Nasze codzienne jadłospisy cz XVIII - Strona 118 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-04-07, 18:13   #3511
sugarfree87
Zadomowienie

GG do sugarfree87
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz XVIII

Redukcja
1. dwie kromki chleba żytniego z połówką dużego ogóra, garścią rospzonki i spora ilością szynki drobiowej
1h siłowni
2. serek homo naturalny z 2 łyżkami odżywki białkowej (ukradłam TŻ ) garść słonecznika i garść migdałów
3. 1/3 woreczka ryżu brążowego, dwie wielkie garście roszponki, sporo warzyw z grilla, 4 małe kawałki polędwicy wieprzowej z grilla
4. Grejfrut
5. Twarożek z tuńczykim, ogórkiem kiszonym cebulą
Stary 2013-04-07, 20:30   #3512
Poa alpina
Zadomowienie

Dzisiejsze U.

I Owsianka z kaszą manną i otrębami orkiszowymi na półtłustym mleku z kawą zbożową: z pomarańczą, serkiem homo, orzechami włoskimi i miodem wielokwiatowym
Do kawy: 2 paski mlecznej czekolady z karmelem
II Bułka musli z błonnikiem
1 połówka z: jajem na twardo, masłem, pomidorem, ziołami prowansalskimi, ketchupem i majonezem
2 połówka z: serkiem Tartare łososiowym, pomidorem i czarnymi oliwkami
III Jabłko, kefir naturalny 375g
IV Zupa kalafiorowa z mięsem z żeberek wieprzowych, ziemniakami, marchwią, selerem, porem i ziołami (+ dokładka)

Do picia: woda źródlana, czarna kawa, herbaty: zielona i owocowy rooibos.

Poa alpina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-07, 21:25   #3513
cpp
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cpp Pokaż wiadomość
wczorajsze Utrzymanie

1. waniliowa kasza manna ze słonecznikiem, herbata czarna zmieszana z owocową
2. sałatka - mix sałat, oliwki zielone, ser feta, oliwa z dwiema kromkami chleba
3. spaghetti z sosem pomidorowo - pieczarkowym (pomidory z puszki, pieczarki, pierś z kurczaka)
deser: dwie kostki czekolady mlecznej
4. w mieście: Yogen Früz - jogurt probiotyczny czekoladowy zmiksowany z bananem
5. dwie mini frittaty z szynką wędzoną, pieczarkami, pomidorem i serem, bułka, czarna herbata, muffinka z twarogiem
podbijam
cpp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-08, 03:03   #3514
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Wczorajsza R

PP: woda z pyłkiem kwiatowym i sokiem z cytryny

Ś: 3 kanapki żytniego razowca z avocado, jajkiem, pomidorem, ogórkiem kiszonym i rzeżuchą+koktajl z marchwi, grejpfruta i imbiru

IIŚ: 3 łyżki stołowe płatków quinoa+banan+jogurt eko+garść mrożonych malin+dwie łyżki goji+łyżka nasion chia+ łyżka maca+wanilia;
grahamka z pasztetem z soczewicy, sałatą i pomidorem

O:
I: raw zupa krem z marchewki i avocado+szczypiorek

II: lasagne z zieloną soczewicą, tempeh, cebulką, cukinią, sosem pomidorowym i mozzarellą+surówka z selera naciowego, pora, jabłka i gruszki+surówka z kiszonej kapusty, marchewki, selera, jabłka, cebuli i koperku

P: kawałek raw brownie (orzechy laskowe+daktyle+zmielone surowe kakao+olej kokosowy+zmielone nasiona chia+odrobina cynamonu i gałki muszkatołowej) ze "śmietanką" z orzechów nerkowca (orzechy nerkowca+woda+odrobina syropu z agawy); kawa orkiszowa bez mleka i niesłodzona

K: sałatka (sałata lodowa, świeże i suszone pomidory, awokado, cukinia, kiszone ogórki, czarne oliwki+ sos z orzechów nerkowca i czosnku+oliwa);
orkiszowe pierogi ze szpinakiem i fasolą+okrasa z podprażonych ziaren słonecznika

PS: koktajl z wody kokosowej,młodego szpinaku, imbiru, mango i spiruliny

+ woda, pu-erh i żółta herbata

Hmm... avocado tu, avocado tam... teraz dopiero to widzę Ale trudno, widocznie miałem na nie ciągoty bo ostatnio na moim stole zagościł Budwigowy olej lniany i praktycznie zapomniałem o tym wspaniałym owocu.
DudiBoy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-08, 09:43   #3515
Delli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Pokaż wiadomość
Wczorajsza R

PP: woda z pyłkiem kwiatowym i sokiem z cytryny

Ś: 3 kanapki żytniego razowca z avocado, jajkiem, pomidorem, ogórkiem kiszonym i rzeżuchą+koktajl z marchwi, grejpfruta i imbiru

IIŚ: 3 łyżki stołowe płatków quinoa+banan+jogurt eko+garść mrożonych malin+dwie łyżki goji+łyżka nasion chia+ łyżka maca+wanilia;
grahamka z pasztetem z soczewicy, sałatą i pomidorem

O:
I: raw zupa krem z marchewki i avocado+szczypiorek

II: lasagne z zieloną soczewicą, tempeh, cebulką, cukinią, sosem pomidorowym i mozzarellą+surówka z selera naciowego, pora, jabłka i gruszki+surówka z kiszonej kapusty, marchewki, selera, jabłka, cebuli i koperku

P: kawałek raw brownie (orzechy laskowe+daktyle+zmielone surowe kakao+olej kokosowy+zmielone nasiona chia+odrobina cynamonu i gałki muszkatołowej) ze "śmietanką" z orzechów nerkowca (orzechy nerkowca+woda+odrobina syropu z agawy); kawa orkiszowa bez mleka i niesłodzona

K: sałatka (sałata lodowa, świeże i suszone pomidory, awokado, cukinia, kiszone ogórki, czarne oliwki+ sos z orzechów nerkowca i czosnku+oliwa);
orkiszowe pierogi ze szpinakiem i fasolą+okrasa z podprażonych ziaren słonecznika

PS: koktajl z wody kokosowej,młodego szpinaku, imbiru, mango i spiruliny

+ woda, pu-erh i żółta herbata

Hmm... avocado tu, avocado tam... teraz dopiero to widzę Ale trudno, widocznie miałem na nie ciągoty bo ostatnio na moim stole zagościł Budwigowy olej lniany i praktycznie zapomniałem o tym wspaniałym owocu.
Ja Cię proszę - nie wstawiaj jadłospisów bo mam ochotę wyjść za Ciebie za mąż! Rewelacyjne kompozycje
Stary 2013-04-08, 09:50   #3516
hevanka
Raczkowanie

tak sobie przeglądam ten wątek i zastanawiam się gdzie są moderatorzy tak jak fitnessie wszystko działa bardzo poprawnie, Rzabba i inne modki wywiązują się ze swoich obowiązków tak tu jest taki burdel, że mi wrotki spadły.
taki kwiatek jak Irish jest znakomitym przykładem olania działu Dietetyka przez "górę".
chyba czas się tym poważnie zająć! my możemy gadać w kółko o tym, że jadłospisy są syfiaste, ale one nadal tu są. nikt z nas nie może tego wywalić. zbanować takiego delikwenta.
jeśli moderatorzy mają w poważaniu to co się tu dzieje, to może czas najwyższy ich wymienić?!
hevanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-08, 10:01   #3517
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez Delli Pokaż wiadomość
Ja Cię proszę - nie wstawiaj jadłospisów bo mam ochotę wyjść za Ciebie za mąż! Rewelacyjne kompozycje
Dziękuję za tak ciepłe odebranie
Niestety chyba jednak od czasu do czasu będę wstawiał Ot tak - żeby podrażnić Waszą wyobraźnię A w szczególności podrażnić tutejszy kącik pro-ana

Cytat:
Napisane przez hevanka Pokaż wiadomość
tak sobie przeglądam ten wątek i zastanawiam się gdzie są moderatorzy tak jak fitnessie wszystko działa bardzo poprawnie, Rzabba i inne modki wywiązują się ze swoich obowiązków tak tu jest taki burdel, że mi wrotki spadły.
taki kwiatek jak Irish jest znakomitym przykładem olania działu Dietetyka przez "górę".
chyba czas się tym poważnie zająć! my możemy gadać w kółko o tym, że jadłospisy są syfiaste, ale one nadal tu są. nikt z nas nie może tego wywalić. zbanować takiego delikwenta.
jeśli moderatorzy mają w poważaniu to co się tu dzieje, to może czas najwyższy ich wymienić?!
Już nie narzekaj, nie narzekaj Bo potem będzie że marudzisz o wątku jak ja
Choć w zupełności się z Tobą zgadzam

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2013-04-08 o 11:26
Stary 2013-04-08, 11:17   #3518
Pia Gizela
Zadomowienie

utrzymanie

1. śniadanie (ok 7;30) : filiżanka kawy z cukrem brązowym. 2 kromki razowego z masłem, sałatą, pieczonym indykiem, pomidor.

2. drugie śniadanie (11;00): serek homo z musli i wkrojonym bananem. pół bagietki na ciepło z serem i pieczarkami. 2 szklanki kompotu

3. obiad (16;30): filet z miruny zapiekany w ziołach, z cytryną. ziemniaki utarte z masłem i czosnkiem. marchewka z groszkiem. kompot

4. kolacja (20;00): zapiekany omlet z brokułami, cukinią i mozzarellą.

Pia Gizela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-08, 12:59   #3519
piotrek1994
Zadomowienie

Cytat:
Dziękuję za tak ciepłe odebranie
Niestety chyba jednak od czasu do czasu będę wstawiał Ot tak - żeby podrażnić Waszą wyobraźnię A w szczególności podrażnić tutejszy kącik pro-ana

Już nie narzekaj, nie narzekaj Bo potem będzie że marudzisz o wątku jak ja
Choć w zupełności się z Tobą zgadzam

zapewne je to ruszy
piotrek1994 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-08, 13:39   #3520
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10
Konto usunięte

Dzisiejsze R

Przed: mikstura z oliwy, soku z cytryny i aloesu

I. Płatki jęczmienne, zarodki pszenne, siemię lniane w ziarenkach jak i mielone, trochę suszonych śliwek i rodzynek - ta mieszanka zalana wrzątkiem i posłodzona dżemem śliwkowym domowej roboty + 1 jajko na twardo z ogórkiem

II. Kanapka na chlebie słonecznikowym z grubym plastrem pieczonego schabu, masłem i ogórkiem

III. Siemię lniane mielone z ziarenkami lnu, orzechami i 2 kiwi

IV. Tuńczyk z warzywami, ciecierzycą i kaszą

1h trening siłowy

V. Kurczak w sosie jogurtowo-ziołowym z makaronem, kapusta kiszona

VI. Sałatka z soczewicą i orzechami, kromka chleba.

Kcal: 1968 B: 125, W: 204, T:65.

Ilości wynikają z mojego aktywnego trybu życia
PS. Ismenka, miałaś rację - wciągnęłam to jajko na śniadanie i jakoś tak mnie głód nie męczy jak zwykle ;p
PSS. Nie wiem czy nie jem za mało... Moje zapotrzebowanie wynosi 2800 kcal, ale z drugiej strony nie wiem czy jeśli jadłabym więcej to cokolwiek by ruszyło w cm, bo mój organizm ma dużą tendencję do utrzymywania wagi, nie waha się w żadną stronę.

Edytowane przez 97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10
Czas edycji: 2013-04-08 o 15:14
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-08, 15:24   #3521
olalola24
Wtajemniczenie

R

I: Placek owsiany z dzemem, twarożkiem połączonym z maslanka i bananem
II: placuszki z cukinii z duszonymi pieczarkami i cebulą + kostka fety
III: Krewetki w białym winie z czosnkiem, ostra papryka, pietruszka, szczypiorkiem, z kaszą jęczmienną i sałatką z kiszonej kapusty, jabłka i marchewski
IV: garść mieszanki orzechów
V: pasta rybna (makrela w pomidorach z twarożkiem i ketchupem) z kromką orkiszowego

litr wody, zielona herbata, szklanka soku z kiszonej kapusty
olalola24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-08, 17:51   #3522
gdusiaczek
Raczkowanie

Ja mysle, ze nie przejmujcie sie dziwnymi jadlospisami, zostawcie bez komentarza i niech sobie irsih je jak chce jak jej to pasuje..
Po co sie denerwowac?

gdusiaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-08, 18:21   #3523
Rule Britannia
BAN stały

Zerknie ktoś na mój?
Śniadanie: omlet z mąki razowej, jajka, podpieczonej szynki na oliwie
II śniadanie: banan, a godzinę później bułka razowa z 2 plasterkami szynki drobiowej, rzodkiewkami i spora ilością sałaty. Jakoś nie wchodził mi ta bułka i jadłam 3 przerwy, a zwykłe drożdżówki ze sklepiku pochłaniam w 5 minut
Obiad: 1/3 woreczka ryżu+garść warzyw na patelnię+5 brokułów gotowanych na wodzie
Podwieczorek: kilka plasterków tej szynki drobiowej z kromką orkisza, rzodkiewkami, sałatą
Kolacja: planuję ugotować jajko i wrzucić je do żurku (świeżo robiony, bez mąk i tłuszczu) i chyba wrzucę tam kawałki kabanoska drobiowego

Źle? Dobrze? Zmienić coś?
Ma ktoś pomysły co można zabierać do szkoły? to znaczy co wkładać do kanapki? Szynka i sałata to ciągły zestaw, fuj. Nabiał odpada. Z jajkami nie za ładnie pachnie...
Rule Britannia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-08, 21:06   #3524
Magdalena0603
Rozeznanie

Uuu
  • grahamka z masłem, sałatą, makrelą i pomidorem, 2 jaja na miękko
  • melon + jogurt agrestowy, kostka ptasiego mleczka
  • oscypek z grilla z żurawiną
  • naleśnik:
    Łosoś marynowany, pasta twarogowa, sos czosnkowy, suszone pomidory, kieliszek wina bezalkoholowego
  • łosoś wędzony na gorąco, z koperkiem ( 1/3 łososia ) , kromka razowca z serem kozim, kilka ogórków w zalewie chili

w międzyczasie talerzyk marchewki zasmażanej z groszkiem

i jak dziś, Wizażanki i Wizażanie?

Magdalena0603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-08, 21:09   #3525
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez Rule Britannia Pokaż wiadomość
Ma ktoś pomysły co można zabierać do szkoły? to znaczy co wkładać do kanapki? Szynka i sałata to ciągły zestaw, fuj. Nabiał odpada. Z jajkami nie za ładnie pachnie...
Eee tam nie za ładnie pachnie... Jak ja chodziłem do szkoły to nikogo kanapka z jajkiem nie dziwiła. Nawet pasta rybna, zupa cebulowa czy śmierdzący francuski ser nikogo nie zniechęcały. No ale to był profil żywieniowy więc każdy raczej lubił dobrze zjeść i miał tak jakby szeroki wachlarz smaków ( Każdy do każdego tylko - "a co tam dobrego masz?", normalnie najlepiej odżywiona klasa w całej szkole)

Natomiast wybór co włożyć do kanapki masz naprawdę ogromny... Wszelkie warzywa ( ogórek kiszony i świeży, papryka surowa lub pieczona, grillowana cukinia lub bakłażan, sałata, cykoria, jarmuż, roszponka, endywia, szpinak, pomidory świeże czy suszone, oliwki, kiszony lub gotowany burak, plastry lub wiórka marchwi, wszelkie kiełki, pędy, a nawet owoce np plastry jabłka, avocado, mango, ananas, rodzynki, itd, itp). Osobiście uwielbiałem dodatek surówki z obiadu do kanapki, wtedy nawet ta powszednia szynka i ser nabierają nowego smaku. Ze źródeł białka możesz wybrać np wędzonego łososia, kotleta mielonego z obiadu, albo spróbować rozwiązań wegetariańskich - jak na przykład: pasztet z soczewicy, hummus, tempeh, tofu, wszelkiego rodzaju pasty ze słonecznika, tahinę, pastę z czerwonej fasoli, kotlety z warzywami i soczewicą/fasolą/ciecierzycą/quinoa...
Jeżeli nie lubisz nabiału może zadowoli Cię w wersji na słodko np twarożek z syropem z agawy, rodzynkami, orzechami laskowymi i startą czekoladą?
Tak naprawdę ogranicza Cię tylko i wyłącznie Twoja wyobraźnia, a na innych nie masz się co oglądać, ważne żeby Tobie smakowało.

Polecam też bardzo proste i efektowne rozwiązanie w kwestii uzupełnienia posiłku w warzywa podczas pobytu w szkole. Jeżeli nie wszystko co chcielibyśmy zjeść mieści się w kanapce, lub po prostu mamy ochotę na sałatkę, warto zrobić sobie taki "salad jar":
2012-06-19-JarSalad2.jpg
Można też popijać soki warzywne

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2013-04-08 o 22:02
Stary 2013-04-08, 21:39   #3526
Rule Britannia
BAN stały

haha, połowa z rzeczy wymienionych przez Ciebie jest nieosiągalna w moich sklepach drugiej połowy nikt nie kupuje w domu, a mnie nie stać
Poeksperymentuje z łososiem, kupię jutro sobie. Nabiału nie jem zpowodu uczulenia Dzięki za odpowiedź!
Stary 2013-04-08, 21:39   #3527
Maddie
Wtajemniczenie

Wrzucam dzisiejszą R, może ktoś zerknie i powie, czy idę w dobrym kierunku.. trochę wyszłam z wprawy Sama widzę, że za dużo nabiału dziś wyszło, ale może komuś coś jeszcze rzuci się w oczy.

I: owsianka (4 łyżki płatków i 1 otrąb) na mleku z jabłkiem, cynamonem i serkiem wiejskim.
II: trzy małe kromki chleba orkiszowego: dwie z ajvarem, filetem z indyka i ogórkiem; trzecia z łychą twarożku domowego i łyżeczką powideł śliwkowych.
III: frittata z dwóch jaj z brokułem i zielonym groszkiem; kilka pomidorków cherry; pomarańcza.
IV: serek homogenizowany naturalny z pestkami dyni i migdałami.
V: sałatka: mix sałat, papryka, kiełki, gotowana pierś z kurczaka.
Maddie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-08, 21:57   #3528
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:
Eee tam nie za ładnie pachnie... Jak ja chodziłem do szkoły to nikogo kanapka z jajkiem nie dziwiła. Nawet pasta rybna, zupa cebulowa czy śmierdzący francuski ser nikogo nie zniechęcały. No ale to był profil żywieniowy więc każdy raczej lubił dobrze zjeść i miał tak jakby szeroki wachlarz smaków ( Każdy do każdego tylko - "a co tam dobrego masz?", normalnie najlepiej odżywiona klasa w całej szkole)

Natomiast wybór co włożyć do kanapki masz naprawdę ogromny... Wszelkie warzywa ( ogórek kiszony i świeży, papryka surowa lub pieczona, grillowana cukinia lub bakłażan, sałata, cykoria, jarmuż, roszponka, endywia, szpinak, pomidory świeże czy suszone, oliwki, kiszony lub gotowany burak, plastry lub wiórka marchwi, wszelkie kiełki, pędy, a nawet owoce np plastry jabłka, avocado, mango, ananas, rodzynki, itd, itp). Osobiście uwielbiałem dodatek surówki z obiadu do kanapki, wtedy nawet ta powszednia szynka i ser nabierają nowego smaku. Ze źródeł białka możesz wybrać np wędzonego łososia, kotleta mielonego z obiadu, albo spróbować rozwiązań wegetariańskich - jak na przykład: pasztet z soczewicy, hummus, tempeh, tofu, wszelkiego rodzaju pasty ze słonecznika, tahinę, pastę z czerwonej fasoli, kotlety z warzywami i soczewicą/fasolą/ciecierzycą/quinoa...
Jeżeli nie lubisz nabiału może zadowoli Cię w wersji na słodko np twarożek z syropem z agawy, rodzynkami, orzechami laskowymi i startą czekoladą?
Tak naprawdę ogranicza Cię tylko i wyłącznie Twoja wyobraźnia, a na innych nie masz się co oglądać, ważne żeby Tobie smakowało.

Polecam też bardzo proste i efektowne rozwiązanie w kwestii uzupełnienia posiłku w warzywa podczas pobytu w szkole. Jeżeli nie wszystko co chcielibyśmy zjeść mieści się w kanapce, lub po prostu mamy ochotę na sałatkę, warto zrobić sobie taki "salad jar":
Załącznik 5200661
Można też popijać soki warzywne
I ja skorzystam. Poza tym, ze niektóre nazwy warzyw? owoców? słyszę pierwszy raz, to muszę przyznać, ze ciekawe propozycje, nie które pozycje dla mnie też nieosiągalne Skopiowałam sobie do notatnika, teraz będę czarować kanapki do pracy
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-09, 07:08   #3529
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez gdusiaczek Pokaż wiadomość
Ja mysle, ze nie przejmujcie sie dziwnymi jadlospisami, zostawcie bez komentarza i niech sobie irsih je jak chce jak jej to pasuje..
Po co sie denerwowac?
Ponieważ tu nie chodzi o jakieś prywatne wycieczki, ale o to, że istnienie tych jadłospisów na tym wątku pokazuje niejako AKCEPTACJĘ dla takiego stylu odżywiania. Wejdzie tu jakaś młoda dziewczyna, zobaczy że Irish narzeka że nie chudnie i też będzie się głodzić. Jeśli już coś robić to porządnie - to nie jest wątek pro-ana, tylko powinien być konkretny, zdrowy przewodnik "jak jeść - jak nie jeść". Na razie jest głównie "jak nie jeść"

Rule Brittania Ja zamiast tradycyjnej szynki gotuję schab w zalewie i kroję do kanapek - zdrowsze i bardziej sycące rozwiązanie. Co do Twojego jadłospisu - generalnie jest OK, ale dorzuciłabym coś jeszcze w szkole, jakąś sałatkę/serek wiejski, a w obiedzie brakuje porcji białka. No i w podwieczorku na chleb mogłoby pójść jakieś bardziej wartościowe mięsko zamiast szynki.
Żurku zazdroszczę

Czas edycji: 2013-04-09 o 07:15
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-09, 09:53   #3530
Pia Gizela
Zadomowienie

utrzymanie:

1. śniadanie: kawa z brązowym cukrem. jajecznica (nie wiem z ilu jaj, na dwie osoby zrobiłam z 5 ) z pomidorem, szynką, cebulką i szczypiorkiem. kromka razowego z masłem

2. II śniadanie: serek homo. miseczka owoców (liczi, banan, brzoskwinie). trochę migdałów i orzechów włoskich.

3. obiad: czerwony barszczyk z krokiecikami z cielęciny
zapiekany filet z kurczaka, w płatkach kukurydzianych, z pieczarkami, serem żółtym i kapką majonezu. do tego ziemniaki i surówka z zasmażanych buraczków. porcje niezbyt duże bo kolacja będzie również solidniejsza

4. podwieczorek: wpada gość, więc ciasto marchewkowe z polewą czekoladową (właśnie się piecze ) i pewnie jakaś fancy kawa, z likierem

5. kolacja: nadal będzie gość więc: karkówka w sosie grzybowo-serowym. rukola z fetą, pomidorem i oliwą z oliwek. zapiekane ziemniaczki w ziołach prowansalskich (ja je pewnie pominę). wino.

I mam pytanie, czy lepiej robić obiad taki, który chłop na drugi dzień może wziąć do pracy czy na kolacje coś takiego? obiady jadamy koło 16;30 a kolacje tak 20-20;30. ja tylko raz w tygodniu jadam obiado-kolacje bo wracam po 18 do domu.

Edytowane przez Pia Gizela
Czas edycji: 2013-04-09 o 09:58
Pia Gizela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-09, 10:03   #3531
hevanka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gdusiaczek Pokaż wiadomość
Po co sie denerwowac?
[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;40210183]Ponieważ tu nie chodzi o jakieś prywatne wycieczki, ale o to, że istnienie tych jadłospisów na tym wątku pokazuje niejako AKCEPTACJĘ dla takiego stylu odżywiania. Wejdzie tu jakaś młoda dziewczyna, zobaczy że Irish narzeka że nie chudnie i też będzie się głodzić. Jeśli już coś robić to porządnie - to nie jest wątek pro-ana, tylko powinien być konkretny, zdrowy przewodnik "jak jeść - jak nie jeść". Na razie jest głównie "jak nie jeść"
[/QUOTE]
zgadzam się z Nephasis. to nie chodzi o to, że my wiemy, że te jadłospisy są gówniane i mamy to olać. to forum publiczne. wchodzi tu mnóstwo niezarejestrowanych osób.w większości są to dzieci i młode dziewczyny, które żyją przekonaniem, że niejedzenie równa się z gubienie kilogramów. pojęcia nie mają o zdrowym odżywianiu i nie silą się na pogłębianie wiedzy o nim. wybiorą sobie te głodówkowe jadłospisy, bo przecież skoro są tu publikowane i nikt ich nie komentuje to znaczy, że jest cacy, a cała reszta dobrych jadłospisów na R jest przez nie ignorowana, bo "chyba te dziewczyny poszalały, że na takiej ilości żarcia można chudnąć! to zajmie wieki, a ja chcę mało jeść i szybko stać się szczypiorem".
więc albo ktoś się weźmie za usuwanie taki kwiatków jak Irish i reszta, albo lepiej zamknąć raz na zawsze ten wątek.
patologiczne przekonania trzeba zmieniać. jeśli nie ma się do tego odpowiednich narzędzi (w postaci moderatorów) to to do niczego nie prowadzi. a zaburzenia odżywiania mają się coraz lepiej. sama przez to przechodziłam/ę więc z rękawa mi to nie wypadło. takie wątki są po prostu niezdrowe i mogą zrujnować życie dobrze zapowiadającej się osobie.
Stary 2013-04-09, 12:29   #3532
zakochanaWczekoladzie
Rozeznanie

no to druga przymiarka do tego wątku

Zaznaczę, że moja "faza" na zdrowe odżywianie jest stosunkowo świeża, choć już wcześniej starałam się wyrobić sobie zdrowe nawyki żywieniowe, unikać niektórych produktów itp. No i nie chce obsesyjnie analizować wszystkiego co trafia do mojego żołądka, raczej umiarkowane mam nastawienie + nie potrafie zrezygnować ze słodyczy (w ilościach podnadprzeciętnych), ale że nie mam innych nałogów, ostatnio nawet przestałam pić alkohol, a jestem szczupła, to sobie wybaczam

wczoraj
1) jogurt naturalny z musli
2) pół banana
3) bułka żytnia z plasterkiem sera, kiełbasy krakowskiej, pomidorem, mieszanką sałat i jajkiem
4) makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i oliwą z oliwek
5) pół bułki razowej, jak wyżej.
6) czekolada (..dużo czekolady, nie przyznam się bo mi wstyd)

dziś (w planach częściowo)
1) chleb razowy - ser, krakowska, mix sałat, pomidor + jajecznica z 2 jaj ze szpinakiem
2) grecki mix warzywek na patelnię + kasza gryczana
3) kanapka jak wyżej
4) gotowane jabłka - 2
5) jogurt naturalny z musli, suszoną żurawiną bananem i otrębami żytnimi
+ naiwnie liczę, że nie kupię nic słodkiego, w związku z wczorajszą rozpustą...
zakochanaWczekoladzie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-09, 13:32   #3533
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hevanka Pokaż wiadomość
zgadzam się z Nephasis. to nie chodzi o to, że my wiemy, że te jadłospisy są gówniane i mamy to olać. to forum publiczne. wchodzi tu mnóstwo niezarejestrowanych osób.w większości są to dzieci i młode dziewczyny, które żyją przekonaniem, że niejedzenie równa się z gubienie kilogramów. pojęcia nie mają o zdrowym odżywianiu i nie silą się na pogłębianie wiedzy o nim. wybiorą sobie te głodówkowe jadłospisy, bo przecież skoro są tu publikowane i nikt ich nie komentuje to znaczy, że jest cacy, a cała reszta dobrych jadłospisów na R jest przez nie ignorowana, bo "chyba te dziewczyny poszalały, że na takiej ilości żarcia można chudnąć! to zajmie wieki, a ja chcę mało jeść i szybko stać się szczypiorem".
więc albo ktoś się weźmie za usuwanie taki kwiatków jak Irish i reszta, albo lepiej zamknąć raz na zawsze ten wątek.
patologiczne przekonania trzeba zmieniać. jeśli nie ma się do tego odpowiednich narzędzi (w postaci moderatorów) to to do niczego nie prowadzi. a zaburzenia odżywiania mają się coraz lepiej. sama przez to przechodziłam/ę więc z rękawa mi to nie wypadło. takie wątki są po prostu niezdrowe i mogą zrujnować życie dobrze zapowiadającej się osobie.

hevanka jak najbardziej się z Tobą zgadzam, ALE....jeśli jakiś post Ci nie odpowiada, jakiś jadłospis to naciśnij przycisk "zgłoś" i wyjaśnij co w nim jest nie tak. To na pewno ułatwi pracę moderatorom, bo wątpię by siedzieli oni godzinami na forum i czytali każdy wątek i każdy post wyłapując "kwiatki".

---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ----------

Dodaję swoje wczorajsze U, myślałam że wyjdzie beznadziejnie bo pustki w lodówce, ale było smacznie dopiero dziś po południu ruszam na zakupy. Więc

1. 5 łyżek kaszy jaglanej gotowanej na mleku 2%, spora miseczka sałatki jarzynowej tradycyjnej
(marchewka, pietruszka, por, jajka, ziemniaki itp.)

2. dwie duże muffiny mojej produkcji jedna żytnia z musli Lo z owocami goi i siemnieniem lnianym, druga mocno czekoladowo- cynamonowa z rodzynkami i bananem , do tego pół kostki twarogu półtłustego z dużą łyżka oleju lnianego i marchewa

przekąska podczas robienia obiadu: duża pomarańcza
/późny obiad/ 3. Bardzo gęsta zupa z filetem indyka i czerwoną soczewicą z dużą ilością pieczarek, cebuli czerwonej i zwykłej, pora i brokułów + dokładki (zjadłam wszystko co ugotowałam=na prawdę sporo)

w pracy dwie kawy z mleczkiem skondensowanym i znów duża pomarańcza,kilka kulek winogrona

4. bardzo późna kolacja (o 2 w nocy): drugie pół kostki twarogu z dużą łyżką oleju lnianego ze szczypiorkiem i cebulką dymką+duża marchewa

zjadłam i poszłam spać
nie wiem czy to dobry pomysł, ale w pracy nie miałam możliwości zjeść nic innego a głodna byłam jak wróciłam

Czy ktoś coś doradzi?podpowie?oceni?

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/

Edytowane przez teczowa dlolinka 21
Czas edycji: 2013-04-09 o 13:33
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-09, 14:52   #3534
hevanka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
hevanka jak najbardziej się z Tobą zgadzam, ALE....jeśli jakiś post Ci nie odpowiada, jakiś jadłospis to naciśnij przycisk "zgłoś" i wyjaśnij co w nim jest nie tak. To na pewno ułatwi pracę moderatorom, bo wątpię by siedzieli oni godzinami na forum i czytali każdy wątek i każdy post wyłapując "kwiatki".
i tak też będę robiła.
jednak zauważ, że moderatorzy działu Dietetyka byli kiedyś dużo bardziej aktywni. niedawno nawet sprawdzałam w ich profilach kiedy ostatnio gościli na Wizażu i trochę się rozczarowałam. Wizaż to fajne miejsce, ale robi się tu dużo syfu. po to są właśnie moderatorzy żeby na bieżąco zajmować się swoimi działami. nie mają do przerobienia tysięcy wątków z całego forum tylko kilka aktualnie żyjących, które nie trudno znaleźć. jeśli ktoś podejmuję się trzymania porządku to niech to robi. jeśli nie, to lepiej byłoby dla ogółu żeby przekazali swoje obowiązki komuś kto jest w stanie poświęcić na to trochę czasu.
na Fitnessie wszystko działa sprawnie. dziewczyny są aktywne i wywiązują się ze swoich zadań w 100%. więc można to ogarnąć, ale warunkiem jest zaglądanie do swojego gniazda.
Stary 2013-04-09, 17:44   #3535
Konto usunięte

Dzisiejsze R sprawdzi ktoś może?

I. Serniczki z patelni (porcja z połowy kostki twarogu, otręby, zarodki pszenne, mąka pełnoziarnista, jajko, wiórki kokosowe) z dżemem i połową banana

Jabłko

40 min intensywnego Nordicu

II. Dwie kanapki na grahamie z grubymi plastrami schabu pieczonego posmarowanego chrzanem, masłem, ogórkiem i sałatą, do tego kilka oliwek i kapusta kiszona

III. Siemię lniane mielone zaparzone z całymi ziarnami i dwoma małymi kiwi

IV. 2 kostki mintaja duszonego w przyprawach, 50g gryczanej, grzyby marynowane, kapusta kiszona

V. 4 tosty z grahama przypieczone na oliwie posmarowane guacamole

VI. Sałatka z kurczakiem i oliwą (jeszcze nie wiem z czego)

Kcal: 1950, B:123, W:200 T:72 - Ilości wynikają z mojego trybu życia, soo don't worry

Czas edycji: 2013-04-09 o 17:48
Stary 2013-04-09, 18:12   #3536
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

Nephasis super
Stary 2013-04-09, 18:22   #3537
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ismenkusia Pokaż wiadomość
Nephasis super
Uff dziękuję Zawsze tak z takim lekkim stresem otwieram ten wątek jak widzę Twoją wypowiedź, bo Twoje rady są bardzo cenne i bez przymykania oka, dlatego tym bardziej jestem z siebie zadowolona, że tym razem jest OK
Stary 2013-04-09, 19:23   #3538
Rule Britannia
BAN stały

R
Śniadanie: kanapka z szynką drobiową, sałatą i rzodkiewką, była ohydna, ostatni raz ;] + pomarancza
II śniadanie: banan a godzinę później kanapka taka sama jak wyżej ale z białą bułką
Obiad: mięso mielone (nie jadłam od Sylwka) z sosem pomidorowym i makaronem pelnoziarnistym
Kolacja: 2 parówki i 7 brokułów

Białko chyba ok, węglowodany złożone chyba też ok, gorzej z tłuszczami... Planuję zakupić żurawinki i jakieś orzechy do owsianki ;]
Do do białych bułek. Cholera. W sklepie kilometr ode mnie (nire ma blizej ;]) są takie ohydne ciemne, ktoryc nie da sie jeść, wiec zostaja białe... ;]
Stary 2013-04-09, 19:37   #3539
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Rule Britannia Pokaż wiadomość
R
Śniadanie: kanapka z szynką drobiową, sałatą i rzodkiewką, była ohydna, ostatni raz ;] + pomarancza
II śniadanie: banan a godzinę później kanapka taka sama jak wyżej ale z białą bułką
Obiad: mięso mielone (nie jadłam od Sylwka) z sosem pomidorowym i makaronem pelnoziarnistym
Kolacja: 2 parówki i 7 brokułów

Białko chyba ok, węglowodany złożone chyba też ok, gorzej z tłuszczami... Planuję zakupić żurawinki i jakieś orzechy do owsianki ;]
Do do białych bułek. Cholera. W sklepie kilometr ode mnie (nire ma blizej ;]) są takie ohydne ciemne, ktoryc nie da sie jeść, wiec zostaja białe... ;]
Tłuszczów faktycznie jak na lekarstwo i generalnie to mało i jakoś tak nudno... Źródła białka z prawdziwego zdarzenia brak, jedynie węgle są ok. Musisz jeść te parówki? Ponawiam pytanie, bo ostatnio zostało zignorowane. Z jednej strony jeździsz po Biedronce że syf, a z drugiej wcinasz parówki co 2 dzień
Stary 2013-04-09, 20:17   #3540
Magdalena0603
Rozeznanie

Utrzymanko
  • sałatka : makrela , ogórek, szczypiorek, kapary, jogurt naturalny, grahamka z masłem i szynka parmeńską
  • jabłko w zalewie czekoladowej (jabłko gotowane)
  • zupa pomidorowa z ryżem
  • filet z łososia zapiekany z serem gorgonzola, ziemniaczki w mundurkach, surówka z marchwi i pora
  • jajko na miękko, kromka razowca z paprykarzem i pomidorem

bardzo usmiecham się o miłe słowa
Magdalena0603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości