiej odżywiona klasa w całej szkoleNatomiast wybór co włożyć do kanapki masz naprawdę ogromny... Wszelkie warzywa ( ogórek kiszony i świeży, papryka surowa lub pieczona, grillowana cukinia lub bakłażan, sałata, cykoria, jarmuż, roszponka, endywia, szpinak, pomidory świeże czy suszone, oliwki, kiszony lub gotowany burak, plastry lub wiórka marchwi, wszelkie kiełki, pędy, a nawet owoce np plastry jabłka, avocado, mango, ananas, rodzynki, itd, itp). Osobiście uwielbiałem dodatek surówki z obiadu do kanapki, wtedy nawet ta powszednia szynka i ser nabierają nowego smaku. Ze źródeł białka możesz wybrać np wędzonego łososia, kotleta mielonego z obiadu, albo spróbować rozwiązań wegetariańskich - jak na przykład: pasztet z soczewicy, hummus, tempeh, tofu, wszelkiego rodzaju pasty ze słonecznika, tahinę, pastę z czerwonej fasoli, kotlety z warzywami i soczewicą/fasolą/ciecierzycą/quinoa... Jeżeli nie lubisz nabiału może zadowoli Cię w wersji na słodko np twarożek z syropem z agawy, rodzynkami, orzechami laskowymi i startą czekoladą? Tak naprawdę ogranicza Cię tylko i wyłącznie Twoja wyobraźnia, a na innych nie masz się co oglądać, ważne żeby Tobie smakowało. Polecam też bardzo proste i efektowne rozwiązanie w kwestii uzupełnienia posiłku w warzywa podczas pobytu w szkole. Jeżeli nie wszystko co chcielibyśmy zjeść mieści się w kanapce, lub po prostu mamy ochotę na sałatkę, warto zrobić sobie taki "salad jar": 2012-06-19-JarSalad2.jpg Można też popijać soki warzywne
Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2013-04-08 o 22:02 |
|
|
|
|
#3526 |
|
BAN stały
|
haha, połowa z rzeczy wymienionych przez Ciebie jest nieosiągalna w moich sklepach
drugiej połowy nikt nie kupuje w domu, a mnie nie stać ![]() Poeksperymentuje z łososiem, kupię jutro sobie. Nabiału nie jem zpowodu uczulenia Dzięki za odpowiedź!
|
|
|
|
#3527 |
|
Wtajemniczenie
|
Wrzucam dzisiejszą R, może ktoś zerknie i powie, czy idę w dobrym kierunku.. trochę wyszłam z wprawy
Sama widzę, że za dużo nabiału dziś wyszło, ale może komuś coś jeszcze rzuci się w oczy.I: owsianka (4 łyżki płatków i 1 otrąb) na mleku z jabłkiem, cynamonem i serkiem wiejskim. II: trzy małe kromki chleba orkiszowego: dwie z ajvarem, filetem z indyka i ogórkiem; trzecia z łychą twarożku domowego i łyżeczką powideł śliwkowych. III: frittata z dwóch jaj z brokułem i zielonym groszkiem; kilka pomidorków cherry; pomarańcza. IV: serek homogenizowany naturalny z pestkami dyni i migdałami. V: sałatka: mix sałat, papryka, kiełki, gotowana pierś z kurczaka. |
|
|
|
#3528 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skopiowałam sobie do notatnika, teraz będę czarować kanapki do pracy
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
|
#3529 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Rule Brittania Ja zamiast tradycyjnej szynki gotuję schab w zalewie i kroję do kanapek - zdrowsze i bardziej sycące rozwiązanie. Co do Twojego jadłospisu - generalnie jest OK, ale dorzuciłabym coś jeszcze w szkole, jakąś sałatkę/serek wiejski, a w obiedzie brakuje porcji białka. No i w podwieczorku na chleb mogłoby pójść jakieś bardziej wartościowe mięsko zamiast szynki. Żurku zazdroszczę Edytowane przez 97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 Czas edycji: 2013-04-09 o 07:15 |
|
|
|
|
#3530 |
|
Zadomowienie
|
utrzymanie:
1. śniadanie: kawa z brązowym cukrem. jajecznica (nie wiem z ilu jaj, na dwie osoby zrobiłam z 5 ) z pomidorem, szynką, cebulką i szczypiorkiem. kromka razowego z masłem2. II śniadanie: serek homo. miseczka owoców (liczi, banan, brzoskwinie). trochę migdałów i orzechów włoskich. 3. obiad: czerwony barszczyk z krokiecikami z cielęciny zapiekany filet z kurczaka, w płatkach kukurydzianych, z pieczarkami, serem żółtym i kapką majonezu. do tego ziemniaki i surówka z zasmażanych buraczków. porcje niezbyt duże bo kolacja będzie również solidniejsza ![]() 4. podwieczorek: wpada gość, więc ciasto marchewkowe z polewą czekoladową (właśnie się piecze ) i pewnie jakaś fancy kawa, z likierem ![]() 5. kolacja: nadal będzie gość więc: karkówka w sosie grzybowo-serowym. rukola z fetą, pomidorem i oliwą z oliwek. zapiekane ziemniaczki w ziołach prowansalskich (ja je pewnie pominę). wino. I mam pytanie, czy lepiej robić obiad taki, który chłop na drugi dzień może wziąć do pracy czy na kolacje coś takiego? obiady jadamy koło 16;30 a kolacje tak 20-20;30. ja tylko raz w tygodniu jadam obiado-kolacje bo wracam po 18 do domu. Edytowane przez Pia Gizela Czas edycji: 2013-04-09 o 09:58 |
|
|
|
#3531 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() [/QUOTE] zgadzam się z Nephasis. to nie chodzi o to, że my wiemy, że te jadłospisy są gówniane i mamy to olać. to forum publiczne. wchodzi tu mnóstwo niezarejestrowanych osób.w większości są to dzieci i młode dziewczyny, które żyją przekonaniem, że niejedzenie równa się z gubienie kilogramów. pojęcia nie mają o zdrowym odżywianiu i nie silą się na pogłębianie wiedzy o nim. wybiorą sobie te głodówkowe jadłospisy, bo przecież skoro są tu publikowane i nikt ich nie komentuje to znaczy, że jest cacy, a cała reszta dobrych jadłospisów na R jest przez nie ignorowana, bo "chyba te dziewczyny poszalały, że na takiej ilości żarcia można chudnąć! to zajmie wieki, a ja chcę mało jeść i szybko stać się szczypiorem". więc albo ktoś się weźmie za usuwanie taki kwiatków jak Irish i reszta, albo lepiej zamknąć raz na zawsze ten wątek. patologiczne przekonania trzeba zmieniać. jeśli nie ma się do tego odpowiednich narzędzi (w postaci moderatorów) to to do niczego nie prowadzi. a zaburzenia odżywiania mają się coraz lepiej. sama przez to przechodziłam/ę więc z rękawa mi to nie wypadło. takie wątki są po prostu niezdrowe i mogą zrujnować życie dobrze zapowiadającej się osobie. |
|
|
|
|
#3532 |
|
Rozeznanie
|
no to druga przymiarka do tego wątku
![]() Zaznaczę, że moja "faza" na zdrowe odżywianie jest stosunkowo świeża, choć już wcześniej starałam się wyrobić sobie zdrowe nawyki żywieniowe, unikać niektórych produktów itp. No i nie chce obsesyjnie analizować wszystkiego co trafia do mojego żołądka, raczej umiarkowane mam nastawienie + nie potrafie zrezygnować ze słodyczy (w ilościach podnadprzeciętnych), ale że nie mam innych nałogów, ostatnio nawet przestałam pić alkohol, a jestem szczupła, to sobie wybaczam ![]() wczoraj 1) jogurt naturalny z musli 2) pół banana 3) bułka żytnia z plasterkiem sera, kiełbasy krakowskiej, pomidorem, mieszanką sałat i jajkiem 4) makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i oliwą z oliwek 5) pół bułki razowej, jak wyżej. 6) czekolada (..dużo czekolady, nie przyznam się bo mi wstyd )dziś (w planach częściowo) 1) chleb razowy - ser, krakowska, mix sałat, pomidor + jajecznica z 2 jaj ze szpinakiem 2) grecki mix warzywek na patelnię + kasza gryczana 3) kanapka jak wyżej 4) gotowane jabłka - 2 5) jogurt naturalny z musli, suszoną żurawiną bananem i otrębami żytnimi + naiwnie liczę, że nie kupię nic słodkiego, w związku z wczorajszą rozpustą... |
|
|
|
#3533 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hevanka jak najbardziej się z Tobą zgadzam, ALE....jeśli jakiś post Ci nie odpowiada, jakiś jadłospis to naciśnij przycisk "zgłoś" i wyjaśnij co w nim jest nie tak. To na pewno ułatwi pracę moderatorom, bo wątpię by siedzieli oni godzinami na forum i czytali każdy wątek i każdy post wyłapując "kwiatki". ---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ---------- Dodaję swoje wczorajsze U, myślałam że wyjdzie beznadziejnie bo pustki w lodówce, ale było smacznie 1. 5 łyżek kaszy jaglanej gotowanej na mleku 2%, spora miseczka sałatki jarzynowej tradycyjnej (marchewka, pietruszka, por, jajka, ziemniaki itp.) 2. dwie duże muffiny mojej produkcji ![]() przekąska podczas robienia obiadu: duża pomarańcza /późny obiad/ 3. Bardzo gęsta zupa z filetem indyka i czerwoną soczewicą z dużą ilością pieczarek, cebuli czerwonej i zwykłej, pora i brokułów + dokładki (zjadłam wszystko co ugotowałam=na prawdę sporo)w pracy dwie kawy z mleczkiem skondensowanym i znów duża pomarańcza,kilka kulek winogrona 4. bardzo późna kolacja (o 2 w nocy): drugie pół kostki twarogu z dużą łyżką oleju lnianego ze szczypiorkiem i cebulką dymką+duża marchewa zjadłam i poszłam spać nie wiem czy to dobry pomysł, ale w pracy nie miałam możliwości zjeść nic innego a głodna byłam jak wróciłam Czy ktoś coś doradzi?podpowie?oceni?
04.03.2011 25.06.2014 , 21.12.2014 ![]() 15.08.2015 ![]() 13.03.2016 https://mkuchara.blogspot.com/ Edytowane przez teczowa dlolinka 21 Czas edycji: 2013-04-09 o 13:33 |
|
|
|
|
#3534 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jednak zauważ, że moderatorzy działu Dietetyka byli kiedyś dużo bardziej aktywni. niedawno nawet sprawdzałam w ich profilach kiedy ostatnio gościli na Wizażu i trochę się rozczarowałam. Wizaż to fajne miejsce, ale robi się tu dużo syfu. po to są właśnie moderatorzy żeby na bieżąco zajmować się swoimi działami. nie mają do przerobienia tysięcy wątków z całego forum tylko kilka aktualnie żyjących, które nie trudno znaleźć. jeśli ktoś podejmuję się trzymania porządku to niech to robi. jeśli nie, to lepiej byłoby dla ogółu żeby przekazali swoje obowiązki komuś kto jest w stanie poświęcić na to trochę czasu. na Fitnessie wszystko działa sprawnie. dziewczyny są aktywne i wywiązują się ze swoich zadań w 100%. więc można to ogarnąć, ale warunkiem jest zaglądanie do swojego gniazda. |
|
|
|
|
#3535 |
|
Konto usunięte
|
Dzisiejsze R sprawdzi ktoś może?
![]() I. Serniczki z patelni (porcja z połowy kostki twarogu, otręby, zarodki pszenne, mąka pełnoziarnista, jajko, wiórki kokosowe) z dżemem i połową banana Jabłko 40 min intensywnego Nordicu II. Dwie kanapki na grahamie z grubymi plastrami schabu pieczonego posmarowanego chrzanem, masłem, ogórkiem i sałatą, do tego kilka oliwek i kapusta kiszona III. Siemię lniane mielone zaparzone z całymi ziarnami i dwoma małymi kiwi IV. 2 kostki mintaja duszonego w przyprawach, 50g gryczanej, grzyby marynowane, kapusta kiszona V. 4 tosty z grahama przypieczone na oliwie posmarowane guacamole VI. Sałatka z kurczakiem i oliwą (jeszcze nie wiem z czego) Kcal: 1950, B:123, W:200 T:72 - Ilości wynikają z mojego trybu życia, soo don't worry
Edytowane przez 97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 Czas edycji: 2013-04-09 o 17:48 |
|
|
|
#3536 |
|
Zakorzenienie
|
Nephasis super
|
|
#3537 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3538 |
|
BAN stały
|
R
Śniadanie: kanapka z szynką drobiową, sałatą i rzodkiewką, była ohydna, ostatni raz ;] + pomarancza II śniadanie: banan a godzinę później kanapka taka sama jak wyżej ale z białą bułką Obiad: mięso mielone (nie jadłam od Sylwka) z sosem pomidorowym i makaronem pelnoziarnistym Kolacja: 2 parówki i 7 brokułów Białko chyba ok, węglowodany złożone chyba też ok, gorzej z tłuszczami... Planuję zakupić żurawinki i jakieś orzechy do owsianki ;] Do do białych bułek. Cholera. W sklepie kilometr ode mnie (nire ma blizej ;]) są takie ohydne ciemne, ktoryc nie da sie jeść, wiec zostaja białe... ;] |
|
|
|
#3539 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3540 |
|
Rozeznanie
|
Utrzymanko
bardzo usmiecham się o miłe słowa ![]() |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:46.

) garść słonecznika i garść migdałów

Ale trudno, widocznie miałem na nie ciągoty bo ostatnio na moim stole zagościł Budwigowy olej lniany i praktycznie zapomniałem o tym wspaniałym owocu.
tak jak fitnessie wszystko działa bardzo poprawnie, Rzabba i inne modki wywiązują się ze swoich obowiązków tak tu jest taki burdel, że mi wrotki spadły.